Tagovi

Samostalna država ?

Katar

U skladu s naređenjem/savjetom Hillary Clinton naši visoki dužnosnici su otišli u prijateljski Katar ponuditi Hrvatske projekte (ili Hrvatsku) na prodaju. Da budemo jasni ja u potpunosti podržavam svaki novi projekt takozvanu green field investiciju koja dođe u Hrvatsku pa stoga i podržavam ulaganja koja će se u Kataru sigurno dogovoriti jer Bog naših vladara (čitaj SAD) to želi.

S obzirom na ovaj sastanak koji će sigurno uspješno završiti pogledajmo malo unatrag i sjetimo se svih onih projekata koji se nikada nisu ostvarili jer Bog i Gospodar Hrvatske to nije htio.

Prvi takav projekt kojeg se ja sjećam je gradnja patrolnih brodova za Iran u našim brodogradilištima od koga se odustalo nakon SAD zabrane. Posao je na kraju preuzela Francuska. Nema potrebe dalje pričati o tome kako su naše vlade svaki put zaustavile sklopljene hrvatske izvozne poslove kada bi ih Washington zabranio. Dovoljno je o tome pročitati tekst iz 2004 koje je izašao u Nacionalu:

Mesić nakon Blairova posjeta inzistira na trgovanju s Libijom

Drugi takav projekt koji su hrvatske vlade po naređenju izvana uspjele zasrati je danas čuveni Južni tok. Vladimir Putin predsjednik Rusije, najvećeg svijetskog energetskog izvoznika je doputovao u Zagreb zbog Južnog toka (i puno drugih naših sranja) i potom pozvao Kosor u Moskvu, ali slušajući Boga i Gospodara mi smo suprotno svim našim susjedima rekli povijesno NE jer Hrvatska je poslušnija od svih njih.

Sanader je kriv što nas je Putin zaobišao

Jedno od tih drugih naših većih ruskih sranja su hoteli Haludovo koje je Hrvatska "privatizirala" to jest prodala/dala ruskom oligarhu (i predsjedniku svjetske armenske zajednice). Čovjek je počeo raditi ono što je zamislio s svojom novom imovinom i onda su stigle naše teško razumljive zabrane. Prvo su stigle zabrane da on ne smije rušiti stare i graditi nove hotele (ili što je već zamislio):
priopćenje Udruženja Hrvatskih Arhitekata

,a onda mu je oduzeto 7.5 hektara zemljišta:
Armenski biznismen prvi put o planovima: Gradit ću u Haludovu ako mi država vrati moje zemljište

Da budemo jasni ovaj primjer nije podrška za Ara Abramyana, nego samo prikazuje suluda službena stajališta Republike Hrvatske prema ruskim investitorima. Ako Abramyan nije ispunio kupoprodajni ugovor normalna država bi mu oduzela Haludovo, ako je ispunio ugovor ona bi ga pustila da radi što želi. Ovako već gotovo 10 godina imamo oligarha i prijatelja Putina koji opravdano bijesni (to je možda poruka Rusiji ili Putinu da njihov novac ne vredi u Hrvatskoj ?).

Zadnji politički primjer naše bespredmetnog slušanja naređenja iz Washingtona je neupitno Kina. U posljednje tri godine predsjednik Kine i predsjednik kineskog parlamenta su posjetili Hrvatsku, državu od koje više stanovnika ima kineski grad koji je tek 20 po veličini (pored toga bio je i sastanak u Kini). Na pitanje što Kineze zanima svi znamo odgovor:Oni žele proširiti Luku Rijeka, izgraditi nizinsku prugu i još "par" sitnica. Normalno hrvatsko rukovodstvo je "samostalno" donijelu odluku da to ne dolazi u obzir pa je ustupila dio riječke luke provjereno "sigurnoj" filipinskoj kompaniji.

Samo ova 4 jednostavna i svima poznata primjera u potpunosti otvaraju pitanje da li je Hrvatska samostalna država, ali vjerujem da na žalost ujedno daju odgovor na to pitanje.

Svatko onaj tko se još uvijek pita zašto je u Hrvatskoj trenutačno ovakvo ekonomsko stanje neka se samo sjeti one naše poslovice koja kaže da tanko sere onaj kojemu drugi određuje što će jesti.

Tagovi

Komentari

"Nisam Bik koji sjedi već Onaj koji radi u miru !!"

E, ovo je genijalna izjava: "Nisam Bik koji sjedi, moje ime znači "Onaj koji radi u miru!"! Tako se to predstvalja, Gazimir, Rade, Pipi, Braco...I koji MIR u Hrvatskoj??? Svaki dan, svaki TV dnevnik je smotra prosvjeda i izvještaja iz sudnica, iz policija, DORH-a...o i kao vrhunac, izvještaji s Mamićevih press konferencija... Šteta što nisu svaki dan, moglo bi se to pretvoriti u dobru humorističku seriju, a tek da Gazimir i Maminjo udruže...u zajedničkom showu!?? Ma koji Čkalja i Mija Aleksić, hrvatske ulice bi s ova dva junaka, Gazimir i Maminjo, na TV, opustjela u vrijeme emitiranja showa!
Da Gazimir ozbiljno radi, valjda bi se u 10 mjeseci vladavine Gospodina Njega vidio i kakav rezultat, bar jedan jedini negativni trend zaustavio i preokrenuo...?!!
Predlažem jedno novo ime za Njegovo Veličanstvo Radimira Čačića:
"Onaj koji sve zna, Radi koješta, Povremeno bahati i Onaj koji misli da je uloga političara zabavljati!" Rješavanje probleme novih investicija, pokretanja gospodarstva, otplatu dugova ... prepušta hrvatskoj djeci i njihovim unucima!
I cijeli avio-izlet u Katar mi se čini kao posjet Ali-Babe i 40 hajduka odnosno NA VRBI SVIRALA! Nakon te posjete ni milimetar samostalniji!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Bruno Bušić i Hrvatska

u zadnje vrijeme mi sve više i više na pamet dolaze riječi Brune Bušića:
2"... Da smo složni i čestiti davno bi imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne drzave da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako ...

... No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže i najgore će biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?"
ovim svojim riječima Bruno je pokazao kako dobro poznaje hrvatske političare. u 22 godine hrvatske samostalnosti uništene su firme koje su izvozile u sve dijelove svijeta, uništena su brodogradilišta, uništena je poljoprivreda, stočarstvo. uništena e privreda. tko se sjeća Kromosa, Plive, Industrogradnje, Sljemena, RIZ-a, RIS-a, Jugoplastike, Turbotribine, Kamneskog nade dimić, Marko Šavrić ... i da dalje ne nabrajam.
nažalost vodeće firme su uništene sa strane hrvatskih tajkuna i hrvatskih političara.

w. ;)

Tko je glasao

dnevnik ti je konfuzan

recimo, što si mislio ka si napisao ovu rečenicu:
Čovjek je počeo raditi ono što je zamislio s svojom novom imovinom i onda su stigle naše teško razumljive zabrane.

Tko je glasao

dovoljno je ulomak iz priopćenja UHA za pojašnjenje

Ono što se tamo u budućnosti planira izgraditi, s drastičnim povećanjem kapaciteta pa time i gabarita, nama nepoznatog projektanta, nije bilo na uvidu javnosti, stanovnicima tog otoka i podneblja, niti su o tome provedene ikakve stručne analize.
Importna “arhitektura” sigurni smo posve je neprimjerena autohtonim vrijednostima arhitekture i okoliša Malinske, otoka Krka pa tako i hrvatskog Mediterana.
.....
Stoga tražimo da se javnosti i struci odgovori:
- s arhitektonske strane gledano, pod kojim su uvjetima kompleksi prodani,
ako nije uvjetovana niti minimalna zaštita arhitektonske cjeline;
- tko je ta kompanija kojoj odgovora budući izgled takvog hrvatskog hotela
na Jadranu i odakle im pravo da po Jadranu izvode takve stvari;
- tko izdaje dozvole za takve zahvate u prostoru, bilo za rušenje ili građenje;
- tko je s političke scene odgovaran za već započeti proces devastacije.

Tko je glasao

@3103

Ako nije po zakonu čovjeku se oduzme imovina i kraj priče.

Po pitanju arhitekture neprimjerene autohtonim vrijednostima nemoj me nasmijavati. Kakve su se sve gadarije izgradile potpuno legalno, kako se mijenjaju (ili su se mijenjali) planovi bolje je niti ne komentirati.

Napoleon je rekao bolje mi dajte jednog lošeg generala nego 2 neodlučna.

Neka se čovjeku oduzme Haludovo ili neka mu se dopusti da radi !?

Haludovo je sada političko ruglo Hrvatske i arhitehtonsko, turističku ruglo Krka.

Ta priča treba već jednom završiti

Tko je glasao

ogledalo

Samo jedna mala pričica iz života zadnjih dana:

Zove čovjek da mu se napravi arhitektonska snimka izvedenog stanja za legalizaciju. Pogledam papire, ima dozvolu za mali kurek jer je debela podsljemenska zona. Kuća je građena sedamdesetih. Nije kuća, nego omanji dvorac-po pet puta širi, dulji i viši od kureka. Tijekom osamdesetih nekoliko puta dobiva rješenje za rušenje. Dolaze ekipe da ruše. Prijeti se zapaljivanjem i samozapaljivanjem skupa sa okolnim dijelom... kako god kuća je dočekala „novo doba“.
Kasnije u priči čovjek mi veli: „Jeste li vidjeli kako su gradnjama uništili pola Sljemena – to je pravi kriminal!“
Eto, slično si ti ispričao kad veliš da je čovjek počeo graditi ono što je zamislio sa svojom imovinom i onda stigle "teško razumljive zabrane"

u glavnom, pristojno rečeno: sereš

a što se Haludova tiče:
imam prijedlog, neka ga država da meni - znam kako ću ga konzervirati, obnoviti i pokrenuti iz mrtvila

ako taj "investitor" ne zna, ne zna jer ima deal sa pizdunima pet puta večim od sebe

Tko je glasao

@Kvarner Diktat??

Priče za malu djecu su neki diktati iz SAD, ili bilo koje druge moćne sile. Najteže je pogledati istini u oči - prokockane su zamalo sve šanse postati neovisna i bogata Hrvatska jer je naša pseudoelita stvar tako organizirala (i još organizira) da je vrhovni moto većine stranaka i "gospodarstvenika" drpiti što više u što kraćem vremenu, i sve živo što je u vezi ekonomije ispolitizirati. Moj miljenik PPVRH već se javio iz Katara i zbog jednog avio-izleta zaključio da ova vlada ima još 3 godine i još 4, ukupno sedam godina, predsjednik Josipović doživotni mandat (to nije rekao PPVRH, ali nešto slično jest), samo na osnovu toga što je otvoreno još jedno veleposlanstvo(????, to se zove štednja!!??) i što je Hrvatska pozvala Katar da gradi na Krku!
Mi smo zahvaljujući toj hrvatskoj pseudoeliti došli U SVIJETU na glas kao kradljiva i lažljiva država da ne kažem narod...I dok moj miljenik u polasku za Katar kaže otprilike "moj prijatelj iz 2003. emir", a taj emir ga ne pusti k sebi na razgovor, nego stoji PPVRH u redu da bi se duboko naklonio emiru (samo što mu nije vrisnuo "Znaš li ti tko sam ja!!?, ali se u zadnji tren sabrao!), emiru koji razgovara samo s Josipovićem...Mi nikako da shvatimo da dok je Čačića i njemu sličnih klonova u vlasti, mi nemamo šanse dobiti u Dohi posao gradnje kanalizacije,a kamoli nebodere od 50 i više katova, svjetske arhitekture... Pa bio Jure Radić sam Papa, a Čačić tvrdio da mu je emir - kolega s arhitekture! Kako će Katar biti organizator Svjetskog prvenstva u nogometu, više šansi za posao u Kataru ima Ćiro Blažević na zalasku karijere, nego 4/5 avio izletnika!
Katar je, na svim listama, najbogatija zemlja na svjetu, ima samo 1,7 milijjuna stanovnika, živi 80 % od nafte i zemnog plina (usput, vade i bisere), per capita dohodak je oko 80 000 dolara, Arapa je relativno malo, puno je hindusa i drugih stranaca iz raznih dijelova svijeta, dobivaju poslove samo najbolji jer je oštra konkurencija itd.
Tu nikakve preporuke SAD - ako ih uopće ima - ne pomažu: Katar je najbogatija država na svijetu, ali nije humanitarna ustanova!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ISPRIKA! @Golgota

Ispričavam se PPVRH-u - ipak se probio na treću fotelju do emira, ugurala ga Seka na to mjesto!
@Golgota
Kod tebe je još ljeto?? Da i ti nisi u Dohi??? (Što se tiče Monike, zar ti stvarno misliš da može pomoći ekipi??)
Sirija i/li Katar?? U toj jednadžbi hvala na Bašaru el-Asadu!
Moj prijatelj u ekipi?? Hm, hm...- od pravDA, ostalo samo DA, svemu i svačemu! No, i dalje mislim da je bolji nego što bi Milan Bandić bio na mjestu predsjednika RH!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Vlada s mozgom od 2,5 DM

LJRW - na momente si kak mali dečec, misliš da je tajming ove ljetne turneje slučajno iza posjeta Mrs Monika.
A glede Qatara - ne bi li bilo oportuno reći da je to tiho fašističko-imperijalna zemlja koja otvoreno organizira rušenje legalne sirijske vlade te uzrokuje po instrukcijama amera golema stradanja u toj zemlji.
U vlastitoj zemlji prodaje gaženu demokraciju. U takvu zemlju hrvatska bolesna elita baulja a istovremeno napušta svoja polja u Siriji teška 26 mlrd $. Ja se javno odrićem da me ta gamad predstavlja posebno tvoj prijatel...

http://www.theqatarbusiness.com/general-talk/146-around-2100-residents-q...

Tko je glasao

eh ti marsovci..

bez veze... a kaj kad domaci ljudi nis ne uspijevaju realizirati jer ih zaustavi ovaj propis, onaj propis ili neki novopostavljeni drzavni interes?

ili ostanu bez zemlje koju su imali zadnjih par stoljeca ili im je kuca najednom spomenik kulture a babica koja ju je radila ne da nije bila umjetnik neg ni pisati nije znala...

kak bi to objasnil?

mozda postoji jos neka vlada koja sprecava sve pomake? da nije to neka "pomaknuta" vlada zajedno sa citavom bolumentom svojih politickih i politickogospodarskih i podobnih i ostalih smusenjaka iz pomaknute drzave, gdje svi takvi dobro zive a svaka inicijativa im je suprotnost?

uostalom zasto bi strancima kod nas trebalo biti bolje nego nama... ja sam striktno protiv diferencijacije investitora, investicija i poduzetnika na strane i nase... nek svima bude jednako zeznuto........... pod utjecajem marsovaca koji nas ocigledno sprecavaju da imamo neku razumniju drzavu i drustvo..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

"Neprijatelji"

Prije bih rekao da se radi o našoj nesposobnosti, neorganiziranosti i običnom neznanju.
Prvi problem je što kao poslovni partner s naše strane nastupa "država" - odnosno političari koji razgovaraju sa drugom stranom u kojoj su ljudi koji poznaju problematiku - za razliku od "naših" koji znaju samo lupati floskule i davati (često) nerealna obećanja.

To naravno dovodi do nepremostivih prepreka kada stranci dođu na teren i shvate da ono što im je napričano (i obećano) nema veze sa stvarnošću.

Problem realiziranja investicije je također i u hrvatskoj džungli propisa, zakona, dozvola itd. - potrebno je obijati pragove od lokalne do državne razine, pa ako imate jednu političku stranku na vlasti na lokalnoj razini, a na državnoj drugu - sasvim uobičajeno je bacanje klipova pod noge.

A o onome što se zove "imovinsko-pravni odnosi", nepostojanje urbanističkih planova, nedostatak odgovarajuće infrastrukture i sličnim "sitnicama" da ne govorim.

Pa valjda je već svakome jasno da Hrvatskoj uopće ne trebaju nikakvi "vanjski neprijatelji" - u posljednjih dvadesetak godina su nam tzv (ili samozvani) "domoljubi" nanijeli više štete nego svi dušmani zajedno od stoljeća sedmog.

Tko je glasao

Prvi problem je što kao

Prvi problem je što kao poslovni partner s naše strane nastupa "država" - odnosno političari koji razgovaraju sa drugom stranom u kojoj su ljudi koji poznaju problematiku
Odlično zapažanje, ali situacija se ponavlja iz dana u dan. S jedne strane slabo plaćeni državni činovničići, s druge turbo ekipa pravnika, inženjera i financijera. I onda se svi čudimo kak su Mađari ošišali Polančeca ( ali ne i Sanadera?)

Tko je glasao

Pogodak za dlaku profulan

Kvarner, slazem se sa tobom u vecini pisanja, ali ti moram ukazati da Hrvatska koja bi biti centralizirana u Zagrebu ima vecinu centara diplomatskih uprava diljem Europe zbog ulaska u EU.

Tko je glasao

nije mi jasno

zašto smo odbili katarane kad su prije deset godina htjeli lng terminal na krku?
općenito ne kužim našu diplomaciju i politiku koja s nikim nije dobra, zapravo ližemo dupe svakom tko dođe ali od ničeg nemamo koristi. odbijamo ruse, odbijamo katarane koji su amerska ekspozitura, odbijamo i sve druge. kakve su to hard to get spike?
kužim kad se "blokovski" opredjeliš, ali onda bar s jednima surađuješ, mi baš s nikim. da ne govorim da se može s malo diplomatske umješnosti sjedit i s jednim dupetom na dva stolca, ali to je za nas znanstvena fantastika. naša diplomacija samo zna prekidat veze i palit mostove za sobom.
vjerovatno tu igraju ulogu pristisci izvana, ali bogami traži se i pinka od strane naših odličnika. tu ima toliko gnoja da se bagerom počistit ne može.
uglavnom, da imam neke love radije bi ju spalio nego uložio u ovaj šekret od države.

Tko je glasao

Zašto bi se Hrvatska trebala

Zašto bi se Hrvatska trebala uključiti u Južni (po)tok?
Mi imamo prilično svoga plina i na kopnu i pod morem, uvoznog plina trebamo oko milijardu do milijardu i pol kubika, a to je u ukupnom kapacitetu Južnog toka beznačajna količina. Utoliko smo u boljem položaju od zemalja srednje Europe, koji zavise od ruskog plina u mjeri da i nemaju izbora.
Gazprom je imperija iznimne financijske i političke snage, o kojemu se zna vrlo malo, ali da je kao poluga političkog pritiska vrlo utjecajan, mnogi su osjetili na svojoj koži. Takva snaga očituje se u aroganciji kojim pristupaju projektu Južni tok. Nikada do sada nisu ni u jednoj prezentaciji Južnog toka pojasnili otkuda 65 milijardi kubika novog plina, koliko bi Južni tok trebao transportirati plina, a to je oko 25% ukupnog ruskog plina izvezenog u Europu. Blefiraju već 7 godina, a još ni trasu plinovoda nisu ucrtali. To je investicija od 15 milijardi eura, a s ovakvim pristupom neće privući ni jednu veliku banku, dok ne dokažu da zaista raspolažu količinama plina, predviđenim u projektu. Naivna je predodžba da će Rusi sagraditi plinovod kroz Hrvatsku. Plinovod mora izgraditi zemlja, kroz koju ide trasa, a kasnije će Gazprom plaćati taksu za transport plina, ako ga bude.
Taj novac u Hrvatskoj je mnogo bolje i efikasnije potrošiti na istraživanje plinskih polja u podmorju Jadrana.
U geopolitičkoj podijeli istočne Europe Rusi su došli do Pančeva i Bosanskog Broda, i to je dovoljno, i previše. U Bos. Brodu smrdi do neba.

Tko je glasao

@hlad

Čisto za informaciju Gasprom sada u potpunosti dovršava Sjeverni tok, pa im je u planu početi gradit Južni krajem ove godine. Njihova poslovna politika je da oni kontroliraju plinovod ili u prijevodu oni ga grade u partnerstvu s lokalnim državnim kompanijama to jest u Mađarskoj to je MOL, a u Sloveniji je riječ Geoplinu pa smo lijepo zaobiđeni. Normalno u priči je i talijanski EMI, dok su u Njemačku priču bile uključene njihove najveće kompanije.

Da li mi gledamo Južni tok ili Nabucco koji nikada neće startati rezultat je isti:
Hrvatska je u svijetu poznata po našoj eliti

što znači da su nas čak i ameri izbacili iz Nabucco projekta.

Inteligentno vođena država bi bila član i Južnog toka, Nabucca i ne bi prodala vlastitu naftnu kompaniju pa bi mogla razvijati vlastita polja. Na žalost to nije Hrvatska.

Za kraj zar ti stvarno misliš da Gaspromu s godišnjim profitom od 45 milijardi dolara i Ruskom podrškom trebaju garancije banaka ????

Tko je glasao

Europska komisija vs. Gazprom

4.rujan 2012 Europska komisija je otvorila službenu proceduru istrage o tome da li Gazprom narušava slobodnu utakmicu na tržištu plina Europske unije, povredom antitrust regulative EU, formiranjem cijene plina vezane uz cijenu nafte, i nametanjem ugovorne klauzule "take or pay"
Drugim riječima, Gazprom ne može istovremeno biti opskrbljivač plinom, vlasnik magistralnog plinovoda i distribucijske mreže.
To je do sada najveći takav slučaj, koji vodi Europska komisija, Directorate General for Competition. Najveći završeni slučaj je bio EU vs. Microsoft, koji je Microsoft izgubio i morao je platiti 800 milijuna dolara.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-937_en.htm?locale=en

Sjeverni (po)tok radi sa trećinom kapaciteta, i stvara velike gubitke njemačkim kompanijama koje su investitori izgradnje. Plin je preskup, a potražnja je pala djelomice zbog krize, a najvećim dijelom zbog velike količine katarskog LNG, koji u Europi već sudjeluje sa oko 10% uvezenih količina plina.
A šta će tek biti kad se pojavi američki i australski LNG na europskom tržištu.
Europska unija, EBRD i EIB sufinanciraju projekte opskrbe plinom na trasi sjever - jug, povezivanjem Baltika i Jadrana. Iduće godine počinje raditi poljski LNG u mjestu Svinjušce na Baltiku, financiran 75% s europskim novcima, a slijedeća karika koju treba zatvoriti su interkonekcije plinske mreže između Mađarske, Slovačke i Poljske, a ako budemo znali raditi, onda i Hrvatske.

Tko je glasao

@hlad Gazprom

Ako hoćeš gori primjer po pitanju Gasproma uzmi Italiju koja mu je dužna platiti 4 milijarde eura za plin koji nije koristila. Sada traju pregovori da ga se ne plati.

Poanta moje priče po pitanju Gasproma je da pametna vlada i pametni poslovni ljudi ostavljaju sve opcije otvorene to znači potpisat i s Gaspromom i s Nabucco i za LNG.

Naš kolega kapitalist bi rekao pustimo tržište da slobodno radi. To bi se onda kod nas dogodilo da su tako naši odigrali,a ne što su nam s suzama u očima govorili:"Možda nam dopuste da se spojimo na Južni tok"

Zar itko misli da Hrvatska neće "platiti" katarski plin i "katarski" LNG daljnjim srozavanjem ugleda u svijetu zbog "neobičnih" vanjskopolitičkih odluka ?

Tko je glasao

Ako želiš zaraditi, najprije

Ako želiš zaraditi, najprije moraš investirati. Da smo potpisali sporazum o prolazu plinovoda kroz Hrvatsku, tada bi postojao zajednički hrvatsko-ruski d.o.o., vjerojatno Gazprom-Plinacro, 50:50, i obveza da svaka strana investira razmjerni dio u plinovod. Trasa kroz Hrvatsku je oko 700 km, puta 4 milijuna eura/km, dvije milijarde osamsto milijuna eura, polovica je 1,4 milijarde eura. Toliko Hrvatska treba investirati, u plinovod za koji uopće nema plina, a cijela podmorska trasa ispod Crnog mora sa talijanskim ENI-em, nije definirana ni ugovorena. Plinovodi, s trasama kroz mnogo država, su vrlo riskantni potezi, vrlo skupi i nude se uglavnom kopnenim državama, koje nemaju alternativu. Regasifikatori na obali su fleksibilna postrojenja, LNG-a danas ima i na spotu, i ne postoji rizik vezivanja samo za jednu stranu, koja te onda ucjenjuje.

Tko je glasao

ovako i bez zapreka moze

ovako i bez zapreka moze poslovati samo agrokor i to samo u hrvatskoj

Drugim riječima, Gazprom ne može istovremeno biti opskrbljivač plinom, vlasnik magistralnog plinovoda i distribucijske mreže.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kila mozga 2,5 DM

Dežurni pametnjakovići će reći - sve to pobrojano i nepobrojano su teorije zavjere...

Tko je glasao

Teorije zavjere

Golgota pisem ovo OPCENITO kao komentar na tvoj. To je kao da kazes da ne postoje tajne sluzbe vec samo sluzbe koje imaju tajne. Da nije ovo mozda zavjera, promisli?. ZAVJERA NIJE 'TEORIJA'.

Tko je glasao

PS

Zato će agesor Katar u Hrvatskoj po Amer strategiji proizvesti eldorado...!

http://www.advance.hr/vijesti/britanski-vojni-vrh-britanija-bi-mogla-int...

Tko je glasao

i EU, normalno...

i EU, normalno...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ženski mozak duplo skuplji

Imaš pusu Biga!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci