Tagovi

Samorazumljivost ne treba zapis

Samorazumljive stvari su naprosto samorazumljive. Posljedica samorazumljivosti je da se nitko nikada nije sjetio pisati Ustav o "Samorazumljivosti", odnosno nije bilo potrebe da se takvi pojmovi i pravila zapisuju bas zbog samorazumljive logike koja je do njih dovela.

Tako eto nigdje u Ustavu ne pise da je covjek bice koje moze biti zenskog ili muskog spola, ima dvije noge i ruke, broj prstiju, glavu, srce i ostale sastojke koji su nam uobicajeni. Ne pise ni kako se razmnozavamo. U tim svim Ustavima ne pise mnogo toga. I u redu je tako, ne treba pisati sve dok su pojmovi i pravila samorazumljivi.

Do jucer je bio nonsens uopce pomisliti definiciju braka upisivati u Ustav. Naprosto je bilo samorazumljivo sto je brak. I nitko nikad nije mislio da je u nasem zapadnom svijetu on isti kao napr. u arapskom. Do jucer je bio nonsens uopce posumnjati u postojanje samo dva spola kod humanoidnog bica covjek, onog koji vecinom u nekom drustvu pise svoj drustveni dogovor, Ustav. Do jucer je bilo nezamislivo da bi itko trebao posumnjati kako je Ustav upravo onaj akt kojim mnostvo, vecina ogranicava manjinu na vlasti u samovolji. Jedini pisani dokument kojim gradani zapadnog drustva kazu svojim politicarima sto smiju a sto ne smiju, propisati, ozakoniti, postaviti kao nacin zivota, pravilo.

Kad samorazumljive stvari i pojmovi, dogadaji dodu u fazu u kojoj se preispituju, kad delegirana vlast ili neki drustveni pokret pokusava izmijeniti samorazumljivost... onda se mijenjaju i Ustavi. To naprosto treba napisati kao dogovor jer mnostvu ta neka nova paradigma nije apriori dugorocno samorazumljiva, kao sto nije samorazumljivo da ce to bilo koja Vlast na isti taj nacin, a nakon promjene drustvenog dogovora u buducnosti provoditi i postivati. Za takve izmjene potreban je konsenzus gradana, drustva, politike, vecine.

Danas pak imamo drugih logickih problema. Manjina trazi da se samorazumljivost promijeni bez konsenzusa vecine. Manjina na Vlasti i manjine po nekoj karakteristici ili bolje receno, odabrane vode te manjine. Danas imamo slucaj bez presedana u demokraciji i slobodnom drustvu. Manjina trazi promjenu samorazumljivosti bez da se ta promjena prvo uknjizi kao drustveni dogovor s kojim se vecina usaglasila. Manjina odnosno manjine po bilo kojem odredenju traze da se samorazumljivosti mijenjaju po nahodenju manjine i bez ikakve suglasnosti vecine jer se ona izgleda ne treba vise nista pitati. To je potpuna destrukcija ljudskih sloboda gdje je covjek taj koji odreduje sto je samorazumljivo. Covjek za sebe, kao i drustvo, vecinom za sebe.

Danas dakle imamo mnogo problema sa shvacanjima demokracije i nadasve ljudskih sloboda. Ni jedno ni drugo nikada nije bilo shvaceno na nacin da manjina odreduje vecini "Samorazumljivost", jer to je naprosto logicki nemoguce. Samorazumljivo je ono o cem ne razmisljas, a tako je. Da li je to posljedica nekog bioloskog odredenja, nekog drustveno uvjetovanog dogovora od davnina, tradicije, okolnosti... naprosto je nebitno. Samorazumlljivost je ono sto je samorazumljivo i u sto nitko ne sumnja jer smo se takvi rodili ili smo se tako davnih dana dogovorili.

Slobodno drustvo i demokracija je nesto sto nam je svima "Samorazumljivo". Ako dekonstrukcioniramo pojam "Samorazumljivosti" i dozvolimo da taj pojam postane neodredenog znacenja, svakoj manjini na izvolte, pri cemu manjina prvenstveno predstavlja vladajucu manjinu stvorili smo novu drustvenu samorazumljivost, "totalitarizam" kao osnovnu paradigmu drustvenog odredenja 21.stoljeca, tj. demokracije 21. stoljeca. Time smo unistili i pojam "Demokracije". Pa zatim i pojam "Slobode". ................ Na koncu i pojam "Covjeka".

Sve nesto kao samorazumljivo, sve nesto na sto se svi pozivaju... da bi nam sutra donjelo potpuno neznanje na sto se to svi, pa tako i vlastodrsci pozivaju. Jer "Samorazumljivo" je ipak samo ono sto samorazumljivo jest. Nesto o cem ne razmisljas jer je to naprosto tako. To nije tako tek kad se vecina s tim ne usuglasi.

"Brak" kao zajednica zene i muskarca jest nesto "Samorazumljivo" i tek kad vecina odluci da nije tako moze biti drugacije. U trenutku kad manjina, u danasnjem primjeru politicki vlastodrsci i takozvani predstavnici nevladinih udruga koje izgleda ipak imaju vladajuci karakter ili bar zelju, odluce mijenjati po svojem nahodenju "Samorazumljivost" pojma "Brak" onda ....

Vecina treba razmisliti i odluciti da li joj je taj "Samorazumljiv" pojam dovoljno vazan da ga od manjine, prvenstveno od politickog vodstva koji samorazumljivost zeli mijenjati mijenjanjem zakona koji su iskljucivo dnevna praksa politicke manjine na vlasti, zeli zastiti ili da joj ga prepusti na slobodnu procjenu.

Referendum o unosenju definicije braka u Ustav dobio je pravo kao pojavnost jedino zato sto je manjina odlucila zanemariti vecinu u odredivanju "samorazumljivosti" unutar drustva. Da intencija promjene definicije ne postoji, da ne postoje jasne aktivnosti u politickim krugovima kao i bocna podrska u vodstvu inih kao-ne-vladinih udruga zahtjev za referendumom bio bi potpuno besmislen. Samorazumljivo besmislen. Ovako je samorazumljivo smislen. Jer "Samorazumljivost" moze i smije biti promjenjena tek kad vecina bude s tim suglasna. Sve sto pise u Ustavu zahtjeva vecinsku podrsku gradanstva ili konsenzus predstavnicke vecine gradanstva. I to je sve sto se u ovom trenutku moze dobiti ako referendum prode sa odgovorom ZA.

Nije definicija braka jedina koja bi trebala dobiti Ustavnu zastitu, na zalost tako je mnogo toga "Samorazumljivog" sto manjina zeli mijenjati bez suglasnosti vecine. Zivimo u doba destrukcije. Destrukcije i dezintegracije drustva koja se provodi preko manjine, ali ne bilo koje manjine vec iskljucivo manjine na Vlasti koja si je zamislila da je jedini i apsolutni gospodar covjeka, ljudskog drustva i drustvenih dogovora. Sve dok je to tako jedini civiliziran nacin za zastitu covjeka i drustva i svih njegovih "samorazumljivosti" od nasilnih promjena jest Ustav. Na nama, vecini, drustvu je da odlucimo kako se zastititi od manjine. Ustav je svakako najbezbolniji nacin zastite. Sve ostalo, svi ostali pokusaji nametanja manjinske volje vecini zavrsiti ce totalitarizmom te pokorenim narodom ili .. odnosno, nakon nekog vremena ... i ... krvavim ulicama kao reakcijom na nasilno provodenje volje manjine nad vecinom.

Samorazumljivo je oduvijek, kao sto ce i biti, bez obzira na zelje bilo koje manjine, na vlasti ili uz nju.. da je nametanje manjinske volje vecini totalitarizam. Da je svaki pokusaj uvodenja zakona i ukidanja samorazumljivosti kao i ozakonjene samorazumljivosti koja vrijede za vecinu, a zelja su iskljucivo manjine, najordinarniji pokusaj uvodenja diktature preko manjine na vlasti, u stvari pokusaj uvodenja totalitarizma.

Referendum o uvodenju definicije braka u Ustav je utoliko samorazumljivo opravdan. Vecina treba odluciti da li ce u buducnosti dozvoliti manjini (prvenstveno onoj na vlasti, i jedino njoj, jer ona jedina ima moc promjene) promjenu te samorazumljivosti po svom iskljucivo politickom stavu ili ce manjina na vlasti biti prisiljena za tu promjenu traziti konsenzus vecine.

Danas treba razmisliti koliko je jos samorazumljivosti nuzno zastititi od manjine na vlasti, a ne da li je referendum uopce legitiman ili ne, jer on to svakako jest. Manjina na vlasti nema i ne smije imati ovlasti promjena "Samorazumljivosti" po svom nahodenju, a bez suglasnosti onih na koje se ta "Samorazumljivost" odnosi.

Kad smo mijenjali drzavne granice imali smo referendum, kad smo mijenjali uniju kojoj smo pridruzeni.. imali smo referendum.. Svima je jasno da je za velike drustvene promjene potrebna suglasnost vecine. Tako je potrebno razmisljati i o svim ostalim, pisanim i nepisanim pravilima drustva, samorazumljivim. Zalosno jest da nasa vladajuca manjina ne vidi tu potrebu trazenja dozvole od vecine za drustvena pitanja, neovisno o tome o kojem pitanju i kojoj se manjini radilo.

Totalitarizam jest zazivio u njihovim glavama kao nesto samorazumljivo, a mi, vecina, gradani... moramo odluciti da li se s tim novim drustvenim uredenjem slazemo ili cemo traziti od manjine na vlasti da mijenja svoju paradigmu totalitarne vlasti kao vlastitu samorazumljivost. Mi smo ti koji manjini na vlasti dajemo legitimitet apsolutnog upravljaca ili ne shvatite me krivo, mi smo ti koji danas trebamo odluciti zelimo li dati legitimitet samorazumljivosti "Totalitarizmu"......

....Onom dustvenom uredenju gdje manjina odreduje kako ce vecina zivjeti i kako ce se ponasati, sto je covjek, sto je ljudsko drustvo, priroda, drzava... ... a bez da od nje zahtjevamo da nas pita, da dobije nasu, vecinsku, gradansku suglasnost.

Manjine jesu nase bogatstvo i kao vecina moramo na njih paziti i omoguciti im da zive slobodno u okviru svojih posebnosti. Kao vecina, kao gradani mi smo ti koji se brinemo da manjini nista ne fali, bar ne nista vise nego li fali nama, vecini. Mi kao vecina, po nekom pitanju, ne smijemo nikada zaboraviti da smo na drugom pitanju mozda manjina te da je nasa sloboda uvijek uvjetovana nasim ponasanjem, kako onda kad smo u manjini tako i onda kad smo u vecini. Mi kao manjina, po nekom pitanju, ne smijemo nikada zaboraviti da nase pravo nije odredivati vecini "samorazumljivost". Mi kao manjina i kao vecina, a po uzusu "samorazumljivosti" shvacanja ljudske slobode ne smijemo nikada zaboraviti da sloboda koju trazimo za sebe ne znaci porobljavanje i pokoravanje vecine nama, bas onda kad smo po nekom pitanju manjina, no ni obrnuto kad smo po nekom drugom pitanju vecina. Zbrckano zvuci? ... ali nije, ni najmanje nije zbrckano... sve je to samorazumljivo...

Ne cini drugima ono sto ne bi zelio sebi. To je samorazumljivo.

Kao sto je samorazumljivo da "manjina na vlasti" koja misli da moze bas ono sto joj se pozeli a bez podrske vecine nije nista drugo vec najobicnija "diktatorska manjina" koja svoj totalitarizam pokusava maskirati vec nekom odabranom, a vremenski prikladnom ideologijom.

To je takoder samorazumljivo.

Ne dozvolimo, mi, gradani, kao manjina i kao vecina da nam najopasnija manjina od svih manjina, ona diktatorska, ona na vlasti i pri vlasti unisti pojam "samorazumljivosti" pa tako i nasu slobodu da budemo ljudi i da imamo slobodno drustvo na ljudsku, samorazumljivu mjeru.

.
.
.
.
.
.
.
.

Luna
.
.

.
.
.

objavljeno i kao facebook notice:
https://www.facebook.com/notes/lunoprof-midghnight-king/samorazumljivost...

Komentari

Bigulica Glup, zao i neuk -

Tko je glasao

http://www.index.hr/lajk/post

Tko je glasao

prosim lepo igrajte se

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

zašto moja ljubav srdito na

zašto moja ljubav srdito na meni?
Ja sad veliko žalosno.
Ja tebe žestoko volim

Tko je glasao

Je, shvatili smo i prvi put,

Je, shvatili smo i prvi put, pokrij nas i ne ćiri nam dejt...

Tko je glasao

"Samorazumljivost ne treba zapis"

Hvala autorici što već i naslovom dnevnika negira potrebu da se u Ustav zapisuje ono što je njoj samorazumljivo.

Ako je njoj samorazumljivo da je brak zajednica muškarca i žene, nejasno je zašto onda traži da se to zapiše u Ustav.

Ili ipak nije samorazumljivo ili autorica ima velikih teškoća da suvislo izrazi vlastite misli.

B-52

Tko je glasao

Ne njoj, ne meni,

ne vama, nego - društvu!

Ali, društva još jedva da ima, pa možda zato ne razumijete .... Ili naprosto ne želite razumjeti,
pa izvrćete čarape naopako na zaphodovski način....

Kao što i ovaj portal gubi na svojoj DRUŠTVENOSTI svakim ovakvim odbijanjem da se upisi kolega shvate kao društveni čin razmjene ideja, te njihovim svođenjem na OSOBNO, na ad hominem......

Neki prostor ne postaje DRUŠTVENI PROSTOR time da se u njega ubaci stotinu, ili četiri milijuna PRIVATNIH PRĆIJA, pa te privatne prćije, privatne psihologije, privatne dijagnoze, privatni narcizmi itd. - natežu svatko na svoju stranu.

Svodeći sugovornike NA TO, i vjerujući da su TO naši vrijedni argumenti protiv neistomišljenika - mi devalviramo prostor društvenosti.

Kada uništimo društvo, mi ćemo uništiti i slobodu. Zato jer sloboda izvan ljudskog društva ne znači ništa.

Dakle, nebitno je što je samoj autorici kao individui, ovakvoj ili onakvoj, samorazumljivo ili nije samorazumljivo. Bitno je to da je ukazala na notornu stvar: ono što je nekoj zajednici samorazumljivo, znači: ono što predstavlja vrijednost te zajednice, vrijednost KOJA JE DJELATNA, vrijednost koja čini integrativnu silu zajednice - to se ne zapisuje!

Kada se to samorazumijevanje poljulja, tada se javlja potreba da se zapiše.

Društvo se raspada, vrijednosti se raspadaju, pojmovi se relativiziraju..... a sve u ime individualnih prava i sloboda..... A individualna prava i slobode ne donose nove društveno-integrirajuće sile, nego donose unisono kokodakanje..... I nijedno pojedinačno kokodakanje tih navodno slobodnih jedinki više ne može i još više neće moći u budućnosti - prevladati snagom argumenta! Nego samo i sve više - snagom brutalne sile!

Značajna stavka tog rasapa i relativizacije jest i dovođenje u pitanje spolno-reproduktivnog para muškarac-žena koji se institucionalizira u obliku zvanom "brak".

Svjesni ste toga, zar ne?, pa zato nije potrebno da Luni podmećete da je bedasta! Ni vi prije 30 godina ne biste vjerovali da će se događati ovo što se danas događa, zar ne? Naime, da će netko dovesti u pitanje samorazumljivost toga što je brak po osnovi spolnih, bioloških sastavnica koje ga čine!

Ako referendum ne prođe, i vi tako usrećite hrvatske homoseksualce po cijenu toga da će ogromna većina društva morati odustati od svoje samorazumljivosti - ja ću vam čestitati!

Ali ću vas zamoliti da zauzvrat budete pošteni i da mi dojavite kada vam prvi puta zastane knedla u grlu od budućih posljedica te vaše velikodušne naklonosti prema homoseksualnoj manjini!

A da će knedli biti - ja u to ne sumnjam.

Tko je glasao

Pošto na moj, i bilo čiji

Pošto na moj, i bilo čiji tuđi brak, ni najmanje ne može utjecati podatak o tome je li njegova definicija upisana u Zakon ili Ustav, suludo je tvrditi da je on baš time ugrožen. Takvim nebulozama inicijatori referenduma zabijaju autogolove.

Bilo čiji brak može biti ugrožen jedino shvaćanjem njegovog sadržaja od strane onih koji su u njemu.

Dok do njega drže, opstat će bez obzira na vanjske utjecaje. Ako ne drže, raspast će se bez obzira zapiše li se njegova definicija u svaki zakon, Ustav ili u kamen.

Najmanje će se sačuvati popovanem onih koji o njemu pojma nemaju jer u njemu nit su kad bili niti će biti i nikad nisu odgajali vlastitu djecu a predstavljaju se vrhunaravnim tumačem i braka i seksa i obiteljskog života.

Dobro je da se još uvijek suzdržavaju Niki Kovaču dati "prirodna" pravila o tome kako da sastavi i trenira nogometnu reprezentaciju. Iako su za to stručniji i pozvaniji budući su nogomet, za razliku od bračnih "ložnica", mogli gledati na TV ili uživo.

B-52

Tko je glasao

Nije točno!

Brak nije stvar "shvaćanja njegovog sadržaja od strane onih koji su u njemu"! Brak je DRUŠTVENA INSTITUCIJA!

DRUŠTVENA - shvaćate li tu riječ?
INSTITUCIJA - shvaćate li i tu riječ?

DRUŠTVO NIJE puki ZBROJ svih pojedinačnih SHVAĆANJA sadržaja! DRUŠTVO je KREACIJA onog SHVAĆANJA o kojemu se dogovorilo da je vrijedno za sve. Ili da je vrijedno za većinu.

SAMO PO TOJ OSNOVI - po osnovi toga da je nešto vrijedno za sve - društvo može IMATI MOĆ da neka "shvaćanja sadržaja od strane onih koji su u njemu" rezolutno odbije kao neprihvatljiva! Na primjer, takva "shvaćanja sadržaja" po kojima je dopušteno da muž mlati ženu!

Upravo to što ste napisali o "shvaćanju sadržaja" - to je najveća zabluda i promašaj tog "liberalnog individualizma"!

Kako ćete vi "shvatiti" intimne sadržaje u braku, ili izvan braka, svejedno - to je druga stvar. Ljubav ćete shvatiti po mjeri svoje naravi, svoje sposobnosti ili spremnosti za ljubav, itd. Isto tako ćete "shvatiti" sadržaj svakodnevice, sadržaj odnosa prema djeci, prema peglanju rublja ili prema spavanju u zajedničkoj ili odvojenim posteljama, itd...... I već prema tome kakvu si kašu kao pojedinac skuhate - tako ćete u životu i kusati.

Sve se to odvija u braku. Sve se to može odvijati, i odvija se i izvan braka. Ali, NIJE TO BRAK! Brak sve to uključuje, ali brak je:
DRUŠTVENA
INSTITUCIJA
KOJA SE REGULIRA ZAKONOM
KOJA SE REGISTRIRA UGOVOROM
KOJA SE PONIŠTAVA SUDSKOM PRESUDOM
KOJA OBVEZUJE
KOJA SAŽIMA DRUŠTVENU I BIOLOŠKU PRIRODU LJUDSKOG BIĆA

I ne - ne treba nam referendum, ne treba nam ustavna definicija braka zato jer su tu definiciju u zakonu počeli uzurpirati, ne treba nam ništa od toga!

Umjesto toga predlažem da sutra UKINEMO BRAK KAO DRUŠTVENU INSTITUCIJU!

Predlažem da sutra podrapamo i bacimo u smeće sve zakonske članke kojima se regulira ta zajednica! Predlažem da matičare oslobodimo dosadnog posla sklapanja brakova! Da suce oslobodimo napasti brakorazvodnih parnica!

Predlažem da zaboravimo da je ikada postojala takva glupost, pizdarija, takva diskriminirajuća sablazan koja se zvala "brak"!

Jeste li za to? Dobro, ajmo onda u akciju!

Tko je glasao

Nema nimalo razloga za

Nema nimalo razloga za nervozu.

S oltara, govornica i medija svih vrsta se građane plaši i istovrmeno vabi, širok je željeni zahvat, da je u Hrvatskoj ugrožen brak te da zato treba zaokružiti "za".

Kratko, jasno i nadasve logički sam na konkretnom primjeru dokazao da je to LAŽ.

B-52

Tko je glasao

Dokazao si ti

moj kurac

obični petljanac.

sve dobro...

Tko je glasao

Dokazao je upravo kao i

Sandi Blagonić (upravo sam odgledala snimku okršaja Markić - Blagonić pod vodstvom novinara Mislava Bage)!

Dakle, slatko sam se nasmijala čuvši da taj mladi čovjek (osušnih usta i malo prejake gestikulacije), zastupa vrlo plemenito načelo: "živi i pusti drugoga da živi", a istovremeno kaže da je zabrinut nad mnogo važnijim problemom nego što je ovaj oko kojega je angažirana gospođa Markić - naime, njega brine mnogo "preljuba"!

Hahaha, preljub ga zabrinjava!

Naprednog, liberalnog, visoko osviještenog glede slobode i ljudskih prava, visoko osviještenog glede lociranja mjesta s kojih nam prijeti totalitarizam, itd. - njega brine preljub!

Šteta što se Bago nije sjetio da ga pita kako bi, kao liberalni slobodar, riješio taj temeljni problem braka ili obitelji, ili čega već: PRELJUB! Hahahaaaa.....

Ispričavam se svima PROTIVnicima, ali to mi je radije urnebesno smiješno, nego da mi bude očajno glupo!..... Jer, da nije očajno glupo, bilo bi zaista urnebesno smiješno!......

(Prvi puta sam sad pogledala jedan javni nastup gospođe Markić. Danima u svojoj okolini slušam kako je "odvratna ta baba" i slične, još gore stvari..... Ali (barem ovdje, kod Baga), moram reći da je žena nastupila maestralno! Ona vlada sobom, vlada svojim emocijama, drži se pod kontrolom svog korteksa, bori se kao lavica za ono u što vjeruje, i nevjerojatno hrabro podnosi vrijeđanja. Žena je bez ikakve sumnje sposobna.

Frajer ju je u prvoj rundi pokušao diskvalificirati budalaštinom tipa: "Vi nabacite smješak, i onda prodajete bla, bla....", a ona na to uzvraća smješkom, dočim se njemu preostalih sat vremena sve više suše usta i sve grčevitije gestikulira rukama..... hahaha.... Žena je carica!)

Tko je glasao

ispričavam se ja i svim


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

PROTIV pedera

kad smo već kod reklamiranja slogana

inače, onaj spin o opus deiu i slično - željka from vječna udba jaše na metli i mete,
a lako joj kad ni a iz programa 21 ova ekipa nije uspjela održati

Tko je glasao

Dobro, Hatzi!

Možda sam ja jedini SDP-ov glasač tijekom 20 godina koji će na ovom referendumu okrenuti leđa SDP-ovoj politici, jer ju smatram nesuvislom.

A možda i nisam jedini.

Nadam se da je SDP o tome naručio jedno solidno istraživnje javnog mnijenja.

Ako sam jedina, onda nema frke! No, ako je točno da i do 40 posto ČLANOVA SDP-a pokazuje sklonost da glasa ZA, onda se SDP mora jako zamisliti: ili nad svojom nesuvislom politikom, ili nad 40 posto svojega članstva.

(Ima i ona narodna: "Ako ne valja narod - to gore po njega!" Čini se da se te mudrosti drži Zoran Milanović, a ona mu služi, kako stvari sada stoje, samo za to da zemlju što prije izruči onima koje superiorno nazivate "fašistima").

Tko je glasao

U svakom slučaju, Hatzi,

za neki drugi tv okršaj sa Željkom Markić morali biste poslati nekog mnogo, mnogo sabranijeg, uljuđenijeg i meritornijeg fajtera nego što je taj Blagonić. Jer ako je Blagonić sve čime se lijevo-liberalna strana može suprotstaviti toj ženi, onda ste ga gadno nagrabusili.

Tko je glasao

steta sto nastavljas politiku

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

drži se pod kontrolom svog korteksa

Ah, naravno, nije bitko tko koje stavove zastupa - već kakav je medijski učinak, da li je uspravno drži i kako se smije. Što očekivati od čitateljice Arene već ovakav komentar koji samo pokazuje tužnu želju za identificiranjem s bilo kim tko je - jak. Nema veze koje stavove zastupa, bitno da je jak i prodoran, "pravo muško", tako da dotična bude oslobođena napora razmišljanja...

Tko je glasao

Ti očito voliš @zap

da ti stave " jaki i prodorni".

Onda imaš stav jer ti ga stave.

Nakon trećeg tvog posta ovdje sam posumnjao da si jedan od onih, znaš " onih "

Sve sam više uvjeren u to.

No dobro, nisi ti kriv. Kriva je greška u prirodi i vjerovatno odgoj. Prihvaćamo te kao čovjeka, ali...

nemoj to činiti ili bar nemoj to javno zastupati

e da nam ne kvariš one koje je lako krivo uputiti

Naime, ne možeš svoju slabost nametati kao društvenu vrijednost.

sve dobro...

Tko je glasao

drvek

Ajd te fore "jaki i prodorni" prodaji Fomički, ona ti se pali na te stvari, ne ja... ja se palim na slabe i mlohave :D

Što ćeš, uvijek na strani slabijih... pogrešan odgoj, slažem se. Nemaju svi sreću biti denucijatori od trinaeste godine...

Dok smišljaš odgovor možeš se zabljati sljedećim tekstom:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/istrazivanje-istospolni-parovi-odgaja...

Tko je glasao

pa ti si mileni

@zap )))))

spomenuo jake i prodorne

podsvjest, što li ! ??

sve dobro...

Tko je glasao

Nisam nervozna, kolega!

Dapače, mislim da sam spremnija od vas prihvatiti pobjedu PROTIV na referendumu, nego što ste vi spremni prihvatiti pobjedu ZA. Ja nisam cijela zajednica, nego samo njegov 4-milijunti djelić. Ja sam premali djelić zajednice da bih uopće mogla i imala pravo zamišljati da stvari uvijek moraju biti po mome.

Pobijedi li PROTIV, ja ću tada biti građanka koja o tom pitanju ima manjinski stav. I život će ići dalje svojim tokom. Budućnost će pokazati sve ono što nismo znali ili vidjeli u sadašnjosti.

Mislim da niste ništa dokazali.

Tko je glasao

zastarjela si...

... otkad su vanbračne zajednice nakon x godina izjednačene bračnima - brak više nije nužno registrirati ugovorom

A zar nemamo i društveni ugovor da je svakome dozvoljeno raditi sve - dok ne ugrožava nekoga s tim? Pošto ovdje nema riječi o ugroženosti - zašto taj društveni ugovor prestaje vrijediti?

Tko je glasao

cini mi se da sam vec negdje

cini mi se da sam vec negdje povodom slicnog napisala... Samo nebo je granica! .. i prestala se cuditi sto ljudi sami sebe rade ... potpuno svjesno... valjda, svjesno... a mozda ni to nije moguce kod ovakvih visina.. jer svjesnost u ovom pogledu ipak ma granicu do koje se individua sposobna sramotiti iz ideoloskih razloga..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A jesi glupsa

u 3pm...

Nije meni što si glupsa onak sama za sebe, neka to bude tvoj demokratski, pa i prirodni izbor, nego što ćeš ti i gomila takvih zatefteriti ovom narodu sramotu i mrak...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

zato sam ga ja nazvao "prelivodom" @luna

i razotkrio ga kao petljanca i on se naljutio pa sa mnom više ne razgovara

da, dobro je biti pristojan ali kad ne ide ne ide

preskoči argument i tjera dalje

sve dobro...

Tko je glasao

er svjesnost u ovom pogledu

er svjesnost u ovom pogledu ipak ma granicu do koje se individua sposobna sramotiti iz ideoloskih razloga..

Pa onda se osvijesti glede činjenice da ti pisanje nije obaveza.

B-52

Tko je glasao

foma ti je napisala pocetnicu

foma ti je napisala pocetnicu (udzbenik).. potrudi se procitati..
stvarno pretjerujes sa blamiranjem... znas, imam potrebu staviti onu fotku sa natpisom.. i odustati od repliciranja.. jer naprosto nemam sanse... ... pobijedit ces ne mene, vec citavu raspravu kao takvu... na iskustvo.. najjace iskustvo ... koje uvijek dobija..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ipak, pomoci cu ti citatom:

A da ipak procitas dnevnik sa razumijevanjem?
Stvarno se sramotis da nakon tolikih komentara koje si ispisao, toliko "svevaznih" misljenja i nadasve pokusaja kao neke argumentacije u poduzim komentarima ispod ovog dnevnika ispadne da ni ne znas sadrzaj dnevnika kojeg se tolikosilno trudis diskreditirati..

jel moze sa malo manje bamaze? vec je i meni neugodno sto si radis..pa .. u sasvim dobroj namjeri (pomalo egoisticnoj)
ipak, pomoci cu ti citatom:

Referendum o unosenju definicije braka u Ustav dobio je pravo kao pojavnost jedino zato sto je manjina odlucila zanemariti vecinu u odredivanju "samorazumljivosti" unutar drustva. Da intencija promjene definicije ne postoji, da ne postoje jasne aktivnosti u politickim krugovima kao i bocna podrska u vodstvu inih kao-ne-vladinih udruga zahtjev za referendumom bio bi potpuno besmislen. Samorazumljivo besmislen. Ovako je samorazumljivo smislen.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Hm, da

Ili ipak nije samorazumljivo ili autorica ima velikih teškoća da suvislo izrazi vlastite misli.

Ipak je ovo drugo.

B-52

Tko je glasao

za neke stvari treba snaga, a

za neke stvari treba snaga, a za neke pamet... jbga.. ipak je ovo drugo.. ono sto ti nedostaje da bi razumio..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

spam je samposebirazumljiv

iteDok zemljom plamte kulturni ratovi oko referenduma o braku i ćirilici, Josip Perković, hrvatski špijun svjetske slave, povlači diskretne poteze kako bi srušio njemačku optužnicu. Kako se može doznati iz njegova najbližeg kruga, u koji svakako spada i umirovljeni pukovnik HV-a Tomislav Mičić, Perković je odlučio angažirati muenchenskog odvjetnika Sepp-Jörga Zoglmanna da preuzme zastupanje Krunoslava Pratesa. Večernji list je sredinom srpnja ove godine objavio kako se Perković nada obnovi postupka Pratesu nakon čega bi i on bio spreman svjedočiti "pred Nijemcima".
Pratesa je tijekom dosadašnjeg postupka zastupao odvjetnik Helmut Rosebrock, kojega je angažirao spomenuti Tomislav Mičić. Perkovićevi prijatelji prenose nezadovoljstvo poslom koji je obavljao Rosebrock i tvrde da se nije u potpunosti držao uputa koje je iz Zagreba slao odvjetnik Ante Nobilo. S druge strane, čuje se da Perković i Nobilo nisu dovoljno ozbiljno shvatili suđenje Pratesu, a da Tomislav Mičić nije do kraja ispoštovao iznos honorara koji je Rosebrocku treba biti isplaćen za zastupanje Pratesa, pa je njemački odvjetnik prekinuo daljnje zastupanje.
Izbor novog odvjetnika Sepp-Jörga Zoglmanna nije iznenađenje za analitičare koji pozorno prate zbivanja oko tzv lex Perkovića. Njegovo se ime u hrvatskoj javnosti prvi put počelo pojavljivati u proljeće 2007. kada je u Nacionalu predstavljen kao vodeći njemački odvjetnik koji će za trgovca oružjem Zvonka Zubaka isposlovati naplatu sustava S-300 od hrvatske države. U međuvremenu objavljeno je nekoliko novinarskih istraživačkih tekstova koji ukazuju na Perkovićevu uključenost u problematiku oko sustava S-300, odnosno, da je bio uključen o određene radnje kojima se pogodovalo Zubaku da ostvari odštetu od države.
I dok neki stručnjaci za trgovinu oružjem ne drže mnogo do značaja i sposobnosti Zvonka Zubaka, oni kojima je špijunska problematika prioritet, tvrde da spomenuti trgovac oružjem ima značajan utjecaj na neke hrvatske medije, da je baš on "sredio" intervju Josipu Perkoviću u Večernjem listu u srpnju ove godine u jeku skandala s lex Perković.
- Isti novinar, koji je objavio taj razgovor s Perkovićem u Večernjem listu je prije, a i poslije toga, objavio seriju tekstova u prilog Zvonku Zubaku u sporu s državom oko S-300", ukazuju na podudarnosti.
Sve ovo ukazuje da Josip Perković ne sjedi skrštenih ruku čekajući da vladajuća koalicija Zorana Milanovića poduzme sve da ga zaštiti od progona njemačkog pravosuđa kako se do sada sticao dojam.

http://www.45lines.com/crime/item/344-perkovic-se-priprema-za-sudenje-u-...

Tko je glasao

protiv sam ....

protiv,

kaže Josip. P. da će glasati
a i Zoran i Peđa i Nenad i Vesna i ...
dovoljno nas ima, kaže
makar neki misle da smo manjina

u cijeloj zemlji, od 4 i po milijuna ljudi
ima, bilo je, ukupno manje od prstiju na dvije ruke
javnih ličnosti spremnih javno reći da građaninu perkoviću treba omogućiti da se od optužbi za teško ubojstvo brani pred nadležnim sudom

ivana petrović
davor stier
ivan rimac
ivan hrstić
aleksandra kolarić
i još po neko koga se mogu sjetiti

nepodnošljiva lakoća svađanja o pravima lgbt osoba, ili uvođenju ćirilice
nepodnošljiva mi je baš zato
što znam
da je zoran milanović i njegova klika
oba problema stvorio iz ničega
samo da bi prikrio jadno, bijedno, sramno, nepošteno, lažljivo, podmuklo
odbijanje da provede zakon koji je prihvatila njegova stranka,
prihvatio i on sam kad je bio u saboru
prihvatila i njegova ministrica vanjskih poslova
prihvatio i njegov kandidat za predsjednika republike

luka

Tko je glasao

Kako se demokracija perfidno pretvara u teokraciju

Evo kako ugledni profesor Milan Polić komentira "samorazumljivost" katoličkih ideologa i onih koji nekritički prihvaćaju njihove "apsolutne istine". Primjenjivo i na ovaj "samorazumljivi" dnevnik.

Taj svojevrsni egzorcizam nad demokracijom koji za cilj ima rezerviranje svih prava za sljedbenike a njihovo ograničavanje ili potpuno ukidanje za one druge i drugačije, profesor Polić razotkriva u svoj njegovoj punini uz obilje konkretnih primjera.

Vrijedi otvoriti link i izdvojiti 16 minuta kako bi se pogledalo i, još važnije, poslušalo. Možda nekome pomogne da otvori vlastite oči i uši, uključi vlastiti mozak i spozna barem ono što je očito.

B-52

Tko je glasao

kakve sve budalastine necu

kakve sve budalastine necu ovih dana procitati...

svojevrsni egzorcizam nad demokracijom koji za cilj ima rezerviranje svih prava za sljedbenike a njihovo ograničavanje ili potpuno ukidanje za one druge i drugačije

pobornici demokracije dakle zele zadrzati prava iz demokracije ... nevjerojatno, pa od kud im tako blesava demokratska ideja?

onima drugima tj. protivnicima demokracije zele ograniciti prava da mijenju drustveno uredenje zvano demokracija... ne kuzim u kaj??? u demokraciju u kojoj vlada manjina? to ti @sm nije demokracija vec totalitarizam..

sljedbenici agende su naprosto totalitaristi, elitisti.. kojima je izgleda i rijec demokracija odavno izgubila prvobitno znacenje... to je mislim ok, i njihvo pravo... zato sto svatko treba i moze o sebi osobno odlucivati... ipak, demokracija nije toliko demokratska da oni koji su za sebe dekonstruirali pojmove to smiju i drugima, onima koji ne zele redefiniranja, sve dok ne budu oni u vecini... pa tako i mocni u nedekonstruiranoj demokraciji odlucivati... no kako ce to izvesti, kad vec sada demokracija u prvobitnom znacenju ne postoji za "sljedbenike agende"?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Slažem se s ovim glede

Slažem se s ovim glede budalaština, dnevnik i tvoji komentari su ih puni.

Naime,

onima drugima tj. protivnicima demokracije zele ograniciti prava da mijenju drustveno uredenje zvano demokracija... ne kuzim u kaj??? u demokraciju u kojoj vlada manjina? to ti @sm nije demokracija vec totalitarizam..

tebe čudi i sablažnjavaš se što uživaoci prava koja nudi istinska demokracija imaju nešto protiv da im se ista oduzmu a zalažeš se za to da manjina, što šačica biskupa nedvojbeno jest, diktira ideologiju po kojoj ostali, koji su nedvojbeno većina, imaju živjeti !?!

I onda totalitarizmom nazivaš borbu za očuvanje prava na kritičko preispitivanje svega, da svi imaju određena prava, dok ti to nije diktat šačice koja tvrdi kako je njihova ideologija "samorazumljiva" i da se ima prihvatiti bez pogovora.

Da svakakvih se budalaština ovdje da pročitati.

Znam da se prirodnjaci i tehničari na fakultetima ne opterećuju društvenim znanostima no, preporučam ti, nije loše naučiti barem abecedu.

Toliko da svladaš barem značenje pojmova demokracija i totalitarizam prije nego se upustiš u evaluaciju teza koje se na tim pojmovima temelje.

Kao građevinac sigurno znaš da se na lošem temelju ne može izgraditi solidna građevina. Isto vrijedi i za tvoje nepoznavanje osnovnih definicija društva.

B-52

Tko je glasao

paz molim te

"prava koja nudi istinska demokracija" kaže spinaš @sm

ISTINSKA DEMOKRACIJA

ako je " istinska" demokracija da pederi imaju pravo usvajati djecu i zalagati se za međugeneracijski dobrovoljni sex

jebeš takvu " istinu" i takvu " demokraciju".

sve dobro...

Tko je glasao

Sm, I onda totalitarizmom

Sm,

I onda totalitarizmom nazivaš borbu za očuvanje prava na kritičko preispitivanje svega, da svi imaju određena prava, dok ti to nije diktat šačice koja tvrdi kako je njihova ideologija "samorazumljiva" i da se ima prihvatiti bez pogovora.

Koje ti gluposti pišeš.

Za tvoju informaciju:

U demokraciji imaju svi građani jedne zemlje pravo svoje ideji i svoja gledišta (uključujuči i biskupe) kako se treba društvo izgrađivati, a građani odlučuju šta je za njih prihvatljivo.
Ta sranja kako se "biskupski diktati" prihvačaju bez prigovora, vrijeđaju zdravu pamet.
Zar ti želiš odrasle i zrele ljude učit šta trebaju mislit i odlučivat?
Više nismo u diktaturi, a izgleda da se krečemo prem toj istoj, kad pogledamo politiku vladajučih.

Tko je glasao

Pozdravio te Joe Š.

U demokraciji imaju svi građani jedne zemlje pravo svoje ideji i svoja gledišta (uključujuči i biskupe) kako se treba društvo izgrađivati, a građani odlučuju šta je za njih prihvatljivo.
Nije baš da imaju svi građani tu slobodu niti mogu iznositi baš sve ideje, pročitaj malo zakone.

leddevet

Tko je glasao

Pozdravil te je Iči.

Pozdravil te je Iči.

Tko je glasao

samo

sve dobro...

Tko je glasao

Povijesne neozbiljnosti hrvatske samobitnosti

leddevet

Tko je glasao

koji sudac

sve dobro...

Tko je glasao

3u1 drvo

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ugledni profesor Milan Polić

ugledni profesor Milan Polić

:-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Pohvala dnevniku

Po mojem mišljenju vrlo logična razmišljanja i zaključci. Samorazumljiva.
Što se tiče aktivnih komentatora i autora na politici, opet mislim da neće promijeniti ništa i da su stavovi već odavno zauzeti.
Ali cijenim ovaj trud u ime svih onih koji samo čitaju i previše ne komentiraju.
Zato sam odlučio i napisati komentar kao pohvalu autorici.
U ovom moru medijskog jednoumlja i boljševičkog terora koji vlada našim "vodećim" medijima vezano za ovu temu, lijepo je vidjeti pokušaj argumentiranog, normalnog, uljuđenog govora.
Zanima me kada je onima protiv postalo samorazumljivo da brak nije samo zajednica muškarca i žene?
Kada se dogodio taj klik i čime je bio uvjetovan?
Savkome koji je imalo pošten i razmišlja svojom glavom jasno je zašto se vladajući ovoj inicijativi silno protive.
Da nemaju skrivenih namjera promjene obiteljskog zakona, koji bi promjena ustava onemogućila, ne bi se svemu ovome silno protivili.
Mislim da su krajnji cilj svega djeca i utjecaj na njih, nastojanja da se u budućnonsti omogući i usvajanje djece od istospolnih parova.
Vide oni da su hrvati tvrd orah. Još uvijek su im previše samorazumljive neke stvari.
Zato treba udariti na djecu i njih preodgojiti, njima učiniti samorazumljive stvari nejasnim.
Zato sam na ovu temu izuzetno osjetljiv jer sam i sam otac malene četverogodišnje djevojčice koja tek krenula u život.

Elnino

Tko je glasao

i mene ti to zanima.. Zanima

i mene ti to zanima..

Zanima me kada je onima protiv postalo samorazumljivo da brak nije samo zajednica muškarca i žene?
Kada se dogodio taj klik i čime je bio uvjetovan?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

samorazumljivost pojmova

Otprilike 100 godina nakon što smo pod pojmom "škola" - mislili na odvojene ženske i muške škole, te jedno 50 godina nakon što smo pod pojmom "škola" mislili na obrazovnu ustanovu u kojoj obojeni nemaju pravo pristupa.

Svaki puta samorazumljivo i bez prava na propitivanje... i uz isti tip osoba koje brane - pojam.

Tko je glasao

Opet vrijeđaš

" obojene" rasistu

jer izjednačavaš njihova ljudska prava, ponižavaš ih time što njihova ljudska prava izjednačavaš s praksom istospolnog prljavog sexa

rasisto fašistički kjukuksklanovče

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci