Tagovi

„Samoobrana je zakonita. Nepravedno napadnuti narod ili država imaju pravo na pravednu, nužnu obranu“

„Samoobrana je zakonita. Nepravedno napadnuti narod ili država imaju pravo na pravednu, nužnu obranu“

Generali Markač i Gotovina, 10.12. 2012. na zagrebačkom Mirogoju položili su vijence na grob prvoga hrvatskoga predsjednika.
„To je bio moj predsjednik, moj zapovjednik, mi smo pobjednici u svim operacijama.“ (general M.Markač)
„Predsjednik Tuđman je ustrojio oružane snage koje su oslobodile Domovinu. On je ratni predsjednik i ta oslobođena Domovina kročila je putem demokracije...“ (general A.Gotovina).

Dan uoči presude hrvatskim generalima, neki mediji su napisali da će haaška presuda biti konačna presuda Tuđmanu i Tuđmanovoj Hrvatskoj. Ne srpski mediji, već hrvatski!

I bila je!
I njima, i onima koji su željeli laž prikazati kao istinu, istinu kao laž, i to su bezbroj puta ponavljali, želeći nacionalni ponos i veličinu, te opravdanu borbu za slobodu, pretvoriti u nacionalnu sramotu.

Hrvatski G.Washington je u sumraku raspada višenarodnih država, nakon pada Berlinskog zida, uspio ispravno shvatiti pitanje nacionalnoga i političkog suvereniteta, te stvoriti uz pomoć hrvatskoga naroda samostalnu Republiku Hrvatsku.

Pri tome je jako dobro shvaćao kolonijalističke interese koji svugdje u svijetu razaraju nacionalna gospodarstva, nacionalne države, a mnogim malim narodima odriču pravo na slobodu i samoodređenje. Svojim umijećem prosuđivanja vješto je izbjegao sve moguće zamke političkih velesila koje nam nisu bile sklone.
U toj borbi, uvijek je vjerovao u svoj hrvatski narod i ostvarenje samostalne RH, čak i onda kada su mnogi mislili da je takvo ostvarenje nemoguća misija.

Njegova ideja svehrvatske pomirbe ostvarila je novo poglavlje u odnosima iseljene i domovinske Hrvatske i premostila je sve ponore u najkritičnijim vremenima hrvatske povijesti. Znao je prevladati sve naslijeđene hrvatske podjele, sve međusobne hrvatske mržnje i tako je uspio stvoriti svenarodni hrvatski pokret.
Shvaćao je da je napad na Sloveniju bila zamka za Hrvatsku, kojom se željelo Hrvatsku uvući u rat, od nje stvoriti krivca, a agresora amnestirati.

U ratnim vremenima izbjegao je zamke opće mobilizacije, objave rata Srbiji i opasnosti da RH u općem ratu izgubi sve.
Stvorio je Vladu nacionalnoga jedinstva, do besvijesti je pregovarao s agresorom i nesklonom Međunarodnom zajednicom koja je RH nametnula embargo na oružje, koja je godinama mirno i cinično gledala pokolje u RH i BiH, ne poduzimajući ništa.

Internacionalizirao je krizu u raspadu SFRJ i vješto prilagođavao hrvatsku politiku promjenama politike MZ. Točno je uviđao povijesnu situaciju, bio je nevjerojatno strpljiv u čekanju da se RH dovoljno naoruža, a svome narodu je znao udahnuti domoljubni zanos i u najtežim trenutcima za državu, kada je 1/3 zemlje bila okupirana.
Stvorio je hrvatsku policiju, vojsku, uveo hrvatsku valutu, osigurao izglasavanje Hrvatskoga ustava i uvođenje parlamentarne demokracije, stvorena je hrvatska diplomacija koja je ishodila međunarodno priznanje RH i članstvo u UN, koja se borila s najvećim međunarodnim muljatorskim političkim autoritetima.

Izbjegao je zamke pokušaja nametanja Plana Z-4 i zamke MZ koja je izmanipulirala muslimansko-hrvatski rat. Spasio je Bihać od sudbine Srebrenice, spasio je i sam opstanak države BiH, te natjerao agresora na prihvaćanje mira. Shvatili su to i predsjednik BiH Izetbegović i turski predsjednik Demirel, a zahvala Atifa Dudakovića generalu Gotovini, nakon oslobađajuće presude i povratka u RH, jasno pokazuje koja je bila stvarna uloga HV-a u BiH.

Povjesničar, antifašistički borac, znanstvenik, politolog, stranački vođa, vojni strateg, državnik, prvi predsjednik samostalne RH, čitav svoj život posvetio je strpljivom čekanju i na kraju ostvarenju svoje životne misije.

Vješt, odlučan, politički razborit u najtežim trenutcima svoga naroda i države znao je ispravljati i svoje pogrješke.

Robijao je zbog Hrvatske, a zbog Hrvatske pokušali su ga i mrtvoga optužiti za „zločin“ stvaranja RH i obranu vlastite zemlje.

Iako su ga međunarodni čimbenici napokon oslobodili toga krimena –oslobađanja RH, mnogi još, i u samoj RH, pokušavaju graditi optužbe za Tuđmana na razvalinama haaške optužnice i salvete kojom je „natjerao“ najjače države svijeta da podijele BiH.

Hrvatski narod je imao sreću da se u najsudbonosnijim mu trenutcima na mjestu hrvatskog predsjednika nađe ON:

http://www.youtube.com/watch?v=cEUXsww3QcQ

„Samoobrana je zakonita. Nepravedno napadnuti narod ili država imaju pravo na pravednu, nužnu obranu.“(dr.F.Tuđman, Rat protiv rata, 1957.)

Komentari

@ppetra Zašto nema "prvog precjednika RH" u Registru???

Samoobrana je zakonita, ali i samoobmana je - što??

JL: REGISTAR BRANITELJA NAPOKON NA INTERNETU

U DVA SATA GRAĐANI PRIJAVILI 10.000 SUMNJIVIH BRANITELJA. Ministarstvo je sve prijave građana proslijedilo DORH-u, Matić poručuje: 'Lažni branitelji moraju biti svjesni da su počinili kazneno djelo!'
Zašto nema prvog predsjednika RH na popisu??? Ali, ima sve bliže i dalje iz obitelji, desetak rodbine dr. Franje Tuđmana!
Jedan naš VELIKI BRANITELJ - KOLEGA, s pollitike, naznačen, ali BEZ RATNOG PUTA!!!! On nije imao ratnog puta jer je - letio - od vrleti do vrleti?? Ili???
Moja persona je bila dio BEČKE BOJNE i o tome piše mr. Dragan Perak u knjizi na njemačkom jeziku koja se ovih mjeseci pojavila u Austriji (www.virovitica.net).

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Pok, Franje nema jer je po tebi bio agresor.
Zato ga nema u ovom registru.
Ali zato je tu drug Joža-rekorder

Tko je glasao

Ljubo

Molim odgovor jel se ovo:
"Jedan naš VELIKI BRANITELJ - KOLEGA, s pollitike, naznačen, ali BEZ RATNOG PUTA!!!! On nije imao ratnog puta jer je - letio - od vrleti do vrleti?? Ili???
slučajno odnosi na mene?
Samo da znam što ću ti napisati.

Tko je glasao

Nije u registru da bi izbjegao nadležnost srpskoga pravosuđa

@ppetra Zašto nema "prvog precjednika RH" u Registru???

Odgovor je jednostavan:
Da ne bi došao pod "ingerenciju" Srpskoga pravosuđa!

I zato što je "Registar branitelja" bio pripremljen, prije odluke Haaškoga suda o oslobađanju.

Kada bolje promislim, možda i zbog toga što silni graditelji ZZP-a po RH, još nisu odustali od njega, pa da branitelje ne sramoti na popisu, ili da im moguće obranu nekakvom dvostrukom linijom zapovijedanja!

Pokraj tebe, nemesis, zaphoda, profesora,... i ostalih hrvatskih ZZP-filičara i dvostrukomjeraša, ne bi se Srpsko pravosuđe, moralo puno ni truditi za pisanje optužnice, jer bi mu još nedostajala samo optužnica za srpsku izgubljenu bitku na Kosovu iz 1389. i troškove izborne kampanje T.Nikolića.

Tko je glasao

FK Partizan

„Samoobrana je zakonita. Nepravedno napadnuti narod ili država imaju pravo na pravednu, nužnu obranu.“(dr.F.Tuđman, Rat protiv rata, 1957.)
Obzirom da je dotični te godine bio član jedne određene partije njegova knjiga je bila u skladu s tom i takvom partijom (kao i on naravno) i uz navedeni naslov ima i podnaslov:
Rat protiv rata: partizanski rat u prošlosti i budućnosti

Fascinantna mi je i nevjerojatna njegova pronicljivost gdje je, u takvoj krhkoj dobi od samo 35 godina, imao snage nevjerojatno kiruški preciznom rečenicom definirati pravičnost samoobrane. Mora da je nakon takve vojnoteorijske dosege cjelokupna teorija i praksa ratovanja izmijenjena iz korijena.

Ma kakav Aleksandar Makedonski ili Napoleon ili Bismark ili Romel ili Pancho Villa . . .

P.S. Stvarno mi fali Feral i ona jedna njihova rubrika.

leddevet

Tko je glasao

Tuđman je rat vodio briljantno

FK Partizan Lijepo se prisjetiti da je Franjo Tuđman bio u FK Partizanu uz hrvatske nogometne legende koje su proslavile nogomet tadašnje države: Zlatko Čajkovski, Stjepan Bobek, Branko Zebec, Franjo Glaser...

Lijepo je i da ti @leddevet to znaš.

Obzirom da je dotični te godine bio član jedne određene partije njegova knjiga je bila u skladu s tom i takvom partijom (kao i on naravno) i uz navedeni naslov ima i podnaslov:
Rat protiv rata: partizanski rat u prošlosti i budućnosti
Imaš li što protiv partizana ?

Mora da je nakon takve vojnoteorijske dosege cjelokupna teorija i praksa ratovanja izmijenjena iz korijena.Nije baš iz korijena, ali "Oluja" je dio nastavnog programa američke vojske na akademiji West point, kao izvanredno izvedena moderna vojna akcija.
Proučava se i "Vukovar", pa se RH zaista ima čime ponositi.

Kao i time da su Richard Holbrooke, Henry Kissinger, David Owen, Margaret Thatcher, Demirel, Alija Izetbegović, Janko Bobetko, Ante Gotovina, Mladen Markač...pa čak i neprijatelji RH Borislav Jović i Veljko Kadijević, rekli da je Tuđman rat vodio briljantno.

Veljko Kadijević je izjavio "da im je Tuđman slomio koncepciju sa svojih 20 primirja , nije im dozvolio da se razmašu, a mješavinom neprestanih pregovora i ratnih operacija doveo je do raslojavanja JNA, koja onda nije iskoristila golemu prednost u naoružanju"

.P.S. Stvarno mi fali Feral i ona jedna njihova rubrikaNe sumnjam. Što je s financijerima?

Tko je glasao

Trabunjaš gluposti

@ppetra
Kad već o nečem ili nekome pišeš barem se malo informiraj.
Da te malo prosvijetlim.
Da Bobek nije prisato ići u Beograd otišao bi pod streljački stroj.

http://www.jutarnji.hr/stjepan-bobek--nisam-ni-ustasa-ni-cetnik--nego--p...

Nešto slično dogodilo se i Franji Gaseru.

http://www.hrsport.net/vijesti/3443/nogomet/franjo-glaser-proslavio-88-r...

Pa sad ti dalje pričaj nama priče.

Tko je glasao

Baš ti hvala za nadopune, @boltek

Da Bobek nije prisato ići u Beograd otišao bi pod streljački stroj.I što nije istinito iz moga upisa!?
Nešto slično dogodilo se i Franji Gaseru.I opet, što nije točno u mome upisu?
Ta lijepo se prisjetiti, jer je tada lakše cijeniti demokraciju , za koju je Tuđman zaslužan.

Je li Franjo otišao milom ili silom (prijetnjom streljačkim vodom) ili zbog tajne misije upoznavanja s okolnostima i mentalitetom ljudi koji će imati nekih zamjerki za stvaranje RH, nije mi poznato, a i ne pati me baš previše.)))?

Pa sad ti dalje pričaj nama priče.
Priča je "dobro se prisjetiti tih vremena". Baš ti hvala što si to nadopunio svojim saznanjima o nogometnim prelascima pod prijetnjom "streljačkoga voda".

Sada mi je jasniji nečiji žal za tim dobrim starim vremenima!

Tko je glasao

samo ovo

@ppetra
samo ovo kaj si rekla

Lijepo se prisjetiti da je Franjo Tuđman bio u FK Partizanu uz hrvatske nogometne legende koje su proslavile nogomet tadašnje države: Zlatko Čajkovski, Stjepan Bobek, Branko Zebec, Franjo Glaser...

Tko je glasao

Bili i preživjeli

I opet, nije li lijepo prisjetiti se toga?

Odmah mi je lakše što ne živimo u vriemenuizručivanja svojih nogometaše pod prijetnjama "streljačkih vodova" Jugoslavije, iako mi je, priznajem, bilo teško, što smo im morali "izručivati" svoje generale pred "Haaške vodove", zbog potrebe njihove "nogometaške" đonovske borbe za nevinost i stavljanja aureole svetaca- oko glava zločinaca.

Bili su i preživjeli, i izbjegli streljačke haaške vodove,... a neki i nešto važno naučili u toj fazi svoga života!

Možda ti je moj "pjesnički stil", malo naporan, ali, vjeruj, lijepo se prisjetiti!

Tko je glasao

Boltek, Ti dobro znaš da se

Boltek,

Ti dobro znaš da se je u mnogim poduzečima i klubovima (po republikama) postavljal kadar druge nacionalne pripadnost.

Kaj misliš da je Tuđman sam od sebe prešel u Partizan. Došla naredba od gore i to je to.

Tko je glasao

Žaba

Kaj misliš da je Tuđman sam od sebe prešel u Partizan. Došla naredba od gore i to je to.
Svojevremeno je arhitekt Gomboš, koji je kao Mađar imao problema s rodovima i padežima, izjavio:

Teško je žaba u voda zatjerat!

SFUV

leddevet

Tko je glasao

Franju haški sud nije

Franju haški sud nije oslobodija ničega jer mu nikad nije ni sudija. Meni oslobađajuća presuda generalima upravo znači inkriminirajuću optužbu Franji.

Tko je glasao

Čuj Kurir

Čuj Kurir čiji si Ti Kurir?

Tko je glasao

Još jedan koji očito ne zna

Još jedan koji očito ne zna baš ništa o sadržaju presuda. Tja... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Tvoja primjedba, @Kuriru, je

Tvoja primjedba, @Kuriru, je apsolutno na mjestu. Većina ostrašćenih komentatora ove presude (bilo onih koji ju pozdravljaju bilo onih koji ju osporavaju) izlazi debelo izvan zone u kojoj operira pravo. Ni jedni ni drugi ne mogu shvatiti da se presudom okrivljenici oslobađaju od inkriminacija navedenih u optužnici. Ni više ni manje. Nema govora o zločinačkom poduhvatu, ne zato što je dokazano da je postojao, a još manje zato jer je dokazano da nije postojao, nego zato jer je Sud (između ostalog) zaključio da nije dokazana direktna i nedvojbena veza između okrivljenika i počinjenih kaznenih djela u sklopu navodnog zločinačkog poduhvata. Za Sud bi izvođenje takvog zaključka značilo izaći iz okvira optužnice (tj. izvođenje novih dokaza, kojih u optužnici nema). Takav stav Suda je osporavao Srđa Popović, ali to su striktno pravničke primjedbe kojima se može parirati isključivo pravnim argumentima. Zaključno: uvijek je za neke čaša polupuna, a za druge poluprazna. Moje pak je mišljenje da je dobro da se Sud drži svoje uloge, umjesto da piše povijest.

nemesis

Tko je glasao

Evo još jednog

Nema govora o zločinačkom poduhvatu, ne zato što je dokazano da je postojao, a još manje zato jer je dokazano da nije postojao...

Joj, ma daj idi već jednom pročitaj na Icty.org, ne sramoti se i ne pravi budalu sam od sebe ovako javno... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Imaš pravo i hvala na linku,

Imaš pravo i hvala na linku, @Mkn. Zbilja je korisno pročitati, pogotovu pravnim laicima kakva sam ja. Ponukana pročitanim, dužna sam samu sebe korigirati u onom dijelu gdje pravno potpuno nekorektno interpretiram oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču. Ispravak glasi:

Žalbeno vijeće (tri za i dva protiv) odlučilo je da nije dokazana inkriminacija o prekomjernom granatiranju, na kojoj je tužiteljstvo temeljilo svoju tezu o upletenosti generala u zajednički zločinački poduhvat. Iz toga slijedi, odlučuje dalje Žalbeno vijeće, da u slučaju "Gotovina,Markač" tužiteljstvo nije izvan svake sumnje dokazalo da je jedino moguće objašnjenje njihova djelovanja postojanje zajedničkog zločinačkog poduhvata. Zato i samo zato se u slučaju generala ne može govoriti o zzp-u. Ja, za razliku od Popovića, ne smatram da je to "pravna akrobacija", nego odluka utemeljena isključivo na logici prava.

Nakon što sam se ispravila, moram potvrditi glavnu tezu svog komentara, a to je da ovom presudom, zzp nije osporen, kao što u prvoj presudi nije niti dokazan. Iako je djelovanje generala važan i uglavnom častan dio "Oluje" te, ne najmanje važno, konačnom presudom rasterećeno optužbi, ono nije i jedini njezin dio. Postoje i oni manje časni dijelovi pa i oni krajnje nečasni i zločinački, kao što postoje ljudi koji su ih planirali, naređivali i sproveli. Zasad sigurno znamo da to nisu Gotovina, Markač ni Čermak.

nemesis

Tko je glasao

Čitala, a nepročitala

moram potvrditi glavnu tezu svog komentara, a to je da ovom presudom, zzp nije osporen

Nije vraga. Ili ne znaš engleski, pa koristiš tko zna čiji parcijalni prijevod ili, sačuvajbože, interpretaciju? Tsk, tsk, tsk...

A mogla si i samo malo trezveno razmisliti. Da Haag osim oslobađanja hrvatskih generala nije ukinuo i utvrdbu iz prvostupanjske presude o Tuđmanovom "zločinačkom poduhvatu protjerivanja Srba", zar misliš da bi se digla tolika frka u Srbiji i među Srbima? Zar misliš da bi naši domaći "detuđmanizatori" posrbice mesići, pusići, teršelići, ivančići, jergovići, beškeri... toliko vrištali, šizili i ludovali u ovih mjesec dana? :-)

U tom pravcu otići ću i korak dalje, i javno se ovdje okladiti u što god hoćeš da se ni oni, ni dva neslažuća suca Pocar i Agius, inače često viđeni gosti na lokalnim "detuđmanizatorskim" terevenkama boraca za srp... pardon, ljudska prava, ne bi toliko bunili da su generali oslobođeni, ali da je "zločinački poduhvat" - ostao.

Naime, kako je to najavio "filozof" Boris Buden još davne 1996. u Arkzinu, Srbi i njihovi manje-više prikriveni patroni Britanci su haaškim suđenjem mrtvom Tuđmanu htjeli "naknadno opravdati" srpske "krajinske" koljače i palikuće za razdoblje od 1990. do 1995, odnosno, dati im "naknadnu legitimaciju". Računica je bila krajnje jednostavna - ako je Tuđman htio protjerati hrvatske Srbe, onda su oni imali pravo pobuniti se, odnosno, Milošević ih je samo branio.

To je bio plan. Nije ga bilo osobito teško vidjeti ni razumjeti još prije petnaestak godina, a ako ste baš bili, ahm, sporiji, onda barem najkasnije kad je Savo Štrbac 2001. otvoreno najavio "redefinisanje istorije". Upravo zato u svom izdvojenom suprotnom mišljenju, između prilične količine drugih nebuloza, sudija Pocar doslovno kaže:

"...Finally, even if the Majority wished to acquit Gotovina and Markac entirely, one might wonder what the Majority wanted to achieve by quashing the mere existence of the JCE rather than concentrating on Gotovina's and Markac's significant contributions to the JCE. I leave it as an open question."

Ili nešto zlobnijim i daleko otvorenijim riječima: "Ako ste već oslobodili Gotovinu i Markača, šmrc, šmrc, zašto ste ukinuli i zločinački poduhvat - zašto bar niste Tuđmana ostavili krivim? Kmee, kmee..." :-)

Btw, zamislite kolika gnjida čovjek mora biti za ovako nešto. Upravo se nameće pitanje, je li se tu sudilo konkretnim ljudima za konkretna djela i zločine (sjetimo se famozne Mesićeve beskrajne žvake o "individualizaciji krivnje" i kako sve to skupa "nema veze s Hrvatskom", bla, bla), ili mrtvom Tuđmanu i cijelom hrvatskom državnom i vojnom vrhu i politici? I kakvo je to "međunarodno tužiteljstvo" i kakvi "međunarodni suci", pobogu, koji ne razlikuju te stvari? :-)

Na sreću, časne starine Židov Meron, Crnac Robertson i Turčin Guney uvidjeli su svjetlo istine i nisu dopustili da zlo prevlada. Jebote, baš k'o u američkim filmovima - gud gajz nadrljaju, ali uvijek pobijede na kraju :-)

Iako je djelovanje generala važan i uglavnom častan dio "Oluje" te, ne najmanje važno, konačnom presudom rasterećeno optužbi, ono nije i jedini njezin dio. Postoje i oni manje časni dijelovi pa i oni krajnje nečasni i zločinački, kao što postoje ljudi koji su ih planirali, naređivali i sproveli. Zasad sigurno znamo da to nisu Gotovina, Markač ni Čermak.

Besmisleno hvatanje "detuđmanizatorskih" utopljenika za izmaštane slamke. Da su se zločini, pa i ratni, dogodili tijekom i nakon Oluje, to nitko normalan nikad nije ni sporio. Međutim, ti zločini nisu bili ni "planirani", ni "naređeni", ni bilo što slično, jer ih u suprotnom - opet mrvica zdravog razuma - ne bi bilo tako malo. No iako razmjerno minorni, ti su zločini u pravom jasenovačkom maniru prvo od strane tzv. HHO i njihovih domaćih i stranih sponzora propagandno preuveličani barem 10 puta, a potom je nakon promjene vlasti 2000. "detuđmanizatorskim" medijskim pranjem mozga stvorena slika da "nisu procesuirani", da je Brijunski sastanak bio planiranje protjerivanja Srba itd.

Ljudi, vrijeme je da prestanete vjerovati u "ustaške" babaroge. Evo, za početak, namjesto što ste bezvezno izminusirali pristojni i precizni Ožboltičin tekst, mogli ste ga pažljivo pročitati.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Nema uopće smisla s tobom

Nema uopće smisla s tobom raspravljati. Jednako si uvjeren u svoju verziju da zajedničkog zločinčkog poduhvata nije bilo kao i drugi što su uvjereni da ga je bilo. Moje je mišljenje da je presuda ispravna u dijelu gdje pobija da se dogodilo prekomjerno granatiranje, a s obzirom da nije dokazano prekomjerno granatiranje, onda otpada i optužba generala za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koju je tužiteljstvo temeljilo na prekomjernom granatiranju. Ništa više i ništa manje od toga. Meni je znakovito što takva presuda očito ne umiruje niti tebe niti one koji su s njom nezadovoljni. I jedne i druge nešto svrbi. Tebe to da zločinački poduhvat nije osporen u cijelosti, a njih da je osporen u jednom dijelu. Zato imaš nezajažljivu potrebu ponavljati "zločinačkog poduhvata nije bilo!". Kao da će to ponavljanje izbrisati ono što svi koji smo u to vrijeme pratili što Tuđman i njegova hadezeovska kamarila javno govore i rade, znamo: oni su otvoreno izražavali želju da se broj Srba u Hrvatskoj smanji (Tuđman je prilikom posjete vojnom učilištu izrekao egzaktnu brojku - na svega 3 % pučanstva). Činjenica da se to nakon "Oluje" i ostvarilo ostavlja razumnu sumnju da su zločini bili u funkciji ostvarenja tako zacrtanog cilja. Dakle, oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske je legitiman i pravedan cilj, ali zločini nad civilnim stanovništvom počinjeni s ciljem protjerivanja bez mogućnosti povratka (rezervni kontingenti kosovskih i bosansko-hercegovačkih Hrvata bili su spremni za naseljavanje ispražnjenih područja) predstavljaju element politike etničkog čišćenja.

nemesis

Tko je glasao

Tupljenje veritasovske istine i propagande o samoevakuaciji

Dakle, oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske je legitiman i pravedan cilj, ali zločini nad civilnim stanovništvom počinjeni s ciljem protjerivanja bez mogućnosti povratka (rezervni kontingenti kosovskih i bosansko-hercegovačkih Hrvata bili su spremni za naseljavanje ispražnjenih područja) predstavljaju element politike etničkog čišćenja.Zločina je bilo najmanje na svijetu u oslobodilačkim operacijama vlastite zemlje.
Nisi našla niti jedan primjer koji je bio s manje takvih civilnih žrtava u bilo kojem ratu.

Stoga, kako uopće možeš najčistiju operaciju oslobađanja na svijetu prljati svojim SANU-ovskim zaključcima?
Čak je i Slobi bilo jasno da se radi o planiranoj, naređenoj i točno prema planu izvedenoj samoevakuaciji stanovništva u cilju "žrtvarenja" i uvođenja Srbije u opći rat, a ti tupiš veritasovsku "istinu" kao propagandu.

Međutim, Srbija je imala važnijih planova s Kosovom i BiH, pa nije baš mogla raditi po zamislima "krajišnika" i uskočiti do Knina, a za mnoge Srbe iz Srbije, panično bježanje same vojske "RSK", baš i nije bilo poticajno za odlazak u rat!

Tko je glasao

Hm. Oprosti, ali nakon ovog

Hm. Oprosti, ali nakon ovog moram zaključiti da si poremećena. Na stranu sve ostalo, dao sam ti Pocarov citat crno na bijelo, ali ti se jednostavno odbijaš složiti s vlastitim očima. Žao mi je, no valja ti se obratiti kome za stručnu pomoć. Nije to tako strašno. Samo dođeš k onom ozbiljnom stričeku u bijeloj kuti i kažeš: "Pomagajte - čitam, vidim, ali odbijam povjerovati" :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

djUbre

Tko je glasao

Smiri živce i duboko diši

Pogledaj malo bolje, na mrežnim stranicama i vidjet ćeš da se gotovo rodila poslije DR, ali @feniks, ti i neki zaključujete prema sebi.
Za razliku od Vas, ja pišem jednako i svoja, i tuđa iskustva, jer me ne pati vlastita osobnost, kao vas, i još neke autobiografe i autoportretiste na pollitika.comu.

Usput, već odavno nisam na državnim jaslama, pa me baš boli briga kome ćeš javljati.

Kakvi ste, vidi se i prema tome što nevinu osobu upetljavate u "zezancije" na pollitika.comu.

A o @nemesis sam sve rekla u odgovorima na njene komentare: ZZP-ovka koja teško pati zbog Haaške odluke i hvata se za slamke vlastitih laži i smjernica SANU-otaca.

Tko je glasao

Još o ovome:

neka me ona tuzi.a onda ce mrak morati reci tko sam ja @mraka , sam već zamolila da riješi Vaš problem i objasni Vam da ne prozivate osobu koja nema nikakve veze s pollitika.comom, a njeno ime višekratno povlačite, ti, @feniks i još neki.

Meni samo potvrđujete, koliko ste plitki i neodgovorni, a koliko je @mrak prezaposlen, ili nezainteresiran da kratkom intervencijom i svojim profesionalnim i vlasničkim autoritetom na ovoj stranici, zaštiti osobu, čiji identitet nema baš nikakve veze s pollitika.comom, što on zna 100%.

O ovome-samo to!

Tko je glasao

nije tu riječ o

Tko je glasao

različitosti i suživot na pollitici

Tko je glasao

ahhhh teško je s nekim poput

Tko je glasao

I načitan, i pročitan

Tko je glasao

ahhhhh očito je iz vaših

Tko je glasao

zezancije

Jedina zezancija koju ja vidim ovdje jest ta da se u svakoj raspravi (pa što ako se ne slažemo u mišljenjima) ti i MKn s lakoćom lačate najprizemnijeg i najzločestijeg etiketiranja.

Nema granice kada se raspravlja o vama bitnim temama, tj. vašem pogledu na svijet - odmah lete "pucao si boforsom na krivu stranu", "lažni branitelji", jugoorjunaši, kripte i slično.

Jedino si vaš dvojac dozvoljava takvo vrijeđanje u startu.

Tko je glasao

Žrtve bi u zločince, a zločince u žrtve, čak i pri etiketiranju

Opet čitaš kako ne piše: napisano je "zezancije", a ne zezancije!
Dakle @nemesisino jahanje na ZZP-u nije zezancija, već "zezancija", a i tvoje pisanje također,.....

Tvoj argument "pucao boforsom" potežeš ti, a ne ja. Prema tvojim upisima, jasno je da se postavlja pitanje "na koju si stranu pucao".
Pa u ratu je toliko ljudi namjerno na strani protivnika iz raznoraznih razloga.

Objašnjenje:
-Onaj koji zdušno gradi ZZP, protiv svoga vlastitoga vojnoga i političkoga vodstva na osnovu nešto ratnih i poratnih zločinstava, kojih ni u kojem ratu nije bilo manje, te pošto ni sam ne može navesti niti jedan jedini primjer u svijetu boljega odnosa prema agresoru čak i manje zločinačkome od ovoga koji je Hrvate ubijao, protjerivao, granatirao im i spaljivao im gradove i sela, odvodio ih u logore, masovno silovao i mučio, je u svakome slučaju upitan, jer radi točno ono što je po zamjenskome programu (SANU2) namjera tih agresora.

Ti si meni kao Zoran Pusić sa svojom izjavom "Ali, to je bilo od granate!"

Dakle za hrvatske civile ta činjenica znači da su oni nebitni- odnosno logična posljedica pada granate u ratnome djelovanju i što se tu može, dok za srpske, u slučaju stradavanja "samo od granate" uvode i opravdavaju "prekomjerno granatiranje"

-Na isti način se tretira i slučaj obitelji Zec, u odnosu na obitelj Jurić iz Kostrića: dok je prvi slučaj medijski toliko korišten u svrhu žrtvarenja, dotle se činjenice i sam slučaj o obitelji Jurić i maloj djeci Dariju i Tomislavu Juriću, koje su ubili zajedno s njihovom majkom, medijski marginaliziraju i guraju u zaborav- jer eto došlo je vrijeme za pomirbu.

-Na isti način od traktorbijega "krajinaša" nakon Oluje, su pokušavali konstruirati ZZP. dok otvoreno najlonvrećica protjerivanje treba zaboraviti u svrhu mirenja, jer "život ide dalje", "moramo misliti na budućnost" i slične prijamljive fraze. Licemjerno, podmuklo i SANU-ovsko promišljanje!

-I sada tvoje najpodlije ponašanje:
na samo spominjanje "tenkića" i srpskih žrtava pod njima , reagiraš kao lakmus papir- odbacuješ te žrtve ( i ne samo to- izruguješ se i samome spominjanju istih), jer se na njima ne može uspješno žrtvariti, tj. blatiti vlastite vojne snage, kojima si, prema vlastitim riječima pripadao, optuživati vlastiti narod za zločinstvo, a tuđinski za žrtvu toga zločinaštva, zatim pripisati žrtve srpskoga gaženja tenkovima vlastitih civila hrvatskim snagama i onda graditi monstruozni zločin vrijedan genocidne kvalifikacije.
Nikada ne etiketiram, ukoliko se ne radi o odgovorima na "napade" etikeraša, a i tu pazim na vlastiti izričaj- (ovdje biram etiketu- koja točno odgovara proizvodu).
Slično ti je bilo i u DR- HV i hrvatski narod, dr Tuđman, A.Gotovina, M.Markač,..., su ratovali, tek nakon što su drugi pokrenuli taj rat- branili su se časno, zakonito i s najhumanijim odnosom prema neprijatelju , ikada viđenome u svijetu (još to vaše udružene snage blatitelja DR, hrvatskoga naroda, hrvatskoga ratnoga predsjednika i zapovjednika vojske,...nisu uspjele opovrći niti jednim jedinim primjerom, a zakačile se za ZZP kao za vlastitu slamku spasa), a onda ih ti isti prozivaju zbog "prekomjernoga granatiranja" izmišljaju granice od "200m od cilja", "ZZP" i slične gluposti kako bi postali žrtve "etiketiranja".

Dakle, uzvraćam argumentirano jednakom mjerom, a ponekada i "prekomjerno"- zbog potreba situacije i brojnosti "neprijatelja" (dobro pročitaj navodnike), jer nisam tako blage narave kao što je bio dr.F.Tuđman u DR.

Ne etiketiram vas/tebe ja, već se vi sami etiketirate svojim zapisima s podmuklim stavovima o "Oluji", o DR, o predsjedniku Tuđmanu, o samoevakuaciji "krajinaša", a ja samo ponekad obrišem tu etiketu svojim dnevnicima i komentarima.

Ti si posebno zanimljiv u toj svojoj dvostrukosti mjerila, zbog svetačkih v isokih kriteija koje namećeš Hrvatima kao mjerilo , dok istodobno snižavaš kriterije za djela neprijatelja daleko ispod dna jama u koje su potrpali žrtve svojih zlodjela.

E, upravo takve sposobnosti traže se za ispunjenje ciljeva SANU2.

Ne ljuti se, ali ovo oko etiketiranja, podsjeća na djelovanje Save Štrbca i Veritasa:
"zločinci" bi željeli postati "žrtve" i zato grade ZZP, da žrtve proglase zločincima - odnosno : etikeraši bi etiketirane proglasili svojim etikerašima.
Neće proći!

Tko je glasao

a ti tenor@ lajavo pašče iz

Tko je glasao

Dobri policajac

Tko je glasao

nemam namjeru biti dobar ili

Tko je glasao

MKn

Zbog ovog gornjeg upisa gdje si već pobrao sedam minusa, zaslužio si baniranje na jedno mjesec dana! Krajnje je degutantan tvoj rječnik i čisti bezobrazluk tako "ad hominem" napasti našu kolegicu "nemesis": ona se zna itekako dobro braniti, odnosno obrazložiti svoje stavove, s kojima se ti ne moraš slagati, ali se trebaš, pristojnosti radi i zbog kuklture dijaloga na ovom portalu, držati u najmanju ruku, bon-tona i pravila komuniciranja na portalu.
Nisi jedini koji ta pravila krši, ali to te ni u kom slučaju ne opravdava!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Iznenađen & uvređen

Ma daj, licemjeru, sam si sebi nepodnošljiv nakon ovog komentara... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

a di si sad skvikač?

Tko je glasao

Iznenađeni & uvređeni

Wtf, dao sam joj Pocarov citat u kojemu on cvili što je drugostupanjsko vijeće ukinulo postojanje "zajedničkog zločinačkog poduhvata", ali ona i dalje tupi da "zločinački poduhvat nije osporen u cijelosti". Što sam trebao zaključiti? Da je nepismena? Da ne zna čitati? Ili kao što i jesam, da je svjesno slijepa kraj zdravih očiju? :-)

Okej, postoji i mogućnost da ne zna engleski (u što ne vjerujem). U tom slučaju je samo trebala zatražiti prijevod, evo ga:

"...Naposlijetku, ako je već Većina željela osloboditi Gotovinu i Markača u cijelosti, netko bi se mogao upitati što je Većina htjela postići ukidanjem samog postojanja ZZP-a, radije negoli da se usredotoči na Gotovinin i Markačev značajan doprinos ZZP-u. Ostavit ću to pitanje otvoreno."

Zadovoljni? Ili treba i da vam dovedem Pocara za ručicu, da potvrdi da je to napisao? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@Mkn Polazeći od tvog

@Mkn

Polazeći od tvog uvjerenja da udruženog zločinačkog poduhvata nije bilo, zaključujem da sucu Pocaru ne vjeruješ kad on kaže da ga je bilo. Zašto mu onda vjeruješ kad kaže da je većina sudaca Žalbenog vijeća ukinula postojanje udruženog zločinačkog poduhvata? Dogovori se sam sa sobom da li tom sucu vjeruješ ili ne? Naime, kaj!? U skraćenoj verziji presude Žalbenog vijeća doslovce stoji:

but the Appeals Chamber, Judge Agius and Judge Pocar
dissenting, considers that the Trial Chamber’s findings on the JCE’s core common
purpose of forcibly removing Serb civilians from the Krajina rested primarily on the
existence of unlawful artillery attacks against civilians and civilian objects in the Four
Towns. While the Trial Chamber also considered evidence concerning the planning and
aftermath of the artillery attacks to support its finding that a JCE existed, it explicitly
considered this evidence in light of its conclusion that the attacks on the Four Towns
were unlawful.

Iz tog dijela presude je sasvim razvidno da većina Žalbenog vijeća odbacuje tezu tužiteljstva o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata zato jer tužiteljstvo nije dokazalo prekomjerno granatiranje kao osnovu na kojoj je tu svoju tezu/optužbu gradilo. To je ta "akrobacija" o kojoj govori Srđa Popović, za koju ja smatram da je izvedena striktno u okviru pravne logike i da je neosporna i na koju su se u svojim komentarima prije izricanja konačne presude pozivali brojni pravni eksperti. Međutim, taj pravni okvir je preuzak da bi mogao obuhvatiti sva ona druga kriminalna djela vezana za "Oluju", koja imaju zločinački karakter i ciljeve o kojima se tadašnji politički vrh Hrvatske na čelu s Franjom Tuđmanom više puta eksplicitno izjašnjavao. To će ostati povjesničarima za istraživanje i proučavanje, a nekima za glodanje. Meni je najvažnije da nije uspjelo izjednačavanje krivnje za rat i da nije osporen oslobodilački karakter "Oluje". Zbog svih naših časnih osloboditelja i svih žrtava agresivnog rata Srbije protiv Hrvatske.

nemesis

Tko je glasao

Ona je sretna i iskrena

Meni je najvažnije da nije uspjelo izjednačavanje krivnje za rat i da nije osporen oslobodilački karakter "Oluje". Zbog svih naših časnih osloboditelja i svih žrtava agresivnog rata Srbije protiv Hrvatske.>/cite>
nemesis

Mogu misliti koliko si sretna!)))I iskrena!)))

Tko je glasao

Bla, bla, truć

Znači ipak razumiješ engleski, fino. Molim, gdje stoji da "zločinački poduhvat nije osporen u cijelosti"? :-)

Naravno, u traženju se ne moraš sputavati i ograničavati samo na sažetak, nego slobodno i bez imalo ustručavanja možeš pročitati i cijelu presudu. Svega pedesetak stranica, neće te ugristi, jamčim. Izvoli :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

A gdje stoji da jest, osim u

A gdje stoji da jest, osim u Pocarovoj primjedbi (čovjek je ostao u manjini pa je očekivano nezadovoljan)? Ponovit ću: tužiteljstvo je svoju tezu o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata dokazivalo prekomjernim granatiranjem gradova; prekomjerno granatiranje nije dokazano, dakle, u slučaju granatiranja gradova nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata. Sve drugo što se događalo (pobijeni civili, spaljene i opljačkane kuće, protjerano stanovništvo itd.) ne mora, ali i može ukazivati na postojanje udruženog zločinačkog poduhvata etničkog čišćenja. Rezultat tih događaja je poznat - velika većina Srba se nije vratila. Franjo Tuđman, kojeg slavi autorica ovog dnevnika, s time se oduševljeno hvalio. Pametnome dosta!

nemesis

Tko je glasao

Molim, gdje stoji da

Molim, gdje stoji da "zločinački poduhvat nije osporen u cijelosti"?
---
A gdje stoji da jest,

Bogo moj, pa prvostupanjska presuda je ukinuta, sve su optužbe odbijene, a generali u potpunosti oslobođeni krivnje. Zar ti je to promaklo? :-)

osim u Pocarovoj primjedbi (čovjek je ostao u manjini pa je očekivano nezadovoljan)?

Dakle, Pocar je idiot? 'Ajde, barem si tu u pravu, iako iz drugih razloga :-)

Kao osobi koja se s presudom očito ne slaže, pretpostavio sam da će ti biti lakše prihvatiti riječi jednoga od dvojice sudaca koji su se usprotivili oslobađanju generala i ukidanju optužbe za "zajednički zločinački poduhvat" (ZZP). Nažalost, prevario sam se - u očajničkoj utopljeničkoj želji da se uhvatiš za slamku i na površini održiš barem "dijelove" ZZP-a, ti jednostavno svjesno odabireš ne vidjeti i ne povjerovati onome što ti je pred očima, ali što ti se nikako ne sviđa i s čim se nikako ne možeš pomiriti:

Ponovit ću: tužiteljstvo je svoju tezu o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata dokazivalo prekomjernim granatiranjem gradova; prekomjerno granatiranje nije dokazano, dakle, u slučaju granatiranja gradova nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata. Sve drugo što se događalo (pobijeni civili, spaljene i opljačkane kuće, protjerano stanovništvo itd.) ne mora, ali i može ukazivati na postojanje udruženog zločinačkog poduhvata etničkog čišćenja. Rezultat tih događaja je poznat - velika većina Srba se nije vratila. Franjo Tuđman, kojeg slavi autorica ovog dnevnika, s time se oduševljeno hvalio. Pametnome dosta!

"Sve drugo"? :-)

Točno kako sam i rekao na početku - ne znaš, pa maštaš. Kad je u pitanju ZZP, nema tu nikakvih "sve drugo", nema tu nikakvih samostalnih dijelova koje bi mogla promatrati neovisno, kao nekakave male "zajedničke zločeste poduhvatiće", i zatim ih koristiti kako ti se prohtije. Zašto? Pa jer ni u prvostupanjskoj osuđujućoj presudi nije bilo tako - ZPP je utvrđen kao cjelina, kako kaže Pocar od četiri "međusobno osnažujuća", podupiruća i neraskidiva dijela.

Od njih, "nezakonito grantiranje" je temeljni dio, osnovni potporanj na kojemu stoji sve ostalo - glavni alat, izvršno oružje, način na koji su Srbi "protjerani". Bez njega, "zajednički zločinački poduhvat" srušio se kao kula od karata.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Bauljanje

Bez njega, "zajednički zločinački poduhvat" srušio se kao kula od karata.
Od izmaštanoga slapa zvani ZZP, ostale su joj njene vlastite kapi, kao krunski dokaz da slap mora postojati.

Nije jedina koja baulja pollitika.comom, s tim vlastitim kapima ZZP-a nastalim iz duševne joj patnje zbog postanka RH na čistoj i zakonitoj vojnoj pobjedi hrvatskoga naroda protiv agresora za kojima joj duša pati!

Od svih tih kapi iz njih- nastala je usmrđena baruština, koju brane svim sredstvima, jer im Haag nije dao Izosan-G, da je pročiste.

(*Izosan G= presuda koja bi ustoličila ZZP na oltar Domovine)

Tko je glasao

Uživili se u vlastite izmišljotine

tužiteljstvo je svoju tezu o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata dokazivalo prekomjernim granatiranjem gradovaPreokrećeš- tužiteljstvo je izmislilo "prekomjerno granatiranje" da bi postavilo temelje za izmišljeni ZZP.

Jedna izmišljotina morala je biti iskonstruirana za stvaranje druge izmišljotine. Temelji obiju izmišljotina su u veritasovskome laganju i žrtvarenju koje se oslanjalo na moć velikosrpskih prijatelja u svjetskoj politici, pa i na sudu u Haagu.

Ipak, pravednost se kroz labirint, jednoga i drugoga, provukla do cijeloga svijeta, ali ne i do žrtvaroša i veritasovaca u samoj RH pa ti još verglaju i parazitiraju na ZZP- izmišljotini, kojom se htjelo zločince prevesti u žrtve, a žrtve u zločince.

Nije prošlo na velika vrata, pa bi sada na bilo kakva, jer su se uživili u vlastite laži i izmišljotine o najčistijoj operaciji oslobađanja na svijetu!

Rezultat tih događaja je poznat - velika većina Srba se nije vratila.Mnogi zato što im se nije vratila njihova paradržava koju su željeli na tlu RH. Mnogi zbog vlastite nečiste savjesti i zločina koje su počinili prema susjedima Hrvatima. Mnogi zbog toga što uopće ne podnose Hrvatsku ni nacrtanu u atlasu, a kamoli u svojoj stvarnosti.Mnogi zbog straha od osvete, jer sude prema samima sebi.

Povratak najviše nedostaje svima onima koji još maštaju o Velikoj Srbiji, poput T.Nikolića, a to nije moguće bez "srpskih džepova" po RH:
http://www.youtube.com/watch?v=eNZEclITgpw

Tko je glasao

Izgubljeni u vlastitim fiksacijama ZZP-a

zzp nije osporenNije osporeno ni da si ti gljiva, pa bi se po pollitici i medijima mogli raspisati o tebi kao gljivi.

Kako je teško prihvatiti nedostatak ZZP-a, a tako ste se lijepo uživjeli u to.

Za žaljenje ste, jer nitko od vas nije u stanju navesti samo jedan jedini primjer boljega ponašanja oslobodilačke vojske- prema neprijateljima i općenito -suprotnoj strani, te manji broj tih sporadičnih zločina iz osvete. Ta Srbi su sami pogazili više svojih civila nego li ih je stradalo od granatiranja ili u zločinima iz osvete. O tome šutite kao zalivenii, jer ste navikli samo žrtvariti nad ubijenim srpskim civilima u korist SANU-ovskih scenarija, umjesto da iskreno požalite njihove sudbine i tražite kažnjavanje odgovornih
Gadljivo, od takvih, da ne može biti gadljivije! Množina jer se odnosi na množinu- prepoznat će se već koju po njihovim zapisima!

Dakle, uvažena @nemesis, navedi ti jedan jedini primjer boljega odnosa osloboditelja prema neprijateljskoj vojsci i civilima od odnosa HV-a prema agresorima i njihovim pristalicama. Ako ne možeš, ne fantaziraj i ne žrtvari više!
Nisu Hrvati sveci da bi se prema zločincima ponašali svetački, već su se ponašali kao ljudi i to, do sada, najbolji na svijetu, iako ne apsolutno bezgrješni.
S tim tvojim mjerilima okreni se prema zločincima koji bi svoje zločinaštvo, i uz tvoju pomoć, pretvorili u žrtvu!

Toliko Vas još jaše izgubljenih u vlastitim fiksacijama ZZP-a i putovima žrtvarenja zajedno s frustriranim agresorskim gubitnicima , da ste ogavni prema žrtvama hrvatskoga naroda s kojim živite, tko god da ste!

I zbog vas Hrvatska nije ono što bi bila: daleko moralnija država od ovih licemjernih moralizatora koji najboljima nameću svoja šovinistička mjerila, a najgore zločince promiču u žrtve.

Istina je: svi koji su otišli za Oluje su žrtve, ali zločinaštva vlastitoga naroda i zločinačko-fašističke ideologije svojih akademika, političara i vojnih dužnosnika, te običnoga naroda koji je potrčao u četnike.

Tuđman je bio izrazito blag prema takvima i svoju blagost je prenio na ogromnu većinu svoga naroda. I Franjo Kuharić i KC imaju zasluga u tome, za razliku od velikosrba iz SPC koji su otvoreno bili uz zločinaštvo dob ro rašireno među njihovim narodom i njima samima.

Franjo je kriv što je pobijedio u DR, i što pri tome nije peruškama gladio stopala svakoga onoga tko je bježao iz RH jer nije podnosio ni samu pomisao da živi u Hrvatskoj!

Tko je glasao

Živi romantičnu prošlost: jednakost u zločinu žrtve i agresora

Joj, ma daj idi već jednom pročitaj na Icty.org, ne sramoti se i ne pravi budalu sam od sebe ovako javno..A mogla ju je slušati i uživo i zapamtiti, ali njoj je preduboko urezano sve uloženo u gradnju ZZP-a, pa živi u toj romantičnoj joj prošlosti:

svi su jednako krivi,
tko nas bre zavadi,
Tuđman i Milošević su se dogovorili,
Knin je granatiran prekomjerno,
svi su bili genocidni- pa ćemo svi povući optužnice za genocid,
Tuđman je vodio "nepotreban rat",
... živjet ćemo opet u "bratstvu i jedinstvu",
...silom, ako ne milom!

T.Meron reče: "nije bilo "deportacija", a ova opet nešto po starom Šrbčevom receptu: "kako napraviti ZZP, od samoevakuacije" i prema naputcima SANU: Tuđman je kriv i nikakav ga sud ne može osloboditi krivnje što je stvorio RH.

Tko je glasao

Tuđman je bio njihov dobrotvor i anđeo čuvar

Meni oslobađajuća presuda generalima upravo znači inkriminirajuću optužbu Franji.Oluja je bila zakonita oslobodilačka akcija!- tako je otprilike rečeno u presudi!

A tko je njome zapovijedao na zakoniti i prema najvišim do tada ratnim standardima obavljenoj akciji oslobađanja? Dr. Franjo Tuđman.

"Deportacije nije bilo"- iz presude.
Dakle otišli su sami, svojom voljom i naredbom vlasti kojoj su bili vjerni, a koja je bila teroristička vlast u tuđoj državi!

A za što ti je onda ostala inkriminacija?
Za to što ih nije prisilio da ostanu, uprkos naredbama "krajiških vlasti"?

To što tebi oslobađajuća presuda generalima znači inkriminirajuća Tuđmanu je odraz tvojih želja, a ne Tuđmanove odgovornosti.

Tuđman je za njih bio dobrotvor, jer je spriječio svoj narod da podlegne zovu osvete,te da se ponaša onako kako ih njihova vjera uči- "oprosti i svome neprijatelju2!

Tuđman je bio njihov dobrotvor i anđeo čuvar, jer je zahvaljujući svome antifašističkome iskustvu znao da osveta nije rješenje, već oprost svima, osim ubojicama i ostalim ratnim zločincima.

Zato je i proglasio aboliciju da se nevini mogu mirno vratiti kući i živjeti u svoj zemlji-Hrvatskoj!

Mnogi ga nismo tada baš razumjeli, ali danas je jasno da je bio u pravu!

Tko je glasao

Mene zanima samo jedna stvar.

Mene zanima samo jedna stvar. Kak možeš ti korigirati svoj komentar?

Neznam u detalje kak je prvi put izgledal no u njemu je bila riječ ja vidim

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci