Tagovi

Sajam nemaštovitosti

S početkom predizborne kampanje cijela naša zemlja pretvara se u jednu ogromnu izložbu na otvorenom, gusto prošaranu izbornim parolama i sloganima. S razvojem tehnologije ta nam se izložba već odavno preselila u domove, preko televizora, a ovo je prvi put da će nam naši političari sa svojim parolama intenzivnije iskakati i iz kompjutora, a ušli su nam i u garderobu preko smartphonea. Često čujem ljude kako kažu da neće pratiti izbore. Kako će ti to, brale, poći za rukom, molim te?!
Dani prije službenog početka predizborne kampanje bili su obećavajući. Za razliku od prijašnjih godina, nije se intenzivno krenulo s takozvanom „tihom kampanjom“, što bi značilo da se prosječan građanin svakodnevno susreće s većim brojem audio-vizualnih reklama. Taman smo počeli pričati kako su i naši političari shvatili težinu vremena u kome se nalazimo i kako će ovo biti jedna od skromnijih kampanja, no čim je izborno povjerenstvo označilo početak izborne kampanje, u istom trenutku su se milijuni kuna pretvorili i plakate, radio jinglove i tv-spotove, a stranke su se sjetile da se i uz pomoć interneta može iznimno intenzivno okupirati mozak građana. Mislim da je ovo jedan od najefektnijih načina vrbovanja klinaca u „Anonimouse“. Kako ćemo im poslije moći prigovoriti da je hakiranje nešto ružno ako ruše uštogljene likove i profitere te njihove obmanjujuće poruke sa svojih ekrana?
Mnogi od nas ulaze u igru u kojoj glumimo nadljude koji se mogu oduprijeti svim tim porukama ili one koji se neće dati prevariti. No, prava je istina da se ipak natpolovična većina već nakon prvog izbornog rezultata osjeća gubitnički. Rekli su mi da promotrim slogane, tj. njihove dvije osnovne dimenzije, formu i poruku, pa ću ih pokušati ukratko ocijeniti.
U ovoj igri često ne vrijedi ona koliko para, toliko muzike, jer oni siromašniji se moraju puno više potruditi kako bi nadoknadili loše stanje na računu, a samim time i manjak medijskoga prostora. Od njih sam i krenuo, ne samo zbog toga već i zbog političkoga bontona, i odmah se oduševio, doduše nakratko. HSP dr. Ante Starčević sa svojim koalicijskim partnerom HČSP-om pojavio se sa sloganom „Kada ste zadnji put vidjeli Starčevića?“. Ova dvoslojna poruka koja podsjeća birače na osnovnu ideologiju stranke, kao i na stanje u takuinu. Osim toga, izazvali su i mali skandal, koji su prenijeli svi mediji. Naime, s jedne je strane letka bila otisnuta novčanica od 1.000 kn, što se nije svidjelo HNB-u budući da on ima monopol na dizajn novčanice te je daljnje tiskanje ovog letka zabranjeno. Svi su mediji prenijeli tu priču, kao što je prenosimo i mi, što im je donijelo dodatni publicitet. Šteta je ipak što novi slogan „Glas za spas“ teško može privući pažnju, a i nova je poruka previše općenita.
Neovisna lista don Ivana Grubišića po mnogo čemu je specifična. Samo njegov lik i djelo pružili su mu puno veći medijski prostor nego drugim strankama, što je on, zasad, jako dobro iskoristio. Njegova praktičnost ogleda se i u sloganu stranke koji je zapravo naslov njegove knjige „Čovjek nadasve“. Kad se to sve spoji, dobivamo Savez za građansku i etičku Hrvatsku – „Za čovjeka nadasve“, što poprilično snažno i efektno zvuči, pogotovo kad je izrečeno iz usta jednoga svećenika i humanista. Svoju praktičnost je primijenio i sa svojim drugim projektom, „Hrvatski svijećnjak – svjetlost zajedništva“, no u zadnje vrijeme ni sam nigdje vidio pa se pitam nisu li ga povukli. Naime, zvuči malo kontroverzno, budući da snažno asocira na oltar, a s oltara trenutačno jako „udaraju“ na njegovu kandidaturu.
Hrvatski laburisti plasirali su zasad tri slogana . Prvi, „Glas za laburiste je spašen glas“, nosi odličnu poruku biračima jer nastoji otkloniti strah birača koji im ulijevaju dvije najjače stranke papagajskim ponavljanjem kako je glas za „manje“ stranke – glas poklonjen protivniku. Vrlo dobrim sloganom ocijenio bih i njihov drugi slogan, „Nismo isti, mi smo laburisti“, kojim poručuju svojim biračima kako će donijeti nešto novo drugačije i bolje od dvije dominantne stranke. I dok ova dva slogana imaju i vrlo dobru formu i vrlo dobar sadržaj, treći je slogan predugačak, izgubio je na formi, previše je epski i više liči na natuknicu iz stranačkog programa – „Promoviramo izgubljene društvene vrijednosti: rad, znanje, poštenje, istinu i društvenu pravednost“.
HSS u našoj izbornoj jedinici ima jednog, ali jakog kandidata, koji može ući u Sabor, Stipu Gabrića Jamba, koji nastupa sa sloganom „Plodovi juga nemaju cijenu“. Kad takva parola dođe od čovjeka čiji je postulat da ama baš sve ima svoju cijenu, dolazi do male konfuzije u mozgu pri akceptiranju te poruke. Ja je još nisam shvatio, a teško će i seljaci koji vole znati egzaktne i sigurne iznose za svoje proizvode, baš kao i gazda Stipe. Na formu nitko nije ni pomišljao. Niti je u stihu niti u prozi, a niti ni dobro stoj. Stipe, sjedaj u auto pa do autora po povrat šoldi za ovu nebulozu. Bolje bi bilo da ste iskoristili svoj stoljetni stranački slogan „vjera u Boga i seljačka sloga“.
U već sastavljenim predizbornim koalicijama u našoj izbornoj jedinici mogle bi u Sabor ući još dvije stranke. Jedna je vrlo jaka članica Kukuriku koalicije, HNS, iz koje su me obavijestili da je upravo njihov slogan „Plan za novi dan“. Da bi čovjek riječ rekao. Ovaj zvučan peterac nosi poruku koja daje sigurnost glasačima da već znaju što treba i što će učiniti ako im damo povjerenje. Problem je što je njihov član nekim meni nejasnim dogovorom tek šesti na koalicijskoj listi u našoj izbornoj jedinici, što znači da je i na granici ulaska u Sabor, barem prema anketama. HNS bi baš zbog toga morao jače izaći samostalno u promidžbi jer SDP-ovih prvih pet na listi gotovo sigurno prolazi, dok jedan ili dvojica koji slijede - „vise“. Stoga je moja ocjena ovog slogana: jedan dobar ali nedovoljan.
U Sabor sasvim sigurno ulazi HGS, tj. Kerum, tj. ne on, nego netko od njegove svojte, a za to se ne mora niti malo potruditi, a kamoli se juriti sa nekim mufljuzima da mu smišljaju slogane. Samo njegov potpis na ugovor o koaliciji s HDZ-om donosi mu sigurnom mjesto u Saboru, a marketingom, kampanjom, programima i sloganima ionako se i previše njih bavi, pa zašto bi morao i on. Neocijenjen za slogan, petica za taktiku.
Ovu izbornu kampanju za Keruma će voditi HDZ, koji će teško provući i sebe, ali će, paradoksalno, sigurno provući njega. Stranka kojoj prije nije trebalo niti par riječi, već je bilo dovoljno samo 6 slova u sloganu „HDZ zna“ da pomete sve protivnike, trenutačno je u velikim problemima i iz dosad uspješne kratke promidžbene forme prešla je u epsku, i to iznimno obimnu i sadržajem dramatičnu. Za analizu svih njihovih poruka i slogana izbačenih u ovo kratko vrijeme trebao bi mi ogroman prostor, što već u meni izaziva anksioznost, a izgleda kako to čini i sadržaj. Da li ovakvu sumornu atmosferu HDZ čini svjesno i namjerno ili je to stihijski odraz stanja u stranci, osnovno je pitanje koje se nameće. U prvom slučaju to bi bio presedan svjetskih razmjera i u slučaju pozitivnoga rezultata takve kampanje timu koji ju je vodio marketinški stručnjaci bi skinuli kapu. Navedimo kao primjer samo nekoliko slogana - „Čuvajmo Hrvatsku“ (zar Hrvatskoj prijeti neka opasnost?), „Nećemo ugrožavanje obitelji“ (netko im prijeti?), „Nećemo smanjivanje prava“ (zar neka velika i imamo, a i ova mala nam netko želi uzeti?), „Nećemo rasprodaju nacionalnoga bogatstva“ ( koja, kako, tko i što hoće prodati?). Sve to može izazvati samo još veći strah kod stanovništva i u toj cijeloj konfuziji pitam se kako će birači dati glas upravo onima koji stvaraju tu atmosferu straha. Poznato je u psihologiji kako ljude u odlukama često blokira strah od promjena, ali da će se na izborima time ostvariti pozitivan učinak, u to duboko sumnjam. Na formu se uopće ne pazi, osim možda u sloganu „Najbolji kada je najteže“, no zato je dvojbena poruka koju njime HDZ upućuje biračima: već dvadeset godina svojski se trudimo, a rezultat našeg rada je to da Hrvatskoj nikad nije bilo teže nego sad.
Najviše smijeha izazvao je slogan koji je SDP izbacio među prvima „U plusu tri plače, a ne u minusu da ti se plače“. Na internetu već duže kruži forvarduša s grunfovskom parafrazom „Bolje tri plaće u plusu nego tri plaće u minusu“, skovanom prema Grunfovoj mudroj izreci „Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego tri dana u bijedi“. Već smo pomislili kako je SDP shvatio kampanju kao usputnu stepenicu do vlasti i očekivali sljedeći Grunfov slogan: „ Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti“, kad su odlučili posvetiti više pažnje sastavljanju predizbornih slogana. „Rane liječi doktor, a ne vrijeme“, „Izvoziti ideje, a ne ljude“ ili „Ravnopravnost spolova je zakon“ – u ovome primjerice prepoznajemo i stil i preciznu ideju. Nekoliko slogana vezuje se za njihov Plan 21, pri čemu ima samo jednu malu dvojbu. Zašto reklamirati nešto što nitko ne čita?
Budući da iz sata u sat niču novi slogani, teško je predvidjeti u kojem će se smjeru nastaviti razvijati kreativnost i maštovitost njihovih tvoraca. Zasad, sa sloganima koji su do kraja pisanja ovog članka ugledali svjetlo dana, mislim da većina čitaoca dijeli moj kratak zaključak. Sva sreća što će ovo biti najkraća kampanja, a velika je nesreća što u njih uložen novac neće biti pametnije potrošeni. Dozvolite mi da u to ime dodam jednu prigodnu Superhikovu izreku „Kradem od siromašnih da bih dao bogatima“.

P.S. Ovaj dnevnik sam postavio iz dva razloga. Prvi je da vidite da li vas brukam u "Makarskoj kronici", a drugi taj što još nije bilo diskusije o izbornim sloganima pa bi to zapravo bila i tema. Tekst je u originalnoj dužini, a za novine je, logično, morao biti malo skraćen.
P.S. II Kao što vidite, stranica nam stalno pada od preopterećenosti, kao i "Vjetrenjačina". Potrebno je platiti jači server, a za to treba više novca. Kao svoj mali doprinos, uplatio sam dnevnicu koju ću dobiti od države za rad u izbornom povjerenstvu. Znam da su vremena teška, ali bez " Vjetrenjače" bi bila još teža pa ako se netko može i hoće povesti za mojim primjerom, nazdravlje mu bilo.

Komentari

SPAM

Neka greška je bila u sistemu tako da su se isti komentari ponavljali po par puta (3-4 autota i malo više komentara). Zbog toga sam upotrijebio spam modul, pazeći da ostavim po jedan komentar.
Nema se razloga nitko osjećati oštećenim a niti meni pada napamet da se radi o namjeri.
Još jednom molim članove da ga spam modul što manje koristimo. Logično kada ste sigurni u namjeru nemojte oklijevati kao niti ja jednom. Mislim kako ga drugi put koristim. Tko ne zna ovo bi bilo klasično spamiranje, mutipletiranje poruka tako da se značajna diskusija potisne.
Hvala na razumijevanju.

Tko je glasao

Necu glasati jer se vec sve

Tko je glasao

Necu glasati jer se vec sve

Tko je glasao

Necu glasati jer se vec sve

Tko je glasao

Necu glasati jer se vec sve

Tko je glasao

Necu glasati jer se vec sve

Tko je glasao

Necu glasati jer se vec sve

Necu glasati jer se vec sve zna,Kurta ili Murta who cares?
Ako HDZ nije sposoban u toliko godina istjerati vampire i zoombije iz blasackih popisa onda im ne bi dao ni da cuvaju ovce, ( kamo li novce)
A Koalicija da je htjela mogla je to traziti. imali su vremena sasvim dovoljno. ali su ista ekipa u drugim dresovima.
Ostalo je birokratima iz izborne komisije, parazitima iz GONG-a i sl. priljepcima na neciji djep bez rada da, zazmire i nastave kao i do sada.

P,S, Ovom prilikom cu staviti isjecke iz najbolje kolumne 2011. godine Vuka Perisica koja sve objasnjava svakome sa IQ vecim od 45,

Zašto su političke poruke glavnih aktera na predizbornom tržištu tako uvredljivo isprazne i besadržajne?
Istini za volju, nema ničeg čudnog u tome što se kandidati HDZ-a ponašaju ukočeno i izvještačeno poput onih nesretnika u Supertalentu i što su kandidati Kukuriku koalicije razvili vještinu praznoslovlja do neslućenih, zapravo impresivnih razmjera.
I HDZ i Kukuriku koalicija jedini znaju da u Hrvatskoj, pod zadanim uvjetima, nije ni moguće imati politički program, odnosno da ga je moguće imati samo ukoliko se sastoji od beskorisnih fraza u kakve čak ni oni nisu spremni vjerovati.
Jedini politički program koji bi građanima Hrvatske mogao zajamčiti osobnu slobodu i boljitak bila bi uspostava samozatajne građanske države svedene na temeljne funkcije čuvanja reda, mira, sigurnosti i ljudskih prava,
države čije bi ovlasti i troškovi bili reducirani do mjere o kojoj se nijedan politički akter ne usuđuje ni sanjati.
Taj imperativ nameće jednostavna matematika. Novaca nema i bit će ga sve manje ako vampir države ne prestane sisati krv privrede i ako se država ne prestane osjećati kao velika obitelj koja je sama sebi svrha i ako se ne shvati kao ustanova koja može biti i korisna, ali samo pod uvjetom da je podvrgnuta nemilosrdnom nadzoru i izvrgnuta ruglu. Zato da ne zaboravi da je samo sluškinja svojih građana.
Da bi se uspostavila takva, nova, demokratska i prosperitetna Hrvatska, potrebno je demontirati čitavu postojeću strukturu moći za što ne postoje ni sposobnost za postavljanje političkih dijagnoza ni politička volja. Nacionalistička revolucija je 1990. dovela na vlast oligarhiju primitivaca i beskarakternih snalažljivaca koja je kapilarno prožela čitavo hrvatsko društvo i stavila ga pod čvrstu kontrolu, u mnogome čvršću od kontrole koju je uživala prethodna vlast.
Državni aparat i sustav lokalne uprave i samouprave uvećani su do suludih razmjera i poslužili su, osim kao nezamjenjiva poluga moći i kao sinekura za zaslužne pripadnike nomenklature. Lažnom privatizacijom podčinjena je ekonomija, a industrija je uništena i zato da u njezinom krilu ne bi stasala racionalna tehnokratska klasa željna tržišne slobode što je potencijalno moglo ugroziti politički i ekonomski monopol tada svemoćnog HDZ-a.
Čitava piramida umreženih, lojalnih poslušnika nije otela samo ekonomiju, nego i pravosuđe, školstvo, kulturu i medije, riječju: sve centre moći i svu bogatu ekonomsku, socijalnu i intelektualnu infrastrukturu tadašnje Hrvatske.
Stvorena je razgranana mreža neformalnog odlučivanja s osloncem na gangsterizam, intelektualno nasilje i nacionalističke moralne ucjene, a čitave postrojbe piskarala, sportaša, zabavljača, televizijskih urednika, svećenika, takozvanih javnih radnika, spodoba koji su se predstavljali kao ljudi od ugleda i gangstera koji su postali ugledni poduzetnici, angažirane su da bi društvo preobrazile u privid, u raspjevani i bezbrižni reality šou. Pritom država nije radila svoj posao nego je, zajedno s tim dvorskim ludama, stvarala enormne proračunske troškove i upropastila sve čega se dotakla,

http://izbori2011.tportal.hr/sve-vijesti/160711/Izvjestacenost-HDZ-a-i-p...

Paraziti - arisrtokrati slave povlasteni status nedodirljivosti dok se obicni kmetovi iz proizvodnjr poput onih iz KIA, Kamenskog, pola Splita i 1000 drugih koji isu ih zgrbljrni nad strojevima godinama hranili takve bahate lijene gllupave i nesposobne, se sada nalaze na cesti a skoro pred kontejnerima,.

Podrsku birokratima jos daje nekakav bezveznjak Maras iz SDP.-a.

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/162848/Tko-god-pobijedio-drzav...

Tko ne zna da jacanje birokracije gusi proizvodnju i produktivnost, ne moze proci 1 razred srednje ekonomskel

Ali poruka toj "eliti" glasi:

MMF nije njezan, ali je - neizbjezan!

Tko je glasao

kolaborativni blog

kako nas zovu a kakva bi bila kolaborativna novinska kolumna nastala na osnovu rasprave na ovome blogu?
Mogli bi jednom razmisliti o tome.
Mana je što je već napisano na internatu ali kada bi se sve ovo saželo ispao bi puno bolji i duhovitiji tekst sa puno većom čitanošću u tisku.
BtW još stoji molba za pomoć ako netko isčupa neki intersantan podatak o javnoj nabavi iz "Vjetrenjače" vezano za Makarsko Primorje i Vrgorac.

Tko je glasao

ne treba ti javna nabava za

ne treba ti javna nabava za to.. dovoljan ti je projekt tunela koji je placen IGH a da ga ovaj uopce nije napravio.. i to uzasno puno novaca

da bi se to skrilo uvalili su reviziju gradevinskom faksu gdje je revizor napravil u biti sam, skroz novi projekt kako bi se prikrila aljkavost prvog..

naravno da su obje strane prijatelji danasnjih vladajucih... pa se pokrivaju i dijele si poslove..

a ne bi bilo zgorega ni lukobrane malo pronjuskati, koji su kao ugovoreni i zapoceti .. bila jaca i na otvorenju radova.. samo sto su radovi trajali oko 2 sata ukupno

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Lukobrani

su tema već dva-tri broja. Nigdje kamena koji je Vlada obezbijedila :)
O tome ima nešto i na internetu:
http://www.kronika.hr/

Tko je glasao

rad oslobađa

kad govore o stotinama tisuća novih radnih mjesta, a ne ulaze u meritum - da je menađerenje, kamatarenje, krediti za mirovine i proračun, preprodavanje... prošlo svršeno vrijeme, a da je jedina bit vraćanje vrijednosti radu ... onda mahanje radnim mjestima ne znači drugo nego - arbaht mach frai

Tko je glasao

splica, meni je najbolji

splica, meni je najbolji izborni slogan u ovih dvadeset godina samostalne nam hrvatske bio onaj joska kraljevica na lokalnim izborima u proloscu....- vama ce biti isto, a meni sigurno bolje -

porucio je tad svojim biracima iskreni jole uz nadopunu “meni sve, a vama nista”!:))
zamalo da je pobijedio jer su ga u proloscu prihvatili kao rijetko iskrenog kandidata!:)

Tko je glasao

HNS, iz koje su me

HNS, iz koje su me obavijestili da je upravo njihov slogan „Plan za novi dan“. Da bi čovjek riječ rekao. Ovaj zvučan peterac nosi poruku koja daje sigurnost glasačima da već znaju što treba i što će učiniti ako im damo povjerenje.

splica, a zasto onda direktor kukurikavaca gaziljud cacic sad govori kako ce platiti dva milijuna eura strane revizore koji ce ustvrditi kakvo je stvarno financijsko st(r)anje u hrvatskoj drzavi?
jel' taj njihov "plan za novi dan", prije, ili poslije te revizije?:)

Tko je glasao

Nije Pollitika

Druže ovo pišem (barem su me tako predstavili) kao neovisni analitičar. Mislim da sam uspio izbalansirati svakom nešto dobro i loše (sem Jamba).
U novinama moram u ovoj poziciji ,prije izbora, podići malo ručno. Inaće će novine trpjeti kao pristrane. Makar mislim da sam puno rekao kroz redove u ostalim člancima. Pametan čovjek na desetak stranica u 3 broja, kroz redove, može vidjeti moj stav. Ne mogu ja reći glasajte za Joku Kraljevića :)
Ako budem imao svoju kolumnu onda ću moći žešće pisati iz moga ugla

Tko je glasao

Iako im to nije službeni

Iako im to nije službeni slogan najviše mi se svidio nekidan jedan koji je nastao spontano na sučeljavanju na HTV2. Predstavnik Abecede demokracije je u jednom trenutku uskliknuo: "Mi ćemo najmanje krasti!"

Drago mi je da si obradio temu slogana.
Osim političkih aktera, njihovih programa(?), spotova sad imamo obrađene i slogane
Slogani su, kao uostalom i kompletna kampanja, tek tu da postoje, da možemo reći da imali smo kampanju i u njoj slogane.
Kao da su se svi akteri ovih izbora pomirili s rezultatima anketa i ne žele se puno upuštati u mudrolije oko slogana. Mislim, ako već nisu oko programa, a zašto bi oko slogana, je li.

U svom crnilu u kojem se događaju ovi izbori našao sam jedan mali tračak zabave u ovim izborima i uhvatio sam se za njega. I dobro se zabavljam gledajući spotove, gledajući sučeljavanja, slušajući razne bisere.
Mislim tko se ne bi zabavljao kad čuje npr:
Borko(naš s pollitika.com) Šamija: Glasajte za Pernara jer on je mlad, a ja nisam.
Mladen Schwartz:Tražimo neograničene diktatorske ovlasti.
Pavle Kalinić: Zagreb je svemirski brod za ostatak Hrvatske.
Hrast: Zagreb neće biti Bruxelles.
Mladen Schwartz: Tražimo uvođenje smrtne kazne strijeljanjem i vješanjem.
NL Vedran Senjanović: Izabrali smo svog kandidata tombolom.
Hrvatska 21. stoljeća: Treba uvesti strane suce.
Nacionalni demokrati: Radnik s lopatom imat će 1000 eura plaću.
Akcija za bolju Hrvatsku: Mi nemamo repove. Mi imamo kičmu.
Hrvatska demokratska zajednica: Mi smo tri puta promijenili stajalište Europske komisije.
Laburisti: Brodogradnja je hrvatska kultura.
Mladen Schwartz: Na vlast ćemo doći sigurno. Ovako ili onako.
Borko Šamija: Mi smo protiv EU, jer kad tamo uđemo država će biti likvidirana, a narod poklan.
Pernar(na pitanje o istospolnim brakovima): To pitanje su izmislile banke.
Branko Stojković: Treba uvesti porez na banke. Mene je žena '91. kad sam bio u ZNG i imao pušku pitala: "A što ti nisi s puškom išao u banku, a ne na ratište?"
Hrvatska europska stranka: Mi smo protiv ulaska u EU.

Lik iz Bloka umirovljenici zajedno: Mi umirovljenici...
Hloverka: Oprostite, jeste Vi umirovljenik?
Lik iz Bloka umirovljenici zajedno: Nisam.

Vidiš, cijeli izbori su kao iz Alan Forda, pa se onda ne treba čuditi da su i slogani od tamo.
U prilog tomu evo i mog doprinosa:
Imam plan, al' nemam love za realizaciju.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

odličan komm

Još da je netko od malih kandidata rekao svatko tko ne glasa za nas običan je Čačić!

pozz
doza

Tko je glasao

U obranu povijesne istine:

skovanom prema Grunfovoj mudroj izreci „Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego tri dana u bijedi“
Sjedi, jedan! To je Bob Rock a ne Grunf! Ccccc, ne znati takve stvari iz opće kulture..... :)

Tko je glasao

To sam i ja htio napisati

Nekako se ipak prema popularnoj kulturi ljudi odnose kao da nije potrebno paziti na citate. Kao kad je Kosorica provalila Imperij!

pozz
doza

Tko je glasao

adz zna...

koliko sam shvatio, ako nam bude teže, adz će bit još bolji... lijepa perspektiva, valja im dat glas :)
profesor

Tko je glasao

E ova je odlična

Svaka čast!

pozz
doza

Tko je glasao

Jos Grunfovih: Bolje nečastan

Jos Grunfovih:
Bolje nečastan uzmak nego častan poraz. (HDZ u izbornoj kapanji)
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak. (SDP na proslim izborima)

Smatram da su poruke i plakati SDP katastrofalno losi, dok su poruke, a i plakati HDZa u odnosu na ostale prilicno dobri, tj bolje receno poruke su precizno plasirane.
SDP je promasio podrucje, ni u TV prodaji ili kakovj drugoj reklamnoj kampanji ne bi toliko promasili ili bili iritantni.
HDZ ove poruke su s druge strane kirurski precizne. Npr ona "necemo politicka otpustanja". Dakle, pomirili su se sa odlaskom sa vlasti, ali upozoravaju politicki postavljene sto ce se dogoditi. Racunaju na strah, ... prilicno konkretno i precizno, ma koliko god nam se ne svidalo, a napose ako bude kao i u Racanovo doba.
HDZ diktira tempo (opet) i puno je bolji u reklamiranju posebno ako se uzmu u obzir okolnosti pod kojima se izbori dogadaju.
Kada bih glasovao na temelju predizbornih poruka i plakata glasovao bih za HDZ. SDP ima ozbiljnih problema sa komuniciranjem.

Tko je glasao

Dioprija

Smatram da su poruke i plakati SDP katastrofalno losi, dok su poruke, a i plakati HDZa u odnosu na ostale prilicno dobri, tj bolje receno poruke su precizno plasirane.
Očito da svatko u plakatima čita ono što hoće pročitati jer meni su HDZ-ovi plakati zapravo beskrajno iritantni zbog jednostavno razloga da su koncentrat hipokrizije.

Stranka koja je na vlasti gotovo cijelo postojanje nove Hrvatske, osim kratkotrajne avanture Račanove vlade, nam tumači da je "najbolja kad je najteže". Da li itko razmišlja što je tom "duhovitošću" rečeno?

Ta njima je najteže jer im je gotovo cijeli vrh u Remetincu, a stranka u blokadi zbog gomile milijardi koje su zamračene u svo ovo vrijeme. Stranka koja je sinonim za krađu, nepotizam i svakolike mutne poslove nam sad poručuje "da joj je najteže". Ma bidna, stvarno ne znam što da kažem obzirom da ako je cijelo vrijeme tvrdila za sebe da je najbolja; da li to znači da je cijelo vrijeme bilo najteže?

P.S. Ono što bi bilo zanimljivo znati je da li je itko promjenio svoj politički stav nakon što je ugledao neki od ovih "impresivnih" džambo plakata? Meni se čini da to ne postoji i svi ti plakati su zapravo samo navlakuša tiskarskog lobija :))

leddevet

Tko je glasao

HDZ-ovi plakati tocno

HDZ-ovi plakati tocno lociraju svoju publiku i obracaju se iskljucivo njoj dok su SDP-ovi leprsavo iritantni iobracaju se svima i nikome. HDZ zna na koje glasace moze racunati i zeli da svi oni uistinu i izadju na izbore i daju im svoj glas. Plakati ih samo podsjecaju da im je HDZ podijelio neki privilegij kojega odlaskom HDZ-a mogu izgubiti. Quid pro quo. Nema puno dijaloga- mi smo vam nesto dali, a sad zelimo vas glas inace cete to izgubit.
S druge strane je KK pokusala prekasno s nekim dijalogom- napisite nam svoj plan, pa nam ga posaljite. Nesto kao pismo Djedu Mrazu. Ne znam sto je cilj toga ako su ti planovi vec navodno napisani (bez sudjelovanja javnosti). I bas me zanima tko cita te pristigle planove od par recenica.

Tko je glasao

Upravo ovo sam mislio pod

Upravo ovo sam mislio pod kirurski precizno.

Cak su i "svadalice po forumima" adresirali. Svasta se HDZu moze predbaciti, ali ovo su majstorski odradili. Da SDP i KK nisu toliko predodredeni za pobjedu, ova izborna promocija bi se vodila kao teska blamaza.

Tko je glasao

Plakati za plakati

HDZ-ovi plakati tocno lociraju svoju publiku i obracaju se iskljucivo njoj dok su SDP-ovi leprsavo iritantni iobracaju se svima i nikome.
Naravno da svaki plakat cilja na određenu publiku, što uspješno, a što manje uspješno. No, kao što rekoh, svatko u plakatima čita ono što želi i vjerojatno ne postoji plakat koji bi meni učinio prihvatljivima Kosoricu, Frišćića ili Đapića (koji nikako da nestane/u). Stav o tim likovima sam izgradio puno prije nego je osvanuo prvi plakat i pretpostavljam da je to tako kod velike većine glasača. U tom smislu će fobičari crvene boje zna se kako glasati, a zna se kako će glasati oni koji takvu fobiju smatraju nečim najglupljim na ovim balkanskim prostorima.

Jedino mjesto gdje ovakav vid komunikacije ima smisla je kod novih stranaka koje tu imaju mogućnost prikazati svoje postojanje i privući prvenstveno nezadovoljnike standardnom političkom ponudom. Tu će pronaći svoje mjesto Laburisti kao zapravo jedina ozbiljnija politička novost bez obzira na političku vremešnost njihovog lidera. Pronaći će svoje mjesto i gomila više ili manje osebujnih likova koji su više ili manje poznati i koji će nas pokušati uvjeriti da su upravo oni najpozvaniji u "ravnanju krive Drine".

Svakako mislim da bi bilo zanimljivo izraditi nekakvo istraživanje (Letica gdje si?) o percepciji plakata u prosječnog hrvatskog pješadinca. Nešto mi govori da je percepcija vrlo slabašna i da su ovi plakati poprilično bačen novac.

leddevet

Tko je glasao

HDZ ti kao glasac ne zanimas-

HDZ ti kao glasac ne zanimas- ti za njih nikad nisi niti bi glasao i zato ti se uopce ne obracaju. Isto kao sto svrha plakata koji reklamira pelene za inkontinentne ljude nije obracanje ili komunikacija s srednjeskolskom ili studentskom populacijom, tako ni HDZ-ovi plakati nisu namijenjeni komunikaciji s ljudima za koje oni znaju da nece glasati za njih. Oni su namijenjeni onoj populaciji koja s razlogom ili bez razloga moze biti na neki nacin pogodjena dolaskom KK na vlast- i oni una svojim plakatima taj strah iskoristavaju u svoju korist.
S druge strane, KK se obraca svima i nikome- kad pokusas napraviti reklamnu kampanju koja ce se obracati svima, konacan rezultat je obicno produkt koji se ne svidja nikome.

Tko je glasao

Kupe vs špade

HDZ ti kao glasac ne zanimas- ti za njih nikad nisi niti bi glasao i zato ti se uopce ne obracaju.
Ma to svi znamo i time se nisam bavio obzirom na očiglednost. Ono na što ciljam je činjenica, odnosno bolje rečeno, moja pretpostavka da nitko ne mijenja svoj stav na temelju plakata. Kao što sam ja zabetoniran u anti-HDZ stav tako su neki drugi zabetonirani u pro-HDZ ili pro-HSP itd. Utoliko smatram da je odnos uloženog - dobivenog u plakatima vrlo loš, zapravo gotovo nikakav.

E sad, nisam marketinški stručnjak i možda griješim, no samo kratko istraživanje u krugu gdje se ja krećem pokazalo je da gotovo nitko nije ni primijetio sadržaj tih plakata. Svi su negdje nešto vidjeli, ali da li na tim plakatima išta piše nemaju pojma i niti ih ne zanima. Nitko ne vjeruje i niti se ne opterećuje tim mudrim parolama, kreiranim u nekakvim skupo plačenim PR agencijama, koje bi trebale svih nas pogoditi ravno u ne znam što.

Jedino što su apsolutno svi primijetili je Siniša Vuco i tarapana oko njega, očito najuspjelija kampanja :)

leddevet

Tko je glasao

Nitko (ili barem ogromna

Nitko (ili barem ogromna vecina) ne glasa zbog nekog plakata, ali zbog onoga sto su vidjeli/ procitali na plakatu mogu poceti razmisljati o odredjenoj temi. Osoba s braniteljskom penzijom. Relativno apoliticna osoba. Nesto puno se ne paca u stranke, ponekad glasa ponekad ne. Ako je ta osoba okruzena plakatima da ce joj neka stranka oduzeti/ smanjiti tu penziju koju joj je dala jedna druga stranka, pocet ce razmisljat o tome i na kraju glasat za stranku za koju procijeni da ima manje sanse da s njom izgubi penziju- dakle HDZ. Zamisli polozaj cistacice u opcini Dicmo- vecina stranaka govori da je opcina previse, da treba smanjit njihov broj, da je zaposlenih u tim opcinama previse, da ih se treba otpustit itd. Ta cistacica je isto tako relativno apoliticna, i uopce ne izlazi na izbore- ali sad je ugrozena njena egzistencija i plakat joj jasno daje za mislit neka razmisli zbog koga je dobila posao i da ce ga izgubit ako netko drugi dodje na vlast. Slicno recimo s domarom u HEP-u.
HDZ vrlo jasno komunicira s odredjenim skupinama i to radi jako dobro.
KK plakati i reklame-neke Alan Ford parolice, reklame slicne onima za dobro jutro margarin, posaljite nam svoj plan (sto stalno ne govorite da ga vec imate i da je super, sto ce vam sad jos moj)- njihova medijska kampanja stvarno nije HDZ-ovoj niti do koljena.

Tko je glasao

Naš čovik

Nitko (ili barem ogromna vecina) ne glasa zbog nekog plakata, ali zbog onoga sto su vidjeli/ procitali na plakatu mogu poceti razmisljati o odredjenoj temi.
Mislim da je "dockan" ako počnu razmišljati tek kad vide plakat. Plakati mogu u najboljem slučaju samo potvrditi već izgrađeni stav iza kojeg može stajati i neki konkretni interes kao što "nepotistička ekonomija" nalaže. U tom smislu je vjerojatno Bandićev plakat najiskreniji:
"Milan Bandić Vaš Čovjek"
To je čista kumsko-rodbinska direktna parola i poziv na "našeg čovika" u rješavanju nekih osobnih problema kao što je zapošljavanje diteta ili koji ugovorčić za postavu stupića. Dakle vrlo ciljana publika. No, svi oni čiji je Bandić "Naš čovik" su nesumnjivo već prije odredili kako će glasati i sumnjam da će se mjesec dana prije izbora dosjetiti "Nešeg čovika".

U tom smislu isto i još više vrijedi za HDZ za kojeg što više ide vrijeme to gore po njih jerbo mutni poslovi i državni problemi samo izviruju kao štakori na brodu koji tone. Jednostavno ne postoji dovoljno velik jumbo koji to može pokriti bez obzira na što na njemu piše ili koliko je premjerka koketa fotošopom erotizirana. Takvu političku opciju može progutati samo perceptivno defektna pješadija koja ne razumije afere, dakle niti plakate, ili interesna skupina kojih baš briga za afere ili za plakate nego gleda samo svoje interese kao tvoja čistačica iz Dicma (izvorna domoljubna Hrvatica) koju zapravo boli neka stvar za sve druge.

leddevet

Tko je glasao

ta tvoja cistacica iz opcine

ta tvoja cistacica iz opcine je i dobila posao jer ima nekog u hdz-u.. prema tome nije jutarnji margarin za nju ni ovak ni onak..

ona je vec od prije odredena i ni ova kao ni ona druga reklama nece ju pokolebati.. ako ju sef ne gnjavi, ako ne mora previse raditi, ako zna tocno osobu kojoj je zasluzna za posao i jos ako joj je to svecenik godinama govorio..

dakle nema tu ni plakata ni promisljanja o opcem dobru i ostalim bajkama kad zena zna da nikad od opceg dobra koristi nije imala a od nekog "ante", iz hdz-a je.. ona ce za njega i barjak nositi i ici na skup u dicmu.. i vikati na sve koji su protiv ante.. tekst je nebitan, svaki se nauci, bitan je samo ante i njegova stranka.

to sto netko planira zatvarati i otvarati opcine mislim da ju/ih ne brine.. sve dok je ante na vlasti. problem je ako dolazi jure, a sa jurom nije dobra.. ali kad bi i sa jurom imala vezu mozda bi i za njega glasala..

po tim malim sredinama uglavnom ovisi o ljudima, kakvi su i koje su im moci.. problem sa hrvatskom takozvanom ljevicom je sto su zaboravili razgovarati i druziti se sa susjedima i ljudima.. pozdraviti na cesti i pitati ih kako su.. pomoci kome treba sitnicom.. jer kao nisu mogli dok su oni drugi na vlasti. to je poprilicno daleko od istine.. tim aktivistima po selima je trebala pomoci njihova sredisnjica, no ona se malo previse zamislila intelektualno.. pa ju narod bas i ne razumije, a u regionalnom radu ne pruzaju pomoc svojima vec godinama .. ne vjerujem da ih regionalci nisu trazili pomoc, no za to treba prakticnih sposobnosti i puno volje i rada..

mislim da je osnovni problem ljevice nekoordinacija rada vrha stranaka i malenih mjesnih i seoskih odjela.. tu su izgubili doticaj sa stvarnoscu. to nema utjecaja na sposobnost upravljanja ili povlacenja poteza koji su nuzni na drzavnom nivou ali ima sa popularnoscu kod gradanstva..

ipak mislim da ce to morati popraviti ili ce vrlo brzo sletiti s vlasti bunom naroda koji ne razumije "vise" i pametne poteze koji nikako ne mogu biti popularni..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ovo sto ti pises je potpuni

Ovo sto ti pises je potpuni off topic (citajuci navecer sve tvoje komentare koje si napisala preko dana cini mi se da uistinu imas previse slobodnog vremena:) i nema veze s reklamnom kampanjom-cilj HDZ-ovih plakata je prestrasiti sve one koji (djelomicno) ovise o transferima iz drzavnog proracuna (umirovljenici, nezaposleni, invalidi, branitelji, rodilje, roditelji s djecjim doplatcima), primaju placu iz drzavnog proracuna (javni i drzavni sluzbenici) i zaposlene u javnim poduzecima i tvrtkama u drzavnom vlasnistvu. Nekako bih rekao da svi ti ljudi ne zive na selu- taj primjer s cistacicom iz Dicma je bio samo primjer nekoga totalno razlicitog od silvercija, primjer osobe za koju je napravljena hdz-ova kampanja.
Drugi primjer osobe koju nagovara hdz-ova kampanja je osoba ekstremno konzervativnih stavova koja se uistinu boji da ce pederi pobjedonosno marsirati po npr. Sibeniku pobijedi li KK.
Treci primjer osobe bi bila osoba koja se uistinu boji stvaranja nove Jugoslavije i misli da bi pobjeda KK znacila njenu obnovu. Itd itd.
HDZ-ova kampanja strateski pokusava locirati potencialne glasace, probuditi strah u njima i zbog tog straha ih primorati da dodju na biraliste. I to radi vrlo dobro.
KK kampanja ne radi nista sto bi se moglo opisati kao uspjesna komunikacija s biracima- nekakvi spotovi i plakati koji su tu eto samo zato sto je kampanja, pa smo morali nesto i napravit jer znamo tako i tako da cemo pobijedit. Nema nikakvih prica, tema koje bi lovile odredjenu ciljnu skupinu i koje bi ljude nagovarale, davale im razlog da izadju na biraliste.

Tko je glasao

hdz ne pobjeduje u vecim

hdz ne pobjeduje u vecim gradovima.. u principu.. zato to nije off topic..

Drugi primjer osobe koju nagovara hdz-ova kampanja je osoba ekstremno konzervativnih stavova koja se uistinu boji da ce pederi pobjedonosno marsirati po npr. Sibeniku pobijedi li KK.
Treci primjer osobe bi bila osoba koja se uistinu boji stvaranja nove Jugoslavije i misli da bi pobjeda KK znacila njenu obnovu. Itd itd.
HDZ-ova kampanja strateski pokusava locirati potencialne glasace, probuditi strah u njima i zbog tog straha ih primorati da dodju na biraliste. I to radi vrlo dobro.

ima jako puno onih kojima je to bas svejedno i niceg se ne boje, samo vole takvu retoriku koja kaze da su bolji i jaci od nekog.. juge se nitko ne boji vec odavno, a ni pedera.. nas narod je navikao govoriti parole i tupiti po lako shvatljivom.. tako si izgledaju jaci i bolji, pa ces i u lokalnim birtijama cuti takve parole.. osim za samopromociju u jacoj skupini to sluzi i kao alibi za neinformiranje sa tkzv. "intelektualnim glupostima" jer im se ne da citati..

nije bas sve onako kako se moze cuti.. predugo su ljudi zivjeli pod navikom "parolaske retorike" koju je hdz stvarno dobro promovirao dalje i razvio.. mislim da je to kod gradana vise nacin prezivljavanja i snalazenja nego neki ozbiljni strahovi ili promisljanja.. narod ce se prikloniti jacem i sutra pricati druge price kao da nikad nisu pricali ove, ali samo ako novi budu dovoljno mocni.. hdz nije vise mocan i ne ulijeva strahopostovanje, dakle nije vazno da "ostali" misle kako im pripadas..

to ce tako biti sve dok ostali budu jaci..

onaj "placipizdasti" video uradak hdz je kontraproduktivan jer pokazuje slabost, a narod ne voli slabe vec one kojih se boji

ps
da u pravu si, imam jako puno vremena, a i poprilicno brzo pisem .. no ne bih rekla da su na ovom dnevniku moj komentari mnogobrojni.. nije vrag da si cunjao i trazio koliko ih ima, pa jos i citao po ostalim dnevnicima?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

To da HDZ ne pobjedjuje u

To da HDZ ne pobjedjuje u gradovima je mit jer je HDZ je pobjedjivao u svim vecim hrvatskim gradovima osim Rijeke i Pule, a stranka koja ce nastati na njegovom pepelu ima potencijal da na njima pobjedjuje i dalje (osim vjerojatno Zagreba, i naravno ne na ovim izborima vec u buducnosti). Hrvatska (s svojim gradovima) je relativno konzervativna zemlja i neka navodno demokrscanska opcija ce uvijek biti u prednosti. Direktno izabrani gradonacelnici dva najveca grada se zovu Bandic i Kerum. Ne bih rekao da su hrvatski gradovi tvrdjave (socijalnog) liberalizma:)
IA to sto pises koliko se tko boji pedera ili Jugoslavije pokazuje da o raspolozenju medju nekim ljudima u Hrvatskoj ne znas bas mnogo;)

Tko je glasao

sorry, martine.. ali ja se

sorry, martine.. ali ja se ipak sticajem okolnosti (mjesta boravka i posla) cak i da necu druzim sa ljudima svih profila iz raznih sredina hrvatske..

a volim se druziti i privatno sa razlicitim ljudima bez obiza na "kastu" u koju kao spadaju jer skoro pa uvijek ima neka zajednicka tema ako ima dobre volje.

mislim da poznam i osjecam ovaj narod ovdje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

mislim da poznam i osjecam

mislim da poznam i osjecam ovaj narod ovdje

Dobro, sasvim off topic, al ak je ovo istina kako onda mozes napisati- da HDZ ne pobjedjuje u gradovima- kad je dosad pobjedjivao u skoro svim gradovima:)
Ljudi inace (moje iskustvo, a to pokazuju i istrazivanja) imaju obicaj ne pokazati ili reci nesto za sto smatraju da drustveno nije najprihvatljivije- to znaci da oni pojedinacno npr tebi nece kazati da mrze cigane (jos posebno ak znaju da se ti s tim ne slazes), al ce se zato u grupi pobunit ak u razred s njihovom djecom dodje par romske djece. Isto tako s pederima ili nekim drugim manjinskim skupinama.
Hrvatska jest konzervativna zemlja- to nije neka novost- postoje i istrazivanja koja ju usporedjuju s drugim zemljama i uvijek ispadne medju onim koje bi se mogle opisat kao drustvene konzervativnije i stranke to dobro znaju i tome prikladno se i ponasaju- prvo pitanje SDP-ovcima na skupu u Zadru je bilo hoce li oni dopustit pederima da stupaju u brak (prvo pitanje znaci nije bilo o ekonomiji) - na sto su oni odgovorili da ne, nikako jer sad s ovom krizom imaju puno pametnijeg posla od razmisljanja o takvim stvarima.
Ima nas koji zbog razlicitih razloga pratimo politicke procese u razlicitim zemljama i neke stvari se mozda bolje vide ako imas mogucnost usporedbe.

Tko je glasao

ma sve je to tocno sto ti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ma sve je to tocno sto ti

ma sve je to tocno sto ti kazes..

ali ja ne mislim da se oni icega boje.. naprosto nadu slabiju skupinu (brojcano, ili klasno ili bilo kako) i onda se prave da su velike i face..

pa kaj mislis da je onaj torcidas koji je sad dobil godinu uvjetno za povike na gay pride u splitu ista msilio? garant nije, samo se ku..cio.. nasao si je neku skupinu na kojoj se moze dokazivati bez da ista vrijedi i bez truda naravno..

uglavnom je kod naroda to problem.. nadi si bilo sto bilo koga od kojeg mislis da si jaci i onda si odmah veci u svojim ocima a i u ocima okoline..
ako se takvi ispadi potenciraju od vlasti onda ih ima vise.. hdz i slicni vole takve jer ih mozes podizati za bilo sto, a prosjecan covjek se boji divljaka..

to sto si napomenuo sa skupa je rekao sdp i pase sa milanovicevim ponasanjem ne sukobljavanja i ne imanja nekog misljenja .. pa on je rekao i da mu ne pada napamet traziti reviziju ugovora sa vatikanom.. uglavnom rekao je puno tog asto mene nervira a cilj mu je dobiti izbore izbjegavajuci sukob..
meni se to cini krivo, jer svoj stav treba svaki politicar imati o nekim baznim stvarima nepromjenjiv.. no ocito ja mislim krivo, on danas za razliku od 2007 ima puno vecu podrsku (tada je imao stav)..
ipak ne znam sto ce na kraju biti sa tim nekim civilizacijskim zakonima.. ima i drugacijih stavova u kukuriku koaliciji http://lunoprof.bloger.hr/post/ja-sam-za-reviziju-ugovora-sa-vatikanom-a... poslusaj cijeli video.. ono sto je zasigurno tocno i ispravno u stavu sdp sada je da hrvatska mora prvo rijesiti egzistencijalne probleme i da civilizacijski zakoni mogu doci na red kad se situacija stabilizira.. jer nije cilj dodatno podignuti te rezervate divlajstva koje hdz njeguje vec godinama da posluze svrsi.. kad ih ne trebaju onda ih policija namlati.. posto se nadam da policija nece bas imati zelju mlatiti ljude, pored svih ostalih problema, zasigurno ce jedno godinu dana nova vlast paziti da si ne dodaje ulje na vatru..

svakako ocekujem da ce biti puno manje homofobnih stavova kad ih predstavnici vlasti ne budu imali.. i to ne radi promjene stava gradana vec zato sto nece biti podobno.. i nece znaciti prednost pred nekim..

po meni bi bilo najbolje tih par civilizacijskih zakona izglasati bez puno pompe u nekom od paketa zakona za jedno par mjeseci i ici dalje u reforme koje su nam svima nuzne da bi uopce prezivjeli..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

mislim da poznam i osjecam

Tko je glasao

mislim da poznam i osjecam

mislim da poznam i osjecam ovaj narod ovdje

Dobro, sasvim off topic, al ak je ovo istina kako onda mozes napisati- da HDZ ne pobjedjuje u gradovima- kad je dosad pobjedjivao u skoro svim gradovima:)
Ljudi inace (moje iskustvo, a to pokazuju i istrazivanja) imaju obicaj ne pokazati ili reci nesto za sto smatraju da drustveno nije najprihvatljivije- to znaci da oni pojedinacno npr tebi nece kazati da mrze cigane (jos posebno ak znaju da se ti s tim ne slazes), al ce se zato u grupi pobunit ak u razred s njihovom djecom dodje par romske djece. Isto tako s pederima ili nekim drugim manjinskim skupinama.
Hrvatska jest konzervativna zemlja- to nije neka novost- postoje i istrazivanja koja ju usporedjuju s drugim zemljama i uvijek ispadne medju onim koje bi se mogle opisat kao drustvene konzervativnije i stranke to dobro znaju i tome prikladno se i ponasaju- prvo pitanje SDP-ovcima na skupu u Zadru je bilo hoce li oni dopustit pederima da stupaju u brak (prvo pitanje znaci nije bilo o ekonomiji) - na sto su oni odgovorili da ne, nikako jer sad s ovom krizom imaju puno pametnijeg posla od razmisljanja o takvim stvarima.
Ima nas koji zbog razlicitih razloga pratimo politicke procese u razlicitim zemljama i neke stvari se mozda bolje vide ako imas mogucnost usporedbe.

Tko je glasao

ispravak netočnog navoda...

Tiskarski lobi tu zaradi za kruh s parizerom... Ali o lobiju vlasnika mjesta za plakatiranje, e o tome bi se već dalo pričati... :)

Iako, mislim da najviše zarađuju ovi koji u photoshopu glade bore i stavljaju pobjednički osmjeh na lice i sjaj u oči!

Tko je glasao

Gutemberg

ispravak netočnog navoda...
He, he! Vidim da je ješka bila ispravno postavljena :)))
Oprosti @zap, ali bilo ja jače od mene.

Zapravo je pravi lobi na kojeg sam podlo ciljao onaj "PR lobi" koji nagovara pojedine stranke da se ponašaju ovako ili onako i da troše pare za ovo ili ono, a svi ovi drugi photoshoperi, tiskari, plakatari itd. su samo "mali od kužine". PR agencije su vrlo dobro usporedive s advokatskim kancelarijama koje savršeno funkcioniraju čim postoji berem još jedna advokatska kancelarija i ako neka stranka na nagovor svojeg PR postavi jumbo mam ce to uciniti i ova druga stranka, naravno, na nagovor svojeg PR.

Eto svi sretni osim nas koji ostaju prikraceni najboljim jumbima koji bivaju pokriveni glupim parolama i još glupljim facama s prikladim osmjesima. Eh, gdje je nestala "Lisca"?

leddevet

Tko je glasao

Zašto kampanje ne izgledaju ovako? :)

Prva fotka su gđe Obama i Sarkozy... ostale ćete već prepoznati :)

Tko je glasao

bljak slikice.. poglec spot

ovo fakat nema veze s nicim.. jos ona prva slika i nekak, ali ovo dalje je fakat bljak.. neki starcek okruzen silikoni i jedan "pihtijasti" sa navijacicama.. fakat bljak..

garant ni jedan glas ne bi dobili, bar ne od zenskog roda.. a bokmec ni muskog sa zdravim "ocima"

meni se cini da bi pravi pogodak bili ovakvi spotovi..

slogan: glas za nas znaci frizider pun pravih i potrebnih stvari..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nije nego...

HDZ - držati na hladnom!

B-52

Tko je glasao

pokvareno i usmrdeno se hice,

pokvareno i usmrdeno se hice, ne mece se u frizider

mogel bi se jos netko novi, koji ne zna i otrovati

:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

Plavooki maneken

Mislim da od ovoga dase ženska populacija ne bi profitirala :)
Po njemu bi kraj trebao izgledati tako da ga još jedan plavooki zagrli ispred na motoru i onda poruka ala:
gay su isti kao i mi
Ps. U karma erroru sam

Tko je glasao

a mozda si u pravu za to sa

a mozda si u pravu za to sa plavim ocima, .. ali ne bi ga skodilo pitat..

ima dobar motor..

:)))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Erotika i sex

su neminovno vezani sa moći i politikom što se i vidi iz dosta komentara kao prve asocijacije.
Zar sz svi naši političari tako bljk pa ih se ne može povezati sa sexom ili naši marketinški mozgovi misle kako to ne bi donijelo plus promociji.
Zamislite Milanovića kako peca na Korani kao Putin sa golim torzom ili Ingrid Martinčević, prije koju godinu doduše (mislim na tik na oku:)), kako panulaje na barci u bikiniju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci