Tagovi

saga matuljskog učenika

riječki novi list je objavio , rekao bih nesretnu, priču MATULJSKI UČENIK S PROBLEMIMA U PONAŠANJU.
škola je donijela odluku da jedanaestogodišnji učenik (koji je s tri godine ostao bez majke i ima problema s ponašanjem) ne dolazi dva tjedna na nastavu, a zatim bi morao promijeniti školu. Inače problemi traju tri godine.
Otac je to komentirao:
” U svakom slučaju u narednih 15 dana ćemo vidjeti što dalje, ali nije mi drago što moj sin to vrijeme ne ide u školu jer će izgubiti kontinuitet učenja. Čini mi se kao da su ga samo htjeli odstraniti iz škole i nažalost su u tome privremeno uspjeli. Što se tiče prekjučerašnjeg sastanka u školi, prošao je u atmosferi u kojoj su svi od nadležnih isticali svoju važnost i ono što su napravili. Kao da ne shvaćaju da nisu napravili ništa, odnosno da je njihov dosadašnji rad bez učinka.”

Jedino je pohvalio psihologinju i socijalne radnice koje su mu pružale podršku. Dakle, škola je obavila posao brigo moja pređi na drugoga.

Jako je važno reći da je odluka učiteljskog vijeća
u suprotnosti sa Zakonom o osnovnom školstvu, koji ne predviđa mogućnost udaljavanja učenika mlađeg od 14 godina iz odgojno-obrazovne ustanove.

Jako je važno reći i to da su roditelji prijetili da neće slati svoju djecu na nastavu dok se dotični učenik ne izdvoji.

Činjenica je da je prekršen zakon. Roditelji su pokazali svojoj djeci da se bahatošću i prijetnjama može doći do cilja.
Problemi se ne rješavaju već se prebacuju drugima bez obzira na posljedice.

A tko pita stručnjake. Osim individualne nastave postoji i individualizirana.
Osim segregacije postoji integracija.

Puno je djece sa sličnim problemima, a izuzetno su talentirana I nadarena.

ovo je samo još jedna naša slika i prilika.

Komentari

Otac je to komentirao: ” U

Otac je to komentirao:
” U svakom slučaju u narednih 15 dana ćemo vidjeti što dalje, ali nije mi drago što moj sin to vrijeme ne ide u školu jer će izgubiti kontinuitet učenja. Čini mi se kao da su ga samo htjeli odstraniti iz škole i nažalost su u tome privremeno uspjeli. Što se tiče prekjučerašnjeg sastanka u školi, prošao je u atmosferi u kojoj su svi od nadležnih isticali svoju važnost i ono što su napravili. Kao da ne shvaćaju da nisu napravili ništa, odnosno da je njihov dosadašnji rad bez učinka.”

Mene zanima što je ovaj otac isticao na rečenom sastanku. Prebacivati svu odgovornost na školu je promašeno. Pa obitelj valjda ima neku ulogu, po meni presudnu.
Škola može biti u neku ruku korektiv ali nikako nositelj nečijeg odgoja.

B-52

Tko je glasao

slažem se. vidjela sam

slažem se. vidjela sam vijest s tim ocem koji je zvao policiju zbog novinara, prebacivao svu krivnju na školu itd.
naravno, škola se nije korektno postavila, pedagog i psiholog nisu mu pružili adekvatnu pomoć, ali ostaje činjenica da je taj dečko prijetio profesorima i svojim kolegama iz razreda. iskreno, ni ja ne bih predavala nekome tko mi je prijetio i za koga smatram da je opasan po moje zdravlje i život. isto vrijedi i za učenike. zašto bi ostali roditelji pustili svoje diejte da sjedi i dalje na nastavi s dečkom kakoji je učinio to što je on učinio? znam da ja ne bih svoje dijete izložila tom riziku i stresu.
općenito, može se postaviti i pitanje uloge obitelji i odgoja. očito je da je u ovom slučaju i to zakazalo.
moji roditelji su moji najveći kritičari i koliko god je to ponekad loše, uvjerena sam da je prijeko potrebno. istovremeno, otac ovog dečka hoda okolo derući se na školu i na druge ljude. za incident nisu naravno krivi niti on ni njegov sin. kakvu poruku šalje svom djetetu?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Nemoj misliti da škola nije

Nemoj misliti da škola nije upravo to i učinila - poručila ocu da su oni sa svoje strane učinili sve. To sve svodi se eventualno na razgovore (jednosmjerne) s razrednikom, ravnateljom i/ili pedagogom/psihologom i u nekim slučajevima uključivanje centra za socijalnu skrb. Stručne pomoći roditelju u odgoju djeteta nema, recimo obiteljska terapija, pomoć djetetu u učenju, individualna terapija roditelja i djeteta.

Ukoliko roditelj ne posjeduje barem malo znanja ili upućenosti pa da sam pokrene neke od tih procesa, osjetit će se izolirano ili čak napadnuto i zauzet će defanzivan stav. To onda koriste ovi u školi da objave kako se s roditeljem ne može surađivati i onda slijedi ovo što se dogodilo djetetu iz Matulja.

grgo

grgo

Tko je glasao

dobro ste, vipera, rekli

dobro ste, vipera, rekli odstupanje od obrasca, jer znam za takve slučajeve

Tko je glasao

Klasičan primjer

Klasičan primjer tolerantnosti društva.
Apsolutno je obitelj temelj odgoja. Škola je samo mjesto gdje se taj odgoj demonstrira. ali što kad nema obitelji, ili je ima ali s puno problema. Koji sustav onda ulijeće. Škola svakako ne. Profesori su na mukama, jer svaki mrkli pogled može snačiti tužbu, skandali i trajan gubitak posla. Pa zašto onda riskirati.
Takva djeca, s problema, ne prihvaćanjem, samo se guraju dalje u probleme. Nitko im ne pruža ruku, samo odguruje. To djeca osjete, ne moraju znati, ali osjete, i postaju još tarumatiziranija. Škola kao sustav nema načina da odgovori tim potrebama. Postoje možda ljudi, pojedinici koji hoće pomoći, iz dobre volje. Ali sustav ne želi drugačije, u bilo kojem obilku, ni one napredne, ni one koji zaostaju. Oni žele prosječnog, i vode ga do prosječnog konzumenta koji ne talasa.
Promatram suučenike moje djece, njihova ponašanja, i "odziv" sustava. Djeca se tjeraju u nekakve kalupe. ne smje se izgledati ili ponašati drugačije. Nema izazova, istraživanja granica i sl. Čim netko odstupa od obrasca, nalijepi mu se etiketa, i mora se nositi s tim, sam, jer obično nikome ne govore takve stvari.

Tko je glasao

u potpunosti se slažem da

u potpunosti se slažem da je obitelj temelj odgoja. ali je i činjenica da i ovakvi problemi postoje. znači da treba pomoći i roditeljima i učenicima. stručnim radom se može puno pomoći.
i vi djelujete itekako kao odgojitelj vašim učenicima. možda će nekome to biti i važnije nego samo znanje koje će dobiti od vas.

Tko je glasao

Iz vaših usta u Božje

Iz vaših usta u Božje uši!

Tko je glasao

Naša udruga ima 40

Naša udruga ima 40 polaznika glazbenih tečajeva. O toga ja sam podučavam 27 polaznika(violina, glasovir, synthesizer). Dugo Selo je vrlo mješano društvo. Uz domaće ima i mnogo doseljenika. Ali za sve vrijedi isto: dijete je takvo kakvim su ga učinili roditelji. Škola u odgoju sudjeluje s možda 5%.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci