Tagovi

Sada je dosta, maknite divljake s ulica....

......ja bih se samo nadovezao, maknite divljake iz saborskih klupa, vladinih ureda te ostalih tijela uprave.Potaknut ovim zadnjim tragicnim slucajem premlacivanja mladica, uzeo sam si nesto vremena i razmisljao o mogucim uzrocima ovakog ponasanja. Svatko od nas je bio pubertetlija, netko je gnjavio slabije, netko je bio meta maltertiranja, no u moje vrijeme (zadnja generacija pionira), sve se svodilo na cistu salu u skoli, od ljepljenja pernice na stol, sakrivanja torbe, pa tu i tamo kojeg samara, bilo je tucnjava, oko cura, nogomentnih klubova ili politickih uvjerenja, tucnjava koje nisu trajale 3 sata, nitko nije zavrsio u bolnici, i u najgorem slucaju smo doma skrivali masnice, da nebi jos od tate ili mame dobili po „guzici“.

Stoga, pitam se, sto se promjenilo, kao generacija,nismo imali toliko modernih tehnologija, ali smo imali nasilja, generacija smo smrtonosnog oruzja,terminatora, drvenih pusaka, drvenih maceva, cepovki i ostalih „opasnih“ igracaka, pa smo prezivjeli. Danas je cak i bolje, no opet, vidim da nije. I tako razmisljajuci, dosao sam do zakljucka, problem je generacija, ekipa koja je rodjena krajem 70-tih godina, te pocetkom 80-tih godina, vec je krenula u skolu pocetkom domovinskog rata, roditelji su vecinom bili na ratistu, a mi smo bili svjesni sto se dogadja. Djete od 14 godina, rodjeno je 1996. godine, taman nakon Oluje, u domu vjerojatno razorenom ratom,ili u domu u kojem je otac obolio od PTSP-a, u domu u kojem nije imao uzore,niti ih je mogao kreirati, jer se obitelj umjesto blagostanja morala kao i danas, boriti za ekonomsku egzistenciju. Sa 10 godina, on je u 2006. godini, u medijima slusa o korupiranoj vlasti, o premijerima koji bez problema drze svoje stolice i polozaje, jednostavno on upija, i upija vrlo jednostavnu stvar, da nema posljedica. Stoga, u drustvu u kojem nema posljedica, a koje je preuzelo dominantnu stranu u Hrvatskoj, ovo su posljedice na koje nitko nije racunao. Jer, prije ili kasnije, ukoliko posljedica nema, nesto dodje na naplatu, nazalost to su djeca.

Stoga, naravno, problem je puno dublji, no svi pricaju o problemu,najlakse je sada izvlaciti sve najgore, te to definirati kao problem, ajmo ponuditi rjesenje? Nasilja ima, i u Hrvatskoj i u BiH, i u Madjarskoj i u Austriji i u Njemackoj, a na kraju krajeva i u SAD-u. Primjerice, u uspredbi sa Norveskom, Hrvatska ima puno veci postotak kriminala, uzeo sam za primjer Norvesku jer Norveska ima priblizno isti broj stanovnika kao i Hrvatska. Primjerice Norveska ima 2666 zatvorenika dok Hrvatska ima 2584 ,no Norveska ima porast kriminala od 3% a Hrvatska od 44%. Stoga ovdje se vidi da mi imamo problem.

Osobnog sam stajalista da price Vlade RH, da treba prepoznati to u skolama, domovima i slicno je potpuno krivo. Jer kada frustrirani nezaposleni otac tog 14-togodisnjaka doma dolazi, polu pijan ( a Hrvatska prednjaci po alkoholizmu), isfrustriran na policiju, sudstvo, korupciju, Vladu, onda to djete od 14 godina sve upija, te pocinje stvarati osjecaj, da ukoliko napravi neki zlocin, vjerovatno ce se izvuci iz njega, jer je primjerice vidio tatu kako daje 200 kn policajcu da mu progleda kroz prste pri prometnom prekrsaju. Zbog korupcije i kriminala, odrasli su prestali postivati ovu zemlju i njezine institucije, policija prolazi tecajeve od 6 mjeseci te je daleko od kvalificiranosti za obavljanje posla, i ovo su poslijedice kojih ce biti sve vise.

Koje je rjesenje? Osim rjesavanja korupcije na najvisim nivoima, te vracanje vjere ljudi u institucije drzave, vladu i demokratske procese, treba i vratiti srednju policijsku skolu, treba podignuti standarde policijskih sluzbenika, treba ih opremiti, nauciti i adekvatno platiti. Treba im izmjeniti zakon o policiji, treba biti strog prema njima kada nesto pogrijese. Treba promjeniti sudstvo, odnosno zakon o kaznenom postupku, treba pomnoziti trenutne kazne sa brojkom 2 ili 3, te treba dosudjivati dugogodisnje zatvorske kazne.

To se lako vidi na primjeru SAD-a, koji prednjaci sa ogromnom stopom kriminala, no ipak koliko god kriminalac bio kriminalac, poremecena osoba, svjestan je da kad ce biti ulovljen a biti ce, da ga ceka dugogodisnja zatvorska kazna ili injekcija, s time u glavi, budi se u svom drustvu, radi i ukoliko se ogrijesi o zakon, zna koje su konsekvence. Ova djeca, jer to jesu djeca, sto su ovo napravila, trebaju kazneno odgovarati, trebaju odlezati 5-10 godina u zatvoru, trebaju shvatit da za sve postupke trebaju odgovarati i da ce odgovarati, jer ukoliko toga nece biti, ukoliko nece biti drustvenih i drzavnih posljedica, onda se pretvaramo u drustvo kakvo je bilo u SAD-u pri kraju 19. Stoljeca, pa cemo svatko imati svoje oruzje, i braniti sebe i svoju obitelj. Jer i to je jedna od odlika zemalja 3. Svijeta kakva je i Republika Hrvatska. I nikakve gradjanske inicijative to nece promjeniti, prvi puta kada ce ljuti otac, prebijenog djecaka naci krivce,i sam im presuditi, tada ce se nesto promjeniti, jer dok nema placanja posljedica koje dolaze ovakim postupcima, tada nema niti mira. Nije bez vraga ona stara krilatica „If you do the crime, you do the time“

Komentari

posjedovanje i nošenje

posjedovanje i nošenje oružja dokazano smanjuje stopu kriminala.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ova djeca, jer to jesu

Ova djeca, jer to jesu djeca, sto su ovo napravila, trebaju kazneno odgovarati, trebaju odlezati 5-10 godina u zatvoru, trebaju shvatit da za sve postupke trebaju odgovarati i da ce odgovarati, jer ukoliko toga nece biti, ukoliko nece biti drustvenih i drzavnih posljedica, onda se pretvaramo u drustvo kakvo je bilo u SAD-u pri kraju 19. Stoljeca, pa cemo svatko imati svoje oruzje, i braniti sebe i svoju obitelj. Jer i to je jedna od odlika zemalja 3. Svijeta kakva je i Republika Hrvatska

Ta djeca i nisu baš djeca, a shvatiti mogu težinu svojeg nedjela samo kroz dugogodišnji rad i otplatom za odštetu oštećenom mladiću.

Nikakva korist od njihovog ležanja po odgojnim ustanovama-odmaralištima.

Primjerice za ovakav čin trebala bi biti propisana odšteta oko milion kuna, a odštetu bi trebalo isplatiti iz fonda u koji sredstva uplaćuju svi počinitelji kaznenih djela.
Fond bi trebao imati sve ovlasti naplatiti štetu od počinitelja, a ukoliko počinitelji nemaju sredstava za platiti štetu, onda im omogućiti otplatu na prihvatljivi vremenski period.

Ovako nam se počinitelji kaznenih djela tove po odgojno popravnim ustanovama, ne moraju raditi, a njihov smještaj i hranu plaćaju porezni obveznici RH.

Tko je glasao

post

post festum:

http://danas.net.hr/drugi-mediji/pregled.html?url=http://www.jutarnji.hr...

Zadnja rečenica linkanog članka:
"Jedan od njih policiji je navodno rekao da su brojni prolaznici vidjeli što se događa, ali su svi okretali glavu od tučnjave."

Stara Kainova: 'Zar sam ja čuvar brata svojega?'
Kakve li sramote!

Tko je glasao

Nemoj se čuditi što je

Nemoj se čuditi što je takvo ponašanje u društvu gdje su zakoni tako formirani da pogoduju počiniteljima kaznenih djela.
Zamisli da se je našao jedan snažniji muškarac i premlatio ovu trojicu počinitelja KD razbojništva.
Na sudu bi taj "spasitelj" dobio veću kaznu od ovih maloljetnih počinitelja KD.
I ne samo da bi dobio kaznu, nego bi ti maloljetni počinitelji KD,mogli tražiti astronomski visoke odštete.

I ti se čudiš što u društvu gdje su zakoni tako oformljeni,ima malo onih koji će prijeći preko svih za sebe štetnih posljedica i usprkos svemu napraviti dobro djelo.

Tko je glasao

to je potpuna istina. Inace

to je potpuna istina.

Inace trener sam jednog sistema samoobrane, i svojim sam "ucenicima" mnogo puta naglasavao, ukoliko se uspiju uspjesno obranit od jednog ili vise napadaca, da im u najgorem slucaju slijedi sudjenje po kaznenom zakonu- nanosenje teskih tjelesnih ozlijeda, a u najlijepsem, prekrsajna prijava za remecenje javnog reda i mira.

U hrvatskoj nema toga definiranog, i da se slucajno taj mladic uspio obranit, kojim slucajem dosao do nekakve palice i jednom od napadaca razbio glavu, on bi odgovarao za to. Sto nema nimalo smisla.

Kao sto mi je jedan prijatelj iz SAD-a rekao kada je bio tu na seminaru, ovo je gora zemlja nego Amerika, ne mozes racunati na policiju, na kazneni zakon, i jos nemas pravnih sredstava da zastitis samog sebe. U Hrvatskoj bi jedan amerikanac jako kratko pozivio, hehe.

Tko je glasao

možda bi se bolje obranili

možda bi se bolje obranili da imaju pištolj. no ne, bolje da ih ti učiš kako da mašu rukicama i nogicama kad im dođe netko sa pištoljem ili desetorica s noževima

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

to je sistem koji ima

to je sistem koji ima korijene na bliskom istoku, ucinkovit je, palica, noz, vatreno oruzje, jedan napadac, dva, tri, vise.. to nije sport, to je prezivljavanje, i takvim pristupom treninzima i nacinu razmisljanja uce ljude ne kako rijesit takvu situaciju, nego prvenstveno kako je prepoznati i izbjec.

Nitko ne zeli biti upucan ili izboden na cesti radi 10kn i mobitela, i ja savjetujem, daj sto imas, i odi svojim putem, no seces li se sa svojim djetetom, a naletis na iste takve budale, onda je pristup obrani potpuno drugaciji, sigurno neces ostavit djete i pobjec.

Stoga, radi se i o postupcima prilikom nasilnih radnji, i njihovim rjesenjima.

Tko je glasao

man, blade - postoji i tzv

man, blade - postoji i tzv pasivna obrana gdje se prolaznik ne suprotstavlja nasilnicima povratnom agresijom nego se postavlja kao živi štit između njih i žrtve. Iako je time rizik na izgled mnogo veći nego metoda 'vatru vatrom' ovo je dokazana i provjerena metoda (ne tvrdim da 100%) ali s velikom razinom uspjeha.

Riječ je o određenoj vrsti NLP komunikacije (neuro linguistic programming) koja usmjerenim nenasilnim akcijama i komunikacijom mjenja fokus kako bi 'deaktivirala' opasnu ili potencijalno opasno situaciju. Najbitnije je prebacivanje komunikacijske osi s nasilnih iracionalnih postupaka, kako ofanzivnih tako i defanzivnih na empatičnu ravan (ne kažem da je lako niti da uvijek djeluje) kako bi se probudila individualna emocionalnost kod svakog pojedinca u skupini (zato i ne djeluje kod sociopata jer je za njih empatija nepoznata ali su kao kategorija srazmjeno rijetki u ovakvim nasilničkim skupinama). Naravno, fokus je na vođi ali njega se ne smije komunikacijski poniziti pred njegovom 'hordom' ako je prevlast/grupa velika jer će ih to ujediniti dok ga se pak mora obezvrijediti ako je grupa mala kako bi se osjetio izoliranim i bez podrške.

Ok, znam da zvuči kao SF i da skeptično tresete glavama uz 'ah, te žene...' međutim vrijedi probati kao alternativu potencijalnom šakanju i obrani žrtve od nasilja - novim nasiljem. Na žalost, ono je uvijek prisutno u pozadini - kao krajnja opcija samoodbrane.

Nedavno sam negdje čula da je zloća u čovjeka odsustvo empatije. Jako mi se svidjela ta definicija.

Tko je glasao

Nije ovo SF, slicno su nas

Nije ovo SF, slicno su nas ucili na obuci, no cesta ima svoja pravila, u 90% slucajeva, ako se postavis na napadace, odnosno na agresiju odgovoris jos vecom agresijom, imas priliku izbjec vece poslijedice. Stovise, ako ispadnes jos ludji, sanse su ti i vece.

A i uvjek sam govorio, od jedne budale, uvijek naleti jos veca.

Tko je glasao

nausikaya 'ah, te žene, a

nausikaya 'ah, te žene, a ja kažem nema baš žena koje mlate, unakazuju, ubijaju po vijestima.

Tko je glasao

Ja sam već jednom napisao

Ja sam već jednom napisao na ovom sajtu; samo nas žene mogu spasiti.
Tu konstataciju sada ponavljam.
Empatija(ljubav) je najviše transferirana kroz žene.
Da nas vi žene više volite, mi bi zasigurno bili smireniji.
Mi muškarci u datom momentu djelujemo instiktivno, impulsivno i stihijski, a oni koji ne djeluju tako,uglavnom okreću glavu u stranu i ne tiče ih se nesreća drugih živih bića.

Govorim iz svoje perspektive, a znam da je u situacijama kada se odupireš trojici alkoholiziranih nasilnika potrebno upotrijebiti bezkompromisnu primjenu sile.

Na sudu nemaju razumjevanja za takve situacije, pa oni koji uporabljaju silu radi zaustavljanja nasilnika, sami bivaju okarakterizirani kao nasilnici.
Po mišljenju sudaca, valjda bi snagom volje trebali neutralizirati nasilnike.

Tko je glasao

blade, vjerujem da nam je

blade, vjerujem da nam je nasilje inherentno animalnom djelu naše prirode (kojeg ne možemo nijekati) kao i ostalim životinjama. Razlika jest u tome što životinjski svijet ne poznaje ubojstvo iz užitka (za razliku od čovjeka) nego samo iz nužde tj. preživljavanja, dakle time evolucijski opravdano a da se čovjek istovremeno diči time da je duhovno biće koje se svojom duhovnošću uzdiglo nad životinjama. Ah, slatkog li metafizičkog oksimorona!

Vjerujem da svaki pojedinac može nadići svoje primarne animalne nagone kroz empatijsko sudioništvo s ostalim ljudima i samim sobom.
Dalaj lama je to ovako rekao:

"Do you want to make people happy? Then develop compassion for them. Do you want to be happy? Develop compassion for yourself."

A meni najdraži grk, Sokrat:
"An unexamined life is not worth living."

Pa počnimo od sebe gdje je uvijek najbolje mjesto za početak i prvo obuzdajmo nasilje koje naslućujemo u sebi samima kako bismo kroz empatiju za druge, spasili i sebe same, svoju djecu. A kroz njih i - cijeli SVIJET.

Tko je glasao

Kako bi Johny Cash rekao: "I

Kako bi Johny Cash rekao:

"I hear the train a comin'
It's rollin' 'round the bend,
And I ain't seen the sunshine,
Since, I don't know when,
I'm stuck in Folsom Prison,
And time keeps draggin' on,
But that train keeps a-rollin',
On down to San Antone.

When I was just a baby,
My Mama told me, "Son,
Always be a good boy,
Don't ever play with guns,"
But I shot a man in Reno,
Just to watch him die,
When I hear that whistle blowin',
I hang my head and cry.

I bet there's rich folks eatin',
In a fancy dining car,
They're probably drinkin' coffee,
And smokin' big cigars,
But I know I had it comin',
I know I can't be free,
But those people keep a-movin',
And that's what tortures me.

Well, if they freed me from this prison,
If that railroad train was mine,
I bet I'd move out over a little,
Farther down the line,
Far from Folsom Prison,
That's where I want to stay,
And I'd let that lonesome whistle,
Blow my Blues away. "

A imamo i razvoj situacije http://www.jutarnji.hr/maloljetnicko-nasilje--od-mladih-nasilnika-strahu...

Tko je glasao

Koje je

Koje je rješenje?
(možda…)
Kombinacija:
• kroz izmjenu zakona i strože penaliziranje kako tih nesretnih mladih nasilnika, tako i njihovih roditelja/staratelja, uz (javno) evidentiranje svih koji su u svakom koraku i kod svakog od tih mladih ljudi zakazali u sustavu (CZSS, školski psiholog, pedagog, razrednik/ca…)
• kroz postavljanje Tima stručnih suradnika (psiholog, socijalni pedagog, logoped) u svaki vrtić, svaku osnovnu i svaku srednju školu, u dvije smjene, sa strogo određenim i razrađenim programom, uz jasno postavljen hodogram djelovanja, ali i uz jasno postavljene mehanizme kontrole istih (kao i mehanizme sankcioniranja nedjelovanja)
• kroz edukaciju roditelja koji se ne snalaze u toj ulozi, a čiji razlozi leže u već navedenome; socioekonomskoj krizi kao i u krizi društva u globalu, loši obrasci i matrice koje roditelji (do)nose od svojih roditelja, jednoroditeljske obitelji i sve nevolje koje ih prate u našem društvu….

Strožim penaliziranjem, ali bez promjene funkcioniranja samih penalnih ustanova – ništa nećemo postići. Odgojno popravni domovi mjesta su tuge, jada, beznađa. Umjesto da djeluju odgojno i potaknu ozdravljenje mladog čovjeka, postali su poput rasadnika budućih kriminalaca… Naravno da bi žestoka kazna, gdje se „ubojica“ kažnjava upravo kao netko tko je oduzeo život, pa makar bio 15-16-17-godišnjak, naravno da bi takva kazna žestoko odjeknula… I možda, ali samo možda, zaustavila bi neke da ne zadaju taj finalni, smrtonosni udarac njihovom vršnjaku koji u krvi, bespomoćan, pretučen i bez svijesti leži na tlu…
No nekako sam mišljenja da takvi, koji se mogu zaustaviti, zaustave se i prije nego što su i sebe i žrtvu doveli do takve situacije… No vrijedi pokušati, vrijedi odjeknuti sa oštrim kaznama, ali ne samo za njih nego i za njihove roditelje/staratelje.

Stručni tim suradnika, sastavljen od psihologa koji može detektirati, socijalnog pedagoga koji zna kako i na koji način pomoći, uz logopeda koji ih nauči artikulirati svoje nedostatke i kako raditi na njima, u sredinama gdje postoje, daju odlične rezultate. Ukoliko bi se financirao dvosmjenski rad takvog Tima u svakoj od škola, detektirali bi i prevenirali u samom začetku koračanja tih nesretnika u krivom smjeru… No kao i za sve dobre stvari, u našoj državi a takve zahtjeve kažu: Nemamo sredstava. Naravno kad su ih potrošili na ceste i mostove koje nikamo ne vode, na održavanja, savjetovanja, konzultante, studije koje paravan su prelijevanja sredstava, ine prevare, pljačke i „vešeraje“ kojima otimaju…(tu bi se tako sočno mogla zalaufati, ali u potpuno drugom smjeru od teme…)

Edukacijom roditelja (npr. već postojeća Škola odgovornog roditeljstva), u samom startu dolaska djeteta u obitelj, osposobili bi ih za odgoj djeteta, emotivno zdravog djeteta. Što su okolnosti u kojima je roditelj bivao kao dijete bile lošije – to bi educiranje takvog roditelja trebalo biti opsežnije. O jednoroditlejskim obiteljima da i ne govorim, a sve ih je više sa porastom problema s kojima se susreću po eksponencijalnoj jednadžbi.

Osobno, dijete sam koje je raslo bez klasične roditeljske skrbi i za naučiti „biti roditelj“ išla sam na tečajeve, predavanja, radionice, te uz konzultaciju raznih knjiga i priručnika mislim da „guram“ prema uspješnom odgoju… Isto tako u grupaciji sam jednoroditeljskih obitelji, i poznata mi je i ta strana problematike odrastanja i odgoja djeteta u tim uvjetima. Koristili smo, sin i ja, programe Pinklec na rame, predavanja udruge Korak po korak, radionice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta kao i njihova savjetovališta (besplatna, vode ih socijalni pedagozi…), no iako smo dobili alat i to-do-it listu, nije bilo jednostavno i nije uvijek bilo uspješno. Tim više što država i institucije koje su iz budžeta (koji redovno svojim radom punimo) plaćene – ne da ne rade svoj posao nego još „na strmini dodaju teret“.

I moj sin i ja po rođenju dobili smo ne baš savršene karte za „igru“, no radeći na sebi slobodno i bez lažne skromnosti, mogu reći da smo uspješni. On je odličan gimnazijalac, izuzetno talentiran za prirodne predmete, metalac, svira gitaru, skrbi za napuštene životinje, sakuplja odjeću, igračke i knjige te daruje klince u domovima…a ja sam eto korak od doktorata, učim i pišem noću, radim danju, puno se smijem i često vičem..
No kad spusti se veče i on tako drag i divan, koji je uložio veliki trud u rad na sebi, ode sa svojim društvom van, na koncert, probu…ili gdje ih već nos odvede….i on i ja znamo da se na dnu ulice, u nekom pothodniku, a i na sred osvijetljene autobusne stanice…može susresti sa šakama i cipelama nečijeg pomračenog uma...
Bojimo se toga ali i spremni smo biti aktivni, dati svoj doprinos u rješavanju problema….

Dea

Dea

Tko je glasao

Odlična dijagnoza, iako joj

Odlična dijagnoza, iako joj nedostaju neki elementi: Hrvatska nije samo relativno nedavno doživjela ratno nasilje, nego i druge dimenzije kaotične i utoliko nasilne tranzicije - ekonomsko, socijalno i političko nasilje.

Slažem se i s tvojom dijagnozom da je najveći problem u tome što ništa nije na vrijeme sankcionirano, niti ratno, niti ekonomsko, niti političko nasilje i što nije institucionalizirana odgovornost, ni na jednom planu. To je kontekst u kojem rastu današnji klinci. Neki od komentara na dnevnik su to također uočili i nadopunili tvoje teze (nausikaya, ira).

Postoji još jedna dimenzija koju možeš uočiti kad nasilni gangovi koji se regrutiraju oko nogometa, nekih subkultura (skinsi, neo-naci),, ili jednostavno u susjedstvu, objašnjavaju svoju ideologiju koja uključuje nasilje. Obično čuješ nešto ovako: mi smo oni koji brane prave vrijednosti domovine (i domovinskog rata, podrazumijeva se), svi ostali, uključujući naše roditelje su izdajice. Rekla bih da je riječ o neispunjenim obećanjima ("izdaji") i iznevjerenim očekivanjima generacije očeva. Kad su ulazili u tranziciju obećali su jedno (pravdu, ravnopravnost, slobodu, blagostanje), a ostvarila nešto sasvim drugo. O tome bi itekako trebalo razmišljati kad se, umjesto kritičkog pristupa nude kojekakvi mitovi o herojskoj prošlosti. I to ne može biti odgovornost samo vlade i vladajućih, iako je njihova najveća, već svih društvenih aktera.

Jedino se ne slažem s tvojim "preporukama". Pooštreni penalni sistem - veće, teže, brutalnije kazne, obično ne vode smanjivanju nasilja ako nisu praćene odgojnim mjerama, reformom školskog sustava, javnom svješću i famoznim funkcioniranjem svih ostalih institucija sistema, u kojem je pravosuđe samo jedan, iako važan segment. Ekonomsku sigurnost da i ne spominjem kao jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na poras nasilja. A postoje i globalni utjecaji, dakako.

Detalj: naši su zatvori, pa i ustanove za maloljetnike ili mlađe punoljetnike već pretrpani, loše opremljeni, kadrovi nedovoljni i potplaćeni, kao i u socijali. U takvim uvjetima neće doći do "preodgoja", a zaprijećena kazna nikada ne smanjuje količinu nasilja. S povećanjem broja zatvorenika moglo bi nam se dogoditi samo jedno - da se privatiziraju i penalne ustanove, a onda smo tek nadrapali.

Tko je glasao

shvatit da za sve postupke

shvatit da za sve postupke trebaju odgovarati i da ce odgovarati, jer ukoliko toga nece biti, ukoliko nece biti drustvenih i drzavnih posljedica, onda se pretvaramo u drustvo kakvo je bilo u SAD-u pri kraju 19. Stoljeca, pa cemo svatko imati svoje oruzje, i braniti sebe i svoju obitelj. Jer i to je jedna od odlika zemalja 3. Svijeta kakva je i Republika Hrvatska. I nikakve gradjanske inicijative to nece promjeniti, prvi puta kada ce ljuti otac, prebijenog djecaka naci krivce,i sam im presuditi, tada ce se nesto promjeniti, jer dok nema placanja posljedica koje dolaze ovakim postupcima, tada nema niti mira. Nije bez vraga ona stara krilatica „If you do the crime, you do the time“
----------------------------------------------------------------------------------------------
RIBA OD GLAVE SMRDI....na koga da se ljudi, mladez ugleda kada niko od politicara ne odgovara za nista, kada oni koriste polozaj da ti posalju policiju, tajnu sluzbu...normalno je da se branis, pa i oruzjem ako treba kada je zakon na strani povlastenih....

Tko je glasao

Tako je - prvo bi za svoje

Tako je - prvo bi za svoje krimene i nasilja trebali odgovarati odrasli pa da time dokažemo da se zakon primjenjuje na SVE pa i na one koji ga kreiraju - A TEK POTOM DJECA koja su nam bila povjerena na brigu kao dar a mi smo ih emocionalno i duhovno OSAKATILI svojom nebrigom, zanemarivanjem i licemjerjem.

Da ne bi bilo zabune, ne opravdavam mlade nasilnike i psihopate (kojih je nikad više), nego se kao odrasla osoba donekle stidim i osjećam da sam zatajila u tome da im budem oslonac i podrška i koliko god se osobno izlagala u gadnim situacijama (nikako da se naučim da prođem pored i gledam 'svoja' posla), koliko god put riskirala da i sama dobijem batina (a ponešto i jesam) - JA JOŠ UVIJEK OSJEĆAM DA JE TO NAŠ NEISPLAĆEN DUG - nas 'sveznajućih', 'pametnih' i 'mudrih' - ODRASLIH - koji nikako da sami sebi priznamo sve svoje 'lične' greške. Dok grom ne udari blizu kuće...Kada je četo prekasno za kajanje.

Tko je glasao

Tako je - prvo bi za svoje

Tako je - prvo bi za svoje krimene i nasilja trebali odgovarati odrasli pa da time dokažemo da se zakon primjenjuje na SVE pa i na one koji ga kreiraju - A TEK POTOM DJECA koja su nam bila povjerena na brigu kao dar a mi smo ih emocionalno i duhovno OSAKATILI svojom nebrigom, zanemarivanjem i licemjerjem.

Nažalsot šefe pogledaj slike i reci da li je ijedan od ovih nasilnika procesuiran kako treba i kažnjen...

http://www.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/images/2009-02-20/sport/stimac...

http://image.dnevnik.hr/media/images///520xX/Jan2008//93485.jpg

http://www.24sata.hr/news/karlovac-mladi-hdz-ovac-s-prijateljima-razbio-...

http://www.cro-rss.com/article_korade_uhi%E6en_zbog_obiteljskog_nasilja_...

... i tako dalje do beskraja... I šta to djeci kaže isplati se biti gamad , nasilnik i razbijač ... E kada bi prvo te stare nasilnike dobro zatvorio , pa rekao djeci e tako će vama isto biti drugačije bi se djeca ponašala ...

Što se tiče ovih zadnjih slučajeva , nema ovdje razgovora o popravnom domu - SAMO ZATVOR (obavezno vratiti za ovakve Goli otok ...da ispušu svoju negativnu energiju... ) , jer jedno je istući nekoga i potući se , a drugi je prebiti čovjeka i još se iživljavati nad njim... Ne smijem ni zamisliti šta bi ta djeca radila u nekom totalitarnom sistemu ko u doba Hitlera...

Justice for all !

Tko je glasao

busola, poznaješ li ti i

busola, poznaješ li ti i jednog koji se popravio nakon izlaska sa Golog Otoka?

Tko je glasao

nije zakon na strani

nije zakon na strani povlaštenih - zakon je zakon!
ali povlašteni ga krše i zloupotrebljavaju, bez sankcija.
i to upravo oni koji su ga napisali, izglasali, i koji bi ga trebali provoditi.
mrtvo slovo na papiru....

sve i da krenemo sad u čistku - da se sudi svima koji su nas kršenjem zakona (valjda 95% svih koji su u ovih 18 godina obnašali ikoju funkciju) doveli u situaciju u kojoj jesmo (financijsku, moralnu, pravnu) - koliko bi nam sudaca trebalo??
da je svih njih kazniti, ne zatvorom nego materijalno, s obračunatim kamatama, bili bi bogata zemlja!

ali da treba postrožiti kazne - treba!
2,5 godine za ubojstvo...

Tko je glasao

man, tvoja upotrijeba

man, tvoja upotrijeba poslovice "If you do the crime, you do the time" implicira da postoji prepoznavanje i razumjevanje uzroka i posljedice a da je to stvarno slučaj većina se ovakvih nasilnih epizoda ne bi ni dogodila.

Bojim se da je riječ o asocijalnom poremećaju svijesti koji nastaje kao direktna posljedica nebrige i odgojne nedosljednosti roditelja, pedagoških ustanova i društva u cjelini. Taman kad je toj djeci najpotrebnije da se uhvate za nešto čvrsto - bile to vrijednosti usađene od roditelja ili profesora, susjeda ili svećenika, šire društvene zajednice i njenih autoriteta - svejedno - ona su već sama dovoljno svjesna licemjernih propovjedi sa svih strana i neprincipijelnosti življenja tih proklamiranih vrijednosti u praksi, kao što si i sam naveo u primjerima.

Kao takvi smo odgajatelji kolektivno podbacili prvi put kad nismo SAMI otišli prijaviti nadležnim službama zlostavljanje ili sustavno nasilje i osobno se angažirali da se odgovorni i pokrenu. Svi zbog toga snosimo odgovornost za taj neoprostiv društveni nemar (da ne upotrijebim i težu riječ). Dok npr. policijski šefovi ekipe za očevid u slobodno vrijeme pljačkaju za džeparac, a mi većinom gledamo svoja posla - a djeca lebde u međuprostoru između moralističkih proklamacija i cinične 'every man for himself' realnosti - boljem se ne možemo ni nadati.

Kao roditelj, mogu reći da je roditeljstvo najteži i najodgovorniji posao koji postoji i da roditelj mora preuzeti na sebe odgovornost i za nepopularne odluke koje ponekad mora donijeti. Ako je dijete sigurno da je voljeno, i ako je roditelj dosljedan u svom vlastitom primjeru, dijete će i nužno nametnuta ograničenja prihvatiti s povjerenjem u svog 'privremenog čuvara'. Jer je sigurno u njegovu ljubav i jer mu vjeruje.

Dok je nasilje (raznih vrsta) opće prihvaćeno u društvu na svim nivoima ( i ne govorim samo o fizičkom nasilju) teško ćemo djeci argumentirano dokazivati besmislenost nasilja i njegovu manifestiranu uzročnost u fustraciji i osjećaju manje vrijednosti.

Činjenica je da nam se klinci danas masovno osjećaju manje vrijedni i isfrustrirani jer im duštvo uporno prodaje shizofrenu marketinšku laž u sjajnom papiru u kojem je zamotan običan drek, znalački parfumiranog mirisa. I još kažu:Pogrebi i pomiriši!

Tko je glasao

nausikaya odlično napisano!

nausikaya odlično napisano! Ja bi jedino dodala kao neko uvjetno rješenje problema ili bar ublažavanje su škole roditeljstva. U Splitu gdje živim godinama su se održavale i još uvijek se održavaju razne kako ih zovu škole roditeljstva. Sve su uglavnom besplatne, ali unatoč tome slabo posječene. Roditeljstvo je nešto što se podrazumijeva da znamo raditi. Uglavnom prenosimo obrasce roditeljstva naših roditelja, djedova i baka itd, što u djelomično dobro a opet ponekad izuzetno loše.
To što je sve veći broj mladih nasilnika osim svega što je ovdje navedeno tu je još neznanje roditelja da odgovore zahtjevima današnjeg društva, ili bolje rečeno da odrede mjeru, granicu ili što li već kad su njihova djeca u pitanju. Sramota nije ne znati ali je sramota ne učiti pogotovo ako ti se besplatno daje. Osobno godinama polazim takve radionice i mogu reći da su mi od velike koristi ne samo kao roditelju već u ostalim međuljudskim odnosima. Evo dok sve ovo pišem pada mi napamet da bi se moglo na nivou države organizirati takve škole/radionice koju bi pod obavezno roditelji čija su djeca sudjelovala u nasilju bili obavezni pohađati. Ili sam možda opet utopist!

Tko je glasao

Mi kao roditelji u stvari

Mi kao roditelji u stvari nemamo pravo odgajati djecu na način da budu dobra i prihvate vrijednosti i standarde građanskog društva jer će postati žrtve čim izađu na ulicu. Naime, na hrvatskoj ulici je đžungla gdje vlada pravo jačeg, bezobraznijeg i bezobzirnijeg. Ta đžungla ustvari počinje u sobi sa televizorom iz kojeg se redovno vrijeđa zdrava pamet, postavljaju dvostruki standardi i promiču lažne vrijednosti. Onoga tko danas odgaja djecu da poštuju građanske vrijednosti pa ih zatim pusti preko praga van, trebalo bioštro kazniti jer sopstveno djete izvrgava ozbiljnoj pogibelji.

Tko je glasao

Kakav bih savjet trebala

Kakav bih savjet trebala dati svome djetetu kako bi se uspješno oduprijelo trojici jačih i starijih nasilnika?

Da mu kupim pištolj?!

Ja sam svom sinu (14) rekla sljedeće:
- nastoj uvijek biti u društvu
- ako si sam, budi na dobro osvijetljenom mjestu
- ako ti priđe grupica potencijalnih siledžija i traži novac ili mobitel ili bilo što, daj im sve bez prepirke
- ne reagiraj na uvrede i ne ulazi u svađu (tj., budi papak)
- ako situacija i dalje eskalira, odbaci sve stvari (tipa, školska torba) i potrči čim brže možeš, uz urlanje i zvanje upomoć
- nemoj se osjećati poniženo, jer to nisu bili ljudi nego stvorovi - vi niste ista vrsta

Na žalost, posve sam svjesna činjenice da mu ovi savjeti ne moraju biti od pomoći!

Ovaj posljednji šokantni zločin dogodio se kad je dečko vraćao iz škole, u 18:30, na autobusnoj stanici - ne može se dakle reći da se našao na sumnjivom mjestu u sumnjivo vrijeme kad svijetom bauljaju prijeteća čudovišta!

Kad sam čitala detalje ovog događaja, doslovce mi je pozlilo! A ponajviše zbog sljedećeg:

Napali su ga na autobusnom stajalištu - zar to nitko nije vidio? Ako je vidio, zašto nije reagirao? Ako se bojao osobno umiješati, zašto nije pozvao policiju?
Lupali su mu glavom o betonsku banderu. Betonske bandere su obično uz cestu kojima prolaze ljudi i automobili, a na njima je često postavljena javna rasvjeta. I opet, zar to nitko nije vidio?
Utrpali su ga krvavog u autobus. Za pretpostaviti je da u to doba autobus nije bio prazan. Niti vozač, niti putnici - nitko nije reagirao!
Na kraju ga je, možda slučajno, pokupila Hitna!

I sad vas ja pitam - da ste vidjeli sličan događaj, što biste VI učinili? Čekali da "institucije rade svoj posao" (bljuv)? Čudili se što institucije nisu odradile svoj posao (hrać)? Napravili "grupu podrške na Fejsu" (jebo vas Facebook)?

Kad su ljudi prestali biti ljudi, a postali stvorovi?

Tko je glasao

rush e pa sad, tak pak crno

rush e pa sad, tak pak crno nije.

Tko je glasao

ira, samo se tješi.

ira, samo se tješi.

Tko je glasao

Potpuno se slazem, no ako

Potpuno se slazem, no ako sluzbe ne rade, niti drugi servisi drzave, onda da, prepusteni smo sami sebi..pa tako i djeca...

Obicno kazu, riba smrdi od glave, a nasa je vec dobrano se usmrdjela, i sada su se pocele osjecati poslijedice loseg i zatrovanog drustva.

Rekao sam ono sto bi moglo spasiti drustvo, jer osim sto smo financijski trpili, raznim korupcijskim aferama, drzava je financijski izjedena, sada, kada je drzava u dugovima,kriza na najvisim nivoima, te se vise nema sto uzeti, sada tek na vidjelo dodje, da nije samo drzavni proracun tripio korupciju i kriminal, nego drustvo, samo sto se nova lako moze zaradit,ako se nadje motiva i postenja, no pokvareno drustvo kakvo je danas, za njega su potrebne generacije i generacije da se popravi.

Ovo su samo poslijedice onoga sto nam se dogodilo i sto nam se dogadja, jer i da kao roditelji ucimo svoju djecu pravim stvarima, cim izadju na ulicu, nazalost mogu zavrsiti kao ovaj jadan djecak iz Sesveta ili Luka Ritz.

Tko je glasao

Da je Sanader uhapšen i

Da je Sanader uhapšen i suđen, možda se zločin među djecom nebi ni dogodio. Da su kažnjeni zočini u miru 45-90 najvjerovatnije se nebi dogodili zločini 90-95, a da je pravne države bilo nebi nakon 20 godina od urušavanja komunizma, komunist došao za predsjednika svih Hrvata.

Tko je glasao

mislim sve 5, ali da je

mislim sve 5, ali da je komunist dosao za predsjednika..ne znam gdje si takav argument nasao... obozavam ovakve komentare, totalno skretanje sa pravog problema.

p.s. ako ces gledat komunjare, onda ti je predsjednik Sabora capo di tutti komunjara.

Tko je glasao

man, p.s. ako ces gledat

man,
p.s. ako ces gledat komunjare, onda ti je predsjednik Sabora capo di tutti komunjara.

apsolutno se s tobom slažem, i ne samo predsjednik sabora nego i njegov zamjenik i većina sabornika bez obzira iz na stranku.
p.s. ako ti dnevnik udostojim komentara nemoj biti nezahvalan i bezobrazan. I budali je jasno da su nas komunjare i njihov stil doveli ovdje gdje smo!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci