Tagovi

Sad je jasno – ova Vlada je nesposobna

U proteklih šest mjeseci otkako je na vlasti SDP na čelu Kukuriku koalicije nizom poteza dokazao je da je koalicija nesposobna uhvatiti se u koštac s vrlo ozbiljnim političkim, gospodarskim, financijskim i uopće društvenim izazovima pred kojima se našla. Promašaji i pogrješke su se toliko nagomilali da se već sad postavlja pitanje treba li ova Vlada odstupiti, jer je nemoćna da riješi probleme od nacionalnog značaja. Njihov „Plan 21“ bio je najobičnija prijevara na koju su nasjeli birači glasajući više protiv HDZ-a nego za SDP i koaliciju.

Počnimo od početka. Iako je najveći problem Hrvatske vanjski dug od 46 milijardi eura kojega je sve teže servisirati novim zaduženjima, pa Hrvatskoj pada kreditni rejting Vlada je pokazala da nema realni i ostvariv program za izvlačenje zemlje iz dužničkog ropstva. Jednostavno mjere koje je dosad poduzela samo su kozmetičke, a ne strukturne, pa broj nezaposlenih raste, a opada industrijska proizvodnja, a BDP stagnira ili pada. Mjere Vlade su počevši od povećanja porezne stope na 25 posto prije svega okrenute prema stanovništvu, a ne prema javnoj potrošnji. Premijer Milanović je zato nakon samo nekoliko dana smijenio savjetnika Vladimira Ferdeljija koji je kritizirao Vladu zbog neodlučnosti da kreše javnu potrošnju. Najbolji dokaz kako je Vlada neodgovorna prema tom sektoru jest ona sama, jer je dolaskom na vlast povećan broj ministarstava za pet, a proračun same vlade u odnosu ne prethodnu HDZ-ovsku povećan za 50 milijuna kuna.

Sam premijer pokazao se totalno nesposobnim da upravlja Vladom, pa to umjesto njega čine prvi potpredsjednik Ratimir Čačić i ministar financija Slavko Linić. Pored toga Zoran Milanović učinio je toliko grešaka da je sam sebe svojim postupcima diskvalificirao kao odgovornu osobu na čelu izvršne vlasti ove države. Umjesto da sam uzme nekoliko savjetnika Zoran Milanović očito djeluje kao individualac. Jedinu iznimku napravio je uzimajući za savjetnika za kulturu Slavka Goldsteina koji se posljednjih godina više isticao hrvatskim politikanstvom, nego brigom za hrvatsku kulturu. Konačno u smjeni guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog i ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, Zoran Milanović je pokazao ne samo nepoštivanje procedure, nego je otkazujući im funkcije preko telefona i ponestatak temeljne kulture. Na vanjskom planu unatoč upozorenju iz Europske unije kako ministri ne bi trebali sjediti u nadzornim odborima javnih poduzeća oglušuje se na taj naputak, te dovodi u pitanje sudjelovanje na sumitu NATO-a u Chicagu zbog toga što mu se ne sviđa upitnik za odobravanje američke vize. I kao šlag na tortu, iako to u nizu propusta nije najteži, ali govori o sprezi politike i kapitala, Zoran Milanović smijenio je ministricu Holy pozivom iz hvarske vile, gdje se odmarao, drugog po značaju hrvatskog tajkuna Emila Tedeschija. U svim spornim slučajevima njegove izjave i objašnjenja nisu u skladu sa ozbiljnim stanjem u Hrvatskoj, ili ne odgovaraju odgovornom ponašanju premijera koji bi trebao voditi računa o tome kakav će odjek u javnosti imati njegovi postupci.

Nije u pitanju samo Zoran Milanović koji je očito nezreo i nesposoban za odgovornu funkciju premijera. Prvi potpredsjednik Ratimir Čačić je pod sudskim procesom u Mađarskoj, što je nezamislivo u europskim parlamentarnim demokracijama da član Vlade bude osoba koju se krivično progoni. Ministar policije Ranko Ostojić šalje interventnu policiju na radnike „Jadrankamena“ i u povodu „Parade ponosa“ osporava pravo gradskom poglavarstvu Splita da upravlja svojim prostorom, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina šalje policiju na
proizvođače mlijeka nezadovoljne otkupnom cijenom mlijeka koju diktira stranka kompanija. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić šuti kao zalivena na ekspanzionističku izjavu novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad i da se Hrvati u njega nemaju što vraćati, a k tome nezadovoljnim ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu zbog toga što ih nije primila, preporučuje da stupaju u prvim redovima na gay paradi u Splitu. Nadobudni Željko Jovanović u dekroatizaciji Hrvatske otišao je korak dalje, ukidajući Vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika, a ministar Mirando Mrsić po struci liječnik a zadužen za pregovore sa sindikatima, osupnuo je svoje kolege, ali i širu javnost usporedbom trajnosti karcinoma i kolektivnih ugovora.

Svojedobno je u Rijeci, utvrdi neokomunističke hrvatske ljevice predsjednik Josipović aludirajući na pobjedu ljevice na idućim izborima najavio da će se Hrvatska cijela zacrvenjeti. Uistinu, uz predsjednika koji je kao šef države vodio više politiku tzv. Zapadnog Balkana nego Hrvatske, pa mu je trebalo deset dana da konačno donese odluku kako ne će otići na inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, nova vladajuća koalicija na čelu s ideološki nelustriranim SDP-om koji zastupa interese krupnog kapitala a ne radnika Hrvatska se uistinu zacrvenila. Ali ne samo ideološki, nego štoviše moralno. Da ne bi bilo još veće štete, već bi trebalo razmišljati o legalnim okolnostima i uvjetima da bi se ova Vlada smijenila, bilo novom koalicijom ili tehničkom stručnjačkom vladom. Treba biti na kraju jasan: ovakva nesposobna vlada vodi Hrvatsku u bankrot i nesigurnu budućnost s nepredvidljivim posljedicama.

Komentari

nije sad nego otpočetka

nije sad nego otpočetka

Tko je glasao

Ovaj tekst ni Jaca ne bi bolje napisala :-))

Propagandisticki materijal prve vrste !!

Svakako. Ima stvarno teskih propusta i gresaka. I kod Milanovica a ponajvise kod narcisoidnog Cacica. Ali budimo realni. Pored alternative koja nam se nudila oni su u cijelini neopisivo bolja varijanta. Narocito bi istaknuo, prema mom subjektivnom misljenju, Linica koji pored nekih ishitrenih, pomalo djetinjastih, izjava o mogucim rijesenjima ima snaznu volju za pomacima u pravcu pravde a ne prava na ekonomskom podrucju. Da to dovodi do kratkorocnih potresa na ekonomskom i socijalnom planu je neizbjezno.
Tjeranje poslodavaca da placaju doprinose, utjerivanje poreza, fiskalne kase, ubrzavanje stecajnih postupaka, uvodjenje poreza na imovinu, ........ Sve su to stvari koje su prijeko potrebne.
Bolno nedostaje oporezivanje svih vrsta kapitalne dobiti i duboko ceprkanje po nasoj slavnoj privatizaciji. Tu ne moze biti zastare ni pozivanja na tada vazece pravne regulative, posto su oni koji su pljackali ujedno bili i oni koji su svarali pravni okvir za to. Dakle, ako bi te dvije strukture bile odvojene jedna od druge, tada bi se mogli pozivati pravnu dosljednost i postivanje tada vazecih pravnih propisa. Sta bi i odgovaralo pravdi u nekom smislu jer nitko od nas koji danas smijemo otvoriti kafic ili frizerski salon se ne smijemo bojati da ce nas za 5 ili 10 godina netko proganjati jer se tek tada neki zakon promijenio. Medjutim kada se radi o istoj ekipi pravna dosljednost u smislu pravde je neodrziva jer u tom slucaju pravo nije u funkciji oslikavanja pravde vec suprotno. Tu je apsolutno neophodno staviti sve pravne akte za slucajeve iz privatizacije van funkcije i cesljati jednog po jednog po top-down principu. Naravno sa rizikom da bi vjerovatno u fizickom smislu padale glave.

Kako ovo pisem me ta tema sve vise podsjeca na Elliot Ness-a samo sta mi nemamo samo jednog Al Capona, nazalost.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

bajka o reviziji privatizacije

dean
počeo si mudro, i pametno i daj mi objasni kako ti gledaš na tu priču o reviziji
privatizacije
što to točno znači?
A. sve poništiti?
nacionalizirati?
to se može brzo, ali onda će sve biti državno, i trebat će opet privatizirati
B. istražiti neuspješne privatizacije (gdje su poduzeća propala)
mislim da je to gubljenje nergije i da je bolje ovo što linić predlaže, efikasniji postupak stečaja
C. istražiti uspješne, (gdje su poduzeća opstala, i rade )
to se može, (zapravo se jedino to može) ali prilično podsjeća na pilanje grane na kojoj sjediš
D. istražiti bogate (jer su se vjerovatno obogatili nepoštenom privatizacijom)
može se, ali traži da se jednom konačno ustanovi pojedinačno koliko tko čega ima, i na što jest ili nije plaćen porez (ni jedna vlast to nije spremna riskirati, unatrag, jer bi povrijedila nezanemariv broj vlastitih kadrova)

E. nama treba čišćenje pameti i duše
relativno kratak i jasan govor, na primjer predsjednika republike, koji bi odražavao
(pazi sad) neku vrstu konsenzusa o tome što je bilo pogrešno, u privatizaciji
što se je moralo učiniti, što nije
i najvažnije
kako bi u praksi, izgledala poštena hrvatska privatizacija
s konkretnim odgovorima
bi li omogućila da se netko s dobrim idejama, energijom, obogati?
bi li neki ostali bez posla?
bi li baš svi uspjeli?

znači jedno zasjedanje think tanka, trusta nezavisnih mozgova
i onda jednom za uvijek ad acta
i razgovarajmo o onome o čemu si počeo
o slijedećih 20 godina

luka

Tko je glasao

Uh, kad bih sada poceo....

a i bi najradije.

Ja sam ovdje jedan od onih ciji su komentari vise slicni dnevnicima nego komentarima po obimu. Moguce da me neki ljudi vec lagano mozda smatraju davezom :-)
To bi i sada moglo krenuti tim pravcem jer bi rado krenuo, kao inace, tocku po tocku. Ali obecajem necu. Bit cu kratak.

Vidim iz tvog komentara da sam sa "revizijom" u stvari koristio krivi izraz u opisu onog sta sam mislio. Nisam mislio na generalno ponistavanje svega privatiziranog jer bi time i proglasio svih generalno kriminalcima sta mi nije ni na kraj pameti. Prvenstveno sam mislio na provjeru svih pojedinacnih postupaka privatizacije od najvecih na nize. Nakon toga, kod pojedinih slucajeva u kojima se ustanove neregularnosti, otvaranje jedne vrste "sand-box" (jedan status u kojem firma korektno posluje a prenosi se pod skrbnistvo drzave, poput stecajnog upravitelja samo sa regularnim poslovanjem). Sva privatna imovina vlasnika se istovremeno zamrzava do konacnog rijesenja slucaja. Medjutim, prije nego se pocne sa takvim postupcima nasi zakoni moraju sadrzavati pojam pravde/pravednosti (posto nisam studirao pravo ne znam da li ih ima). U smislu ako zakon omogucava ili opravdava postupak koji ocito nije pravedan i time drustvu ili pojedincu nizbjezno nanosi stetu onda i postupak - iako pokriven zakonom - i sam zakon podlijezu sankciji/izmjeni.
Ako ima pravnika ili pravno verziranih koji me po tom pitanju mogu instruirati bio bih zahvalan. Ja osobno bolje poznajem BGB, SGB, AO, StGB (njemacko zakonodavstvo) nego nase u kojima ima takvih nacela.

Nema potrebe istrazivanju prema uspjesnosti firme jer uspjeh nije opravdanje za kriminalnu radnju. Ne radi se o ishodu vec o pocetku. Po gore navedenom principu pojedinacna revizija ne znaci gasenje poduzeca. Vise je stvar da se prihodi ne slijevaju u dzepove onih koji su u startu ilegalno postupali. Mada mi se cini da takvih ionako nema puno jer su oni koji su se okoristili, bili i ostali toliko ekonomski nepotkovani da se korist svodila na unistavanje kroz rasprodaju za brzu lovu.

To nas pak dovodi do problema kako drugog ili treceg vlasnika - koji je mozda u dobroj vjeri - platio/kupio nesto iz tog procesa. Nazalost nikako ako se ne ustanovi da se radi o "ortakluku". Ali i dalje imamo onog prvog kojem treba uzeti SVE i vratiti ga tamo otkuda je i dosao (voziti autobus ili prodavati cvijece ili ........).
I tu sam na liniji predsjednika po pitanju ciscenja pameti i duse. Ali samo procesuiranjem takvih ljudi, mi kolektivno mozemo psiholoski zakljuciti sa tom temom. Po tom pitanju se radi o kolektivnoj traumi na koju je predsjednik mozda upucivao. No razilazimo se po pitanju terapije. Nece se najvjerovatnije vratiti ni priblizna vrijednost unistenoj/pokradenoj ali traumatsko stanje se ionako ne da kvantificirati. Medjutim privodjenje pocinitelja PRAVDI (ne pravu), osobno i materijalno, privodi kolektiv u mogucnost ozdravljenja. Uvidjanje i priznavanje gresaka nije dovoljno vec samo produbljuje problematiku.

Sorry, opet sam na dugo i siroko.

Ukratko. Kako bi izgledala postena privatizacija. U svakom slucaju bi vecini, ali uostalom nije ni do sada bilo drugacije, onemogucila ucestvovanje u istoj.

Bez para nema muzike. Ako nema vlastitog kapitala ili rizicnog kapitala trecih koji nisu osigurani, nema kupnje. Banka koja daje kredit u punom iznosu za preuzimanje jest a priori upletena u muljazu. Da li je muljaza kroz upravu banke, da li je muljaza kroz procijenu tvrtke, da li je muljaza preko ortaka u drzavi pa da ista daje garancije za dio ili cijeli iznos, ili, ili, ili.........
Na taj nacin se i retroaktivno mogu brzo ustanoviti bar indicije na nepostenu radnju koju treba ispitati.

Sa dobrim idejama i energijom i bez para se moze isto obogatiti. Ali mukotrpno kao i svugdje. Postoji i kod nas sigurno rizicnog kapitala za takve svrhe. Medjutim ne kako to vecina zamislja, nadji bogatasa da financira realizaciju i eto biznis. Uz svu super ideju ce malo tko "riskirati" veliki iznos. Ali puno malih je moguce. To je to sta je mukotrpno. Ako ideja postoji, plan postoji (iako je pravi biznis-plan kod nas vjerovatno prava rijetkost jer je to multidisciplinarni projekt), onda to ne predstavlja muku. Svaranje strukture za organiziranje rizicnog kapitala i uvjeravanje mogucih investitora je velika umjetnost o kojoj ovisi hoce li se projekat ostvariti ili ne.

Najvjerovatnije vecina ne bi uspijela ako se pitanje odnosilo na gore navedeno.

Da li bi neki ostali bez posla ne ovisi o privatizaciji ili ne, reviziji ili ne. To iskljucivo ovisi konkurentnosti poduzeca ili njegovih proizvoda/usluga. To ce nam sada dokazati EU. Bile to drzavne ili privatne firme, privatizirane, neprivatizirane ili re-privatizirane apsolutno nebitno. Ljudi ce i dalje ubrzano ostajati bez posla jer nismo ni priblizno spremni.

Da je bilo zasjedanja "mozgova" do ovog ne bi ni doslo. Mislim sada konkretno na EU. Sad ne mozemo nazad. Ali ne znaci da nam takvi ljudi vise ne trebaju. Trebaju nam jos daleko vise.

Razgovarati o sljedecih 20 godina preko foruma je jako tesko. Jer je malo tko spreman pisati romane i obrazlagati svoje misljenje do u detalj. Pored toga bi trebalo za svaki aspekt/pitanje otvarati novi thread i time se gube poveznice, itd. Moja zelja je bila potaknuti sensibilnost, razmisljanje i mozda kakav pomak u tom pravcu.
Stvarno ne poznajem nikog osobno sa ovog foruma i ne znam tko se sve krije iza svih ovih nick-ova. Mozda ima ljudi koji imaju nekih mogucnosti a mozda se i varam.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

propaganda

Dean G,

gdje vi vidite propagandistički pristup u ovom dnevniku. niste pobili ni jednu iznesenu činjenicu, nego se bavite širom tematikom koja nije predmet dnevnika. u njemu su nanizane činjenice koje karakteriziraju vladu nesposobnom i pored toga što je poduzela neke mjere koje ne će riješiti strukturne probleme.

ako već govorite o stručnjacima, jedan od takvih koji je pokušao progovoriti o neodlučnosti vlade dobio je pod hitno nogu i čak ga je umišljeni milanović koji nikad nije radio u realnom sektoru proglasio osobom iz trećeg ešalona. zar smatrate da će nas takav milanović bez praktičnog pa i teorijskog znanja (ne znam ništa o ekonomiji, niti je to važno, izjavio je svojedobno zapanjenim stranim veleposlanicima u hrvatskoj) moći izvući iz sadašnjih teškoća.

a vaš riječki "kadar" koji je veći dio života proveo po komitetima i partijskim salonima odgovoran je za prodaju ine mađarima za svega 505 milijuna dolara kad je taj dio vrijedio 5 milijardi dolara. hoće li on sam sebe optužiti za državni kriminal.

šjor DeaneG, kad već niste realni, ne bi trebali biti smiješni.

Tko je glasao

donekle ispravno

Ispricavam se na izrazu "propagandisticki". Moram priznati da je taj izraz odabran potpuno subjektivno i u afektu citajuci tekst dnevnika.Po definiciji propagadisticki pristup implicira pored "demontaze" protivnika i hvalisanje svojih. Medjutim u danasnja vremena se koristi suptilnija forma u kojoj je dovoljna samo demontaza suprotne strane.

No evo nas opet na pocetku price i sa ovim Vasim postom. Niste se osvrnuli ni rijecju na dio mog teksta oko moguce alternative na proslim izborima. Kod izbora se moze birati samo medju ponudjenim opcijama. A koje smo eto imali ? U takvim situacijama je, nazalost, samo moguc relativisticki pristup jer si ne mozemo samo tako ispeci na brzinu neku idealnu novu opciju.

Ja sam vec napomenuo da ni u ovoj opciji nije sve bajno ali relativno na drugu tvrdim - naravno subjektivno - da je daleko bolje.

Uostalom je i jednostrano sagledavanje stanja/cinjenica je jedno od obiljezja propagande.

Bez uvrede.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Goldstein kao savjetnik??

Pišeš:
"Jedinu iznimku napravio je uzimajući za savjetnika za kulturu Slavka Goldsteina koji se posljednjih godina više isticao hrvatskim politikanstvom, nego brigom za hrvatsku kulturu."
Bezobrazno prema Slavku Goldsteinu! Učinio je više za hrvatsku kuturu nego tisuće i tisuće Hrvata! Živa je legenda u hrvatskom izdavaštvu! Politikanstvo je upravo ovo što radiš - blaćenje kulturnog čovjeka, hrabrog intelektualca, cijenjenog ne samo u kulturnim krugovima...
Jedino pravo pitanje: Da li ga išta MIlanović pita, i da li ga uopće sluša u konzultacijama??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ovo je jedna od

Ovo je jedna od najkompetetnijih vlada koje smo imali. Mislim ja bih na njih mogao vjerojatno kako i većina sasuti drvlje i kamenje, ali to je činjenica.

Oni rade po nekom planu i rade to prilično temeljito.

Prvo uvode financijsku disciplinu i red, te su donijeli odluku da potom sigurno tek od 2013 idu i u promjenu politike HNB-a. I za to rade pretpostavke. Koliko kužim neće biti velikog zaokreta, ali neće se dozvoliti nova aprecijacija kune kao što je to napravio Rohatinski od 2002. do 2009. Pa smo imali pogodovanje uvozu i strancima.

Tko je glasao

Koliko kužim neće biti

Koliko kužim neće biti velikog zaokreta, ali neće se dozvoliti nova aprecijacija kune kao što je to napravio Rohatinski od 2002. do 2009. Pa smo imali pogodovanje uvozu i strancima.

hmmm, da bi imao koristi od slabe kune morai bi imati veliki udio BDPa u industriji, zanči barem nekakvu industriju a i to nije baš tako jer jedna Švicarska koja ima velike probleme sa aprecijacijom je sada imala neočekivani rast industrijske proizvodnje, pa imaš primjere Njemačke, Japana itd. skužio sam iz tvojih napisa da si inženjer pa onda i sam znaš koliko je teško napraviti (proizvesti) npr običan vijak a kamoli neki tehnološki napredniji proizvod gdje ti danas trebaju inženjeri iz raznih područja i uvijek se radi o procesu, nikada uspjehu preko noći. osim što su povećali poreze (što se ne radi u recesiji), destimulirali i kriminalizirali poduzetntštvo, proizveli sveopću depresiju i apatiju u društvu (praktički su zaustavljene poslovne aktivnosti banaka u segmetnu potražnje za kreditima) nisu napravili baš ništa korisno. Projekti obnove fasada su bajka, njihova korist će trajati dok se boja ne osuši kao i ulaganja u energetski sektor, omblu, plomin 3 i što već. A i svi ti projekti daleko su od početka. Nama treba industrija finalnih proizvoda, proizvodnja, ono što rade Kinezi, Azijati, Njemci itd.

Volio bih da sam u krivu i da ti kažem za godinu ili dvije kažem "sorry" ali bojim se da nisam.

Tko je glasao

ti si definitivno u pravu,

ti si definitivno u pravu, samo što ja mislim, da je u odnosu na ono što je radila vlada prije njih i Sanader, veliki iskorak, ako se prestane megalomanski krasti i uvede red u financije, poticaje itd...

Jer kod ovih prije je sve bilo u funkciji lopovluka.

Tko je glasao

Jer kod ovih prije je sve

Jer kod ovih prije je sve bilo u funkciji lopovluka.

jest, ali ne zaboravi, niti sanader nije prvu godinu krao, nego prvo ide sječa kadrova pa dok se ekipa snađe, dok svi zasjednu na funkcije, malo organiziraju a onda ćemo vidjeti.

Tko je glasao

Pa je, ali ako ovi počmu

Pa je, ali ako ovi počmu krasti završiti će gore od Sanadera. Puno gore.

Tko je glasao

nadas li se i ti ko i mrak

nadas li se i ti ko i mrak nekakvoj savjetnickoj poziciji u vladi ili slicno?
ako ne, cemu onda tako ocigledno upucavanje?

Kitz

Tko je glasao

Ne. Meni je u proteklih 8

Ne. Meni je u proteklih 8 godina bilo više puta nuđeno mjesto u vlasti od regulatora do pomoćnika ministra.

Što se tiče mog upucavanja, to je točno.

Samo me ne razumiju. Kad Josipoviću kažem da je član zločinačke, Bajiću da je kurvin sin, a Karamarku da ga financira mafija.

Tko je glasao

ma znam ja to, pa ja sam

ma znam ja to, pa ja sam jedini komentirao lignjin komentar gdje ti on prijeti tuzbom!
ali se valjda i na taj nacin moze doci do nekakvog "polozaja", "cuj, stari, ak me neces angazirati, i, naravno, dobro platiti, svima cu ispricati da si se do puberteta piskio u krevet..." ili nesto tako slicno tome...

Kitz

Tko je glasao

Mislim da bi se moglo to

Mislim da bi se moglo to postaviti kao tema, napisati blog i razraditi koliki je uopće doseg i medijski značaj upisa na ovom portalu. Već sam par puta diskutirao na tu temu. Konkretno ovaj blog koji nemože završiti na naslovnici neće pročitati više od 100 ljudi. A sve komentare ispod bloga možda desetak.

E sada koliki može biti odjek nečeg ovdje napisanog. Pa onda još i namjera da pomoću tako plasirane informacije utjećem na nešto.

Ali ovo ima drugu vrijednost i značaj. Mislim da je ovo odličan brainstorming, barem ga ja takvog doživljavam. I ima utjecaja na moje razmišljanje, posljedično odluke.

A ne obrnuto, da bi se našim upisima ovdje nekoga drugoga moglo navesti da drugačije postupa. Ne mogu zamisliti da ovdje leži tolika snaga.

Tko je glasao

Brainstorming je dobar.......

ali sto u nasem drustvu stvarno nedostaje je jedan ozbiljan "think-tank" (ili vise njih), koji se ne bavi prvenstveno gorucim, dnevnopolitickim temama, vec dugorcnim, nazovimo, filozofskim pristupom. Samo na taj nacin se moze prijeci sa ljecenja simptoma na prepoznavanje bolesti. Takav skup ljudi nesmije biti politicki obojen (indoktriniran lobi strukturama), vec treba raditi na pitanjima poput:
Ucinaka promjena u strukturi ekonomskih procesa. Primjerice, sustinskih razloga globalnog opadanja industrijske proizvodnje koji se ne temelji samo na danasnjim problemima sa financijskim sektorom. Sve vise radne snage se transferira u usluzne djelatnosti. Zasto je to tako i koje dugorocne posljedice to ima.
Izuzetnu vaznost za socijalnu strukturu drustva ima mogucnost skaliranja po jedinici rada, iz kojeg proistjece mnostvo problema po pitanju socijalno podnsljivog - pravednog oporezivanja.
Demografska struktura drustva i njen utjecaj na buduce troskove.
Koje strateske ekonomske prednosti imamo kroz to sto nemamo skoro nikakve industrije. Zvuci pomalo smijesno ali nije !!

......... itd, itd.

Takvog pristupa nema kod nas iako bi to trebao biti osnovna vodilja svake vlade koja se inace bavi samo gorucim problemima i tetura od izbora do izbora ne znajuci gdje ih dugorocno vode kratkorocne odluke.
Ovaj pristup se bazira na period od uglavnom 20 do 30 godina. To se cini jako dugo i vecina nece imati razumjevanja za to jer traze rijesenja za danas i jucer. Ali ako pogledamo 20 godina unazad i sta su nam donijele, onda je to brzo proslo i nije nas usrecilo. Zato ja eto pokusavam svakom prilikom istaknuti izuzetnu vaznost ovog pristupa jer odredjuje buducnost nase/moje djece koja su mi vaznija od mojeg ekonomskog i socijalnog statusa danas.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

industrija

Koje strateske ekonomske prednosti imamo kroz to sto nemamo skoro nikakve industrije. Zvuci pomalo smijesno ali nije !!

Ovo uopće ne zvuči smiješno.

Koji puta je bolje kaskati za nečim totalno, pa čak i nemati uopće - a onda razviti, osmisliti nešto totalno novo, čime izbjegavaš neprestano upgradeanje...

A zamisli te sreće da je netko prije 20 godina STVARNO odredio barem tri smjernice gospodarskog razvoja, i onda ih - bez obzira na to tko je na vlasti - sustavno poticao.

Tko je glasao

dobrodošao,

...zašto toliko kasniš na Pollitiku?

Tko je glasao

Hvala na dobrodoslici,

ne mogu bas reci da kasnim na pollitici. Ja sam bio aktivan ovdje 2009. i 2010. po raznim ekonomskim i financijskim pitanjima uglavnom. Ali protekle ca dvije godine su bile izuzetno teske za mene tako da pored nedostatka vremena nisam imao ni snage se aktivno pridruziti.

Ali eto me ponovno u nadi da cu sada i ostati.

Pozdrav svima.

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

Ne daj se Papar!

Znaš onu - tko je s nama, taj nije protiv nas... ili tako nekako ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

kompetencija

papar,

gdje vi vidite kompetetne osobe u toj vladi.

ali, živi bili, pa vidjeli.

Tko je glasao

vjerujem Papru...

...ako to tako procjenjuješ, onda dobro. Bilo bi još bolje da to nije samo Tvoja procjena već i njihov plan.

Tko je glasao

Pa Rohatinski je otišao, i

Pa Rohatinski je otišao, i zbog porasta vrijednosti kune u tom razdoblju, što je išlo na ruku ovima, a i zbog Todorića. Onako vrlo diplomatski je to objasnio Babić jučer na radiju.

Drugo njihov manevarski prostor je takav. Ali treće i najvažnije je da su neki ovdje očito izgubili iz vida da Milanović nikako nije sumanuti lopov i megaloman kao Sanader.

Pazite država više nikako nije ista. Mi možemo ovdje tražiti mane, ali budimo realni. Da se u našoj državi samo prestane krasti i uvede financijska disciplina u mandatu ove vlade pa to je ogroman napredak.

Tko god tvrdi suprotno, ja u diskusiji s takvim jednostavno nemam argumenata.

Tko je glasao

Promašaji i pogrješke

Promašaji i pogrješke

Pored toga Zoran Milanović učinio je toliko grešaka

vidiš da si i ti

pogrješan

u tako malom člančiću, a kako neće on na čelu vlade sa tolikim problemčićima ???

Tko je glasao

Tja... vlast nije sredstvo,

Tja... vlast nije sredstvo, nego cilj. To je danas jasnije nego ikad u dva desetljeća postojanja neovisne Hrvatske. Ali možda najgore od svega, ispada da su kukurikavci ljudima oteli - nadu.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Da su bar oduzeli nadu njihovim biračima

Da su bar oduzeli nadu biračima koji su dali njima svoje glasove, ali Oni su oduzeli nadu većini građana Hrvatske.Pa su "popljuvali" znanje Juričića i Fereljia, a javnosti predočili znanje Čačića i Linića. I što se događa? Kako bi rekao Rohatinski pada sve što ne bi trebalo padati.Čini mi se da ni ekipa Karamarko i & ne nudi nadu ili promjenu, jer i Karamarko kao i Milanović nema znanja o načinima kako izaći iz krize pa su prisiljeni uzeti ljude, i kao peh ljude koji se nikad nisu u realnom sktoru dokazali i služe za primjer.Kaže se da nada umire zadnja, nu, jesmo li Mi dužni ovako živjeti da smo pokusni kunići?

Tko je glasao

...u Rijeci, utvrdi

...u Rijeci, utvrdi neokomunističke hrvatske ljevice...

Rijekom trideset i više godina "vladaju" malograđanski mediokriteti, navodno "lijevog usmjerenja", a ne nikakva ljevica

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

vjeko

sta si ti to tek sada skuzio!?
pa ja sam to znao i prije nego su ih bedasti hrvati, a i hrvatice izabrali...

Kitz

Tko je glasao

Nesigurna budućnost s

Nesigurna budućnost s nepredvidljivim posljedicama nije u Hrvatskoj ništa novo, HDZ je u tome bio majstor. Dobivao je izbore sve dok i vrapcima na krovu nije postalo jasno kako stvari stoje - katastrofalno. Sad bi valjalo Titanik dizati sa dna (praktički neizvodivo) ili čekati da to obave drugi (Europa).
Da SDP-ova Vlada zaslužuje kritiku - definitivno.

Tko je glasao

hdz je namještao izbore . I

hdz je namještao izbore . I dalje postoji po miliona viška birača .
Hdz je sišao sa vlasti po nalogu hrvackih novopečenih kapitalista . Ono da se malo odmori .
Sad je na vlasti sdp također po nalogu istih kapitalista . Blesavi kerum je dobija više pravih glasova nego sdp.

Tko je glasao

Točno tako

Od nove vlade zasad samo strepim. Ne očekujem puno, jer znam da se to i ne može i ne smije očekivati. Ali, uz čerupanje njih i njihovih poteza, ne smije se zaboraviti (nikad) da čerupanje HDZ nije završeno, niti smije završiti. Umivanje im ne smije pomoći da se isti, kakvi su bili, vrate na vlast. Nikad više! A ove na vlasti ionako nije problem skinuti. Malo pobune s jedne , malo s druge strane (po mogućnosti desne), malo sindikata, seljaci su u pričuvi, a niti penzioneri nisu skroz potrošeni, i vlada pada! No, pitanje za pametnjakoviće ovdje? Što tada?

sic est in fatis

Tko je glasao

Alibi?

Ako sam dobro shvatio "lijevu" pro-europsku politiku u 6. brzina treba naglavačke ući u EU, začepiti počinjeni kriminal EU fondovima - tako da nikome nepadne dlaka s glave - i onda pustiti da zemljom upravlja neko treći. Narod će već nekako valjda preživjeti...?

Mislim da je malo vjerojatna promjena ekipe prije ulaska u EU ("ulazak" - eto nove kolektivne fiksacije "u ništa") - ljevičari ne žele pad Vlade jer to žele desničari, desničari žele pad Vlade jer je u pitanju puno vreća novca od kojih bi se moglo omrsiti, sindikati ne žele talasati u prazno jer objektivno nisu u stanju mobilizirati milijun ljudi a moglo bi im se obiti o glavu kako su "anti-europejci" (posebno izlizana fraza) i "neodgovorni", ili slabi.

Čini mi se da je važnije pitanje šta s a d a? Ako još uopće ima vremena...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci