Tagovi

Sabornici ponavljači

Nekada davno. Još prije 22 godine rečeno je iznad Sabora je samo Bog. Bilo je to u ushitu novodemokracije nakon rušenja jednopartijskog sustava. Hrvatski Sabor s time je trebao postati stožerna zakonodavna institucija koja je u dijalogu raznomislećih trebala udarati zakonodavne temelje modernog hrvatskog društva. Cilj saborskih zastupnika trebao je biti rad na uspostavi najboljeg okvira u kojem bi "pučanstvo" kako je to onda bilo in govoriti moglo ostvariti sve svoje potencijale nakon 45 godina "jednoumlja i komunistickog mraka". Rečenicom da je iznad Sabora samo Bog trebalo je značiti da je Sabor neovisan i od izvršne vlasti i od raznih drugih utjecaja jer njima ne treba polagati račun. No tijekom svih ovih godina uvidjeli smo da je Sabor i te kako podložan politici i da su Zakoni koji se na njemu izglasavaju ogledalo volje tada vladajućih bez imalo obzira prema kritikama (često konstruktivnim) oporbe. Često su donešeni zakoni radili protiv interesa svekolikog pučanstva ne bi li pogodovali šaćici odabranih političkih podobnika. Poslije smo slušali da to nije bilo moralno ali je bilo po zakonu bez ikakvih sankcija za one koji su te zakone donosili ne obazirući se na često konstruktivne kritike znajući da će u podijeli kolača i njih zapasti po koja mrvica. I tako je u svemu tome prošlo 22 godine pri čemu smo se naslušali svega i svačega što je doprinjelo da se u dva navrata sabor nazove spremištem za kokoši. O svim tim skandaloznim izjavame mislim da ne treba trošiti riječi no one pokazuju intelektualni i kulturni nivo onih koji su ih izrekli i s time obezvrijedili časno ime saborskog zastupnika.
I sad konačno nakon ovolikog uvoda koji je izmedju ostalog poslužio za popunjavanje potrebnog prostora da bi se dnevnik mogao objaviti dolazimo da onoga o čemu u stvari želim pisati.
Ovih nekoliko mjeseci svjedoci smo ponovnog donošenja cijelog niza zakona koji su bili izglasani tijekom vladanja prethodne garniture poput Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o potpomognutoj oplodnji Zakona o udomiteljstvu koji uskoro dolazi na dnevni red te cijelog niza nadopuna i ispravaka zakona. Donošenje tih zakona u prijašnjem periodu bilo je označeno cijelim nizom kontroverzi i otpora većeg dijela javnosti no ondašnji vladajući nisu slušali nego su unisono ivikivali hvalospjeve tadašnjim prijedlozima. Sada se ponovno raspravlja o istim zakonima i sadašnji vladajući slabo slušaju sadašnju oporbu i donose zakone po svojem nahođenju i štiteći svoje parcijalne interese bez obzira na stvarno stanje i stvarne potrebe naroda horvatskog stvarajući s time podlogu za novi krug donošenja istih zakona u slijedećem periodu vladanja. S time se pokazuje da je Sabor ovisan o politici i da između Sabora i Boga postoji još cijeli niz instanci koje odlučuju o saboru i zakonima.
I sada će se vrli pitac neki priupitati čemu naziv sabornici ponavljači. Iz vrlo jednostavnog razloga. Ovakav rad sabora poidsjeća me na dijete koje piše test i dobija negativnu ocjenu pa ga mora pisati ponovno i umjesto da ide naprijed ono se zadržava na stalno istim temama rasipajući svoje resurse na stalno ponavljanje. Pored toga ne smijemo zaboraviti niti sate i sate koje su stručne službe provele pripremajući nove verzije zakona pa tone i tone papira, pa hektolitre tonera pa raznosače pa sve ostale infrastrukturne potrebe koje se bezrazložno troše u ovom vremenu krize i pri tome se opet rade radovi i zadaće za koje će se uskoro utvrditi da ne zaslužuju veću ocjenu od jedinice te će opet biti potrebno mjeseci rada, tone papira i hektolitri tonera za nove prijedloge starih zakona.

Tagovi

Komentari

Umjesto komentara

Odlučio Bog spasiti Hrvate pa pozove sve hrvatske političare k sebi. Nakon što ih je sve postrojio naredi im skidanje gaća.
Nakon što su skinuli gaće Bog im naredi:
Svi se okrenite guzicom prema meni!
Sve se okrenuli!
Bog: Okrenite se licem prema meni!
Svi se okrenuli prema Bogu, a on gleda, pa gleda, vrti glavom i gleda, i kaže: Dobro, vidim ja, guzicu su vam ko salivene za u fotelju, al nije mi jasno, čime ste sjebali Hrvatsku.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Još prije 22 godine rečeno je

Još prije 22 godine rečeno je iznad Sabora je samo Bog.
To je rekao Šime Đodan. A koju godinu kasnije isti Šime Đodan je u Saboru opsovao Boga i time pokazao što misli i o Saboru i o Bogu.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci