Tagovi

Sabor na Internetu!

U srijedu, 24. siječnja Hrvatski Sabor nastavlja ovogodišnje zasjedanje.
To smo utvrdili (ili dogovorili ako vam tako zvući demokratskije) na današnjoj sjednici Predsjedništva Sabora. Na dnevnom redu četrdesetak točaka od kojih petnaestak Vladinih, ostali oporbeni prijedlozi. I „rukometni zakon“ je na popisu točaka ali uz napomenu predsjednika Šeksa da se može dogoditi da ga i nebude.

Od svih točaka za sada bi samo najavio novi Zakon o zaštiti potošača oko kojeg će očito biti bure barem prema onome što sam jučer i danas dobio od Saveza udruga za zaštitu potrošača. Imaju više primjedbi nego zakon članaka. Pozvao sam ih da sutra dođu na razgovor.

No, ono što me posebno raduje nije vezano na točke dnevnog reda. Na moj upit predsjedniku Šeksu hoće li ova sjednica biti prva (povijesna) koja će se prenositi i na internetu odgovor je pogledom potražio od odgovorne šefice službe za odnose s javnošću.
Na moju radost ona je potvrdila da će obećanje dato ujesen biti ispunjeno i da će 24. siječnja
biti skoro sve spremno za prijenos cijelog toka sjednice Sabora na internetu. Kažem „skoro sve“ jer su i oni došli do problema za koji još nisu pronašli rješenje. Naime, problem kamera za radni stol i govornicu su rješeni ali ne i za rasprave „iz klupa“. Zamišljeno je da zastupnik aktiviranjem mikrofona automatski aktivira i kameru koja se usmjerava prema njemu tako da slika prati ton. No očito i da najmoderniji programi ne mogu riješiti najgluplja ponašanja. Često se naime događa da u želji ometanja govornika pojedini zastupnici uključuju svoje mikrofone a time automatski isključe onoga koji govori. I tako svaki par sekundi uključi se po pet-šest mikrofona a brzina okretanje kamere ipak nije takova da bi mogla pratiti čiji je mikrofon uključen. No, i to će sigurno oni rješiti.

Bitku za Internet-prijenos Sabora započeo sam još prije dvije godine prilikom donošenja Pravilnika o javnosti rada Sabora. Na matičnom odboru za Ustav uspio sam amadmanom intervenirati u tekst i ubaciti odredbu o prijenosu sjednica putem Interneta. To je bilo tek pola puta. Druga polovica prijeđena je osiguranjem sredstava u proračunu za 2006.

I da ne bude zabune: niti sam mislio niti sada mislim da će stotine tisuća građana ove zemlje cijeli dan buljiti u svoja računala i pratiti Sabor i onda kada se kamere HTV-a ugase.

Na prijenosu rada Sabora putem interneta inzistirao sam iz dva razloga:

1. Svim lokalnim elektronskim medijima omogučavamo neovisno od nacionalnih servisa (HINA; HRT) praćenje i korištenje cijelog audio-video materijala za njihove informativne programe bez ikakove naknade.

2. Svim zainteresiranim omogučavamo naknadno pretraživanje audio-video materija po više parametara: točke dnevnog reda, zakonski prijedlog, rasprava predlagatelja, rasprava kluba ili klubova, rasprava pojedinog zastupnika i što je posebno bitno glasanje.

Reče mi danas jedan prijatelj: Čuj, ovo je jako bitno jer naša memorija pamčenja ne traje duže od mjesec dana. A ovako… kada i nakon šest mjeseci možeš nekoga podsjetiti što je radio ili govorio… Naročito ako ne ovisiš o HTV-u. Pa to je zapravo odlično!
Ako i ne bude sve idealno u prijenosu ove sjednice koja će potrajati do 9. veljače službi za odnose s javnošču neću puno zamjeriti. Treba im dati vremena i šansu. Volju imaju.

Komentari

pametno i korisno, osim

pametno i korisno, osim toga, predlažem još nešto:
a to je:
1.) kad radnici dolaze u firmu moraju se prijaviti, zašto se to ne uvede u sabor i zašto se na internet ne stavljaju statstike koliko i kad tko dolazi na posao... ipak ste vi u saboru naši zaposlenici, mi građanbi vas tamo postavljamo i mi građani vas plaćamo, smatram da imamo pravi znati da li zarađujete plaću koju vam dajemo i da li nam koristite, ovo pšraćenje preko interneta će u nekoj mjeri dobro doći da se vidi tko što radi...

2.) predlažem da se u sabor instalira monitor i da se svaki dan prikazuju podaci sa zavoda za zapošljavanje, podaci o troškovima života i podaci prosječnoj plaći, podaci neka budu grafički prikazani... tako da sabornici i ministri mogu vidjeti koliko su uspješni u svom radu, možda će im to djelovati stimulirajuće ili će im barem malo srama utjerati...

svaka čast na ovakvim nastojanjima.... konačno nešto pametno i napredak demokraciji...

Tko je glasao
Tko je glasao

!!!Da ne zaboravim

!!!Da ne zaboravim primjetiti!!!

Daleko ces vise postici Dragutine ukoliko isposlujes otvaranje slobodno foruma na stranici Sabor.hr, s obzirom da bi se na taj nacin ostvario direktan komunikacijski kanal izmedju informaticki pismenog dijela drustva i samih sabornika.

Pa da te odmah pitam, postoji li teorijska sansa za ovako opak cin?

Tko je glasao

Doista nemam pojma! Ali

Doista nemam pojma! Ali raspitati ću se. No, to najviše ovisi o kolegicama i kolegama. Ako to žele, načine uvijek mogu pronači.

Tko je glasao

S obzirom da se radi o

S obzirom da se radi o javnoj stvari, ne bi blo zgorega da misljenje svojih kolega transparentno objavis. Sumnjam da bi bilo koji od navedenih imao razloga kriti svoje misljenje po ovome pitanju, jeli :-)

Tko je glasao

Da, samo kako da dođem do

Da, samo kako da dođem do njihovog mišljenja?
Punuditi ću službi za odnose s javnošću za im ponudi i takovu komunikaciju. To je jedini način kojeg se u ovom trenutku mogu sjetiti. Razmišljam i dalje.

Tko je glasao

Prvo prilicno ocito pitanje

Prvo prilicno ocito pitanje je postoji li bilo kakva politicka volja da se ostvari ovakav direktan i naravno neobvezujuci kanal komunikacije? Recimo, medju saborskim zastupnicima demokratskog opredjeljanja, onih koji se ne boje glasa gradjana. Onih koji u gradjanima vide partnere, a ne opasnost.

Jer tim zatupnicima ovakav kanal komunikacije bio bi iznimno koristan alat, pa cak i jedno snazno politicko oruzje za ostvarenje interesa javnosti, necega sto definitivno treba osnaziti. Necega sto bi se ovim direktnim kanalom prilicno jednostavno potpomognulo, te se dokinula mogucnost medijske manipulacije.

Iliti gradjani i zastupnici. Nista izmedju. Umjesto trenutne situacije gdje je jos suvisno natrpano par desetaka karika, kako bi se potencirao sum, te vezale ruke onima koji zele cuti.

Tko je glasao

Prvo prilicno ocito pitanje

Prvo prilicno ocito pitanje je postoji li bilo kakva politicka volja da se ostvari ovakav direktan i naravno neobvezujuci kanal komunikacije?
Pa da onda direktno od tebe čuju sve o oligarhiji. :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Hoćete nam mahnuti koji put

Hoćete nam mahnuti koji put iz klupe?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

zastupnici zbog zabrane

zastupnici zbog zabrane mobitela u sabornici uglavnom na noteboocima imaju instaliran googletalk ili MSN

moj je opaki diabolični plan organizirati da zastupnici rade valove

ali nisam naišao na razumijevanje ovom idejom ;)

mislim da bi (povremeno, u dobro odabranim prilikama) imalo smisla unjeti malo humora u cijeli priču kako bi se prenijela poruka i do kraja u apsurd gurnuo poneki potez vladajućih

Tko je glasao

Apsolutno se slažem. Sabor

Apsolutno se slažem. Sabor je pun neduhovitih i nekoliko duhovitih poteza bi malo uzburkalo mase. Ili se ne želi imati uzburkane mase?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Prvi nastup iskoristiti ću

Prvi nastup iskoristiti ću za pozdrave svim blogerima.

Tko je glasao

:lol: Ovo me podsjeca na

:lol:

Ovo me podsjeca na Zuhru koji je na forum.hr-u odgovarao na pitanja forumasa. Kako neki nisu vjerovali da se doista radi o Zuhri, Zuhra ih je jednom prilikom sve pozdravio putem svog show-a :-)

Tko je glasao

Pa red je da mahne ljudima

Pa red je da mahne ljudima koje je ovdje upoznao. :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

I tako svaki par sekundi

I tako svaki par sekundi uključi se po pet-šest mikrofona a brzina okretanje kamere ipak nije takova da bi mogla pratiti čiji je mikrofon uključen. No, i to će sigurno oni rješiti.

Ako kamera reagira na uključivanje mikrofona, pretpostavljam da je prilično jednostavno uz sliku iz sabornice prikazati listu zastupnika koji su posljednji aktivirali mikrofon, pa ako već kamera ne stigne do njegove face, njegovo ime može stići do nas.

Tko je glasao

Da , ali što ako pritisne

Da , ali što ako pritisne dugme mikrofona za susjednim mjestom na kojem nema nikoga?
Sječaš li se afere kada je netko glasao umjesto Čehoka kojega nije ni bilo u dvorani?

Tko je glasao

Bravo za inicijatvu i

Bravo za inicijatvu i čekamo 24. siječnja :-)))

Tko je glasao

Radi stjecanja potpunijeg

Radi stjecanja potpunijeg uvida u stavove pjedinih zastupnika i njihovih stranaka, malo pitanje.

Jesi li ti jedini dao inicijativu i vodio borbu za internetski prijenos sjednica?

B-52

Tko je glasao

Donošenje Pravilnika o

Donošenje Pravilnika o javnosti rada Sabora prvo je inicirao GONG. S obzirom da sami nisu uspjeli , preuzeo sam daljnje vođenje inicijative kao član odbora za ustav i ....
Predložio tekst pravilnika. Nakon prihvaćanje inicijative, odbor je formirao "radnu grupu" za izradu novoga teksta. I da skratim: tekst prijedloga pravilnika radne grupe i moj tekst u finišu su postali jedan usuglašeni prijedlog, osim interneta. Na sjednici odbora neposredno prije upučivanja u proceduru dopunjen je članak 18. stavak 2. alineja 3.
Ostali dio posla obavljen je na sjednicama Predsjedništva Sabora.
Mogući uvid ma: www.hns.hr/klub - prijedlozi ostalih akata, siječanj 2004.

Tko je glasao

Ne bi bilo zgorega da i

Ne bi bilo zgorega da i cijelu arhivu sa transkriptima saborskih sjednica prepustis javnosti. Transkripte je puno jednostavnije obradjivati, a s obzirom na kolekciju, taj bi nam cin de facto VRATIO PAMCENJE ili bar njegov dio.

U svakom slucaju, pohvala za inicijativu.

Tko je glasao

Simune, pa cemu tako losa

Simune, pa cemu tako losa ocjena?

Tko je glasao

Sve pohvale za inicijativu.

Sve pohvale za inicijativu.

Tko je glasao

istina, kolektivno

istina,
kolektivno političko pamćenje ove nacije nije duže od mjesec-dva dana i kada bi ljudi malo više pazili na to što su njihovi vođe govorili do prije nekoliko dana situacija na biralištima bi bila daleko jasnija

uz malo sreće, ovaj video iskorak hrvatskog sabora će biti korak u tom smjeru; slijedi nam nekoliko zanimljivih mjeseci i biti će sigurno jako zabavno pratiti što se govorilo i kada

nadajmo se samo da im neće nestati diskovnog prostora kao ekipi u vladi jer video ipak traži puno prostora i par gb-a neće biti dovoljno

Tko je glasao

pridružujem se čestitkama,

pridružujem se čestitkama, svaka čast

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci