Tagovi

Sa gorega na još gore

Prije dva dana mediji su nas iznenadili viješću o uhićenju Ratka Mladića, ratnog zločinca koji je diplomu koljača stekao 1991. godine kao zapovjednik Kninskog korpusa. Nezapaženo je međutim prošlo uhićenje blogera sa Pollitika.com Kukljice prije održavanja konferencije za tisak na Trgu sv. Marka. Unatoč njegovom pozivu, konferencija kojoj je tema bila zloupotreba državnog odvjetništva, politička korupcija u istom te ponašanje hrvatskih medija koji svjesno i savjesno nekorektno pišu o teškoj ekonomskoj krizi u Hrvatskoj baveći se poprilično nevažnim vijestima skrećući fokus sa puno važnijih stvari. Prvu vijest o Kukljičinom uhićenju sam pročitao od Grdilina, a svoje viđenje uhićenja dao je i sam uhićenik.

Solidarnost

Očekivao sam više građanske i novinarske solidarnosti na hrabrom građanskom činu ali osim potpore blogera na Pollitika.com konkretnu izjavu novinske struke nismo dobili kao ni osudu kršenja ljudskih prava od strane oporbenih stranaka te organizacija za zaštitu ljudskih prava. Trenutno mislim kako ne treba biti izljeva solidarnosti jer bolje je prestati kupovati domaće tiskane medije kao i obustaviti plaćanje TV pristojbe u svrhu poboljšanja istih. Ionako sve kvalitetno je napustilo domaće medije ili prešlo u drugu TV kuću na koje stranke nemaju utjecaja, a novinari koji su se proslavili pišući o svim oblicima korupcije su dobili otkaz. Svojim bojkotom kupovanja tiskanih medija i neplaćanjem TV pristojbe lupit ćete ih po džepu te spriječiti da zvijezde novinarstva budu udvornički novinari.

Je li Jadranka Kosor diktatorica ili autokrat?

U rječniku novinarstva i politike pojam "diktator" uglavnom je vezan za jednopartijske sustave komunističkih država. Pojam "autokrat" se uglavnom vezuje za prvog hrvatskog predsjednika koji je počesto bio svojeglav u nametanju svojih ideja te korištenjem protuzakonitih djela (prisluškivanje oporbenih političara i nepoćudnih novinara) zaradio takvu titulu. Nitko ne kaže kako u sustavima gdje se na vlast dolaz putem slobodnih izbora izabrani ne može uzurpirati vlast nedemokratskim metodama pa se granica između demokracije i diktature briše. U stvari, nema je. Jadranka Kosor je postala premijerkom na vrlo čudan način. Na posljednjoj sjednici Vlade kojom je predsjedao poznati lopov i pobjegulja Ivo Sanader donešene su izmjene Zakona o Vladi po kojima se nakon prihvaćene ostavke premijera Vlada ne raspušta već obavlja tehničke poslove do izbora slijedećeg premijera. Tako je Jadranka Kosor izabrana na izvještajnom izbornom Saboru HDZ-a, potom većinom glasova u Saboru sjeda u premijersku fotelju. Iako se poziva na legitimitet svoga izbora isti nema uporište na parlamentarnim izborima gdje je direktno poražena od Zorana Milanovića. U svjetlu nedavne afere gdje je progovorio Polančec, pokazala je izuzetno neznanje o trodiobi vlasti zaobilazeći pravosuđe, te slanjem pasa Tomislava Karamarka na građana koji upozorava na neuralgične točke Hrvatske pa ne može biti autokrat već treba jasno reći: Jadranka Kosor je diktatorica. Ovo će vjerojatno teško primiti njeni fanovi kao i donedavna pollitičarka Vesna Škare Ožbolt koja ne vidi ništa sporno u Jadrankinoj izjavi vezanoj za Polančecovu izjavu. I bivšim i današnjim HDZ-ovcima uzurpiranje zakona i trodiobe vlasti nikako ne izlazi iz krvi.

U Hrvatskoj sa gorega na gore

I dok tako preživljavamo iz dana u dan Hrvatska tone sve dublje. Diktatorica se pojavljuje na mjestima gdje se ne postavljaju nezgodna pitanja i jedino što nam se nudi kao vijest jest napredak Hrvatske prema članstvu u kojima je koalicijska Vlada odradila stvarno veći dio posla u pristupnim pregovorima. O nelikvidnosti koja se mjesečno povećava vrlo se malo piše i govori, o nepovoljnom zaduživanju države vrlo malo jer treba prikriti zlodjela bivšeg ministra financija koji se zaduživao više od dozvoljenog. No nisu krivi samo mediji i ponašanje vladajućih, ima tu još kammerada odgovornih za takvo stanje. Jedni od njih su i hrvatski sindikalisti. Vole soliti pamet jednom mjesečno o povećanju troškova života, njurgati o 20000 radnika koji ne primaju plaće te o još 50000 koji primaju plaće ali im se ne plaćaju doprinosi, vole se slikati na susretima u Vladi i ne činiti ama baš ništa u rješavanju strukturalnih problema radnika ove države. Do izborne godine naravno jer tada je vlast najranjivija. Na ovakvom načinu rada sindikalnih čelnika trebaju djelovati i sindikalni članovi te uplate sindikatima samo vršiti u izbornoj godini jer najglasniji sindikalni vođe su uspjeli prokockati konsenzus od skoro 800000 potpisa u nadi kako će svoj sindikalni nerad realizirati na način Borisa Kunsta ili Vitomira Begovića.

Alternativa bez muda

Ima li Hrvatska političku alternativu mafijaškom HDZ-u? Nakon Milanovićevih izjava kako se u predizbornoj kampanji neće baviti HDZ-om ni njegovim aferama, ostao sam bez teksta. Ne kažem da bi temelj predizborne kampanje trebao biti samo spominjanje HDZ-ovih afera ali ih nije naodmet stalno spominjati. Kakva će biti predizborna zorno je pokazao Frano Matušić koji je replicirajući na Jurjevićevu raspravu o potrebi sazivanja saborskog istražnog povjerenstva u slučaju pritisaka HDZ-ovaca na fabriciranje anonimnih prijava protiv oporbenih političara odmah spomenuo Jurjevićevog strica i ratne zločine na Daksi 1945. Kakve veze ima Jurjević sa time? Uglavnom, Milanović se ni sada ne brani od medijskih napada gdje je protiv Hrvatske i njenih interesa. Ukoliko želi postati premijer na takve napade mora žestoko odgovoriti jer glasačima u ušima ostaje ono "protiv Hrvatske" pa makar u tome ne bilo nimalo istine.

Ako ni u čemu, Tomislav Karamarko je dosljedan u gušenju svakog građanskog neposluha počev od uklanjanja mirnih prosvjednika iz Waršavske pa do indijanskih šetnji. I sam je to izjavio, ništa mu se nije desilo. Ionako se nema pohvaliti resorskim uspjesima koji su vrlo upitni. Dnevnik je posvećen Kukljici i svim ostalim Indijancima koji su pokazali svoju građansku hrabrost. Njima u čast besmrtna misao J.P. Sartrea: Čovjek (je) osuđen na svoju vlastitu savjest, ali u isto vrijeme to je najveći dar koji je čovjek primio. Dar velik, ali zato ozbiljan, čak i opasan.

Siniša Mijakić

Komentari

Tako je Kosorica je Diktator

Tako je Kosorica je Diktator i egocentrik.
Dole Diktator i njeni pijuni!

Tko je glasao

zanimljivo vjerovanje

@marijuan, a zašto po sebi?

diktator NIJE - autoKrat?
autoKrat NIJE - diktator?

adfilantrop

Tko je glasao

jejejejejeje

@adfil

diktator NIJE - autoKrat?
autoKrat NIJE - diktator?

vladanje čvrstom rukom zatire demokraciju. u staroj grčkoj za koju se kaže kako je kolijevka demokracije postojala je kazna za one koji su vladajući postali tirani. po meni svatko tko se usudi negirati demokraciju u vladavini može biti samo diktator. autokrat je samo ublaženica ali značenje je isto

@zaphod

Čestitavši svim poduzetnicama Hrvatske na uspješnom poslu premijerka Kosor se pozvala na istraživanja prema kojima su tvrtke u zadnjim godinama krize na čelu kojih su bile žene bolje opstajale, te se našalila da bi slijedom toga bilo dobro da na čelo svih tvrtki dođu žene.

nemam pojma o tom statističkom podatku mada nakon furtutme sa kupovinom merkotora od strane agrokora razotkrivene su laži prve žene agrokora. smjera li ona na premijersko mjesto loše nam se piše.

Vjeruje i da će državna infrastruktura, posebno iznosi rodiljnih naknada i doplatka za djecu, ići na ruku ženama tim više što se u zadnje dvije godine u rebalansima proračuna te naknade nisu smanjivale za razliku od mnogih drugih.

ne razumijem kako se premijerka sa jedne strane zauzima za emancipaciju žena u svim porama društva dok sa druge strane se prema njima ponaša poput prijenosnih inkubatora djece. na žalost propušta reći kako nepromijenjeni dječji doplatak je dao odricanje od drugih proračunskih stavki što je samo HDZ-ova populistička spika "a kome uzeti". od 1993. godine ovo pitanje čelnici HDZ-a često postavljaju ne pitajući se možda "a kako stvoriti višak vrijednosti".

@nemesis

No, dobro. Samo sam htjela reći da ne mislim da je Jadranka Kosor diktatorica. Štoviše, smatram da ona uopće ne kontrolira ništa u državi.

kontrolira medije, državno odvjetništvo, muriju. možda bi se trebala sjetiti kako se riješila svoje neugodne imenjakinje dok je bila ministrica u MOBMS-u. nema veze što je njena imenjakinja preživjela seksualnu torturu četnika, usudila se dirnuti jacinu sliku u javnosti te doživjela poniženje kao da joj nije dosta životnih poniženja.

Ministar unutarnjih poslova je u svojim rukama koncentrirao ogromnu moć i vjerojatno se između njih dvoje odigrava igra živaca oko toga tko će dobiti potporu utjecajnih članova stranke i većine stranačke baze. Mislim da Premijerka ima vrlo male šanse dobti tu igru, o čemu svjedoče njezini sve manje kontrolirani javni ispadi. Da bi ju dobila, ona bi zbilja parktički cijeli prošireni stranački vrh morala isporučiti pravosuđu, a za to podršku u ostatku stranke nema. Karamarko još uvijek ne može odigrati neki jači potez, jer je svjestan da bi ga to više kompromitiralo kao pučistu, nego uzdiglo kao političara

u bitci za moć i prevlast izgubit će sam HDZ. do izbora je još puno vremena, a sama Hrvatska i njena vladajuća garnitura je pod lupom zemalja članica EU. pitanje je trenutka kada će EU činovnici intervenirati i tražiti od sive guske procesuiranje odgovornih ministara za brojne afere njihovih ministarstava. sad, ovdje dolazi do problema političke strukture naše države o kojoj su često pisali gale i oštrić, a to je duopol dviju najjačih stranaka. već se nebrojeno puta ponovila činjenica u kojoj velike stranke jedu manje. pogotovo što je stranačka stega još jedan faktor kočenja unutarstranačke demokracije.

Zato se može samo bahatiti nad građanima poput @kukljice i mirnih prosvjednika ili pak se pokušati nametnuti jadnim i glupim političkim govorima poput onog na Bleiburgu. Niti je ona materijal za premijerku niti je on materijal za politiku. Žalosno je da je, zbog mlitave oporbe, ovo dvoje teških pacera još uvijek na čelu države.

zbog toga postoje ciklička strujanja slobodoumnih građana 1971-1991-2011 te smatram kako će upravo građani presuditi u ovoj bici.

Tko je glasao

diktatorica?

Jok. To je samo - nepovezanost s realnim životom...

Evo najnoviji biseri (izvor: http://www.nacional.hr/clanak/109013/kosor-bilo-bi-bolje-da-su-na-celu-s...)

Čestitavši svim poduzetnicama Hrvatske na uspješnom poslu premijerka Kosor se pozvala na istraživanja prema kojima su tvrtke u zadnjim godinama krize na čelu kojih su bile žene bolje opstajale, te se našalila da bi slijedom toga bilo dobro da na čelo svih tvrtki dođu žene.

Poduzetnicama je poručila da završetak pregovora i skori ulazak Hrvatske u EU otvara nove prilike za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo pa tako i poduzetnicama. Vjeruje i da će državna infrastruktura, posebno iznosi rodiljnih naknada i doplatka za djecu, ići na ruku ženama tim više što se u zadnje dvije godine u rebalansima proračuna te naknade nisu smanjivale za razliku od mnogih drugih. (moj bold)

Može se naći podatak: Prosječna svota doplatka za djecu iznosi 352,59 kn. (izvor: http://www.mirovinsko.hr/) Hip-hip hura za nesmanjivanje.

A dotle... grabimo krupinim koracima prema putu izlaska - http://www.limun.hr/main.aspx?id=711383

Tko je glasao

Stvarno sam neinformirana o

Stvarno sam neinformirana o promjenama Zakona o vladi, koje spominješ. Čudi me da mi je to promaknulo. No, dobro. Samo sam htjela reći da ne mislim da je Jadranka Kosor diktatorica. Štoviše, smatram da ona uopće ne kontrolira ništa u državi. Ministar unutarnjih poslova je u svojim rukama koncentrirao ogromnu moć i vjerojatno se između njih dvoje odigrava igra živaca oko toga tko će dobiti potporu utjecajnih članova stranke i većine stranačke baze. Mislim da Premijerka ima vrlo male šanse dobti tu igru, o čemu svjedoče njezini sve manje kontrolirani javni ispadi. Da bi ju dobila, ona bi zbilja parktički cijeli prošireni stranački vrh morala isporučiti pravosuđu, a za to podršku u ostatku stranke nema. Karamarko još uvijek ne može odigrati neki jači potez, jer je svjestan da bi ga to više kompromitiralo kao pučistu, nego uzdiglo kao političara. Zato se može samo bahatiti nad građanima poput @kukljice i mirnih prosvjednika ili pak se pokušati nametnuti jadnim i glupim političkim govorima poput onog na Bleiburgu. Niti je ona materijal za premijerku niti je on materijal za politiku. Žalosno je da je, zbog mlitave oporbe, ovo dvoje teških pacera još uvijek na čelu države.

nemesis

Tko je glasao

samo karamarko nije pacer..

samo karamarko nije pacer.. da je pacer, hdz bi davno sletio.. mozda mu malo stvari skliznu iz ruku, no konce jos uvijek cvrsto drzi.

nije jednostavno gomilu idiota drzati pod kontrolom. a takvih ima koliko hoces, jer samo takvi slusaju bespogovorno..

i istovremeno stiti one koji jako dobro znaju sto rade.. ili stiti i sebe od njih.. da bi dosao preko jednih i drugih do samog vrha..

nije jednostavno.

i sto ce se vise vremena ostaviti za organizaciju to ce teze biti iskorijeniti model ponasanja i ljude koji ga formiraju.

to je ono sto me najvise brine kad gledam pozaspalu oporbu.. polako ali sigurno se sve kockice slazu, da oni koji ce zamijeniti hdz budu zakonom sprijeceni mijenjati stanje i ljude..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci