Tagovi

S kim si - takav si?!?

Predizborno vrijeme je period u kojem se stranke žele ne samo prikazati u što boljem svijetlu već i osigurati si što bolje uvjete za poslije izbornu suradnju. Kako je svima cilj biti na vlasti ili barem uz vlast, mada nijedna stranka to neće otvoreno priznati, u pravilu nastoje otvoriti vrata novim ali i potpuno ih ne zatvoriti starim partnerima. Predvodnici takvog ponašanja su sadašnji HDZ-ovi partneri, poglavito HSS i SDSS, ali ni drugi puno ne zaostaju. Koliko mi je poznato, jedini koji su HDZ unaprijed isključili s liste potencijalnih koalicijskih partnera su Hrvatski laburisti – stranka rada i HSLS Darinka Kosora, Kukuriku se podrazumijeva, dok drugi ostavljaju mogućnost "programske suradnje". Kako znamo, to je strankama omiljeni naziv za koaliranje samo što se u tom slučaju ne potpisuje koalicijski ugovor.

Isti je izraz danas upotrijebio i Danijel Srb odgovarajući na pitanje Aleksandra Stankovića da kako mogu kao partnera isključivati SDSS dok istovremeno s njima koaliraju na lokalnoj razini. Dodatno je pojasnio da se na lokalnoj i regionalnoj razini ne donose strateške, odnosno svjetonazorske odluke zbog čega je onda moguće surađivati i s onima od kojih se po takvim pitanjima razlikuju. Kako se radi o strankama koje su ujedno najudaljenije na suprotnim polovima političkog spektra, vrijedno je pozabaviti se fenomenom "programske suradnje", odnosno pokušati doći do odgovora na pitanje može li ona doista biti prihvatljivo opravdanje za suradnju svakoga sa svakim.

Svi će se složiti s tvrdnjom da je doći na vlast ili barem biti blizu nje osnovna misija političkih stranaka. Mnogi će se složiti i s tim da su u politici zato nužni kompromisi ali samo će rijetki odobriti suradnju baš svakoga sa svakim. Kako sam ne odobravam tu vrstu suradnje čak ni na lokalnoj razini, pokušati ću polemizirati sa Srbovim obrazloženjem.

Na prvi pogled ono doista izgleda logično i prihvatljivo. Mnogi će po inerciji reći da pri odlučivanju o trasi vodovoda ili redoslijedu asfaltiranja ulica politika ne igra nikakvu ulogu no na lokalnoj se razini ipak donose i neke druge odluke.

Što je s nazivljem ulica i trgova? Što je s potporom haškim osuđenicima? Što je s financiranjem vjerskih zajednica? Kod tih i sličnih odluka politika pojedinih stranaka ipak ima određenu ulogu ili bi barem trebala imati. Iako takve odluke nisu strateške, možda čak ni svjetonazorske, politika pojedinih stranaka se po tim i sličnim pitanjima i tek kako razlikuje.

Nadalje, opravdano je postaviti pitanje koliko u politici vrijedi ona narodna "s kim si – takav si". Barem bi u slučaju HDZ-a ono trebalo biti presudno, pogotovo zato što nas oporba godinama uvjerava da se radi o stranci prožetoj korupcijom i kriminalom. Mnogi od nas se slažu sa Željkom Jovanovićem kada govori da je vrh te stranke zločinačka organizacija. Već to bi trebalo biti dovoljno da se HDZ isključi iz suradnje na bilo kojoj razini no ima još.

Barišić je napomenuo da je stranka na isti način financirana i na županijskim i gradskim razinama.

Ako ćemo vjerovati Mladenu Barišiću, bivšem glavnom rizničaru HDZ-a, ispada kako se lokalne i regionalne organizacije po ovom pitanju niti malo ne razlikuju od središnjice. Ako se ne razlikuju, da li je onda prihvatljiva "programska suradnja" u općinama, gradovima i županijama? Po meni, jednako kao i sa središnjicom.

U predizbornoj bi kampanji zato moglo biti vrlo zanimljivo u onim sredinama gdje neka od stranaka Kukuriku koalicije "programski surađuje" s HDZ-om ili pak HSP sa SDSS-om. Malo je naime vjerojatno da se neće spominjati strateška i svjetonazorska pitanja (HDZ, HSP, SDSS) a pitanje je i koliko dugo će Kukuriku koalicija moći ignorirati ono što Barišić o lokalnim i regionalnim ograncima HDZ-a prvi put otkriva kao činjenicu.

Komentari

Neprincipijelne koalicije

su razlog zbog čega su mi se ogadile sve stranke. Posebno mi se gade protuprirodne postizborne koalicije, koje su direktna prevara birača jer je valjda svima potpuno jasno da netko tko je glasao za npr. SDPovu političku opciju, ne može smisliti HSPovu. Takav je birač preveslan.

Programska suradnja se dakako može ostvarivati na lokalnim razinama po raznim programskim pitanjima, ali za to je dovoljna programska suradnja, a ne koalicija.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ti si načelno u pravu ali je

Ti si načelno u pravu ali je "programska suradnja" već toliko prostituirana da s pravom izaziva podozrenje prema svakome tko joj ostavlja prostor, čak i kada se radi o strankama dijametralno suprotnog predznaka. Zato bih volio da pogledamo na što se ista svodi.

Sam naziv kaže da bi to trebao biti zajednički rad na nekom projektu, odnosno da nitko u lokalnoj samoupravi ne baca klipove pod noge nositeljima projekata koji su u pravilu iz redova pozicije. Teoretski, nije isključeno da nositelj projekta bude netko i iz redova opozicije. Međutim, hajdemo sada malo raščlaniti o čemu se tu zapravo radi, odnosno kakav je stvarni sadržaj toga. Smatram da tog treba demistificirati, odnosno ogoliti ga kako bi svatko vidio o čemu se tu praktično radi a posebice oni koji nemaju nikakvih ili vrlo malo saznanja o funkcioniranju lokalne samouprave.

Možeš li za početak ti reći kako vidiš "programsku suradnju" između recimo HDZ-a i SDP-a u nekoj općini ili gradu?

Molio bih da daš konkretan primjer projekta i što bi tko od "suradnika" u sklopu njega radio jer pretpostavljam da upravo na to misliš kada prihvatljivom nalaziš programsku suradnju između stranaka različitog predznaka koje kao ne mogu koalirati na nacionalnoj ali mogu surađivati na lokalnoj razini.

B-52

Tko je glasao

Pa na primjer...

Imaš jednu stranku koja ima relativnu većinu i koja predlaže i zagovara prodaju gradskog zemljišta velikom trgovačkom lancu, i imaš druge dvije koje bi željele na tom zemljištu proširiti školsko igralište obližnje škole - ove druge dvije ako se udruže po pitanju samo ovog problema, tj. usaglase stavove, mogu nadglasati prvu. To je programska suradnja. Po nekim drugim pitanjima, ove dvije mogu imati posve suprotna mišljenja, a budući da nisu u koaliciji, mogu nastupati neovisno i zagovarati samo svoje stavove.

To je meni logično ponašanje, ali iskreno govoreći ne znam da li u praksi tako igdje funkcionira, a svakako me ispravi ako tako nešto nije "predviđeno" zakonom.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To što si opisala je

To što si opisala je uobičajeni tijek glasanja o bilo čemu, uvijek su neki za a neki protiv. Kvaka je u pripremi prijedloga koji će doći na glasanje.

Za mene je suradnja ili nesuradnja priprema projekata, koncipiranje proračuna i, najviše, namicanje sredstava gdje tko od "partnera" može. Barem se tako shvaća ovdje "dolje" jer je praktično glavni argument u predizbornim kampanjama da "naši su gore i lakše ćemo osigurati novce za projekte". Prava suradnja poslije izbora bi bila onda kada ti koji "imaju svoje gore" zdušno lobiraju bez obzira jesu li pozicija ili opozicija. Međutim takvu ja još nisam nigdje vidio.

Ono što jesam vidio je da HDZ krajnje klijentelistički pristupa ovome, gdje smo na vlasti novaca će biti a gdje nismo, neće.

Dat ću ti primjer, SDP je pozicija a HDZ opozicija. Neće se SDP-ovac primiti u ministarstvu već je uvjet za uopće razgovor da dođe HDZ-ovac. Ako se neki novci i daju, uvjet je da se to medijski poprati i pripiše HDZ-u a kada dođe do nekog otvorenja, da među uzvanicima dominiraju HDZ-ovci i da se, posljedično tome, zasluge pripišu njima. Ukoliko se ne pristane na takve uvjete, novca neće biti.

Unatrag barem dvije godine, ako netko prije i nije vidio s kim ima posla, od tada se više ne može praviti slijep, nameće se i moralna dilema. Znaš za onu još jednu narodnu, "tko s vragom tikve sadi, ..."?

Osobno ne bih ni u ime bilo kakve suradnje "prodao dušu vragu". Nažalost, "vrag" gotovo uvijek nađe one koji hoće, čak i za bagatelu. :)

B-52

Tko je glasao

Prostituirana ili ne,

Prostituirana ili ne, "programska suradnja" je samo način da se svi slože da obnašanje vlasti na lokalnoj razini ni izdaleka nije ista stvar kao na državnoj.

Uz jasan izuzetak velikih gradova, lokalna vlast po općinama većinom odlučuje o efemerijama tipa gdje staviti rasvjetu i koju cestu asfaltirati. Ima li zbog toga smisla provocirati nove izbore, koji notorno skupo koštaju, a obično ne dovedu do promjene strukture predstavničkog tijela? Naravno da ne.

Na državnoj razini, ideologija je vrlo važna, itekako. Na lokalnoj manje, sasvim malo ili je čak posve nevažna.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ne znam imaš li uopće uvida

Ne znam imaš li uopće uvida ali svoditi lokalnu samoupravu na gdje staviti rasvjetu ili koju cestu asfaltirati je prilično diletantski.

Lokalna samouprava kao i država kreira vlastiti proračun, kako na prihodovnoj tako i na rashodovnoj strani, i nije svejedno hoće li npr. biti prireza i koliko će se pojedinih poreza prikupljati. Nije svejedno kolike će cijene imati gradske tvrtke, hoće li biti i kakvih subvencija poljoprivrednicima, učenicima, vrtićkoj djeci i sl. Od dalekosežnog je značaja kako će se upravljati cijelim prostorom a da ne govorim o uređenju i načinu korištenja industrijskih zona. A gdje je onda još odnos prema lokalnom sportu, udrugama, crkvi, braniteljima i sl.

Kada bi lokalna samouprava doista obuhvaćala samo ovo što navodiš, odmah bi ju trebalo ukinuti.

Zašto misliš da je banalno odlučivati o tome hoće li se i koliko novca odvojiti za učenički prijevoz, dogradnju župnog dvora ili možda uređenje rodne kuće kakvog branitelja? Ima još milijun stvari.

Sve navedeno je prava politika, ma kako se tko odnosio prema njoj.

B-52

Tko je glasao

ukinuti - dakako

Pa kakve prihode ima lokalna samouprfava? Samo ono što im dodijeli vlada. Naime od 430 općina manje od 100 njih uopće ima neke svoje prihode. Oko 100 općina ima manje od 1.000 staovnika i nikakve prihode. Hrvatskoj trebaju 4 regije ili zupanije i oko 120 općina te oko 30 gradova, a ne više od 600 umjetnih tvorevina sa masom činovnika, uglavnom polupismenih. Kada sam studirao krajem 50-tih godina najbolji profesor na Pravnom fakučltetu bio je Eugen Pusić koji nam je pokazivao kako je na teritoriju sadašnje Hrvatske više od 200 godina bilo između 100 i 120 općina koje su se u različitim vremenima različito zvale (općine, kotarevi, županije, srezovi , dijelom bili u Italiji, Mađarskoj, Austrougarskoj itd) Osamdesetih godina je općina Trešnjevka, razvijena i bogata sa oko 80.000 stanovnika bila najveća općina u Jugoslaviji. Današnje općine su karikature.

Tko je glasao

Moja tvrdnja da jedinice

Moja tvrdnja da jedinice lokalne samouprave imaju vlastiti proračun i da posljedično tome planiraju svoje prihode i rashode nije bila argument, ni za ni protiv, u raspravi o tome treba li i koliko njih ukinuti. Dana je kao informacija onima koji (očito) tu problematiku ne poznaju dovoljno.

Inače, ni izbliza nije točno da prihode JLS čini samo ono što im dodijeli Vlada. Uzmeš li zakon koji regulira njihovo financiranje, vidjet ćeš da je tu još puno toga. Druga je stvar jesu li ti prihodi dovoljni za financiranje svega željenog i svega potrebnog, za ovaj dnevnik čak nebitno.

B-52

Tko je glasao

Priličan diletant? 'Ajde

Priličan diletant? 'Ajde dobro, barem nisam član "zločinačke organizacije"...

Lokalna samouprava kao i država kreira vlastiti proračun, kako na prihodovnoj tako i na rashodovnoj strani, i nije svejedno hoće li npr. biti prireza i koliko će se pojedinih poreza prikupljati. Nije svejedno kolike će cijene imati gradske tvrtke, hoće li biti i kakvih subvencija poljoprivrednicima, učenicima, vrtićkoj djeci i sl. Od dalekosežnog je značaja kako će se upravljati cijelim prostorom a da ne govorim o uređenju i načinu korištenja industrijskih zona. A gdje je onda još odnos prema lokalnom sportu, udrugama, crkvi, braniteljima i sl.

Kao prvo, dijelom sam se ogradio izuzimajući velike gradove, jer je tamo odlukama lokalne vlasti ipak zahvaćeno mnogo ljudi. Kao drugo, hvala na detaljnoj argumentaciji... meni u prilog. Nisi morao :-)

Kada bi lokalna samouprava doista obuhvaćala samo ovo što navodiš, odmah bi ju trebalo ukinuti.

Aha. E da, možda si čuo da imamo previše premalih općina, županija? Ne? Raspitaj se.

Zašto misliš da je banalno odlučivati o tome hoće li se i koliko novca odvojiti za učenički prijevoz, dogradnju župnog dvora ili možda uređenje rodne kuće kakvog branitelja? Ima još milijun stvari.

Zato što jest banalno. Imamo hrpu male djece, a vrtić nam je u susjednoj općini? Da mi je znati što bismo trebali učiniti... hmm... mmm... rocket science. A crkveni toranj, samo što nam se nije srušio na glave. Što ćemo sad? Ooo... hmm... mmm... da pozovemo Doktora Baltazara? :-)

Sve navedeno je prava politika, ma kako se tko odnosio prema njoj.

Znaš što, mogu razumjeti da lokalni "pravi" političarčići sebe vide kao nekakve nove Tuđmane (pardon, vi "lijevi" bi rekli nove Tite), ali oprosti mi što mislim da je to isključivo njihov problem :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Priželjkujem ozbiljnu raspravu

Kao prvo, dijelom sam se ogradio izuzimajući velike gradove, jer je tamo odlukama lokalne vlasti ipak zahvaćeno mnogo ljudi. Kao drugo, hvala na detaljnoj argumentaciji... meni u prilog. Nisi morao :-)

Umjesto "ograđivanja" bolje bi ti bilo pročitati dio zakona kojim se propisuje djelokrug rada lokalne i regionalne samouprave.

Uvjeren sam da bi istog časa, nakon što barem djelomice spoznaš čime se sve bave JLRS (pa i najmanje), promijenio mišljenje.

To ne znači da se određeni broj njih ne bi mogao ili trebao ukinuti. Minimum je da oni koji predlažu rješenja prvo shvate u čemu je problem. Što nažalost nije uvijek slučaj.

B-52

Tko je glasao

u Splitu ruše ili kupuju

u Splitu ruše ili kupuju Keruma tj. imaju zajednički cilj, a slično je i u Zagrebu, Slavonskom Brodu i još nekoliko gradova

Tko je glasao

Osnovna zanimacija

Pozisioniranje na stranačkim listama je osnovna preokupacija u svakoj stranci ovih dana, priznali oni to ili ne. Što si bliže vrhu, to si bliže loto dobitku.
Nikakvi programi, nikakav rad sa biračima, samo strah da te netko preko noći ne skine sa pozicije 4. na 5.
Usluge koje se učine prilikom krojenja lista moraju se vratiti kasnije tako da sve ove koalicije poslije izbora su sasvim "normalne" jer što se može i očekivati od tolike gomile poltrona, uvlakača, kraće rečeno "guzomira".?

Tko je glasao

i to me jadi

smirom jedni te isti! dosadili Bogu i ljudima! ma ako zbilja tako žarko žele nešto napravit, bi se trebali zapret u kakav kabinet i to dobro zračunat na sve mile mote da ih niko ne more potle zajeb....
nać mlade, pametne, komunikativne ono da su za oko i uho spodobni, neka lampaju okole a ovi
oldtajmeri neka više konkretno delaju. ne reče se badava na mladima svet na starima delo!
ni ča pametno za čut ,neka je bar za videt!

Tko je glasao

I jandrokovic je mlad. sto s

I jandrokovic je mlad. sto s takvim mladima?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

I Jasen Mesić, pa onaj SDPov

I Jasen Mesić, pa onaj SDPov Bernardić... Niti Bajs nije baš jako star, a niti Milanović.

Rekla bih da godine nisu važne ako treba nekog bacit' u staro željezo ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

da, neki politiku ocito

da, neki politiku ocito dozivljavaju kao sportsku disciplinu ili natjecaj za miss, pa jedino sa tih pozicija mogu shvatiti kad blebecu o starim, ili mladim politicarima!?
koliko se sjecam, pokojni vlado gotovac nije bio u nekom cvijetu mladosti , a ipak je ostao nedostizni uzor za sve ove nase politicke jebivjetre, bili oni stari ili mladi!
pravilnije je govoriti o istrosenim politicarima i njihovom postotalitarnom i korumpiranom modelu vladanja koje uporno slijede i mnogi "mladi" politicari i onima koji su kvalitetni bez obzira na svoju dob!

Tko je glasao

Zvuči za plus, ali

problem nije niti u maldosti niti starosti već u partitokratskom sustavu koji mlade čini starima, a po populističkim potrebama i stare mladima ( jojj kad se sjetim one adlešičkine fotke u mrežastim čarapama i silnom izbrijvanju po koncertima, a nije jedina ofkors ) kvaliteni najčešće bježe jer se ne žele prodati partitokraciji pod krinkom demokracije...
Ono čeg se bojim jest i @edijev light upliv u vode partitokracije s obzirom da je u stranci koja je partitokratska, a vidim i da u maniri agilnog partijskog agitatora neda niti čuti protiv partije...

I ja sam (po)nekad bio takav, ali ne na ovim temama :)) jer sam znao i kritizirati i to žestoko :))) - zato danas tipkam ovdje s vama umjesto da sam u Saboru i ubirem apanažicu samo takvu bez da uopće mrdnem svojom glavom ... Samo se smješkaj @edi i klimaj glavom, uzdiži vožda dragu i eto i tebe visoko na neposrednoj demokratskoj listi skrojenoj u partijskoj vrhuški na transparentan način, a uz potpis odobrenja Predsjednika i na korist čitavoj našoj svetoj zajednici koja će imati pravo odabrati Đurđu s socijaldemokratske liste laburista, a ne @edija ...

I tak ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Imaš li možda saznanja o

Imaš li možda saznanja o načinu na koji će se krojiti liste laburista za predstojeće parlamentarne izbore?

Kao i ti znam kako se kroje u SDP-u, HDZ je još gori a ni predsjednici ostalih starih stranaka ne zaostaju u ovlastima..

Za laburiste sam načuo da je drugačije ali je red da informaciju o tome daju upućeniji i pozvaniji od mene.

B-52

Tko je glasao

Nemam

Prestali su me zanimati već nakon 2 mjeseca aktivnosti među dotičnima. Nekoliko puta sam već o brazložio "što i zašto" me nagnalo da ih isključim kao relevantnu političku snagu potrebitu za izvlačenje Hrvatske iz kaljuže u koju je upala pa se nemam namjeru ponavljati, a ova tvoja priča o slaganju izbornih lista i komparacija sa HDZom i SDPom me podsjeća na onu SDPovsku HDZ je loš pa smo samim time mi dobri iako u temeljima nema nikakve razlike među nama... Stoga su i Lesaristi isti ma koliko se trudili prikazati drugačijima ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Za nekoga koga "ne zanima

Za nekoga koga "ne zanima aktivnost među dotičnima", prilično si angažiran. :)

Pitao sam radi toga što prema mojim saznanjima laburističke liste neće krojiti predsjednik stranke. Kako bi to bio strateški pomak u hrvatskoj političkoj praksi, smatrao sam vrijednim da se spomene.

Zbog nove prakse u sastavljanju lista, nema ni govora o tome da bi laburisti bili isti kao drugi.

B-52

Tko je glasao

Rekoh da se nemam namjeru ponavljati

Nego htjedoh napomenut da obožavam ovakvu komunikaciju u kojoj se iz cjeloupnog konteksta izvadi komadić na osnovu kojeg se donosi zaključak.
To što je zaključak netočan i uopće nema smisla nije niti bitno. Bitno je navest vodu na svoj mlin.
Zanimljivo. Inovacija samo takva.
No dobro.
Hajd da malo tu komunikaciju popravimo pa se nadam da ćeš i ti meni odgovoriti na pitnje kao što sam i ja tebi odgpovorio na tvoje.
A pitanje glasi " na temelju čega ti zaključuješ da sam ja "prilično angažiran" !?
p.s. prilični angažman se odnosi na aktivnosti Lesarista pri sastavljanju "liste za Sabor" ...
p.p.s. možda ti pomogne činjenica da sam u odgovoru rekao kako ne znam jer me ne zanimaju Lesaristi ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Zaključujem na temelju tvoga

Zaključujem na temelju tvoga pisanja ovdje, kažeš da te laburisti ne zanimaju a isporučio si nam hrpu teksta i ocjena o njima.

Tvrdnje koje si iznio ne mogu biti drugo nego posljedica konkretnih saznanja, pretpostavljam da ti nikada ne bi pisao paušalno i napamet, a ista nikako ne bi mogao imati da nisi pokazao priličan interes.

Otuda moj zaključak da si za nekoga koga laburisti ne zanimaju prilično angažiran. Mene kad nešto ne zanima, to preskočim, ignoriram, zanemarim, prelazim preko toga, ... što se tebi kad je u pitanju bilo kakav ovdje tekst o laburistima u pravilu ne događa.

B-52

Tko je glasao

A ja mislio da se pitanje odnosilo na

" zainteresiranost vezanu uz skrajanje izbornih lista" ...
Vidi gore...Čini mi se da smo o tome čakulali :)
Sve ostalo što kažeš stoji na određen način uz napomenu da mi se neda ponavljati jer vidim da premnogi olako preskaču pročtano i vrlo rado tumače stvari kako njima paše, a čini mi se da je i ova naša korespodencija najbolji prikaz, dokaz toga ...
Bio sam član HL-SR dok nisam shvatio ( gotovo odmah u svega par sastanaka, akcionizma terenskog jednog te svega nekoliko korespodencija sa Majicom i Lesarima obojicom ) nakon 2 mjeseca ( ljetnih- kiselih krastavaca ) o čemu se tamo radi, a o tome sam kao što i sam(a) primjećuješ pisao i pisat ću kad god bude potrebe, a istine radi ...
Nadam se da ti to ne smeta baš kao što ti pretpostavljam niti ne smeta kad kritiziram npr.kukurikavce ...

Provinciopolis

Tko je glasao

I tak ...

Provinciopolis

Tko je glasao

kandidacijski postupak i liste u laburista

Liste u laburista su bile gotove 29.10.2011.g. kad ih je izglasalo Nacionalno vijeće.
Postupak kandidiranja je trajao od sredine rujna i svi kandidati su prošli postupak unutar svojih ogranaka, skupština ogranaka i liste su išle na predsjedništbo pa na Nacionalno vijeće.
Predsjedništvo je imalo tri izmjene na deset lista. U jednoj od izmjena je jedan kandidat povukao kandidaturu, pa je predložena zamjena. U drugoj je prigovor bio da nije zadovoljena kvota broja žena na listi, pa je jedan muškarac zamjenjen ženom iz te izborne jedinice i u trećoj je predložena B varijanta za jednu listu (uz postojeću) koja je predložena za glasanje NV-u jer nisu svi preporučeni kriteriji bili uključeni prilikom postavljanja ljudi na listu.

Sve skupa od 140 kandidata iz baze, od strane predsjedništva su 2 kandidata preporučena za izmjenu NV-u, i ponuđena je B varijanta za glasanje.

Postupak nije bio idealan, bilo je dosta poteškoća, dugo je trajao, ali za razliku od svih drugih stranaka, zaista je najbliži demokratskom idealu kojem se barem deklarativno u RH teži dostići. Ni jedna druga stranka nije ni blizu toga, a ponavljam i ovaj način zahtjeva dodatno usavršavanje.

Tko je glasao

ako nista drugo, nasmijati me

ako nista drugo, nasmijati me znas!:)))
kao privatnik zaradjujem pet puta vise nego predsjednik drzave, tako da bi ulazak u sabor za mene znacio, nesto slicno kao silazak sa konja na magarca!:)))

Tko je glasao

ohhh pa dalo bi se tu pride nekaj nakljusat

ali TVOJ ulazak u sabor nije tema koja je potencirana u mom komentaru na koji se referiraš već je poanta bila u partitokraciji i tvojoj objektivnosti ...

btw odoh spat uz ugodu da sam nekome navukao osmijeh na lice jer dobro je činiti dobro, a lagati sam sebe kako bi držao svoju stranu je destruktivno, a ne dobro ...

Provinciopolis

Tko je glasao

laku noc i tebi strikane? ili

laku noc i tebi strikane?
ili stef?:))

Tko je glasao

vidiš

Bajs je ipak korak u bolje. on zbilja ne zna, svaki fahmajstor ga brzo može obut, pa ipak ne može se reć da čovjek ne želi, da nije upro.....mislim da oni podtajnici i savjetnici više ne trljaju zadovoljno ruke.mali brzo uči. sretnem ponekad neke iz prošlog života pa mi pričaju....šteta, počeo je hvatat konce, sad će opet novi doć na obuku.....
jako mi se sviđa onaj lik što govori u ime HNB, onaj iz vešmašine s cvikerima! baš je sladak! ko da ga je higijeničar pregledao! kratko, jasno i među rogove! bravo mali! i onaj Željko koji ima kolumnu u Globusu! kako komplicirane stvari nabrzinu postanu jednostavne.....
u svakom fahu kad dođeš si početnik! sve ovisi ko ti je majstor!

Tko je glasao

takove rabi zatrt!

joj, sram me bilo, ja sam kao pacifist ali zbilja je grozno što taj radi. na sramotu sebi i svojima!
nisam oduševljena s njegovom izvedbom ministarskog posla, ajde, naučit će ali ovi istupi na hopsanju, ovo mogu dalje pljunut...... fujjjjjjjjjjjjjjj!

Tko je glasao

dnevnik i komentari

su me vratili u osnovnu školu i štivo iz čitanke koje priča o obitelji koja je sinove rasporedila u sve vojske s ciljem da se sačuva kravica......u drugom svjetskom ratu.....
pa iz toga zaključujem da je "narodna mudrost" još uvijek na dijelu, unatoč i usprkos tome što imamo svoju državu!!!!

Tko je glasao

Mikro-makro

Načelno se slažem, naravno. No ipak, kad gledaš lokalnu razinu poput primjerice grada Zagreba, ili čak nešto manje poput Osijeka, Šibenika ili Siska, nije isto kao kad gledaš neku od naših brojnih mikro-općina s 15-20 tisuća stanovnika. U potonjima ne samo da se svi znaju nego se pristupanja stranci gledaju daleko pragmatičnije i još manje vezano uz ideologiju nego što se to radi na višim razinama. Konkretnije, u meni bliskoj općini ja nikakve ideološke nit druge razlike ne uspijevam primijetiti između HSLS-a, HSS-a ili primjerice IDS-a. Radi se samo o podjeli u tabore. A što se tiče glasanja, obzirom da ljudi glasaju za one koje poznaju, glasaju i za koje misle da su bolji ili manje loš izbor. Tako je primjerice došlo da u Svetom Petru u šumi, u srcu Istre na nekoliko izbora za redom pobjeđuje HDZ. Nije to bilo zato što su Istrijani u tom selu desniji nego npr. u obližnjem Žminju, nego zato što je ekipa tamošnjeg lokalnog HDZ-a bila bolja od konkurentskih. Stoga me nimalo ne čudi da jedan HSS koji se godinama gura pod skute HDZ-a u nekoj općini drži većnu IDS-a koji bi kao trebao bit lijeva stranka i to stabilni partner SDP-a. U takvim mirko uvjetima se pragmatizmu zaista teško može prigovoriti.

Tko je glasao

mikro općina??

Malo si se zaletio. Općina sa 15.000 do 20.000 stanovnika su ogromne. Mikro općine imaju manje od 1.000 stanovnika, a neke od njih imaju 600 ili 800 stanovnika i niti jednog zaposlenog (osim predsjednika i dva potpredsjednika). Sve u svemu imamko 450 općina, dva puta više od Velike Britanije. Kada sam studirao, najbolji profesor kojeg je imao pravni fakultet u Zagrebu, Eugen Pusić, pokazao nam je kako je Hrvatska (teritorij tadašnje SR Hrvatske) imao uvijek izmedju 100 i 116 općina. Nekad su se zvale županije, nekad općine, nekad kotarevi, nekad srezovi - ovisno od vlasti Austrijske, Mađarske ili Jugoslavenske, ali općina je uvijek bilo toliko. Tada je Trešnjevka sa oko 120.000 stanovnika bila najveća općina u Jugoslaviji. A sada su općine manje od nekadašnjih rajona (u Zagrebu) ili mjesnih zajednica, ali zato imjaju masu neppotrebnih polupismenih činovnika. Uz to i gradovi (oko 150 njih, a neki su obična sela) i groizomorne županije koje baš ništa ne znače, ali koštaju miljarde.

Tko je glasao

Moj bad, imaš pravo glede

Moj bad, imaš pravo glede broja ljudi u malim općinama. Štoviše, nekadašnja općina Labin u Istri je imala cirka 25000 stanovnika pa bila rascijepana na Grad labin i još 4 općine. No to još više naglašava ono što želim reći: u općini od 1000 ljudi (ili čak manje) glasa se isključivo za osobu, a ne za stranku.

Tko je glasao

Imaš pravo, falio sam s

Imaš pravo, falio sam s brojem ljudi odnosno od mojih brojeva se komotmo može skinuti po jedna nula. Moj bad... No za općine od 1000 ili 2000 ljudi pogotovo vrijedi ovo što sam naveo: da se svi znaju i da se glasa za konkretnu osobu.

Tko je glasao

(Zanimljivo je da i danas

(Zanimljivo je da i danas Trešnjevka ima preko 120.000 stanovnika, ali za razliku od npr. Civljana koja broji 137 stanovnika, nije općina, već je gradska četvrt Zagreba)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nema li grad Zagreb status

Nema li grad Zagreb status županije čime i gradske četvrti nisu baš za bacit? :)

B-52

Tko je glasao

Ima

ali vjeruj mi, gradske četvrti su ti - baš za bacit!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

osim love koja se tamo

osim love koja se tamo maznjava ... mitom a uz pomoc malih lokalnih komunalnih investicija.. u dzep naoko nevaznog politicara gradske cetvrti, koji osim svega tog adobije i ca 3000kn mjesecno za "svoj rad"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Istina je, ima u gradskim

Istina je, ima u gradskim četvrtima love ali za samostalno raspolaganje ide relativno malo.

Od gradskog proračuna koji je za 2011.godinu cca 6.800.000,00kn, za Trešnjevku (sjever i jug) ide samo cca 18.000.000,00kn.

To je za jednu općinu jako puno ali usporedimo li to sa iznosom za samo skupštinu grada, na što ide cca 32.000.000,00kn, baš i nije.

Ipak, osim za male komunalne akcije se slijeva lova i od gradskih projekata pa u pojedinim gradskim četvrtima zna biti prilično živahno. Nije da ne može nešto "prsnuti i na stranu".

I da, u gradskim se četvrtima i tek kako vodi politika (pregovara, dogovara, nagađa, trguje i sl.) pa je tematika primjenljiva i na njih.

B-52

Tko je glasao

ah, ne kradu se novci u gradskim cetvrtima tako..

drugacije to ide..

gradske cetvrti koordiniraju male komunalne akcije.. dakle odreduje oce li se raditi infrastruktura u ovoj ili onoj ulici. te radove izvode monopolisti, hep, vodoprivreda i zagrebacke ceste po cijenama koje sami propisu

oni to rade za svakog. ne mozes si sam iskopati kanal z akanalizaciju (neka gradevinska firma) vec bas moras dati taj posao tim firmama iz holdinga..

e sad, kad netko gradi kucu (mali stambenjak za prodaju najcesce) on bi trebao financirati cijelu infrastrukturu za tu neku ulicicu (recimo 100m svih instalacija).. po naravno cijenama holding monopolista (koje su jedno 3 puta barem vece od reale) kasnije predaje zahtjev i te pare mu se kao vracaju u slijedecih 10 tak godina..

no ako gradska cetvrt odluci povuci tu infrastrukturu on se samo prikljucuje. jer to placa gradska cetvrt.

i tu je poslic.. Taj neki "investitor-graditelj" ljune ispod stola 10.000eura, i raspise se bas u toj ulici mala komunalna akcija.. Njega bi to doslo barem 5 puta vise, a novce bi nesto dobio a nesto i ne bi natrag, ili bi izgubio zbog vremena povratka..

Citava struktura financiranja infrastrukture je postavljena krivo, bas pogodno za korupciju. Ja mislim da je to namjerno.
Kao sto je monopol Holdinga na takvim poslovima necuven i potpuno kriv i poskupljuje citavu gradnju.

eto kako tih 3.000 mjesecnih primanja postane veliki prihod, a izgleda sasvim nevazno politicko mjesto..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Imaš i ovakvih primjera

U mojoj su ulici baš na toj Trešnjevci cijelu infrastruktru financirali stanovnici ulice samodoprinosom, još u starom režimu.

Onda je krajem 90-ih započela betonizacija ulice - počele su se rušiti male obiteljske prizemnice, a na njihova su mjesta, od međe do međe nicale petorokatnice koje su se samo prištekavale na postojeću infrastrukturu.

Iz godine u godine ona je postajala sve nedostatnija (učestalo pucanje vodovodnih cijevi i izljevi kanalizacije). Napokon su prošle godine uslijedile i "male komunalne akcije" - izmjena kompletnog vodovoda.

Pored 12.000+ ljudi u Holdingu - sve su radili kooperanti!

(kakve veze tu imaju ovi iz malih gradskih četvrti, ne znam, ali da meni tu nešto smrdi, a nije samo kanalizacija... smrdi)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pored 12.000+ ljudi u

Pored 12.000+ ljudi u Holdingu - sve su radili kooperanti!

naravno. samo sto su firme iz holdinga dobile posao a onda uz proviziju nekome dali dalje.. klasika..

sluzbeno unazad par godina taj posao mora preuzeti holding i on odreduje cijenu. nije dozvoljeno kooperantima da to direktno rade.. uff, pa netko mora zivjeti bez rada (javna uprava) netko mora dobiti proviziju (politicar iz lokalne zajednice od onoga koji gradi novu kucu i par nositelja poslova u holdingu od svojih kooperanata -korupcija)

uglavnom to sve kosta par puta vise od realnog. i jos gomila ljudi uzme mito. kvalieta nije bas uvijek sjajna. asfalti i ustroj ceste pogotovo ne prolaze, a cesto i cijevi pucaju zbog toga ..

ne radi se kvalitetno jer u biti nitko ne kontrolira, a na kraju kad vidis koliko je para nestalo ni ne ostane puno za krajnjeg izvoditelja, pa on radi mozda i zbog toga vise ofrlje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Načelno se i ja slažem s tim

Načelno se i ja slažem s tim da se svaki čovjek razlikuje, čak i u politici.

Međutim, političke stranke već po definiciji nisu skupovi samostalnih jedinki. Te su jedinke povezane nekim političkim programom i nekim političkim ponašanjem. Čak i u uvjetima, kao kod nas, kada nema baš preočitih razlika u političkom ponašanju pojedinih stranaka, njih neke stvari ipak razlikuju.

U konkretnom, pitanje je da li se jedna te ista stranka može nekako cijeniti na jednoj razini a posve drugačije na drugoj. Pristanemo li na stav kako je svaki pojedinac priča za sebe, pa potom da je i svaki ogranak priča za sebe, pitanje je a gdje je tu onda stranka i koja je razlika između pojedinaca i ogranaka jedne i neke druge stranke.

Mišljenja sam da svaki pojedinac i svaki ogranak nosi pečat stranke kojoj pripada, odnosno da bi trebao. U suprotnom nam stranke ni ne trebaju jer ne bi imale nikakvu svrhu ako unutar njih svako može po svome.

Slažem se da je pojedinac u stranci izravno odgovoran samo za ono što sam radi ali ne može se i ne smije se isključiti tzv. kolektivna odgovornost koju prihvaća pristajanjem na ono što rade drugi u stranci. Pogotovo je to važno u slučaju HDZ-a jer je već istraženo, optuženo i presuđeno dovoljno toga za donijeti zaključak o funkcioniranju te stranke. U svjetlu u dnevniku citiranog, sasvim je jasno da je model financiranja, time i funkcioniranja, bio jednak na državnoj i lokalnim razinama.

Ako netko prima i koristi "crni novac", može li se prijeći preko toga i s takvima, odnosno tom strankom surađivati? Čvrsto stojim na stajalištu da ne.

Po meni je to više nego dovoljan razlog za bojkotiranje sabora, skupština ili vijeća. Svaka čast na napuštanju zbog raznih uvreda ali nije li ovo što navodim puno krupnije? Pa ipak, koliko je meni poznato, nigdje i nitko to nije napravio, čak ni rekao osim za sabor odnosno HDZ-ovu središnjicu. Zašto je crni fond važan na državnoj ali ne i na lokalnoj razini? Ako se je netko i mogao praviti blesav prije nego je Barišić propjevao, može li i dalje, sada kad je čovjek lijepo i jasno rekao da je model financiranja bio isti na svim razinama?

Malo ću karikirati, postoji i "stranački DNK". On na bilo kojoj razini političkog organiziranja ne može biti različit za jednu te istu stranku pa bi se shodno tome stranke trebale i ponašati.

B-52

Tko je glasao

Jao, miline... :-)

Slažem se da je pojedinac u stranci izravno odgovoran samo za ono što sam radi ali ne može se i ne smije se isključiti tzv. kolektivna odgovornost koju prihvaća pristajanjem na ono što rade drugi u stranci. Pogotovo je to važno u slučaju HDZ-a jer je već istraženo, optuženo i presuđeno dovoljno toga za donijeti zaključak o funkcioniranju te stranke.

'Ajmo ovo ogoljet' do srži, da ne bude nikakve zabune:

"Slažem se da je pojedinac u nekom narodu izravno odgovoran samo za ono što sam radi, ali ne može se i ne smije se isključiti tzv. kolektivna odgovornost koju prihvaća pristajanjem na ono što rade drugi u tome narodu. Pogotovo je to važno u slučaju Srba, jer je već istraženo, optuženo i presuđeno dovoljno toga za donijeti zaključak o funkcioniranju toga naroda."

Jel' ti se sviđa, Adolfe? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Mislim da čitateljstvu

Mislim da čitateljstvu Pollitike ne treba pojašnjavati razliku između političke stranke i naroda.

Ili da ogolim do srži, nemoj mi trollati dnevnik!

B-52

Tko je glasao

with all respect to you SM...

...napokon, vidi gore moj kompliment tebi, itd.

ali bojim se da je MKN (dijelom makar) ovdje u pravu: narod, manjina, pripadnici stranke ili neke druge interesne grupe....nije to baš bezveze što je on napisao....
napokon, i Nijemci su, kao narod, bili stigmatizirani i izolirani (država) iz hrpu stvari sve do nedavno (tek su u BH po prvi put mogli participirati i to u strogo određenim okvirima u NATO/ IFOR snagama, itd.)

i kad smo kod DNK stranaka, nisu li onda i (i) SDP tj. svi njegovi članovi jednako "sumnjivi" kao jedan Miki? da pojednostavnim: ako Miki ima circa oko 250 kaznenih prijava (btw. a koje je Bajić držao u ladici, sam bog zna zašto :)) ali nije propustio, jelte, podsjetiti hrv.javnost da ih IMA i KOLIKO ih ima, baš dan uoči drugog kruga, za svaki slučaj, jelte) onda svaki mali djelić tih prijava "leži i na kičmi" Zokija luzera, Opičićke, neurotične i nekontrolirane (ona to u zadnje vrijeme DOISTA jest, sorry) Pusićke, Čačića i inih delegata.....(to bi, jelte, bio taj tvoj famozni DNK of stranka)..

ili se tih 200 i kusur prijava ipak zove samo - stil (kako je Milanović jednom izjavio - dakako, prije nego je Miki napustio stranku, tj. dok im je još trebao - da mu se ne sviđa baš taj Mikijev "stil"..)

al ok. neću ti trolat dnevnik, vratimo se na stranke...

CC

Tko je glasao

Nisam ustvrdio da je njegovo

Nisam ustvrdio da je njegovo pisanje bez veze već da nema veze s temom dnevnika.

Što se tiče DNK stranaka, nisam niti jednu izuzeo. Štoviše, na tome i zasnivam svoju tezu o potrebi jednakog odnosa na svim razinama, odnosno da to jesi li prihvatljiv ili neprihvatljiv treba vrijediti kako za sabor tako i za općinu.

B-52

Tko je glasao

Tema dnevnika je fašistički

Tema dnevnika je fašistički stav "HDZ je zločinačka organizacija" s kojom zato ne treba surađivati. Ograda "vrh" je tu samo za ukras, nakon što se skužilo da bi se zbog toga moglo nadrljati na sudu, a što se jasno vidi iz dijela s Barišićem.

Btw najkomičnije od svega je pozivanje na slučaj Arena, kao da isti s Bandićem (kojeg se naravno tretira kao da 20 godina nije bio u SDP-u, nego na Marsu), nema baš nikakve sveze.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci