Tagovi

S Crnom Ružom u Europu ili svaka krpa nađe zakrpu

Kad Ruža Tomašić zasjedne u Europski parlament imat će na raspolaganju dvije opcije kojima će se moći politički prikloniti. Obje su opcije radikalno desne. Jednu skupinu čine nezavisni zastupnici koji nisu uspostavili grupaciju i zastupnci koji čine najdesniju grupaciju u Europskom parlamentu - Europa slobode i demokracije

Europarlamentarci koji zastupaju ksenofobiju i čiji se politički angažman može obuhvatiti sintagmom „Britanija Britancima“, „Mađarska Mađarima“ ili „Finska Fincima" u Europskom su parlamentu bili okupljeni u grupaciju Identitet, suverenitet i tradicija.

Međutim, ta se skupina poslije svega 10 mjeseci djelovanja naglo raspala zbog unutrašnjih sukoba i trvljenja čime su se potvrdile ranije političke pretpostavke da ksenofobi neće dugo izdržati sami sa sobom upravo zato jer su – ksenofobi. Uzrok raspada grupacije je bila izjava predsjednice profašističke stranke Azione Sociale Alessandre Mussolini. Ona je naime, nakon silovanja i ubojstva jedne Talijanke, koje je navodno počinio romski imigrant iz Rumunjske, kazala da je "kršenje zakona postalo način života Rumunja". Na to je predsjednik Stranke Velika Rumunjska odgovorio: „ Nedostatak svijesti ove dame koja olako generalizira, tvrdeći da svi Rumunji žive kao delinkventi podsjeća nas na njezinoga djeda, fašističkog diktatora Benita Mussolinija". Dan poslije "veliki Rumunji" ponešto su se primirili, pa su najavili da će ostati u koaliciji ako iz nje izađe Mussolini, što, naravno, nije dolazilo u obzir, pa se pet rumunjskih zastupnika povuklo, smanjivši ukupan broj zastupnika na 18, odnosno dva manje od propisanog minimuma.

Mussolini vs. Velika Rumunjska

Grupacija u Europskom parlametnu, naime, mora imati najmanje 20 članova iz šest različitih zemalja. Raspadom grupacije stranke su izgubile i niz beneficija koje Europski parlament daje takvim skupinama i koje su, s obzirom na suprostavljenu ksenofobiju, bile i jedini razlog njihova ujedinjenja: osim zastupničkih plaća, tu su i dodatno vrijeme za nastupanje u parlamentu, dodatni činovnici, mjesta u delegacijama i drugim tijelima, te 1,3 milijuna eura za godišnje aktivnosti. S obzirom na brojne povlastice, neki od tih ultradesničara su nakon izbora za Europski parlament 2009. osnovali novu parlamentarnu grupaciju Europa slobode i demokracije.

Tako Ruža Tomašić ima dva izbora. Pridružiti se najdesnijoj grupaciji u Europskom parlamentu ili pridružiti se neovisnim europarlamentarcima krajnje desnice koji su ostali izvan političkih grupacija jer se oni teško dogovaraju i teško pronalaze zajednički jezik. Neovisni europarlamentarci su dakle još desnijeg usmjerenja nego grupacija Europa slobode i demokracije.

Primjerice, neovisan europarlamentarac je šef Britanske nacionalističke partije Nick Griffin. Britanski mediji tu stranku nazivaju fašističkom i rasističkom dok sam Griffin zagovara zabranu međurasnih brakova i veza. Tu su i Jean Marie le Pen i njegova kći Marine le Pen iz francuskog Nacionalnog fronta. Oni se zalažu za ograničavanje imigracije u Francusku, veća ulaganja u obranu, cenzuru kulture i uvođenje smrtne kazne. Le Pen je šest puta osuđen zbog rasizma, a osuđen je i zbog umanjivanja strahota holokausta. On je priznao da se sastao s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem dok je ovaj bio u bijegu, a grad Zemun je Le Pena proglasio počasnim građaninom. Njegova kćerka Marine je molitve muslimana nazvala okupacijom francuskog teritorija, u ekonomiji se zalaže za protekcionizam, a u vanjskoj politici savezništvo s Rusijom.

Nacistička Barbi iz Mađarske

Krisztina Morvai je iz mađarskog antisemitskog i antiromskog Jobbika, treće političke stranke u Mađarskoj. Morvai mađarska štampa naziva nacističkom Barbi. Ona je pak Izraelce nazvala "ušljivim, prljavim ubojicama", dok je mađarskim Židovima poručila „da se bolje igraju svojim malim pimpekima nego što nju oblajavaju". Dimitar Stojanov iz bugarske stranke Attack je još jedan antisemit i europarlamentarac koji raspiruje mržnju i protiv Roma. On je u Europskom parlamentu napao romsku zastupnicu iz Mađarske Liviju Jarok. Stojanov je u e-mail kolegama napisao "da u Bugarskoj takve kao što je ona, samo ljepše, možeš kupiti bez problema već sa 12 - 13 godina, jedino što su najbolje poprilično skupe i koštaju i do 5.000 eura."

Podijeliti Makedoniju

Grupacija Europa slobode i demokracije iako nešto blaža u stavovima od neovisnih europarlamentaraca, ipak obiluje ksenofobnim i rasističkim natruhama, a pojedine članice traže povijesnu reviziju nacizma. Članica te grupacije je primjerice stranka Pravi Finci čiji je član kažnjen s 1425 eura zbog rasističkog pisanja o muslimanima na svom blogu. Tom bloku pripada i Slovačka narodna stranka koja se zalaže za rehabilitaciju Jozefa Tisoa, nacističkog kvislinga iz Drugog svjetskog rata koji je deportirao slovačke Židove u logore smrti. Čelnik te stranke, alkoholičar i nasilnik Ján Slota je izjavio da je najbolja politika prema Romima ona koja se vodi „dugim bičem“ dok je slovačke Mađare nazvao „tumorom u tijelu slovačke nacije“. Na webu stranke jedno je vrijeme stajala zemljopisna karta na kojoj je Mađarska podijeljena između Slovačke i Austrije.

Tim desničarima valja pridružiti i Dansku narodnu stranku koja traži dekriminalizaciju govora mržnje, Pravoslavno narodno jedinstvo iz Grčke koje traži podjelu Makedonije između Grčke, Srbije i Bugarske i protivi se "globalizaciji koja uništava pravoslavni svijet", talijansku Sjevernu ligu čiji je predsjednik u Europskom parlamentu povodom hapšenja ratnog zločinca Ratka Mladića izjavio da za njega on nije ratni zločinac nego domoljub, da je proces protiv njega političko nasilje i da su Srbi mogli zaustaviti prodiranje islama u Europu. Tu grupaciju Europskog parlamenta čine još šest stranki i dva nestranačka zastupnika sličnog političkog usmjerenja.

Komentari

Cijeli dnevnik i stotinjak

Cijeli dnevnik i stotinjak komentara bave se Ružom Tomašić i njenom ulogom. Međutim niakon ne uspjevam dobiti odgovor gdje je i kada Ruža Tomašić rekla da je Hrvatska za Hrvate a ostali su gosti?
Ja sam našao samo da je Zoran Milanović rekao da je Hrvatska za Hrvate a ostali su gosti!. I onda je to pripisao Ruži.
Molim da me netko izvuče iz zablude.

vjetarsjuga

Tko je glasao

komunjare

vjetar s juga,

Ruža tomašić je doslovno izjavila:
"Ja mislim da je ovo Hrvatska, a svi drugi su gosti u njoj, ako je ne vole, neka je napuste, ali neka je bar poštivaju".

Međutim kako je ovaj portal pun komunjara i jugoslovena te velikosrba onda se ne treba čuditi da su oni njezinu izjavu pretvorili u govor mržnje, premda tu nema ni "m" od mržnje. Ali ipak joj je najveću popularnost pribavio premijer Zoran Milanović koji se također može pribrojiti društvu na pollitici, jer se i sam ne osjeća Hrvatom, budući da je odgojen u jugoslavesnkom i komunističkom duhu. Ali kad je trebalo njegov otac Stipe Milanović priključio se HDZ-u kao što su mu se priključili i mnogi drugi članovi SKH i tako danas imamo politiku sliku kakvu zaslužujemo po tim komunjarama.

Gospođa Tomašić je takve najviše pogodila savjetom da oni koji Hrvatsku ne vole, a takvih je većina na ovom portalu neka je napuste, ali barem neka je poštuju. Međutim i to je takvima previše i zato bjesomučno napadaju Ružu Tomašić za ono što ona uopće nije izrekla. Toliko o fairplayu tih komunjara, ali za njih je to nemoguća misija. Fairplay i komunjkare, ma ajte molim vas!

Tko je glasao

Šovinizam

Ruža tomašić je doslovno izjavila:
"Ja mislim da je ovo Hrvatska, a svi drugi su gosti u njoj, ako je ne vole, neka je napuste, ali neka je bar poštivaju".

Citirana je izjava šovnistička.

Nijedan građanin nije gost u Hrvatskoj, građanstvo se mjeri poštovanjem Ustava i zakona.

Ne treba se praviti blesavim, njezina se izjava odnosi na hrvatske građane Srbe i stavlja ih u drugorazrednu kategoriju građana koji moraju dokazivati nekakvu "ljubav", a za nju valjda ima svoju arbitrarnu pramjeru ona i njoj slični.

Prema tome, jeste, riječ je o govoru mržnje i treba ga osuditi.

Tko je glasao

Demokracija se za razliku od

Demokracija se za razliku od totalitarizma kloni procjena o tome što je netko mislio i koncentrira se samo na ono što je izgovoreno.

Evo, i ti kažeš da se građanstvo mjeri poštivanjem Ustava i zakona. Kako se vidi, i Ruža je rekla "...ali neka je bar poštivaju".

Budući se i ja slažem s tim da građani Hrvatske trebaju poštivati Ustav i Zakone, a to je poštivanje države, smatraš li da sam ja:

a) govornik mržnje
b) zagovornik pravne države

Ili je ipak istina:

c) i ja i ti i Ruža govorimo isto, no svaki svojim izričajem

B-52

Tko je glasao

Pozivanje na poštivanje zakona

implicira i to da netko zakon nije poštivao ili ga ne poštuje, pa me zanima tko je taj tko zakon ne poštuje i koji zakon?

Inače, rečenica "Ovo je Hrvatska, a svi drugi su gosti" je formalno gramatički nelogična i neispravna i kao takva ili se može čitati kao glupost, ili pak kao ono što ona doista i jest, a to je ipak šovinistička izjava - "Hrvatska je za Hrvate, a svi drugi su gosti".

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne mogu polemizirati s tvojim

Ne mogu polemizirati s tvojim mišljenjem da baš ti znaš što "zapravo" znači Ružina rečenica, odnosno što je ona "mislila" kad je izrekla "formalno gramatički nelogičnu i neispravnu rečenicu koja se može čitati (sama kažeš) i kao glupost".

Zakon je inače jasan, odgovara se samo za učinjeno, u ovom slučaju izgovoreno, ako je to nedvojbeno dokazano. Ovdje je nedvojbeno dokazano jedino to da je izrečena, lijepo si to rekla, gramatički nelogična i, također gramatički, neispravna rečenica.

Da je izrečeno "Hrvatska je za Hrvate, a svi drugi su gosti", istog bi se časa složio s tobom da je to šovinistička izjava. No čak i tad bi se državno odvjetništvo moralo dobro pomučiti da dokaže govor mržnje.

B-52

Tko je glasao

skrćn

To je tzv. "skraćeno nacionalističko izražavanje", primjereno jednoj budućoj eu-parlamentarki.

Slažem se da joj je gramatička izrazito nepravilno, ali je zato suštinski istinita - tj. izjavila je točno što je i izjavila i kako je shvaćeno - Ovo je Hrvatska (od Hrvata), ostali su gosti.

Tko je glasao

Kod nas su

ljudi osjetljivi @zap

Žena je živjela u Kanadi ,tamo imamo podjelu na dva jezika ,međutim svi su Kanađani ,i Francuzi podrijetlom i Englezi podrijetlom i preživjeli indijanci ,eskimi i ostali.

Građanski rečeno ,pa i na stranom jeziku. Svaki Srbin s hrvatskom putovnicom kad se negdje pojavi je Croat- Hrvat.

To što neki ne vole Hrvatsku i sama riječ im smeta je drugo treće pitanje.

To je zato što imamo ( Hrvate ,Srbe ,pa i Rome ...) po zanimanju. Ljude koji iz svoje narodnosti izvlače benifite.

sve dobro...

Tko je glasao

drvo,

Žena je živjela u Kanadi ,tamo imamo podjelu na dva jezika ,međutim svi su Kanađani ,i Francuzi podrijetlom i Englezi podrijetlom i preživjeli indijanci ,eskimi i ostali.

ne, nisu svi kanađani...u kanadi se kanađanima deklarira oko 40% stanovništva, francuzima 16%, englezima 20%, škotima 14%, ircima 13% etc...s tim da se ovi koji se deklariraju kao kanađani, u isto vrijeme mogu izjasniti i kao francuzi, englezi, indijanci etc...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ok

sad to isto pobroj za USA.

Znaš ti dobro što sam htio reći.

Njezin zaisata upečatljiv dobitak na ovim izborima potvrđuje da i velika većina "anketiranih" misli da bi u Hrvatskoj trebali biti svi najprije politički Hrvati a onda ovo kako nabrajaš.

Zašto bi bilo grijeh ,nespojivo ,drveno željezo ili već što da Srbin voli Hrvatsku ,ili da je bar poštuje kako kaže teta Ruža.

Ako Srbin građanin Hrvatske prema van ,prema ostalima nije politički Hrvat i nije mu interes Hrvatske ispred interesa drugih ,bilo kojih zemalja imamo ga s pravom smatrati nelojalnim sa svim konzekvencama koje za tim idu.
Ima krasnih primjera sportaša koji ,ne samo zbog novca brane hrvatske boje a nisu po narodnosti Hrvati. Zar je to nešto loše. Od kad je patriotizam loš. Zašto je loše voljeti svoju domovinu.

Loše je priželjkivati neku drugu domovinu ,npr.Yugu ,a koju većina ne želi. To će biti izvor sukoba uvijek i ne samo kod nas.

sve dobro...

Tko je glasao

ma nemoj!

Ok, prevedimo to na - kanadski. "Ovo je Kanada, a svi ostali su gosti."

Sad mi ti, tako pametan reci - tko su gosti?

Tko je glasao

Gosti su oni

koji ne vole Kanadu.

Naravno ,gostima možemo smatrati i one koji bi se htijeli u Kanadi osjećati kao recimo u USA.

Zasigurno ne bi bili dobro prihvaćeni u Kanadi oni koji bi npr. napisali na majicu -ovo je USA ,Francuska,Srbija i sl.

Ne pravi se lud.

sve dobro...

Tko je glasao

tarlijam po kućama

Dakle... ne tarlijaj. Dakle - u Kanadi kada stanovnici Quebeca organiziraju referendum - onda nisu Kanađani - nego gosti? Baš ga lupetaš danas...

Tko je glasao

Da, tako bi trebalo biti,

i to bi bilo lijepo i pristojno: državljanin RH bi trebao biti - Hrvat! A po nacionalnosti pritom može biti što god ga je volja!

Tko je glasao

Biserka...

Tako bi valjda i Mađari iz Srbije trebali biti Srbi, a i Hrvati iz Srbije bi trebali biti Srbi. Talijani iz Istre bi trebali biti Hrvati, ili oni mogu biti Talijani, budući da nisu Srbi?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Biserkina sestro!

Državljanstvo je jedna stvar.

Nacionalnost je druga stvar.

A kakva je u tom smislu kategorija "Talijani iz Istre" - to ćeš ti nama objasniti! Naravno, potrudit ćeš se da ipak ne klizneš u onu poznatu miloševićevsku: "Svaka stopa zemlje na kojoj stoji jedan Talijan - to je Italija!"

Tko je glasao

potpuno si u pravu..

ne, ti ce na londonskom aerodromu biti kinezi, garant... a pasos ce im i dalje ostati plavi sa srebrnim grbicem..

sluzbenik ce ih sa posebnom paznjom pregledavati, svakog ponaosob pitati da li se osjeca bas kinezom ili ga on kao sluzbenik ipak moze oslovljavati hrvatom..

ajmo malo volje ka citanju sa razumijevanjem umjesto komentara koji vode daljnjim trolanjima i razvodnjavanju teme.. jel moze?
bar toliko da prihvatimo kao cinjenicu kako niti jedan srbin na ulasku u USA ili GB nece protestirati ako mu se obrate kao hrvatu, pogotovo nakon 01.07.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mene su neki

Srbi povratnici netom poslije OLUJE pokušavali i podmiti da se što prije dokopaju putovnice sa šahovnicom ,e da bi se dokopali Kanade , Amerike i sl. ,a pošto sam slučajno bio jedna od letvica koju su trebali preskočiti.

Digli se oružjem protiv države ( i ) pod izgovorom da NEĆE kunu ,šahovnicu i putovnicu.

Onda maltene moljakaju za to isto.

Takvi su Srbi zato ih i svrbi.

sve dobro...

Tko je glasao

lijepo & pristojno

Lijepo i pristojno?! :) buahaha daj molim te :)

Pa nismo mi anacionalna država nastala u pijesku poput Australije ili SAD-a. Kakve to gluposti pričaš? Stanovnici RH su "građani Hrvatske" - a koju naciju osjećaju kao svoju - to je njihova stvar. Ne pričaj gluposti.

Tko je glasao

samo "Citizen Kane" je gradanin ... u belom svetu..

kad odes bilo gdje u beli svet..
biti ces hrvat

cak i da se zoves Kane
http://hr.wikipedia.org/wiki/Gra%C4%91anin_Kane

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Uzalud, draga Luna!

Podlac koji svoj smisao nalazi u podmetanju nema potrebe razlikovati pojmove "građanin", "stanovnik", "državljanin", itd. Što će mu sve to kad on samo i jedino podmeće - da bi se mogao rugati, i da bi u vlastitim očima mogao nalikovati "metroseksualcu"?!

(Sve u svemu: on je divan! On je čudo!)

Tko je glasao

Gdje te svrbi?

Daj da te počešem, da ti bude lakše!

Da te počešem po kategoriji "stanovnici Hrvatske", ili da te počešem po kategoriji "građani Hrvatske"?

Ili da te poškakljam po kategoriji "državljani Hrvatske"? Ili da ti dam vritnjak od točke "državljanstvo" do točke "nacionalnost" - pa da barem slijedom tog vritnjaka shvatiš da si napisao idiotariju bez smisla?

(Proguglati pojmove: "stanovnik", "građanin", "državljanin" i "nacija"! Uočiti razlike između pojmova! Upozorenje: za taj posao vam treba 20-ak godina solidnog "humanističkog" obrazovanja! Ako su vam profesori fizike u školi bacali snopove ključeva u glavu, i ako je zahvaljujući tome svaki klinac u vašem kvartu "pod normalno" mogao provaliti u bilo koji tuđi automobil - odustanite odmah!)

Tko je glasao

počeši me na ge četiri....

"Ovo je Francuska, ostali su gosti."

Može li za prijevod za nas s tehničkih fakulteta? Tko je gost?

Tko je glasao

S obzirom da

"Francuska", je li, nije jedno živo biće, a za "goste" predmnijevamo da mogu biti samo živa bića, a ne stvari poput stola, vaze ili moje papirnate maramice, onda smo ispravno konstatirali da je rečenica prije svega - nejasna, da ne kažemo glupa! To jest, leksička budalaština!

Jer, ako je ovo "Francuska", onda "gosti" mogu biti samo "Amerika", "Tunguzija", "Zanzibar" i slično.... (Ukoliko, naravno, zanemarimo problem: kako je moguće da "Tunguzija" dođe u goste "Francuskoj", recimo na ljetovanje na Azurnu obalu..... ?)

Dakle: glupost!

I kao što je jedan kolega ovdje rekao, a to je temeljna stvar koje se ti ne možeš pridržavati, jer kad bi je se pridržavao onda te ne bi uopće bilo: "U demokratskom sustavu se nastojimo držati onoga što je izrečeno, a ne tumačenja onoga što je mišljeno." (Navodnici su uvjetni, tj. navodim po sjećanju.)

S obzirom da je rečenica glupava sama po sebi, boli me ona stvar za to što je Ruža "zapravo mislila"! Zato jer nema vrijedne misli bez vrijednog izričaja, to jest, ekspresije te misli!

Zaboli me ona stvar da li su Ruži osobno u datom trenutku oni "ostali" - oni koji a) nisu državljani RH, b) oni koji po nacionalnosti nisu Hrvati, a imaju hrvatsko državljanstvo, ili c) oni koji po njezinoj osobnoj prosudbi "ne vole Hrvatsku", a to bi mahom trebali biti hrvatski državljani (i "hrvatski stanovnici" kako ti kažeš),srpske nacionalnosti1

Zabole me čuna za duboke misli Ruže Tomašić!

Tko je glasao

bitno da je fino i pristojno

A vidiš - mene boli čuna. Svi smo se složili da je rečenica leksički neispravna, ali su se ipak mnogi našli shodni za tumačenje - "ali nije mislila na Srbe".

Kao što oni imaju pravo reći "nije mislila na Srbe", ja mogu misliti da je mislila baš na Srbe. A kako je ista visokopozicionirana političarka - onda ću si dozvoliti da pušem i na hladno. A da li tebe boli čuna - za to me boli čuna.

Tko je glasao

Međutim,

čime bi se u svom životiću mogao baviti Zoki Milanović da nema Jace i Ruže; i čime bi se ti u svom životiću mogao baviti da nema, recimo, mene!?

Tko je glasao

a čuj

Da nema tebe onda bih mogao raditi grudice od onog što nađem u svom pupku... mogu ti reći da je podjednako zabavno.

Tko je glasao

Prvu tvoju rečenicu

podvlačim tri puta crvenom olovkom, i potpisujem je sto puta! I sve što iz toga slijedi, dakako.

Tko je glasao

glupan drugi put

argus,

samo zadrti velikosrbin može u izjavi Ruže Tomašić pronaći govor mržnje.

Glupane, ako ne znaš što je šovinizam pogledaj u Rječnik stranih riječi.

Ona nije nigdje govorila o građanima nego o Hrvatskoj kao političkom pojmu. Ali kako ste vi zadrti velikosrbin koji smatra da u ovoj državi ravnopravnih građana, bez obzirs na etničko podrijetlo, Srbi moraju biti privilegirani kao što su bili u komunističkoj Jugoslaviji, onda vam smeta i ova bezazlena ali jasna izjava nove hrvatske europarlamentarke.

To se vidi i iz vokabulara koji upotrebljavate. U Hrvatskoj nema Srba, oni žive samo u Srbiji i Bosni i Hercegovini gdje su konstitutivni narod. U Hrvatskoj kao građani Republike Hrvatske žive samo pripadnici srpske nacionalne manjine. Ako tko ima neku arbitrarnu pramjeru, onda ste to vi gospon drug s mentalitetom iz bivše države. Ako ne volite ovu državu široko vam polje slobodno se možete iseliti u majčicu Srbiju gdje je standard dvostruko niži nego u Hrvatskoj koja je usput rečeno bila žrtva velikosrpske agresije u kojoj su sudjelovali i tadašnji po Ustavu Srbi. Ali takvi su se po nalogu iz Beograda dali petame vjetra prije nego što je u Oluji prva granata ispaljena na tzv. Krajinu.

Osim toga gospođa Tomašić dobila je na HDZ-ovoj listi najviše preferencijalnioh glasova, pa je na taj način i pridonijela Pirovoj pobjedi Tomislava Karamarka. Birači su jasno rekli što misle o njoj i njezinoj domoljubljnosti. A vi vaše fatazmagorije možete objesiti mačku o rep, jer i u srpskoj etničkoj zajednici imate podršku od samo 17,2 posto birače s manjinske liste. To vam međutim nikkako ne ide u glavu, pa zato dižete veliku galamu oko jedne normalne izjave Ruže Tomašić. U toj galami ima više mržnje prema svemu hrvatskome nego što je nabijate na teret Ruži Tomašić.

Tko je glasao

Glupan svaki put

Glupane, ako ne znaš što je šovinizam pogledaj u Rječnik stranih riječi.

Radije sam i glupan koji se mora obrazovati Rječnikom stranih riječi, no neobrazovano, bezobrazno i polupismeno šovinističko smeće kao što si ti.

Tko je glasao

Nijedan građanin nije gost u

Nijedan građanin nije gost u Hrvatskoj, građanstvo se mjeri poštovanjem Ustava i zakona.

Građani koji za sebe traže veča prava od drugih građana, ne poštivaju zakon i ustav.

Tko je glasao

???

Misliš na onu gadnu slijepu djecu zbog kojih svi moramo izdvajati i tiskati određeni broj udžbenike na pismu za slijepe? Slažem se!

Tko je glasao

Ne budi seronja

@zap

Kao što je @argus dobro primjetio da se pravimo blesavi ako tvrdimo da Ruža nije mislila na Srbe isto tako ni @Skviki nije mislio na invalide.

Na Srbe su mislili oboje. Dodao bih s pravom ,jer u jednoj građanskoj državi za kakvu se bar ti zalažeš uopće nema potrebe biti po zanimanju npr. Srbin ,a kod nas ih ima. Trenutno Srbi imaju većih problema u Hrvatskoj kao i Hrvati i ostali,egzistencijalnih ,a još im njihovi političari i razni drugi dušobrižnici prave dodatne probleme.

Naime ,stvaraju dojam u javnosti da su Srbi problem u RH ,a zaista nisu ,obični narod.

Dokle ta stalna borba za prava ,gdje je granica. U Hrvatskoj i inače imamo previše kojekakvih profesionalnih boraca za prava. To pomalo iritira ljude.
Dođe mi da se prekrstim ,proglasim Srbinom ,razvedem se od žene i počnem prakticirat homo vezu ,pa da se aktiviram i počnem uživati u "pravima". hehe

Kad prava postaju privilegije ,povlastice?

sve dobro...

Tko je glasao

zamjena teza

A da se ne gledamo u oči i lažemo pritom?

U demokracijama ne možeš optužiti neku "manjinu" što koristi svoja zakonska prava - budući manjinama u demokraciji prava daje samo - većina.

Ja volim politiku s mudima. Ako si kao većina donio zakon gdje piše "Ako po posljednjem biračkom popisu bude X > Y onda ćemo napraviti to i to" - onda to i napraviš. Ako ti se to ne sviđa, OPET napraviš, a u međuvremenu promijeniš zakon, promijeniš uvjete - nešto.

A ne ovako - prvo DAŠ nekoj manjini prava (slijepcima, Srbima, samohranim očevima) - a kada te oni pitaju za to ZAKONSKO pravo (kojim si mahao po EU ili UN-u i dokazivao kako si super, pametan, tolerantan i slično) - onda ti kao većina to pravo NE ISPOŠTUJEŠ, i još ubaciš neku Ružu da im objasni pravilo "tko se buni - neka ide van".

Tko je glasao

Interesantni ste mi vi neki

@zap

Pljujete (s pravom) po hdz-u zbog nekih stvari ,ali bi druge potpisali. Ok.

Narod neke stvari nagonski osjeća. Narod nije glinamol. Političari su nešto istrgovali ,jedni druge izreketarili. Narod se nije pitao nego je bilo čak i ispod žita.
Primjerice,kod pokvarenih i glupih hadezeovaca zauzetih hapanjem Pupovac je skoro ishodio status autonomne pokrajine i zahvaljujući koncentriranoj Vesni Pusić to nije prošlo.

(napomena:@celso ,vidš da ne pljujem po V.P nego je hvalim kad mislim da treba)

Znači ,s 50% spustilo se na 33%. Ne ulazimo sad u razloge.

Sve zakone koji su donešeni pod Ivom Sanaderom trebalo bi podvrći temeljitoj reviziji iz razloga što je isti kao kleptoman bio potencijalno ucjenjiva varalica.

Prema teoriji trule jabuke.

Srbi u Hrvatskoj danas jesu strogo formalno gledano manjina , ali u osnovi nisu ničim zakinuti-naprotiv ,čak je i presoljeno u pravima.

Međutim ,ukoliko stalno njihovi jastrebovi budu kmečali i cijukali ,kod Hrvata ,ne ovih koji pišu ovdje,nego kod većine stvara se dojam da su Srbi ponovno problem ,a probleme treba rješavati.
Sanader je problem rješio kupovinom. Sad se valjda nema para. Milorad nema značajni izborni legitimitet ,Srba je prilično i u drugim strankama (primjerice ,ja sam u laburiste učlanio trojicu) ,pa glumi žrtvu i stavlja žutu traku. Moš si mislit ,profesor ,saborski zastupnik ,šef bitnog odbora i sl. pa stavlja žutu traku. Valjda mu fali koalicijski partner - Sanader.
Ovog premijera ,činjenica je ne može ucjenjivati jer on ima dosata Srba oko sebe da bi ga mogao argumentirano otkantati.
Sad je druga stvar zašto Zoki ima potrebu sramotiti se i braniti abolirane četnike.

Zato ja Srbima savjetujem da malo olabave s tim i pozivam ih da vole svoju domovinu ,jer Srbija je "tamo daleko" i sve dalje.

sve dobro...

Tko je glasao

Podlac

ima misiju da podmeće gdje god stigne. To mu je glavno zanimanje....

Tko je glasao

??

Što je velika legalistice? Jel postoje zakoni? Jel ih donijela većina? Onda neka ta ista većina osigura provođenje svojih zakona - ili neka ih mijenja. Ne možeš stisnut i prdnut istovremeno.

I neka kažu Ruži da ne laprda, jer je ona kao saborska zastupnica i kao političarka pozvana da prva provodi zakone svoje zemlje - dok su na snazi. Neka prvo osigura poštivanje zakona, pa nek onda priča o bunjenju.

Tebi u zakonu piše da tvom radnom mjestu pripada i neka plaća. Baš me zanima kako bi reagirala da nešto piše - ali eto nema plaće. Pa se pobuniš. Pa ti netko kaže da oni koji se bune mogu ići van. Ajd molim te.

Tko je glasao

saborski zastupnik nema

saborski zastupnik nema zadacu provoditi zakone nego ih kreirati..

za provodenje postoji pravosude, drzavno odvjetnistvo, policija ... i poneke inspekcije

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

provodi u smislu - poštuje

Em što ih je dužna poštovati, može sudjelovati i u njihovom kreiranju. Dakle, uopće nemamo o čemu raspravljati, svatko će se pobuniti kada mu se krši zakonsko pravo.

A država je dužna osigurati takav zakonski sustav gdje će ona prva poštivati ono što u njemu piše. A upravo većina donosi zakone.

Sada imamo situaciju da Ruža, koja je dio većine, koja sudjeluje u kreiranju tih istih zakona - u trenutku kada država ne poštuje vlastiti zakon - govori tim istima da se gube, jer se bune.

A imamo i idiote koji je podržavaju.

Tko je glasao

U onom momentu kad se na

U onom momentu kad se na popisu stanovništva nalaze oni, koji ne žive u Hrvatskoj i imaju dvojna državljanstva, se krše zakoni.

Tko je glasao

Popis i državljanstvo

U onom momentu kad se na popisu stanovništva nalaze oni, koji ne žive u Hrvatskoj i imaju dvojna državljanstva, se krše zakoni.

Miješaš kategorije. Popis stanovništva je statistika, a državljanstvo je juridička veza pojedinca s državom, kao što to Konvencija o državljanstvu i definira.

Ne želiš valjda tvrditi da krše zakone državljani RH koji žive po bijelom svijetu i imaju dvojno ili višestruko državljanstvo?

Tko je glasao

aha

A tko je odgovoran za ispravan popis? Ta manjina ili pravna država?

Pravna država ima para, ima mogućnosti, ima ovlasti. Pa nek sredi već jednom taj popis.

Ili želiš reći da trebaju tebi vjerovati na riječ pa je popis ponekad dobar, a ponekad nije?

Tko je glasao

Sadašnjoj vladi je važnije

Sadašnjoj vladi je važnije stvarati razdor među ljudima, nego srediti popis, pa onda sprovoditi zakone.

Ili želiš reći da trebaju tebi vjerovati na riječ pa je popis ponekad dobar, a ponekad nije?

Za tvoju informaciju:

Još nisi ni znal za pollitika.com, kad sam ja kritiziral popis birača i dvojno državljanstvo na ovim stranicama.

Tko je glasao

Dvojno je državljanstvo zakonito

Dvojno je državljanstvo u RH zakonito. Nije kao donedavno npr. u Njemačkoj ili SAD, da država uvjetuje stjecanje svojega državljanstva odricanjem od nekoga drugoga državljanstva koje ne smiješ imati, pa su se ljudi morali odricati hrvatskoga državljanstva da bi npr. stekli njemačko.

Slovenija je donedavno isto tako priječila dvojna državljanstva svojim državljanima.

I svaka država koja dopušta dva ili više državljanstava, daje prvenstvo svom državljanstvu.

Zašto u današnjem svijetu, kad se ljudi kreću više nego ikada, to i ne bi bilo tako?

Tko je glasao

O cijeni rampi za invalidska

O cijeni rampi za invalidska kolica da i ne govorimo. To su sve gosti, koji ne vole dovoljno ovu zemlju, jer joj povećavaju trošak, i treba da odu. (smiley za sarkazam)

Tko je glasao

Kad dnevnik počne krivom

Kad dnevnik počne krivom premisom, jasno je da ima sasvim određeni cilj. U ovom je to slučaju obrušavanje na jednu od eurozastupnica jer je više nego znakovit odabir informacija koje autor pruža.

Kad Ruža Tomašić zasjedne u Europski parlament imat će na raspolaganju dvije opcije kojima će se moći politički prikloniti.

Ruža Tomašić u svakom slučaju ima više opcija, svakako više od dvije. S toga je legitimno zaključiti kako je autoru isključivi cilj ocrniti je imaginarnim vezivanjem uz jednu od samo dvije navedene.

Legitimno je i ocrnjivanje političke neistomišljenice, pogotovo one koja je personifikacija izbornog poraza koalicije SDP/HNS/HSU, no nije jasno zbog čega se to radi podvaljivanjem neistinitih tvrdnji o samo dvije grupacije kojima se Tomašićka može priključiti. Mogao se napisati daleko bolji dnevnik o Ruži i oplesti ju kako god autoru bilo drago. Zbog toga još više čudi banalni pokušaj podvale. Argumenata za kritiku je na pretek pa podvale doista nisu potrebne.

S druge strane, dnevnik jest informativan i prava je šteta što uz solidan prikaz dvije navedene političke grupacije u EP nisu oslikane i ostale. Naravno, u tom bi slučaju bilo znatno teže u njemu se "svetiti" osobi koja je kukurikašima zasluženo otela mandat na koji su računali.

Ovako, korisne su informacije tek u pozadini preočite želje da se Tomašićku silom veže uz svima poznato prezime Mussoli i neka druga ekstremno desničarska imena. Kad je već to bio cilj, moglo se i bez podvale. Za neku paralelu bi se moglo naći argumenata no zahtijevalo bi više analize i činjenica. Najgora je varijanta podvaliti "evo, to su dva vraga i Ruža će se vezati uz jednoga - uz kojeg, svejedno".

Kao osvjedočenom i zagriženom kukurikašu, mali savjet. Ovi su Izbori prošli i okani se ćoravog posla. Za izborni Milanovićev podbačaj nije kriva Tomašićka, nije ni Karamarko. Članovi i simpatizeri kukuriku koalicije se sad trebaju okrenuti Milanoviću i zahtijevati od njega da počne raditi na realizaciji predizbornih obećanja. Izbore nije izgubio zbog premalo kritike političkih protivnika već premalo rada i izostanka onog što je obećavao.

Hrvatska nije talac Ruže Tomašić već Zorana Milanovića. Zato joj ne treba pridavati pozornost veću nego je zaslužuje. Osim ako se ta namjerno ne želi skrenuti s onoga što je doista važno, odnosno najvažnije. Taman kad bi Tomašićka i bila najcrnji vrag, ne bi nas osramotila više od vlade nesposobne da pokrene nužne gospodarske reforme i povede ozbiljnu borbu protiv korupcije. Ta dva pitanja ja vidim kao najvažnija. Za razliku od Ruže Tomašić koja ih ima više, Milanović doista nema drugih opcija od te dvije. Naravno, ako hoće politički preživjeti.

B-52

Tko je glasao

Ajde ne lupetaj gluposti i ne

Ajde ne lupetaj gluposti i ne stavljaj mi riječi u usta. Dnevnik uopće nije o Ruži već o krajnjoj desnici u Europarlamentu, desnici kojoj će se Ruža pridružiti jer dijele iste ksenofobične stavove. Dakako da nju Pučka grupacija neće primiti jer imaju drugačije svjetonazorske stavove i oni ksenofobe u svoje redove ne primaju. Ali od tebe se i ne može očekivati da trezveno razmišljaš jer si previše opterećen Milanovićem i ne možeš napisati dvije riječi, a da ne spomeneš Milanovića.

Ja tebi savjetujem da Milanovića predstaviš kao vudu lutku i da ga s vremena na vrijeme bockaš kad očito prolijevanje žući po pollitici.comu nije dovoljno da se oslobodiš frustracija spram Milanovića.

Koje su to još opcije na raspolaganju Tomašićki u Europarlamentu? Ako ih znaš bilo bi fer da ih navedeš i objasniš.

Isto tako, da je Tomašićka izašla sa svojom listom, uzela bi dva mandata, a ne jedan, tako je zapravo HDZ profitirao. Kad se sve zbroji, za SDP je dobro što je Tomašićka trijumfirala jer je to mobiliziralo birače SDP, pa će oni glasati na lokalnim izborima za SDP, mada mnogi od njih to ne bi učinili bez Ružinog trijumfa.

Tko je glasao

Da, vidim koliko je "za SDP

Da, vidim koliko je "za SDP dobro što je Tomašićka trijumfirala", toliko da se još uvijek slavi. Također, vidim i koliko dnevnik "nije o Ruži". Toliko nije da si je čak i u naslov stavio.

Kao i Milanoviću, savjetovao bih ti da malo razmisliš prije nego progovoriš ili nešto napišeš. Iza nervoznih reakcija se obično krije nekakva nesigurnost, strah ili ljutnja. Nijedno nije dobro ni za agitatore ni za one za koje se agitira.

Što se tiče Ruže, već opcija da ostane nezavisna ruši tvoju konstrukciju. Jel` je to dovoljno trezveno razmišljenje?

A u vezi ovoga da je Tomašićkin trijumf mobilizirao SDP-ove birače, preporučam oprez. Na tu je kartu Milanović sve stavio i za ove izbore. Pa ih izgubio. Nekakva abeceda političkog djelovanja kaže da se vlastiti birači ipak motiviraju drugačije.

B-52

Tko je glasao

Da sms-u u politici je tako,

Da sms-u u politici je tako, baš kao i u životu, jedna reakcija izaziva drugu reakciju, tako će i SDP-ovci pokazati Ruži kao što su ksenofobi pokazali Milanoviću. Da imaš imalo objektivnih sposobnosti uvidio bi da razlika od jedan posto nije razlog za slavljenje pobjede ili tugovanje poraženih.

Naslov dnevnika je dakako povezao Ružu sa skupinama kojoj će se priključiti, a vidim i da o eurozastupnicima znaš koliko i baba s placa. Još objasnim u dnevniku prirodu nezavisnih eurozastupnika, a ti sad meni s "argumentom" o nezavisnim eurozastupnicima kao kontriraš i rušiš "moju konstrukciju". Da si pročitao s razumijevanjem dnevnik, shvatio bi da su danas nezavisni zastupnici već bili osnovali grupaciju, ali se ona raspala zbog potirućih ksenofobija. Da si pročitao dnevnik, shvatio bi da je iz te propale ksenofobične grupacije proistekao dio nezavisnih koje nitko ne želi u parlamentu dok su oni umjereniji priključeni novoj najdesnijoj grupaciji. Da imaš sposobnost razumijevanja, shvatio bi da Ruži preostaju samo dvije opcije, ksenofobični nezavisni eurozastupnici i nešto malo manje ksenofobična grupacija. Dakako, tebi nije stalo do razumijevanja situacija, kako ove opisane tako i situacija vezanih za SDP već samo do opsesivnih tumačenja i cjepidlačenja s kojim meritum stvari nema nikakve veze.

Vidim da svoju ljutnju spram Milonovića, a ona je očita, pripisuješ meni, iako nisi objasnio na što sam ja to ljut niti iz čega isčitavaš moju nervozu o kojoj tako znalački pišeš. Dakako da mene u komentarima ne vodi agitacija već protuargumentacija, ako se za zajapureno blaćenje uopće može reći da su argumenti.

Budući da s tobom nije moguća racionalna rasprava jer svugdje vidiš Milanovićev lik, poput alkoholičara bijele miševe,neću ti više odgovarati.

Tko je glasao

Napišeš netočnu tvrdnju,

Napišeš netočnu tvrdnju, izgovoriš glupost, i onda izgubiš kontrolu dokazujući nedokazivo, u dlaku kao tvoj idol Milanović.

Molim da shvatiš, ako je ikako moguće, Nikakvi ksenofobi nisu "pokazali Milanoviću", to je minorna skupina birača. Milanoviću su "pokazali" SDP-ovi birači, koji da su izašli glasati za njega, Ružini "ksenofobi" bi ostali u velikoj manjini kakva i jesu.

Ostavite se Ruže i primite se pravoga posla.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci