Tagovi

Rugala se Sova Sjenici - Je li EU Nedemokratska?

Jedna od najžešćih optužbi – i najžilavijih mitova - protiv EU jest da je to duboko nedemokratksa tvorevina, koja pati od „demokratskog deficita“. Navodno se radi o svevlašću anonimnih tehnokrata u Bruxellesu, koji ljudima zagorčavaju život do u apsurdne detalje regulirajući svakodnevnicu – sjetimo se do besvjesti u ovu svrhu ekspoatiranog primjera krivih krastavaca. EU se opisuje kao previše udaljena od svakodnevnog života i navodno nije podvrgnuta demokratskoj kontroli, kao što je to slučaj u paralametarnim demokracijama u nacionalnim državama. Taj žilavi mit pojavljuje se i kao jedan od čvršćih argumenata hrvatskih protivnika EU u ovoj pred-refrendumskoj kampanji, i to od strane onih koji se predstavjaju kao ozbiljni i vjerodostojni u svojim stavovima – oni kojima se može vjerovati. Neki su komentatori u medijima, pa i ovdje na Pollitici, ukazali na netočnost tih tvrdnji i zlonamjernost onih koji ih plasiraju. Meni se ipak čini, da mit ostaje čvrsto ukorijenjen i da zahtjeva jedno temeljitije razotkrivanje (debunking).

Koliko u svemu tome ima istine, a koliko neutemeljenih floskula i mitomanskog preuveličavanja, može se utvrditi detaljnim uvidom u mehanizme političkog procesa u EU sustavu. Problem je u tome što, u klimi općeg nepovjerenja prema političkoj klasi u vlastitoj zemlji, a još više u EU, mali broj ljudi uopće ima volju da se upusti u takav pothvat, i linijom manjeg otpora, nekritički prihvaća servirane (polu)informacije glasnog zbora protivnika EU kao istinite. Paradoksalno, upravo protivnici EU optužuju Vladu za nepotune i lažne informacije, a jedan od temelja (i ne samo taj!) svojeg protivljenja grade upravo na širenju polu-istina i laži.

U EU, kao i u drugim političkim sistemima, neka politika najprije se treba formulirati, pa onda i provesti u život. Formulacija neke EU politike sastoji se u prihvaćanju pravila, slično kao što u Hrvatskoj Sabor usvaja zakone. U EU se direktno primjenjivi zakoni zovu Regulacije (regulation), a oni koji dozvoljavanju nacionalnu prilagodbu Direktive (directive).

Donošenje i usvajanje regulacija i direktiva, u EU sistemu uključuje tri instance: Europska Komisija (EK) podnosi prijedloge, Savjet ministara (Council) i Europski Parlament (EP)odbijaju, zahtjevaju promjene i/ili usvajaju. Postupak uvijek počinje Komisija, koja ima pravo inicijative. To se često ističe kao duboko nedemokratski, jer Komisija nije izabrana na demokratskim izborima, pa tako nema mandat naroda.

Mnogobrojni su prijedlozi da se pravo na predaganje zakona proširi na Savjet i na EP, što dobro i demokratski zvuči. Ali sjetimo se tko u Hrvatskoj ima inicijativu i predlaže zakone. Članovi Sabora to mogu, ali u praksi prijedlozi zakona dolaze od Vlade, koja slično kao i Europska Komisija, nije demokratski izabrana, nego postavljena od političkih stranaka koje su na izborima ostvarile pobjedu. Razlog za to je što predlaganje zakona zahtjeva temeljito stručno i pravno znanje. Zato stranke u Saboru preferiraju da Vlada donese prvi prijedlog zakona, oko kojega se može debatirati i pregovarati. Ukoliko se Vlada ne želi baviti nekom problematikom, većina koja iza nje stoji u Saboru, osigurava efikasno gušenje svake neželjene inicijative članova Sabora. Time je efikasno osiguran diktat većine, bez obzira na relevantnost prijedloga.

Slično je i u EU. Za prijedlog regulacije ili direktive, koja potencijano utječe na 500 miljuna ljudi, zahtjeva se stručni i pravni uvid koji u EU sistemu ima samo Komisija. Zato, proširenje prava inicijative za predlaganje, u praksi ne bi malo veliki značaj. S obzirom da Parlament potvrdjuje i razrješava Komisiju,odbijanje Komisije da napravi i podnese neki prijedlog regulacije ili direktive koji joj „sugerira“ značajna manjina u Parlamentu (što je redovita praksa), predstavlja veliki rizik za preživljavanje i reizbor Komisije, pa Komisiji ne pada na pamet da ignorira takve sugestije.

Najveća promjena u EU sistemu tokom vremena je rastući utjecaj Parlamenta u zakonodavnom radu. Danas je Parlament potpuno ravnopravan nekad svemoćnom Savjetu. I iako EP nikada nije postao sasvim „narodni“, kao što su se mnogi nadali, porast njegovog utjecaja je ključan u demokratizaciji EU sistema.

A kako je sa opearcionalizacijom politike? U tome Komisija ima veliku ulogu, ali ne u praktičnom provodjenju zajedničke politike u zivot (npr. zaštite okoliša, poljoprivreda, carine, itd.), što je u nadležnosti zemalja članica. Uloga Komisije je u jednoj medju-fazi: većina propisa koji se donesu zahtjevaju detaljnije dokumente – decisions (odluke s mandatnom snagom) i recommendations (neobvezne preporuke) koji omoguću praktičnu provedu zakona. To imamo i u Hrvatskoj, u obliku Zakonskih Uredbi i sličnih dokumenata, koje donose nadležna ministarstva, odnosno ministri.

Na EU-nivou, isto kao i u državama članicama, ti detaljni dokumenti sa zakonskom snagom definiraju pravila ponašanja u svim sektorima. Ti dokumenti imaju veliki utjecaj na svakodnevni život ljudi, pa se može postaviti pitanje je li način na koji se donose nedemokratičan. Njihovo donošenje počiva na delegiranim pravima Parlamenta i Savjeta, slično kao što Sabor delegira ta prava nadležnim ministarstvima. Ali, ne daje li to u praksi preveliku moć Komisiji? Upravo notorno pravilo o krivim krastavcima donijela je Komisija jednim takvim dokumentom. Mogu li zemlje članice i, posredno, njihovi gradjani, nadzirati i ograničiti Komisiju da se ne otrgne od demokratske kontrole dalje nego što to je to u ičijem interesu?

Odgovor je da postoji izuzetno jaka demokratska kontrola nad radom Komisije, a odvija se u vjerojatno najmanje poznatom dijelu EU političkog sistema. Svaka odluka i preporuka koju donosi Komisija podvrgava se kontroli jednog medju-državnog komiteta, koji se tipično sastoje od relevantnih stručnjaka i pravnika iz nacinalnih ministarstava. Oni glasaju o prijedlogu na potpuno isti način kao i ministri u Savjetu Ministara glasaju o regulacijama i direktivama. Ako se radi o važnim pitanjima, predstavnici neke zemlje dati će svoj glas za ili protiv, tek nakon obrade slučaja u odgovarajućem odboru u nacionalnom parlamentu.

Ako komitet odbije prijedlog Komisije, prijedlog se mora povući ili ide na višu instancu – Savjet Ministara.
Insideri zovu taj sistem „komitološki sistem“, što baš i ne signalizira nešto blisko narodu, ali u praksi se radi o efikasnom demokratskom stroju - „strojarnici“ demokracije. U EU sistemu postoji 200 do 300 komiteta koji prate rad Komisije. Oni obradjuju na tisuće slučajeva svake godine.

U Hrvatskoj, pa niti u drugim državama, ne postoji paralela tome sistemu. Hrvatski Sabor može tek sanjati o takvoj kontroli nad radom Vlade. U ovome slučaju, dakle, možemo dovoriti o višku demokracije u EU-sistemu.
Sve ovo ne znači da EU funkcionira perfektno. Naprotiv, puno toga bi trebalo promijeniti. EURO je postavljen na klimavim nogama, što je lako vidjeti u aktualnoj krizi. Svakomjesečne selidbe parlamenta izmedju Bruxellesa i Strassbourga su groteskne. Zajednička poljoprivredna i ribarska politika podsjeća na najsvjetlije dane planske ekonomije. Ali, istovremeno se je uspjelo razviti jedan zajednički europski sistem demokratske kontrole, do samog dna političke „strojarnice“.

I to treba priznati, a ne širiti poluistine i laži – koje se kao što znamo, na kraju obiju o glavu onima koji ih ih iznose.

Napomena: Ovaj tekst je inspiriran i većim djelom predstavlja prijevod teksta profesora Jens-Blom Hansena, sa Instituta političkih znanosti Sveučilišta u Aarhusu (Danska). Analiza je zasnovana na Hansenovoj knjizi „EU Comitology System in Theory and Practice. Keeping an Eye on the Commission“ (Houndsmills Palgrave, 2011)

Komentari

Pilatovsko pranje

Rugala se Sova Sjenici - Je li EU Nedemokratska?
Pitaj Grke i Talijane tko im je postavio premijere i po kojoj to demokratskoj proceduri? Masonskoj? Fašističkoj? Nacističkoj? Boljševičkoj?

I povuci vodu!
Možeš i ruke oprati....; - a ko je to propisala ta Komisija i ako i ona uopće zna da se moraju prati ruke nakon sranja.

Tko je glasao

Rugala se Sova Sjenici

Pitaj Grke i Talijane tko im je postavio premijere i po kojoj to demokratskoj proceduri?

Uuužaaas! Tako nešto se u državama koje nisu članice EU ni u ludilu ne može dogoditi.

Tko je glasao

A tebi @rupert je HDZ -

A tebi @rupert je HDZ - država? No, tak sam si i mislili čitajući tvoje veleumne upise ovdje.:):):):):)

Tko je glasao

Ispričavam se, nisam uspio

Ispričavam se, nisam uspio pronaći snimak u kojemu Ivo kaže: "Jaco, imenujem te nasljednicom na mjesto premijerke". Nisam računao s tim da ima onih koji ne mogu zaključiti koja je veza između događaja s ponuđenog linka i "demokratskog" imenovanja na mjesto premijerke. :-)

Tko je glasao

Ma dragi moj @rupert,

Ma dragi moj @rupert, ponavljam Ti: HDZ nije država! Osim toga, HDZ je tada unutar države dobivao najveći broj glasova i prestrojavanje unutar vladajuće stranke nije isto kao da je Merkel postavila npr. Jadranku Kosor nakon odlaska Sanadera.
To je poanta.
I dalje mislim da je EU ništa drugo nego li diktatura. Točno je da i diktature mogu imati pozitivnih segmenata ali nekako imam utisak da su unutar EU diktature ti pozitivni elementi rezervirani samo za bogate i jake. Hrvatska to sigurno nije.

Tko je glasao

ehm...

Nama bi jedno 10-20 godina dobro došla diktatura, bez ikakvih pozitivnih elemenata :)

Tko je glasao

Imamo je već i oduvijek smo imali...

Nekad Proleterijata, zadnje vrijeme Kapitala ...

Provinciopolis

Tko je glasao

ali te države se po

ali te države se po demokraciji nikako ne mogu mjeriti s ovom "strojarnicom demokracije", kako vam to nije jasno, kolega rupert?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Mađari haluciniraju i

Mađari haluciniraju i prosvjeduju protiv EU. Ni oni nisu čuli za strojarnicu demokracije

http://www.youtube.com/watch?v=R3zy5t2ddLQ&list=UUpwvZwUam-URkxB7g4USKpg...

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Uz to ako je ono original

Uz to ako je ono original dokument , onda je Mišetićev potpis 100% falsificiran...

Justice for all !

Tko je glasao

Izgleda da se banda igra sa

Izgleda da se banda igra sa lažiranjima podrške Gotovine EU...

Pismo koje je pisano iz SAD i kao ima samo "englesku tipkovnicu" slučajno ima slovo Đ. Osobno ću se potruditi kontaktirati Mišetića i Gotovinu , jer ovo je GADAN LOPOVSKI PRESEDAN...

Pogledajte i uvjerite se...

http://image.dnevnik.hr/media/document//60564377.pdf

U mojim Vinkovcima 80% grada je sigurno protiv , ja ne vidim razloga kako podrška za EU može biti 60%... Sve mi se čini da će ovo biti jedna od najvećih prijevara u povijesti izbora...

Justice for all !

Tko je glasao

Busola, Ja imam njemačku

Busola,

Ja imam njemačku tipkovnicu na kojoj nema Đ, no ipak ga mogu pisat. Sa iste tipkovnice mogu pisat i чирилична слова. Није проблем ни арапски, а ни хебрејски.

Čudno zar ne.

Tko je glasao

Bravo, Skviki!

Da mi je znati kako da to dobijem! Odmah bih počela pisati na ćirilici! Ali, ne znam kako se to radi!

Tko je glasao

Habermas

misli malo drukčije....

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,799237,00.html

Statistička pogreška

Tko je glasao

Sramotno je diktaturu u EU, prikazivati kao demokraciju

EU se opisuje kao previše udaljena od svakodnevnog života i navodno nije podvrgnuta demokratskoj kontroli, kao što je to slučaj u paralametarnim demokracijama u nacionalnim državama. Taj žilavi mit pojavljuje se i kao jedan od čvršćih argumenata hrvatskih protivnika EU u ovoj pred-refrendumskoj kampanji.
To nije mit, ni floskula, ni mitomansko preuveličavanje, ni servirana poluinformacija, ni lažna informacija, već čista istina.

Uspoređivanje vladavine EU, s Hrvatskim saborom je uvreda za Hrvatski sabor i Vladu, ili barem za njihove birače, jer su onisvoje predstavnike izabrali na demokratskim izborima, i imaju prilike mijenjati ih.

Također, iako najčešće rade po diktatu EU, i pod pritiskom ucjena, zastupnici Hrvatskoga sabora, ako nanose štetu, nanose je samo hrvatskome narodu, dok EU-neizabrani birokrati, nanose bijedu, siromaštvo, kaos, opasnost od rata, milijunima ljudi, a svojim stavom prema demokraciji i možda cijeloj civilizaciji i nitko ih ne može izborima mijenjati.
http://pollitika.com/tone-zbog-sudara-diktature-i-demokracije

http://pollitika.com/protiv-ulaska-rh-u-eu-jer-suicidu-uvijek-ima-altern...

Tko je glasao

Uspoređivanje vladavine EU, s

Uspoređivanje vladavine EU, s Hrvatskim saborom je uvreda za Hrvatski sabor i Vladu, ili barem za njihove birače, jer su onisvoje predstavnike izabrali na demokratskim izborima, i imaju prilike mijenjati ih.

Ovo nedvojbeno implicira da članovi EP-a nisu demokratski izabrani, što je notorna laž. Da vidima kako svari uistinu stoje:

Članovi EP biraju se na demokratskim izborima, potuno identično kao i članovi nacionalnih parlamenata, po stranačkom ključu ili kao neovisni kandidati. Izbori se odvijaju svake 5. godine.

Predstavnici nacionalnih država u Savjetu (Council) su ministri koje delegiraju Vlade nacionalnih država. Status i demokratski legitimitet njihove funkcije identičan je ministrima u nacionalnim vladama. Mijenjaju se u taktu s nacionalnim parlametranim izborima, odnosno promjenama u Vladama.

Niti članovi EK (povjerenici) nisu "pali s neba", niti su ih podmetnuli masoni i iluminati. Njih delegiraju zemlje članice, u pravilu kao najkompetentnije ljude u svom području djelovanja (medju pnima koji su angažirani u politici). S obzirom da je EK izvršno tijelo, to se može usporediti s postavljanjem ministara u Vladu. Ipak, uz u razliku da za ministra možeš postaviti svaku šušu ili lopova ako imaš većinu u parlamentu (Saboru), imenovanje povjerenika u EK (kao pojedinaca ili kao kompletne Komisije) je u rukama Europskog Parlamenta, na koje nacionalna vladajuća stranka nema nikakav utjecaj.

EK se potvrdjuje svake 5. godine, sinkrono s izborima za EP.

Administriranje i praktično provodjenje politika EU, za koje je EK nadležna, pod detaljnom je demokratskom kontrolom EP i zemalja članica ( kao što i piše u dnevniku), u praksi u neusporedivo većoj mjeri nego mnoge nacionalne Vlade.

Zato, prije nego što napišeš ovakve patetične, ali i zločeste insinuacije, potrudi se i informiraj se. Ovako, blamiraš se i predstavljaš kao istinski agitator i lažljivac.

The Observer

Tko je glasao

Istinski agitator i lažljivac

Evo tko je tko, bolje od tebe zna izabrani član EU parlamenta:
http://www.youtube.com/watch?v=M2dwyaiT-Bs

Tko je predsjednik EU vijeća i tko ga je izabrao, ovaj zna bolje od tebe @bet:
http://www.youtube.com/watch?v=rRNXwLdRfwQ

Tko je ministrica vanjskih poslova EU i kako je izabrana, opet zna bolje od tebe@bet:
http://www.youtube.com/watch?v=RVjUJDogv_w

Tko je odgovoran u EU za nered, neuspjeh, kaos i krizu, tko je postavio bez izbora premijere u Grčkoj i Italiji, opet zna bolje od tebe:
http://www.youtube.com/watch?v=YI31CWsjX9U

Zato, prije nego što napišeš ovakve patetične, ali i zločeste insinuacije, potrudi se i informiraj se. Ovako, blamiraš se i predstavljaš kao istinski agitator i lažljivac.E, @bet, samo se ti blamiraš braneći ono što ne brane ni sami Europljani, koji žive u tome euROPSKOME raju:
http://www.youtube.com/watch?v=4OivEcnZ_mE

Što mogu kada su Mađari pročitali moje dnevnik i podlegli mojoj "agitaciji i laganju" da je u EU, kao nekada u SSSR-u.
Da netko drugi ne bi sada gradio zidove i pravio željezne zavjese?)))

http://www.youtube.com/watch?v=R3zy5t2ddLQ&list=UUpwvZwUam-URkxB7g4USKpg...
Pogledaj ovoga s tablom EU=SSSR i sve one sa silnim svijećama - svi su podlegli mojoj agitaciji i laganju, te pristali da se blamiraju kopirajući neke moje tvrdnje:)))

Tko je glasao
Tko je glasao

split u tranzitu

Jutros u splitu pojačan tranzit . Radnici trajektom sa brača a policajci autoputom iz zagreba . Neznaš kojih ima više.
Ove godine počela ranije turistička sezona.

Ps
Kerum na kavi sa ostojićem ( onim trećim )

Tko je glasao

Ne znam dali si bio tamo @Golgota

Ja sam taman prolazio na Dolac i vjeruj mi da mi je na sekundu proletilo glavom " ZA EU " kad sam čuo kako šizofreno govornici govore i kojim se "argumentima" služe ...
Naravno da to ničime ne opravdava ugnjetavanje slobode riječi i postupanje Policije spram ovog čovca, ali samo pod uvjetom da lik nije skibio kako Pernar uspijeva doć u medije i uz pitanje što je dotični počinio, a ova fotka nam to ničime ne govori ( vidim kliješta - možda je htel skinut fEUdalni barjak !!?? - to su sa govornice navjestili da će počinit )

Provinciopolis

Tko je glasao
Tko je glasao

Alo stručnjakiiii !!!!

Bi mi štel neko objasnit ovaj link iz prethodnog komentara ? Koje to veze ima sa vadavinom naroda !?

Provinciopolis

Tko je glasao

hahahahaha

Hatzie hvala na "objašnjenju"

Provinciopolis

Tko je glasao

enivej, ako eu ne smeta uopce

enivej, ako eu ne smeta uopce krsenje prakticki svih demokratskih standarda kod provodjenja referenduma sa strane establishemnta, nagradno pitanje glasi. jeli eu demokratska?

Tko je glasao

Koji su to "praktički svi"

Koji su to "praktički svi" demokratski standardi prekršeni? Ovaj referendum nije ni manje ni više demokratičan nego svi drugi izbori koji u u Hrvatskoj provedeni do sada. Je li zato što ti misliš da javna rasprava nije dovoljno dugačka i dovoljno kvalitetna? Za to nažalost be postoje pisani standardi. Ugovor je objavljen već mjesec i pol dana, i svatko ga je mogao pročitati i organizirati raspravu po volji. Vladi je u interesu ( i za to ima mandat skoro cijelog, tek nedavno izabranog Sabora), da referenum uspije ( iz njima znanih razloga, s kojima se eto, u ovome slučaju, i ja slažem), i organizirali su informiranje onako kako su smatrali korisnim za svoj cilj. Je li to bilo dobro ili loše, subjektivni je dojam i batina s dva kraja. Sutrašnji rezultat će pokazati tko je u pravu a tko se je preračunao.

Uostalom, što se nisi žalio nadležnim tijelima, umjesto da "prodaješ zjake" na pollitici, ili što nisi tražio informacije koje su te zanimale kada su poglavja pregovora zatvarana, neka i prije nekoliko godina? Upravo je vaše nedjelovanje kada ste mogli i imali na to pravo, a niste, glavni argument zašto su sadašnji prigovori kao "prdac u vjetar". Ako ti nešto nije po volji, ti glasaj protiv - i mirna Bosna.

The Observer

Tko je glasao

Bet, Koji su to "praktički

Bet,

Koji su to "praktički svi" demokratski standardi prekršeni?

Pa kad se uzmu riječi od Vesne Pusić o ne dobivanja penzije ako se ne glasa za ulazak, onda su i neki drugi standardi prekršeni.

Ja osobno to shvačam ko ucjenu, a o ustavnom pravu građana (EU a i Hrvatske)da ne govorimo.

Tko je glasao

http://pollitika.com/hrvatski

http://pollitika.com/hrvatski-demokratski-deficit

cisto da se uputis u osnove demokracije, kako bi znao o cemu pricas.

Tko je glasao

A ti bi prije nego što se

A ti bi prije nego što se upustiš u diskusiju trebao naučiti razlikovati dokumente i njihov značaj. Ovaj "kodeks" nije nikakav pravni dokument nego preporuka za dobru praksu. Ja mu ne odričem demokratsku vrijednost, ali u Hrvatskoj se referenum odvija po Hrvatskim zakonima, kakvi god jesu, a ne po nekim preporukama, ma koliko dobre i demokratske bile.

Ako postoji diskrepancija izmedju ovoga kodeksa i hrvatskih zakona, što nisi na vrijeme organizirao JOT kampanju da se to ispravi? Ako misliš da se sada krši Hrvatski zakon, zašto se nisi žalio? Pa i Sabor je nedavno izabran na netočnim biračkim spiskovima, pa...?

Demokracija je kompliciran proces, i zahtjeva malo više od besplodnog piskaranja po netu. A odluke se donose po onim pravilima koja vrijede ili koliko smo spremni prihvatiti njihovo gaženje.

The Observer

Tko je glasao

zalim se onima koji jedino

zalim se onima koji jedino mogu stvar promijeniti. to su hrvatski građani. ustavni sud i dip u ladicama imaju masu tuzbi protiv ustavnosti i zakonitosti (mada standard koji spominjem ne pise u slovu zakona, vec je dio dobre politicke prakse koju je josipoivc do nedavno hinio) i nisu mrdnuli s mjesta da stvar promijene. oprosti sto nisam glup da idem smjerom koji ne vodi nigdje.

a cijela ova fama mislim da odlicno opsije empirijski stanuje li demokracija u eu ili ne stanuje. mogu te podsjetiti i na prijetnje grckoj kada su rekli da ce organizirati jedino suvislo politicko rjesenje krize - referendum.

pa tako, bet, ako hoces pricati o demokraciji, dobro je da bude sto vise upucen u istu temu.

Tko je glasao

recimo ustavni sudovi

recimo ustavni sudovi određenih država trebali bi štititi kao ustav, je li demokraciju.
i taj isti ustavni sud se redovito konzultira sa, nazovimo ih "EU partnerima", kako tumačiti ustav kako bi odgovarao politici EU/državnoj. Malo kreativnog tumačenja- ovakvo kakvo je gore i evo ga.. tu smo.. sve pršti od demokracije.. jest doduše sa sovjetskim štihom, ali ipak demokracije..

no o demokratičnosti same uprave oglasili su se i sami:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1325398/Euro-court-outlaws-cri...

nije prevedeno kao gornje remek-djelo, ali osjeti se "isti miris"

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Hrvatski građani - jedini koji nešto mogu promijeniti ?!

Što je ovo - JOT populizam ?

Ako imaš osnovanu pritužbu na ustavnost, onda se USUD proglasi nenadležnim (ili gluhim).
Ako pokažeš nebrojene dokaze o fantomskim biračima i nesređenim biračkim popisima - možeš se s tim fućkati.
Ako uspiješ u nemogućoj misiji skupljanja milion potpisa za referendum, onda se taj referendum NE održi! Dapače, sami sakupljači potpisa više ga ne žele!
Kad tisuće ljudi maršira mjesecima i traži prijevremene izbore, politička oligarhija glumi 3 majmuna.
Kad su nas uveli u NATO, nije ih zanimalo naše mišljenje.
Prijedlog da se zajedno sa sutrašnjim referendumom održi i "referendum o referendumu", mrtvi hladni su ignorirali.
Referendum o ulasku u EU održavaju samo zato jer - moraju!

Tvoje povjerenje u građane koji mogu nešto promijeniti zasnivaš na... čemu?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

na objektivnom uvidu. stvar

na objektivnom uvidu. stvar nece mijnjati onima kojima postojece stanje pase. temelji logike.

Tko je glasao

Temeljna logika

Aha, USUDu, Saboru, Vladi, političkoj oligarhiji postojeće stanje paše, pa ga neće mijenjati, ali ti se objektivno sagledavši stvari uzdaš u hrvatske građane koji se ovima obraćaju a koji to obraćanje neće uvažiti jer im postojeće stanje paše. Objektivno - temeljna nebuloza!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ko ce prije nauciti na

ko ce prije nauciti na greskama? onaj kome greske pasu ili onaj kome greske ne pasu? sorry bigulice, ali ovdje fakat govorimo o osnovama logike i prirode i drustva.

Tko je glasao

sorry gale

logika ti je krivi krastavac ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

aha bigulice. znaci ti tvrdis

aha bigulice. znaci ti tvrdis da greske ispravljaju oni kojima te greske odgovaraju. sjedi, pet.

Tko je glasao

i da te ne zaboravim

i da te ne zaboravim priupitati, kakav je to populizam kada ides kontra sviju? jeli to isto tako element osnovne logike cji si ti zagovornik gdje greske ispravljaju oni kojima te greske pasu i tako dalje?

Tko je glasao

alas (error on page, a

alas (error on page, a odbijam uznapredovati na firefox u ovom trenutku) pa komentar ovdje umjesto tamo gdje bi trebao biti, iako i ovdje paše. možda vam je promaklo kako su i titule poput generalni sekretar, komisija, direktive isl. preuzete direktno iz komunističkih sistema? kako su kvote, statistike, planska ekonomija i peto,deseto i ostalo ljetke bile modus operandi u SSSR-u? i jugoslaviji naravno..

SVE je isto. I ova bezumna tirada iz kojegod knjige također. Odite, bet negdje na internet i potražite neke propagandne materijale iz toga perioda. ISTI su. I S T I ! Sigurno postoje i tisuće knjiga sličnih ovoj, tamo iz 70-ih, 80-ih..

Odgovor je da postoji izuzetno jaka demokratska kontrola nad radom Komisije, a odvija se u vjerojatno najmanje poznatom dijelu EU političkog sistema. HALO?

strojarnica demokracije HALO?

No pustimo demokrato-fetišizam na stranu. čak i ovo bezumno djelce priznaje kako sve dolazi iz "centra" i kako je sve "zajedničko"= "totalitaristički", a ovi pravni stručnjaci i "relevantni" stručnjaci, da mi je samo znati tko ih a) postavlja, b) plaća, c) indoktrinira? na svakom koraku? ne samo da mi je znati, nego ZNAM na pojedinim slučajevima koje neću ovdje iznositi.

i koje bi bile reperkusije previše neslaganja? oni "obrađuju" tisuće slučajeva godišnje.. HALO? da je to s krastavcima uopće IKAD prošlo dovoljan je dokaz tko sjedi tamo.. i daleko od toga da je to jedini slučaj.. naravno, i lova ispod stola dobro dođe.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

ne zaboravimo ni ljude, iliti

ne zaboravimo ni ljude, iliti ad hominem. Javier solana, Barroso.. ortodoksni komunisti.. a tu možemo dodati i naše stručne predstavnike u procesu demokratske kontrole.. generacija 2.0

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

malo o europskom fondu za

malo o europskom fondu za uzajamnu pomoć (s hrvatskim titlovima).

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DeP1lm3t4MQ

no vjerujem da i za to postoje prikladne kontrole (jedino ne od strane "građana")

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

u svojim rukama držim u

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

kako ovo ne bi bile "osobne

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

u svojim rukama držim

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ovaj dnevnik nije mjesto za

Ovaj dnevnik nije mjesto za izdrkavanje osobnih frustracija prema @bet-u, niti je tema Sovjetski Savez, Radi se o procesu politickog odlucivanja u EU. Zato spam.

The Observer

Tko je glasao

Agitprop i EU u razvojnoj fazi prema SSSR-u

Ovaj dnevnik nije mjesto za izdrkavanje osobnih frustracija prema @bet-u, niti je tema Sovjetski Savez, Čak i u EU parlamentu uspoređuju EU s propalim SSSR-om.

Zašto bi @Debe, bio izvan teme, kada priča o načinima djelovanja u SSSR-u?

Nije izvan teme ni kada povezuje, tvoj dnevnik s agitpropom!

http://www.youtube.com/watch?v=YEPGaIId7kg&feature=related

Tko je glasao

Ne radi se o agitpropu, nego

Ne radi se o agitpropu, nego o jednostavnim i provjerljivim činjenicama. Zato je jedina svrha spominjanja SSSR-a u ovom kontekstu i vrijedjanja, bez i jedne riječi reference na sam tekst i iznešene tvrdnje, je perfidno odvraćanje diskusije s činjenica na područje subjektivnih dojmova.

Vaš je problem (i tvoj) što niste u stanju iznijeti proturagumente na bilo koju tvrdnju iz dnevnika, pogotovo što on razgoljuje do besvjesti histerično ponavljane mantre o navodnom fašizmu EU, a sada evo i staljinizmu.

To što neki u EP koriste parabolu usporedbe EU s SSSR-om, jest zbog ljihove želje za sveobuhvatnom liberalizacijom, koje se ti, inače, groziš. Samo što je to za tebe očigledno prekomplicirano za shvatiti.

The Observer

Tko je glasao

Kako toj "kokoši bez krila" prepustiti svoju sudbinu, dok lisice

... s krvavim perjem od grčkih , portugalskih, mađarskih, španjolskih, rumunjskih, slovenskih, irskih,..kokoši, harače njenim kokošinjcima?

To što neki u EP koriste parabolu usporedbe EU s SSSR-om, jest zbog ljihove želje za sveobuhvatnom liberalizacijom, koje se ti, inače, groziš. Samo što je to za tebe očigledno prekomplicirano za shvatiti.
@bet, tvoje shvaćanje demokracije je da je demokracija moći raditi i djelovati onako kako odgovara diktatorima, političkim moćnicima:

-smiješ hvaliti diktatora
-smiješ hvaliti njegove kanale kojima maskira diktaturu
-smiješ birati od samo jednoga predloženoga koga hoćeš
-smiješ slobodno prihvaćati sve zakone kojima on sebi i svojima pribavlja koristi
-smiješ biti siromašan
-smiješ biti nezaposlen
-smiješ mu poklanjati sve što zaželi
-smiješ raditi u korist štete svoje države i naroda
-smiješ pljačkati za račun diktatora ili moćnika
-smiješ bankama omogućiti da gule kožu građanima
-smiješ mu dati svoju mamu, sestru, kćerku, sina...

a ne smiješ, SAMO ono što se samozvanim suverenima, ne sviđa!

Vaš je problem (i tvoj) što niste u stanju iznijeti proturagumente na bilo koju tvrdnju iz dnevnika, pogotovo što on razgoljuje do besvjesti histerično ponavljane mantre o navodnom fašizmu EU, a sada evo i staljinizmu. Koji je tvoj argument da je Grcima dobro ?
Koji je tvoj argument da je dobro Mađarima u EU?
Koji je tvoj argumenta, da je Talijanima dobro u EU?
Koji je tvoj argument da je Ircima dobro u EU?
Koji je tvoj argument da je Portugalcima dobro u EU?
Koji je tvoj argument da je Španjolcima dobro u EU?
Koji je tvoj argument da je Rumunjima dobro u EU?

To što Poljacima još nije tako loše kao nabrojanima?

Tvoj argument da će Hrvatima biti bolje s onima koji su nam neizravno određivali vlast i birali nam ljude koje će moći izlobirati, da rade za njih, a ne za svoju državu, koji su nas preko desetljeća ucjenjivali, proglašavali nas zločincima, nametali nam embargo, da nas lakše poubijaju, koji nam ne daju primjenu Međunarodnoga prava, već izmišljaju kojekakvu "toplu vodu" za nas, koji nam ne daju da proglasimo svoj ZERP, je vjera kokoške u dobre namjere lisice kojoj s njuške još viri krvavo perje.

Kako odgovoriti na te tvoje "argumente"?
Kako "kokoš podrezanih krila" proglasiti vrijednom divljenja?

Kako toj tvojoj "kokoši bez krila" (ti kažeš "podrezanih")prepustiti svoju sudbinu, dok lisice s krvavim perjem od grčkih , portugalskih, mađarskih, španjolskih, rumunjskih, slovenskih, irskih,..kokoši harače njenim kokošinjcima?

Tko je glasao

Demokracija na djelu

http://www.advance.hr/vijesti/anti-eu-prosvjedi-u-zagrebu-i-rijeci-na-tr...

(radi aktualnosti dnevnika i događaja, "zlorabim" dnevnik - nadam se da ne zamjeraš)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bat, Jedna od najžešćih

Bat,

Jedna od najžešćih optužbi – i najžilavijih mitova - protiv EU jest da je to duboko nedemokratksa tvorevina, koja pati od „demokratskog deficita“. Navodno se radi o svevlašću anonimnih tehnokrata u Bruxellesu, koji ljudima zagorčavaju život do u apsurdne detalje regulirajući svakodnevnicu – sjetimo se do besvjesti u ovu svrhu ekspoatiranog primjera krivih krastavaca. EU se opisuje kao previše udaljena od svakodnevnog života i navodno nije podvrgnuta demokratskoj kontroli, kao što je to slučaj u paralametarnim demokracijama u nacionalnim državama.

Te optužbe su i osnovane i stoje na čvrstim nogama. Makar sam za ulazak Hrvatske u EU i još od kraja 60-h zagovornik te iste, se sa dosta stvari ne slažem.
Najviše me smetaju pojedini lobiji iz industrije hrane. Ljudima se prodaje svašta, a pogotovo unijskoj sirotinji.

Tko je glasao

E, moj Skviki,

ne-unijskoj sirotinji u Hrvatskoj gospodin Todorić prodaje tzv. Kplus proizvode.... Jednom sam kupila njoke sa oznakom Kplus.... Stavila ih u kipuću vodu - i raspali se istog časa! Naprosto, nestali njoki, pretvorili se u gustu vodu! Od tada više ne kupujem Kplus hranu, koliko god jeftinija bila....

Evropski lobiji?

Pa mi u slobodnoj Hrvatskoj poznajemo jedino život sa lobijima svih vrsta i fela! Stranka koja je veći dio vremena bila na vlasti, bila je glavni lobi! Šef tog lobija je skoro cijelo desetljeće neometano pljačkao zemlju i njezine građane!

A sad, puste ga iz pritvora, on ode u rodni Split, i tamo se s njim rukuju, tapšaju ga, pozdravljaju.....

Da bi bilo demokracije, Skviki, moralo bi biti ljudi spremnih i sposobnih za demokraciju. A kaj kad tih ljudi nema?

Ovi kaj su došli na Jelačić plac da trgaju zastavu EU - kaj su to ljudi spremni za demokraciju? Ne, to su provokatori koji traže bilo kakav povod da rade sranja, pa da vide svoju sliku u tv dnevniku. To je sve.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci