Tagovi

Rubni djelovi političke prakse 7 - nedostatak demokratskog potencijala

I u doba novog moderniteta Hrvatska je raskrižje puteva, na kojem se prometuje vjekovima i u tome nešto radi i zarađuje. Na rubnim djelovima prakse, kao i obično, pokušava se kontrola stvari i istovremeno korist i prednosti od prometa koji teče. To izaziva stalne kontradikcije i gužve, takve da je često usijano do nepodnošljivosti. Lokalni šerifi povremeno uvode neki red, ali to je najčeće predah do novog usijanja. Bolji red uvodi cestar, koji povremeno nekog složi na pod. Jedna od rubnih odlika takve prakse, pa i sada, je nedostatak demokratskog potencijala, više nego nedostatak volje. Zna se da su sigurnost, raspodjela novca, uvažavanje različitosti, održavanje putova i nešto reda oko rada glavni problemi. Različita rješenja se nude ali nečeg nedostaje, pa se to uporno izbjegava i prevladava lov u mutnom.

Najrenomiraniji autori su to obradili kao "u registraturi" i "balkanska krčma". Kakva je ta lokalna krčma na raskrižju putova zbilja? Lov u mutnom prevladava jer se ne zna i ne može na bolji način. Pretežni dio sudionika u krčmi je opredjeljen za bolji način i iscrpljuje se u tome, ali kako? Naviklo se je na svašta, različito i isto. I bliske frakcije forsiraju razlike. Najgore je kad se krene u taj novi bolji život. Tu na svakom djelu i djeliću krčme plamte takvi naboji da više nitko nije u stanju probiti se do šanka i WC-a. Sve se očekuje od drugog i drugih, a većina krčme drži nazovi ključne pozicije. Nazovimo taj raskorak, taj rubni dio koji povezuje veoma različite frakcije, nedostatak demokratskog potencijala.

Radi se o banalnostima koje zavrjeđuju pažnju, jer se ponavljaju do besvijesti. Piješ a ne samo da nisi u stanju da to platiš, nego i probijanje do šanka očekuješ od drugog a pišanje, kad je već nužda, obavljaš u situaciji gdje jesi. Zanimljivo. Neki tumače da će se problemi sigurnosti, raspodjele novca, uvažavanje različitosti, održavanja putova i nešto rada rješiti reformama ili dolaskom šerifa okruga. Mačku o rep. Kakve reforme oko sigurnosti kad preteže volja za neredom i kakve reforme oko novca kad se radi o problemu viška novca kojeg bi većina zgrabila? Kakve reforme oko različitosti kad i bliske frakcije dudlaju svoje i više ne vide ni krčmu. Kakva reforma održavanja putova kad cestari moraju osiguravati donji red šakama? Kakva reforma reda oko rada kad se većini i ne radi, pa ni uredno kočijašenje nije u modi?

Šta su u tome političke stranke? To su oni predstavnici preteženo pripitih frakcija u krčmi, koji kao malo trijezniji ili sitni šverceri, žicaju još kako tako držeće djelove krčme za neko piće, ne samo za platiti nego i za donijeti sa šanka. Oni su neke vrste ulagači i igrači na sreću, koji očekuju kakav dobitak a do tada i bez toga se zadovoljavaju kakvom takvom pozicijom. Znaju da je njihova pozicija varljiva, pa su koncentrirani na eliminaciju bilo čega što nije u skladu s njihovim interesima. U tom smislu smisao za priču im je nešto strano, zastupanje frakcija nepouzdano i skloni su raznom što odvraća pažnju sa cjeline krčme i raskrižja putova. Upravo se zagrijavaju za nove akcije.

Komentari

Na jednostavan i slikovit

Na jednostavan i slikovit način upiknuo si točno u bull pikada koji povremeno živahno prosvira i prosvijetli u kutu krčme.

Koliko god rubno, parafrazirano i poetično se činilo, ali upravo te naše balkanske krčme su krojači društvenih smjernica na mnogim segmentima života. Od sasvim malih svakodnevnih pitanja i poslića do nečeg mnogo 'sudbinskijeg'. Od 80-tih (od kojih mogu svjedočiti) pa na ovamo, ništa se u biti promijenilo nije. Živili!

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Puno toga rečenog u

Puno toga rečenog u relativno malo teksta.

U krčmi ipak prepoznajem pojedina društva kojih barem dio dolazi k sebi i ima volje zaputiti se do šanka i za vlastite novce kupiti piće. Čak i za ostatak društva.

Uskoro ćemo vidjeti da li im je korak dovoljno stabilan i čvrst, te neće li im netko, možda i iz vlastitog društva, onako usput i po navici podmetnuti nogu.

B-52

Tko je glasao

Nisam namjeravao, ali si me

Nisam namjeravao, ali si me gurnuo pa iznosim korištenje primjera stvarne krčme, zbog koje je bilo za tren napisati. Početkom osamdesetih je u Zagrebu bilo živahno. Po većini javnih izvora, do mitskih, su glavni centri bili Zvečka, SC, neki klubovi itd. Po mojim i drugim prilično renomiranim izvorima je to nadmašivao, kao prolazna točka, jedan mali buffet na pločniku Frankopanske, koji se u žargonu zvao pivnica, gdje je sada dućan, gdje su u udarno večernje doba navraćale sve frakcije, pa je bilo bitno raznovrsnija i veća gužva nego igdje. Mnoge osobe i frakcije od tada su i sada veoma u igri i to doživljavaju kao rubno.

Bilo je doba intenzivne komunikacije sa svijetom, zbrke i moderniteta, slično sadašnjem. Većina frakcija je bila sklona već s prvim stupnjem zagrijanosti za stvari od nekog žicati da im dobavi piće a malo kasnije im je bilo sve teže i teže obaviti pišanje, pa bi se dešavalo svašta. Za piće je trebalo doći do šanka ili iznimnim ugledom naručiti od dvije tri iznimne obične žene iza šanka te novac za platiti. Malo nas je to bilo u stanju a još manje koji su ozbiljno radili i imali svoj zarađeni novac. Obzirom da sam tako potrošio bar dvogodišnji ozbiljni rad i plaće te opslužio brojne frakcije pićem, jer se toliko znamo i dobri smo da ne možeš izbjeći a i radi značaja bitki, uzeo sam pravo na korištenje.

Frakcije su bile najmanje 3 vrste ljevičara i razne revolucionarne varijacije, još više drugih političkih opcija uključujući građanske dekadente i seljake, kršćanski socijalisti, zahtjevnije rock varijante svih vrsta, arhitekti kao poluposvećena grupa oko izvjesnog oronulog gospodina, likovni umjetnici, multidisciplinarni umjetnici i teoretičari, predstavnici raznih ugroženih skupina, djevojke koje su bile u stanje sve a ne samo visiti pred Zvečkom, razni drugi milje do malobrojnih uglednih intelektualaca koji ipak nisu mogli pratiti tempo itd. Obrazovanosti i svjetskih veza je bio samo višak. Udaralo se je u svim smjerovima i sve je bilo podvrgnuto nemilosrdnim kriterijima. Tu se je kovao potencijal društva. Valjda i zbog rubnog shvaćanja, u takvom kontinuitetu naravno ima i nekih nedostataka.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci