Tagovi

Rockefeller iz hrvatske državne uprave

Datum: 3. ožujka 2011. 08:28
Predmet: BIVŠI NAČELNIK IZ MINISTARSTVA I ČELNIK PLIVE KUPIO DVORAC U AMERICI

ROCKEFELLER IZ HRVATSKE DRŽAVNE UPRAVE
(za rubriku vjerovali ili ne - iz knjige "Kondo, kondo")

Bivši načelnik u Ministarstvu financija i čelnik Plive Ivan Mijatović:

KUPIO DVORAC U AMERICI A POTOM LUKSUZNI APARTMAN U NEW YORKU!

Rezidencijalni kompleks od 500 kvadrata s 9 soba i 4,5 kupaone te bazenom dimenzija 18x30 metara okružen šumom u gradu Charlotte kupljen je 2005. godine dok je Mijatović radio u Plivi * Koliko su tek teški ostali akteri privatizacije ako je Mijatović u desetak godina zaradio milijune dolara?
Ivan Mijatović je s 26 godina 1996. godne postao načelnik u hrvatskom Ministarstvu financija. Uz Željka Čovića bio je glavni na predstavljanju Plive u Londonu stranim ulagačima 30. travnja 1998. godine. Sa samo 26 godina Hrvatska mu je dala priliku da odlučuje o sudbini Plive i Hrvatskih telekomunikacija, kompanija koje su stvarale generacije prije njega. I ne samo to!!! Prošao je kroz najznačajnije Nadzorne odbore: Autocesta Rijeka - Zagreb, Hrvatske telekomunikacije, Končar, Privredna banka, a u Plivi naizmjence obnaša funkcije u NO-u ili Upravi, napreduje do mjesta predsjednika NO-a ili zamjenika predsjednika NO-a u Pliva istraživanju i razvoju.
Premda javna percepcija uz Plivu veže isključivo ime Željka Čovića, Ivan Mijatović je imao više čelnih funkcija od njega sve do 2008.kada izlazi iz NO-a. Na web stranicama Plive ukupno je 23 puta spomenut u promotivnom kontekstu i to od imenovanja u NO 1999., preko imenovanja za glavnog financijskog direktora 2003. s funkcijom i u NO-u do službenog odlaska u Ameriku 2008. kamo ga je poslao novi Plivin vlasnik, američki Barr. Kritičkih napisa o njemu u hrvatskim medijima skoro da nije bilo - po čemu se vidi ne samo Plivina oglašivačka moć nego i moć lobija koji je stajao iza mladog načelnika. Nije zabilježeno da se itko zapitao ima li tako mlada osoba kompetencije za koncentrirati toliku moć u svojim rukama. Rijetki su bili tekstovi poput ovoga "Rođaku Tuđmanovog prijatelja i članu Uprave Plive dodatak na plaću 340.000 kuna".
Na aktualnom profilu Linkedin Mijatović je naveo da je radio do veljače 2009. za Bar Pharmaceuticals te za Plivu od 2003.-2008. a poslije toga ništa. Njegova meteorska karijera kao da je završila čim su se izmaknulo hrvatsko privatizacijsko tlo pod nogama. No podaci s Linkedina pomogli su mi rekonstruirati dvostruki život bivšeg načelnika koji je u desetak godina uspio postati hrvatski Rockfeller. U rubrici obrazovanje naveo je studij računovodstva na University of Florida u periodu 1992. - 1996. Dakle, dok je u Hrvatskoj vodio privatizaciju HT-a on je zapravo bio floridski student u Gainesvilleu - sjedištu toga sveučilišta. U jednom registru pronašla sam i njegovu floridsku adresu, Spyglass apartmane u Gainesvilleu s bazenima, teniskim terenima i sportskim terenima. Mijatović se naime 2000. oženio Debrom Gennarelli na Floridi, ljepoticom koju je upoznao na sveučilištu. Ti su podaci oglašeni u lokalnom listu. Debrina je majka inače jedva spajala kraj s krajem, o čemu svjedoči i tužba iz 1991. zbog neplaćanja apartmana u skromnom Cypress naselju koja je podignuta protiv nje i njezinog pokojnog muža. Također i Mijatovićeva izabranica Debra prije udaje uspjela je 1998. tek kupiti kreditom od 70.000 dolara skromni apartman u istom naselju, drvenih kućica u nizu. Očito se zbog toga ambiciozni mag hrvatske privatizacije i bivši načelnik Mijatović odlučio na Spyglass apartmane kao dostojniji smještaj za sebe i svoju dragu.
Na Mijatovićevom Linkedin profilu napisana je i nova adresa - grad Charlotte, NC (Sjeverna Karolina). U gradu kojeg zovu i Queen City bračni par Mijatović prema podacima iz zemljišnih knjiga 2005. kupio je raskošni dvorac od 500 kvadrata na adresi 6812 Honors Ct. Dakle, u vrijeme dok je Mijatović službeno bio u Hrvatskoj, jedan od čelnika Plive. Ulica je to dvoraca s perivojima, ogromnim bazenima, zasebnim prilaznim cestama. Rezdencijalni objekt izgrađen 1989. ima 9 soba od toga 5 spavaćih, 4 i pol kupaone, bazen površine 18 puta 36 metara sa zemljištem od preko 340 metara četvornih. Mijatovići su luksuzni kompleks kupili 21. lipnja za 912.500 dolara. Iz poreznih kartica vidljivo je uredno godišnje izmirivanje poreza u vrijednosti od preko 10 tisuća dolara. Kada se tome pridodaju troškovi održavanja posjeda, posluge, te troškovi luksuznog apartmana broj 818 u hotelu St. Regis Residence na Petoj Aveniji u New Yorku, koji su kupili Timeshare ugovorom potkraj 2007. godine za preko 550.000 dolara, jasno je da se bivši načelnik u Ministarstvu financija enormno obogatio na hrvatskoj privatizaciji. Jet luksuzni resort - alternativni dom Mijatovića mjesto je gdje apartmane Timeshareom kupuje ponajviše američka elita. Neki ih dalje iznajmljuju na samo jednu noć za 850 dolara. U cijenu je uključeno korištenje luksuznog Spa i Fitness salona te 24-satna usluga batlera.
Bivši načelnik u Minstarstvu financija očito je od 23 godine života dovoljno zaradio da danas u Americi može imati nekretnine u više saveznih država međusobno udaljene toliko da ih mora obilaziti zrakoplovom. Zanimljivo, i dok je živio u Hrvatskoj često je mijenjao adrese. Tako je u Zagrebu živio u Bauerovoj pa na Šestinskom vrhu a u popisu birača prijavljen je s adresom u Ulici kralja Držislava.
Također, ni gospođa Mijatović koja je ime Debra modernizirala u Debbie ne mora obilaziti burzu niti sajmove poslova kao tisuće bivših radnika tvrtki kroz čije je nadzorne odbore ili upravu protutnjao Mijatović.Ona ima vremena i za zabavu i aktivnosti preko Facea. Uostalom na jednom profilu je napisala kako joj je biznis - industrija zabave. Uostalom s mužem milijunašem koji je u sjeni razvikanih političara i biznismena na državnim jaslama napravio biznis stoljeća a potom iščezao u Ameriku, nema razloga za brigu. A Ivan Mijatović mogao bi postati i pobjednik izbora "Hrvatska traži najmisterioznijeg milijnaša" ako se u ovoj zemlji ikad raspiše takav show. Samo se postavlja pitanje jesu li silni milijuni investirane u luksuzne nekretnine u SAD-u zarađeni na legalan način i je li slučaj Mijatović metafora ali i ključ za razumijevanje privatizacijskih procesa u Hrvatskoj i njihovih ishoda. Poučak može glasiti: da bi jedan par mogao živjeti na visokoj nozi, u američkom dvorcu i na Petoj aveniji, očito su tisuće drugih morali izgubiti egzistenciju. A koliko su tek teški ostali akteri privatizacije ako je Mijatović desetak godina zaradio milijune dolara?
Napomena - Copyright: U prilogu su autentične slike dvorca i apartmana. Prilozi služe i kao dokaz iznešenih tvrdnji. Sve informacije pribavljene su legalnim putem iz američkih javnih registara. Predstavljaju dio mojih istraživanja za knjigu "Kondo, kondo". Tekst u dijelovima ili cjelini možete javno publicirati isključivo uz navođenje izvora - autora te naziv knjige. Sve drugo smatrat će se zloupotrebom te sankcionirati putem opunomoćenog odvjetničkog ureda.

Srdačan pozdrav
Irena Divković Milanović

Komentari

@esperanza Malo soli na rep...

Mijatoviću, u načelu, možeš staviti malo soli na rep. Kao i stotinama drugih hrvatskih tajkuna koji više ne stanuju u Hrvatskoj. Odmaglili...
Ali, što ćemo s onima koji još stanuju ovdje, i ne samo to - grčevito žele vlast, primjerice Radimir Čačić. Prošlu noć pročitao knjigu Krešimira Kovača USPON RADIMIRA ČAČIĆA 90-TIH, 114 stranica. Preporučujem ti knjigu i proučavanje OGLEDNOG PRIMJERA PRIVATIZACIJE varaždinskog CONINGA... Ako ima pravde, Karamarko bi mogao nešto ne samo reći, nego i učiniti. Zapravo, pitanje je tko će biti brži - Karamarko ili Čačić?? Kako se stvari odvijaju, bit će brži - meštar Čačić... Jer, lakše je cipelariti prosvjednike nego pitati za zdravlje majstora svih privatizacija, Čačića...
Inače, knjiga koju spominjem je za ljude dobrih nerava. Ako se oporavim od šoka, mogao bih i nešto napisati na tu temu. NAIME, U KNJIZI JE DETALJNO OPISAN I POSAO STOLJEĆA U IZRAELU, ZAPRAVO, DEBAKL STOLJEĆA...Coninga i građevinarske tvrtke ZAGORJE...I Čačić bi trebao biti - ministar gospodarstva????

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

LJRW

Dobrodošao u klub... Sad će ti možda polako postati neke stvari jasnije... Ne bih ti se uopće obraćala da ne mislim da si ipak istinoljubiv, na kraju svih krajeva...Lijep pozdrav

Tko je glasao

@beatrice12

Samo oni koji me slabo poznaju mogu zaključiti da sam se svrstao u neki tabor, recimo, lijevi tabor. Sada, pogotovo kada ta politička opcija je u rukama Milanovića i Čačića, kada ovaj drugi toliko bahato nastupa kao da je Spasitelj i čistunac, a činjenice pokazuju suprotno, STALO MI JE DA SE ISTINA O TOM PRETENDENTU NA KLJUČNA MJESTA U VLADI ZNAJU SVE RELEVANTNE ČINJENICE. Jer, smjena samo po sebi ne znači ništa ako se loše zamijeni lošimA, ILI ČAK LOŠIJIMA. NE MOŽE ONAJ tko ne vozi prilagođeno uvjetima na cesti govoriti o korimilaru i BRODU LUĐAKA, a da sam ne zna kormilariti običnim autom. Ali zato zna prodike držati svaki dan, svima, ama baš svima, IMA IZA SEBE MUTNU PRIVATIZACIJU CONINGA, i u sebi grčevitu želju ponovo se dokopati vlasti. Sada se radi o tome da se otvore četvere oči i ne dopusti problematičnim tipovima da preuzmu kormilo. U tiom slučaju, žali Bože propješačenih kilometara, i mladosti koja se izlaže pogibelji.
RADIMIR čAČIĆ - NULA BODOVA...Ali, s njim, koji treba učiti mađarski, jer bi mu mogao uskoro zatrebati, ranjiv je i HNS i zaprepaštava kratkovidnost ljudi oko njega koji ne razumiju da će u izbornoj kampanji imati predsjednika stranke I TAJKUNA stjeranog u kut.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

svi na ulice (neminovno hoće)

prvo mi se učinilo da bi ovakvi prosvjedi kao svojevrstan subverzivni element toj idili koja se raspala, bio ponovno razlog čvrstog ujedinjenja.
Ali sad je jasno da je to nemoguće.

tako će biti i sa soli koja će se ipak staviti na rep

Tko je glasao
Tko je glasao

...mesnato lice...ružan

...mesnato lice...ružan namještaj...

Za plakat' se... čiji je on "pulen" ? Nemoguće je da se s 23 svega toga sjetio sam - morao je biti ispružena ruka nekog drugog, koji se opario još više...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Modus operandi,

Čitajući ovaj tekst,
ne možemo niti pretpostaviti tko su mafiozi,
koji su nam u posljednjih 20 godina otimali uništavali i upropaštavali državu.

Ali barem imamo dokaze o perfidnim metodama
kojima se ova otimačina vršila,

barem kada je riječ o exhrvatu rokfeleriću u USA.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

ne možemo niti pretpostaviti

ne možemo niti pretpostaviti tko su mafiozi,...
O možemo draga Mirtaflora.
Dam se kladit da i karamarko zna jako dobro koji su to kapitalci hrvatske privatizacijske pljačke, ali kad bi krenuo ozbiljno radit bila bi to velika sramota za Republiku Hrvatsku, jer bi tek tada izašlo sve zlo koje nas je snašlo. i crveni, i crni, i žuti vragovi!
ovako je lakše i bezbolnije stavit sanadera opet na naslovnicu i napisat: On je ratni profiter.
Nije valjda da je on najveći i jedini?
Što je s ostalim bivšim ministrima u svim vladama RH? Zar su svi nevini, kad su im ovakvi činovnici nižeg ranga stekla ovakva basnoslovna bogatstva?
I mi zatvorili poglavlje 23! Svašta!

Tko je glasao

SVE PIŠE

pA LIJEPO SVE PIŠE:
Prka i Škegro

ne treba uopće biti lumen pa dokučiti još tih ostalih 20 - 30 imena koja su nas povukli za nos, a onda, drugi ešalon i treći koji su ''omastili brke'' za šutnju.

SVI su lopovi.
Treba ih pohvatati i suditi.
I konfiscirati.

Tko je glasao

Voldemort

Evo Škegre opet, neuništivi zli savjetnik Voldemort...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ja cuo da je smranader

ja cuo da je smranader kasirao samo za plivu 200 miliona eurica, a "sitnis" su pokupili drugi iz njegove ekipe!
a marko koji kara indijance mislis nije omastio brke u privatizacijama!? i vise nego mislis!
goli otok bi napunio tako brzo da bi im bilo tamo cak i tijesno!

Kitz

Tko je glasao

Grabežljivci protiv naroda,

Esperanza i Golgota,

dok se svi službenici naroda iz redova oporbe brane od kleveta
pljuckanjem po hadezenjarama,

lopine i dalje rasprodaju Hrvatsku.

Ne čini li to uporno jadna klimavica od premijerke ???

Bolje je saznati,
pa ne ostariti i umrijeti, prevaren i opljačkan.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

I bolje za tebe da ne znaš modus operandi

Neki su to znali od samog početka - pa su prokleli dan kad si saznali...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci