Tagovi

Robin Hood iz neretvanskog šaša.

Ušli smo u završnicu, ostaje samo groznica nedjeljne večeri. Iako se ne javljam, pratim sve pozorno. A ne javljam se jer ima toga previše u zraku da se moj glas ionako ne bi previše čuo, a ne volim se nadvikivati. Stvar će se riješiti i bez mog glasa, a imam povjerenja u velike brojke – riješit će se onako kako je za sve nas najbolje. Svi mi, htjeli priznati ili ne, smo u stvarnoj dilemi prije zaokruživanja: radi samopoštovanja, ako ništa drugo, svi mi želimo uživati u onom trenutku vlastite odluke, koji je jedini izraz osobne moći biranja, od kojeg istinski strahuju mnogi oni koji su politiku odabrali. A naročito oni koji su je shvatili kao stvar koja se može rastezati kao guma žvaka, kao mogućnost laganja, grabeži, podvala, prijevara. Koliko god kratkotrajno uživam u tom trenutku vlastitog izbora, mnogo više uživam u strahu onih koji moj izbor očekuju. U ovoj smo igri svi smrtno ozbiljni, jer zbroj za naših glasova na kraju nekoga će usrećiti, za nekoga značiti katastrofu - a za nas birače očekivanje da nam odabrani miljenici podare malo odgovornosti za predizborna obećanja.

Jambo je moj miljenik, ne po onome što on jest nego po onome što on znači, a njegova pojava je jedna od naznaka promjena u političkoj žabokrečini. Iako nije moj izbor. On razbija atmosferu pretjerane ozbiljnosti. Pred neki dan je donio tone sardina i podijelio ih na dubrovačkoj ribarnici, na užitak „penzića“ ali i drugih građana Dubrovnika. Pošao je u Konavle i poslije svog karakterističnog show-a odveo sve u Glavića dvore na banket. Odvede kamion i s njega dijeli prolaznicima vrećice mandarina. Poruka je jasna: jest ljudi, uzimao sam, kao i mnogi ali za razliku od njih ja sam spreman i dati. U Metkoviću je neprikosnoven: on stalno daje. Daje i izvan izbora, sada još više, davao je i nekim političarima po kojima danas može javno lupati po sastancima (kao Maxim po diviziji) a da na njegove šute iako su poznati po dugoj jezičini i stalnom javljanju s replikama ili netočnim navodima. Jambo je neka vrsta suvremenog Robina Hooda. I mnogima je zato simpatičan, jer čovjek voli kad ga se netko sjeti. I sa sitnicama. A Jambo je potomak gusara iz neretvanskog šaša, koji su vjekovima svojim brzim „trupicama“ izlazili na otvoreno more i uzimali, a onda doma dijelili. Tko je bliži oltaru uzme više, ali se treba sjetiti i onog drugoga koji ima manje.

Robin Hood kao fenomen je izvorno jednostavna priča, ali složen sustav odnosa. Robin Hood mora biti svaka država koja drži do sebe, jer mora uzeti nekome tko ima da bi dao nekome tko nema – to je smisao države. A onaj koji ima ne samo da nije voljan dati dobrovoljno. Ne samo to nego onaj koji ima dosta voli još više uzimati. Jurčić je drugi Robin Hood- on bi uzimao što više onima koji imaju previše (taj porez na mešetarenje – ono što se modernim jezikom zove porez na kapitalnu dobit). Država koja ne zna ubrati što više poreza tamo gdje novaca ima, a ne podijeli ga tamo gdje novaca nema – nije vrijedna svog postojanja.

No ima i Nottingamskih šerifa, koji bi uzimali onima koji nemaju da bi dali onima koji imaju. Tako je radio cijeli šerifov ured zvan HFP (dok čelne nisu pozatvarali ali je onda sve u ruke uzeo šerifov zamjenik). Ima šerif i drugih zamjenika, sve listom momci koji pare drže negdje drugdje, tamo negdje gdje plaćaju i ne plaćaju poreze, ali bi učestvovali u plodonosnoj avanturi hrvatskog prelijevanja od onih koji nemaju (proračun je njihov po namjeni) prema njima koji imaju. I nije ih sram se snimiti za televiziju.

Gledam najnovije prognoze ispitivanja javnog mnijenja. Dubrovačko-neretvansku županiju dijele HDZ i SDP (8:6). Jamba nema iako već nekoliko godina drži čvrsto u svojoj vlasti cijelu županiju! Nema ni drugih stranaka, nema ni Tonća Tadića. A ja nekako sve ne vjerujem da je to tako ovdje čvrsto podijeljeno. Radi onog što sam rekao u početku: Svi mi, htjeli priznati ili ne, smo u stvarnoj dilemi prije zaokruživanja: radi samopoštovanja, ako ništa drugo, svi mi želimo uživati u onom trenutku vlastite odluke, koji je jedini izraz osobne moći biranja, od kojeg istinski strahuju mnogi oni koji su politiku odabrali.

Jedno me veseli. Hrvatsko biračko tijelo se diferencira, stratificira, a stranke moraju zastupati svoj dio birača koji im logično pripada. Jambo logično pripada proizvodnji (i prometu) hrane, pa je sasvim logično da je odabrao HSS-ovu stranačku strukturu. Možda će ju i preuzeti, jer on jedini ima u sebi tu produktivnu žicu da uzima i daje ( tko ne zna uzeti ne zna ni dati). SDP se vratio svom logičnom stratusu, onima koji žive od vlastitog rada. Razumijevanje je odlično sudeći prema prognozama. Tadić se nakon lutanja vratio svojim korijenima. To je dobro. Možda će se i neki drugi vratiti svojim korijenima, možda će uspjeti pronaći svoj logičan dio izborne baze. A neki će možda otploviti u mistiku i nastaviti lutati kao „ukleti holandezi“ na jedrima nekurentnih parola i neproduktivnih floskula.

Jer, svakako, više nema previše mogućnosti lebdjeti na lijepim riječima očekujući da je narod glup. Ne može biti glup onaj koji se bori za vlastiti život, za vlastiti izbor. I tome ne mogu pripomoći nikakvi svjetski stručnjaci za izborni marketing, pogotovo ne oni koji ne poznaju stratifikaciju hrvatskog društva. Ni oni koji ga znaju ali ne haju. Čekam groznicu nedjeljne večeri, da uživam u spektaklu a naročito u strahovima onih koji su se zabunili ne primjećujući da su se stvari promijenile. Hrvatskoj poslije razdoblja šerifskih pljačkanja treba iskreni robinhoodovski pristup: da se nađu konačno oni koji će pojedinim šerifima oduzimati a davati naciji. Samo takvi će imati prolaz, već na ovim a svakako na svakim sljedećim izborima.

Komentari

Uz ostalo, vidljiva su i

Uz ostalo, vidljiva su i velika pregupiranja. Jambo kojeg nema u anketama zbog duopola, iako je već Nr. 1 po glasovima u toj županiji i dirigira duopolu i svima, je ostavio na milost i nemilost ex partneru Luki (Bebiću) da tegli Agram, IGH, Konstruktor, Žužule i hrpe toga a oslobođeni višak energije je udvojio sa sličnim igračima (predsjednik Mesić, Friščić ...) i sada je pitanje tko tu kome dirigira, duopol njima ili oni duopolu - i na toj liniji se vodi neizvjesna borba.

Obzirom da je pojava već odavno uzela maha (tzv. tehnomenadžeri, mangupi u vlastitim redovima kao Čačić i Bandić, sada i Kerum i Stipe Petrina Primošten), sve je složenije i dublje tko to tamo peva, tko dirigira, tko vodi, tko slijedi ... Znamo da se napredak odavno složenije i sa širim snagama koordinira i vodi, ali ovo ukazuje ne samo na promjene nego da je to već u više nego dubokim promjenama - ono čega nema drži konce i dirigira, sve manje se zna šta tko pije a tko plaća (poslek i drigu vugrinovci lamentira umjesto da se bar minimalno prime posla i daju jedine vjerodostojne pokazatelje), dionice plešu kao pijani turisti na južini.

Za dubrovačko-neretvansko područje, ako ne bude druge, morati će se uz frederika orjentirati i po navodima svježijih autora iz tih područja, Ivan Slamnig razno ...To više nisu egzaktne pojave a i inače se puno toga ne može shvatiti niti objasniti bez književnosti i raznog, jer jeste tako. Sada smo u situaciji kada većinski udio, više od 51 %, drže književnosti i razne druge discipline.

Veoma je zanimljivo, zanimljivije od Mothy Payton BBC, iako toga ničeg nema u anketama i viđenjima.

Tko je glasao

Možda je točno, ali treba

Možda je točno, ali treba prijeći prag pa tek onda "ugrožavati duopol"... A je li sačuvao No. 1 u DNŽ također će pokazati vrlo bliska budućnost (iskreno govoreći, nije puno napravio da ga zadrži, a gubio je puno više vremena na međusobnom j... nego negdje spomenuti Ferenc Gyurcsány)...

Tko je glasao

....nije puno napravio da ga

....nije puno napravio da ga zadrži, a gubio je puno više vremena na međusobnom j...

Eh moj Petre, ne treba biti naivan u tri stvari glede Jamba
- prvo, on nije pljačkao MORH samoinicijativno nego dogovorno (najveličajniji primjer dogovorne kripto-ekonomije). Mnogo ih se s njegovog izvora napilo pa nitko po tome previše ne čačka.
- drugo, on je napravio puno, jer njegovi igrači drže DNŽ u političkim rukama i na to se Matušić i kompanija mogu samo oblizivati.
- i treće, da si vidio lica gledatelja i slušatelja njegovog show-a na otvaranju predizborne kampanje ozarena srećom i zadovoljstvom ne bi tako loše mislio o tome kako je ugodno i efikasno lupati po nekim "veličinama" a da ti oni još k tome ne smiju zucnuti. Koji su to bravurozni poeni!

Tko je glasao

Točka 1. - potpuno točno.

Točka 1. - potpuno točno. Točka 2. - treba dodati i partnere: HNS (dr. Andro) i Grad Dubrovnik (vrla Gradonačelnica - HDZ?) - pravedna raspodjela dobara (SDP "visi", ali...). Točka 3. - na Glavaševim skupovima su lica bila još ozarenija (i oči krvave)...

Tko je glasao

Prag i priojelaz praga su

Prag i priojelaz praga su sigurno bitni ali ima i još toga što je s time povezano, što i te kako igra i bez prelaska praga.

Jambo je igrao i bez praga. Prijelaz praga mu pomaže raširiti igru, kao što frederik naglašava. A i bez praga na državnoj razini igra i te kako, ne samo zajedno sa Mesićem i raznima nego kako sam pokazuje - iz podjele na državnoj razini je izišao sam oko cesta jer mu nekih pišljivih nekoliko puta po 200 milijuna kuna posla nije zanimljivo obzirom da ima boljih poslova.

Čačić non stop igra nekih 10 takvih igara. Razni drugi isto. Zašto bi tako uspješnim ljudi ovisili o nekoj listi i pragu. To je apsolvirano već sedamdesetih. Zadnja čišćenja u SK su vršili takvi tako da čiste i one toliko čiste da su isprani, Milku Planinc i Milutina Baltića i razno, kao od šale. Račan je preživio taktikom spavanja, skrivanja po rupama i kod brojnih prijateljica.

To nije nešto nadnaravno nego baš onaj sveopći duh napretka, većini tako drag i normalan, u okviru čega je ne samo normalno nego i krajnje nužno i iz politike eliminirati bilo koga tko to i izgledom kvari i iritira (Šuvar, Tripalo, Paraga, Budiša ...), do zadnjeg čovjeka koji nikad nije bio ni u jednoj stranci, pa iritira (po pravilu otkud pravo nekome da tako iritira ...).

Dakle, Jambo je već odavno prešao prag, i divizije manjih igrača je davno prešlo prag, i jako puno toga igra s onu stranu praga. To ujedno ima i najmasovniju podršku i objedinjava najmasovnije snage sa najvišim stupnjem tolerancije za sve i svašta (npr. Mesić, opći duh i praksa kako se napreduje i uspjeva).

Tko je glasao

...i sve to stoji. Samo što

...i sve to stoji. Samo što Jambo ima dvije "idée fix": podijeliti zemlju u dolini Neretve i naplatiti respektabilni dug MORH-a koji HDZ blokira - a za to mu predsjednik Mesić ipak nije dovoljan, već treba detronizirati HDZ (primjerice, iako se g. Friščić nikada nije otvoreno izjasnio s kim će koalirati, Jambo je javno i otvoreno rekao da želi sa SDP-om, a ni u kojem slučaju s HDZ-om - iako se i to dâ promijeniti)...

Tko je glasao

Kao što frederik ukazuje a

Kao što frederik ukazuje a i šire se vidi to je za jamba više pitanje rutine i finesa, umjetničkog izražavanja, jer on njih sve skupa više drži za jajca i ima navijače za podršku, a tko drži za jajca upravlja i ostalim djelovima, ne maestralno ali pouzdano, kao na A Agrokor, Adris, Agram ...

Očigledno je Jambu sada stalo do malo zabave za sebe i puk. Da nije dosta pouzdano nastavio bi kao i dosad, ne bi puku otvarao oči kako se to radi i tako neumorno zabavljao.

Tko je glasao

Vjerujte mi, uđete li u

Vjerujte mi, uđete li u bilo kakav deal s Jambom on će se i dalje zabavljati, ali Vi nećete... I još jedna sitnica glede velikih tvrtki (počevši s bilo kojim slovom): može se jedino raspravljati o startnom kapitalu i njegovom porijeklu, ali volio bih čuti nekoga tko bi u našim, hrvatskim uvjetima s prihodima većim od 1 mlrd. kuna, mogao normalno poslovati bez uplitanja politike i još većih "igrača", virtuoznih ucjenjivača, gladnih donacija i sigurnih izvora financiranja... Stoga nikada nisam volio izjednačavanje bilo čijeg poslovnog uspjeha s kriminalom ili "političkom prostitucijom" (što naravno ne znači da toga nema) - jer u Hrvatskoj i poslovni uspjeh ovisi o uspješnom balansiranju između jedinica moći...

Tko je glasao

Da, naravno da je loše da

Da, naravno da je loše da se politička scena svede na dvije opcije (i to ne bogzna kakve). Međutim, to ima neke svoje uzroke, a jedan od njih je i možda što drugi ne nude bogzna što. O Titu i Tuđmanu (pa čak i Račanu i Sanaderu) možemo pričati gledajući iz raznih kutova što su napravili dobro, a što loše. Zbog čega su povijesne ličnosti, a zbog čega baš i nisu ostali u dobrom sjećanju... Jambo svakako nije na toj razini, ali možda bi se moglo i o njemu tako pričati? Ipak ne. Jer njegov put počinje klasičnim ratnim profiterstvom, a završava, također klasičnim, kupovanjem ljudi. To se može smatrati i dobrom investicijom. A postoji ogromna razlika između dobročinstva i kupovanja. I najbolje je osjete oni koji ne misle kao Jambo - njih se želi uništiti, zatrti... Naglašavam: NE MISLE kao on, ne da rade ili pričaju/pišu protiv njega...

A da biste jednoj stranci kao što je HDZ okrenuli leđa i politički preživjeli, morate imati dobro uporište "u bazi". I odabrati pravi trenutak. Dobro je da se na određenim papirima na određenim mjestima nakupila desetogodišnja prašina jer i to doprinosi političkom usponu. A pojavljuju se i uspješni učenici (učenice) koji pokušavaju izvesti nešto slično (istina, bez "prašine", ali...)... Hoće li uspjeti? Vidjet ćemo nakon izbora.

Tko je glasao

A da biste jednoj stranci

A da biste jednoj stranci kao što je HDZ okrenuli leđa i politički preživjeli, morate imati dobro uporište "u bazi". I odabrati pravi trenutak

Kalmeta ? :-)

Tko je glasao

Bojim se da Kalmeti fali

Bojim se da Kalmeti fali nekolika stotina miliona nekih novaca, pa da bude u toj igri.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci