Tagovi

Riječka banka

Kako se prekonoćno razvila cijela priča oko Hypo banke koju je kupio njemački BLB, a kojeg je nemoguće u hrvatskom kontekstu ne staviti u vezu s aferom Riječke banke, malo sam surfao uokolo i pokušao rekonstruirati što se s Riječkom bankom uopće događalo, budući da je to jedna od afera koja se nerijetko dovodi u vezu s koalicijskom vladom što ja smatram pogrešnim.

Proces privatizacije Riječke banke započeo je te je praktički dovršen u vrijeme vlade Zlatka Mateše, no sama financijska transakcija se dogodila na samom početku 2000te godine kada je banka prodana njemačkoj Bayerische Landesbank za 41.24 milijuna dolara. Ono što je promaklo due dilligencu BLBa, redovnim nadzorima i revizijama banke, ali i nadzorima koje je HNB radio nad bankom je činjenica da je njihov dealer Eduard Nodilo gomilao gubitke na tržištu valuta. Dakle, bavio se spekulativnim transakcijama (što mu je i posao) te je na njima ostvarivao gubitke. Gubici su se tijekom godina gomilali, a transakcije koje je Nodilo radio su postajale sve veće i veće da bi u nekome času postale toliko velike da su sudionici londonske burze valute kontaktirali centralu BLBa i dali do znanja da se neke čudne stvari događaju u banci.

U času izbijanja afere došlo je do stampeda na bankovne šaltere te je u jednome danu isplaćeno i 43 miljuna EUR ušteđevine. Banke funkcioniraju na sustavu povjerenja i praktički nema šanse da banka preživi takav pritisak, osobito u okolini u kojoj je bilanca banke značajno narušena velikim gubicima koje je Nodilo proizveo. Procjene su da je ukupni gubitak dostigao sumu od stotinu milijuna dolara, a gubitke je Nodilo sakrivao kroz falsificirane izvještaje (kako je tu uspio je beyond me, ali eto, čini se da postoje sustavi u kojima vam može faliti 100mil USD a da to nitko ne skuži).

Političkom odlukom je riješeno da se radi rizika i domino efekta koji bi se mogao dogoditi kreće u sanaciju Riječke banke, te je vlada Ivice Račana (koja je bila vlasnik oko 25% dionica) krenula u pregovore s BLBom o načinu sanacije banke. Glavni operativac cijele priče je bio potpredsjednik vlade Slavko Linić, koji se u času izbijanja afere nalazio na putu u americi, da bi se odmah vratio i krenuo u pregovore. BLBu je bilo ponuđeno da sukladno svome vlasničkom udjelu sudjeluje u sanaciji banke na što oni nisu pristali te su doslovce u 24 sata od početka pregovora prodali banku hrvatskoj državi za 1 dolar i pobjegli glavom bez obzira. Ulaskom države u većinsku vlasničku strukturu situacija u banci se stišala, a krenulo se odmah u rješenje problema s bankom na način da se banka odmah proda kako bi se izbjegla infuzija novca iz državnog proračuna (ovo je bitno istaknuti, jer se implicira kako je banka sanirana državnim novcem - što nije točno, tj. barem ne za sanaciju sloma banke iz 2002 godine).

Nakon provođenja natječaja, odlučeno je da se 85% dionica Riječke banke proda austrijskom Erste banci za iznos od 55 milijuna eura i 100 milijuna eura dokapitalizacije. Dakle u razdoblju od dvije godine, banka je bila prodana dvaput, prvi puta za 41.24 milijuna dolara BLBu, a drugi puta austrijskom Ersteu za 55 milijuna eura (i to u času kada je u banci bio registriran gubitak od cca. 100mil USD a štediše su napuštale banku) - i sve to skupa bez jedne kune iz državnog proračuna.

Odgovornost BLBa se sastoji u tome da makinacije svojega dilera nisu otkrili dok nije postalo prekasno, nisu se postavili kao odgovorni vlasnik te su procijenili kako im je jeftinije odustati od banke (i prodati je hrvatskoj državi za 1usd) nego sanirati ono što se u tome času činilo kao vrh ledenjaka. Istovremeno, činjenica je da su odluku napravili unutar 24 sata umjesto da su odugovlačili rješenje i potencijalno tim oklijevanjem zauvijek potpili banku.

Ako je sve ovo točno (a ne vidim suprotne podatke), proces rješavanja krize Riječke banke je jedan od boljih poteza Račanove vlade pa mi stoga nije jasno što Ivo Sanader misli kada optužuje koalicijsku vladu za Riječku banku. Ako netko zna neka dojavi.

Komentari

Slavko Linić je šire vezan

Slavko Linić je šire vezan za tu banku, prije toga dugo lokalni čelnik i kao zastupnik grada u nadzornim odborima i slično. U najmanju ruku su istrage oko toga potvrdile redovno pravilo o premreženosti širih struktura u praksi lokalne banke, koja je potom prodana i nema je.
Kao što se sada raspravlja o političkoj odgovornosti sadašnjih ministara povodom slučaja HFP, slično je pitanje toga u slučaju HFP za koalicijske Vlade za ministre na čelu s Linićem, te za Linića i druge u slučaju ove banke.
Ima još jedna razina, koja i u slučaju Linića i mnogih političara usmjerava na pitanje biografije i biti politike - previše toga iza njih nestaje ili opada, previše sporne prakse i oni s time konkuriraju baš za takva pitanja. Npr. Linić je od Bonavie pa nadalje niz natprosječno vrijednih hotela uručio svom prijatelju Štroku koji na osnovi toga potražuje od države desetke milijuna EUR-a, slabo radi i investira i nije dao za to ništa, valjda čeka priliku za unovčiti taj trud. Da li se desetljeća za Linića to može opravdavati logikom nekih drugih, pa je kandidat za spasiteljskog ministra financija.

Slično je Čačić bitan oko Varaždinske banke, koja je utopljena u ZABA, na čijem čelu je njegov bivši savjetnik Luković, u vezi čega su uništena mnoga radna mjesta i poslovi u inicijativi vičnoj sredini. S tim i raznim krupnim neuspješnim poslovanjima i dugovima te neplaćanjima komunalnih troškova i doprinosa Čačić konkurira kao gospodarski spasitelj.

To je veoma slično sadašnjem ministru gospodarstva Vukeliću, koji je karlovački čelnik u razdoblju kad je propalo praktički sve pa mu je valjda referenca što ipak nije propala Karlovačka banka.

Slično je sa sadašnjim ministrom financija, koji se kao gradonačelnik Velike Gorice istakao po niz spornog i podršci u razvoju mesara Fiolića, što ga je nezadrživo dovelo na pozciju financ ministra.

Tko je glasao

Linić je vezan uz Riječku

Linić je vezan uz Riječku banku? Kako je vezan?
Riječka banka, odnosno 59,9 posto Riječke banke, prodano je BLB još 1999. godine. Vlasnik je bila država Hrvatska, a ne grad Rijeka, kojem je Linić bio gradonačelnik.
Linić nije imao kontrolu nad Riječkom bankom sve dok BLB ne prodaje svoj udio za jedan euro državi nakon otkrića skrivenog gubitka od 100 milijuna dolara. Linić tada ekspresno nalazi strateškog partnera, Erste banku, koja pokriva gubitak i sprečava stečaj banke i tu završava njegova uloga i kontrola nad Riječkom bankom.

Tko je glasao

Zrnce sumnje u ovo što si

Zrnce sumnje u ovo što si napisao ipak unosi današnja Linićeva izjava (Radio 101) da je Rohatinski bio "prestrog" prema BLB, jer da je ona u ustupanju Riječke "odgovorno postupila".

Grgo

grgo

Tko je glasao

Pa Linić je tada zagovarao

Pa Linić je tada zagovarao plan da država podmetne leđa i da uvjeri štediše da su im ulozi sigurni jer država garantira za njih.
Ja sam tada osobno mislio da je to ludilo i da će država morati pokriti sve gubitke, no ispalo je da je Linić još zaradio na prodaji opelješene Riječke banke.
Linić ne krivi BLB ni danas što su se pokupili iz Hrvatske jer su bili krajnje kooperativni i pristali na njegov plan.
Ne vidim kakvo zrnce sumnje tu postoji. BLB je tada prihvatila Linićev plan i to im on i dalje broji kao plus.

Tko je glasao

Red je da se ukaže na još

Red je da se ukaže na još Linićevih uspješnih strategijskih prodaja, koje on uzima drugima za plus a i oni njemu, do dodatno dobivamo što su uspješno rješene HDZ dubioze i što je omogućilo novoj HDZ Vladi dodatne uspjehe, dakle gdje je sve u nizu za pet i stvorene dodatne osnove za sve:
- strategijski udio u Plivi. Nakon što je netko za 0 kuna privojio većinski udio, Linić je s lakoćom rješio strategijski udio, što je omogućilo nove strategijske korake;
- asitencije oko ZABA, koju je netko posvojio za 0 kuna, i onda sve uspješno dalje;
- INA, ključna uloga u strategijskom potezu, naravno u suradnji sa hns-ovcima (njihov direktor), hdz-ovcima (oni se vrte tu), liberalima (Maja Brinar), Ljubom Jurčićem (asistent), što je omogućilo sadašnjem HDZ-u da dalje poentira;
- nizove hotela, pogotovu nezavršenom mehaničaru Štroku i nezavršenom mesaru Županu za 0 kuna, što je iznimni uspjeh jer je i uz protivljenje ministara iz vlastite stranke.

Nesebično djeluje i izvan svog područja, u Zagreb je za zaštitu spomenika doveo Bandiću svoj kadar i fotokopiju Doris Kažimir koja je uspjela ispeglati sve do zareza.

Gjde bi bila Hrvatska da nema takvih tipova, koji u ključnim trenucima zabijaju golove i još stvaraju osnove za dugoročne uspjehe i biografije? Naravno mislim i na slične Čačića, brojne hdz-ovce, komuniste, Jamba i razne.

Tko je glasao

Nije dovoljno napisati

Nije dovoljno napisati nečije prezime i nabrojati nekoliko tvrtki pa da to ima snagu argumenata. Laž plus dezinformacija ne daju kao rezultat istinu.

Tko je glasao

Slažem se. Samo smo u

Slažem se.

Samo smo u izbornoj godini na stranicama o politici i komuniciramo oko najjavnijih tema u korelaciji sa beskrajnim raspravama o istom, unutar čega je ovo što naznačavam u vezi Linića (a i drugih) i bez mojih naznaka i te kako predmet pitanja koja rastu.

Javni interes (a i moj) jest da se teme što bolje osvjetle i da igrači i klubovi što bolje konkuriraju i igraju. Osim razine HDZ, SDP i drugi, postoji još niz drugih razina koje su sve više u igri, a tu ne igra samo klasična politička tehnolgija pa ni pitanje samo programa. U tom smislu će samo rasti pitanja o Liniću i odgovori na ta pitanja su bitni za SDP i razne druge. Uz ostalo će puno birača u ovisnosti o tim odgovorima glasati ili ne za SDP, a i nakon glasanja će se isto nastaviti.

Pod temom Riječka banka Linić se čudi odluci guvernera HNB, kandidat je ključne uloge oko državnih financija i dalje se smatra normalnim davanje izjava bez vjerodostojnijih obrazloženja. To je jak prilog u smjeru destrukcije javnog interesa, donjih minimuma državne politike a i ponude Jurčić za premijera (Linić ?), čisti autogol u vrijeme kad teku nešto angažiranije i ozbiljnije kritike (Mesić, Goldstein, feral, Puopovac ...) na "Jurčić kandidat za premijera".

Tko je glasao

Odlično, imamo spaasitelja

Odlično, imamo spaasitelja i bezgrešnjaka i za dalje.

Sada je logično da ja dokažem da je Linić kao gradonačelnik Rijeke vezan za Riječku banku. Otkud bi imao veze, on je SDP a na vlasti je HDZ, npr. Lužavec koji ga je doveo na poziciju. Kako je uspio dati hotel Bonavia Štroku kad je aspolutno blokiran od vladajućeg HDZ-a, nije valjda hotel njegovo osobno pa ni vlasništvo grada Rijeka? Kako je uspio munjevito prodati banku u avionskom letu, zar se tako uspješno prodaju banke u velikim problemima? Nabrojao sam još spasiteljskih uloga, da li je i za njih dovoljno što je Linić SDP a HDZ je nešto sasvim drugo, odvojeni ogranci iste stranke, gdje su takvi igrači iz veoma suproststavljenih stranka i interesnih frakcija ni manje više nego cca 30 godina preisplepeteni po svim bitnim pozicijama oslobađanja novca i imovine iz ralja zajednice, koju potom spašavaju. Veoma zanimljivo.

Ne mora nitko ništa dokazivati. Bolje dokazivanje teče samo od sebe dan za danom. Prognoza da Linića - značajno će doprinjeti da će Vukelić iz zajedničke im stranke SK i sada protivničkog HDZ-a biti ne tako loš gospodarstvenik i ministar.

Tko je glasao

Činjenice u ovoj državi na

Činjenice u ovoj državi na našu veliku žalost doista nikoga ne zanimaju. Sa dobrim PR sve ste riejšili jer raja reagira na ono štočuje a se dogodilo a ne na ono što se stavarno dogodilo,.. Zašto?
Hrvatska populacija još uvijek nije dovoljno educirana da bi sa dovoljnim razumijevanjem sudjelovala u lamentiranju oko mnogo čega što je vezano uz tzv. pravila igre koja vladaju na slobodnom tržištu rada i kapitala i koje sve snažnije ulazi i na prostore lijepe, a u pravom smislu riječi će zagospodariti tek dobro uređenim pravnim okvirom. Pravila igre ukojoj nije bilo pravila su i rezultirala cirkusom u riječkoj banci, a virtuozan (vjerujem što mrak piše) izlaz iz iste umjesto da bude politički poen ondašnje koalicijske vlasti postaje njihov (prvenstveno SDP-ov) kamen oko varata, a samo jer nisu znali, mogli ili što god... to objasniti hrvatkoj javnosti na njima razumljiv naćin, a da paradoks bude još veći, tog naćina uopće nema. Preko noći (doslovno) pričati nekome o tržištu kapitala i nadati se da to razumije jest isto kao da ga učimo letjeti mašući rukama, a 90-te su bila (i prošla) prilika, no onda je umjesto edukacije populacije bilo važnije slušati "popjevke" o npr. Juri i Bobanu i sl. "junacima" iz "bliže" povijesti. Možda malo grubo zvuči ali ako narod nije upoznat s nekim dobrim potezom on se u stvari nije nikada ni dogodio,.... a banka bogme jest popušila....., a onda kako HDZ ima izvrsne (moram priznati) spin doktore, to vrlo lako izokrene u svoju korist bilo da sebi pripiše zasluge z anešto o čemu pojma nema i nij e sudjelovao ili pak da drugom naturi svoje greške. No to je pravilo igre koje HDZ nije napustio od svog osnutka, i u pravu su svi koji kažu da je to doista stranka opasnih najmera.
A Milanović uz sve dobre poteze i na momente bravurozne retoričke figure, zna sebi tj. SDP-u u nekim trenucima (nazovimo ih opuštanja) zabiti i pokoji autogolčić. Za sada msli sli ćr i te kako morati obratiti pozornost na PR, jer će o tome ovisiti dali ćemo nakon studenog i dalje gledati crno-bijelu ili sliku lijepe naše u koloru.

Tko je glasao

Pripisivanje afere

Pripisivanje afere Račanovoj vladi, čitaj SDP-u, samo je još jedna u nizu izmišljtina kojima Sanader pokušava spasiti što se spasiti da (a ne da se gotovo ništa). Podsjetimo se, Riječku su banku počeli spominjati nakon što su se nagomilale HDZ-ove afere iz kojih se nikako nisu mogli izvući pa su pokušali skrenuti pažnju javnosti po principu "svi smo mi isti" (kad već mi nismo bolji).

Sam slučaj je jasan. Država je na dvostrukoj prodaji banke zaradila skoro 100 milijuna eura, a "prodala" je dug koji je napravio Nodilo.

Naravno da nije za očekivati da će Sanader i HDZ odati priznaje Račanovoj vladi i treba ih razumjeti.

Svjesni da je izvjesno kako najesen gube izbore, naivni pokušaj pripisivanja ove afere SDP-u kroz zamagljivanje činjenice da su dubioze banke nastale u vrijeme HDZ-ova mandata, kao uostalom i kod ostalih banaka, jasno pokazuje da se Sanader hvata za svaku slamku, bez obzira kolika bila.

Ćinjenica da mu je dobra i čista izmišljotina govori da je HDZ-u voda "do grla" i da silazak s vlasti slijedi.

B-52

Tko je glasao

Prvo skoči pa onda reci

Prvo skoči pa onda reci hop...
Vidimo se na jesen
--
http://www.youtube.com/user/bijesdrugi

Tko je glasao

Prvo skoči pa onda reci

Prvo skoči pa onda reci hop...
Vidimo se na jesen

ja mislim da ova tvrdnje ide u oba smjera :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci