Tagovi

Rider of the Purple Lavender rides on!

Tko se sjeća još Zane Greya i njegove romantične priče s „Wild, Wild West“-a Riders of the Purple Sage ili „Jahači rumene kadulje“, u kojoj se zaljubljeni kauboj bori protiv one čudne mormonske religije. Ta vremena i priča su prošla, i vremenski i geografski su daleko od naše stvarnosti, ali smisleno su tu negdja okolo nas, jer nas slične opasnosti od nekih drugih biljaka (recimo Lavande), od neke druge religije (korupcije) , neke druge apokalipse (tranzicija) i dalje vrebaju. „Mnoge nam pogibli prijete na putu zemaljskoga života“ – tako počinje molitva Svetome Anti (na www.katolici.org ) a mogli bismo je uzeti kao preventivnu mjeru protiv nekih drugih i mnogo opasnijih „Rumenih jahača“.

U biblijskoja legendi o Četiri jahača apokalipse (koju su osim kršćana i prije Ivana Eveanđeliste koristile neke židovske sljedbe - osobito to vrijedi za kumranske spise - ali i židovski starozavjetni proroci kao Ezekiel, Zaharija i Daniela), značajnu simboličku ulogu igraju boje: Postojala su četiri jahača apokalipse (tj. kozmičke kataklizme), koji su se razlikovali po bojama konja koje su jahali (od bijelog i crvenog do crnog i blijedog), a milenijska molitva kojom su se generacije pokušavale zaštititi glasila je „Od kuge, gladi i rata oslobodi nas Gospodine“ . Posljednje četiri godine hrvatskih tranzicijskih nevolja su bile u znaku jednog drugačijeg "jahača rumene boje", pa bi poznatu molitvu u našim uvjetima trebalo malo modificirati otprilike ovako: „ Od kuge, glada, rata i Polančeca brata, oslobodi nas Gospodine!

Ako se netko dvoumio u svezi razloga ostanka i opstanka „rumenog“ Polančeca u vrhu vlasti, taj ne treba više gajiti nikakve iluzije, nego se čvrsto uhvatiti za ogradu hrvatskog broda u tranzicijskoj oluji i kroz grčevito „mumitanje“ Danteovski zavapiti: „Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate“! Da za takvu molitvu ima debelih razloga dokazuje današnja vijest plasirana kroz "Banka Magazin" pod naslovom: „Dokapitalizacija Sunčanog Hvara za 111,5 milijuna kuna:

Sunčanom Hvaru je odobreno izdavanje 1.114.839 redovnih dionica privatnom ponudom, pojedinačne nominalne vrijednosti od 100 kuna po dionici, odnosno ukupne vrijednosti od 111.483.900 kuna.
Temeljni kapital Sunčanog Hvara time će biti povećan sa sadašnjih 619,6 milijuna kuna na 731.097.100 kuna.
Dionice se izdaju privatnom ponudom uz isključivanje prava prvenstva pri upisu novih dionica, a odluku o tome donijela je Uprava, a potvrdio Nadzorni odbor Sunčanog Hvara u siječnju i ožujku ove godine.

Kako se vrlo dobro zna prema (šp)Orkom ugovoru (koji unatoč obećanjima „rumenog šerifa“ nikad nije objavljen što ustvari znači, da je autentičnost svojevremeno ovdje objavljene CNN-ove kopije neosporna) točno se zna tko je taj vlasnik dokapitalizacije vrijedne oko 15 % dojučerašnjeg temeljnog kapitala, i da je taj povlašteni vlasnik sada i „de facto“ većinski vlasnik Sunčanog Hvara. „A sad adio“ gospodine Bebiću, vama i hvarskoj zlatnoj dionici, okolo koje su se svojevremeno tresla brda - a rodili se štakori. Tako je i ona stara arapska poslovica „Psi laju a karavana prolazi“ dobila svoju kroatiziranu varijantu – „mediji mogu galamiti par dana, ali mi trebamo malo pričekati, i nepokolebljivo nastaviti svojim putem“.

Spomenutu hvarsku transakciju odobrila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) , ali tamo nemojmo tražiti „Pedra“ – oni su samo proveli registrirane ugovore i prava koja nitko u „hrvatskoj pravnoj državi“ formalno nije osporio. Tu transakciju je ustvari zapečatio GDO (glavni državni odvjetnik) koji se programirano bavi „važnijim“ a ustvari marginalnijim stvarima, mada je po službenoj dužnosti bilo jakih razloga za provjeru nekakvog zamagljenog PPP projekta (Private Public Partnership), kojim je besplatno predan prevrijedan portfelj „Sunčanog Hvara“, s čime su oštetili državni proračun, a (šp)ORKO se k tome dodatno potrudio da svojim neposlovnim ponašanjem do kraja srozava širom svijeta poznati hvarski turistički produkt, gurajući ga ispod svake razine prepoznatljivosti i podnošljivosti, s čime je državni proračun dodatno oštećen (za neopravdano umanjeni PDV iz smanjenog prihoda i prometa), kroz neopravdivo gubitaško poslovanje, kroz zaposlenost mnogo manju od predviđene, a ni investicije ne idu onako kako je obećano. No, tko mari za materijalne i nematerijalne štete koje se time Hrvatskoj nanose - glavno je da se ugovor o JPP (ili PPP) dosljedno provodi i da vlasništvo odlazi onamo kamo su ga „jahači rumene lavande“ zacrtali. A Hvaranima, kao i Kalamotezima, jedino preostaje da procijene koliko i kako su im uništene njihove izuzetne vrijednosti - nikada u povijesti turizma tih otoka (Hvara i Koločepa) nisu niže kotirali. I postoji realna mogućnost da se srozavanje nastavi sve dokle u hrvatskoj stvarnosti bude kobno dominirao obzorjem „Rumeni jahač hrvatske tranzicijske apokalipse“.

Mada je "rumeni jahač" u protekloj epizodi iza sebe ostavio duboke i neugodne tragove, u novoj epizodi se ponovio i obnovio, kao vatrena ptica Feniks, "rumeniji" i jači nego ikada prije. No nije se samo ponovio i obnovio, nego grabi nepogrešivo svojim dobro utabanim stazama:

Tako u Jutarnjem od 21.03.2008 doslovce piše: „Objavljen natječaj za karlovački KIM“ :
Fond za privatizaciju objavio je jučer natječaj za prodaju Karlovačke industrije mlijeka po početnoj cijeni od 15,8 milijuna kuna za 66,96-postotni udio, izvijestio je na sjednici Upravnog odbora predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak. Osnovni uvjeti koji se pritom traže od ponuđača je zadržati osnovnu djelatnost i brand KIM-a, ponuditi petogodišnji plan ulaganja, a u razdoblju od dvije godine zadržati sve zaposlene. Neslužbeno se doznaje da je pod takvim uvjetima za preuzimanje KIM-a zainteresirano nekoliko ponuditelja, među kojima su Dukat, HS Produkt iz Karlovca, ludbreška Mljekara Bohnec, a nije izvjesno je li još u igri i Žito iz Osijeka.

„Rumenom jahaču“ je KIM otprilike bio posljednji skandal u proteklom razdoblju, kojeg je sam osmislio i proveo pa isto tako sam i povukao (jer je HFP bio u kolapsu radi Bajićevih „intervencija“. Trebamo li se zabrinjavati što li nam sada „rumeni“ opet sprema?! Kao što se nekada javno zalagao za Sunčani Hvar (i obećavao pokazati ugovor što nikada nije učinio ali od projekta nije odustao), kao što se zalagao i za LRH (Opatijske hotele ali je pod pritiscima javnosti odustao), isto tako se pred čitavom nacijom zalagao za projekt „Otok Znanja“, pa sada momentalno mudro šuti i radi „svoj posao“. Mada je nedavno povodom povelike smutnje na „ Otoku Znanja HFP (Hrvatski Fond za privatizaciju kojem je „rumeni“ i dalje na čelu)“ javno obznanio da u ovom slučaju nema nikakvih nepravilnosti, Trgovački sud u Dubrovniku je prošli tjedan donio zabranu raspolaganja imovinom Hotela Koločep radi očitih kriminalnih težnji namjera Sanaderovog miljenika Siniše Grgića (koji je u međuvremenu lansiran u Programsko vijeće HRT-a) da ga se onemogući rasprodavati ono što nije njegovo!

Bajiću, Bajiću, ma vidi molim te što se sada u sve to bez veze upetljavaju „paceri“ iz dubrovačkog Trgovačkog suda – pa „rumeni“ su jasno i glasno rekli da tu nije bilo ništa spornoga.

Ali "rumeni vrag" ne miruje, Od javnosti je skoro neprimjetno prošao još jedan (šk)ORKI gaf: Jutarnji list od 21.03.2008 je donio vijest koja glasi: „Potpisan ugovor za Obonjan rivijeru:
Čelnici Grada Šibenika i tvrtke Orco u četvrtak su u Zagrebu potpisali ugovor o javno-privatnom partnerstvu za realizaciju turističkog projekta Obonjan rivijera. "Time će započeti ostvarenje jednog od najvažnijih projekata u turizmu na šibenskom području, a otok Obonjan postat će jedno od najpoželjnijih hrvatskih turističkih odredišta", ističu potpisnici ugovora, šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić i regionalni direktor za jugoistočnu Europu Orco grupe Dragan Lazukić. Ugovor je zasnovan na tzv. BOT modelu i trajat će sljedećih 50 godina.

Eto, (šp)ORKO jaši dalje jer je rumene boje. I tako je, baš tako nema zabune! U ovoj „rumenoj“ priči se radi o „Rumenoj“ Nedjeljki Klarić onoj istoj osobi poznatoj nam iz ogavne anti-bloggerske priče o „Šibenskoj konobi“, Šibenskom konobaru i „slobodnom“ šibenskom blogovanju. Moćna je „rumena“ boja je premrežila Hrvatsku.

Rumena je odlična boja – ne vidi se kad se treba zacrveniti, ukoliko neurovegetativni živčani sustav još uopće radi.

Komentari

Tvoj članak, ponešto

Tvoj članak, ponešto dorađen, i neke elemente iz mojih linkova iznijela je večeras Silvija Lux na tv-u. Dao si joj odličnu temu za prilog u Brisanom prostoru. Čini mi se, prema terminologiji iz priloga, da je ona aktivna Pollitičarka. Nedavno reče Skvikić da se ovdje giba u zanimljivu društvu :):)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Nije jedina, ideje se ovdje

Nije jedina, ideje se ovdje skupljaju, pa neka, barem se neke stvari mogu inicirati da se o njima razmišlja i promišlja.

Ali moram priznati da me je oduševila jedna druga stvar, koja se ispod površine i "od šponde" provlačila uz ona određene optimističke nijanse "uvezenog znanja na Hvaru", u onoj konobi su pjevali pjesmu "nije u šoldima sve"!!!

Tko je glasao

Ah, je li to onaj isti

Ah, je li to onaj isti Sunčani Hvar kojim se bavila Velika koalicija sve do svoga raspada? A budući se toliko njime bavila, valjda ga je "uspješno" privatizirala, ne znam zašto sad svaljuješ priču na nekakvu sadašnju vladu. Vidim da čitaš Banka magazine, pa bi mogao pročitati i ovo, čisto onako objektivnosti radi:
11.01.2003 00:00 O Sunčanom Hvaru odlučit će Račan
Hrvatski fond za privatizaciju neće mijenjati svoju odluku o prodaji Sunčanog Hvara, a hoće li odluku promijeniti Vlada od ...
http://www.bankamagazine.hr/arhiva/xbc/14698
27.01.2003 00:00 Račan: Zbog Sunčanog Hvara nije potrebno dizati političku temperaturu
Premijer Ivica Račan izjavio je danas kako je za Vladu slučaj Sunčanog Hvara jasan i kako zbog njega nije potrebno dizati ...
http://www.bankamagazine.hr/arhiva/xbc/15072
24.01.2003 00:00 Vlada prodala Sunčani Hvar Termama Čatež protiv volje HSS-a
Uz protivljenje četvorice HSS-ovih ministara (Simonića, Peceka, Strugara i Pankretića) Vlada je odlučila prodati 62,3% te ...
http://www.bankamagazine.hr/arhiva/xbc/15016
28.01.2003 00:00 Mesić: Odluku o prodaji Sunačanog Hvara treba preispitati
Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je za Hrvatski radio da bi Vlada trebala preispitati svoju odluku o prodaji Sunčanog Hvar ...
http://www.bankamagazine.hr/arhiva/xbc/15098
31.01.2003 00:00 Vlada zadužila Vidovića, Peceka i Čačića da ispitaju slučaj Sunčanog Hvara
Vlada je na sjednici u četvrtak zadužila ministre Davorka Vidovića (SDP), Željka Peceka (HSS) i Radimira Čačića (HNS) ...
http://www.bankamagazine.hr/arhiva/xbd/15195
07.02.2003 00:00 Vlada poništila odluku o prodaji Sunčanog Hvara
Sa 15 glasova ‘za’ Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak poništila odluku o prodaji Sunčanog Hvara Termama Čatež ...
http://www.bankamagazine.hr/arhiva/xbd/15386
08.02.2003 00:00 Privatizacija zaustavljena na najmanje mjesec i pol
Dan nakon odluke Vlade o neprihvaćanju ponude Termi Čatež u redovima SDP-a i HSS-a tumače tu odluku u svoju korist, a u p ...
http://www.bankamagazine.hr/arhiva/xbd/15417

Mogao bi nam objasniti kako to da ni pametna Velika koalicija nije na zadovoljavajući način riješila pitanje Sunčanog Hvara? Da ga je riješila, danas ne bismo imali o čemu razgovarati!
Poanta kapitalizma nije u tome tko je vlasnik dionica (to mogu biti stotine tisuća malih dioničara kojima javnost ni imena ne zna), već uspješno obavljanje gospodarske djelatnosti od koje će imati koristi:
1. država ubiranjem poreza
2. radnici dobivanjem plaća
3. lokalna zajednica razvojem pratećih djelatnosti
i naravno sami vlasnici dionica, ali ne temeljem dividende, već tramakanjem dionicama na burzi (na razlici kupi/prodaj).
Meni je upravo smiješno što nekim ljudima još uvijek nije ispario iz glave socijalizam i radnički savjeti, sastavljeni mahom od čistačica i šofera (svaka čast čistačicama i šoferima) koji dižu ruke za prihvaćanje financijskih izvješća koja im podnose visokoobrazovani direktori, iako jadničci ne kuže ni što je dugoročno rezerviranje ni što je doprinos za nerazvijene!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ma baš me briga što je o

Ma baš me briga što je o tome Račan govorio, Ili Zaratustra! Oni nisu ništa s time imali, pa oni nio nisu u igri oko ovoga (i sličnih slučajeva). Ja sam govorio o "cinoberu" Polančecu, koji je sve ovo izrežirao.

Ne bih ti ni odgovarao na ovo, da nisi ovdje nešto vrlo bitno spomenula jer sam i ja upravo to naglašavao kao pravu bit problema, kojim se nanosi šteta mjestu, regiji i Hrvatskoj u cjelini. Idemo redom:

Rekla si:
Poanta kapitalizma nije u tome tko je vlasnik dionica (to mogu biti stotine tisuća malih dioničara kojima javnost ni imena ne zna), već uspješno obavljanje gospodarske djelatnosti od koje će imati koristi
Upravo to se dogodilo: tamo se ne obavlja uspješno gospodarska djelatnost i od toga nema koristi kakva bi trebala biti
1. država ubiranjem poreza
Država ne ubire poreze kave bi trebala ubirati, jer se potencijali preuzeti od neznalica (s posebnim namjerama) ne koriste kako treba. Na hvaru se godinama odvija smanjena gospodarska djelatnost što za državu znači malo poreza, a i prodaje se po smanjenim cijenama radi rasprodaje, pa je i PDV manji od onog što ta regija zaslužuje. Tamo su ušli trgovci nekretninama a ne ljidi koji bi razvijali poslovanje. To je činjenica od koje se ne može bježati-
2. radnici dobivanjem plaća
Radnici bi trebali dobivati plaće, i jedan dio ih zaista i dobiva, ali onakve kakve može dijeliti firma koja radi s ozbiljnim gubicima. No najveći je problem da JPP nije donio dogovoreni i obećani razvoj, pa je dinamika zapošljavanja daleko od onoga što je trebala biti. Koliko god kreveta se ima na Hvaru uz dobar plasman i zanatski odnos prema poslovanju se mogu popuniti. Ali tamo se to nije postiglo. Određene funkcije u državi (tzv. međugeneracijska solidarnost i socijalno osiguranje) ovise isključivo od stopa zapošljavanja a tamo se ta funkcija ne održava. U razvijenom svijetu padaju vlade na stopama zaposlenosti.
3. lokalna zajednica razvojem pratećih djelatnosti
Uz smanjeno poslovanje lokalna zajednica nema svoj predviđeni dohodak, a prateće djelatnosti nemaju onakve prihode kakve bi trebali imati.
i naravno sami vlasnici dionica, ali ne temeljem dividende, već tramakanjem dionicama na burzi (na razlici kupi/prodaj).
I tu si promašila. Sunčani Hvar nije (još) na burzi, a trgovanje dionicama se upravo odvija ali po povlaštenim odnosima - kupuju ih neki koji se nalaze u okrilju ORCO-a a to je najmanje Ott, jer on ništa ne bi mogao napraviti da ga Polančec i drugi ne pothranjuju.

Slučaj Otoka znanja je nešto što će se rješavati od sljedećeg tjedna (skupština dioničara je zakazana za 14.04.) No, imamo apsurd, da je HFP izjavio službeno da tamo nema nikakvih neobičnih događanja da bi prošli tjedan Trgovački sud u Dubrovniku donio zabranu raspolaganja imovinom jer se ipak otkrilo da Siniša Grgić namjerava prodavati ono što nije njegovo.

Polančec je također tvrdio da ništa neobično nema iza prodaje KIM-a onom malom poduzetniku, da bi se nakon nekog vremena sve to ipak poništilo. Polančec jer izjavio da iza Sunčanog Hvara nema ništa neobično, ali se ipak pokazuje da se JPP pretvara u čistu prodaju, jer im je Hanfa omogućila preuzimanje SHvara s više od 50 %. Dakle nema onda uopće govora o JPP , a ako nije JPP treba vidjeti onda što je to. Polančec je svojevremeno pred cijelom hrvatskom javnošću hvalio Otok Znanja ( jer ga je on osobno izrežirao), a danas je to skandal koji tinja i koji će uskoro doći na udarne stranice, jer se trgovački sud već upetljao, a Uskok već tamo kopa.

Bajić će morati ući i u SHvar, ne radi toga što to želi nego zato to se nešto talopvo ne može pravdati u pravnoj državi-

Mene Polančec uopće ne interesira zato što je HDZ-ovac nego zato što je podmukla štetočina. A ti i dalje lupaj po Račanu kad i se sviđa. Ili po Talijanima, , Mlećićima, Rimljanima ili Grcima koji su kroz milenije harali po Hvaru. Mene oni ne interesiraju, barem ne dalje od toga da su ostavili iza sebe materijalne i historijske vrijednosti koji su sastavni dio hvarske položajne rente, koja se nekada koristila bolje nego danas. Utoliko me ne interesiraju ni oni hvarski "mrski" kadrovi iz Titova vremena, koji su zapravo stvorili turističku marku Hvara, a koju Orco nikako da se dostigne a kamoli pretvori u nešto više i bolje.

Tko je glasao

ja tebe uopće ne razumijem

ja tebe uopće ne razumijem kad govoriš o prodaji. prodao ovaj ovome, onaj onome. kad to tako dramatično izlažeš, izgleda kao da se radi o tome da će netko kupiti hotel, razmontirati ga i odnijeti npr. u francusku ili španjolsku.
ako je točno da poslovanje ne ide baš najbolje, valjda je onda lokalnoj vlasti u interesu da se promijeni vlasnik i dođe onaj koji će bolje gospodariti. pa ako ne bude znao taj, doći će neki treći. hoteli neće nestati, obala neće nestati, ljudi neće nestati. jesi li ti ikad čuo za funkcioniranje slobodnog tržišta? kako slobodno tržište, na kojem počiva čitava zapadna demokracija, može profunkcionirati, ako se od države očekuje da drži dionice. država treba odumirati, a ne se razvijati i gospodariti. gospodarenjem nek se već jednom pozabave gospodarstvenici makar to bio orca, koji ako ne bude dobro radio, radit će netko treći.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

neki dan sam onako usput

neki dan sam onako usput prošetao Haludovom. Točno, hoteli nisu odnešeni u Rusiju niti Francusku niti Španjolsku, još uvijek su na Krku, ali kao ruševine i nigdje nikoga. Niti turista niti radnika niti poreznika koji bi nešto možda za Uskrs ubrali u korist nam lijepe naše.
Sablasne ruševine privatizacije na Hrvacki način

Tko je glasao

Slučaj Haludovo i

Slučaj Haludovo i društvenu štetu koja je nastala iz igara oko tog objekta opisao sam u svom posti Mitovi privatizacije 4. mrtvi kapitali od 23/10/2007 (http://pollitika.com/mitovi-privatizacije-4-mrtvi-kapitali) gdje između ostaloga stoji:
g) Ukupno nastala direktna šteta za širu i užu društvenu zajednicu. Ovakvim izračunom nastala je društvena šteta (na državnoj i lokalnoj razini) u visini od € 60.967.895 ili više od 445 milijuna kuna.
Čujem večeras na TV da Uskok goni i četvrtog potpredsjednika fonda jer je naštimao neku procjenu vrijednosti svome prijatelju a radi se o malim sredstvima. U Haludovu je najjednostavnija procjena ukazala na direktni gubitak u državnim fondovima od 60 milijuna Eura, a indirektne štete su ogromne jer taj objekt ne živi a s njime je umro cijeli jedan otok.

Ima li ikoga tamo da ispita odgovornost onih koji su do toga doveli?? U svakoj pravnoj državi bi se to davno učinilo!
Preporučam ti da pogledaš taj moj post, jer slijedeći takav koncept bi pronašli ogromne milijarde koje su u naše ime neki odabrani bacali u more da bi stavili neku crkavicu u svoje džepove.

Tko je glasao

Govoriš o nečemu što ja

Govoriš o nečemu što ja nisam rekao. Istina je da nije važno tko je vlasnik nego da li i kako radi, kako ispunjava one temeljne funkcije, koje su sama nabrojila. A oni to ne rade a još ih se štiti ; radi tko zna kakvih sitnih interesa se urušava osnovna funkcija u ugrožavaju opći interesi.

Sloboda tržišta je pod takvim uvjetima fikcija u tvojoj glavi, navodiš
valjda je onda lokalnoj vlasti u interesu da se promijeni vlasnik i dođe onaj koji će bolje gospodariti.

Ali njih nitko ne pita, jer su sve to Polančec i njegovi maestralno izrežirali, pa su hoteli dani besplatno po formuli JPP (druge su hotele barem za nešto prodavali) SHvar radi loše i ne zna do kada, a sada se dionice krčme po povlaštenim prioritetima. Za svakoga bi to normalno u nekoj zapadnoj tržišnoj zemlji bio znak da pravna država treba intervenirati, osim u ovoj.

Da bude jasnije, da je SHvar prodavan hotel po hotel, kao nekretnine, postigao bi na slobodnoj prodaji fantastične sume koje bi zadovoljile sve potražioce, i radnike i vjerovnike, i ostalo bi viška i za državu. Da su tako prodani, svaki vlasnik bi, kad je već uložio novac uložio i da se popravi kvalitetu i da što više radi na tržištu. Bilo bi prometa hrane piča, zaposlenih radnika, poreza doprinosa. Ovako nema praktički ništa jer kad netko nešto vrijedno dobije besplatno onda je to mešetarenje, pa on dalje i sam mešetari, ne da bi previše ulagao i previše se zamarao nego da bi lagodno zaradio na porastu vrijednosti položajne rente, a ne iz poslovanja koji je previše rizičan za takve mentalitete.

Oni koji znaju što je turizam znaju ovo dešifrirati, Ja mogu shvatiti da nekima sve ovo može biti nerazumljivo - ali sve postaje jasnijima kad uzmeš i razmisliš samo o tome kako implementirati one iste teze koje si navela. A ne se s njima gađati kao floskulama, jer ako nemaju efekta projekt je promašaj. U Dubrovniku radi istih takvih razloga (mešetarenja) još ogroman broj kreveta (oko 5.000 soba) nije u funkciji a svaki krevet se može prodati na turističkom tržištu pod zlato. Onima koji su zaposjeli vrijednosti besplatno sve to ne znači ništa.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci