Tagovi

Rezultati (skromne :-) ankete o školarinama

Aaaa, imam dugova za odraditi ...

Al' kad je proteklih 7 dana bilo živahno na blogu. Najprije nastavak „Serijala o obrazovanju“ s osvrtom na Latinicu a zatim i prepiska s prof. Ivom Bancem, potaknuta njegovim gostovanjem u emisiji Nedjeljom u 2 (moj mail i odgovor prof. Banca). Postovi su definitivno ostavili trag (vidi „Preporučene dnevnike“ ;-) a prvi je tamo generirao i 99 komentara (and counting).

Ipak, koliko god su teme otvorene u toj prepisci relevantne za trenutnu političku situaciju, u ovom postu ću se osvrnuti na anketu o školarinama koju sam prije 10-ak dana proveo na svom blogu.

Anketa je bila vulgaris, u kojoj sam od čitatelja na blogu tražio da komentarom iskažu svoje mišljenje:

Pitanje je "jednostavno":

JESTE LI ZA UVOĐENJE ŠKOLARINA NA HRVATSKE FAKULTETE ?

Ponuđeni odgovori:

1) APSOLUTNO protiv

2) protiv, ali bi neredoviti studenti (oni koji padnu godinu) trebali plaćati školarinu u određenom iznosu

3) za, svi plaćaju (osim najboljih i socijalno ugroženih) - s time da država automatski daje kredit za pokrivanje troškova a fakultetima se putem vaučera (znači „po glavi studenta“) i dalje nastavlja transfer sredstava od MZT-a u određenom iznosu

4) ZA, svi plaćaju, nema šoldi od MZT-a, a kredite nek traže od banaka :-)))

Moj stav je čvrsto 3 i (čvrstu ?) argumentaciju sam dao u gore spomenutom postu za koji bi hm, jel'te, ovaj, mislim bilo dobro da pročitate prije nego što date svoj odgovor ;-) (iako libertarijanac u meni vuče na 4, svjestan sam da je to i teorijski i praktički nemoguće - a i pitanje je bi li to bila libertarijanska utopija ;-)

I odziv je bio ... pa, s jedne strane dobar jer sam „prikupio“ 40-ak komentara što i nije tako loše, ali s druge strane – što je to 40 mišljenja u državi s 4 milijuna stanovnika :-).

S obzirom da je gotovo pola komentara od anonimnih korisnika, obradu rezultata sam napravio u dvije varijante – u prvoj se gledaju svi glasovi, a u drugoj samo glasovi „certificiranih“ blogera (ie. ne računamo anonimne komentatore)

I rezultati glasanju su bili ovakvi:

Opcija 1 – 1 glas
Opcija 2 – 14 glasova (11 blogerskih)
Opcija 3 – 23 glasa (8 blogerskih)
a bila je i jedna opcija 3.5 :-)))) (Krulc, kao i uvijek – originalan ;-).

S obzirom da broj opcije relativno dobro oslikava karakter pristupa financiranju visokoškolskog obrazovanja (1 – besplatno, 4 – sve se plaća, s dvije „srednje“ opcije), palo mi je napamet izračunati prosječnu vrijednost i vidjeti kako otprilike diše populacija (koja je sebi uzela truda odgovoriti na anketu).

I ispadne lijepih 2,60 ukupno, odnosno 2,42 kod blogera !!!

Dakle, skoro pa napola između opcija 2 i 3.

Ohrabrujuće :-)))))))

Komentari

@Zvone Radikalni, a što ako

@Zvone Radikalni, a što ako te dopadne (ponudi netko) da sve to što kažeš da je OK, provedeš u djelo..... mislim iza 25.11.....

Tko je glasao

:-)))))))))))))))))))))))))))

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dobra, dobra, dobra ....

Kao prvo - NEMA TEORIJSKE ŠANSE !!!
Kao drugo - moj nadimak nije slučajno odabran, i čitajući današnji Economist, naišao sam na briljantan opis koji bi odgovarao Zvoni Radikalnom kao (eventualnom) političaru - "UNGUIDED MISSILE" :-))))))

Tko je glasao

Aaaaaaaaaaaaa @zvone

Aaaaaaaaaaaaa @zvone Radikalni.... oš kazat..... jak si na jeziku... a kad triba to napravit onda padaš u afan,.... ako znaš uradi, a ako neš, nemoš, neznaš......onda mući. ..... A znaš, vidin ja ..... a i još niki...

Tko je glasao

Ja HOĆU, MOGU i ZNAM ....

Ja HOĆU, MOGU i ZNAM .... hm, a što to ????

Ako pričamo o definiranju okvira za (visoko) obrazovanje, definiranju nekakvog plana i općenito o onom "teorijsko-apstraktnom" aspektu priče o obrazovanju, onda sam većinu toga već rekao/obavio u svojim postovima (iako tu ima još puno rupa za popuniti), i vjerujem da sam stekao određeni kredibilitet (barem na ovom portalu :-).

Ako pričamo o sposobnosti uvjeravanja u ispravnost mog gledišta na probleme i (najbolje) načine njihovog rješavanja - paaa, tu se još trudim (i ne ide mi tako loše, rekao bih ;-) ali konstruktivne i potkrijepljene kritike su bile rijetke (i još čekam odgovor SDP-a ;-) i pravog izazivača još nema na vidiku.

A ako pričamo u prođenju svih tih mojih ideja u praksi ... :-))))))))))))

Zvone Radikalni nije član nijedne stranke i nema se namjeru tako skoro u neku učlanjivati. Što me uvelike (automatski ?) diskvalificira za ikakvu poziciju odlučivanja.
Ipak, čak ni to nije najveći problem. Najveći je problem što Zvone Radikalni NIJE POLITIČAR !!! On, naime, KAŽE ONO ŠTO MISLI, i svoje stavove je spreman argumentirano braniti. A kako su moji stavovi za ovo društvo u ekstremno liberalnom dijelu spektra, nešto mi govori da bi moja "politička karijera" bila kratkog vijeka ...

A mučati neću :-P ;-))))

Tko je glasao

Zvone Radikalni nije član

Zvone Radikalni nije član nijedne stranke i nema se namjeru tako skoro u neku učlanjivati. Što me uvelike (automatski ?) diskvalificira za ikakvu poziciju odlučivanja.
Ipak, čak ni to nije najveći problem. Najveći je problem što Zvone Radikalni NIJE POLITIČAR !!! On, naime, KAŽE ONO ŠTO MISLI, i svoje stavove je spreman argumentirano braniti.

Ima sve više ljudi koji cijene snagu argumenta neopterečenog ideološkim prefiksima, a jasno ti je da je umiječe politike i u tome da to pokuša afirmirati.
Zamisli sredinu u kojoj možeš slobodno iskazati svoje stavove a da pri tom ne trpiš nikakve (-) posljedice čak i ako je potpuno usamljen, neshvačen, neprihvačen.......

Tko je glasao

Snubiš ti polako, jel`

Snubiš ti polako, jel` da?

Zvone doduše nije penzić, al` može u vašu mladež. :)))))

B-52

Tko je glasao

Znači Zvone, ohrabrujuće

Znači Zvone, ohrabrujuće ali ne i zadovoljavajuće ?

Tko je glasao

Evo i moje ankete. Za kakav

Evo i moje ankete.

Za kakav ste način zapošljavanja i reguliranja prava i obaveza profesora na fakultetima:

1.Profesore se zapošljava u stalni radni odnos,ne može im se dati otkaz i ne provjerava se njihov način rada te da li uopće što rade,plaća im ne ovisi o njihovom radu i nitko ih ništa ne pita.

2.Profesore se zapošljava u stalni radni odnos,ne može im se dati otkaz i ne provjerava se njihov način rada te da li uopće što rade,plaća im ne ovisi o njihovom radu,ali u slučaju da ima propusta u njihovom radu dekan im može reći da su zločesti i lijeni i da im ne valja posao.

3.Plaća i posao im ovisi o njihovom radu i rezultatima,a oni koji ne održavaju redovito predavanja i nisu dostupni za konzultacije plaću dobivaju prema odrađenoj satnici.

4.Profesori se ne primaju u stalni radni odnos već potpisuju posebne ugovore na određeno vrijeme s fakultetima.Studenti biraju profesore čija predavanja žele slušati.Ovisno o broju studenata i kvaliteti i rezultatima rada ovisi i plaća profesora.0 studenata=0 kuna,0 rezultata=0 kuna.

Pretpostavljam da će se libertarijanac u Zvoni Radikalnom odlučiti za 4.

Tko je glasao

Kakav 4) majstore ?????? Ma

Kakav 4) majstore ??????

Ma PRVA OPCIJA je jedina ispravna ;-)))). Di'š pilit granu na kojoj sjediš ;-)

A zaozbiljno - otvorio si pravo pitanje i činjenica da je DANAS na hrvatskim fakultetima uglavnom prisutna neka varijanta opcija 1) i 2) JE OSNOVNI RAZLOG zbog kojeg ja trubim ovo što trubim, a uvođenje školarina je po meni, JEDINI NAČIN da se pomaknemo prema opciji, recimo 3,3 :-)

Opcija 4 je doista primamljiva, i ja bih to odmah potpisao (naravno, da ista pravila vrijede za svih :-), ali to je ipak utopija ...

Tko je glasao

Mene su kao izvanrednog

Mene su kao izvanrednog profesora bodovali moji studenti. Akademija me je bodovala po uspjehu mojih studenata i po uspjehu koncerata koje sam davao sa studentima. To je osnovno, a ima još nekih sitnijih uvjeta koje sam morao ispunjavati da mi produže ugovor, svake dvije godine.

Tko je glasao

Protiv sam školarina. Ili

Protiv sam školarina. Ili školarine u obliku kredita kao što je BAFOEG u Njemačkoj. Pa tko brže i bolje završi studij, manje vraća.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci