Tagovi

retorika kao izrada posmrtne maske

...imamo kompliciranu eurocentričnu civilizaciju kao okoliš. I upravo nam se klima pred očima. Takva kakva je, drugu nemamo...a takva kakva je nesavršena, još k tome je i nestabilna. I nema ona problem s brzinom vlakova, niti s količinom informacija, nema problem s prirodom...niti s razvojem mikroprocesora, niti s nepoznatim lutajućim asteroidima, tinjajućim vulkanima, s ničim takvim niti svijet niti društva nemaju pravi problem...
...problem je u mozgovima ljudi, naravi i prirodi čovjeka koja se u zadnjih 150000 godina nije promjenila niti za jotu, sve bi podredili svojim željama, u sve što vide bi intervenirali, sve prokomentirali, svime, svačim i svakim bi upravljali, i po mogućnosti uložili ideje koje trebaju odraditi oni na društvenoj ljestvici niže postavljeni...
Kao što je u vrijeme dekadencije rimskog carstva, treće i četvrto stoljeće n. e., retorika bila profesijom nad profesijama, kao što je u to vrijeme ta retorika služila između ostalog za pravdanje potrebe za sve većim upravljačkim staležom i time to većim poreskim opterećenjem...tako je retorika sa svojim akrobacijama kompenzirala akciju koje nema, davala privid života umirućem društvu.
...drugim riječima, usložnjavanje društva koje je trajalo stoljećima je išlo dalje, ali iznad mogućnosti, svakodnevno dodajući nove zahtjeve, nove vrijednosti kao napredak, nove funkcije društva... svaki dodatni element kompleksnosti kao dodatni trošak...što je došlo u fazu "golog Cara" kojemu je jedino retorika, pa još s pozicije sile, pokušavala produžiti životne funkcije. Danas znamo kako je to završilo.
Egiptolozi o toj civilizaciji i njenom padu govore u sličnim slikama, majologisti o narodu Maja isto...
E, otprilike današnje pojave koje primjećujem oko sebe, ovdje, ondje,...sposobnost politike i pratećih butlera da producira svakodnevno nove ciljeve, teme, obećanja a da nagomilava u isto vrijeme stare i nove materijalne dugove, da zaboravlja jučerašnje poticaje i zadatke i ostavlja ih neriješene kao lanjski snijeg uime novih i novih tema i projekcija koje će koliko sutra ostaviti zaboravljene...
....ili sposobnost nas, javnosti, da sve što vidimo retorički efektno prokomentiramo, promotrimo sa svih strana ...i ništa s time konkretno ne učinimo... prelazeći na novu temu komentiranja i nečinjenja, i zaborava onog što nam je koliko jučer bilo tako "non plus ultra" važno.
Što sam to u stvari htio?...e, da...
...mnogo puta, mnogo ljudi s pamćenjem dužim od pamćenja zlatne ribice je ponavljalo da živimo u blagoslovljenom dobu, s najvišim standardom i najvećim osobnim slobodama za koje znamo u povijesti...ali ovi detalji koje spominjem, uz mnogo ostalih nespomenutih, upozoravaju da smo na dobrom putu da izgubimo i ovo što imamo, stvarnost koja tetura a koju još opterećujemo svakodnevnim novim prohtjevima,...umjesto da se usredotočimo na stabilizaciju te jedne i jedine stvarnosti koju imamo.
Kako očito ne želimo smanjiti dostignuti status, reducirajmo nove zahtjeve po civilizaciji (društvu) koju živimo,...desi li se, što je vjerojatno, da to što živimo više nije dovoljno fleksibilno da pozitivno odgovori na nove zahtjeve, da je prijeđena granica koja ljudskim zakonima volje uspjeva vladati nad egzaktnim zakonima...događaji mogu krenuti nepredvidivim tokom.
...čak i Hobbesov Levijatan u velikom krešendu mogućih scenarija bi mogao izgledati kao happy ending.
...može se desiti da ovo vrijeme zapamtimo kao izgubljeno, kao provedeno čekajući u salonu za izradu posmrtnih maski koje smo proveli zabavljajući se dobacivajući jedni drugima žovijalne dosjetke "što bi mi to sve učinili na onome svijetu" i "kako bi to lijepo bilo kada bi me poslušali".

Tagovi

Komentari

The Theatre of Cruelty ...

"Without an element of cruelty at the root of every spectacle, the theatre is not possible. In our present state of degeneration it is through the skin that metaphysics must be made to re-enter our minds.

" By "cruelty," Artaud referred not to sadism or causing pain, but rather a violent, austere, physical determination to shatter the false reality that, he wrote, "lies like a shroud over our perceptions."

ps
ili samo ova dnevnik bez krikova..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

i sad citaj bla bla bla... i

i sad citaj bla bla bla... i poneki zanimljiv red.. i to traje godinama, polako, planski..
http://www.ured-ravnopravnost.hr/site/hr/nacionalni-dokumenti/politike-p...
a ono sto je zanimljivo napisano je u par rijeci izmedu redaka i tek pokojom istaknutom..
zakoni, pravila, stecevine, i jos gomile normi i normativa.. tone papira, GB-a, sati i sati sjedenja i sastanaka, dorade i prerade... a nista ama bas nista... ili jako malo...

dekandecija drustva je odavno postala mainstream.. jedino sto postoji.. jedino sto je "in"... i upravo ono sto nas vodi daleko od realnosti i sprecava da kao drustvo/drustva razmislimo o sebi sasvim realno, zdravo razumski.. ljudski..

perike, balovi, kolaci, pijanke i razuzdane zabave.. takoder su imale svoje vrhunce.. nase danasnje zabave jos traju makar je vrhunac prosao.. a ekipa sa perikama smislja kako da nas dalje zabavi i kontrolira sa manje raskosi i kolaca.... slijedeci korak je kontrola.. apsolutna kontrola.. jer uzeti secernu vunu nije lako cak i kad ostane samo stapic na koji je bila namotana...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

znas, ta retorika o kojoj

znas, ta retorika o kojoj pricas.. meni vise slici na ovo..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...o porocima koji ne

...o porocima koji ne pretendiraju da izigravaju vrlinu i nemam baš riječi zamjerke...
Zasmeta me obično inverzija značenja,...dok god riječí i pojmove možemo razumjeti u svom izvornom značenju nema opasnosti od nesporazuma.
...a nesporazum babilonskih razmjera nastaje kada te upola životnog puta zaskoči tvrdnja da sve što znaš ne vrijedi pišljiva boba, ni lule duvana, da si je netko tamo neznan zaprdnuo da puj pik ne važi....od danas riječi imaju neko drugo značenje. ...pa ti radi posao, potpiši ugovor, kupuj ili prodaj, rodi, umri,...a sve to će netko tamo nazvati kako mu se prohtije...tako kako se tog trena šika....misleći da ima snage vratiti duha u bocu kada postigne neke svoje ograničene ciljeve. A to tako ne ide, tamo gdje riječi izgube svoja značenja, svaka akcija i aktivnost gubi značenje, ništa ne vrijedi truda ako se ne da jednoznačno, svima razumljivo, ocjeniti...
...i tu opet retorika nastupa kao kamuflažno sredstvo.

Tko je glasao

ah.. ja opet naiva.. vecinu

ah.. ja opet naiva.. vecinu retorike prihvacam kao trajnu promjenu svijesti, kao stanje krive percepcije individue koja govori... one koja bi izgubila na znacenju same sebe da kaze nesto drugo, nesto osobno i obicno, racionalno naprosto ili da ne govori da bi se slusao tocno onako kako je cuo.. ako izuzmemo "vrhove" cini mi se ipak samo degenerativna promjena ljudskog roda koji je zaboravio sto je covjek.. i sto je individua.. koja zivi i govori svoj stvaran a ne zamisljen svijet bez znacenja..

no problem je sto ce nas ta ispraznost trajno isprazniti.. jer "vrhovi" ipak retoriku koriste iskljucivo kao kamuflazno sredstvo a ne zato da bi iskazali stavove i puteve.. dapace, samo da bi ih skrili..

problem je samo kako plivati u tom moru rijeci bez znacenja i stvarnim dogadajima i na sto se uopce osim sebe sama i zdrave prosudbe moci osloniti barem malkice.. gube se temelji a grade se cardaci...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kakva trajna promjena

Kakva trajna promjena svijesti? sve je to privid, do novih potreba... to je samo igra stvaranja novih pozicija iskoristivih za osobna i grupna predatorstva. Ništa mudro niti novo... Pokušaji promjene percepcija masa e da se osobe i skupine pozicioniraju na mjesta vladanja u novostvorenim potrebama, čista trgovina, nova tržišta, makar virtualna a pošto su svakovrsni konglomerati zauzeli stvarne prostore a crkve duhovne.
Naizgled velika, a s obzirom na pretendente malena bara, a mladi kokodrili svakodnevno pristižu...
Bit će zgodno kada izađe na vidjelo da su i ti novi kokodrili dobro poslužili starima za učvršćivanje one moći protiv koje se, kao, zauzimaju.

Tko je glasao

indija

Ne slažem se da se promjene svijesti ne događaju. Baš suprotno. Zadnja dva stoljeća su, po meni, odličana pokazatelj promjene svijesti. Naravno da ide sporo, čovjek po čovjek (a kako bi drukčije) - ali s vremenom će se pokazati rezultati.

Ovih dana gledamo snimke ženskog protesta u Indiji, kojima se pridružuju i druge zemlje. Ono što me u Indiji stvarno iznenadilo su poruke na transparentima koje su vrlo zrele, bez mržnje - a odlično pogađaju bit stvari - i dobar su primjer promjene svijesti koje nemaju nikakve veze sa "novim potrebama".

Naravno, možda se cinično može gledati i na takvu pojavu kao "aha, stvaranje tržišta za još nešto, razbijanje indijskih klasičnih obitelji, uvlačenje žena u posao putem ravnopravnosti" - ali mislim da je to precrn pogled na stvar.

Tko je glasao

Mislim da ću Tvoje neslaganje

Mislim da ću Tvoje neslaganje nekako podnijeti....i razloge za to neslaganje.
....jedino mi je nejasno to s manjkom mržnje na transparentima u Indiji, to da je valjda do "trenutka promjene svijesti" i tamo i valjda svugdje vladala samo mržnja, dakle u tim doskorašnjim odnosima...a zaslugom, valjda, aktivista opće ljubavi i razumjevanja među ljudima je odjednom zavladala izmjenjenim svijetom humanost i razumjevanje...
...incidenata je bilo uvijek i koliko se sjećam odkada sam živ, i reakcija na zločine i zvjerstva je bilo zadivljujućih, primjera humanosti iznenađujućih, spontanih toplih ljudskih reakcija na nepravde je bilo uvijek i svugdje dovoljno da se ne izgubi općenita vjera u čovjeka.
Ako postavimo kategorije mržnje i ljubavi kao takve za one o kojima ćemo razgovarati, onda govorimo o nečemu vječnom i nemjerljivom, o onom što čitavu povijest pokušava nadvladati jedno drugo...a vidjeti je po tome da nas je danas oko petsto puta više na svijetu nego nas je bilo prije dva milenija, da je , uvjetno, za svo ovo vrijeme ljubav mnogostruko nadjačala mržnju.
Da nije tako, mržnja koju prizivaš kao početno stanje prije nedavne "promjene svijesti", uz sve tehničke mogućnosti masovnog uništenja, bi nas sve davno slistila...da oduvijek nije bilo te pozitivne ljudske energije.
Nove ideologije nisu ništa bitnoga u tome pridonijele...
Nove ideologije mogu samo nekorektno prisvajati ljudske kvalitete koje postoje same po sebi, i, kao što i čine, stavljati se samozvano na čelo pokreta sljeđenja dobra, koji postoji oduvijek, od trenutka kada je ljudska vrsta izabrala dobro kao svoj put...
...to o čemu drvimo i oko čega se nerviramo je samo reakcija na zastranjenja i otpadnike u tom općeprihvaćenom pokretu.
Svijet se nije rodio s našom generacijom... i pozitivna energija isto tako.
...

Tko je glasao

da pojasnim malo...

To što neka ideologija prisvaja ovo ili ono - to je uobičajeno, prisvajale su često mržnju, zašto ne bi i druge ljudske karakteristike.

A što se tiče transparenata - sjećam se događaja s Breivikom, gdje se gomila okupila, došla pred zatvor gdje je dotični bio zatvoren - i pjevala njegove omiljene pjesme. Nisu vikali da ga treba spaliti, nisu ga pokušali linčovati - već su mu pjesmom pokazali da usprkos njegovom životinjskom ponašanju nije uspio od njih napraviti jednako i da se neće spuštati na njegov nivo. Možda je to smiješno, ali meni je to pokazatelj vrlo visoke svijesti ljudi.

Također transparenti sada u Indiji nose vrlo lijepe poruke - ne vidim da zovu na mržnju prema počinitelju, već pokušavaju osvijetliti problem s prave strane, tipa "Umjesto da nas kćeri savjetujete što da nosimo, odgojite svoje sinove". Dakle - umjesto agresivnog nametanja stava, poziv na promišljanje. Uglavnom, ne znam što je točan razlog ove promjene, ali naslućujem.

Danas je svaki čovjek, kolikogod se osjećao osamljen, povezan sa cijelim svijetom. Vidi najbolje primjere (i najgore, naravno) ljudskih reakcija, pa mu je lakše odabrati svoje, zna i da će biti snimljen, "šeran i lajkan" posvuda - pa pažljivije bira svoje ponašanje. Uglavnom, ta urođena ljudska pozitivna energija u zadnje vrijeme ima jedan dodatni podstrek (globalni, putem interneta) - i to je jako dobro.

Tko je glasao

@zap .. jel ovo ozbiljno ili

@zap .. jel ovo ozbiljno ili sarkazam?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

čim Skviki opali minus...

... odmah znaš da je ozbiljno...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci