Tagovi

Rentanje potpisa birača

Izborna pravila kad se radi o pojedinačnim kandidaturama na lokalnim izborima predviđaju prikupljanje potpisa birača. Da bi bile pravovaljana, kandidaturi treba biti priložen i obrazac s potrebnim brojem potpisa birača. Broj tih ovisi o broju stanovnika odnosne općine, grada ili županije. Nije se jednom dogodilo da neki od kandidata u nakani da stekne bilo kakvu prednost u odnosu na suparnike tijekom predizborne kampanje istakne kako je prikupio daleko veći broj potpisa od potrebnog. Zbog toga se isprva mišljeno kao formalnost, prikupljanje potpisa birača pretvorilo u pravo natjecanje. Barem za neke stranke i neke kandidate.

Da je isprva mišljeno samo kao formalnost koja bi od kandidature trebala odvratiti neozbiljne kandidate vidi se po tome što prikupljanje potpisa birača nije detaljno regulirano izbornim pravilima. Osim potrebnog broja potpisa te sadržaja obrasca, ništa drugo nije regulirano pa je i rad po tom pitanju nadležnih izbornih povjerenstava samo formalan. Od njih se, naime, očekuje samo da „provjere je li kandidatura u cijelosti usklađena“ s izbornim pravilima. Kako će to učiniti u dijelu koji se odnosi na potpise birača, ne zna se i prepušteno je inventivnosti svakog pojedinog povjerenstva. Kakve su sankcije za one koji bi eventualno pokušali varati, također se ne zna.

A varati se može, i tek kako.

Mnogi među nama su barem jednom bili u prilici potpisati nečiju kandidaturu, bilo na nekom od štandova po gradu bilo na kućnom pragu prilikom posjeta nekog od stranačkih aktivista ili za taj posao unajmljenih osoba. Vjerojatno je malo nas svjesno što se poslije događa s obrascem na koji smo upisali svoje podatke (ime i prezime, adresu prebivališta, JMBG i(li) OIB, broj i mjesto izdavanja osobne iskaznice) i stavili potpis. Vrlo je vjerojatno, gotovo sigurno, da se svaki obrazac kopira u najmanje jednom primjerku i pohrani negdje u stranačkoj ili nečijoj privatnoj arhivi. Pošto je moguće, a pitanje je rade li izborna povjerenstva i to, provjeriti samo podatke ali ne i potpis, nema nikakvih zapreka da se naši podaci iskoriste još koji put, odnosno na nekim od narednih izbora. Dovoljno je da ih imalac prepiše na novi obrazac, da netko od aktivista nažvrlja nekakav potpis i evo naše potpore „neznanom junaku“ a da ni sami ne znamo da smo podržali njegovu kandidaturu.

Za sličnu je radnju 14.svibnja optužen stožer Rajka Ostojića a nadležnom izbornom povjerenstvu je prigovor uputio Milan Bandić. Ne ulazeći u meritum, Državno izborno povjerenstvo je dan kasnije prigovor odbacilo kao nepravodoban. Sva sreća za povjerenstvo jer da prigovor jest bio pravodoban, našlo bi se na sto muka. Ako bi nekim slučajem i uspjelo provjeriti sve potpise pa utvrditi da ih je jedan broj lažnih, ne bi znali što da s tim saznanjem rade jer sankcija za falsificiranje potpisa i varanje ove vrste uopće nisu propisane.

Budući nemam izravan uvid u obrasce potpisa birača, mogu samo nagađati o tome je li i koliko varao izborni stožer Rajka Ostojića. Problem ionako nadilazi pojedinačni moralni lik kandidata i političku odgovornost.

Radi se o tome da su izborna pravila još uvijek manjkava a Državno izborno povjerenstvo nemoćno da spriječi manipulacije voljom birača. U konkretnom slučaju, bolje je da se iz zakona izbaci obveza prikupljanja potpisa nego da se bez sankcija ostavi zloporabe osobnih podataka i falsificiranje potpisa birača.

Sjećam se obrazloženja zahtjeva da Državno izborno povjerenstvo bude profesionalno i stalno u funkciji. Najjači je argument bio taj da je potrebno stalno analizirati izborni proces, otkrivati nedorečenosti i slaba mjesta te da će DIP predlagati rješenja. Evo im sad prilike da zarade plaću, neka predlože kako ubuduće spriječiti manipulacije ove vrste i kako kazniti one koje se uhvati da rentaju ranije i u drugu svrhu prikupljene potpise birača.

Komentari

mozda i nije neki argument

mozda i nije neki argument kontra, ali ekipi po zagrebu su krenuli stizat sms-ovi tipa "glasajte za mene" s potpisom MilanBandic. elem, rh ima nesto sto se zove zakon o elektronickim komunikacijama u kojem je vrlo jasno definirano sto je to spam (upravo ovo). rh takodje ima regulatora (hakom) koji bi, da radi svoj posao, ovakve stvari trebao regulirati. posebno je zabavno sto poruke s alfanumerickim senderima za tmobile mrezu ne mogu biti dostavljene bez znanja tmobilea. bilo bi mi interesantno sto bandicev stozer i tmobile misle o svjesnom krsenju zakona, sto hakom misli cemu sluzi, a i dip bi mogao reci par rijeci.

naravno, svi ce samo buljiti u cipelice. pa nece nam valjda idiotizmi poput zakona pokvariti folklorni dogadjaj u hrvata zvan izbori. hdz je danas kuhao kotlovinu ispred zgrade. svi lokalni alkici su bili odusevljeni gestom. sinoc u sitne sate iz auta vidim nekog celavog klinca kako trga neki plakat i vraca se kolegi u auto (nisam skuzio ciji je plakat). ako je optuzba lazna (a nekako naginjem na tu stranu, kad im vec nije problem svjesno prekrsit zakon), odlicno se uklapa u folklor. vala se odlicno uklapa i ako je istina.

Tko je glasao

Zanimljivo u Koprivnici isto

Zanimljivo u Koprivnici isto to radi SDP sa slanjem SMS-ova.

Tko je glasao

pa to valjda kako koji

pa to valjda kako koji izborni stozer smisli genijalnu ideju.

Tko je glasao

pa to valjda kako koji

pa to valjda kako koji izborni stozer smisli genijalnu ideju.
Vjerojatno da kampanju rade isti piarovci i bandicu i SDP-u. najveci domet slanje SMS-ova.
Trebali bi malo vise proucavati ove pojmove: http://blog.hrvojemihajlic.com/gerila-marketing-hrvatska-aviokarte

Tko je glasao

meni je fakat smijesno ovo

meni je fakat smijesno ovo sto se desava.. kao da se celi svet urotio naci gresku kod sdp-a..

nije da mi je milanovic simpa, kao ni ovi oko njega.. nije ni da mi je ostojic simpa, no sto je previse je previse..

mos si ga misliti PR i prednosti kad bandic ili sdp ili bilo koja od popularnijih i vecih partija kaze da je skupila jednu ili pet tisuca potpisa za kandidaturu vise ili brze... ono sistac.. moj eje veci ili najveci.. stvarno presmijesno kao razlog koji se navodi u cilju diskreditacije pravila ili stranke..
niti vazno niti bitno.. osim kao neka propaganda bez imalo maste..

i da je bandic zmislil neke tam mrtvace i da je ostojic zmislil neke tam mrtvace .. je nista drugo nego presmijesno ..

jer je svima jasno da i jedan i drugi mogu skupiti po nekoliko puta vise potpisa od potrebnog..

@sm.. nije ti ovo trebalo..
a sad jos imas malo cajta napisati dnevnik kak ostojic ne valja jer ga i mesic podrzava ili obrnuto, svejedno je.. naprosto je bedastoca i neinventivnost pr-a i agitpropagande presla sve granice .. dosada, naprosto... kakve god da rezultate u masama donjela, ne cini mi se prikladna za ove stranice

ps
i @celsoua mi je previse, brate dosada od propagande.. ne znam vise jel to propaganda za sdp ili protiv.. ili mozda pokusaj izazivanja sazaljenja zbog silne kolicine podmetnutih neprijatelja koji se trude na najblesavije nacine diskreditirati..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ako smatraš da mogućnost

Ako smatraš da mogućnost rentanja popisa potpore nečijoj kandidaturi nije problem, molim argumentaciju. Ako smatraš da nije problem "skladištenje" po strankama i privatnim arhivama osobnih podataka građana, također molim argumentaciju. To je moja tema, nije Ostojić i nije Bandić.

Što se tiče Ostojića, svoje sam mišljenje odavno napisao i nisam se bavio zagrebačkim izborima. Ovaj se put nisam bavio ni lokalnim izborima uopće. Prošla dva puta sam objavio seriju članaka u kojima sam problematizirao pojedina rješenja izbornog zakonodavstva a ovaj sam put odustao od toga jer očito nema interesa baviti se time. Većina je nažalost sve više spremna zažmiriti na sve ono loše ukoliko dolazi od njihove političke opcije. To je znak bolesnog društva.

Evo, ovaj mi je čas mobitel signalizirao dolazak poruke. Otvorio sam je i piše "VRIJEME JE DA SE KRENE! Izadjite 19.05. na izbore i zaokruzite ...".

Od stranke je za koju Hatzivelkos i Celsou tvrde da mi je "crvena krpa". Pošto nisam tražen potpis potpore, nisam im ga ni dao. No svejedno sam se našao na nekakvoj njihovoj listi. Očito me se smatra simpatizerom.

O tome se u dnevniku govori i mislim da je potrebno nešto poduzeti.

B-52

Tko je glasao

Još jedna poruka

Evo, ovaj mi je čas mobitel signalizirao dolazak poruke. Otvorio sam je i piše "VRIJEME JE DA SE KRENE! Izadjite 19.05. na izbore i zaokruzite ...".

Ta je bila za župana i županijsku listu a prije minutu je došla još jedna poruka s istim tekstom ali za gradonačelnika i gradsku listu.

Znači li to da problem iz dnevnika ne postoji i da je u redu da mi vječito budu stizale takve poruke od stranke koju već neko vrijeme ne podržavam?

B-52

Tko je glasao

pa kaj se meni zalis? si bil

pa kaj se meni zalis?

si bil fala bogu njihov i sve znas kak to ide... i nije te smetalo...

i nije to princip samo sdp-a, sve stranke imaju baze podataka potencijalnih glasaca, i to podatke koje su im ljudi sami dali... a ti si pored svega toga bio i vrlo aktivan clan, cak si imal i neku funkciju.. kaj te cudi kaj imaju sve tvoje podatke? te netko silil da to radis?

meni bi bilo puno logicnije da lijepo tam nazoves i zamolis ih da ti ne salju pamflete jer sad hoces pamflete od nekog drugog a ne njihove.. ili neces, svejedno je..

ovo kaj sad pljujes po sdp-u, a sve to isto si i sam radil.. je ne samo smijesno ... vec i poprilicno odbojno..

otprilike kao kad se dvoje rastave pa krene pljuvacina, koja je meni oduvijek izgledala kao pljuvacina po samom sebi... jer su se ti isti pljuvaci do prekjucer ljubili i podrzavali u svim nebulozama.. i nitko nije vido nedostatke.. sve u korist probitka, zar ne?

kako mi se cini ti si jednom i napisao kako nije sramota malo "isfabricirati" ako to daje korist.. e pa ovo sa bankama potencijalnih glasaca je vise nego to.. na koncu isto kod svih stranaka a ne negativnost sdp-a.. pogotovo ne negativnost koju nisi do jucer i sam podrzavao.. uostalom, nitko nikog ne tjera da daje svoje osobne podatke... bilo kojoj stranci

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

kako mi se cini ti si jednom

kako mi se cini ti si jednom i napisao kako nije sramota malo "isfabricirati" ako to daje korist.. e pa ovo sa bankama potencijalnih glasaca je vise nego to.. na koncu isto kod svih stranaka a ne negativnost sdp-a.. pogotovo ne negativnost koju nisi do jucer i sam podrzavao.. uostalom, nitko nikog ne tjera da daje svoje osobne podatke... bilo kojoj stranci

Loše ti se čini, ništa sličnog nisam napisao.

Legitimno je misliti kako problem i nije neki problem ako se on pojavljuje kod svih stranaka ali ja mislim da svaki problem treba rješavati. Primjerice korupciju. Tvoja logika govori da ona nije problem ako je prisutna kod svih stranaka no ja se s tom logikom ne slažem.

Otkuda ti pomisao da sam "do jučer" podržavao neke negativnosti? Bilo bi izvrsno da sad serviraš i neki link koji bi podupro nebulozu koju si napisala.

Baze podataka o simpatizerima i potencijalnim glasačima se trebaju raditi za svake izbore ispočetka jer ljudi vremenom mogu promijeniti mišljenje.

A koga nazvati da spriječiš mogućnost da te stranka kojoj si nekada davno dao svoje podatke bez tvog znanja stavi na nekakvu listu potpore?

B-52

Tko je glasao

@sm.. pa ti valjda znas kako

@sm.. pa ti valjda znas kako stranke funkcioniraju, pogotovo ta na koju se zalis.. dakle trebao bi znati i tko je kriv z ato i kome se mozes obratiti..

meni se cini nekako nakaradno pistai javnosti o tome.. ko neka uvrijedena baba..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ponovit ću, žao mi je što

Ponovit ću, žao mi je što misliš da problem prestaje biti problem "ako se zna kako stranke funkcioniraju".

Ogroman broj građana je znao kako je funkcionirao HDZ, koji nisu se sad upoznaju kroz sudske procese.

Misliš li da je nakaradno bilo pisati o njihovim zloporabama?

Ili je nakaradno pisanje samo ono koje se odnosi na tvoje političke ljubimce?

Zašto je tebi, primjerice, nakaradno pisati kad SDP-ovac zaposli kuma a nije kad se radi o Bandićevim kumovima?

Za to sam da se na sve sudionike političkog procesa primijene isti kriteriji pa tko kriv tko prav, bez obzira o kojoj se političkoj opciji radi.

B-52

Tko je glasao

vidi.. meni je vise od

vidi.. meni je vise od polovice tih propisa i zajebancija nakaradno.. i opterecujuce.. sve smisljeno da bi neki birokrati imali kaj raditi i bili vazni i potrebni.. kao i oni iz njih koji se na te propise, uredbe, primjedbe i ostale procedure mogu zaliti..

no ti ih volis, ocigledno.. pa prema tome nema zime.. imas o cem pricati.. i kad pozivas na neke od njih i kad ih ovak pljujes kak danas.. no posljedicno se ne vidi zelja za promjenom sustava u neki razuman i kak bi svabeki rekli "kundenfrojndlih".. ili ti ga udoban, prijateljski za musterije, tj. nas gradanstvo..

kojima je pun kufer prepucavanja oko procedura i otezanja sa citavim realnim zivotom dok ispunjavamo sve te zahtjeve besposlenih politicara i njihovih pobornika..

sto se mene tice.. mogli su svi ili nitko skupljati te potpise ili si ih fotokopirati.. a ak netko ima povjerenja muji iz sdp dati svoje osobne podatke, adresu i oib.. nek ga zovu, drugo nije ni zasluzio..

prelaznici iz jedne u drugu stranku i uvrijedene mlade ala jurcic i slicni ... e kad bi im bar svi s kojima su surovali slali propagandne letkice... bila bih zadovoljnija..

to je sasvim u redu da ti se obracaju oni koji jos u tebe polazu nade.. @sm.. odgovori ti njima sms.. kak si se zaljubil u nekog drugog i da te ometaju...

no molim te ... ovo je vise sprdnja nego nekaj ozbiljnog, a kao i uvijek s istim ciljem.. diskreditacijom bivseg tvojeg "supruznika"..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Možda nisi uočila, često ti

Možda nisi uočila, često ti se omakne ne pročitati dnevnik na kojem raspravljaš, nije riječ o tome zove li mene netko ili ne. Radi se o listama birača.

O tome koga ili što ja volim, nisi kompetentna raspravljati.

Također si propustila uočiti da ja predlažem konkretno rješenje, vjerujem u interesu zaštite osobnih podataka svih građana, da se ukinu liste potpore, odnosno birača, da se te potpise ne mora skupljati.

Sprdnja je ovo u što se izborni sustav izrodio a ne pisanje o negativnim stranama istog. To zna svako dobronamjeran.

B-52

Tko je glasao

aha..... 100% se radi..

aha..... 100% se radi..

Radi se o listama birača.

bas fino sto se tako brines zbog ugrozavanja ljudskih prava i sloboda biraca. oh.. kako je to plemenito....

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

U SAD-u navodno postoji način

U SAD-u navodno postoji način da se riješiš neželjenih poziva, za reklamne pozive. Prijaviš svoj broj telefona i marketinške te agencije ne smiju zivkati, bio tvoj broj inače javan ili ne. Ne znam vrijedi li to za stranke, no ne bi bilo lose to i kod nas uvesti, a Agencija za zaštitu tajnosti podataka bi vjerojatno mogla imati takvu nadležnost.

Tko je glasao

Kliknuo sam na link koji

Kliknuo sam na link koji znači da više ne želim primati političko marketinške mailove.

Napisat ću im i mail sa zahtjevom da moje podatke brišu s mailing i call lista, mada mi je glupo da moram pisati kad mi je članstvo u stranci prestalo prije 4 godine. Brisanje iz članstva bi trebalo podrazumijevati i uskratu odobrenja za korištenje osobnih podataka. No problem je opći, ne konkretno moj.

Razmišljao sam dosta o tom problemu i čini mi se da je jedino rješenje ukinuti liste potpore, odnosno liste birača.

Manja je šteta što će se onda moći kandidirati svakakvi ridikuli, i ovako ih ima, nego da se ostavi otvorenom mogućnost manipulacije osobnim podacima građana.

B-52

Tko je glasao

Potpis, podaci popis,

SM,
ja sam dala potpis barem trojici kandidata i to svojom voljom na riječkom Korzu
kada su skupljali potpise za kandidaturu.

Nije mi palo napamet da bi netko time mogao manipulirati.
Mislim da je to najmanje potrebno SDPu,
ta još uvijek imaju najveću potporu garđana.

Prije bi se time mogao koristiti sam Bandinjo ili HDZ kojima niti jedno
prljavo sredstvo nije strano i oni bi svojom inventivnošću na tom polju
premašili i slavnog Macchiavellija.

Znam da je predizborno vrijeme,
ali imamo mi i težih povreda izbornih pravila
pa nikom ništa, tresla se brda i rodio se miš,
kao i milijun puta do sada.

Da ne spominjem one strašne probleme i kriminalne radnje i korupciju koja
također ne brine nikoga,
a pravosuđe radi puževpm brzinom ili kao da rade negdje na Siriusu pa im svjetlosne godine trebaju za riješiti slučajeve.
Da ne govorim o nezaposlenima itd...
pa opet nikog nije briga.

Prokazani za sukob interesa mirno rade dalje,
javna je tajna da lopina sa dvjesto kaznenih prijava slobodno šeće
te se još i kandidira za valjda doživotnog gradonačelnika,
kršeći kao i Kerum usput zakone,
ali glavno je da to znamo, ali nikog nije briga,
nitko se neće ni potruditi išta učiniti,
osim novinara u lovu na senzacije.

Koji smo ignoranti i ravnodušni apstinenti od života,
ovakvi poput Bandinja i Keruma prodali bi nam vodu da gorimo.
A mi bi je kupili i još rekli hvala.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

I ja se vodim principom da

I ja se vodim principom da svaki građanin ima pravo kandidirati se za što želi pa ne izbjegavam dati potpis bilo kome. Za ove sam izbore zatražen od strane tri plitičke opcije, dva potpisa za kandidate i tri za liste, i potpisao sam im. Glasat ću naravno za onog kandidata i za onu listu koju ja smatram najboljim izborom. Nije u tome problem.

Problem je daljnje postupanje s mojim podacima i nepostojanje učinkovitog mehanizma za zaštitu mojih podataka od moguće zloporabe. Svaka od političkih opcija kojoj sam dao potpis trenutno može, nema mehanizma koji bi ju spriječio, upisati moje podatke na listu za sljedeće izbore kad joj možda ne bih dao potporu i tako prevariti izborno povjerenstvo i javnost s nakanom da prikaže veću potporu svojim kandidatima od stvarne.

Niti ja niti izborno povjerenstvo za sada ne možem spriječiti takve manipulacije. Sustav koji počiva isključivo na vjeri nije dobar, neki kontrolni mehanizmi ipak moraju postojati.

Evo i primjera s Paga. Tamo je uočen propust, ili prevara, ali se ništa ne događa jer je jedan prigovor također nepravodoban a drugi je povučen pa imamo situaciju da se za propust zna ali se zbog nepravodobnosti prigovora ne rješava. Isto kao kod Ostojića. No tamo sankcija barem postoji, poništavanje kandidature, dok za djelo koje se Ostojiću stavlja na teret sankcija zakonom nije ni predviđena.

To doživljavam kao problem koji se mora riješiti jer će, propusti li se reagirati, opet pasti u zaborav.

Što se tiče ostalog, slažem se. Počinitelji kaznenih djela i prokazani za eklatantan sukob interesa mirno praše dalje, kako oni HDZ-ovi tako i SDP-ovi i razni nezavisni. Sve se pretvorilo u teatar apsurda. Pa i dobar dio ovdašnjih rasprava u kojima se neki inače kvalitetni diskutanti ne mogu otrgnuti usko stranačkim interesima i navijačkoj strasti.

Dokaz je to da građanska javnost još uvijek gubi bitku s političkim i inim interesnima povezanim manipulatorima. A trebalo bi biti obrnuto, ukoliko želimo da Hrvatska počne napredovati.

B-52

Tko je glasao

@sm

Ma nemoj!

Nije li suština "potpisivanja" ili davanja suglasnosti nekome za njegovui kandidaturu za ovo ili ono upravo mišljenje potpisnika da je dotični pogodan za funkciju za koju se kandidira?

Moje mišljenje o čovjeku koji je dao potpis za kandidaturu Ostojiću, a potom i Bandiću, gore je od mojeg mišljenja o Bandiću, premda teško da je to uopće moguće, jer Bandić je po mojem sudu utjelovljenje samog sotone.

Uostalom sjećam se da se prilikom prvih prikupljanja potpisa izričito naglašavalo da jedan čovjek može potpisati kandidaturu samo jednom kandidatu i da će se te liste kontrolirati i s njih brisati oni potpisnici čije se ime nađe na dvije ili više lista.

Ovo "multiplo" potpisivanje u maniri "ne bi se štel zameriti" je zaista rak-rana izbornog sustava, a kao što rekoh najviše govori o karakteru samih potpisnika.

Ako pak lupetamo "ja potpišem, a glasači će ionako odlučiti", postavlja se pitanje čemu uopće potpisi, neka se lijepo i bez lakrdije u što se mogućnošću "multiplog" potpisivanja potpisivanje suglasnosti pretvorilo, kandidira tko god želi, a glasači će ionako odlučiti.

Tko je glasao

Ukinuti potpisivanje!

Slažem se da je opravdano zapitati čemu zapravo služe potpisi potpore. Napisao sam da sam radije za to da se ukinu nego da se zloupotrebljavaju.

Potpisati više kandidatura nije zabranjeno, upravo zato što se zna d taj potpis nema nikakve veze s glasom koji se daje na biralištu. Zašto nema odredbe o zabrani potpisivanja više lista i eliminaciji potpisa koji se ponavljaju? Praksa nas uči da stranke nerado uvode rješenja koja im ne odgovaraju.

Čak i ako bi se uvela eliminacija potpisa koji se pojavljuju na više lista, zloporabe ne bi bile onemogućene. Potpisi mrtvih, iseljenih i razočaranih bi i dalje mogli krasiti liste jer lageri podataka postoje u mnogim strankama i stožerima upornih nezavisnih kandidata.

B-52

Tko je glasao

SDP - moja opsesija br. 1

He he, @sm ne bira oružje s kojim bi pucao po SDP-u. Sad piše dnevnik na temelju optužbi redikula Bandića. Kladim se da će sljedeći njegov dnevnik biti copy/paste nekog Tomašićkinog pamfleta.

Tko je glasao

SDP-u, pogotovo onom

SDP-u, pogotovo onom zagrebačkom i njihovom kandidatu Ostojiću sam najmanji problem ja i moje "pucanje". Vrlo skoro će svoje "otpucati" zagrebački birači i dobro bio bilo da su ovdašnji stranački aktivisti i agitatori svoju energiju umjesto na mene, trošili na njih. No kako sijete, tako ćete žeti.

Siguran sam da bi i ti i stranački jednako ograničen Hatzivelkos mogli razumno raspravljati o krupnom problemu iz dnevnika koji objektivno postoji.

Nažalost, ispada kako mnogi iz SDP-ovog tabora razum uključuju samo kad im je stranka u oporbi. Šteta.

B-52

Tko je glasao

Pa vidi se da si zbog

Pa vidi se da si zbog nepodnošenja SDP-a, potpuno izgubio kompas. Svoje želje projiciraš kao činjenice. Potpuno je jasno da zagrebački birači neće "otpucati" SDP već će u najvećem broju glasati za SDP-ovu listu kako predviđaju sve predizborne ankete.

Kao prvo ja nisam ni stranački aktivist ni agitator i samo sam jedanput u životu glasao za SDP. Kao drugo, tvoji komentari i dnevnici se opsesivno bave SDP-om pa se reagiram na to, a ne na tebe.

I za slijedeći tvoj dnevnik mogu reći što će biti tema. SDP ili neki njegov član.

Tko je glasao

Kako sijete, tako ćete žeti

Potpuno je jasno da zagrebački birači neće "otpucati" SDP već će u najvećem broju glasati za SDP-ovu listu kako predviđaju sve predizborne ankete.

Nemam kristalnu kuglu i ne znam kakav će biti rezultat nedjeljnih izbora zbog čega sam i napisao samo sljedeće:

Vrlo skoro će svoje "otpucati" zagrebački birači i dobro bio bilo da su ovdašnji stranački aktivisti i agitatori svoju energiju umjesto na mene, trošili na njih. No kako sijete, tako ćete žeti.

Dakle, isključivo si ti taj koji vlastite želje, poput iskonskog agitatora projiciraš kao stvarnost.

Šteta je, ponovit ću, što se zbog ograničenosti SDP-ovim interesima ti i Hatzivelkos niste u stanju baviti temom dnevnika.

B-52

Tko je glasao

bljak

zanimljivo kako se u ovoj svojoj detaljnoj analizi načina na koji se može falsificirati broj prikupljenjih potpisa držiš isključivo scenarija iz bandićeve optužbe.

no, mene zanima kako bandić zna da ostojić ima takve potpise?
pregledao je listu koju je ostojić predao DIP-u?

ili je jednostavno poslao par svojih dečki da se potpišu ostojiću na štand s netočnim podacima, pa je kasnije točno znao koji su to podaci krivi na ostojićevim listama.

poznavajući načine djelovanja oba uključena aktera (šifra: unajmljeni snagatori, "koji to nisu, već su tek zabrinuti građani koji žele da gradonačelnikove tribine prođu u miru"), koji je scenarij izgledniji?

čitava priča je doslovno bandićev spin kojim želi nabaciti štogod blata na protivnika - vjerojatno je namjerno prijavu poslao prekasno. tako se niti neće utvrditi da li mu je optužba utemeljena, ali glavno da je nešto medijskog blata nabačeno na protivnika.

dobro je da ima još samosvjesnih građana koji će taj njegov spin pokušati još malo dodatno zakotrljati. :roll:


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

no, mene zanima kako bandić

no, mene zanima kako bandić zna da ostojić ima takve potpise?
pregledao je listu koju je ostojić predao DIP-u?

Mozda su mu poznate metode rada iz vremena kad je bio clan te stranke?

Tko je glasao

da, mozda

ocigledno ima iskustva. kao što su i institucije rekle - ako netko zna zloupotrijebiti baze podataka onda je to bandić:

isto tako je lispo vidjeti da je čovjek doslijedan pa podržava kandidata kojeg je podržavao i prije četiri godine


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Hvala što si vrlo pregledno

Hvala što si vrlo pregledno izložio to rješenje Agencije.

Sad svako može vidjeti da Ostojićev stožer nikako nije smio podatke prikupljene za prošle predsjedničke izbore podvaliti u ovim lokalnim.

No srećom po SDP, DIP nije ulazio u meritum već se zadovoljio konstatacijom da je na Ostojićevu zloporabu prekasno ukazano.

Zakasnilo se i super, problema kao da nije ni bilo.

Nisam baš siguran da bi se s istom nonšalancijom postupilo da je jednaka zloporaba uočena kod Bandića ili HDZ-a.

No ako ništa drugo, pokazalo se kako nam je barem pravosuđe dosljedno. Uvijek po jednakom kriteriju deru, odnosno štede. Barem se zna što slijedi onima na vlasti a što onima u oporbi. Pa oni na vlasti dođu na red tek kad ode u oporbu. SDP dakle može mirno spavati, sve dok je na vlasti. A hoće li biti na vijeke vjekova? Teško.

B-52

Tko je glasao

ocigledno ima iskustva. kao

ocigledno ima iskustva. kao što su i institucije rekle - ako netko zna zloupotrijebiti baze podataka onda je to bandić:
A sto sam rekao. Zna covjek kako se to radi iz desetljetnog iskustva. Ne zaboravi od kud se Bandic iscahurio.

Tko je glasao

Mogu donekle razumjeti

Mogu donekle razumjeti određeno sljepilo stranačkih aktivista, ipak su izbori za koji dan i nervoza zbog izvjesno slabog rezultata uzima svoj danak, no dnevnik nije ni dugačak ni kompliciran po formi i sadržaju da čovjek tvog intelekta ne bi mogao vidjeti o čemu je riječ.

A riječ je o nedorečenom izbornom zakonodavstvu, realnoj mogućnosti za zloporabe ranije prikupljanih potpisa potpore i nedovoljno aktivnom DIP-u koji ne samo da nije pronašao rješenje već ovo nije ni detektirao kao problem.

Što se tiče Ostojića i moguće zloporabe, piše u dnevniku, mogu samo nagađati je li je bilo i ne dajem joj značaj kakav ti umišljaš da ima. Razumijem eventualnu šokiranost tebe kao stranačkog aktiviste u trenutku kad si otkrio da tvoja stranka nije imuna na ono što se obično želi predbaciti drugima, no ne vrti se svijet oko Ostojića i SDP-a. Na kraju krajeva, SDP je velika stranka i dovoljno je da kandidaturu potpišu samo članovi pa da bude dovoljno. Ovo što se eventualno dogodilo je, po mom mišljenju, glupost nekog od stranačkih PR volontera koji je pomislio da "moj (broj potpisa) je veći" nešto znači u smislu izbornih šansi.

Naznačio sam problem koji je opći i vrijedi za sve sredine. Ne čak ni samo za lokalne izbore.

O koliko se problemu radi zamisli na način da se osobni podaci i potpisi na opisani način zloporabe na nekakvom zahtjevu za referendum. Činjenica jest da političke stranke i drugi koji u raznim prigodama prikupljaju potpise imaju "na lageru" podatke ogromnog broja građana i pitanje je dobre volje i savjesti, umjesto sustavnih rješenja, hoće li ih zloupotrijebiti u nekom trenutku.

Nešto bi trebalo poduzeti, ovdje p(r)ozivam DIP jer im je (i) to posao, ukinuti obvezu prikupljanja potpisa ili pronaći način kako zaštititi osobne podatke građana.

Žao mi je što ti kojem je jako dobro poznata ova problematika ne nalaziš snage za prevladati usko stranački interes i dati konstruktivan doprinos raspravi o vrlo ozbiljnom problemu.

B-52

Tko je glasao

ma da

jadan ti, sa zasljepljenim stranačkim aktivistima.

to što si cijelu priču temeljio isključivo na bandićevom spinu, i plasirao ju dan prije predizborne šutnje je slučajnost. tebi su samo najbolje namjere i rasprava o manjkavosti zakona na umu.

kao što si i slučajno bandića prije četiri godine branio od jurišnika.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Radujem se danu kad će i

Radujem se danu kad će i aparatčici progledati.

Siguran sam da poznaješ razliku između pojma "temeljiti" i "povodom", nju zna svaki iole pismen čovjek, pa je s toga jasno da podmećeš i pokušavaš manipulirati onima koji je ne znaju.

Ako te nije sram zbog usko stranačkih interesa ometati suvislu raspravu o objektivnom problemu koji postoji u našem izbornom sustavu, dobro.

No drago mi je što se pokazalo da nisu svi skloni SDP-u spremni od obraza praviti opanak, narodna je to izreka naših susjeda, pa nekakva rasprava ipak teče.

B-52

Tko je glasao

Prikupljanje i uporaba

Prikupljanje i uporaba osobnih podataka regulirani su Zakonom o zaštiti osobnih podataka
Zakon uređuje zaštitu osobnih podataka fizičkih osoba i nadzor nad prikupljanjem, obradom i korištenjem osobnih podataka u RH.

Zakon o zaštiti osobnih podataka ("Narodne novine" 106/12 - pročišćeni tekst)

VII. ZBIRKE OSOBNIH PODATAKA, EVIDENCIJE I SREDIŠNJI REGISTAR

Članak 14.

Voditelj zbirke osobnih podataka za svaku zbirku osobnih podataka koju vodi, uspostavlja i vodi evidenciju koja sadrži temeljne informacije o zbirci, a osobito sljedeće:

1. naziv zbirke,
2. naziv, odnosno osobno ime voditelja zbirke i njegovo sjedište, odnosno adresu,
3. svrhu obrade,
4. pravni temelj uspostave zbirke podataka,
5. kategorije osoba na koje se podaci odnose,
6. vrste podataka sadržanih u zbirci podataka,
7. način prikupljanja i čuvanja podataka,
8. vremensko razdoblje čuvanja i uporabe podataka,
9. osobno ime, odnosno naziv primatelja zbirke, njegovu adresu, odnosno sjedište,
10. naznaku unošenja, odnosno iznošenja podataka iz Republike Hrvatske s naznakom države, odnosno međunarodne organizacije i inozemnog primatelja osobnih podataka te svrhe za to unošenje, odnosno iznošenje propisano međunarodnim ugovorom, zakonom ili drugim propisom, odnosno pisanim pristankom osobe na koju se podaci odnose,
11. naznaku poduzetih mjera zaštite osobnih podataka.

Samo se treba držati zakona.Doduše, malo je prenapredan za nas, ali zakon je zakon.
Ovaj Zakon sadrži odredbe koje su u skladu sa sljedećim aktima Europske unije: »Direktiva 95/46/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, od 24. listopada 1995. godine, o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i slobodnom prijenosu takvih podataka (CELEX 31995L0046).«.

Tko je glasao

Znam da je napravljen solidan

Znam da je napravljen solidan iskorak po pitanju prikupljanja, korištenja i zaštite podataka u službenim evidencijama. Tu je problema mnogo manje nego ranije, ne može više ni svako unutar tijela koja imaju službene evidencije vršljati po podacima kako se kome i kad smisli.

Problem na koji ukazujem se tiče evidencija koje nisu službene a vode ih političke stranke za svoje potrebe. Podaci o članstvu su dobrovoljno dati i kao takvi nisu problem. Problem je s podacima koji se ad hoc prikupljaju od građana. Njih se također dobrovoljno daje, nitko ne može natjerati bilo koga da izvadi osobnu iskaznicu i upiše svoje podatke, ili da ih upiše stranački aktivist, ali su to podaci dati u točno određenu svrhu pa ih se ne bi smjelo zloupotrebljavati ni za stranački rad ni za podupiranje drugih kandidatura.

Prema mojim saznanjima, ne postoji mehanizam zaštite tih podataka niti sankcije za eventualne zloporabe. Zato sam i dao primjer Ostojića, odnosno njegovog izbornog stožera i stranke. U meni dostupnim izbornim propisima, nisam našao sustavno rješenje kojim bi se bilo spriječile bilo sankcionirale pojave prepisivanja podataka sa starih lista na nove. Kako znamo, ne postoji mehanizam provjere potpisa, a osoba koje su podaci zloupotrebljeni ni ne zna da jesu, pa ništa ne priječi pojedine kandidate i stranke da prepišu podatke i stave nekakav potpis jer znaju da ih se neće ni uloviti a kamoli sankcionirati.

Objektivno je vrlo teško, ako ne i nemoguće, prevenirati takvu pojavu pa sam više za to da se ukine obveza prikupljanja potpisa birača u svrhu potpore samo kandidiranja. Također, čudi me da DIP ovo ne doživljava kao problem zbog čega nema izgleda da se u skorije vrijeme ti podaci zaštite.

Pa eto građanske inicijative da se taj problem konačno stavi na dnevni red.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci