Tagovi

Rejting kao "smeće" - povod za HITNE političko-ekonomske akcije????

Pljuska je stigla samo naizgled neočekivano i sada smo, kao, svi u šoku.

Standard & Poors je jedna od nekoliko svjetskih agencija koje ocjenjuju kredibilitet država u svijetu koje, ovisno o stanju ekonomije, izlaze na svjetsko tržište novca i traže kredite odnosno sposobnost država da servisiraju svoj aktualni inozemni dug. Fitch agencija, slična spomenutoj, prije nekoliko mjeseci poštedjela nas je najlošije ocjene i tom prilikom, početkom rujna 2012. napisao sam slijedeće:
„Ovo je nepojmljivo i suludo: stvarati euforiju oko toga da ćemo i dalje uzimati kredite od stranih banaka, s istim kamatama??? Pozitivna prognoza?? Bit će dakle, lijepo vrijeme...?? Kakav uspjeh??? Kakva LIJEPA VIJEST!?? I ranije su te kreditne agencije smatrane nepouzdanim privatnim, manipulacijskim...
Mi smo politički slijepci ako vjerujemo i dalje Čačiću, Liniću, Milanoviću...? Odkukurikali su, bar po mom sudu! Totalno krive političke procjene u startu, bombastične najave, fantazmagorični projekti ala fasadaizacija zgrada – JPP, „Zagreb na Savi“, čak i obnova nade da se može graditi Pelješki most... Zapravo politika štednje preko leđa malog čovjeka, prava ekonomska politika koja Hrvatskoj treba je kombinacija štednje i drastičnog kresanja troškova enormno skupe i neučinkovite države!“.
COMEDIA CROATIANA
Naravno, sada, kada smo ošamareni, svi postajemo pametni i da comedia croatiana bude potpuna, javljaju se za riječ dvije stranke i dvije osobe, koje imaju najmanja prava javljati se. Prvo se policijot Tomislav Karamarko, "retuđmanizator", javio i u ime HDZ-a, stranke koja je do grla zadužila Hrvatsku u 21 godinu postojanja, ocijenio vladu i njenu politiku kao „avanturizam“ da bi koju minutu kasnije u javnost otišlo priopćenje u ime HNS-a da je vlada dužna sada pomoći hrvatskoj ekonomiji itd. i t sl.
Pretpostavljam da je priopćenje potpisao upravo onaj koji je imao točno godinu dana SVE ovlasti i preuzeo je SVU odgovornost za ekonomsko stanje u državi – Radimir Čačić! On je dobio i nekoliko mjeseci šansi korigirati svoju megalomansku i posve promašenu koncepciju ekonomske politike, koja je rezultirala masom stečajeva i enormnim povećanjem nezaposlenosti odnosno izostankom značajnijih investicija koje bi pokrenule posrnulo hrvatsko gospodarstvo. Njegovoj politici olakog obećavanja i varanja došao je kraj, ne prosudbom o promašajima te politike, nego presudom mađarskog suda koji je zaključio da gospodin ima pravo varati svoj narod, svoju stranku i hrvatske ekonomske partnere u svijetu, ali ne i pravnu instancu mađarske države. I ne radi se samo o Čačiću, radi se o pseudoeliti izabranih i „izabranih“, koja istupa pred medijima kao da se obraća svojim podanicima i maloumnicima, sloju koji čini pet posto stanovništva, a kojeg nas 95 % mora bespogovorno slušati i ljubiti im ruke! To se odnosi i konkretno, na Sanadera, Bozanića, Vidoševića, Mamiće, Keruma, Glavaša, Kirine... (nastavite niz sami!).
IZGUBILA JE HRVATSKA EKONOMIJA
U srazu Čačića i Linića, naoko je izgubio Čačić, kao nekom vrstom „više sile“, a zapravo, izgubila je na vremenu hrvatska ekonomija i sav teret ove pljuske kreditne agencije sručio se na - Slavka Linića, ministra financija u Milanovićevoj vladi. Zanimljivo, kao i obično, u dramatičnim trenucima za Hrvatsku, Zoran Milanović, premijer, smišlja kako bi reagirao, vjerojatno po tko zna koji puta pripremajući poljubac - političkom mrtvacu! Nije mi namjera braniti Slavka Linića, ali ni sekundu ne bih bio u njegovoj koži i poznavajući političke terete, smatram da ga nosi mirno i staloženo. Terete ne samo svoje nego i Čačićeve, premijerove, ukupne Kukuriku vlade.

Što nam je činiti??

Izbora nema mnogo, ali ono što valja cijeniti ovog trenutka je da onoga tko nadzire stanje u državnoj kasi nije obuhvatila panika, jer iskusni političar zna da je panika izuzetno loš saveznik čovjeku.

Panika je čak zahvatila uglavnom odmjerena i staložena Ivu Josipovića koji u MMF-u ne vidi baba rogu i nema ništa protiv pozivanja MMF-a u pomoć. Tko malo prati ova naša politička namudrivanja na ovom portalu sjetiti će se G-newsa koji je, zajedno s mojom personom, već prije dvije godine zazivao pomoć MMF-a. I sada, možda ćete se iznenaditi, mišljenja sam da ni predsjednik Josipović niti itko ozbiljan, nema pravo zazivati MMF, jer taj svjetski financijski žandar, iako ponešto drugačijih shvaćanja ekonomske politike nego prijašnjih godina (mekše shvaćanje koje znači da samo štednja nije čaroobni štapić oporavka nacionalnih ekonomija), nije riješio probleme prezaduženih zemalja, nego samo je odgodio suočavanje s grubim istinama o stanju nacionalnih ekonomija i usput, po neoliberalnom modelu svjetske ekonomije (i oligarhije), zagrizao u skromni nacionalni kolač, dovodeći u socijalnu nepriliku upravo najslabije – umirovljenike, radnike, mlade... Crvene zastve koje se vijore u mnogim evropskim zemljama, posebno mediteranskim, samo su znak otpora neolibaralnom modelu koji očito je, nikome ne donosi boljitak i širi samo – bijedu i paniku!
ŠTO BI MOGAO UČINITI JOSIPOVIĆ?
Predsjednik Josipović ima ustavno ovlaštenje sazivati tematske sjednice vlade i po mom skromnom sudu, upravo je trenutak da prvi puta u svom manadatu to učini. A to znači pozove na Pantovčak Zorana Milanovića i predloži mu samo jednu toču dnevnog reda vlade:
„Stanje u hrvatskoj ekonomiji vezano za kreditni rejting „smeće“ i prijedlog ekonomskih i političkih mjera za izlazak iz ekonomske krize“

Nakon jedne takve sjednice vlade koja bi uključivala i prijedlog rekonstrukcije vlade (zamjenu onih ministara koji u godinu dana su iskazali samo svoju nekompetentnost), sazvati izvanrednu sjednicu Sabora, pa makar se ona održala i na prvi dan Nove godine, te razmotriti odnose u Kukuriku koaliciji, odnosno razmotriti odgovornost Zorana Milanovića za trenutno stanje hrvatske ekonomije i društva. Jer, dok se iz dana u dan gomilaju nesvakidašnje afere i skandali, gdje se tuče suprugu jednog gradonačelnika (ne ulazim u sadržaj konflikata u Vukovaru), dok svakodnevno iz ormara ispadaju policijske i obavještajene afere, dok se prate novinari prilikom obavljanja svog posla, dok većina naroda strepi za sutrašnju trpezu, dok se pet mjeseci prije lokalnih izbora otvaraju mali ratovi unutar SDP-a, da ne govorimo o skandaloznom uklanjanju „ onog malog“ iz Ministarstva kulture, trakavici od suđenja Sanaderu itd. ova zemlja 6 mjeseci prije ulaska u EU, treba sama sebe preispitati kao i svoju doraslost međunarodnoj tržišnoj utakmici i sposobnost da osigura uvjete DA SVAKI ČOVJEK MOŽE ŽIVJETI OD SVOGA I AKTUALNOG I MINULOG RADA.

Tu priče o nekim izmjenama Zakona o radu, i o nekom preporodu nizom malih koraka i reformi, o tome da se tješimo kako ćemo biti zajedno i u dobru i u zlu, samo su odgađanje suočenja s likovima u ogledalu, koje se trese i srećom, ne puca! Stoga, ma koliko potez Dragutina Lesara i hrvatskih laburista imao i populističku dimenziju, opomena je premijeru Milanoviću da više ne pomaže dociranje i nadmeno svađanje, već samo mudrost pronalaženja učinkovitih ekonomskih i političkih rješenja. Ako ih on ili netko drugi iz SDP-a ne ponudi, ponudit će ih koji od oslobođenih generala (što je njihovo ustavno pravo), ili stranka – HDZ – na čelu s bivšim policajcem i obavještajcem, i "povjesničarom", koja nas je najviše i dovela u poziciju parije koju može šamarati tko god se sjeti (pišem ovo uz sve uvažavanje ekonomskih analitičara Standard & Poorsa)
ŠTO NIJE VIŠESTRANAČJE!??
Višestranačje nije beskrupulozno strančarenje, višestranačje ne može uključivati stvaranje novih socijalnih nepravdi, a da stare rane nisu zacijelile, višestranačje nije izmišljanje dežurnih krivaca (hrvatskih Srba, Židova, Slovenaca ili SAD – niz nastavite sami!), višestranačje ne uključuje bonvivansko i busijsko dijeljenje lekcija, višestranačje ne uključuje neuzamjenljive i nepogrešive, višestranačje ne znači samoocjenjivanje o uspješnosti rada Sabora u 2012., kao što je to učinio blijedi Leko, višestranačje ne znači negativnu selekciju i apsolutnu poslušnost u strankama i medijima... Rad Sabora ocjenjuje prvenstveno biračko tijelo ove zemlje, javnost, građani, bez obzira na naciju, spol, vjeru...

Rasprodaje obiteljske srebrenine ne može više biti, eventualno vraćanja pokredene zlatnine i srebrnine u državnu kasu je vrlo poželjno, jer dok se to ne počne događati padat će nove pljuske iz svijeta, i onaj popijeni šampanjac na kraju sezone zasjedanja Sabora imat će gorak okus poraza hrvatskog čovjeka, gaženje njegova ponosa, sposobnosti i osjećaja za pravdu i socijalnu ravnotežu. Lijepa i bogata resursima plava i zelena Hrvatskai njeni građani, zaslužuju bolje, zaslužuju život dostojan čovjeka 21. stoljeća, ni manje ni više!
Država i društvo nikome nisu poklonjeni, oni duže traju od političara, niti mogu biti poligon za isprobavanje njihovih ega, bolesnih ambicija i neutažive gramzivostim ukratko, beskonačnu igru hrvatske pseudoelite!

Hrvatska, ne paničari, ali probudi se!

Komentari

županije, općine, gradovi i limuzine

Kada sam studirao, između 1957 i 1962 najbolji profesor zvao se Eugen Pusić. On je studentima pokazao da je u oko 300 godina na teritoriju koji je 1961 godine zauzimala Republiak Hrvatska bilo između 110 i 115 općina. One su se ponekad nazivale županije, kotarevi, općine, ali je broj bio skoro uvijek jednak. Danas općina ima više od 450. Toliko općina nema ni Britanija koja ima 60 milijuna stanovnika. Prva odluka vlade još prije godinu dana je trenbala biti: svođenje 21 županije na tri i grad Zagreb, 450 općina na oko 150 općina, broj gradova sa oko 150 na otprilike 15 do 20 (grad mora imati najmanje 30.000 staovnika, a ako ima manje onda je općina). Time bi se uštedilo na beskorisnim, nepotrebnim i štetnim činovnicima, vozačima, limuzinama i drugim razbacivanjima novca koji se otima građanima. To je trebao biti početak restrukturiranja, a nije kasno ni da se to učini sada, svakako prije lokalnih izbora kojima će se samo cementirati rastrošni sistem u kojnem na 800 stanovnika od kojih nitko nije zaposlen mora biti predsjednik općine (sa limuzinom i sekretaricom) dva potpredsjednika (sa sekretaricama i limuzinama) i veći broj potpuno nepotrebnih činovnika.

Tko je glasao

@žaki

Što više općina, gradova i županija to više činovnika-birokrata, to više klijenata i priveligiranih vodstava teritorijalnih jedinica. Kada bi jedna takjva jedinica ovisila samo o porihodima koje realna ekonomija ostvari na određenoj terittoriji, automatski bi se smanjio broj ovakvih kvazi- lokalnih jedinica!
Ona vlast koja dotakne i rasturi ovaj osinjak koji meda ne daje, u opasnosti je da izgubi slijedeće lokalne i nacionalne izbore, i zato to NIJEDNA vlast neće dirati, do smaka svijeta ili pobune hrvatskog naroda. Kako je i jedno i drugo malo vjerojatno, trpimo birokrate i - čudimo se i dalje zašto nam je rejting "smeće"!!!
Osim toga, vidiš i po ocjenma ovog mog dnevnika kolikom broju i samih pollitičara odgovara ovakva birokratizacija hrvatskog društva i mnoge druge negativnosti koje će nas na kraju balade košatri kao Svetog petra kajgana!
Važno je da smo u prosincu, da se ide u šoping i na skijanje, da podmetneš nogu komšiji, da orkestar i dalje svira...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

nije ništa čudno

u državi koja živi na kredit, gdje se nemilice rasprodaju ili uništavaju firme, ljudi šalju na burzu ili prijevremene mirovine, uvozi se sve i svašta nije za čuditi ako joj kreditni rejting padne u smeće. može reći kako je kreditna agencija Standard & Poor's na jedna način napravila i uslugu hrvatskom narodu. onom tko je slušao linićevu izjavu o kreditnom rejtingu i smeću nije moglo promaći izjava kako neće biti skidanja plaća i novih poreza. doduše nije se izjasnio na koga misli u vezi plaća jer je svima mogućima kojima je mogao skinuo plaće, ukinuo regrese, božićnice. što se tiče novih poreza tu vjerojatno misli na porez na imovinu koji bi više uzeo onima koji više nemaju nego onima koji su se obogatili na sumnjiv način. očito je sa skidanjem kreditnog rejtinga dobio i objašnjenja zbog čega se skida.teško je za očekivat kako će vladajućima napokon doći u glavu kako za trenutnu situaciju nisu krivi sindikati ni svi oni koji se grčeviti bore za ostanak svojih prava nego podilaženje raznim trgovačkim koje je uzrokovalo uništavanje domaće proizvodnje i silnom nezaposlenošću. također tu je i podilaženje građevinskom lobiju koji uporno gradi stanove za prodaju a ne za iznajmljivanje i onda se tuži kako nema nikoga da ih kupi. u Zagrebu stanove kupuju građani iz susjedne države i Šiptari dok domaći nemaju novaca za kupnju govori se o padu nataliteta i raznim novčanim davanjima se pokušava povećati. neki roditelji idu na više djece a onda kasnije traže socijalnu pomoć.
zbog toga zbilja nije čudno što je hrvatski kreditni rejting u smeću.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga

Po mom sudu, sada kada nam je kreditna agencija malo otvorila oči, valjalo bi brzo nudi ekonomska rješenja za krizu. Zaduživanje u inozemstvu nije moguće ili je VRLO SKUPO, i vjerojatno će se ubrzano ići na ono što bi također trebalo spriječiti - davanje hrvatskih cesta u koncesiju!
I opet treba se prisjetiti grandomanije s cestama - trebale su nam, ali ne u takvim razmjerima da sada nema za vraćanje kredita jer ceste su građene zaduživanjem! Pri tome, zanemarila se željeznica i pravo je čudo da se ijedan vlak još kotura...
I nikako mi nije jasno, kako smo bili u stanju izgraditi sve te ceste, a sada ne znamo njima upravljati??? Uobičajeno je da je lakše upravljati nacionalnium dobrom, nego ga stvarati!!
Lesar bi onoj tužbi trebao dodati i "monetizaciju " cesta (koji sramotni eufeizam za neku vrstu prodaje naših cesta!')... Čini mi se da vlada nema snage napraviti reda u HAC-u, i previšezaposlebnih treba sada stranac otpuštati... Koje licemjerje!!!??
Mi s budućim otpuštanjima u HAC-u nemamo ništa??!!!
I kako je moguće da Hrvatska već DVIJE GODINE nema aktivno POVJERENSTVO ZA KONTROLU SUKOBA INTERESA??? Zašto to vlada dozvoljava?? Zašto?? U godinu dana nije se našlo vremena za izbor pet-šest članova povjerenstva ali se našlo vremena za bezvezne točke dnevnog reda i prepucavanja članova vlade!!
I onda ćemo svio početi pdatai u nesvijest kada nam 1. 7. 2013,. kažu da nismo ispunili zahtjeve EU-a!!
Poruka EU-u: "Ako nas i primite tada, zadržati monitoring! Hrvatska zaslužuje monitoring nakon toga bar godinu dana!"

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

tromost

@Ljubo,
ova vlada kao i prethodne vlade pati od jedne tromosti u mišljenju koja je naslijeđena još iz komunističkih vremena, gdje su se svi novčani problemi rješavali kreditima a ne proizvodnjom za razliku od tog doba u kojem je postojalo nekoliko uspješnih firmmi koje su i izvozile danas smo suočeni s uništenim ili prodanim firmama. firme poput HT i Ina koje su od nacionalnog interesa, isto kako i banke prešle su u ruke stranaca, tako da se sva dobit slijeva vani. ono što su strancu kao investicije uložili u te firme već im je stostruko vraćeno. toliko o famoznim stranim investicijama, neću spominjati one koje zapravo kupile tržište dotične firme i jedna dio radnika otpustili (Tesla). umjesto da se izvlači dobit iz hrvatskih cesta one se sada daju u koncesiju. bilo bi puno bolje promijeniti upravu koja je postavljena po stranačkim i rođačkim kriterijima. kad bi se sprovela potpuna borba protiv korupcije i protuzakonito stečenu imovinu u državnu blagajnu bi se slili prilično novaca. naravno treba postojati plan gospodarskog razvoja. nažalost to je buduće nesvršeno vrijeme, (buduće vrijeme prilagođeno hrvatskim prilikama).

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga

Istina, u yu vremena imali smo tromost, ali imači smo i takvi tromi faze vrlo dobrog razvoja i jedo desetak godina izuzetno visoku stopu rasta (čak je dosegla u jednoj godini 12 %!!!).
A danas imamo užasnu tromost, neukost u vladara, očitu pljačku i kaos u ekonomiji, posebno financijama. I posljedično - drastičan pad životnog standarda!
Da o izostanku suvislog planiranja ne pišem! Kod nas je ova neuka vlast shvatila da brutalni kapitalizma ne treba planiranje, ali treba, prije svega, - brutalnost!
Neće to nikako dobro završiti, na najboljem smo putiu smo da postanemo - evriopska kolonijica kojom hara strani kapital! A vrata su mu otvorili preširoko - skorojevići, s desnom rukom na srcu, a ljevom u tvom i mom džepu! Pa to je dosadno ponavljati, dosadno do boli..!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

grubi kapitalizam

@Ljubo
ne slažem se s tobom kako grubi kapitalizam ne treba planiranje. kako bilo da bilosve dosadašnje hrvatske vlade kao da su za primjer uzeli onaj kapitalizam kojeg Dickens opisuje u svojim djelima. današnji kapitalizam nije ništa manje brutalan od onoga ali se je zamotao u celofan i kao takav je puno prugotljiviji nego da se pokaže u cijeloj svojoj brutalnosti.on na perfidan način građane pretvara u dužničke robove - što preko kredita što preko naoko jeftiniih proizvda koji će se lako zamijeniti za dvije tri godine.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga

Molim te pročitaj još jednom što sam, pored ostalog, napisao:
------
.......................
Da o izostanku suvislog planiranja ne pišem! Kod nas je ova neuka vlast shvatila da brutalni kapitalizma ne treba planiranje, ali treba, prije svega, - brutalnost!
---------------------
Svaka vrsta kapitalizma TREBA PLANIRANJE, naš, hrvatski i brutalni katalizam razvija se stihijno, bez dugoročnog i kratkoročnih planova! Neukoj vlasti takvo stanje neplaniranja odgovara!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Napokon više neće pijavice

Napokon više neće pijavice moći dizati kredite ili ako budu dizali će biti OSUĐENI. Realno očekivano , mogli ste jučer na HRT-u gledati dokumentarac doktrina šoka i predstavnike čikaške ekonomije kako svojim potezima su uništavali zemlje slične Hrvatskoj.

Možda se i okrenemo sebi i krenemo stvarati , raditi i voditi svoju politiku. Samo opet sumnjam kada znam da su jedni te isti (vragovi, sluge i pijavice...) HDZ, SDP i njihovi poltroni u politici 25 godina HRvatske. Netko će reći neka zemlja ima diktatora , a ja kažem da su puno veći diktatori na Zapadu i kod nas jer jedni te isti političari haraju politikom i po 50 godina... i bez obzira koliko se afera izvuklo i koliko se zla nanijelo svom narodu opet nekako se domognu vlasti...

Justice for all !

Tko je glasao

Nekoliko tekstova na istu

Nekoliko tekstova na istu temu. Reći ću isto ono što sam rekao i u prethodnom slučaju zadržavanja ratinga: radi se ne o objektivnoj ocjeni, nego o sredstvu političkog pritiska. Rating agencies, please fuck off, tnx you.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Nekoliko tekstova na istu

Nekoliko tekstova na istu temu. Reći ću isto ono što sam rekao i u prethodnom slučaju zadržavanja ratinga: radi se ne o objektivnoj ocjeni, nego o sredstvu političkog pritiska. Rating agencies, please fuck off, tnx you.

Normalno da je politički pritisak ..., pa nije valjda slučajno to sve odrađeno. Pitanje se postavlja da li uopće se može sa ovakvom ekonomijom i "elitom" oduprijeti pritisku . NE MOŽE nego Hrvatska sigurno kreće puno gorim putem nego Grčka. Biti će tu svega , sve zavisi šta gazde žele - GLAD ili totalno SLUGANSTVO... , jer naša EKONOMIJA NE POSTOJI, NAŠA EKONOMIJA JE USTVARI DIZANJE KREDITA RADI KUPOVANJA LJUDI UNEDOGLED.

Imamo toliko ogroman birokratski aparat, toliko općina, toliko nesređenih mirovina (partizanske, domobranske, braniteljske , ...) , toliko uništenih tvornica i poljoprivrednih imanja da se ja bojim i pomisliti kako sa ovakvim neznalicama i poltronima sve to riješiti. Nažalost dio naroda zbog beneficija (30-40% što je sasvim dovoljno za izbore...) slijedi takve i služi im. Rješenje očekuju sa neba - a čuda se ne događaju, ne postoji viša sila koja želi ljudima samo printati novce i praviti ih lijenčinama, podobnicima, slugama...

Mi NIKADA NISMO SMJELI IMATI posla sa MMF-om i Svjetskom bankom , ali mi smo itekako imali posla pa sada propadamo dok npr. "strašni " diktator Lukašenko najavljuje daljnje povećanje plaća uz spuštanje nezaposlenosti na 0% ! Mislim svatko normalan bi skužio koje tu dobar , a ko zao..., ali pitam se mnogo puta da li su mnogi ljudi stvarno danas NORMALNI!

Justice for all !

Tko je glasao

ZAMRZAVANJE POLITIČKE DJELATNOSTI,SKRBNIK POD HITNO NA 10 GOD.

Čudimo se nečemu što očekujemo još od prva upozorenja o junk statusu od prije dvije godine ravno (21.12.2010).Ništa nije izmijenjeno,osim plejade političara.
Nama očito treba skrbnik,i kako vrijeme prolazi,sve sam više za to da na mogućem referendumu,zamrznemo političko djelovanje stranaka na recimo 10 godina,te da se odlučimo za neovisnog supervizora tipa Njemačka,Finska,itd.,koji će nam pomoći u provođenju radikalnih mjera bezuvjetno.Ovako,sve drugo predstavlja trošenje vremena kojeg nemamo,a zapravo je posuđeno od budućih generacija.Ono što je najžalosnije u svemu,jeste da se radi,manje-više,o jednoj te istoj generaciji političara,koja se,uz časne izuzetke,mota po javnoj sceni 20-tak godina,bez ikakava plana,a rezultate da i ne pominjemo. U vezi HNB-a i dileme guvernera Vujičića,ona je zapravo lažna-mantra o stabilnoj kuni je dobar dio zdravih izvoznika stavila pred zid i natjerala da razmišljaju o premještanju proizvodnih pogona iz zemlje.Zapravo,jedino što je stabilno je tečaj te devizne rezerve,koje HNB (a i Vlada) ne znaju koristiti.

Tko je glasao

@GLEMBAY Vratimo se natrag?

Da se malo pohvalim, bio sam onaj koji je pozdravio na osnivačkoj skupštini osnivanje prve hrvatske stranke - HSLS-a - u svibnju1989. u svoje ime, a ispalo je da sam to učinio u ime Socijalističkog saveza grada Zagreba. Frknuo sam skoro zbog tog gesta s posla,a Partija je osnovala komisiju kako bi me se discipliniralo. Kako su se stvari brzo mijenjale, disciplinska mjera je izostala, a ja sam tjedan-dva poslije osnivačke skupštine sam sebe isključio iz SK i od tada (1989.) ne pripadam nijednoj stranci. I baš mi ništa, ama baš ništa nijedna stranka ne nedostaju! Pogotovo ove naše pseudostranke sa tisućama poslušnika i konformista i bez ozbiljnog unutarstranačkog života.
Danas, kada vidim kako su gotovo sve stranke zloupotrijebile političku utakmicu i višestranačje prevaraju u suprotnost,tj.lakrdiju, dođe mi da vrisnem: vratite nam SK, Socijalistički savez, Savez soc. omladine i Sindikat! Ako se ozbiljno radi u svim tim organizacijama, što će nam tek formalno višestranačje, a zapravo stalna borba dvije velike hrvatske stranke, gdje ove manje služe samo za ucjenjivanje dvije najveće?? Uz to javna riječ odnosno kritički mediji, NGO, itd. i evo možda bolje situacije nego što je imamo s nekoliko egomana na čelu hrvatskih stranaka, koji jedan drugome podmeću noge.
Takmičiti se tko će VIŠE DOBRA od stranaka donijeti Hrvatskoj, kako sam zamišljao višestranačje i potičke utakmice, ostao je moj neostvareni san odnosno snatrenje-tlapnja! Čak osjećam povremeno grižnju savjesti što 1989. nisam bio svjestan da smo u stanju izvitoperiti u političkoj praksi i najsjajnije ideje demokracije!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ma koji šok ?

@LJ.R.W.
Milanović, Linić a i večina u vladi znali su da potkraj godine slijesi padanje rejtinga.
Svjetske agencije za procjenu kredibiliteta čekale su kraj godine. Čekale su podatke o BDP-u i donošenju proračuna. Ni jedno ni drugo ne može zadovoljiti njihova očekivanja.
Milanović & CO igrali su na faktor vrijeme, pokušavajući obećanjima odgoditi ovo što se desilo.
Mnogi od vas će se začuditi kad kažem da me to uopće na zabrinjava. Znao sam kud plovi ovaj brod i nisam drugo ni očekivao. Česnulo bu nas sve . Dok god se "Veliki vođe" stranaka ponašaju autokratskije od bilo kojeg nekadašnjeg sekretara partije na nivou republika, i dok više misle na rejting svoje stranke i uhljebljivanje poslušnika, a manje za stanje u državi,nemojmo očekivati ništa osim onog viđenog u zadnjih deset godina.
Ne mogu vjerovati da se prilikom glasovanja u Saboru ama baš svi iz vladajućih stranak slažu sa svime o čemu se odlučuje. Ili su glupi i neznalice ili posjeduju megalomansku potrebu za saborskom mirovinom i moći na raznim razinama. Sve to je od zastupnika učinilo moralnu bijedu i sramotu.
Rejting "smeća" može biti samo šok za one koji su umišljene sveznajuće političke karikature. A takvih je u vlasti najviše.

Tko je glasao

Milanović, Linić a i večina u

Milanović, Linić a i večina u vladi znali su da potkraj godine slijesi padanje rejtinga.
Ako su znali za pad rejtinga kako su donijeli proračun tri dana prije ocjene Standard& Poor'sa. Odakle im informacije, ili zašto ih nemaju.
Kaže Linić da će mijenjati proračun.
Znači da će za tjedan dana od Sabora tražitit da izglasa drugačiji proračun od onoga što su izglasali nekidan.
jedino što oni trebaju u saboru je zatražiti izglasavanje povjerenja.

vjetarsjuga

Tko je glasao

Vjerojatno je Zinka

Vjerojatno je Zinka savjetovala Milanoviću da kaže kako je ON "anticipirao pad rejtinga još prije tri mjeseca", što je on i učinio. To nikako ne znači da su "anticipirali" ostali kreatori i usvajači proračuna. Za to je trebalo biti veliki vizionar i pravi državnik. Nema takvih na bacanje čak ni u vladajućoj koaliciji.

Nije bilo lako anticipirati to. A Milanović ih nije htio dekoncentrirati dok rade, kao Jakovina, "velike stvari".

Btw. eno ga bilten ekskluzivno objavio najnovije od "visokog izvora s Iblerovog trga", skidaju Beru i lansiraju Ostojića za gradonačelničkog kandidata. Sve u skladu s izjavom da jest izvanredno stanje ali da nema panike.

Jedino što Ostojićev start malo otežava je informacija da će ministarsko mjesto napustiti tek ako pobijedi Bandića. Nema bolje manifestacije vjere u pobjedu.

(zbog ovog zadnjeg bi čovjek još mogao pomisliti kako je Jutarnjem "visoki izvor" podvalio Bero, kao onomad onaj mladac što je Butkoviću dao intervju predstavivši se kao Sanader)

B-52

Tko je glasao

@vjetarsjuga Izvanredni izbori za Sabor RH???

Mogli su pretpostavljati, ali nisu mogli znati- te agencije nisu naš DORH, policija i sl. da cure informacije na sve strane.
Gok je PAFRTIJSKA DISCIPLINA SVE, a mišljenje vlastitom glavom zastupnika teški crimen, da se sutra glasa o povjerenju vladi, imat će većinu u Saboru. Osim, ako se HNS izmakne, što nije za isključiti, i da vlada padne zbog izostaka ruku zastupnika HNS-a.
Po meni, dok se Čačića ne isključi iz HNS-a, baš sve varijante raspleta su moguće Ono što je sada bjelodano je da 99,99 % Milanovićeva. vlada neće dočekati kraj mandata i dogodit će nam se prijevremeni izbori za Sabor. Ne bi trebalo isključiti i varijantu izvanrednih izbora za Sabor u vrijeme lokalnih izbora u svibnju 2013.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

izvanredni izbori

@Ljubo
postoji jedan problem u vezi izvanrednih izbora - nema kandidata koji će popraviti sve ono što su sve prethodne vlade - uprskale. trebala bi se izabrati jedna nestranačka stručna vlada, možda dozvoliti kojem stranačkom stručnjaku da uđe u izvršna tijela s time da prekine svaki kontakt sa svojom strankom.
kad je Milanović dozvolio Čačku i HNS upravljanje gospodarstvom istog trenutka je stavio smrtonosnu omču oko vrata svojoj stranci i Hrvatskoj. po svemu ovome što se je događalo u zadnjih godinu dana stijecao se je utisak kao bi Barica i Pepek s placa bolje vodili pojedina ministarstva, naročito ministarstvo gspodarstva nego građevinac koji ima nekoliko dužnih firmi na leđima. isto se odnosi i na ministarstvo poljoprivrede gdje ministra izgleda kao da je upravo pao s Marsa.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga Zašto Josipović ne poduzima ništa????

Ne bih ni ja odbacio ideju za formiranje ekspertne vlade, ali to bi značilo da se SDP (I HNS i drugi) odreknu svojih ministarskih fotelja, u što ne vjerujem.
Čačka bi pod HITNO trebalo isključiti iz HNS-a - ne samo da je sprčkao ekonomsku politiku i hrvatsku ekonomiju u rekordnom roku, sada uništava ono malo rejtinga koji je HNS-u ostalo.
STRAVIČNO je gledati kako mu članovi Predsjedništva HNS.a i zastupnici HNS.a z Saboru, pa i Vesna Pusić, to dozvoljavaju???
Najlogičnije bi bilo da predsjenik Josipović primjeni članak 101. Ustava RH i predloži vladi sazivanje tematske sjednice vlade. Međutim, on ni za to nema hrabrosti: ne znači da bi došlo do nekog automatskog preokreta tom sjednicom vlade, ali ubuduće si predsjednik ne bi mogao predbacivati da nije pokušao s tom ustavnom mjerom!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@boltek

Disciplina kod glasovanja u Saboru, čak željezna discipliona.. ! Klub zastupnika ti donese direktivu, i sada ti glasuj protiv direktive u Saboru...?!!
A beneficije teku, primjerice Picula troši za putovanja i dnevnice godišnje koliko ti i ja nismo potrošili cijeli radni vijek!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nepoznato

Nepoznato je da se u nerazvijenoj demokraciji na miran način poduzmu radikalne promijene u ekonomiji ali i politici.(vidi koliko je radikalizacije trebalo da odstupi Gradonačelnik Maribora)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci