Tagovi

Registar i Fond

S obzirom na neke rasprave koje su dovodile u vezu Registar i Fond hrvatskih branitelja, a u koje sam se i sam uključio s pogrešnim pretpostavkama i tvrdnjama, odlučio sam proučiti kriterije za dodjelu udjela u Fondu kako bih razjasnio neke nedoumice.

Kao prvo, pojavila se teza kako se iz podatka iz Registra o sudjelovanju u borbenom sektoru može izračunati koliko to iznosi udjela.
Ovo je pogrešno i to zbog načina obračuna bodova za Fond.
Napominjem kako se u ovome tekstu ne bavim pitanjem (ne)opravdanosti određivanja "početka rata" (1.5.1990.) i je li (ne)opravdano za taj početni period dobiti više bodova nego za Bljesak i Oluju kao što ne problematiziram niti pitanje je li uopće trebalo osnivati Fond. Pišem o onome što trenutno jest.

Kriteriji Fonda su sljedeći:

A) BORBENI SEKTOR
05.08.1990. - 01.05.1991. 5 bodova
02.05.1991. - 15.01.1992. 8 bodova
16.01.1992. - 30.04.1995. 1 bod
01.05.1995. - 31.08.1995. 3 boda
01.09.1995. - 30.06.1996. 1 bod
Svaki dan sudjelovanja u Domovinskom ratu u različitom razdoblju množi se s pripadajućim brojem bodova.

B) NEBORBENI SEKTOR
Svaki dan sudjelovanja u Domovinskom ratu vrijedi 1 bod bez obzira na razdoblje sudjelovanja

Ako je netko sudjelovao u borbenom sektoru od 5.8.1990. do 30.6.1996. to se može lako izračunati. I u Kriterijima piše da je to 5296 bodova ili 52,96 udjela (vrijednost udjela na dan 20.12. 2012. bila je 545.53 Kn).

Problem nastaje kod kraćeg ratnog staža. Ako npr. nekome piše u Registru da ima 30 dana u borbenom sektoru, ne znamo je li to bilo na primjer u periodu između 02.05.1991. - 15.01.1992. što "vrijedi" 240 bodova ili između 16.01.1992. - 30.04.1995. što je 30 bodova.

Druga važna stvar je definicija borbenog sektora:

zapovjedništva i postrojbe koje su sudjelovale u pripremi i izvođenju borbenih djelovanja.

Stoga se pod sudjelovanjem u borbenom sektoru može smatrati i npr. obavještajna priprema borbenog djelovanja bez obzira odvija li se ona daleko od bojišta (kao npr. elektroničko djelovanje). Kao što se može zaključiti iz Registra, to vrijedi samo za one koji su radili u okviru MUP-a ili HV-a (HRT se nigdje ne spominje).

Sve u svemu, objava Registra i dalje ne omogućava javnosti da u nekim aspektima, kao što je ovdje opisan slučaj s Fondom, nepobitno prepozna zlouporabe lažnog braniteljskog statusa već to može samo onaj tko ima cjelovitu informaciju, a to su institucije koje su tim informacijama raspolagale i ranije.
Pretpostavljam da je Ministarstvo branitelja zatrpano i takvim prijavama koje su rezultat nepotpunog poznavanja okolnosti zbog kojih se netko našao u Registru u borbenom sektoru.

Komentari

ah taj sektor

jako je zgodan neborbeni sektor. nikad mi nije bilo jasno zbog čega oni koji su cijelo vrijeme domovinskog rata bili daleko od bojišnice i na toplom spadaju u neborbeni sektor samo zbog toga što su bili djelatnici MUP-a, MORH-a ili MB-a. borbenom sektoru se adekvatno boduju dani provedeni na bojišnic,, dok se neborbenom boduju dani koje je proveo na toplom na radnom mjestu. da paradoks bude još gori borbenom sektoru dani na bojišnici između '92. i '95. se jednako boduju kao neborbenom sektoru na toplom. krajnji rezultat je da pripadnici neborbenog sektora ostvaruju lijepu mirovinu za ono što im je bila radan obveza i u nekim slučajevima bolje prolaze nego oni koji su bili na bojišnici.

w. ;)

Tko je glasao

@rupert

Bilo bi zanimljivo da objasniš koliko je na udjele, primjerice vrijednosti 27 000 kuna do danas (1996- 2012.) povućeno dividendi, uz pretpostavku da nije prodan nijedao udjel, i da to sve zbrojiš???
I koliko je nazadan koncept nagrađivanja za sudjelovanje u ratu 1990 - 1996. govori i činjenica da primjerice mi koji smo očeklivali povrat imovine u naturalnom obliku nismo je mogli dobiti jer nam je objašnjavano da branitelji imaju udjele u toj imovini?!! Da li su ti udjeli bili konkretni, npr, u INI,ili drugoj firmi, ili su bili apstraktni?
Gotovo sam siguran da se pitalo sve branitelje 1995. da li su za udjele, da bi se barpolovica izjasnila protiv udjela! No, kada su počeli shvaćati da je rat za neke bio metak, a za neke imetak, naravno da su se sve više javljali da bi dobili status branitelja, napuhavali su dane u ratu, u a time i te nesretne udjele!
I kao što znam, neki stvarni branitelji čak i s ne tako malo dana u borbama, NIKADA nisu regulirali braniteljski status, smatrajući da su u obranu domovine išli dobrovoljno, časno i da ne zaslužuju udjele ili neke druge benefite! Istina, znam ih vrlo malo, ali bilo je i ima i takvih!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ovaj dnevnik nastao je kao

Ovaj dnevnik nastao je kao reakcija na tvoju raspravu s Rebelom o preračunavanju dana u borbenom sektoru iz Registra u udjele Fonda. To je samo jedan "tehnički" tekstić (trebao je biti komentar ali je ispao predugačak) u kojemu je argumentirano objašnjeno zašto je to nemoguće, eto, tek na znanje ako koga zanima.
I druga poanta teksta: ako je netko cijeli rat viđao svoga susjeda u Zagrebu, a u Registru mu je priznato 1000 dana borbenog sektora, to ne mora automatski značiti da se radi o lažiranju.
Uopće mi nije bila namjera iznositi stav o opravdanosti objavljivanja registra, niti o svrsi i strukturi Fonda, niti o moralnosti kriterija niti o konceptu nagrađivanja za sudjelovanje u ratu itd. itd.
Što se tiče tvoga (retoričkog?) upita, znam samo da se dividenda isplaćuje unazad tri godine, a ne od 1996. godine. O ostalome ne znam ništa. Jedino znam da udjele u Fondu nisam niti očekivao niti tražio, ali nemam ih se namjeru odreći zbog "moralnih razloga" zato što je netko nešto muljao.

Istina, ima branitelja koji nisu regulirali svoj status, znam ih i ja. Zašto to nisu učinili, nemam pojma, ali ne vidim da bih trebao imati osjećaj krivnje zato što sam ja svoj status sredio, a oni nisu.

Tko je glasao

Ja sam u potpunosti konsterniran registrom

Fond manje vise, kriterije su dogovorile braniteljske udruge. Vazno je jer je tada vjerojatno doslo do pravljenja podataka i fiks ideje o objavi spiska.

Provjerio sam za najmladu 16 godisnju zrtvu Ovcare Igora Kačića, on ima 81 dan u borbenom sektoru (treba tuziti RH za maltretiranje i zloupotrebu maloljetnika). Provjerom za sve zrtve Ovcare (neke drage prijatelje,... http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Imena_ubijenih_i_nestalih_%C5%BErta...) ... mucan osjecaj, upravo odvratan osjecaj nevjerojatne gadosti, ispada da je mnogima dodavano dana i svega. Hvala sto smo saznali da su pobijenima na Ovcari dodavani borbeni dani za valjda nezajazljivu rodbinu. Odvratno do dna, a da ne pricamo o kvalifikacijama civil - vojnik vezano uz optuznice. Bas hvala ministru.

Gledano inzenjerski i cisto tehnicki
Vjerujem da je aplikacija za registar branitelja vec razbijena i da su podaci u potpunosti posrkani od bilo koga tko to zeli (mislim na siri krug onih koji to zele).
Stranice su tom smislu izrazito diletantske (to je ekipa iz APIS-a sto ce se pokazati i kod fiskalizacije za koji dan).
Potrebno je analizirati vrlo malo koda: https://registar.branitelji.hr/app/js/main.js (googleov puno benigniji kod izgleda npr ovako https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.8.2/jquery.min.js pa je i neupucenima prilicno jasna razlika u slozenosti za probijanje)
Vjerujem da ce se u najskorije vrijeme pojaviti aplikacije za Andorid i iPhone koje vam po zelji provjere svako ime, prezime i/ili cijeli adresar, te prikazu tko je i koliko bio borben, neborben i tome slicno. Ne bi bila losa ni razdioba po gradovima na Gooogle maps-u i to po danima/broju ljudi/... Samo se cekaju takve informacije.
Recimo mislim da bi sad pravi hit bilo napraviti npr kafice, lokale, ... i sl koji pustaju samo registrirane branitelje, popuste po trgovinama za PTSPovce izmedu (1200 - 1600 dana 25%, ...), MultiPlus kartice, ..., dakako vrijedi i posve suprotno za one kojima branitelji recimo nisu prirasli srcu, oni takoder imaju alat koji im garantira automatiku i diskreciju.

Tko je glasao

kretenizam i renesansa

ne slažem se sa objavom, riječ je o prizemnom politikanstvu koje bi teret dokazivanja statusa lažnih branitelja prebacilo na građane rh. dakle lakše je baciti jabuku razdora među ljude ( kao u americi u vrijeme mccarthyja-prijavite vašeg susjeda komunista, u ovom slučaju lažnog branitelja ), umjesto da to rade oni koji su za to plaćeni, morh, mup, državno odvjetništvo.
pored toga, ja fredija matića nisam ovlastio da moje osobne podatke meće na internet...

Tko je glasao

robot..

..posve si u pravu i ti i više dečkiju ovdje koji pišu ili su još prije pisali o tome..

na tu temu vrijedi pročitati ovu zaista sjajnu analizu poslovično izvrsnog M. Holjevca s portala fizzit.net

http://www.fizzit.net/vijesti-i-politika/komentari-i-kolumne/4303-a-na-k...

bilo bi lijepo kad bi smo znali je li i Fred Matić to pročitao? i još bolje kada bi on demantirao neke od teza iz tog teksta, ako misli da nisu točne..

CC

Tko je glasao

Robot

Posao na registru je toliko dobro odrađen da prije objave svoje podatke nije provjerio ni sam ministar.

Od obečanja iz Plana 21 dobili smo tek izvršenje i to nakaradno jedno točke.

Tko je glasao

Ja mislim da Matic nece dobro

Ja mislim da Matic nece dobro zavrsiti i da ce mu se PTSP vratiti onog trena kada se makne s pozicije moci i vlasti koju sad trenutacno ima i koja mu je data (on je ekskomuniciran iz ureda Predsjednika za ove svrhe). Ni bih zelio biti zloguki prorok, a mozda i grijesim, ali mislim da ce ponijeti stigmu koju nece biti sposoban sam nositi. On uopce ne razumije i ne uvida da je orude u tudim rukama, i da u svojim rukama uopce nema sudbinu i da uopce ne vlada situacijom. On ocigledno ima izdasnu medijsku potporu i vjerujem da iz njegove perspektive to sa registrom trenutacno izgleda sjano i bajno - ispunjenje obecanja i tome slicno.
Medutim, to je vrlo varljiva slika koja ce se ispuhati kad se ispuhaju uobicajene moralke kao sto su ove sa Vrdoljakom,....
Mediji ocekivano podilaze i iskrivljuju stvari. Informacija da je prvog dana prijavljeno 10.000 laznih je ocigledno teska nebuloza. Ne treba smetnuti s uma da je na svim stranicama link na adresu Morha "Pisite nam" i da su se ljudi naprosto zalili na broj dana i sl.
Niti se laznjake imalo gdje prijaviti (spomenuta adresa je sama objasnila da ona nije nadlezna za to vec trece osobe), niti je to ocigledno smisao, .
Ocigledno je da laznjaci nisu toliko izvan statusa branitelja, vec su laznjaci stvarni branitelji koji su falsificirali invalidnine i sl. za sto su tek isle prave opipljive povlastice. Svojim manevrom sa PTSPem ministar je ocigledno u potpsunosti svjestan ove cinjenice i samo je prvi od njih koji si je pojacao zastitu. On je naprosto uvjeren da se nikad nece objavljivati spisak RVI koji bi tek mogao odgovoriti na ta i takva pitanja. Mi cemo vjerojatno jos dugo saznavati pojedinacne nebuloze kako se kome sprdne, no zavrsni cin ove nebuloze uopce ne podrazumijeva da ce itko biti zadovoljan konacnim rezultatom (osim onih koji uzivaju da se medusobno zgrazanje medu populacijom maksimalno prosiri).

PS Inspiriran problemom "objave registra branitelja" napisao sam kratak traktat o inz. mat. rjesavanju problema, jer to doista vidim cisto matematicki (to je eto nacin da to svoje zgrazanje i gnusanje nekako kanaliziram i racionaliziram). Problem se pokusava rijesiti promjenom prvog stupnja u prostoru kojeg se ne takav problem ne moze rijesiti. Umjesto toga problem laznih branitelja (vec kod dodatno izgovaranja ovog problema u svjetlu pokusaja njegovog rjesavanja objavom reg. vidimo da on u biti uopce nije toliko velik koliko slutimo da je veliko ono sto se time upravo dogada) trazi rjesavanje promjenom drugog stupnja. Rijesenje problema prekobrojnih branitelja objavom registra branitelja nije rjesenje problema vec je problem sam po sebi i taj problem veci je od pocetnog probelema. Ovo "rjesenje" ce produbiti stare i stvoriti nove probleme bitno vece i ozbiljnije od pocetnih zbog kojih je "rjesenje" poduzeto. Poticanje da se pojedinacnim meduljudskim odnosima u vidu medusobnog "dobrosusjedskog" prijavljivanja laznjaka, te svjesno institucionalno poticanje svojevrsnog opceg linca prema laznjacima spada u sam "vrh" metoda videnih na ovom nasem tuznom prostoru. To nas vrlo ozbiljno upozorava sta se sve moze posve legalno i zakonito dogoditi jos uvijek i danas + kako stupanj obrazovanja, thenolsoka i drustvena dostignuca, institucije sama po sebi nisu ama bas nikakva garancija da se takve stvari mogu smatrati nemogucima (to je stvarni veliki problem) i povijesno prevladanima.

Tko je glasao

Rupert

Neborbeni sektor ti vrijedi uvijek jedan bod kroz cijelo vrijeme.
Ali i borbeni sektor npr od 16.01.1992. - 30.04.1995. je također kako si naveo jedan bod.

Kod toga se smatralo da nisu vršene ratne operacije nego su se čuvale crte obrane.
Tu je bila greška kod bodovanja.
Čuvati crte i biti neborbeni sektor nije isto.
I svi dobro znamo da se i tada pucalo i ginilo.
Kao da tada nije bilo ranjenih i poginulih branitelja.
Ali to je već odavna tako zakonski riješeno i tu nema plakanja.

Jel zakonski?
Je.
Jel pravedno i moralno?
Nije.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci