Tagovi

Registar branitelja - poziv na razum

Ponovno se diže prašina oko objave Registra branitelja. Jedni su za, drugi su protiv a obje strane se ne libe upotrebe i teških riječi. Najčešće se govori o lažnim braniteljima, kao da je netko već napravio analizu popisa i nedvojbeno utvrdio da je takvih gotovo dvjesto tisuća. Umjesto da se u tišini napravila analiza pa javnosti prezentiralo prave podatke, počelo je teškim riječima nabacivanje blatom i na one koji podržavaju i na one koji ne podržavaju objavu Registra. Omiljena poštapalica onih koji podržavaju je jedan od govora pokojnog predsjednika Tuđmana u kojem je spomenuo brojku od 350 000 branitelja. Oni drugi se najčešće pozivaju na narušavanje privatnosti i opasnost da bi neki od branitelja mogli biti optuženi za zločine i završiti u zatvoru. I jedno i drugo je zapravo imaginarno. Niti je nekakav Tuđmanov govor relevantan izvor podataka niti je opasnost od optužbi stvarna.

Bilo bi daleko manje prijepora da se, kako je rečeno, napravila analiza registra i objavilo podatke o strukturi branitelja s posebnim osvrtom na periode i broj dana provedenih u obrani suvereniteta. Da je to napravljeno, sasvim sigurno se ne bi toliko poigravalo brojkama niti bi se zbijalo šale na račun prodora do Zemuna.

Što se tiče strukture, nemoguće je raspravljati bez da se zna definicija branitelja (članak 2, Zakona):

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).
(2) Pod sudjelovanjem u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno vrijeme neposredne ugroženosti suvereniteta Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: obrana suvereniteta Republike Hrvatske), u smislu stavka 1. ovoga članka, podrazumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.
(3) Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.
(4) Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 30 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. ukoliko:
– nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili
– nije regulirao obvezu služenja vojnog roka.
(5) Status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata iz stavka 1. ovoga članka dokazuje se potvrdom Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova.

Iz navedenog je jasno da tzv. lažni branitelj može biti samo osoba iz Registra koja nije bila pripadnik Oružanih snaga, odnosno ZNG, HV, MORH-a, policije, MUP-a, HOS-a te naoružanih odreda Narodne zaštite. Ovo zadnje u trajanju od najmanje pet mjeseci do 24.prosinca 1991.godine kad je Narodna zaštita ukinuta.

Izvor nesporazuma može predstavljati i definicija sudjelovanja u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske. Osim oružanog otpora agresoru i djelovanja u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište), jasno je da ništa drugo nije smjelo biti osnovom za uvrštavanje na popis branitelja.

Valja skrenuti pozornost i na riječ "djelovanje" koja posve isključuje one koji su bili na različitim popisima, eventualno čak imali i oružje, ali su sjedili kod kuće i "bili spremni" da ih se pozove.

Brojni političari, gospodarstvenici, donatori i drugi koji su na bilo koji način došli do iskaznice neke od sastavnica Oružanih snaga RH a nisu stvarno sudjelovali u borbenim djelovanjima, radili u konkretnim postrojbama, obučavali se i djelatno pripremali za odlazak na bojište, također se nikako nisu smjeli naći u Registru.

Sve ostalo, pogotovo kad bi se objavilo strukturu i brojna stanja po periodima rata, neće biti kamen spoticanja.

Komentari

zar dnevnici sa 15 glasova ne

zar dnevnici sa 15 glasova ne dolaze na naslovnicu?

Tko je glasao

...

registar je objavljen, s ponosom evo mojih podataka...

Rbr...Prezime....Ime....Ime roditelja.....God./dat. rođenja....Mjesto rođenja Ratni tijek
1.KOLAR......VJEKOSLAV......JOSIP............1969......................SPLIT............Ne

Dani u MORH-u
Borbeni sektor Neborbeni sektor
616.........................0

Dani u MUP-u
Borbeni sektor .....Neborbeni sektor
0..............................0

UKUPNO
Borbeni sektor.........Neborbeni sektor
616..............................0

Sveukupno dana
616

...i sad ne kužim one koji su se protivili objavi registra....nema ratnog puta, adrese, ime brigade ili postrojbe, dana pristupanja i prestanka...ovi javni podaci su još šturiji nego što su bili u onom objavljenom prije 2 i po godine...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

bekao bi @vkrsnik:

lažni branitelj :)

Tko je glasao

pa da,

zamisli koji bezobrazluk...lažni branitelj i još sam javno objavljuje svoje podatke :))

a moj imenjak da ima i malo obraza, ispričao bi se za lažne optužbe...mada, od takve spodobe je to teško očekivati...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

kako ne kužiš one koji su se protivili objavi registra

jedni su dobili neke penzijice a nisu na njemu
neki i stanove
možda su neki na njemu a svi znaju da su bili recimo u Njemačkoj
neki su se hvalili ratnim stažem a na njemu ih nema, pa će im malo opasti mačizam
ima raznih razloga za protiv

Tko je glasao

i još nešto @janus

sad je jasno zašto se skrivaš iza nicka :)))

Tko je glasao

Nije dovoljan samo ispis.

Nije dovoljan samo ispis. Potrebno je također objaviti tko je dobio kuće, stanove, kredite... - pa usporediti sa ispisom.
40.000.000 eura je otišlo samo udrugama. Kome? Zašto?

Tko je glasao

registar treba objaviti i

registar treba objaviti i točka
oprezni su samo oni koji nešto sakrivaj

Tko je glasao

Objaviti ili ne - sasvim svejedno...

Ne vidim kako bi javna objava na bilo koji način pridonijela rasčišćavanju statusa "spornih" branitelja - to je stvar ministarstva, odgovornih tijela itd... U tom smislu, po meni bi bilo bolje kad bi nadležni obavili taj posao diskretno i bez prevelikih pompi, a budući da se nije krenulo u tom smjeru, smatram da je najava ove bombastične objave samo bacanje prašine u oči koja će opravdati da se kao i do sad ne napravi ništa.

Inače, sa onom već objavljenom listom sam se baš bila dobro zabavila, kad sam pronašla osobe koje se garantirano nisu mrdnule iz svojih ureda, a prethodno su si požrtvovno propisali radne obaveze ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bingo!!!

U tom smislu, po meni bi bilo bolje kad bi nadležni obavili taj posao diskretno i bez prevelikih pompi, a budući da se nije krenulo u tom smjeru, smatram da je najava ove bombastične objave samo bacanje prašine u oči koja će opravdati da se kao i do sad ne napravi ništa.

Mislim da si ispravno ocijenila motive, uvjetno rečeno, i jedne i druge strane.

Alibi, "objavili smo pa je svako tko zna nekog lažnog mogao prijaviti", samo na prvu izgleda prihvatljivo. Odgovornost za raščišćavanje nikako nije i ne može biti na javnosti koja nit je dovoljno upućena u podatke niti ima ikakve stvarne ovlasti oko toga.

B-52

Tko je glasao

Zar nije neka satisfakcija da

Zar nije neka satisfakcija da lažnjaci neće moći mirno spavati jer u svakom momentu mogu biti izvrgnuti javnoj sramoti? :)

Tko je glasao

Više sam nego zadovoljan ovim

Više sam nego zadovoljan ovim dnevnikom. Pun pogodak.

Tko je glasao

Ako je netko na temelju

Ako je netko na temelju lažnih dokumenata postao liječnik ili vodoinstalater, pravnik ili tajnik općine, treba mu status oduzeti i kazniti ga, kao i onoga tko mu je u tome pomogao.

Ako je netko postao "invalid", ratni ili mirnodopski, na temelju "dokumenata" raznih dr. Rubala, onda im naprosto treba podijeliti iste uniforme – zatvorske uniforme.

A ako je na temelju muljavoga statusa od države još i uzimao novce, onda mu ih treba oduzeti, uvećane za zateznu kamatu: novac koji je taj lupež uzimao zbog toga nije mogao biti dodijeljen pravom branitelju ili pravom invalidu.

Cijela je priča oko objave popisa upravo i nastala kao spin HDZ-ove vlade, u odgovoru na rastuće nezadovoljstvo u javnosti, svjesnoj da postoje lažni branitelji i lažni invalidi. Naravno da oni nisu većina u ukupnoj braniteljskoj populaciji, no naravno i da je čudno kako to da na brojku od pola milijuna nema ama baš ni jedne zloupotrebe ili kriminalnoga slučaja. To naprosto nije moguće pri tako velikim brojkama, a sad zbog tih neprocesuiranih slučajeva pada ljaga i na sve ostale. Baš kao što zbog neprocesuiranih ratnih zločina pada ljaga na Oluju.

Nekome je očito više odgovaralo da se javnost nateže oko toga treba li objaviti popis ili ne, umjesto da se postavljaju pitanja tko je odobrio i tko ima lažne statuse, umjesto dakle da se stvari raščiste kako bi se trebale čistiti u urednoj državi, dakle da država radi svoj osnovni posao. Je li tu bilo i političke volje da država ne radi svoj osnovni posao kontrole provođenja zakona i njihove zloupotrebe, možemo raspravljati, no teško će biti političku volju dokazati – njezin izostanak da se stvari rješavaju je pak očit.

Cijela ta saga o objavljivanju ili ne popisa branitelja generirana je osnovnim problemom ove zemlje: naprosto nevjerojatnim neredom u državi i često sramnim funkcioniranjem ili čak nefunkcioniranjem njezinoga aparata, kako administrativnoga tako i pravosudnoga aparata. On je uzrokovan, osim općim razlozima, i jasnim nedostatkom političke volje da se (i taj) problem riješi, a u ovom primjeru, bojim se, i zbog svjesne političke manipulacije.

Tko je glasao

Umjesto da se u tišini

Umjesto da se u tišini napravila analiza pa javnosti prezentiralo prave podatke, počelo je teškim riječima nabacivanje blatom i na one koji podržavaju i na one koji ne podržavaju objavu Registra.

nisi doslijedan.

u prošlom dnevniku prozivas vladajucu vecinu zbog necega sto i nisu izrekli u kampanji, opravavajuci se da je svima jasno da su to podrazumijevali. u ovom ih pak prozivas zato sto rade nesto sto su eksplicitno rekli u kampanji da ce napraviti.

jos ce se netko zabuniti pa pomisliti da kritiziras apriori, bez obzira na cinjenicno stanje. :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ovo je jedna od tema u kojima

Ovo je jedna od tema u kojima nije čak ni bitna a kamoli presudna pripadnost nekoj od političkih opcija. Zato se samo kroz prizmu političke opcije može vidjeti da se u ovom dnevniku nekoga proziva. Također, dnevnik počinje riječju "ponovno" iz čega bi dobronamjerni čitatelj teško mogao zaključiti da se bilo koga proziva.

Kad je riječ o zovu, kako i naslov govori, može se raditi jedino o pozivu na razum, kako u prezentaciji Registra tako i u reakcijama na objavu.

Po pitanju Registra oduvijek zastupam isti stav, jesam za objavu i nisam za politikanttsvo ma o kome se radilo. Štoviše, naglasio sam da ne postoji opasnost od nekakvih optužnica.

Ono što mi smeta kod svih je licitiranje brojem branitelja jer vidim i znam da nitko čak ni ne pokušava racionalno objasniti brojku a kamoli da koristi argumente koji stoje, bilo da je napada bilo da je brani.

Olako nabacivanje brojkama, desetinama i stotinama tisuća lažnih branitelja, jednostavno nije dobro i ne može se ocijeniti drugačije nego politiziranjem i politikantstvom. Kad bi se objavila struktura branitelja po elementima koje sam naveo, siguran sam da bi rasprava o lažnim braniteljima imala sasvim drugačiji prizvuk. Ovo što se godinama radi jednostavno nije dobro.

Čvrsto sam na stajalištu da braniteljsku problematiku treba osloboditi i od politiziranja i od politikantstva. Postoje stvari koje treba konačno raščistiti ali na temelju poznavanja činjenica, objektivnih analiza i svakako, bez zadnjih namjera. S bilo koje strane.

Nemam dojam da u prvome planu i ovoga puta nisu politički interesi obiju strana. Zato obje pozivam na razum.

B-52

Tko je glasao

Ponovit cu i ovdje link i dio

Ponovit cu i ovdje link i dio teksta koji sam stavio i na Demosov dnevnik:

http://www.vecernji.hr/vijesti/tko-je-popisu-bebic-2-mjeseca-ratu-sef-op...

U Koprivnici je još 2002. oko popisa branitelja izbila afera, koja je dobila i svoj pravosudni epilog. Kaznena prijava podignuta je protiv general bojnika Marinka Krešića, koji je potpisao odluku o braniteljskome statusu za 58 osoba, mahom poznatih imena iz političkog i gospodarskog života. Popis je predložio bivši HDZ–ov koprivničko-križevački župan Nikola Gregur, a na njemu je i Josip Friščić (HSS), njegov kasniji nasljednik na mjestu župana. U Registru branitelja pronašli smo jučer imena uz koja umjesto naziva postrojbe samo stoji "prijedlog župana koprivničko-križevačkog", što je jedini takav prijedlog u cijelom Registru.
Na prijedlog župana
Navedeni su Friščić, Zdravko Dimač, bivši direktor Bilokalnika, Dinko Vrgoč, bivši direktor poslovnice Croatije osiguranja te tadašnji predsjednik Županijske gospodarske komore, Vlado Marić, bivši član Podravkine uprave, Zdravko Mikotić, ratni koprivnički gradonačelnik, te sam Nikola Gregur, svi redom istaknuti članovi HDZ–a. Priznat im je status od srpnja ili kolovoza 1990. godine do siječnja 1992. godine. Takvih je popisa, kažu branitelji, još.

Ovi podaci dobijeni su na onom popisu branitelja koji je objavljen 2010. godine i zbog kojeg je Mrak isao na policijsko ispitivanje. Ono sto mene osobno zanima jesu li gore navedene osobe zbog stavljanja u registar s tim datumom koji odprilike oznacava pocetak "balvan revolucije" mogli ostvariti odredjena prava koja ne bi mogli ostvariti da nisu od tog datuma na popisu? Takodjer sto je to? Povlastica na uvoz automobila, priznanje radnog staza?

Tko je glasao

Ne znam što je od prava i tko

Ne znam što je od prava i tko od njih ostvario ali je više nego sigurno da su na popisu političari, gospodarstvenici i predstavnici donatora od kojih neki jesu radili u Kriznom štabu ali nisu bili u sastavu Oružanih snaga RH. Zakon je tu više nego jasan.

Ono što znam je da na popis sigurno nisu došli istim putem kao tisuće branitelja iz postrojbi. Valja znati da je Registar kompilacija popisa iz više različitih izvora. Zakon jasno propisuje koji su relevantni. Ako se netko doista ozbiljno želi pozabaviti, imao bi čime.

B-52

Tko je glasao

@sm

na popisu branitelja su i oni koji bojišnice vidjeli nisu ali su u doma DR radiliI u MORH-u ili ministarstvu branitelja. tako su status branitelja stekli razni službenici navedenih ministarstava. da paradoks bude veći oni imaju veći braniteljski staž od onih koji su bili na bojišnici. opravdanje zato je bila da su oni pružali logistiku. po toj logici bi statu trebali steći svi oni koji su na bilo koji način dali doprinos DR a da nisu bili na bojišnici. prije objave trebalo bi se pod hitno skinuti svi oni koji su na njemu da da nemaju na to pravo - nisu branitelji. isto tako bi se lažnim braniteljima moralo pod hitno smanjiti i penzije- jer, opet paradoks, mnogi lažni branitelji imaju veće penzije od oh pravih. ja znam za jedna takav slučaj, nažalost on nije jedini.
šećer na kraju - postoje pravi branitelji koji nisu na tom popisu, nisu se javili u famozno vrijeeme za taj popis, jer su bili obuzeti brigama za preživljavanje kao i ostali narod. zato je još žalosnija činjenica da mnogi branitelji nemaju ni za preživjet jer nisu na tom famoznom popisu , ne mogu se staviti na njega jer je popis prevelik, a prevelik je znamo zbog čega.

w. ;)

Tko je glasao

Tvoj komentar zapravo

Tvoj komentar zapravo problematizira sam zakon. On kaže da su branitelji "pripadnici ZNG, HV, MORH-a, policije, MUP-a, HOS-a i naoružanih odreda NZ, za potonje postoji i vremenski cenzus.

Može se raspravljati o tome da li je takva definicija u redu, naročito kad se radi o MORH-u i MUP-u. No stoji i činjenica da tamo nisu radili samo službenici već i vojne osobe i policajci, kao i to da su u dosta postrojbi bili i službenici. Osobno ne bih imao protiv da je to drukčije regulirano ali je sada suviše kasno za stratešku izmjenu te vrste.

Da bi se ispravila ta donekle anomalija, zakon o pravima branitelja razlikuje tzv. borbeni od neborbenog sektora. Nisam više siguran ali mi se čini da borbeni sektor "donosi" pet puta više bodova. Znači da se pripadnost postrojbi pet puta više vrednuje, što je u redu.

No čak i uz tako labave kriterije, na popisu je dosta onih kojima tamo nikako nije mjesto (političari, donatori, estradnjaci i sl).

Što se tiče branitelja koji nisu na popisu, znam da ima onih koji nisu htjeli dokazivati taj status. Ispušteni iz evidencija, ima i opravdanih i nepravdanih razloga za to, nisu htjeli pokretati upravni postupak pred uredima za obranu jer im je to bilo ispod časti. Nažalost, ukoliko netko sam neće, nema revizije koja će detektirati takve i uvrstiti ih na zasluženo mjesto.

Što se tiče dužine popisa, realan ili prevelik, gore citirana Dilberova izjava trasira put kojim treba ići da bi se izvukao jedino ispravan zaključak. Siguran sam da bi se mnogi začudili da vide koliko je od tog broja branitelja sa svega dan, nekoliko dana, tjedan ili dva staža, s tek jednom smjenom na ratištu.

Osobno, ukoliko se ne radi o ranjavanju ili povređivanju već prvoga dana javljanja, izbacio bih s popisa te sa samo danom staža jer se većinom radi o javljanju na mobilizacijski poziv i isti dan otpuštanju s različitih osnova (zdravlje, pogrešna specijalnost, radna obveza ili pozivanje greškom).

Eto, zato je potrebno voditi računa o strukturi i svakako je objaviti. Prijepora bi tad sigurno bilo manje.

B-52

Tko je glasao

hm...

"Da bi se ispravila ta donekle anomalija, zakon o pravima branitelja razlikuje tzv. borbeni od neborbenog sektora. Nisam više siguran ali mi se čini da borbeni sektor "donosi" pet puta više bodova. Znači da se pripadnost postrojbi pet puta više vrednuje, što je u redu."
uz poštovanje, oštro se protivim tako birokratskom prikazu stvari... znam za slučaj da izvjesna dama, supruga brata visokopozicioniranog adz-jca iz tih vremena, smještena u kancelariju MORH-a ima preko šest godina (!) boračkog staža (i adekvatne privilegije po pitanju dionica, radnog staža itd).
e sad, usporedi jednog "čukaša" koji je ljeto 92-ge proveo na dubrovačkom ratištu, stavljajući svaki dan glavu u torbu, vraćajući čuke koje su neke kukavelji napustile (čitaj pobjegle s njih, a imaju danas status heroja), ili osvajajući nove, od neuma, imotice, do osojnika, golubova kamena...
njegova tri mjeseca su u bodovima daleko manja od stoljeća staža te dame, jel' te?
a da ne govorima o ovim "vikend-ustašama" kako ih ja zovem, sa tri dana terena, pa onda naglo počnu patit od psihičkih problema, trauma, oće žena da ga ostavi (hehe) i slično.
problem statusa ratnika je vrlo jednostavno riješiti, mladi jastreb je to predlagao ima desetak godina: mobiliziraj pod obavezno x-tu desetinu, vod, satniju itd. pa kad se među ljudima pojavi "bijela vrana" koju nikad nitko nije vidio na terenu, vidićeš cirkusa :).
ali zakon je pravljen kao i većina ih u 'rvackoj, prema interesima moćnih (sjećam se kad je jaca pričala da je normalno da i ona ima borački status jer je bila prestravljena u podrumu HTV-a kao spikerica, itd, itd). što znači da ga treba radikalno mijenjati, ili proglasiti sve rvate (4,5 milijona, uključujuć i mrtve jacine glasače) borcima i mirna bos... pardon, 'rvacka.
btw, ja sam iskreno ponosan što su rame uz rame sa mnom na terenu bili ćiro blažević, tonći vrdoljak, seks sa kvačicom i bezbroj takvih vrlih 'rvackih muževa :))))))
profesor

Tko je glasao

Na temelju tvog tona mi se

Na temelju tvog tona mi se čini kako pretpostavljaš da ja branim postojeća rješenja. Ne možeš biti dalje od istine.

Što se tiče gospodina Mladog, idealan je i jedan od brojnih primjera nerazumijevanja problema. Potpuno razumijem njegove probleme i motive, poznajem ga osobno, ali napamet govoriti o nekakvom postrojavanju zvuči efektno ali je neprovedivo iz nekoliko razloga.

Osnovni je taj što bi se prvo morao odrediti Dan D, to je onaj koji će odrediti kada se netko gdje nalazio. Ne postoji univerzalan Dan D koji bi odgovarao za stvaranje opće slike. Ovo zato što je masa branitelja promijenila više postrojbi i nije mogla isti dan biti na više mjesta. U postrojavanju koje postrojbe da se takvi pojave?

O tome kako je pravljen zakon mi se čini da smo rekli isto, samo na drugi način. Različit nam izričaj. :)

Gospođu Damu, Suprugu Brata ne bih posebno komentirao jer je ne poznam a i, već sam naveo kako općenito gledam na taj problem.

B-52

Tko je glasao

sm

Morali bi ovo provjeriti. Nisam više siguran. zaboravio sam.
Ali mislim da je to nešto drugačije:
Citiram te:

Da bi se ispravila ta donekle anomalija, zakon o pravima branitelja razlikuje tzv. borbeni od neborbenog sektora. Nisam više siguran ali mi se čini da borbeni sektor "donosi" pet puta više bodova. Znači da se pripadnost postrojbi pet puta više vrednuje, što je u redu.

Ovo s mi podaci iz 2006 godine iz kojih vidimo bodove za borbeni sektor po datumima.

05.08.1990. do 01.05.1991. 5 bodova
06.08.1991. do 15.01.1992. 8 bodova
16.01.1992. do 30.04.1995. 1 bod
01.05.1995. do 31.08.1995. 3 boda
01.09.1995. do 30.06.1996. 1 bod

Ispada da oni koji su gulili po rovovima, čukama itd od 16.01.1992. do 30.04.1995. i od 01.09.1995. do 30.06.1996. dobivaju jedan bod.
Ist toliko dobiva i neborbeni sektor.
Tako da tu nema razlike. Onj tko je sjedio u kancelariji ili bio čistačica imaju isti broj bodova (jedan bod) kao i oni koji su bili po profesionalnim brigadama te domobranstvu.

Takva odluka je bila nonsens i nije imala nikakve veze sa vezom.
Kao da u to vrijeme nije bilo nikakva vojnog djelovanja nego smi svi spavali blaženim snom.
O tome se pričalo davno prije i tu je napravljena jedna velika nepravda.
Napominjem da su ti bodovi bili važni za udjele u Fondu Hrvatskih branitelja te je na taj način borbeni sektor POPUŠIO u odnosu na one koji nisu u njemu bili a vode se kao branitelji domovinskog rata.
U stvari i sam "Borbeni sektor" je nekako nedefiniran.
U neborbenom sektoru je mislim negdje oko 18 000 tisuća branitelja, a u borbenom oko 480 000.
To su neke okvirne brojke iz 2004-2005 godine.

Dalje u onom registru (nepotpunom) koji je bio objavljen imali smo i ove podatke:

Primjerice, više od 5.000 ljudi je zavedeno u registar a da su pritom služili u vojsci 5 dana ili manje (preko 350 ljudi je otpušteno isti dan kada su i primljeni, a više od 1500 ljudi je u vojsci boravilo samo dva dana). Gotovo 20.000 ljudi od pola milijuna branitelja je u registru zavedeno kao da su služili 15 dana ili manje. Preko 12.200 ljudi
status branitelja steklo je nakon 01.09.1995.

link na stranicu koja je uklonjena:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:7H0cV1NzweIJ:www.hr...

Tko je glasao

Pušenje

Naravno da je borbeni sektor popušio! Zar si očekivao drugačije?
Postoji ispis borbenih postrojbi i "ostalih" postrojbi. Vrlo je jednostavno tako razvrstati i ispisbranitelja.
No, u borbenim postrojbama uglavnom nisu bili oni koji su sada branitelji "do neba" veliki.
To su samo psi lutalice koji su se uz svesrdnu pomoć politike domogli "kosti".
Na našim kostima; - moj @grdilin!

Tko je glasao

Da, sjećam se rasprava o

Da, sjećam se rasprava o bodovanju. Sjećam se i tko je sve javno istupao po tom pitanju. Sjećam se i obrazloženja pojedinih rješenja.

U periodima koje navodiš se većina borbenih djelovanja odvijala u susjednoj državi dok su se s naše strane većinom održavale dostignute linije. Tereni da, borbeni položaju da, povremene razmjene vatre pa i opsegom manje akcije da ali bez "pravog ratovanja". Za veliku većinu postrojbi.

Devedesetpeta zbog Bljeska i Oluje 3 boda zbog visokog stupnja organiziranosti i postrojbi i samih borbenih djelovanja pa je bilo znatno lakše nego 91/92 što je nosilo 8 bodova.

Ovaj dio s pet bodova se zna što je, većinom ilegala, čuvanje oružja, povremene mjesne straže, uglavnom "u spremnosti" a ljudstvo probrano, ne treba se lagati, uglavnom po stranačkom kriteriju. Bodovi su više "nadnica za strah" nego stvarni angažman. To ne treba miješati s policijom ("prvi redarstvenik" i razno) niti s prvim Zengama, na njih se opis ne odnosi.

Osobno bih sustav postavio na druge osnove. Svaki je doduše određena šablona, ali ovo je šablona s nedovoljno pravednosti. Između ostalog i zbog izjednačavanja MORH-ovskih i MUP-ovskih kancelarija s postrojbama i pravom vojskom i policijom.

Mislim, lako se moglo iznivelirati na razinu 50% pa reći kancelarijama duplo manje ali sjeti se dvije stvari:

-zašto se bodovalo i što su bodovi predstavljali
-tko je projektirao sustav

Ako se to dvoje zna, čuđenja je znatno manje.

Što se tiče strukture, evo si i sam pobrojao cca 50 tisuća. Da se pribroji još MORH-ove i MUP-ove kancelarije te NZ koja nije borbeno angažirana, samo manjina je sudjelovala s vojskom i policijom, učas bi se pola milijuna dalo prihvatljivo objasniti.

Lažnjaka ima ali sam siguran da se ne radi o 100-150 tisuća, kako se nekima u govoru zna omaknuti.

Zbog svega navedenog sam apelirao na razum. Prvo upoznati činjenice pa onda suditi. Pogotovo se odnosi na one koji su najviše u javnosti oko toga.

B-52

Tko je glasao

susjedna drzava ali nasa vojska

Cuj, na neki nacin jest tocno da se od '92-'95 vodio rat u susjednoj drzavi a kod nas je bilo odrzavanje statusa quo, no bilo je i te kako borbenih djelovanja i kod nas: oslobađanje Dubrovnika spada u potpunosti u to razdoblje, oslobađanje zadarskog zaleđa također (Maslenica), obrana Bosanskog Broda (tihi pad 6.10.1992. dosta lijepo koincidira sa finalnim oslobađanjem Dubrovnika 22.10.1992.)

Ima ih još, a da ne spominjem koliko je pripadnika HV, i to ne samo gardijskih brigada već i regularne postrojbe (sa skinutim oznakama).

Gdje su one u ovom "prebrojavanju"?

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Ne radi se, u komentaru na

Ne radi se, u komentaru na koji odgovaraš, ni o kakvom prebrojavanju postrojbi niti se daje pregled i struktura oružanih snaga. Komantar se bavi bodovanjem po vrstama djelovanja i ukazuje na brojne slabosti.

O skinutim oznakama i onima koji su sa i bez njih ratovali u BiH se tek naznačilo nešto malo tu a više u dnevniku o godišnjici 7.gbr.

Niti meni niti ostalim komentatorima nije bila namjera cjelovito obraditi ratovanje naših u BiH. To je posao pregolem za Pollitiku i više je za vojne povjesničare tipa Nazor.

B-52

Tko je glasao

...

isto tako bi se lažnim braniteljima moralo pod hitno smanjiti i penzije

ne trebaju se smanjivati vojne mirovine lažnim braniteljima, njih se mora procesuirati i oduzeti im sva nepravedno stečena prava, naravno uz povrat sveg novca u državni proračun koji su do sada primili...isto tako mora se procesuirati i one koji su im to omogućili...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

...

(3) Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

ovu točku 3 zakona bi trebalo obavezno mijenjati...naime, meni je prilično glupavo da se pod pojmom dragovoljac iz domovinskog rata nalaze i oni koji su dobili mobilizacijski poziv...npr. netko se dragovoljno prijavio u neku od vojnih postrojbi 10.10. 1991. i on nema status dragovoljca zato što nije skupio najmanje 100 dana unutar tog razdoblja, dok je ovaj drugi dobio mobilizacijski poziv npr. 05.10.1991. (i još je po njega morala dolaziti vojna policija zbog neodazivanja) i on ima status dragovoljca jer je skupio tih 100 dana do utvrđenog datuma...dakle po meni, dragovoljac je samo onaj koji se dragovoljno prijavio u neku od vojnih postrojbi, nikako oni koji su dobili mobilizacijske pozive...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Janus

Po tome Fred Matić nije dragovoljac.

Tko je glasao

grdi,

po meni, ako je dobio mobilizacijski poziv, onda nije dragovoljac...mada to ni najmanje ne umanjuje njegove zasluge u obrani zemlje...niti bilo koga drugoga tko je bio mobiliziran, a časno i profesionalno je izvršavao svoje dužnosti u ratu...

meni se općenito ne sviđa zakon o pravima branitelja s tim podjelama na dragovoljac i hrvatski branitelj, bez obzira što sam i sam dragovoljac, ja bi taj pojam ukinuo i ostavio samo - hrvatski branitelj...a i taj sistem bodovanja, kao što i sam kažeš, je potpuno bezvezan i glup...npr. ja sa provedenim vremenom u ratu od 01.08.'91. do 15.11.'92. i od 01.08.'95. do 22.12.'95. imam više bodova, nego netko tko je bio na nekoj čuki u periodu od 15.01.'92. pa do kraja rata, odnosno do 30.06.'96...to jednostavno nije u redu jer se i tada ratovalo i ginulo...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Janus

Ostvaljam se ćakula o Fredu.

U potpunosti se slažemo da je vrlo nezgodno, ružno bilo poistovjetiti sa jednim bodom one iz tih datuma sa ćuka i one iz kancelarija.
Puno pravednije je to tribalo izbalansirati..
Ono što gore kaže Profa, tribalo je biti na položajima prema Trebinju i Prevlaki.
Tribalo je guliti po tim čukama i na njima ostajati po pet ili sedam dana u smjeni.
A svaka čuka daleko i po više sati hoda.
Pa ti nosi sa sobom sve što ti je potrebnza tih nekoliko dana i ljeti i zimi.

Ma jebi ga bilo i prošlo.
Više tu promjena nema i gotovo.

Političke odluke politički postavljenie magaradi radi vlastitog probitka i stvaranja glasačke mašinerije.

Tko je glasao

Zapravo, uvažavajući Zakon o

Zapravo, uvažavajući Zakon o obrani koji je tad bio na snazi, definicija dragovoljca se zapravo nalazi u 4. točki navedenog članka ("osobe koje nisu imale obvezu služenja u pričuvnom sastavu i oni koji nisu regulirali vojnu obezu").

Ispravnije i daleko spretnije rješenje 3.točke bi zato glasilo - "status dragovoljca dodjeljuje se i osobama koje su ...", s tim da točke zamijene mjesto.

Time bi se ispravno i u skladu s organskim zakonom s područja obrane definiralo pojam dragovoljca (30 dana) a dodjelom tog statusa svima koji su u najteže vrijeme podnijeli najveći teret obrane (100 dana) i odalo dužno priznanje zaslužnima. Jedni dakle izvorno jesu a drugima se zbog zasluga taj status dodjeljuje, spretno i sretno rješenje koje bi zadovoljilo i pravo i struku.

No kao i u nekim drugim slučajevima u nas, zakone diktiraju oni kojima materija nije dovoljno bliska.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci