Tagovi

Referendumsko pitanje: jeste li za ulazak u EU? Ponuđeni odgovori: DA i MOŽE

Sloboda svakog čovjeka se ogleda u mogućnosti izbora. Svaki izbor nameće dilemu. Dilema je jedino moguća između dviju različitih mogućnosti.

Hrvatska vlada, i velika većina hrvatskih političara, uopće ne smatra da bi ulazak Hrvatke u EU trebao stvoriti nekakvu dilemu. Jer u RH ulazak u EU nema alternativu. Tamo gdje ne postoji alternativa, tamo nema dileme. Gdje nema dileme, nema niti mogućnosti izbora. Gdje nema mogućnosti izbora nema niti slobode.

Često su logika i politika dvije potpuno različite stvari. Biti logičan i političan u većini slučajeva je proturječno. Ali katkada je logika neumoljiva, i zahtjeva pokoravanje i politike. Ovdje se radi konkretno o referendumu koji nam predstoji. Logika referenduma je jača od službene politike. Službena nealternativna politika u suprotnosti je s logikom referenduma. Na referendumu ćemo imati mogućnost izbora. Postojat će dvije točke otpora: Da i Ne.

Hrvatski građani stariji od 18. godina imat će pravo izaći na referendum o ulasku u EU. Na refrendumskom listiću će imati ponuđena dva RAZLIČITA odgovora. Mogućnost izbora. Zašto politika službenog Zagreba, ali i 99% oporbene politike, uopće ne želi priznati niti formalno postojanje mogućnosti da hrvatski građani možda ne žele ući u EU?

Ja se ovdje ne bavim argumentima za ili protiv ulaska u EU. To je puno šira priča koja ima puno razina. Ovdje me zanima problem jednog izbora koji je i jednostavniji i složeniji negoli su to parlamentarni izbori. Kada biramo zastupnike u Sabor, imamo mnogo mogućnosti. Ukoliko smo odlučili izaći na izbore, izabrat ćemo jednu od mnogih opcija. Utoliko su izbori za parlament složeniji od referenduma. Međutim, na referendumu je izbor uvijek između dvije mogućnosti. Između DA i NE. Iza tih mogućnosti će stajati političke stranke. DA će zagovarati sve parlamentarne stranke, osim HSP-a. NE će zagovarati samo HSP. Budući da je takav politički omjer, budući da su figure na političkoj ploči ulaska u EU složene na način da je jedino poželjno da Hrvatska uđe u EU, da građani glasaju DA, realna mogućnost izbora na referendumu se politički ignorira.

Pravo građana da na referendumu glasa za opciju koju oni smatraju ispravnom nalazi se iznad političkih aspiracija bilo koje stranačke opcije. Propaganda, plaćeni oglasi, državni aparat i necivilizirani mediji stvorili su koaliciju koja se bori protiv prava građana na slobodan izbor. Pravo je čudo da je 40% posto hrvatskih građana protiv ulaska Hrvatske u EU ako se uzme u obzir da se u hrvatskom političkom i medijskom prostoru oni koji su protiv ulaska u EU imaju možda 3% medijskog i političkog prostora. Strah od građana je vidljiv na svakom koraku. Nesređeni birački popisi, i manjkav zakon o referendumu općeniti su simptomi.

Ukoliko je stvarni izbor na referendumu između DA i NE, hrvatska vlada bi morala omogućiti jednake uvjete građanima da izraze svoju volju. Hegemonija ulaska u EU postaje kontraproduktivna. Ako se odlučimo na ulazak u EU, neka to bude informirani pristanak. Ako odbijemo to članstvo, neka i ono također bude zbog informiranosti. Jer u današnje doba pravo na informaciju je također jedno od temeljnih prava. A nama su uskraćene sve relevantne informacije vezane za ulazak u EU. Pa nam onda ostaju samo pojedinačne afere i propaganda.

Ostaje nam medijski i politički izbor između DA i MOŽE. Koji će na kraju glasiti:NE!

Komentari

Nije toliko pitanje da ili ne

Nije toliko pitanje da ili ne EU, premda ga formalno ipak treba postaviti na referendumu i sl.
Pitanje i glavni problem jest sto mi nemamo predstavnika koji ce predstavljati drzavni interes onda kad u EU udemo. Nisu taj drzavni interes znali predstavljati no do sad, odnosno vidimo s koliko jada i problema nas predstavljaju i sad kad nismo u EU.
Od toga se meni dize kosa na glavi (ako je i imam), ne od pitanja Da il' Ne.
Ekipa koja pretendira na Eu stolice je ocigledna i notorna i meni se od nje povraca.
Da ima pravednosti njih bi trebalo kazniti za dusevne boli koje istrpismo, a postaviti neke stoike i stvarno domoljubne i drzavi korisne ljude.
Ukratko ja bih bio da HSPovci umjesto da budu protiv prikljucenja EU budu za, ali da postojecu skepsu u potpunosti zadrze i usmjere u kvalitetniji odnos prema EU.
Ono sto mi kao inzenjeru i vjecnom zanovijetalu odmah pada na um jeste da iz HSPa nisu za Eu jer za to nemaju pravog sadrzaja i pameti, vec zele doslovno pokupiti glasove brutalno razocaranih. Mislim da je to stetno i da bi bilo puno bolje reci da Eu, ali i otovreno skeptican stav spram EU kada se ude. Ono sto jest stvarni problem sto EU ima vise nego zgodan mehanizam kontroliranja nas, a mi na raspolaganju nemamo gotovo nista osim trpljenja i podnosenja sranja koja nam serviraju. Ne mozemo se zaliti nikome (npr za troksove oduzenog pregovaranja i pridruzivanja, maltretiranja cijele javnosti...).
Ovako se dogada negativna selekcija, prolaze stvarnim drzavnim interesima izrazito stetni kadrovi, de facto najgori koje mozemo zamisliti.

Tko je glasao

I ja sam skeptik u tom smislu

Ukratko ja bih bio da HSPovci umjesto da budu protiv prikljucenja EU budu za, ali da postojecu skepsu u potpunosti zadrze i usmjere u kvalitetniji odnos prema EU.
No čini mi se da je taj problem skepse prema pitanju "tko će nas predstavljati" simetričan, naime važi ako uđemo u EU, ali i ako ne uđemo. Tu je par "fotelja" u Komisiji, Vijeću, Parlamentu i administraciji, ali moramo imati predstavnieke u EU i sada i ljude koji na odnosima s EU rade.

Tko je glasao

PS

PS http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-bank-holdings-of-piigs-s... mislim da HRvatska nije dovoljno iskoristila ovu cinjenicu da je situacija doslovno zapaljiva. Sta nije Sanader umjesto da petlja sa Austrijskim bankama mogao malo petlajti i sa Talijanskim? Zar nismo mogli odigrati prljavije i zaprijetiti paljenjem fitilja, ako nam ne rijese bijedni status i tretiranje kao stoku. Zar mi nikad ne mozemo odigrati malo prljavije? Shit!!!

Tko je glasao

Hej, hvala za ovaj zanimljivi link

gdje sam pronašla i ovo - http://www.businessinsider.com/countries-most-likely-to-default-2011-5# (obrati pažnju na slide 12)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

o cem pricas.. za igru trebas

o cem pricas.. za igru trebas igrace..

mi imamo ekipu janrokovic i klonovi .. kao vecinske predstavnike hrvatske bilo gdje

takvi znaju brojiti do dva na stranom jeziku, ali ne i zapamtiti sto broje..
na hrvatskom ne znaju nista osim mlatiti praznu slamu

dakle nismo mogli bolje proci u nicem, jer je dugogodisnja negativna selekcija konacno donjela kumulativni rezultat

budala do budale .. a glupani su ih birali

valjda zato sto su razumjeli sto govore, a one pametnije nisu

pa ono, nek je nase.. nije vazno sto je glupo

glavno da je narodu prihvatljivo

mi smo jos dobro prosli.. kako smo mogli
ali biti ce i gore, jer su se zadnje budale zalijepile i ne pustaju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ako ste za to da se vise ne

Ako ste za to da se vise ne isplacuje 50.000 placa birokraciji i opcinicama, gradicima i zupanijama, niti 100.000 mirovina onda zakruzite NE.

P.S. Uopce me ne cudi da se onima u EU dize kosa na glavi da sada, usred kriticne situacije gdje im bankrot Portugala, Spanjolske, UK i Italije kuca na vrata, natovare na kicmu jos jedne nove "grke".
Nama taj zavrstak pregovora omogucuje
daljnje zaduzivanje, jer smo nesposobni sa ovim tecajem i profilom zaposlenih u realnim djelatnostima uopce prezivjeti bez kredita. A kreditori nam NIKAD ne bi dali kredit ni pod priblizno slicnim uvjetima, da se ne nadaju da ce nasa "mama" EU podmiriti te dugove umjesto nas ako mi to ne budemo mogli. Kraj price...

....a Kosoricina retorika i rijec "pridruzivanje" mi trenutno izaziva brzu kretnju prema WC-u.
Nekako je to logicno.
Oni naprosto uniste sve sto dotaknu.
Pa tako i retorikom tjeraju ljude od ideje EU.
Neka umjesto toga sute jer su pametniji ili manje stetni i rade skupa sa koalicijskom zakrpom svoj posao, za koji su visoko preplaceni i eventualno objasne logicki zasto je EU htjeli ili ne, posljednja slamka i kako su nas bas oni i SDP do toga doveli.
( glupava politika tecaja, bacanje milijardi na brodogradiliste bez uvjetovanja restruktuiranjem, pumpanje para poljoprivredi koju nitko normalan sa 0,7 Ha, 4 krave i 11 koza, ne moze uciniti profitabilnom, generalno izlazenje u susret uvoznicima, seljenje zaposlenih u trgovinu koja je najbijednije placano zanimanje i usput najmizerniji punjac mirovinskog, zdravstvenog, sasvim besmisleno obrazovanje koje uporno proizvodi kadrove koji nikom ne trebaju pa im je smijer fakultet-ured za zaposljavanje i jos puno toga, svodjenje deindustrijaliziranje obale na nocenje s doruckom ekonomiju koja zaradjue manje od 5 sobnog ZG hostela itd, jedno od najmanjih ulaganja u znanost i totalna nepovezanost znanosti i poduzetnistva sto je TEMELJ Lisabonskog sporazuma, dopustanje da lokalne selendre-opcinice i gradici parazitiraju na drzavnoj sisi i bahato odjebavaju strane investitore izmisljajuci nekakv quasi urbanizam narocito na Jadranu gdje nabacalo 100.000 divljih vikendica, a nikavo zbrinjavanje otpada, zastita okolisa i jos puno puno toga...)

Sto se tice SDP-a koji izgleda zadnjih 5 mjeseci dijele fotelje, a ekonomskog plana, strategije ili slicno, jos nismo culi.
Vrlo im je poucan pristup politickog istomisljenika Zapatera u Spanjolskoj.
Mozda mu treba pljeskati, a mozda i ne.
Covjek im je jednostavno rekao u facu da su u g.....

Tko je glasao

Ah, opet HSP...kao što sam

Ah, opet HSP...kao što sam već pisala u jednom komentaru ispod jednog nedavnog teksta, koji je to ono program HSPa? Je li on ta "autohtona desnica"?

Jel taj program "NE u EU" - dobro, a što onda nakon tog? S obzirom na hrvatsku ekonomsku snagu, pregazit će nas Kinezi a i ostali europski tajkuni, koji ovdje neće biti sputani europskim propisima. Osim tog, bit ćemo u istoj skupini sa Srbijom, BiH, Crnom Gorom, Kosovom - krasno društvo! To je naime skupina zemalja koje još neko vrijeme neće ući u EU. Hoće li Hrvatska izgraditi zid prema njima ako ne uđe u EU?

"Ne Haagu" - ...i dalje se zaista ne mogu sjetiti. Koji je to točno ono program HSPa, ekonomski i društveni?

I još jedan općeniti komentar: primjećujem da autor ne odgovara na komentare. S druge strane, vidim da autor marljivo objavljuje nove postove u ritmu svakih nekoliko dana a i češće. Prema informacijama na autorovom blogu na stranici Večernjeg, autor je znanstveni novak. S druge strane, hrvatska znanstvena bibliografija na bib.irb.hr ne daje niti jedan članak za autora. S obzirom da se novi tekstovi uvijek pojavljuju u neko vrijeme kad obično ljudi rade, čovjek se može zapitati financiraju li hrvatski porezni obveznici znanstveni rad ili objavljivanje bloga? No, tu se ne bi štela mešati, možda čovjek objavljuje u pauzi za ručak ili radi samo do pola dva, ali ako već marljivo piše nove tekstove, mogao bi pokatkad odgovarati i na komentare nas koji se potrudimo bar pročitati njegove tekstove.

Tko je glasao

Na argumente ad hominem svakako odgovaram...

Budući da ste bezobrazno insinuirali da me porezni obveznici plaćaju a da ja pišem blogove i postove, te se stoga bojite da oni možda ne plaćaju za te aktivnosti koje nisu regulirane ugovorom koji sam sklopio sa Ministarstvom znanosti, moram vam reći da je očigledno da nemate pojma što je to znanstveni novak, koje su mi zadaće i dužnosti, te na koji koji način mora ispunjavati svoje obaveze.
Da ne biste ostali u dobrohotnom neznanju, objasnit ću vam:

Znanstveni novak potpisuje ugovor na šest godina. U tih šest godina ima obavezu doktorirati. Ukoliko u tom roku ne doktorira, danom istjecanja ugovora gubi posao. Ukoliko doktorira, ugovor mu se produžuje za još tri godine u kojima mora stjeći uvjete za prvo više znanstveno zvanje. Nakon toga dobiva ugovor za stalno, ili dobije otkaz (kvaliteta rada uopće nije presudna, već procjena ministarstva da li imaju novaca ili interesa zadržati doktora znanosti na plaći, ali to je već drugi par opanaka.)

Budući da se zanimate za moju osobu, i za broj mojih objavljenih radova, moram vam priznati da ste točno utvrdili da nemam niti jedan objavljen znanstveni rad do sada. No, budući da sam trenutno na četvrtom semestru, od 6, doktorskog studija, imam određena predavanja i obaveze u obliku seminara i eseja uspjeh kojih mi se upisuje u jedan dokument koji se zove - index. Svake godine za svakog znanstvenog novaka se sa dvije različite adrese šalje ministarstvu izvještaj za svakog znanstvenog novaka.

Ono što također neznate jest i to da sam u uredničkom odboru godišnjeg simpozija koji se svake godine održava u studenom u Vukovaru.

Drago mi je da čitate moje tekstove. A na komentare odgovaram kad uhvatim vremena, a budući da vremena baš i nemam previše (što je čudno, kad ništa ne radim, zar ne?), odgovaram samo na ona koji su mi iz nekoga razloga bitni.

Nadam se da ćete pratiti i moj znanstveni rad, ukoliko vas zanima filozofija spoznaje.

P.S. nekom drugom prilikom ćemo o tome koliko u RH postoji časopisa A1 klasifikacije u kojima se može filozofija objavljivati, pa ćete onda shvatiti dvije različite stvari - napisati članak i objaviti ga; jer je kod nas prosjek čekanja najmanje godinu dana dok se članak ne objavi, a često i duže, ako nemate barem jednu debelu vezu; znate ono, hadezeovski...

Petar Macut

Tko je glasao

Dragi kolega, ipak sam vas

Dragi kolega,

ipak sam vas uspjela navesti na odgovor, to mi je drago. Mladi ste još, i kao znanstvenik na početku karijere imate još vremena objaviti puno dobrih radova.
O ostalim pitanjima i o vašem pomalo arogantnom i svisoka odgovoru rekla sam vam dovoljno u privatnoj poruci.

Ostaje još odgovor na ono stvarno pitanje koje sam postavila u komentaru, a to je karakter i posljedice programa HSPa i autohtone desnice.

Tko je glasao

Na zalost ne vidim kako

Na zalost ne vidim kako 400.000 nezaposlenih i onih koji rade bez placa + 150.000 umirovljenika i birokrata koji ce silom prilika postati volonteri, mogu postati znanstveni novaci.
Tko bi to otkrio, dobio bi Nobela.
Malo je to cudno kad se zna kako su bijedna ulaganja u npr. znanost, podrzavati ove neodrzive brojke, a istodobno godinama krpati beznadezno beskorisna brodogradilista, patuljastu poljoprivredu, sve uz "nedamovonono" galamu...
Hrvatska je postala Caritas za previse ljudi kojima je to medvjedja usluga.
Mi to ocito nismo ni nakon niza godina znali/mogli/htjeli izmijeniti, pa ce to netko drugi umjesto nas.
MMF ili Angela Merkel - sasvim svejedno.
Igranje ovih svih politickih blizanaca 1990-2011 stipesuvarovstine koji isto tako nije rekao "bobu bob a popu pop", ce zato naprasno zavrsiti kao i idejni tvorac takve "politike".

Tko je glasao

Viktorija F.

Draga kolegice na možete se sjetiti programa HSP-a jer ga niste niti pročitali, a pošto niste upoznati sa činjenicama nije ljepo niti pristojno nešto unaprijed kritizirati. Upoznajte nas sa programima stranaka koje ste pročitali, te iznesite kritike na njih, kako bi nas informirali.
Ako vam se ne sviđa politički stav kolege StarPila, ne morate ga osobno napadati u smislu dali on radi ili ne radi, dali je ili nije znanstveni novak, jer po mom mišljenju ljudi koji kritiziraju i napadaju ad homine nisu u stanju kritizirati ideju koju zastupa određena osoba, nego u boljševičkim manirima pokušavaju sa degradacijom na osobnom nivou. Mislim da to za jednu damu nije primjerena razina komunikacije

Tko je glasao

Dragi lovac21, mislila sam

Dragi lovac21,

mislila sam da su prošla vremena kad su muškarci propisivali ženama "primjerenu razinu komunikacije". Koja bi po vama bila primjerena razina komunikacije? Da žena bude kuš u kuhinji uz štednjak? Zato, bolje se vi pobrinite oko svoje supruge, djevojke, ljubavnice, a meni prepustite da sama odlučujem o sebi koja je primjerena razina komunikacije. Vaša razina je naime zaista argument ad hominem par excellence i per definitionem. A tzv boljševičke manire također možete objašnjavati svojoj ženi. Pih, živimo u 21. stoljeću, ako još niste primijetili.

Tko je glasao

Viktorija F@ - pitas koji je

Viktorija F@ - pitas koji je program HSP-a?
Pa isti kao od svih drugih: ugrabiti kakvu fotelju i prikljuciti se na krvotok poreznih obveznika.
Ako prodje -prodje...

Tko je glasao

krivi krastavci, sir, vrhnje i rakija

kažu da bit će bolje, da ćemo se uključiti u golemo tržište europske unije, gdje se izmjenjuju golema bogatstva, posebito za uvoz kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda koji ne uspijevaju na pustinjskom tlu kojem nažalost zbog lošeg geografskog položaja hrvatska obiluje.
mi imamo puno toga za ponuditi, proizvodimo hrvatske pištolje, kacige i vojničke cokule. dakako, proizvodimo i golemu količinu budala, lopova, mladih penzića, invalida i neradnika. jedva nas čekaju. imamo za ponuditi, čistu vodu, nekretnine uz more koje vape za golfom. imamo epikontinentalni pojas koji vapi za ribaricama europske unije. euroskeptici, neznalice, jalnuši, nećemo izgubiti suverenitet nad jedinom nam domovinom, prenijet ćemo samo dio suvereniteta koji se tiče poljoprivrede gdje smo i inače vrlo konkurentni, ribarstva koje nam odlično ide, pogotovo talijanima, obrazovanja i socijale gdje smo al pari sa skandinavcima. cijenama smo već u rangu europske unije, dakle možemo i tu biti mirni, imat ćemo veće cijene, i smanjit ćemo plaće, zauzvrat ćemo dulje raditi, i imati manje penzije, te lošije zdravstvo kako bi ranije umrli te rasteretili ionako opterećene mirovinske fondove. hordama birokrata u županijama, općinama i bezbrojnim vladinim ustanovama ćemo dodati tuste birokrate iz brisela koji će imati sluha sa hrvatske posebitosti. otvara nam se golemo tržište rada, moći ćemo prati tanjure u londonskim prćijama bez straha od izgona, brati jagode u poljskoj, jabuke u tirolu, moći ćemo puno toga. i više od toga.
čekaj izgubio sam se, što je tema posta?

Tko je glasao

otvara nam se golemo tržište

otvara nam se golemo tržište rada, moći ćemo prati tanjure u londonskim prćijama bez straha od izgona, brati jagode u poljskoj, jabuke u tirolu, moći ćemo puno toga

Moci cemo, ali necemo sve dok se mozemo zaduziti ili nesto prodati.
Imamo i svojih 157.000 Ha neobradjenog zemljista pa nitko nista ne cini.
Zato kupujte jabuke iz Austrije, tresnje iz Italije itd.

Tko je glasao

Postoji ozbiljan problem s protivnicima ulaska u EU

prvo, ono što vidim kao njihovu propagandu je još primitivnije od onoga što nam nudi politični establišment. Nasuprot "EU je raj" imamo "EU je pakao", jednako isprazne fraze.

Drugo, neprekidni ispadi ksenofobije, šovinizma i netrpeljivosti prema drugačijem političkom povjerenju. Imamo dolje dva tipična primjena koji se svaki dan ponavljaju: oni koji su za ulazak u Uniju su "veleizdajnici" (termin koji je prikladan samo u ratu), te ako žele u EU, neka se lijepo isele iz NAŠE Hrvatske (a ipak, čak prema posljednjoj anketi javnoga mnjenja, to je polovica građana). Latentni fašizam.

Neki ljevičari, doduše, imaju također svoje argumente protiv EU, ali oni su u ovoj priči marginalni.

Zbog toga, ja sam, iako inače imam rezervi, apsolutno ZA ulazak u EU.

Tko je glasao

Zoran Oštrić

Kolega Zorane nije mi jasno iz čega izvlačite zaključak da oni koji su za ulazak u uniju imaju etiketu veleizdajnika, ili zastupate antitezu, da su oni koji su protiv ulaska primitivci. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i oni koji su za nisu ništa manje Hrvati od onih koji su protiv
Kolega imalo kritičan i savjestan intelektualac bi trebao biti protiv ulaska u uniju, jer kao što nam je poznato od nas se kriju ispregovarani uvjeti pod kojima ćemo funkcionirati u sklopu unije. Ne mogu ulaziti u neki posao ako ne znam sve kondicije partnerstva, a kamoli pristati na neke asocijacije koje ća utjecati na sudbinu moje djece.
Opet postavljam retoričko pitanje: zbog čega kriju uvjete ako su oni dobri za nas.
Logično bi mi bilo da ako neki uvjeti i nisu povoljni za nas da ih što prije saznamo kako bi sa pripremili za njih, a ako su neki bolji nego sada da sačekamo njihovu implementaciju u okviru unije
Nisam euroskeptik nago sam hdzeskeptik i sdpeskeptik, jer čim se njih dvoje udruže oko nečega u pitanju je neka prevara ili pljačka (privatizacija)

Tko je glasao

@Lovac 21:

nije mi jasno iz čega izvlačite zaključak da oni koji su za ulazak u uniju imaju etiketu veleizdajnika
Iz onoga što svaki dan vidim i čujem okolo po forumima, facebooku, u tramvaju itd..

ili zastupate antitezu, da su oni koji su protiv ulaska primitivci
ne kažem da su primitivci, nego da su im argumenti primitivni, kao i argumenti političkog establišmenta za ulazak. I ne samo primitivna, nego i agresivna, netolerantna - zato kažem "latentni fašizam".

Pričalo se svojedobno o grafitu u Njemačkoj: "Stranci, ne odlazite! Ne ostavljajte nas same s ovim Nijemcima!"

Mutatis mutandis...

Tko je glasao

Hdz skepticizam

Opet postavljam retoričko pitanje: zbog čega kriju uvjete ako su oni dobri za nas.

Ne kriju toliko uvjete koliko kriju svoju nesposobnost i propuste u pregovorima. U pregovorima je postojao prostor koji se dobrim pregovaranjem mogao iskoristiti u nasu korist. Medjutim, nesposobnocu, nemarom, ( nadopuni niz) se doslo do toga da je cijeeli paket nepovolniji po nas u odnosu na zemlje koje su prije usle. Tako da ti je ovaj izraz hdz skeptcizam apsolutno na mjestu. Problem ce biti kasnije kad recimo Srbi i Bosanci budu ulazili u EU i kad budu bolje pregovarali ( jer ovako lose poput nas je nemoguce da netko pregovara) nasi ce traziti neku urotu u tome.

Tko je glasao

Hdz skepticizam

Opet postavljam retoričko pitanje: zbog čega kriju uvjete ako su oni dobri za nas.

Ne kriju toliko uvjete koliko kriju svoju nesposobnost i propuste u pregovorima. U pregovorima je postojao prostor koji se dobrim pregovaranjem mogao iskoristiti u nasu korist. Medjutim, nesposobnocu, nemarom, ( nadopuni niz) se doslo do toga da je cijeeli paket nepovolniji po nas u odnosu na zemlje koje su prije usle. Tako da ti je ovaj izraz hdz skeptcizam apsolutno na mjestu. Problem ce biti kasnije kad recimo Srbi i Bosanci budu ulazili u EU i kad budu bolje pregovarali ( jer ovako lose poput nas je nemoguce da netko pregovara) nasi ce traziti neku urotu u tome.

Tko je glasao

Oštrićev zaokret

znači, neće se ostvariti lijevo-desna koalicija za neulazak u EU, jer će jedni za dišpet drugima glasat za ulazak?

Tko je glasao

Možda i bude. :)

Nije baš neki zaokret, ja sam govorio da sam "euroskeptik", skepticizam je zdrav pristup, ali ne znači apriorno negatorstvo. Mogu recimo reći da sam 70% za a 30% protiv, ali na referendumu su samo dvije mogućnosti.

Da, ima ljevičara koji nisu za ulazak u EU, ali mislim da neke "koalicije" bilo misleći na stranke, bilo na civilno društvo, između lijevih i desnih neće biti. Previše se razlikuju u RAZLOZIMA zašto su protiv ulaska.

Tko je glasao

ne želim ovo pitanje

ne želim ovo pitanje prebaciti samo na izbor političke opcije koji je irelevantan u izboru odgovora. moj odgovor na referendumu će biti NE. ne zbog tzv. gubitka suverenosti jer smo na tom polju odavno izgubili mada neki još uvijek nisu svjesni te činjenice. ne mogu dozvoliti ulazak države koja je samo geografski pojam sa znakovljem dok se stvari iznutra ne poprave i ne krenu ka dobrobiti pojedinca kao osnovne poluge društva. nisam nacionalista već realista za kojeg je nepojmljivo da njegova žalba vijeću za telekomunikacije već više od šest godina ostaje neriješena. čitajući izvješće javnog pravobranitelja mogu donekle shvatiti kako je osobama čiji se sporovi iz radnog zakonodavstva ne rješavaju u zakonskom roku već se odužuju dok osoba financijski propadne što je Jurica Malčić lijepo opisao ali nitko od nadležnih ne želi takve navike promijeniti. uostalom, DA za EU neće riješiti hrvatske strukturalne probleme jer ih moramo sami riješiti, u stvari oni koji su za to plaćeni ali isti taj posao sa oduševljenjem ne rade i unaprijed se vesele skupo plaćenoj fotelji europarlamentarca. a i nekako se bojim kako će ulazak hrvatskih europarlamentaraca ubrzati rastakanje EU kao što su napravili sa Hrvatskom.

Tko je glasao

dobro je za one koji zele ici preko grane

mozda vam se ispune zelje, pa ovdje ostanu samo oni ispravni hrvati.

to bi bio pravi raj na zemlji

Tko je glasao

neoprogressivan

A tko im sada brani da odu preko granice ili da ostanu gdje žele ili ste mišljenja da ako ne uđemo u uniju, biti kažnjeni oduzimanjem putovnica.
Mislio sam da su takva vremena iza nas, jer po mojim informacijama, unija je stvorena na demokratskim načelima, pravom izbora i slobode kretanja ili imam pogrešne informacije ?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci