Tagovi

REFERENDUMSKI USTANAK - Javno pismo Organizacijskog odbora hrvatskoj javnosti

Svjedočio sam grassroot organizaciji prve politicke inicijative u zadnjih godinu dana koja je jedina nadišla pojedinca, tako da vjerujem da se vrijedi informirati, pa čak i sudjelovati u istoj.

Osobno vjerujem da su potrebne još određene korekcije kako bi se sama inicijativa ispeglala, a kud ćeš boljeg peglanja od pollitika.com-a.

Dakle:

"Ovim otvorenim pismom pozivamo na suradnju sve hrvatske građane željne promjena. Obraćamo se također i svim državnim i lokalnim službenicima te dužnosnicima, svim formalnim i neformalnim grupacijama civilnog društva, znanstvenoj struci kao i poslovnim subjektima RH, svim političkim strankama u RH kao i svim hrvatskim sredstvima javnog priopćavanja i novinarima koji prepoznaju ovu inicijativu kao potrebnu.

Organizacijski odbor (odbor svih državljana RH s pravom glasa koji mu pristupe) je na temelju članka 8.a Zakona o referendumu, dana 22.12.2012. donio odluke o pokretanju neposredne građanske inicijative koja proizlazi iz temeljnih odredbi Ustava Republike Hrvatske - prava na referendumsko izjašnjavanje građana o ključnim pitanjima. Uz uvažavanje mišljenja svih svojih članova te nakon provedenog glasovanja, donešena je odluka o potrebi izjašnjavanja birača o tomu da se od Hrvatskog sabora zatraži raspisivanje referenduma te jednoglasno donijelo odluku o ova četiri referendumska pitanja:

1. Smatrate li da postoji potreba za raspisivanjem referenduma od strane Hrvatskog sabora sa sljedećim pitanjem: JESTE LI ZA ILI PROTIV PONIŠTENJA PRETVORBE, PRIVATIZACIJE I DRUGIH PRIJENOSA NE-OSOBNOG VLASNIŠTVA OD 1990. GODINE DO DANAS?

2. Smatrate li da postoji potreba za raspisivanjem referenduma od strane Hrvatskog sabora sa sljedećim pitanjem: JESTE LI ZA ILI PROTIV ZABRANE RASPRODAJE IMOVINE, PROSTORA I PRIRODNIH RESURSA RH?

3. Smatrate li da postoji potreba za raspisivanjem referenduma od strane Hrvatskog sabora sa sljedećim pitanjem: JESTE LI ZA ILI PROTIV PONIŠTENJA ULASKA REPUBLIKE HRVATSKE U ČLANSTVO EU?

4. Smatrate li da postoji potreba za raspisivanjem referenduma od strane Hrvatskog sabora sa sljedećim pitanjem: JESTE LI ZA ILI PROTIV ZABRANE PROMETOVANJA, PROIZVODNJE I PRODAJE GMO-a U REPUBLICI HRVATSKOJ?

Inicijativa se u medijima vodi pod radnim imenom REFERENDUMSKI USTANAK, a prikupljanje potpisa za referendume odvijat će se u svim hrvatskim gradovima u razdoblju od 13.02. – 28.02.2013.

Organizacijski odbor akcije "Referendumski ustanak" poziva sve zainteresirane iz gornjeg poziva da aktivno sudjeluju ili upute pismo podrške na adresu: aktivizam2012@gmail.com

Sve državne i lokalne službenike i dužnosnike upućujemo da su obvezni osigurati sva zakonom zajamčena prava koja imamo kao Odbor birača, a posebice jer se radi o neprofitabilnoj građanskoj inicijativi koja proizlazi iz temeljnih odredbi Ustava Republike Hrvatske - NEPOSREDNOG NARODNOG ODLUČIVANJA.

Unaprijed vam se zahvaljujemo na podršci i suradnji u građanskoj inicijativi Referendumski ustanak.

Javnost i medije transparentno i pravodobno ćemo izvijestiti o svim bitnim detaljima u vezi inicijative, a javno ćemo objaviti imena svih grupacija građana koje su nam izrazile podršku.

U ime Organizacijskog odbora,

Predsjednik: Zoran Mihajlović

Dopredsjednici: Kristina Živković, Mirjana Babić, Dubravko Krčmarek "

Komentari

Protiv poništenja

Poništenje pretvorbe koštalo bi više nego deset pretvorbi, a završilo bi nakon Sudnjeg dana. No prije toga bi Hrvatsku bacilo u potpuni kaos i neviđenu bijedu.

Okanite se stvari koje ne razumijete i imajte povjerenja u novac. On ima izvanredno funkcionalnu pamet. Uvijek bježi iz poslovno nesposobnih ruku u ruke poslovno sposobnih ljudi. Novac naprosto ne podnosi budale i zato budale uvijek ostaju bez novca.

Mislim da je ovaj referendum pokrenuo netko ko ne želi dobro Hrvatskoj, ili ko nije do sada jamio pa hoće jamiti pomoću ovog referenduma.

Tko je glasao

evo ovako se organizira referendum

http://www.dubrovnikreferendum.com/index.php/postani-dio-tima-prikupljaj...

sve je na mjestu, pitanje, obrazloženje, cilj inicijative.
da je mozga u glavi lokalnih političara, poduprli bi inicijativu i referendum odrzali paralelno sa lokalnim izborima. i ako smatraju da je golf projekt dobar, aktivnim argumentiranjem izborili prolazak svoje ideje na referendumu - legitimitet bi im bio neporeciv.

držim fige organizatorima.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

da je mozga u glavi lokalnih

da je mozga u glavi lokalnih političara, poduprli bi inicijativu i referendum odrzali paralelno sa lokalnim izborima.

Možda bi i moglo paralelno sa lokalnim izborima ako ne bude novog zakona o strateškim investicijama . Tko zna što vladajućima može pasti na pamet poslije par besanih noći zbog nezaposlenih, pa je poželjno i potpise skupiti za manje od 15 dana. Počevši od sutra.

Tko je glasao

HVALA NA KRITIKAMA I KOMENTARIMA

Zahvaljujem Gale na otvorenoj raspravi, a Hatzivelkosu i ekipi na svim komentarima i kritikama, koje smo velikim dijelom doživjeli kao konstruktivne i ozbiljne, kao i druge kritike ljudi koji su nas nazivali i pisali nam mailove s prijedlozima.

Uvažavajući opravdanost pojedinih kritika i provjeravajući ih s pravnicima, na zadnjem smo sastanku Organizacijskog odbora korigirali pojedina pitanja.

Konačni izgled pitanja za koja tražimo potpise građana od 13.-27.02. je slijedeći:

1. JESTE LI ZA PONIŠTENJE PRETVORBE I PRIVATIZACIJE ?

2. JESTE LI ZA ZABRANU RASPRODAJE IMOVINE, PROSTORA I PRIRODNIH RESURSA REPUBLIKE HRVATSKE ?

3. JESTE LI ZA ZABRANU PROMETOVANJA, PROIZVODNJE I PRODAJE GMO-a U REPUBLICI HRVATSKOJ?

4. JESTE LI ZA ILI PROTIV ČLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKOJ UNIJI?

Tko je glasao

Bitno i hitno

Premda se s nekim akcijama i inicijativama aktivista "Volim Hrvatsku" ne slažem (primjerice, onom "NE u EU"), skrećem vam pažnju na ovaj njihov proglas u kojem sam boldala ono što se meni čini bitnim (javna rasprava traje samo do 24. siječnja, a potom prijedlog ide u Sabor po hitnoj proceduri):

(sa fejsa, ako netko ima bolji link, neka priloži)

REAGIRAJTE - VLADA PRIPREMA KONAČNO I POTPUNO OTUĐENJE HRVATSKE
Odbor za politiku udruge Volim Hrvatsku priprema naše očitovanje o nakaradnom zakonu, koji pod imenom ZAKONA O STRATEŠKIM INVESTICIJSKIM PROJEKTIMA REPUBLIKE HRVATSKE predviđa preuzimanje ovlasti za potpuno razvlašćivanje naroda od zemlje koju baštinimo.

Kritičan je članak 18. u kojem je bit tog zakona, po kojem vlada može otuđiti, prodati, prenamjeniti ili oduzeti bio koju nekretninu ili prirodni resurs u vlasništvu države i dati ga u vlasništvo (!!) pravne ili privatne osobe!
*na kraju teksta nalazi se tekst 18.točke prijedloga zakona

Uključite se u raspravu, obratite se Vladi RH, ne dozvolimo im da pod krinkom "demokratske procedure" razbaštine nas i generacije koje dolaze !

PRIJEDLOG ZAKONA O STRATEŠKIM INVESTICIJSKIM PROJEKTIMA REPUBLIKE HRVATSKE ( 15. siječnja - 24. siječnja 2013.)

15. siječnja 2013. - Ministarstvo gospodarstva pokrenulo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom Nacrta prijedloga Zakona ostrateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske.
Ministarstvo ovim putem informira zainteresiranu javnost i objavljuje Nacrt Prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske te poziva zainteresiranu i stručnu javnost da dostave svoje primjedbe, mišljenja ili očitovanja.

POSTUPAK SAVJETOVANJA

1. Predstavite se kao dionik/sudionik savjetovanja
1. Ukoliko želite aktivno sudjelovati u postupku savjetovanja kao dionik/sudionik molimo da se kao takvi i predstavite ispunjavajući Obrazac.
2. Nakon toga, ispunjeni Obrazac Registra dionika pošaljite na E-mail adresu: Sanja.Rendic-Miocevic@mingo.hr

2.Iznesite prijedloge, kritike,primjedbe
1. Svoje prijedloge, kritike i primjedbe iznesite tako da ispunite Obrazac primjedbi.
2. Ispunjeni obrazac primjedbi pošaljite na E-mail adresu: Sanja.Rendic-Miocevic@mingo.hr

3. Vrijeme savjetovanja
Molimo da oba ispunjena obrasca (Obrazac registra dionika, koji će se uključiti u savjetovanje i Obrazac primjedbi) pošaljete na navedenu e-mail adresu, od 15. siječnja do 24. siječnja 2013. godine, do kada traje postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.
_______________________________________________

* Članak 18.

Nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, uključujući i šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište, javne ceste i javno vodno dobro, potrebnim za provedbu strateškog projekta raspolaže Vlada Republike Hrvatske u skladu s lokacijskom dozvolom, odnosno odgovarajućim prostornim planom, te ih u svrhu provedbe strateškog projekta može neposrednom pogodbom otuđiti i/ili na njima osnivati stvarna prava o čemu Vlada Republike Hrvatske donosi Odluku.

Postupak izdvajanja iz šumsko gospodarske osnove područja Republike Hrvatske te postupci utvrđivanja prestanka statusa javne ceste, odnosno javnog vodnog dobra, propisani posebnim zakonima ne provode se u slučaju raspolaganja nekretninom u vlasništvu Republike Hrvatske iz stavka 1. ovoga članka.

Šuma, odnosno šumsko zemljište za koje je sklopljen ugovor o otuđenju ili osnivanju pravu građenja iz stavka 1. ovoga članka prestaje biti dio šumsko gospodarske osnove područja Republike Hrvatske danom sklapanja tog ugovora.

Status javne ceste i status javnog vodnog dobra prestaje sklapanjem ugovora o otuđenju ili osnivanju stvarnog prava iz stavka 1. ovoga članka, ako je to ugovoreno tim ugovorom.

Vlada Republike Hrvatske donosi odluku o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi temeljem pribavljenog mišljenja nadležnog ministarstva ili pravne osobe ovlaštene za upravljanje javnim dobrom. Odluka o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi sadrži i odredbu o brisanju statusa u zemljišnim knjigama.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nakon citanja vasih

Nakon citanja vasih komentara, cini mi se da inicijativa treba malo vise od malog peglanja da bi uspjela.

U svakom slucaju hvala svima. Nadam se da ce se izvuci pouke.

Tko je glasao

Kao aktivist u penziji..

... imam neke načelne simpatije. Ali cijela koncepcija je besmislena. Nema ni promil šanse za uspjeh. Sva četiri pitanja su nesuvisla. Šteta, određeni potencijal postoji, ali se ovako rasipa.

Tko je glasao

Minus

zbog štampanih slova u naslovu Dnevnika kao i merituma istog ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Ok, možda brijem gluposti,

Ok, možda brijem gluposti, ali ne bi li bilo logičnije prvo pokušati raspisati referendum o uvjetima raspisivanja raferenduma, s obzirom da je po sadašnjim uvjetima to gotovo pa Nemoguća misija s Tomom Cruseom u glavnoj ulozi?

Sa pitanjem "JESTE LI ZA TO DA POTREBAN BROJ POTPISA ZA RASPISIVANJE REFERENDUMA BUDE X SAKUPLJEN UNUTAR Y DANA?"

Ili tako nekako.

A onda ako to uspije imaš šanse i sa ovim, po meni ipak, neobičnim referendumskim pitanjima.

Eto, samo prijedlog... :-)

Tko je glasao

I ja sam se bavio tom idejom

I ja sam se bavio tom idejom još 2008 i 2009 (vidi ovdje i ovdje).

no njen manjak je što se radi o prilično apstraktnom pitanju za većinu birača.
mislim da je na tu temu nemoguće motivirati dovoljan broj (450 000) građana.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

jep. ekipa je morala

jep. ekipa je morala balansirati sa mobilizirajucom snagom svakog pitanja. jesu li dobro izbalansirali, vidjet cemo.

Tko je glasao

Stoji. Rekao bih cak da je to

Stoji. Rekao bih cak da je to nulto pitanje za svaki referendum. I sto je najbolje, moze se bez problema kvalitetno pravno formulirati. Ali, sta je tu je. Nadam se da ce ekipa iz vasih kvalitetnih komentara nesto i poloviti.

BTW, to je pitanje bilo u planu, ali je na zalost preglasano.

Tko je glasao

Taj smo referendum već imali - sarkazam

@libzard, nisi u toku.

10/2011

Mjesec dana prije izbora u Republici Hrvatskoj (RH) aktualizirano je pitanje kako ga u Hrvatskoj zovu referendum o referendumu. Radi se o sporazumu aktualne Vlade i Hrvatske udruge sindikata (HUS) prema kojem bi se isti dan u Republici Hrvatskoj trebao održati referendum s pitanjem: „Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana“ i referendum o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju. Prema Zakonu o referendumu (RH) koji je na snazi za raspisivanje referenduma potrebni su potpisi 10 posto biračkog tijela i u roku od 15 dana.

Tko je glasao

Dva prigodna citata: Sve što

Dva prigodna citata:

Sve što tiranija treba da bi se učvrstila jest šutnja građana s dobrom savješću.
(Thomas Jefferson)

Želiš znati tko si? Ne pitaj. Djeluj! Akcija će te opisati i definirati.
(Thomas Jefferson)

Tko je glasao

meni je od Jeffersona draža

"Mozes lagati neke ljude svo vrijeme, mozes lagati sve ljude neko vrijeme, ali ne
mozes lagati sve ljude svo vrijeme!" Thomas Jefferson ...

Tko je glasao

Postoji nažaoost i dodatak :(

"Mozes lagati neke ljude svo vrijeme, mozes lagati sve ljude neko vrijeme, ali ne
mozes lagati sve ljude svo vrijeme!" Thomas Jefferson ..

... osim kad oni sami sebi lažu. — Fausto Tomić Ilirik

Tko je glasao

nemere...

... ne zvuči dovoljno revolucionarno, a možda je i ostvarivo!

Tko je glasao

Još jedna salonska revolucija i ustanak

@gale
Dragi moj Gordane. Ne znam kaj ti sve ovo treba. Ili ne znaš procijeniti mogućnosti i snage kojima raspolažeš, ili si okružen ljudima koji su precijenili svoje mogućnosti. Obje situacije dovode do propasti akcije.
Sva ta referendumska pitanja ( pisana na sličan način , od braniteljskih udruga, raznih malih strančica) doživjela su krah.
Očigledni je da ne vodite računa o malom čovjeku. Običnom puku bez akademskih titula. Na to ukazuje i sam naslov " Javnog pisma". REFERENDUMSKI USTANAK
Ubrzo će vas stići spoznaja što o raznim ustancima i revolucijama misli narod.
Osobno vjerujem da će se javiti (za naše prilike) veliki broj mladih ljudi koji su uvijek za promjene. No što će se dogoditi s tim vašim "referendumskim ustankom" kada dobijete željeni broj pozitivnih odgovora ?
Daleko bi bolje i pametnije bilo da ste angažirali barem nekog pismenog jezikoslovca da vam sastavi referendumska pitanja koja počinju smiješno
1. Smatrate li da postoji potreba, 2. Smatrate li da postoji potreba, 3. Smatrate li da postoji potreba 4. Smatrate li da postoji potreba
Ja osobno smatram da je to još jedan pokušaj salonskog ustanka ili revolucije.
Upoznaj snagu protivnika, a zatim svoju, kako bi se mogao boriti protiv njega.

Tko je glasao

Dobra ideja!

Problem je samo što je pogrešna država. Ta incijativa je super za Republiku Srpsku ili Nezavisnu Državu Pešćeničku, za Hrvatsku nije. U Hrvatskoj prvo treba stvoriti autentične političke stranke koje bi bile autentični i vjerodostojni tumači svojih političkih programa. Upravo je u toku stvaranje autentičnih stranaka koje će zauzeti prostor koje je do sada zauzimao SKJ-SKH, oću reć HDZ&SDP.

Tko je glasao

Još jedna u nizu pubertetskih

Još jedna u nizu pubertetskih akcija "znamo što želimo, znamo što ne želimo ... jedino ne znamo kako to ostvariti."

Tko je glasao

malo sam vec prokomentirao na

malo sam vec prokomentirao na par mjesta ovu inicijativu (pa i na tvom faceu).
vise je razloga zbog kojih mislim da je u samom startu osuđena na neuspjeh (a između ostalog i to da među sobom nisu našli pojedinca koji će proširiti informaciju na relevantnim mjestima - čak je i ovaj tvoj dnevnik copy / paste, bez osobnog angažmana)

prvo je struktura pitanja, od kojih vecina odmah pada na USUD-u.

dakle da ponovim:

- zahtjev za ponistavanjem svih neosobnih prijenosa vlasnistva od 90-tih na dalje je sulud. radi se o desecima tisuca (mozda i stotinama tisuca) prijenosa vlasnistva, od kojih velika vecina nema veze sa privatizacijom. smislenija opcija od "ponistenja" je renacionalizacija, koju ja osobno smatram atomskom bombom koja bi zatukla imalo gospodarskog potencijala kojeg jos imamo. i osobno ne bi potpisao zakav zahtjev, jer se ne volim igrati sa bombama ko paraglajder iz stenjevca.

osim toga, ovo bi pitanje trebalo preformulirati da sadrzi zahtjev za revizijom ustava koji stiti vlasnistvo (clanci 3, 48, 50).

- zahtjev za "ponistenjem ulaska u EU" daje dojam amaterizma. u EU jos nismo ni usli. po kojoj zakonskoj osnovi traziti "ponistenje". malo ozbiljniji pristup bi rezultirao pitanjem koje bi trazilo proglasenjem nistavnosti odluke sabora o ratifikaciji pristupnog sporazuma. također ni za ovo pitanje ne bi potpisao, jer smatram da se o ulasku u EU odlucivalo nedavno, i da ne postoji nikakav novi moment radi kojeg bi tu odluku birackog tijela trebalo preispitivati.

- zahtjev za pitanjem o "rasprodaji imovine, prostora i prirodnih resursa" mi je također u domeni "na rubu znanosti". što to (pravno) znači "rasprodaja"? jel to znači da država smije nešto prodati po "fer" cijeni, a ne po nekoj nižoj? tko određuje tu granicu? što je sa bagatelnim udjelima države u mnogim firmama? i to se ne smije prodavati? što ako država preuzme neku propalu firmu (na ime duga)? i to mora ostati vječno državno? mislim da i ovo pitanje nije uopće promišljeno do kraja.

- što se tiče GMO problematike, u temu baš nisam upućen pa ne bi komentirao. mogu jedino navasti svoj osobni stav da je imho dovoljno da na GMO proizvodima bude jasno i vidljivo istaknuto da se radi o takvom proizvodu. dok ne postoji znanstveno kredibilan dokaz da je takva hrana štetna (a koliko sam upoznat, ne postoji), ne vidim nikakav razlog za zabranjivanjem. bez znanstvanog dokaza opća štetost GMO-a je vjerska mantra. a mislim da u sekularnoj državi ne treba provoditi zabrane temeljene na vjerskim argumentima, bez obzira o kojoj se vjeri radilo.

dodatne opaske:

1. nadam se da su organizatori svjesni da za svako pitanje moraju zasebno prikupljati potpise, na zasebnim papirima na kojima je istaknuto pitanje za koje se prikupljaju potpisi.

2. u slijedećih mjesec dana (koliko su si dali za pripremu prikupljanja potpisa) za inicijativu nece čuti 90% građana. ako već nema objektivnog deadlinea do kojeg moraju pokrenuti inicijativu (a meni se čini da takvog nema), naka si uzmu još par mjeseci, istesaju pitanja u nešto smisleno, i pokrenu predkamapanju. tko će im u smrznutoj veljači stajati na cesti i prikupljati potpise?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

- zahtjev za ponistavanjem

- zahtjev za ponistavanjem svih neosobnih prijenosa vlasnistva od 90-tih na dalje je sulud. radi se o desecima tisuca (mozda i stotinama tisuca) prijenosa vlasnistva, od kojih velika vecina nema veze sa privatizacijom. smislenija opcija od "ponistenja" je renacionalizacija, koju ja osobno smatram atomskom bombom koja bi zatukla imalo gospodarskog potencijala kojeg jos imamo. i osobno ne bi potpisao zakav zahtjev, jer se ne volim igrati sa bombama ko paraglajder iz stenjevca.
osim toga, ovo bi pitanje trebalo preformulirati da sadrzi zahtjev za revizijom ustava koji stiti vlasnistvo (clanci 3, 48, 50).

Već barem 20 godina se manje više svi žale kako smo opljačkani s privatizacijom i sad, kada netko pokrene inicijativu, ne samo da to ne valja nego je čak suludo. Dakle poanta je: pošto je pljačka bila prevelika nećemo to niti pokušati rješavati. Iskreno, meni se čini suludim takav stav.

- zahtjev za "ponistenjem ulaska u EU" daje dojam amaterizma. u EU jos nismo ni usli. po kojoj zakonskoj osnovi traziti "ponistenje". malo ozbiljniji pristup bi rezultirao pitanjem koje bi trazilo proglasenjem nistavnosti odluke sabora o ratifikaciji pristupnog sporazuma. također ni za ovo pitanje ne bi potpisao, jer smatram da se o ulasku u EU odlucivalo nedavno, i da ne postoji nikakav novi moment radi kojeg bi tu odluku birackog tijela trebalo preispitivati.

Odluka o ulasku je ona donesena na referendumu, sama ratifikacija u Saboru nije dostatna. U svakom slučaju ako se skupi dovoljan broj potpisa, i ako ljudi zaokruže "za" mislim da će biti dovoljno jasno što je pjesnik želio reći, zar ne? ;) Imamo tako puno nesuvislo napisanih zakona pa opet se nitko baš ne buni.

- zahtjev za pitanjem o "rasprodaji imovine, prostora i prirodnih resursa" mi je također u domeni "na rubu znanosti". što to (pravno) znači "rasprodaja"? jel to znači da država smije nešto prodati po "fer" cijeni, a ne po nekoj nižoj? tko određuje tu granicu? što je sa bagatelnim udjelima države u mnogim firmama? i to se ne smije prodavati? što ako država preuzme neku propalu firmu (na ime duga)? i to mora ostati vječno državno? mislim da i ovo pitanje nije uopće promišljeno do kraja.

Ako gledamo hrvatski rječnik:

rȁsprodaja ž
prodaja ukupne preostale količine robe, ob. po sniženim cijenama
∆ rasprodaja obiteljskog zlata (obiteljskih dragulja, srebra) publ. ekon. sociol. čin kojim država pribjegava krajnjim sredstvima da otkloni teške ekonomske probleme (trošenjem posljednjih rezervi itd.)

Dakle ima i te kako smisla.

- što se tiče GMO problematike, u temu baš nisam upućen pa ne bi komentirao. mogu jedino navasti svoj osobni stav da je imho dovoljno da na GMO proizvodima bude jasno i vidljivo istaknuto da se radi o takvom proizvodu. dok ne postoji znanstveno kredibilan dokaz da je takva hrana štetna (a koliko sam upoznat, ne postoji), ne vidim nikakav razlog za zabranjivanjem. bez znanstvanog dokaza opća štetost GMO-a je vjerska mantra. a mislim da u sekularnoj državi ne treba provoditi zabrane temeljene na vjerskim argumentima, bez obzira o kojoj se vjeri radilo.

Vjerski argumenti??? Dovoljno je pročitati podatke iz istraživanja i eksperimentiranja samih tvrtki koje se bave ovim poslom pa je već sve jasno. Apsolutno je dokazana štetnost GMO-a ali, kao što kaže i autor komentara, ipak o tome trebamo biti informirani, što on prema vlastitom priznanju nije. Osim same direktne štetnosti GMO-a ogromni problem je i zagađivanje kultura koje nisu GMO.

Tko je glasao

Za pitanje ponistenja p&p-a,

Za pitanje ponistenja p&p-a, brijem da je potreban rezolutan stav, no trebalo bi postaviti stvari pitko.

Cisto za primjer, vlasnistvo je preneseno na nekim mjestima desetak puta. I onda ti deri sve retrogradno.

Tako umjesto ponistenja, cini mi se da je potrebno isfurati obestecenje građana Hrvatske procesom p&p.a

Jednostavna logika.

Imali smo nepravedan prvi prenos. Imali smo prve bogatase koji su neposteno stekli lovu. Tko su ti bogatasi, ajmo ih sad fino ogulit.

Ako su uspjeli pak odrzati firme, cak ih i razviti, necemo ih guliti, vec i nagraditi pravednim udjelom u tim firmama, jer su ucinili dobru stvar za RH, sacuvali su u teska vremena kapital, sto je dobra stvar.

Tko je lose isfuro, tko je unistio, ogulit ga do koze i bok. Provjeriti sva sredstva svih srodjnika, pratiti trag novca i sve vratiti.

Pozvati ih i da sami ucine to. Tko to ne ucini sam, zatvor ako se utvrdi da je pokusao zmuljat.

Jep. Ponistenje mi nema smisla, jer nosi vise problema nego rjesenja, a sam cin ponistenja je zeljen ionako zbog lekcije. Pa dajmo onda lekciju, ali ne tako da dodatno patimo, vec da rjesimo probleme.

Taj put mi ima smisla.

I naravno, bez lustracije, to jest zabrane politickog djelvoanja svih koji su sudjelovali u vlasti u zadnjih 20 godina, nema dalje.

Tko je glasao

Već barem 20 godina se manje

Već barem 20 godina se manje više svi žale kako smo opljačkani s privatizacijom i sad, kada netko pokrene inicijativu, ne samo da to ne valja nego je čak suludo.

"suludim" sam proglasio pitanje koje problematizira SVE neosobne prijenose vlasnistva, a ne privatizaciju.

vjerojatno je istina da se privatizaciju, koja se dogodila prije dvadeset godina drugacije i ne moze "sanirati" (ali bih po istom pitanju htio cuti i neko strucno misljenje) - a ako je tako, onda bi vrlo vjerojatno takav način "sanacije" donio nemjerljivo više (gospodarske) štete nego koristi. mišljenja sam da bi se takvim postupcima dovelo do patnje mnogih samo kako bi se kaznili malobrojni. a ako je tako, onda stav nije sulud nego razuman.

U svakom slučaju ako se skupi dovoljan broj potpisa, i ako ljudi zaokruže "za" mislim da će biti dovoljno jasno što je pjesnik želio reći, zar ne? ;)

neće, jer takvo pitanje neće ni dospjeti pred birače. čim (i ako) prikupite potpise, netko će (primjerice vlada) pokrenuti pitanje o pravnoj utemeljenosti pitanja, i usud će ga srušiti. postavljanje referendumskog pitanja nije dječja igra, u kojoj je važno da je "jasno što je pjesnik htio reći", nego ozbiljna inicijativa u kojoj mora biti jasno definiran pravni okvir i poslijedice oba odgovora na postavljeno pitanje.

prodaja ukupne preostale količine robe, ob. po sniženim cijenama

no, upravo to i pitam. kako određuješ koja je cijena snižena, a koja ne?
evo vlada odluči npr. prodati autoceste. koja je "prava" cijena? a koja "snižena"? i tko to odlučuje?

dakle, i dalje smatram da je formulacija besmislena.

Apsolutno je dokazana štetnost GMO-a ali, kao što kaže i autor komentara, ipak o tome trebamo biti informirani, što on prema vlastitom priznanju nije.

dakle, ne utvaram si da znam o nekim stvarima o kojima znam da ne znam dovoljno. no ja sam u ovoj priči birač vulgaris, i imam pravo na to da ne znam.

s druge strane, vi kao oranizatori trebate dati suvisle argumente za svoj stav - a taj je da je o zabrani GMO potrebno raspisati referendum. utoliko meni kao biraču vulgaris nije dovoljna načelna tvrdnja da je "to poznato". meni nije. pa bih molio link na nepristrani i relevantni izvor koji utvrđuje štetnost po zdravlje svih GMO proizvoda, budući upravo to i tražite referendum o zabrani svih GMO proizvoda.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

"suludim" sam proglasio

"suludim" sam proglasio pitanje koje problematizira SVE neosobne prijenose vlasnistva, a ne privatizaciju.
vjerojatno je istina da se privatizaciju, koja se dogodila prije dvadeset godina drugacije i ne moze "sanirati" (ali bih po istom pitanju htio cuti i neko strucno misljenje) - a ako je tako, onda bi vrlo vjerojatno takav način "sanacije" donio nemjerljivo više (gospodarske) štete nego koristi. mišljenja sam da bi se takvim postupcima dovelo do patnje mnogih samo kako bi se kaznili malobrojni. a ako je tako, onda stav nije sulud nego razuman.

U principu Vaša razmišljanja nisu loša i točno je da bi trebalo dati više stručnjih informacija. S tim se slažem i mislim da bi organizacijski odbor to trebao uzeti u obzir.
U svakom slučaju ako se skupi dovoljan broj potpisa, i ako ljudi zaokruže "za" mislim da će biti dovoljno jasno što je pjesnik želio reći, zar ne? ;)
neće, jer takvo pitanje neće ni dospjeti pred birače. čim (i ako) prikupite potpise, netko će (primjerice vlada) pokrenuti pitanje o pravnoj utemeljenosti pitanja, i usud će ga srušiti. postavljanje referendumskog pitanja nije dječja igra, u kojoj je važno da je "jasno što je pjesnik htio reći", nego ozbiljna inicijativa u kojoj mora biti jasno definiran pravni okvir i poslijedice oba odgovora na postavljeno pitanje.

Koliko mi je poznato o pitanju su se već očitovali grupa odvjetnika a o samom referendumskom pitanju i nadležno tijelo RH.
prodaja ukupne preostale količine robe, ob. po sniženim cijenama
no, upravo to i pitam. kako određuješ koja je cijena snižena, a koja ne?
evo vlada odluči npr. prodati autoceste. koja je "prava" cijena? a koja "snižena"? i tko to odlučuje?

Niste gledali jezičnu definiciju koja daje smisao samoj riječi, uzeli ste u obzir sam onu koja daje legitimitet Vašoj kritici ;). Molim pročitati ponovo jezičnu definiciju, odnosno obje.
dakle, i dalje smatram da je formulacija besmislena.
Vaše smatranje je legitimno ali mislim da bi bilo puno bolje preformulirati pitanje i ponuditi ga kao rješenje. Obožavam konstruktivne kritike :).
Apsolutno je dokazana štetnost GMO-a ali, kao što kaže i autor komentara, ipak o tome trebamo biti informirani, što on prema vlastitom priznanju nije.
dakle, ne utvaram si da znam o nekim stvarima o kojima znam da ne znam dovoljno. no ja sam u ovoj priči birač vulgaris, i imam pravo na to da ne znam.
s druge strane, vi kao oranizatori trebate dati suvisle argumente za svoj stav - a taj je da je o zabrani GMO potrebno raspisati referendum. utoliko meni kao biraču vulgaris nije dovoljna načelna tvrdnja da je "to poznato". meni nije. pa bih molio link na nepristrani i relevantni izvor koji utvrđuje štetnost po zdravlje svih GMO proizvoda, budući upravo to i tražite referendum o zabrani svih GMO proizvoda.

Nažalost, koliko znam, do danas u Hrvatskoj nema dovoljno kvalitetnih informacija o tome. Slobodan sam izraziti se po ovom pitanju jer sam u Italiji pratio ovu problematiku već više godina i imao sam priliku slušati i čitati više nepristranih i stručnih mišljenja (potkrijepljenih činjenicama) o (ogromnoj) štetnosti GMO-a (u praktičnom, zdravstvenom i etičkom smislu). Ako je netko zainteresiran imam, na primjer, snimku jednog izuzetno zanimljivog predavanja na talijanskom. To bi trebalo prevesti na hrvatski jezik ali ja za to nemam vremena u ovom trenutku. Ako je netko zainteresiran rado ću odraditi titlovanje.

Tko je glasao

U svakom slučaju ako se skupi

U svakom slučaju ako se skupi dovoljan broj potpisa, i ako ljudi zaokruže "za" mislim da će biti dovoljno jasno što je pjesnik želio reći, zar ne? ;)

Koliko mi je poznato o pitanju su se već očitovali grupa odvjetnika a o samom referendumskom pitanju i nadležno tijelo RH.

ok. ja samo iznosim svoje misljenje.

svojedobno su i sindikati prikupljali potpise za referendum. i formulirali su pitanje, koje su valjda isto tako pregledali njihovi odvjetnici. svejedno sam napisao da je pitanje loše, i da otvara mogućnosti za "udar s boka". Post festum - to se i dogodilo. Vlada je izigrala sindikate i preko USUDa srušila pitanje. e sad, ako netko nakon takve političke pokazne vježbe vjeruje da je dovoljno da je jasno "što je pjesnik htio reći", sretno mu bilo. :)

drugi par rukava je da li se slažem oko potrebe održavanja takvog referenduma ili ne. i da je pitanje savršeno korektno postavljeno, osobno sam protiv takvog referenduma jer se upravo o tom pitanju odlučivalo nedavno i to baš putem referenduma. ne vidim nikakav novi politički moment zbog kojeg bi trebalo ponoviti referendum.

Niste gledali jezičnu definiciju koja daje smisao samoj riječi, uzeli ste u obzir sam onu koja daje legitimitet Vašoj kritici ;). Molim pročitati ponovo jezičnu definiciju, odnosno obje.

što se ovoga tiče, samo mogu ponoviti napisano iz prethodnog poglavlja. referendumsko pitanje mora davati jasan i jednoznačan odgovor sa jasnim i predvidljivim pravnim posljedicama. moje je mišljenje da pitanjem u kojem se govori o "rasprodaji" to ne može postići.

Vaše smatranje je legitimno ali mislim da bi bilo puno bolje preformulirati pitanje i ponuditi ga kao rješenje. Obožavam konstruktivne kritike :).

iskreno, ne znam što da ponudim. ne znam što želite postići tim pitanjem? da li želite da vlada ima pravo npr prodati autoceste ili ne. da li ih ima pravo dati u koncesiju? ili brodogradilište? ili manjinske udjele u tvrtki? ako da, pod kojim uvjetima?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

U svakom segmentu našeg

U svakom segmentu našeg života, poslu, osobnim akcijama kao i političkim akcijama može biti pogrešaka, loših izbora i sl, odnosno drugi mogu misliti da su loši. Samo će iskustvo pokazati što je istina a što ne. Mislim da se cijelo pitanje svodi na to da li se slažemo oko 4 pitanja ili ne. Čini mi se da se ne slažemo pa je tada i svaka diskusija besmislena.
Netko je davno rekao da ne zna recept za uspjeh ali za neuspjeh da: pokušaj zadovoljiti svih. To sigurno nije moja namjera ali, ipak, sretan sam čuti i suprotna mišljenja, ona će ili ojačati postojeće argumente, poboljšati ih ili, kod inteligentnih ljudi, čak dovesti i do promjene mišljenja.
Osobno sam uvjeren da hrvatsko društvo prolazi kroz jednu duboku političku i moralnu krizu i da narod upada sve više u apatiju i osjećaj nemoći i bijesa. U takvim trenucima mislim da je puno bolje pokušati nešto s instrumentima neposredne demokracije nego riskirati izljeve bijesa na neprikladan način.
Dakle, cijela poanta je: idemo ponuditi barem neku nadu i mogućnost legitimne promjene. Tko je za to neka ponudi nešto bolje, ako se ne slaže s postojećom inicijativom.

Tko je glasao

JESTE LI ZA PONIŠTENJE

JESTE LI ZA PONIŠTENJE PRETVORBE I PRIVATIZACIJE ?

JESTE LI ZA ZABRANU RASPRODAJE IMOVINE, PROSTORA I PRIRODNIH RESURSA REPUBLIKE HRVATSKE ?

JESTE LI ZA ZABRANU PROMETOVANJA, PROIZVODNJE I PRODAJE GMO-a U REPUBLICI HRVATSKOJ?

JESTE LI ZA ILI PROTIV ČLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKOJ UNIJI? JESTE LI ZA ILI PROTIV ČLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKOJ UNIJI?

Nu, ovo su nova pitanja.

Jel ti to ok?

Sto se tice GMO, tu necu potpisat, jer nemam nista protiv prodaje GMOa, a da bi se stvari zabranile, potrebno je ipak ozbiljnije artikulirati problem.

Po pitanju koncepta rasprodaje, slazem se da je lose formulirano, odnosno da se uvijek moze reci da je to samo nastavak privazizacije javnog dobra, nikakva rasprodaja.

Pitanje ponistenja pretvorbe i privatizacije mi se cini treba kvalitetnije obraditi. Jer pitanje je preozbiljno da bi se pauslano postavio zahtjev.

Tko je glasao

JESTE LI ZA PONIŠTENJE

JESTE LI ZA PONIŠTENJE PRETVORBE I PRIVATIZACIJE ?

vjerujem da je to korektnije od prethodne verzije. no i dalje ostaje pitanje ustava, pa bi u pitanju trebao biti i osigurac. nesto tipa (pisem napamet) jeste li za promjenu ustava na način da se može provesti poništenje privatizacije", ili "jeste li za donošenje ustavnog zakona o poništenju privatizacije" ili nešto na tu foru. bez toga je pitanje u suprotnosti sa ustavom.

u svakom slučaju, ne bih potpisao, jer mislim da se ni u najpovoljnijem scenariju ne može postići više koristi nego li štete (i to prvenstveno za "malog čovjeka").

JESTE LI ZA ZABRANU RASPRODAJE IMOVINE, PROSTORA I PRIRODNIH RESURSA REPUBLIKE HRVATSKE ?

o "rasprodaji" sam napisao sve što sam mislio. i dalje mislim da to pitanje nikada neće ugledati referendum, pa i da skupi milijun potpisa.

JESTE LI ZA ZABRANU PROMETOVANJA, PROIZVODNJE I PRODAJE GMO-a U REPUBLICI HRVATSKOJ?

pitanje mi zvuči korektno.
ne bih potpisao, budući nisam uvjeren da postoji znanstvena podloga za propitivanje takve zabrane.

JESTE LI ZA ILI PROTIV ČLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKOJ UNIJI?

pitanje mi zvuči korektno.
ne bih potpisao, jer mislim da se o tome nedavno odlučilo na referendumu, a da ne postoje novi politički momenti koji bi zahtjevali referendumsko propitivanje te odluke.

no, zanimljiv mi je jedan drugi aspekt. organizatori smatraju da se o EU treba ponovo odlučivati na referendumu, iako je odluka nedavno donesena upravo na referendumu. ali nije im pao na pamet NATO, iako o ulasku u tu organizaciju nismo odlučili na referendumu, već prema šeksovom tumačenju ustava, običnom većinom u saboru.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ti se jamačno šališ :)

Pod 1. - aha jesam... i svi su.. i što onda?

Ajde iz čiste zezancije napravi case study na primjeru tvtke u kojoj radiš i kako bi to u praksi izgledalo "poništenje pretvorbe i privatizacije", što bi se time dobilo i koliko bi nas, porezne obveznike (državu) to koštalo?

Pod2 - uuuu jesam totalno, super, i što sada? Strani ulagači - van! Rusi koji su kupiili stan u Dubrovniku - na galge! Ovi koji pokušavaju kupiti neko brodogradilište - streljat! Dolje strana ulaganja, dolje povrat imovine. Što je to "rasprodaja"?

Pod 3 - uuu totalno sam za, dolje prometovanje... samo se kosi sa 4.

Pod 4 - nismo li nedavno to imali i izglasali "za"?

Tko je glasao

ad 4, jesmo.

ad 4, jesmo.

Tko je glasao

mozda bi prvo pitanje bilo

mozda bi prvo pitanje bilo bolje "jeste li za to da se gradjanima rh koji su preuzeli tvrke u p&p, a koje su zavrsile u stecaju, oduzme 80% imovine". ne znam da se osim psiholoskog efekta ista drugo moze uraditi po pitanju p&p (a da ne ispadne skuplja dara nego mara). ovako je prvo pitanje cista nacionalizacija, a hrvatska bas i nije u poziciji da se s tim ide bahatit.
za drugo bi mozda obveza referenduma pri prodaji (ili koncesiji) za iznos veci od x bila bolja.

Tko je glasao

I ja sam na tom tragu

I ja sam na tom tragu razmisljanja po pitanju p&p-a.

Poanta je jednostavna. Kazniti one koji su unistili, nagraditi one koji su osigurali prosperitet, jasno isfurati pouku i ici dalje.

Ovako ispada da treba krast i muljat, a drzava na takvim temeljima nije drzava vec kolonija.

Tko je glasao

Postoji Zakon o

Postoji Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije ( NN 57/11 ) koji je sasvim dovoljan da se stvari dovedu u red ako postoji politička volja.

Tko je glasao

Jasno je da bi se moglo

Ne treba čak niti otkrivati toplu vodu...

Moglo bi se uostalom revizijom razotkriti kriminalne radnje, procesuirati krivce, kazniti ih, oduzeti nezakonito stečenu imovinu ili ih barem "lustrirati".

Jasno je da se propale tvornice nikakvim referendumom ili zakonom ne mogu vratiti, kao niti radna mjesta...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

takvi zakoni imaju neobicnu

takvi zakoni imaju neobicnu tendenciju metamorfoze politicke volje od "daj glavu krivaca" do "daj glavu pedra".

upravo je u tijeku jedna takva predstava, pa se nesto bas i ne ufam u efektnost (osim naravno za pedra).

Tko je glasao

ralika pojmova

Kazniti one koji su uništili nije isto što i "poništiti pretvorbu i privatizaciju", zapravo nema veze jedno s drugim.

Osim toga - zašto ćeš kazniti nekoga tko je pošteno platio cijenu Fondu za privatizaciju, pa bio nesposoban gospodarstvenik i propao?

Tko je glasao

Možeš ti pošteno platiti i

Možeš ti pošteno platiti i lopovu ukradeni auto pa će ti ga policija svejedno oduzeti i protiv tebe podnijeti prijavu ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

ma...

... ok, na stranu moj komentar (htio sam samo reći da nesposobno upravljanje još nije zakonski kažnjivo).

Ono što je bitno je - a što se želi postići? Čak i da se poništi 50% privatizacije - što onda? U sadašnjem sustavu to bi opet pripalo državi... do čega? Nove prodaje? Veće cijene? Postavljanja novih državnih kadrova i novih gubitaka?

Po meni su ideolozi marksizma bili puno pošteniji - njihove rečenice su imale i "budući je" "onda ćemo". Recimo - Budući proizvodna sredstva trebaju pripadati radnicima, mi ćemo ih i oduzeti. Ok - iskreno iznesena ideja.

Ovdje imamo drugi dio rečenice, a nitko ne zna kako bi trebao glasiti početak.

Tko je glasao

prijedlog je vise kao damage

prijedlog je vise kao damage control. ne vjerujem da se ponistenjem moze ista pozitivno dobiti pogotovo za one koji su najvise i izgubili u njoj (i koji je imaju namjeru ponistavat). oni ce i platit najveci dio cijene nacionalizacije. mislim da efekte koje koje bi s njom dobili mogu dobit i za jeftinije.

da ima neki pametan nacin da se odredi tko je bio nesposoban namjerno a tko nije, pitanje ponistenja p&p ne bi ni bilo na dnevnom redu. svi placamo cijenu hdzove politike (a ja nisam glasao za njih) - ni ta cijena nije rasporedjena pravedno, ali ocito dovoljno pravedno da se nikom ne da raspisivat referndum po tom pitanju.

Tko je glasao

ali ocito dovoljno pravedno

ali ocito dovoljno pravedno da se nikom ne da raspisivat referndum po tom pitanju

mislim da nije efekt u tome "dovoljno pravedno", vec u 20 godina. ne vidim efikasan način kojim bi se to pitanje riješilo nakon tolikog vremena bez proizvodnje kolaterala koji bi u konacnici mogao kostati vise nego li se tim potezom ispravi nepravde.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ma stima to. i nema efikasnog

ma stima to. i nema efikasnog nacina (ma da efikasnog, nema nikakvog :)

sad smo u varijanti lupanja po prstima pod pritiskom javnosti, jer je brzi vlak za pravedno rijesavanje problema odavno prosao. ako vecina bas zeli nekog lupit po prstima, lupice ga. pritom nam i u ovom trenutku prolaze vlakovi, a razlog se u ovih 20 godina nije promjenio - nema sankcije za glumljenje blesavosti i gledanja u cipelice. pa ak vec imaju snage, volje, ognja, maca, kajgod za lupat po prstima, nek lupaju po tome. krivce ce dobiti, a ekipi ce biti jasno da ak sami ne sankcioniraju gledanje u cipelice onda ce doletjeti sankcije po "kom obojci, kom opanci" kljucu.

ja sam naravno vise za ghandi pristup (tj. da se na mljeko pazi sad, a ne za 20 godina), al ako se ekipi to ne da, onda daj sta das.

Tko je glasao

Ukratko je situacija takva da

Ukratko je situacija takva da ili cemo imati novi rat ( i sve ispocetka) li ce se stvari poceti stabilizirati. Stablizacija znaci kreiranje uvjeta koji osiguravaju da posten rad bude nagrađen, neposten da bude sankcioniran i tu se ne moze povuci crta i reci, ok sta je bilo bilo je, jer sirotinja je previse siromasna, a lovatori imaju previse love, tako da ce onima sto su previse siromasni biti osnova kriminala, nasilja i pobune, prije ili poslje.

Tako se crta moze povuci samo na nacin da se krene od uvjeta koji ce biti iole prihvatljivi vecini, a to znaci vrlo radikalan zaokret. Ne sumnjam da ce lustracija i opaka revizija p&p-a (oduzimanje imovine i redistribucija nelegitimno stecenog bogatstva) biti sastavni dio te price, a to sto se nikada ne moze napraviti savrseno prica, to je najmanje bitno. Ukratko, da bi se drustvo stabiliziralo, moze se sve i baciti u more, ali ljudi moraju vratiti vjeru u drzavu, a to znaci u uvjete gdje se lose stvari kaznjavaju, a dobre nagrađuju.

I to je to.

Dakle, nije pitanje hoce li biti, vec je pitanje kako stvar napraviti da najmanje ostetimo politicki i gospodarski proces.

Ignoriranje tog pitanja ukratko vodi u rat. A onda zaboravite na bilo sta, osim u novu liniju siledjija i vlro moguce jos vece nepravde, sto sumnjam da ikome od vas odgovara. A to je alternativa.

Tko je glasao

uhh, ja ne bih isao toliko

uhh, ja ne bih isao toliko daleko (a ni toliko siroko).

valjda se prije rata iscrpe druge mogucnosti. a koje su hrvati dosad iscrpeli, osim kliktanja po fejsu? ako je hrvatski maksimum mobilizacije onaj oko pitanja u kojem manje-vise ne znaju sto hoce i kako ce to izvesti onda fakat imamo jos dosta jahanja. za iste pare mogu pitati "jeste li za to da politicari budu posteni".

svaka skolarina se placa pa bude i ova - ako su hrvati toliko politicki nezreli da ne mogu prokljuviti sto ce sljakati a sto nece, gdje se tebi zuri, ti bi preskako razrede? :D

Tko je glasao

U tome i je problem zbog cega

U tome i je problem zbog cega bih se kladio na rat. Previse neznanja i previse pritiska cini eksplozivnu smjesu.

Tko je glasao

Pitanje je iskljucivo volje,

Pitanje je iskljucivo volje, ne tehnologije. Tehnologija se lako pronadje samo kada postoji volja. A volje ce biti sve vise, tako da ovaj referendum vidim kao korak prema kreiranju te volje.

Tko je glasao

tlapnje

Dok organizatori ovog (i sličnih) inicijativa ne opišu JEDAN primjer (iz prakse) kako bi to izveli u stvarnosti (uz moguću razradu posljedica) - mislim da nikada neće dobiti podršku "zdravorazumske" javnosti.

Naravno, uvijek je moguće paliti ljude nerealnim zahtjevima i očekivanjima - ali nije valjda i to cilj ove inicijative?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci