Tagovi

Referendum o EU

ANEKS PRISTUPNOM UGOVORU EU

Mogući Hrvatski uvjet pristupanju EU

Prije samo deset godina mnogi su narodi sanjali o tome da budu primljeni u EU. No, vremena su se promijenila. Danas neki sanjaju o tome da iziđu iz nje.

U zadnjih deset godina Evropska se administrativna i politička vrhuška ponašala isto kao i sve Hrvatske vlade nakon uspostave i osamostaljenja Hrvatske – raspolagala je tuđim novcem bez vlastite odgovornosti.

Rezultat – silni dugovi i ekonomska kriza, koja, poput neke neizlječive, smrtonosne bolesti vodi ka slomu i raspadu jedne velike, štoviše, veličanstvene političko-državne tvorevine - najveće nakon propasti Rimskog carstva. Unija je ove, 2012-te godine u sličnoj poziciji kao Francuska u vrijeme Louis-a XVI. Država, tj. Unija tone u propast a aktualne vladajuće vrhuške sastanče, pričaju o reformama, suzbijanju krize, jačanju vrijednosti novca, obećavaju, uvjeravaju zakljinju se itd. itd., ali se ponašaju isto kao i prethodne. Ne poduzimaju ništa valjano i djelotvorno, nego nastavljaju i dalje rasipati tuđe novce.

Hrvatska se nalazi pred dilemom: da li pristupiti toj tvorevini kojoj ozbiljno prijeti slom, raspad, a možda i ratni kaos, ili ne pristupiti.

U ovom trenutku zaista je teško procijeniti koje je od ta dva zla ono manje koje bi trebalo odabrati.

Prosječno inteligentan čovjek dvoumiti će se između ove dvije alternative pa će možda proći kao onaj Buridanov magarac koji je stajao između dva jednaka plasta sijena i nije se mogao odlučiti kojeg da počne brstiti, pa je krepao od gladi.

Natprosječno inteligentan čovjek gledati će da li postoji, i da li je moguća i neka treća solucija.

Ovdje u ovom Aneksu radi se upravo o tome, o toj trećoj soluciji.

Cilj Aneksa je da izvrši remont Evropskog broda kojem prijeti havarija i potonuće, te da se - tek ako se to pokaže izglednim ili uspješnim -ukrcamo na taj brod. A, ako ne, da zakone koje sadržava aneks iskoristimo za popravak i učvršćivanje vlastitog brodića i nastavimo plovidbu u njemu. Na svijetu ima dosta tih malih ali čvrstih brodića koji odolijevaju i najgorim olujama i pružaju sigurnost svojim putnicima.

Da bi smo uspješno izvršili taj remont, moramo najprije otkriti koje su najveće rupe kroz koje voda prodire u brod. A da bi smo skratili priču odmah ćemo navesti one glavne, tj. tri najveće – rupetine.

1....Država, tj. administracija. Ona je kao vreća bez dna. Nema tog kapaciteta koji bi ju mogao napuniti ovakvu kakva je danas.

2....Niska profitabilnost i niska konkurentnost poduzeća i nedostatak kontrole managerskog kadra koji se vrlo često bogati upropaštavanjem poduzeća kojima upravlja.

3.... Obiteljsko zaduživanje

„Remont“ bi se obavio etabliranjem triju zakona:

1....Zakona o kontroli efikasnosti administrativne djelatnosti,
2....Zakona o kontroli efikasnosti rada managera,
3....Zakona o kontroli ekonomske efikasnosti funkcioniranja domaćinstava.

Kao što se vidi, zakoni se odnose na 1.državu, 2.profitabilne ustanove i 3.obitelji. Samim tim, oni obuhvaćaju gotovo svu populaciju neke države.

1...Onaj prvi zakon MOTIVIRAO bi, a i prinudio administraciju da - radi ostvarivanja svojih interesa - maksimalno uveća svoju efikasnost; te da na najmanju moguću, funkcionalnu veličinu svede samu sebe i troškove svog funkcioniranja, a za uzvrat bi povećao dohotke i ugled administratora i vlasti uopće. Vrhove administrativnih piramida, političare koji su na vlasti, automatski bi uklanjao sa njihovih funkcija ako ne bi zadovoljavali određene, egzaktne, brojčano izražene kriterije efikasnosti vladanja, a protuzakonito nastavljanje vlasti kvalificirao bi i sankcionirao kao kazneno djelo uzurpacije vlasti.
2....Drugi zakon sprećavao bi deficitarno, niskoprofitno, nekonkurentno ili niskokonkurentno poslovanje svih vrsta poduzeća, odstranjivao loše managere, štitio sposobne i nagrađivao profitabilnost srazmjerno njenoj visini, i, što je naročito važno; štitio PRAVEDNO, MOTIVACIJSKO plaćanje rada.

3....Treći bi, sistemom motivacije na štednju i novčanim nagradama, motivirao obitelji na štednju, te racionalniju i funkcionalniju potrošnju. Zakon predviđa i sankcije za kroničan „život na dug“.

Smatram veoma važnim naglasiti da sva tri zakona predviđaju prilično stroge sankcijske, tj. kaznene mjere za slučajeve ponašanja koji su u suprotnosti sa zakonskim odredbama. Kazne i mogućnost ovrhe ili prisile predviđene su čak i za države članice. Jasno, ovakve kazne izricao bi nekakav međunarodni sud.

Posebna napomena. Ovi zakoni nisu konačno i cjelokupno rješenje, nego tek neophodna pravno-politička podloga, osnova na koju se mogu aplicirati, mjere, rješenja, potezi i djelatnosti koje bi evprosko društvo izvele iz krize. Bez takve osnove, i najbolja rješenja najnužnije padaju u vodu i povećavaju teškoće i beznađe.

Ovaj Aneks trebale bi potpisati i prihvatiti sve države članice EU-je, a ne samo Hrvatska, i to iz slijedećeg razloga.

Ako neka od njih ne bi potpisala Aneks, mogla bi nekažnjeno ulaziti u ekonomski i društveno štetan dužnički odnos, a ne bi bilo pravnog instrumenta da ju u tom spriječi, niti da joj nametne prisilne sankcije, ukoliko se otkrije da je stupila u takav, protuzakonit odnos. Štetu nastalu tim odnosom odnosno neopravdanim i protuzakonitim dugom morali bi trpjeti kreditori, vjerovnici, unutar EU ili izvan nje, što bi bilo protivno duhu prava i pravičnosti – protivno načelu da se ne smije steći materijalna korist činjejnem štete nekom drugom subjektu.

Potpisivanjem, dakle, ovog Aneksa, sve države članice EU osigurale bi se od:

1... toga da nedovoljno sposobne vlade počnu stvarati neopravdane unutrašnje i vanjske dugove, ili da se putem inflacije bespovratno zadužuju kod budućih generacija, svojih građana.

2...toga da države članice sa suficitarnim poslovanjem moraju, svojim suficitom otplaćivati tuđe deficite, deficite zemalja koje su imale negativnu bilancu i zapale u kroničan dužnički odnos.

3....od opstanka gubitaških poduzeća, jer bi drugi zakon ovog Aneksa motivirao poduzeća i managere na podizanje profitne stope i konkurentnosti svih poduzeća ili profitabilnih subjekata u EU te, kao što je već rečeno, štitio pravedno plaćanje rada svih zaposlenika, plaćanje koje bi bilo srazmjerno stvarnoj produktivnosti i veličini rada. Takav način plaćanja rada presudno je važan faktor stabilnosti i progresivnosti gospodarstva.

4....od duga kojeg stvaraju obiteljska domaćinstva, jer bi zakon o obiteljima sprečavao neproduktivno i kronično zaduživanje obitelji, život na dug i motivirao obitelji na što veću štednju i na što funkcionalniju potrošnju.

Na temelju ovakvih zakona kakve sadržava Aneks, EU i svaka njena država članica može računati na gospodarski, kulturni i općecivilizacijski uspon, i ravnopravne uvjete opstanka i razvoja, a bez tih ili takvih zakona samo na propadanje i raspadanje.

Jasno ovo nisu svi zakoni koji su potrebni, nego samo oni koji su hitno potrebni da se spriječi raspad Unije.

Radi svoje sigurnosti i ostvarivanja elementarnih interesa, građani Hrvatske trebali bi se referendumom izjasniti da u uniju neće stupiti ako pridruživanje ne bi uključilo i ovaj Aneks ugovora o pridruživanju.

Također radi svoje sigurnosti, Hrvatska treba pridruživanje Uniji uvjetovati prihvaćanjem ovog Aneksa od strane svih ostalih članica EU, radi čega bi trebalo, ili 1. odgoditi referendum, ili 2. izvršiti pridruživanje POD UVJETOM da sve članice prihvate Aneks do određenog, razumu i potrebama prihvatljivog datuma.

Linkovi za zakone i njihova obrazloženja:

Zakon o kontroli efikasnosti administrativne djelatnosti, odnosno kontroli efikasnosti vlasti i Zakon o kontroli efikasnosti rada managera na :

Linkove ću postaviti tek nakon odobrenja administratora

Komentari

Ne, ne i ponovo ne u unijuju

Protivnik sam ulaza u uniju . Mislim za uniju može glasat samo onaj ko se debelo okoristio ovih zadnjih dvaes godina. Ulazak u uniju će definitivno satrat većinu hrvata .
Razmislite ko su ljudi koji se ovako grčevito bore za uniju . Vrlo brzo će te spoznat da su to političari i krupni kapitalisti hrvacke, o čijoj iskrenosti i poštenju sve znaju čak i vrapci na grani . Dvaes godina nam gule kožu i sišu krv a sad bi nam s tom unijom polomili i kosti.

Šta smo mi od unije dobili u ovih dvaes godina ?. Osim malo poticaja koje su pokupili uglavnom hdzovci i sdpovci , te nešto kredita uz lihvarske kamate koje su opet potrošili navedeni razbojnici.
Šta smo mi dali uniji ? Puno . Dali smo naftnu industriju , telefoniju, banke , hotele,more......
Ako pogledate financijski skor u ovih dvaes godina , nepristrano i materijalistički , bija je to biznis između retardiranog siromašnog čovika i pokvarenog pametnjakovića . ovi retardirani je , naravno hrvacka.
Sve što govore na reklamama o europi lažu . Kad uđeš u europu de fešta ćeš bankrotirat. Neš moć usadit ništa šta nije u popisu već datom prošle godine . Neš moć imat ovcu , kozu, tovara. Neš moć imat kaić i tunju . Normalno moš imat jahtu i dvorac , ali ko to osim todorićevaca i kerumovaca ima??
Hrvacka je čamac za spasavanje pun gladnih i žednih , u blizini otoka ljudoždera (to je unija) . Dvadeset godin ti čamac očajnika vođen monstrumima pluta isprid tog otoka zvanog europa a monstrumi iz čamca činidu biznis sa ljudožderima . Tako dvaes godin očajnici daju zlato , srebro , krv, bubrege , sve što vridi da bi se dokopali te usrane europe koja je ka uludna, časna , kulturna , a nije ništa doli hrpa smeća.

Laž je da nema izlaza bez tog europskog smeća i ovih naših lopina na vlasti . Ima kolko oš .Moš se potrudit i namučit još pet godina i uć u ameriku ka teksas ili arizona . Šta bi nam falilo ??? Amerika je ipak amerika , a politika je umijeće nemogućeg.

Europa je zločinačka udruga , ka i hdz , i ne glasajte za nju.

Tko je glasao

Ne u Uniju

tomy 82.

Ako bi mi vidili da bi tamo moglo bit dobro, mi odma iđemo tamo, a ti, ako oš, brte moj, ostani tutekarce. Niko ti ne brani.

Jesan li ja lipo reka šta tribamo napravit, a pod tim se razumi i oto da triba pristat pametovati, i uvatit se posla.

Tko je glasao

tomy82 — Pet, 18/11/2011 - 13:25. pravo i ekonomija kvazinauka u

tomy82 — Pet, 18/11/2011 - 13:25. pravo i ekonomija kvazinauka u

Reverendum, reverendum, đava ga lipi odnija, ali samo s onim Aneksom. Ili bi ti više volija da sve ostane po starom, a?

Za bolje živit, triba malo zapet, a ne trošit vrime na internetu, i šolde.

Tko je glasao

Već jesmo

@tomy82: "i uć u ameriku ka teksas ili arizona"
Ne trebamo se potruditi jer smo već ušli . U šupak.

Tko je glasao

fc09.deviantart.net/fs50/f/20

fc09.deviantart.net/fs50/f/2009/330/2/a/Facepalm_by_iceman_3567.jpg

Tko je glasao

Prijedlog

Predlažem hitno uspostavljanje veza sa Srbijom po pitanju ulaska u EU.
I tamo ima onih koji lupaju uvjete po kojima se EU smije pridružiti Srbiji.

Pa da opalimo ultimatum zajedno.
Pa nek' si onda Merkelica misli što će.

Tko je glasao

Pocupala bi si sve kose... a

Pocupala bi si sve kose... a joooj

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci