Tagovi

Referendum je nepotreban

Nisam potpisala zahtjeva za održavanjem referenduma koju je organizirala građanska inicijativa ' U ime obitelji'.Razlog je jednostavan. Smatram kako je nepotrebno u Ustav unositi nešto što je već donijeto u 'Obiteljskom zakonu'. Obiteljski zakon lijepo definira što je brak i gdje se on sklapa. Održavanje referenduma za cijelu državu košta oko 60 milujuna kuna . Kako se radi o referendumu za koji Vlada nije osigurala sredstva iz državnog proračuna morala bi smanjiti sredstva svima kojima su potrebn a najviše onima koji su najugroženiji a to su penzioneri i djeca i osobe s invaliditetom. Poznato je kako sve više i više penzionera ima penzije koje nisu dovoljne za život Što je najgore te penzije nisu dovoljne ni za pristojan starački dom. Dobar dio penzioner živi u staračkim domovima u kojima su uvjeti života gori nego u zatvoru. Dok se razne udruge za ljudska prava brinu o poboljšanju uvjeta života zatvorenika nijedna od njih se nije pobrinula za poboljšanje uvjeta života penzionera u staračkim domovima.
Drugu ugroženu skupinu čine djeca i osobe s invaliditetom i njihovi roditelji. Djeca i osobe s invaliditetom dobivaju invalidninu od 1250 kn koja se prepolovljuje u slučaju boravka u školi ili nekoj edukacijsko-rehabilitacijskoj ustanovi više od četiri sata. Ako imaju nasljedstvo u obliku nekretnine gube pravo na invalidninu. Udruge za rad s osobama s invaliditetom su svojim radionicama nadopunjavale rad edukacijski-rehabilitacijskih centara, pogotovo u manjim mjestima gdje nema centara. Zbog financijske krize ove udruge su bile prve na udaru ograničavanja sredstava i mnoge radionice slabo rade a neke su i zatvorene. Ove godine je Ministarstvo socijalne politike i mladih potpisalo je ugovore sa 70 udruga te osiguralo sredstva za provedbu programa u 2013. godini u iznosu od 32.063.663,00 kuna. Ta svota je nešto veća od svote koje bi se dobila kad bi Katolička crkva plaćala porez poput crkava u drugim demokratskim zemljama. Trenutačno se u Hrvatskoj financira 118 trogodišnjih programa udruga koje djeluju u području socijalne skrbi. Dio sredstava je osiguran u proračunu, a dio prikupljen iz Hrvatske lutrije. Zbog smanjenja financijskih sredstava dolazi u pitanje nabavka i školovanje pasa vodiča za slijepe, kao i pasa koji mogu osjetiti približavanje epi napadaja gazde. Također se smanjuje broj radnih asistenata i asistenata u nastavi koji omogućuju uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu. Mnogi postojeći edukacijsko -rehabilitacijski centri ne mogu zaposliti nove djelatnike i nastaju liste čekanja korisnika.
Jedine organizacije, ustanove koje nisu osjetile finacijsku krizu su vjerske zajednice. Katolička crkva temeljem međunarodnih ugovora između Svete Stolice i Hrvatske svake godine dobiva 350 milijuna kuna i proračuna. link Tome se još mogu dodati razna davanja sa strane ministarstava i gradova. Tako će Grad Zagreb "Caritasu " Zagrebačke nadbiskupije dati novce za dva projekta u zajedničkoj vrijednosti 54.000 kn, dok će projekti za poboljšanje kvaliteta života autistične i gluhe djece biti odbijeni. Inače svake godine "Caritas" Zagrebačke nadbiskupije dobiva za nekoliko svjih projekata novce od Grada Zagreba.

Ustav lijepo kaže:
Članak 3.
Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštiva­nje prava čo­vjeka, nepovredivost vlasništva, očuva­nje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najvi­še su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i teme­lj za tu­mače­nje Ustava.

Članak 14.
Svaki čovjek i građanin u Republici Hrvatskoj ima sva prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.
Svi su pred zakonom jednaki.
Članak 57.
Slabim, nemoćnima i drugim, zbog nezaposlenosti ili nesposobnosti za rad, nezbrinutim građanima država osigurava pravo na pomoć za podmire­nje osnovnih životnih potreba.
Posebnu skrb država posvećuje zaštiti invalidnih osoba i ­nji­hovu uk­ljučiva­nju u društveni život.
Ne može se zabraniti prima­nje humanitarne pomoći iz inozemstva.

Komentari

Pitanje je složenije od "potreban" ili "nepotreban"

Jednoznačno ili crno-bijelo opredjeljivanje u ovom slučaju unosi dodatni kaos i zbunjuje građane. Na više je pitanja potrebno dati odgovor prije nego se opredijeli u vezi pitanja koje je pokrenulo lavinu.

Prvo, treba raščistiti problem oko toga što znače potpisi građana na zahtjevu za referendum. Podsjetio bih neke da bace pogled na vlastite upise kad se ovdje raspravljalo o zahtjevu za referendum u vezi promjena zakona o radu. Volju građana u ovako ustavno uređenoj Hrvatskoj nitko ne smije podcijeniti ili omalovažiti. U tom smislu je potpuno promašeno i čak bezobrazno isticanje u prvi plan prava saborskih zastupnika da samostalno odluče hoće li referenduma biti ili ne. Građani su, ukoliko ih je dovoljan broj udruženih u zahtjevu za referendum, apsolutno iznad zastupnika jer su oni izvorni nositelji suvereniteta a zastupnici tek posrednici u iskazu toga.

Drugo, svako lamentiranje nad pitanjem treba li ili ne unijeti traženu ustavnu odredbu je preuranjeno budući nitko pouzdano ne zna kakva bi bila odluka na referendumu. Ovo i zato što nije mali broj građana čak javno rekao da podržava referendum ali da o konkretnom pitanju ima svoje mišljenje. U tom smislu je preuranjeno i likovanje određenih krugova o tome što "narod većinski misli". To će se znati tek kad i ako bude referenduma.

O tome hoće li ili neće biti referenduma će odlučiti Ustavni sud ocjenjujući u skladu sa svojom nadležnošću je li ili nije referendumsko pitanje usklađeno s Ustavom. Ostali u vezi toga mogu imati svoje mišljenje ali je isto nereleventno.

Ako Ustavni sud kaže da se pitanjem zadire u područje ljudskih prava ili drugog zaštićenog Ustavom, referenduma neće biti, ma koliko potpisa prikupljeno. S druge strane, odluči li sud da je pitanje u redu, referenduma mora biti ma koliko se vladajuća većina u Saboru protivila tome. To je elementarno pitanje pravne, političke i opće demokratske kulture.

Ako bi do referenduma došlo i ako bi većina građana odlučila da se sporna definicija uvede u Ustav, to je onda gotova stvar. Odluka bi bila izvršna i saborski bi zastupnici nerazumnim i politički neodgovornim ponašanjem samo mogli izazvati ustavnu krizu u kojoj bi ključnu ulogu onda odigrao predsjednik Josipović (raspuštanje Sabora i raspisivanje prijevremenih izbora. Vladajućoj bi većini u ovim uvjetima to bila politički suicidalna avantura.

Moj osobni stav je da takva odredba ne treba biti u Ustavu i čak da je ovako postavljeno pitanje protuustavno no čini mi se i kako nije moguće da Ustavni sud toliko pogriješi i povede se nekakvim sebi oportunim razlozima i dozvoli referendum na kojem bi se odlučivalo o ustavom inače zaštićenim načelima i pravima.

Također, čini mi se besmislenim u Ustavu propisivati monopol na upotrebu jedne riječi ("brak") kad se sadržaj same zajednice propisuje zakonima i kad je posve moguće da vladajuća većina istospolnim partnerima da prava kakva želi.

I konačno, siguran sam da su pokretači ove inicijative dobro upoznati s tom mogućnosti i da im cilj nadilazi proklamirano. Pitam se samo hoće li vladajući biti baš toliko politički naivni i nezreli da se uhvate u vrlo vješto postavljenu zamku. Prema njihovim prvim reakcijama bih rekao da hoće. Vrijeme je da povuku ručnu (napomena Skvikiju - ne misli se na bombu već kočnicu), malo mućnu glavom i puste da demokratska i pravna država odradi svoje.

B-52

Tko je glasao

Pokretačina

I konačno, siguran sam da su pokretači ove inicijative dobro upoznati s tom mogućnosti i da im cilj nadilazi proklamirano.
Ovo tvoje je jedna mogućnost geneza cijele "referendumske priče", no postoji druga mogućnost da iza svega stoje članovi LGBT zajednice koji su na ovaj način savršeno promovirali svoj problem i digli su ga čak na ustavnu razinu. Savršeno pitanje gdje oni, jadni i dobri, ne traže ništa nego ovi drugi, nazadni i zločesti, traže da se njima zabrani svaka mogućnost da svoju ljubav legaliziraju.

Zar postoji bolji način da se o tom problemu progovori i da se cijelu državu prisili da o tome izjasni. Igra može izgledati prilično opasnom, no ima podosta instanci koje bi trebale spriječiti provođenje tražene promjene Ustava, od Ustavnog suda, samog referenduma pa sve do međunarodnih instanci koje teško da će blagonaklono gledati na takvu uredbu koja je u direktnoj suprotnosti s onim što se na Europi, a i šire, dešava u ovo vrijeme.

Vjerujem da bi to mogla biti dobra šamarčina svim onima koji su ovim referendumskim pitanjem izvedeni u situaciju da jasno pokažu svoj animozitet, da ne kažem nešto puno grublje, prema onima koji imaju drukčija spolna opredjeljenja i što predstavlja elementarno kršenje nečijih ljudskih prava. Obzirom da je današnji svijet posebno osjetljiv na kršenje prava manjinskih grupacija donošenjem takve odluke će Hrvatska samo ispasti primitivna jadna državica gdje se većina iživljava nad manjinom. To naravno nije nikakva naša specijalnost (vidi Francusku, Španjosku itd.) no obzirom da smo mali i nevažni na nama će se jako dobro moći trenirati strogoća.

Dakle nije njevjrojatno da je to sve mnaslo LGBT zajednice, a budući da sam među pokretačima referenduma i njihovim simpatizerima primjetio podosta pedera takva logika mi se čini vrlo logičnom.

leddevet

Tko je glasao

S obzirom da kontra govori o

S obzirom da kontra govori o ugrozbi ljudskih prava te time kompromitira svoju poziciju kreirajui animozitete i gdje nisu pistojali, to nije vjerojatno.

Tko je glasao

Kuglice

Kad igraš biljar trebaš misliti na nekoliko sljedećih poteza, ne samo na prvi udarac i prvu rupu, a protivniku je dobro ostaviti nezgodan problem kojeg će teško moći riješiti.

leddevet

Tko je glasao

Slažem se sa svime,

osim s onim što se vama "čini besmislenim": "u Ustavu propisivati monopol na upotrebu jedne riječi".

Koliko god inicijatori referenduma bili vješti u "postavljanju zamki", mislim da ne bi bili tako blesavi da troše energiju i novac, i da uzbunjuju cijelu naciju, i da pred cijelom nacijom riskiraju da ispadnu posljednji idioti - kad ne bi bili sigurni da to pitanje zaslužuje tretman iz jedne više perspektive nego što je ova banalna na koju se to stalno pokušava svesti, naime, na "upisivanje u Ustav monopola na jednu riječ".

Da je to tako, i samo tako, onda tu inicijativu ne bi potpisalo pola milijuna ljudi. Potpuno je neučinkovito tješiti se da su svi ti ljudi neuke budale koje nisu znale što potpisuju itd.

Da, "monopol na riječ"! Ali, već sama ta činjenica da pola milijuna ljudi traži eksplicitno izjašnjavanje zajednice o tom "monopolu na riječ", i da taj "monopol" želi upisati u Ustav, svjedoči do koje se bizarne granice dovukla bojišnica na kojoj ratuju dvije strane današnjeg svijeta i društva.

Da, "monopol na riječ"! Ali, ne na bilo koju i bilo kakvu riječ, nego na riječ u kojoj je fokusirano ishodište ljudske društvenosti i istodobno duboka veza sa svijetom prirode, s vlastitom biologijom.

Ja sam uvjerena da je razina "ljudskih prava", tj. ovaj liberalni diskurs - niža razina problema, da je irelevantna u odnosu spram onoga što dolazi s gubitkom monopola na brak kao ekskluzivnu zajednicu žene i muškarca.

Zato sam i potpisala tu inicijativu, i zato ću, bude li referenduma, glasati za taj monopol.

Odbije li država taj referendum, svejedno s kolikim pametnim obrazloženjima, i izgube li ljudska ženka i ljudski mužjak monopol na svoju temeljnu društveno-biološku instituciju, to će na ovaj ili onaj način biti početak kraja svijeta liberalnih prava i sloboda. Iz te Pandorine kutije koju ljudi otvaraju izletjet će svijet konačnog liberalnog užasa. Barbarsko društvo koje će ponosno mahati zastavom "ljudskih prava i sloboda".

To se, uostalom, pred našim očima već zbiva. Apetiti LGBT pokreta snažno vuku kola u tom smjeru.

Tko je glasao

tupilo...

Ali, ne na bilo koju i bilo kakvu riječ, nego na riječ u kojoj je fokusirano ishodište ljudske društvenosti i istodobno duboka veza sa svijetom prirode, s vlastitom biologijom.

I, kad si prekinula duboku vezi sa svijetom prirode, s vlastitom biologijom?

p.s. Ako ovo pitanje slučajno prođe i ako referendum bude proveden i ako prođe - tješit ću se činjenicom da bi prije 200 godina prošao referendum sa zahtjevom da u Ustavu piše da je Zemlja ravna ploča. Otprilike je ista intelektualna snaga skrivena iza ovog zahtjeva.

Tko je glasao

Jel pise negdje u ustavu koja

Jel pise negdje u ustavu koja pitanja smiju na referendum? Ako ne, gdje pise?

Tko je glasao

...

@sm "Ako Ustavni sud kaže da se pitanjem zadire u područje ljudskih prava ili drugog zaštićenog Ustavom, referenduma neće biti..."

Ne znam gdje točno piše, ali i ja sam na netu vidio ovo što je naveo @sm + napomenu da pitanje državnog budžeta ne može biti stvar o kojoj se raspravlja putem referenduma.

Tko je glasao

zaph,

Ne znam gdje točno piše, ali i ja sam na netu vidio ovo što je naveo @sm + napomenu da pitanje državnog budžeta ne može biti stvar o kojoj se raspravlja putem referenduma.

nigdje u hrvatskom ustavu i zakonu o referendumu nisu propisana pitanja o kojima se ne može odlučivati na referendumu....

evo što je gong predložio saboru i vladi u vezi toga...

Temeljem ove analize hrvatskog pravnog okvira i postojeće prakse, komparativnom analizom rješenja iz zemalja članica EU, te prijedloga poboljšanja od strane organizacija civilnog društva, donosimo preporuke za unaprjeđenje postojećih referendumskih pravnih normi kao i najrelevantnije adresate.

Preporuke vezane uz državni referendum (Hrvatski sabor, Vlada RH, Ministarstvo uprave)
Propisati pitanja o kojima se ne može odlučivati na referendumu. U tom smislu bilo bi potrebno propisat ida se pitanja ljudskih prava, poreznih davanja,državnog proračuna i ratifikacije međunarodnih ugovora ne mogu postavljati kao referendumsko pitanje.

http://gong.hr/media/uploads/dokumenti/AnalizareferendumauHrvatskojuodno...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Svašta i od GONG-a

nigdje u hrvatskom ustavu i zakonu o referendumu nisu propisana pitanja o kojima se ne može odlučivati na referendumu....A tko bi to propisao hrvatskim građanima? Njihovi zaposlenici?
Svašta!

I GONG se pokazao kao političko tijelo koje bi suzbijalo demokraciju!
Sramotno za njih!

Tko je glasao

čuš nju :)

Jel tebi jasno da Ustavni sud procjenjuje je li pitanje - legitimno?

News-bar ima dobru inicijativu, pokrenimo referendum "Ateisti su šupci" i unesimo to u Ustav :)

Tko je glasao

Argumentacija preko 700 000 hrvatskih građana

Možeš ti nabrajati pitanja za referendum koliko te volja, ali ne možeš dobiti 10% glasova svih birača, pa se s tobom Ustavni sud ne mora zezati!
Usput moraš naći dovoljno volontera spremnih na takve napore prikupljanja potpisa za tvoje gluposti.
I da ti pomognu svi sličnih promišljanja, bili biste opet mrvica krivomišljenika.

Na nesreću političara Ustavni sud ima pred sobom argumentaciju preko 700 000 hrvatskih ljudi!

News-bar ima dobru inicijativu, pokrenimo referendum "Ateisti su šupci" i unesimo to u Ustav :)
Pričaš totalne gluposti kojima želiš obezvrijediti jedan tolerantan i kulturan narod, te prikupljene potpise za referendum.
Da su Hrvati narod koji nikoga ne diskriminira, dokaz ti je i to što su birali ateiste, agnostike,..,a sami su jedna od najkatoličkijih država u Europi. To te prokazuje kao običnoga provokatora, bez ikakvih argumenata, ali s puno mržnje i bijesa jer ne poštuješ njihovo pravo da određuju u kakvom društvu će živjeti.

Tko je glasao

ma tko???

Tko ne poštuje? Kojom riječju sam popljuvao samu inicijativu?

Meni se (valjda) smiju NE sviđati stavovi koji oni zastupaju, no samu proceduru nikada nisam doveo u pitanje. To je korak naprijed u shvaćanju građana da oni imaju moć (iako nekako pretpostavljam da će se zakon ubrzo promijeniti s diskriminatornom klauzulom 50%+1).

Ja samo kažem da potpisi još ne znače ništa.

Inače, budući da vidim imaš vrlo kratko pamćenje, ovo uopće nije prvi puta da se skupi ovoliki broj, fakat si kratkog pamćenja:

http://www.nszssh.hr/novostigal.php?what=1&tip=1&id=76&subgroupeid=76&bck=2

Sindikati su za svoj referendum prikupili više (neki govore 730.000, gornji izbor barata sa 813.000 potpisa) - a referendum ipak nije održan :) A vlast je vrlo vješto izbjegla raspisivanje referenduma, kao što će - vjerojatno - i ovaj put.

Tko je glasao

Političko samoubojstvo

Sindikati su za svoj referendum prikupili više (neki govore 730.000, gornji izbor barata sa 813.000 potpisa) - a referendum ipak nije održan :)A ti si zaboravio da nije mjenjan ZOR, pa nije bilo potrebe za održavanjem referenduma. Međutim sada bi se i to moglo aktivirati, jer mijenjaju ZOR- i to upravo oni koji su također tada potpisivali peticiju za održavanje referenduma i kritizirali tadašnju vlast, za ono što sami sada čine.

A vlast je vrlo vješto izbjegla raspisivanje referenduma, kao što će - vjerojatno - i ovaj put.Ignorirati narodnu volju, i manipulirati na takav način, jasno govori o nedemokraciji u društvu, a to je političko samoubojstvo opcije koja posegne za takvim sredstvima.

Tko je glasao

manipulatorica na kvadrat

a) dakle nije istina da je ovo prvi puta da je iskazana "tolika volja naroda" - dakle - lažeš

b) nitko još nije ništa ignorirao niti manipulirao - dakle - podmećeš

Moja osobna želja je da pitanje padne na sudu, to bi sve riješilo :) I natjeralo one u budućnosti da se bolje pripreme... što se mene tiče mogu odmah početi sljedeći dan nakon odbijanja ponovo prikupljati potpise...

Tko je glasao

Predobro pripremljeni, inače ne bi bilo preko 700 000 potpisa

Dobro te opisala @Foma- ubacuješ svoje teze, kojima se sam suprotstavljaš.
Što bi ti htio i politička manipulatorsko-partijska družba, sasvim je jasno: fleksidemokraciju koja manipuliranjem demokracije vrši diktaturu.

Svima je jasno da u EU vlada homofašizam. Groteskno je u što se pretvorila Europa, dok svima istodobno pametuje o demokraciji i dok ratuje za tuđe resurse preko floskule o "širenju demokracije".

I natjeralo one u budućnosti da se bolje pripreme..Predobro su oni bili pripremljeni za ove koji se koprcaju u traženju pravne manipulacije kojom bi poništili volju preko 710 000 građana RH.

Jedino čemu se mogu nadati protivnici je da europski homofašisti suptilnim metodama pritisnu Ustavni sud RH na pristajanje uz homofašistički poredak ,umjesto uz pravo naroda na odlučivanje o uređivanju vlastite države. Na to i računaju, očito je.

Što se sve napravilo zbog ulaska u EU, ništa me više ne bi čudilo, ali narod je ipak taj koji na kraju ipak povlači granicu do koje će trpjeti.

Tko je glasao

...

Argument "tako te opisala i Đurđa" je vrlo irelavantan.

A što se tiče mogućnosti u vezi referenduma, RosaParks je prilično dobro objasnila točnu proceduru kada se raspisuje referendum koji traži promjenu Ustava... sve lijepo piše, samo treba pročitati.

Ove tvoje teškočitljive kovanice ostvljam onome koji se žrtvuje s tobom :)

Tko je glasao

Ponavljali bi kolonu na Vukovar

U roju je uzbuna, svi nešto smišljaju kako bi opravdali nešto što se ne može opravdati- manipuliranje da bi se zaobišla volja hrvatskih građana.
Svjesni su oni opasnosti koje si pri tome stvaraju, pa izbacuju kojekakve balone, od Peđe, vašega Apa koji izbacuje razne mudroserije kako bi vlast koja izvire iz naroda prebacili na vlast koja izvire iz Peđe Grbina, toga Kregara, ... i ostalih demokrata koji su demokraciju učili na totalitarističkim zasadima komunističke demokracije bivše države-sve može što odobrava CK.

Vrte se kao ventilatori, pa su možda oni uzrok ovome ružnome vremenu.)))

Jadni su u tim svojim nastojanjima, pa i u tome što pozivaju na novu okupaciju Vukovara, ali ovaj puta SDP-ovskim autobusima- možda ih obaspu i cvijećem, kao nekada tenkove JNA, ali ipak mislim da su Srbi u Srbiji napredovali od tih vremena, pa cvijeća neće biti, dok bi ih ovi ovdje vraćali za ćirilični pohod na Vukovar.
Sramota je mnoge koji su birajući "manje zlo" izabrali ovo što imaju: zlouporabu hrvatske specijalne policije za SDP-ovsku ćiriličnu okupaciju Vukovara

Ponavljali bi i događaje na Maksimirskome stadionu, ali ovaj puta na Vukovarskim ulicama, a ne na Maksimiru, jer Zagreb su očito izgubili.

Tko je glasao

Ppetra, U roju je uzbuna, svi

Ppetra,

U roju je uzbuna, svi nešto smišljaju kako bi opravdali nešto što se ne može opravdati- manipuliranje da bi se zaobišla volja hrvatskih građana.

Kaj ne vidiš kak pokušavaju građane obespravit.

http://www.vecernji.hr/vijesti/potpisi-referendum-vise-se-nece-prikuplja...

Fino buš moral iti k njima i biti češ evidentiran i na popisu ko i za vrijeme staljinizma ili trečeg reicha.

Tko je glasao

ne brini ti za Zagreb...

... a što bi trebali, podržati ih ovakve? :)

Gle, žrtvo muškaraca, zakoni postoje da se poštuju. Naravno - i da se mijenjaju kada treba. Tako to funkcionira kada živiš "u državi koju voliš".

Ja samo primjećujem da uvijek jedna te ista grupa građana ne zna da u zakonu piše "Ako manjine ima iznad x% onda..." i onda kreću razni razlozi. Razlozi mogu biti ok, ali moraju biti ugrađeni u zakon. Kada se ugrade -molim, nemam ništa protiv.

Također, istoj grupi građana je očito nejasno da piše otprilike "kada se mijenja Ustav, tada se navodi koji se član mijenja, te kako glasi u novom obliku" - a to što to nitko od 710.000 nije pročitao, nije moj problem. Nije Ustav pjesmica pa da možeš donijeti referendumski zahtjev "želimo da bude malo više nagnut ovako..." "da bude pjevniji...", "da jače naglasi ovo ili ono"... kapiši?

Iz istog razloga onaj referendum s "4 pitanja" od kojih je jedno glasilo "zabranjujemo rasprodaju nacionalnih dobara" ne bi nikada prošao, jer to znači da država ne bi smjela prodati 0,01% udjela u Šivaonici Prčkaljevo.

Tko je glasao

Manipulatori izmišljaju toplu vodu

Također, istoj grupi građana je očito nejasno da piše otprilike "kada se mijenja Ustav, tada se navodi koji se član mijenja, te kako glasi u novom obliku" - a to što to nitko od 710.000 nije pročitao, nije moj problem. Nije Ustav pjesmica pa da možeš donijeti referendumski zahtjev "želimo da bude malo više nagnut ovako..." "da bude pjevniji...", "da jače naglasi ovo ili ono"... kapiši?To se navodi kada političari mijenjaju Ustav na svojim sjednicama. Pa tako se mijenja i Statut u Mrduši Donjoj:)))

Ali, kada se Ustav mijenja voljom naroda na referendumu, onda je narod taj koji određuje, a operativa Sabora to provodi i unosi u članak, ili postavi novi kako je na referendumu odredio narod. I točka, manipulatoru.)))

Isto je bilo, što se tiče pitanja, i s pitanjem za referendum o EU. Nitko nije precizirao u pitanju u koji stavak i u koji članak će se unijeti odluka.

Tko je glasao

Ne znaš Ustav...

Naime:

2. UDRUŽIVANJE I RAZDRUŽIVANJE
Članak 141.
Pravo da pokrenu postupak udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama ima najmanje jedna trećina zastupnika u Hrvatskom saboru, Predsjednik Republike i Vlada Repub­like Hrvatske.
Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku.
O udruživanju Republike Hrvatske prethodno odlučuje Hr­vat­ski sabor dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika.
Odluka o udruživanju Republike Hrvatske donosi se na referendumu većinom glasova ukupnog broja birača u državi.
Referendum se mora održati u roku od 30 dana od dana donošenja odluke Hrvatskoga sabora.
Odredbe ovoga članka o udruživanju odnose se i na uvjete i postupak razdruživanja Republike Hrvatske.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kako od laži praviti istinu još većom laži i prijevarom

Taj je članak promijenjen zbog potrebe manipulacije u oblik koji si navela.

U mome komentaru je i rečeno da nisu spominjali, gdje unijeti -u koji članak, i u koji stavak, te po kojem članku, te kako unijeti pridruživanje, već samo: Jesu li da se RH udruži s EU ili ne?. Nema nikakvih članaka i stavaka u pitanju.

Budući da su unaprijed planirali manipuliranje, jer su znali kakav je stav naroda, upravo su unijeli takvu manipulatorsku odrednicu i to da Sabor odlučuje prije referenduma. Usput su sve "garnirali prijetnjama umirovljenicima da neće biti isplate mirovina, a u medije su "pripuštali" novinare koji su se pred partijama zaklinjali da su za EU, čak i oni koji su bili sve do tada protiv.

Odluka o udruživanju Republike Hrvatske donosi se na referendumu većinom glasova ukupnog broja birača u državi.

Dakle, nisu imali "većinu od ukupnog broja birača u državi", već samo oko 43 %. Znači, referendum im nije uspio, jer u Ustavu im ne piše "većinom od ukupnoga broja IZAŠLIH birača, već bez ove značajne riječi IZAŠLIH.
Nisu imali ni kvorum pa ni odluka ne može biti legalna za hrvatski narod.

Budući da je tako onda se igraju igrica koliko je bilo lažnih birača, a sada za ovaj referendum ponovo uskrsavaju lažne, iako ih je Bauk za prethodne izbore (za EU-parlament) pravno potamanio.

Koliko god se trudili, samo otkrivaju svoje manipuliranje i veliku prijevaru o uspjehu referenduma za ulazak u EU.

Sada si samo još jednom potvrdila da je referendum i po njihovom promijenjenom Ustavu neuspio.
Zato su političari bili tako nesretni u Saboru, i zato su počeli izmišljancije kako je izašlo više od 50% glasova, a i Hatzivelkos je napisao dnevnik o tome- Kako od laži praviti istinu još većom laži. Da je pravoga Ustavnoga suda poništili bi im nelegalne rezultate referenduma i još pri tome zasnovanome na lažnome biračkome popisu.

Sramota što rade!

Tko je glasao

Bilo bi lijepo

da znaš čitati barem kao što znaš pisati.

Radi se o tome da UStav propisuje da se za odluke kao što je pridruživanje EU mora raspisati referendum.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

....

Ipak piše "većina birača koji su pristupili<<7em> referendumu". Dakle, na ovome referendumu, kao i onome o pridruživanju EU, može izaći 3 i glasovati 2, ili samo jedan i glasovati ZA, pa da uspije referendum.

Bilo bi pošteno da "kusaju što su zakuhali":)))

Tko je glasao

ččestitam

ppetra je pročitala nešto o čemu raspravlja :)

Tko je glasao

Ljudi koji su oduzeli pravo hrvatskome narodu na referendum i

i dali im svoju bizarnu manipulaciju

Manipulaciju od Ustava sam pročitala, ali sam se "polakomila" za @biguličin citat, koji bi ipak bio manja manipulacija od ZLA koje su unijeli u Ustav, ljudi koji su oduzeli pravo hrvatskome narodu odlučivati na slobodnome referendumu.

U svakome slučaju referendum o ulasku RH u EU je nasilan, nametnut prijetnjama, nametnut totalnom medijskom blokadom svih protivnika ulaska, zasnovan na lažnome biračkome popisu, te nelegalan jer na njemu NIJE BILO KVORUMA- nije izašlo 50% birača.

Sada i sami ogoljuju taj članak kao manipuliranje, jer im se ne sviđa da se o drugim pitanjima tako odlučuje. Ma ne sviđa im se uopće nikakvo odlučivanje naroda pa bi ga najradije razvlastili i samo sebe ovlastili.

Tko je glasao

ja i oni

Koje ja imam veze "sa njima?" Nisam ja mijenjao propis o nacionalnom referendumu. Meni se puno više sviđa da bude klauzula od 50%.

Budući je uz izlasnost od 43,51% po starom popisu (Baukova procjena je da je to cca 58% punoljetnih stanovnika RH), ZA bilo 66%, a protiv 34%, čisto sumnjam da bi rezultat bio nešto drukčiji i da je još ljudi izašlo.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Referendum_o_pristupanju_Hrvatske_Europskoj...

Dakle, možeš mi prestati nametati krivnju toga što nije potrebno 50%, ja JESAM za tu klauzulu. S time što bih drastično pojednostavio samo pokretanje referenduma, te uveo mogućnost elektronskog glasanja na samom referendumu.

Reći za nešto da je nelegalno, a bilo je po zakonu? Vjerojatno si mislila na legitimno.

Tko je glasao

Lažno legalno: NElegalno

Reći za nešto da je nelegalno, a bilo je po zakonu? Lažno legalno- dakle NE-legalno, odnosno lažirano legalno - prijetnje, manipulacije, nedostatak kvoruma,....

Tko je glasao

Zaphod, Također, istoj grupi

Zaphod,

Također, istoj grupi građana je očito nejasno da piše otprilike "kada se mijenja Ustav, tada se navodi koji se član mijenja, te kako glasi u novom obliku" - a to što to nitko od 710.000 nije pročitao, nije moj problem.

Ne filozofiraj.

Pa kaj u zakonu ne piše da je brak zajednica žene i muškarca?
Ljudi traže referendum da se to i u ustavu pojavi, a kak se bu to tam zvalo i gdje če stajati, nek odluče oni, koji svaki paragraf tak zakompliciraju da ga svaki od njih može drukčije formulirat.

Tko je glasao

taj prijedlog je bio sadržan

taj prijedlog je bio sadržan u ustavnom amandamanu kojeg je pri promjeni ustava 2010 podnio SDP, neovisno od gonga. amandman nije prošao.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Na netu pise svasta.

Na netu pise svasta.

Tko je glasao

pametnjaković :)

"Ustavotvorac je 2000. godine, ignorirajući brojna upozorenja struke, postavio iznimno široko određenje ovog instituta i ostavio nezaštićene dijelove ustavne materije koju je naknadno ugradio u ovlast Ustavnog suda. Riječju, Ustavni sud RH je sada glavna brana pred neustavno postavljenim pitanjima. Naime, postoje pitanja koja nisu pogodna za referendumsko odlučivanje. To su svakako pitanja državnog proračuna i pitanja temeljnih ljudskih prava, ona ne smiju biti predmetom referenduma. Većina ne može i ne smije odlučivati o ljudskim pravima manjine."
http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/temeljna-ljudska-prava-ne-mogu-...

Kakva je mogućnost realizacije već spominjanog produženja roka prikupljanja potpisa s 15 na 30 ili 40 dana te definiranje tema o kojima se ne može odlučivati na referendumu. Počevši od pitanja ljudskih prava, poreznih davanja, državnog proračuna i ratifikacije međunarodnih ugovora, a posla bi trebalo biti i za Ustavni sud u smislu provjere usklađenosti referendumskoga pitanja prije nego što organizacijski odbor krene s prikupljanjem potpisa, a čiju bi vjerodostojnost trebalo provjeravati Državno izborno povjerenstvo.
http://gong.hr/hr/izborni-sustav/referendum/hoce-li-vlada-ovo-proljece-i...

Tko je glasao

...

zbog lakše manipulacije ovcama, politička kasta u hrvatskoj niti ne želi da se poboljša zakon o referendumu i da se u njega uvedu ovi prijedlozi koje je gong naveo u analizi referenduma u hrvatskoj u odnosu na europske standarde...zato tu svu bagru treba lijepo stjerati u 3pm i proglasiti hrvatsku socijalističku anarhiju..

:))

Nad zemljom se zavijorio crveno-crni barjak, a na snagu je stupilo novo društveno uređenje - uvedena je direktna demokracija, ukinuta je novčana valuta, svi vjerski objekti prenamijenjeni su u muzeje, a diljem Hrvatske niknuli su društveni vrtovi.
Godina je 2023, a u Hrvatskoj je na snazi socijalistička anarhija. Sve je počelo u kolovozu 2017. godine kada je, unatoč negodovanju iz Europske unije, nastupila revolucija...

"Moja draga braćo i sestre u Hrvatskoj domovini! Pozivam vas da još malo izdržite, mi ćemo vas doći osloboditi. Nikad ne zaboravite da je Hrvatska, lijepa naša Hrvatska, i moja domovina. Znam da morate trpjeti crveni teror. Ali, izdržite. Znam za svakodnevna smaknuća. Crveni ubojice su među vama. Ali, izdržite. Nikad vas nećemo zaboraviti kao što ja nikad neću zaboraviti svoju hrvatsku domovinu. Izdržite, ponovno ćemo se izboriti za vaša prava: bez prestanka ćemo se boriti za ponovno stjecanje vaše slobode, da više ne morate živjeti u svakodnevnom strahu da ćete ostati bez života. Braćo i sestre u Hrvatskoj, ja sam vaš legitimni vođa koga ste izabrali, budite postojani u svojim nadama u povratak starog. Pozivam vas. Ujedinimo domovinu!" Govor je to Emila Tedeschija, premijera izbjegličke Vlade Republike u Bruxellesu. Godina je 2023, a u Hrvatskoj je na snazi socijalistička anarhija.

Sve je započelo u kolovozu 2017. godine kada je skupina građana ispred zgrade Vlade počela paliti novčanice. Unatoč negodovanju iz Europske unije, nastupila je revolucija tijekom koje je došlo do oružanog sukoba. Uskoro se nad Socijalističkom Anarhijom Hrvatskom zavijorio crveno-crni barjak, a na snagu je stupilo novo društveno uređenje - uvedena je direktna demokracija, ukinute su parlamentarne stranke i novčana valuta, svi vjerski objekti prenamijenjeni su u muzeje, radno vrijeme skraćeno je na dva sata dnevno, a diljem SAH-a niknuli su društveni vrtovi. Nova Hrvatska, zemlja je u kojoj se zločinci kažnjavaju izgonom u Europsku uniju, u kojoj ne postoji kategorija ilegalnih migranata, koja ne priznaje instituciju braka, čiji su mediji javno dobro i u kojoj su školstvo i zdravstvo svima dostupni.

http://www.h-alter.org/vijesti/kultura/zivjela-socijalisticka-anarhija-h...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

halter je uvijek imao problem

halter je uvijek imao problem sa tzv trendy out of date djirom.

Tko je glasao

gale,

znam sa ti ne voliš halter, ali ovo je scenarij za predstavu montažstroja koja se upravo održava u hrvatskom zavodu za zapošljavanje...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

...

Govor je to Emila Tedeschija, premijera izbjegličke Vlade Republike u Bruxellesu.

Predobro :D

Tko je glasao

Ja se mogu sloziti da je

Ja se mogu sloziti da je referendum glupost, ali se ne mogu sloziti da se pravo na referendum tako olako oduzima kroz bizarne argumente "skupa stvar" i tako dalje.

Dapace, jedini problem u ovoj prici je nepostojanje politicke kulture, te nepostojanje bilo kakvih politickih standarda medju ljudima ukljucujuci tebe Wal, tako smo zbog te pojave jos uvijek osudjeni na predpoliticku eru.

Pobogu, na ovom sajtu koji bi kakti trebao biti barem zeru politicki kultiviraniji od ostatka drustva, ako je 10% ljudi usvojilo uopce temeljne standarde politickog drustva. Sto je sramotno, tuzno i krajnje deprimirajuce.

Sve ostalo je mila majka spram te cinjenice.

Tko je glasao

@gale

Referndum košta kao kikiriki kada se pogleda koliko Hrvatsku koštaju njeni političara i njihova korupcija.

Tko je glasao

Sabor

Zašto bi tih 60 milijuna kuna bilo uzeto djeci.
Pa ima i drugih stavki u proračunu:
financiranje Srpskog narodnog vjeća, dotacije teatru Ulysess, financiranje udruga koje negiraju srpsku agresiju na Hrvatsku...
Imalo bi se i od njih dosta uzeti.

No ako zaista želim izbjeći referendum, onda bi Sabor mogao izmjeniti ustav i unjeti traženu odredbu i onda neće biti potrebe za referendumom.

->Pointer

Tko je glasao

@Pointer

udruge koje si pobrojio su najveći gutaći sredstava s državnog proračuna a zadnje su među onima koji će osjetiti manjak financijskih sredstava. kad je chef financija prozvao ministarstva na štednju prve udruge koje su osjetile posljedice su bile udruge osoba s invaliditetom - njime je smanjena financijska pomoć za 60 posto. na taj način je doveo u pitanje normalno funkcioniranje mnogih udruga za pomoć osobama s invaliditetom. jer to smanjenje se odrazio na rad rehabilitacijskih radionica. udruge koje si pobrojio ako im se smanje financijska sredstva to će osjetiti samo na smanjenom broju putovanja van granica Hrvatske.

w. ;)

Tko je glasao

Ma jok, skinut ce od bonusa

Ma jok, skinut ce od bonusa upravama.

Tko je glasao

Ako narod nešta potpiše i

Ako narod nešta potpiše i zahtjeva , onda se to treba poslušati makar bila ta ideja i glupava nekada. Da li mi živimo u "demokraciji" i fašizmu ?

Ja odavno mislim da u većini svijeta se živi u fašizmu , a sve će se dokazati ovim referendumom koji će po meni slično završiti ko i referendum Irske za istupanje iz EU...

Zato sam i zbog nadolazeće sve jače eugenike sam potpisao za referendum.

Justice for all !

Tko je glasao
Tko je glasao

prijedlog za referndum

@Busola
predlažem da se u Ustav unese kako se u Hrvatskoj ne smiju rađati genetsko modificirane bebe. mislim da u Hrvatskoj ne postoji zakon u kojem se definira rađanje genetski modificiranih bebe. a ako i postoji nije bitno kad se već definicija o braku iz 'obiteljskog zakona' unosi u ustav.

w. ;)

Tko je glasao

Aha, kužim...

Ti si peticiju s pitanjem “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?” potpisao misleći da se radi o pitanju “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj se ne smiju genetski modificirati bebe?”

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulice

boji se kako će istospolni parovi imati genetsko modificiranu djecu. ...
postoji problem što je evolucije nema bez mutacija.

w. ;)

Tko je glasao

Ne kužiš ti ništa Bigulice ,

Ne kužiš ti ništa Bigulice , za brdo stvari sam ti morao DOSLOVNO crtati od Fukushime do "globalnog" zatopljenja... :( Mozak za nešta i služi znaš?

Justice for all !

Tko je glasao

oprašta ti se

a što drugo s dementnima ... Al' ako bude trebalo podsjetit te na to što si potpisao, a što si mislio da potpisuješ, nema frke...

Evo ti malko za relaksaciju - http://metro-portal.hr/burek-u-svemiru-legenda-je-postala-stvarnost/78350

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

:)))))

Za ovo imaš pivu... iz njemačke privatizirane vode i GMO hmelja, naravno.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci