Tagovi

Referendum i izlaznost

Blog se preselio na novu adresu:

aleksandar-hatzivelkos.from.hr

Ovaj upis možete pak naći na ovom linku

Vremenom ću sve dnevnike preseliti na novu adresu, no blog na pollitika.com ne namjeravam brisati, u prvom redu radi komentara koji ipak predstavljaju tuđe uloženo vrijeme i mišljenje - čime, smatram, nemam pravo raspolagati.

Nadam se da se i dalje čitamo.


Referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju je iza nas. Rezultati su neupitni – dvije trećine glasača izašlih na birališta se opredijelilo za ulazak Hrvatske u EU. Ne mogu reći da sam u potpunosti zadovoljan cijelim procesom ulaska, kao ni razinom komunikacije i participacije građana. Tu krivnju vidim na vladama HDZ-a, koje su cijeli proces držale u potpunoj tajnosti. Niti smo znali o čemu se pregovara, niti koji su rezultati. Post festum objava izpregovaranog može se čak usporediti sa jednom odvjetničkom strategijom, u kojoj se «protivnik» zatrpava takvom masom dokumenata da se u njima ne može (u adekvatnom roku) naći relevantna informacija. S druge strane, postoji (i postojao je) niz objektivnih globalnih faktora zbog kojih bi daljnje odgađanje referenduma bilo pogubno (primjerice, u ožujku će bonitetne tvrtke odlučivati o ratingu Hrvatske, a i sam proces ratifikacije u svih 27 zemalja članica postavlja ozbiljan deadline). Takve okolnosti vidim kao primarni razlog slabog odaziva građana na referendum, u čemu nisam usamljen. Slična je i reakcija profesora Grubiše. U biti razlozi za nisku izlaznost su jedna prilično neegzaktna tema, i siguran sam da će svatko naći svoje razloge – baš kao i ja.

Continue reading →

Komentari

I šta si ti sad?

Aproksimativno pobio argumentaciju nelegitimiteta?

Zahvali Šeks što ti je prošao referendum, jer je zasigurno trebala ostat ustavna kategorija od 50% izašlih, pa bi se vladajući i (ne)vladajući morali potrudit da izvedu ljude na referendum.

Zoki, Jaca, Šeks Ivo i Vesna bi točili šampanjac da je izašlo 12 birača. Ne razumijem što je tebe briga ako njih nije, kome se opravdavaš?

Tko je glasao

Tja. Na neke stvari se valja

Tja. Na neke stvari se valja konačno naviknuti - a jedna od njih jest da su svi hrvatski birači (na izborima) / glasači (na referendumima) imali i imaju i pravo i mogućnost izaći na birališta / glasališta. Nisu izašli? Žalim, ali kao da ih niti nema.

Prepustili su drugima, koji jesu u nedjelju odvojili 10 minuta svog slobodnog vremena, da odluče u njihovo ime.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

"Oni drugi"

Prepustili su drugima, koji jesu u nedjelju odvojili 10 minuta svog slobodnog vremena, da odluče u njihovo ime. A možda i "onim drugima"?
http://pollitika.com/kako-su-na-referendumu-glasovali-lazni-biraci

Tko je glasao

Sredili biračke popise

Broj birača na prošlim izborima (2011) - 3.717.523
Broj birača na referendumu (2012) - 4.092.058

U broj birača na referendumu treba dodati manjine, ali opet smo u mjesec dana narasli za par sto hiljada...

Tko je glasao

idemo dalje :)

to smo već prožvakali, dakle u broj prošlih izbora nisu uračunate manjine
http://www.izbori.hr/izbori/dip_ws.nsf/0/B366648EDF5AA88EC12579680050A39B/$file/odaziv_2011_konacni.pdf
a "konačni odgovor" je nevjerovatnih 4.504.081 (sa manjinama i dijasporom) što za više od 200.000 prelazi broj stanovnika

Tko je glasao

i dalje mislim da je farsa za ili protiv

znači da je ukupno gledajući 1/3 stanovnika glasala za, odnosno ako odbijemo prenapuhavanje 1/4
i ovako i onako imamo prostor za utjecaj iako izgleda potpuno apsurdno
iz jednostavnog razloga što one i ove "elite" osim korištenja sredstava prisile (sve teže jer je evidentno kontraproduktivna) i pokušaja iscrpljujećeg ignoriranja, ne znaju i ne mogu riješiti problem koje su stvorile, naprosto jer su ga same stvorile, takav mentalni i intelektualni domet i sklop.

Tko je glasao

@hatzivelkos

Malo samokritike...
I dalje, nakon objave rezultata referenduma ostajem umjereni eurofil, no sada ipak još manje umjereni. Naime, moj dnevnik nije razmatrao pitanje izlaznosti birača na referendum (minus mog dnevnika!!I) koja, s 43 % je dramatično niska i zapravo je pljuska hrvatskoj političkoj oligarhiji.
Nije legitimno dijeliti biračko tijelo na ovo u Hrvatskoj i ovo u dijaspori - zakonski i jednim i drugim građanima pripada isto ustavno pravo biranja i biti biran! Možda bi trebalo dokinuti biračko pravo građanima u dijaspori i uvesti strogo kriterije mjesta stalnog boravka, rada i plaćanja poreza.. Tako bi se smanjio broj napuhanih birača!.
Inače, ključna pitanja su ipak druga. Naime, politička oligarhija Hrvatske - ni ona s HDZ predznakom, ni ova sa SDP predznakom nije uvjerila birače da ONI ODLUČUJU, tako da tek sada dobivamo pitanje svih pitanja: TKO ZAPRAVO ODLUČUJE U HRVATSKOJ? Trećeklasna oligarhija koja se dokopala vlasti 1991. i sve će učiniti da vlast zadrži (udružit će nas i s Mjesecom, samo da ostane na vlasti), interesne grupe oko hrvatskih vlada i Sabora, opet zapravo dobrano trula, nesposobna i egoistično-samoljubiva politička oligarhija, mediji (produžena ruka spomenurte oligarhije), narod koji je još jednom dokazao da mu nije do odlučivanja! Ostati doma, popiti još koji "gemištek", popušiti još koju hrpu cigareta, onako usput povaliti partnera ili partnericu, telefonanirati do besvijesti, surfati, gledati i slušati na HTV 1 gdje nam je ponuđena "referendumska noć", kao neka vrsta loše, teško probavljive novogodišnje noći...sveti je cilj i naš građanski interes...Sve drugo što bi značilo preuzeti svoj dio odgovornosti je rizično i briga, a nama (većini!) je samo do onoga narodskog - udri brigu na veselje...
Nikakavoj euforiji povodom referenduma nema mjesta - niska izlaznost nije uspjeh, to je OPOMENA! Ipak me iznenađuje da je ta euforija zahvatila i inače realnog predsjednika Josipovića!Istina, korektno je čestitao i onima koji su glasovali PROTIV!
Drage moje pollitičarke i pollitičari, ostaje mi dilema što odabrati od onih hedonističkih varijanti! Ili, četiri nespomenute:
1. otvoriti prozor sobe i udahnuti svježi zrak,
2. potražiti neki pouzdan kruzer i otputiti se na krstarenje, sretan što ću se živ vratiti,
3. podići zadnjicu i uputiti se na blagotvornu noćnu šetnju...
4. strovaliti se u krevet i utonuti u okrepljujući san!???
LAKU NOĆ POLLITIČARKE I POLLITIČARI, HRVATICE I HRVATI...
Borba za mir, istinu i pravdu i blagostanje, pored svega, se nastavlja!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

hadži je dobro izračunao

nesređeni birački popis u kojem glavnu riječ vode fantomski glasači došao je sada do izražaja. da se je išlo po starom zakonu o referendumu ovaj referendum bi pao.
Hrvatska u zadnjem popisu stanovništva ima 4.290. 612 stanovnika. ako se od tog broja odbije broj maloljetnika dolazi se do brojke 3.500.000 stanovnika. koji imaju pravo glasa. znači od tog broja je izišlo 1.980.118 glasača što iznosi cca 53%.
u popisu birača ima 4.504.765 glasača - znači da po njemu glasuju maloljetni, bebe u pelenama i kućni ljubimci. Mrak je svojevremeno prostirao dokaze o fantomskim (nepostojećim ) kućamau kojij stanuju priajvljeni (fantomski) birači, također je bilo spomenuto kako u malom stanu od 30 kvadrata živi više od 30 ljudi.

ovaj referendum je dokaz kako se pod hitno mora srediti birački popis jer nema smisla da na njemu budu birači koji uredno glasuju svake četiri godine za jednu te istu stranku. oni na referendum nisu izišli - nije bilo besplatnog autobusa koji ih vozi u Hrvatsku na glasovanje. a možda su dobili i direktivu da ni ne iziđu kako ne bi srušili referendum jer ne mogu glasovati za nešto što im nije u interesu a tio je ulazak Hrvatske u EU i strože mjere na što se sve toši državni novac.

w. ;)

Tko je glasao

Ja ne bih baš bio siguran da...

...oni na referendum nisu izišli...
Meni baš nekako smrdi da jesu. Da su to oni "aktivisti" koji uvijek glasaju kako vladajućima odgovara. Ovaj put je bilo još lakše. Isto je htjela i vladajuća i oporbena "elita".

Ako to nije tako, zašto nisu PRVO sredili popis birača?
Nije vajda da je u 21. stoljeću za to potrebno jako puno vremena.
Sumnja postoji. Pogotovo ako se pogleda korelativnost izmežu izlaznosti i "ZA":
http://pollitika.com/referendum-2012-crveno-i-zeleno

Tko je glasao

treba

Za sredjivanje popisa biraca treba (moja procjena) cca 6-12 mjeseci NAKON sto se donese kvalitetan novi zakon o prebivalistu.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ako sam nešto naučio iz povijesti

onda je to da se gordijski čvorovi ne raspetljavaju nego sijeku.

Nema potrebe prvo sređivat zakon o prebivalištu. Dovoljno bi bilo dat ljudima da se, npr. uz korištenje OIB-a registriraju na nekoj od adresa na koju imaju pravo. Sve to potrpat u jednu bazu podataka i to je to. Sve skupa gotovo za 30-60 dana. Ako netko nije zadovoljan s adresom na koju se može prijavit, nek ju lijepo promjeni. Ako ima na temelju čega.

Tko je glasao

Sto to znaci "registriraju na

Sto to znaci "registriraju na nekoj adresi na kojoj imaju pravo"?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Registracija na adresi na koju imaju pravo

znači da se možeš registrirat na adresi koja je u tvom vlasništvu ili u vlasništvu osobe koja te prima kao stanara (srodnik, prijatelj, ugovor o posdstanarstvu, ugovor u smještaju u dom, štogod).
Znam da to zadire u priču o prebivalištu, ali bi moglo poslužit za potrebe brzog sređivanja biračkog popisa. Pri tome je nebitno gdje netko stvarno živi veči dio godine. (Gdje uostalom žive npr. vozači kamiona na duge pruge ako su 2/3 vremena na putu?) Bitno je da se svatko od hrvatskih državljana s pravom glasa negdje prijavi. I onda može glasat samo tamo gdje se je prijavio. Za prvu ruku dovoljno. Dok se ne sredi priča o boravištu/prebivalištu. Što bi moglo potrajat ako se hoće napravit koliko toliko dobro rješenje.

Tko je glasao

znači da se možeš registrirat

znači da se možeš registrirat na adresi koja je u tvom vlasništvu ili u vlasništvu osobe koja te prima kao stanara (srodnik, prijatelj, ugovor o posdstanarstvu, ugovor u smještaju u dom, štogod).

koja je razlika tog prijedloga od sadasnje prijave prebivalista?
ovo sto gore pises i sad stoji u zakonu o prebivalistu.
tko ili sto onda prijeci sve fantome koji su fiktivno prijavili prebivalista, da se fiktivno prijave i u taj registar?

nadalje, prilicno sam siguran da bi ogranicavanje prava glasa prijavom u registar palo na usudu.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

tu treba uključiti i poreznu upravu

Kada bi se u cijelu priču uključila porezna uprava, sve bi bilo jasnije. Naime, ako u jednoj kući od 40 kvadrata u Vinjanima Donjim policija primi prijavu 400 Hercegovaca, porezna uprava treba pozvati vlasnika te kuće i naplatiti mu porez za 400 najamnina od recimo 500 kuna mjesečno. Pa bi vidjeli tko bi dopustio da mu se na njegovu kući prijavljuju kojekakvi mutikaše i varalice.

Tko je glasao

Znači, ustavno je glasati na više mjesta (istodobno)?

Svatko negdje stanuje. Ako je to u inozemstvu, dovoljno je to izjavit i automatski spadaš u tu izbornu jedinicu. Poanta je samo u tome da se svatko u popisu birača može pojaviti samo jednom, a njegovo ustavno pravo je da izabere gdje će to bit. Uz meni se čini logično ograničenje da se ja npr. ne mogu prijavit u Dubrovniku ako tamo nemam nekretnine u vlasništvu i nitko me ne želi primit na stan.
Ako se netko ne može došetati do ureda opće uprave i registrirati se, nek kao i na izborima pošalje poruku po rođaku, prijetelju, susjedu, komegod da iz tog i tog razloga ne može doć, pa će već neki službenik došetat do njega i registrirat ga na licu mjesta. "U njegovom bolesničkom krevetu."

Siguran sam da se to sve skupa može organizirat i provest u mjesec - dva. Naravno, ako se hoće.

Tko je glasao

Uz meni se čini logično

Uz meni se čini logično ograničenje da se ja npr. ne mogu prijavit u Dubrovniku ako tamo nemam nekretnine u vlasništvu i nitko me ne želi primit na stan.

nije ustavno.
ima odluka Usuda o tome - time se ogranicava sloboda kretanja. imas vise detalja u mom dnevniku Kako promijeniti zakon o prebivalistu.

Siguran sam da se to sve skupa može organizirat i provest u mjesec - dva. Naravno, ako se hoće.

heh, ja sam isto tako siguran da se ne moze :) :)

nadalje, zar nije perverzija stvarati jos jednu bazu podataka, zato jer se druga lose odrzava? ne moze se svaki problem rjesavati na taj nacin. ispravno rjesenje, imho, podrazumijeva dovodjenje u red prebivalista, jer se time reguliraju i biracki popisi i porezne makinacije i makinacije u socijalnom sustavu (koje se temelje na laznim prebivalistima). a ne da svako ministarstvo sad pocne raditi svoj novi registar zato jer temeljni - popis prebivalista u MUP-u ne valja.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nije ustavno?

...nije ustavno.
ima odluka Usuda o tome - time se ogranicava sloboda kretanja....

Ma nek se kreće kud tko hoće.
:-)
A ako se možeš prijavit da stanuješ bilo gdje, zašto onda ne smiješ spavat u parku? Ili se nešto promijenilo pa policija više ne gnjavi tom prilikom?
Moja nova adresa: Zrinjevas bb (klupa na sjeveroistočnom ćošku).
:-))

Tko je glasao

heh, ta pitanja treba uputiti

heh, ta pitanja treba uputiti Usudu ;-)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Sto to znaci "registriraju na

Sto to znaci "registriraju na nekoj adresi na kojoj imaju pravo"?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Matematika ovdje ne pomaže

Kada sam prvi put obratio pažnju na činjenicu kako imamo više birača nego stanovnika i postao svjestan činjenice kako nikome iz političkih elita nije stalo da ispravi očitu prijevaru, jedino ispravno mi se činilo učiniti svoj listić nevažećim ( parlamentarni i predsjednički ) i sada na referendumu - za i protiv - pa je u zbiru za protiv:)
Osnovni preduvjet za demokratske izbore nije ispoštovan sve ove godine. Ne znamo koliko birača imamo ? U ovom stoljeću? Ma tko to bere u meni kajsije još nedozrele?
I sada trebam pitati svoju najmlađu pametnicu objašnjenje matematičke vratolomije što bi bilo na bazi 4.296.211 a što na 3.650.901. Čemu?
( a i neću da je smetam - Šikić je čeka u ponedjeljak na ispitu )

Tko je glasao

dokaz muljaže i prevare

u svakoj j državi ovakvi spiskovi bi izazvali poništenje izbora . Čak i u botsvani imaju manje birača nego stanovnika .

A ti tvoji bi tribali nakon onog za u saboru prominit moto u LOVA NADASVE.

Da nema one ruže u saboru čovik bi se komotno moga zaklet da je u aboru doti jedan krimos. Ovako možeš reć svi lopine osim ruže.

Tko je glasao

glavno da je hatzi bio u prvi

glavno da je hatzi bio u prvi u redovima EU informanata i aktivno se borio za uravnoteženu debatu. Sve na što se svodi ovaj verbalni izljev jest kako bi hatzi bio mnogo sretniji kad bi mnogo više birača bllo "bolje informirano" i da je izašlo 70% biračkog tijela i zaokružilo da u postotku od 110% ZA i -10% PROTIV. onako kako i priliči. ovako cjepidlakama ostaje pomalo (vrlo malo) gorak okus slabo obavljenog posla koji će doduše vrlo brzo isprati na sljedećem sastanku partije EU pjenušcem

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Benzin 10,18 kn idućih 2

Benzin 10,18 kn idućih 2 tjedna.

Naizgled, "offtopic" komentar, ali nije ! Prije par godina danima se "tamburalo" po medijima, uključivo izjave "najodgovornijih političara" i "najprominentnijih ekonomista" kako cijena benzina neće ni pod koju cijenu preći 10 kuna.

Sada je prešla, ta moramo što prije dostići Europu (u Italiji je već blizu 2 EUR).
Počelo je počelo ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

benzin i EU

ako se ne varam benzin nema veze s EU već s MOL-om. baš me zanima kolika je trenutna cijena benzina u Mađarskoj. kad je svojevremeno DT postao većinski vlasnik HT-a odmah je poskupio impuls u Hrvatskoj a pojeftinio u Njemačkoj.

w. ;)

Tko je glasao

Naizgled, "offtopic"

Naizgled, "offtopic" komentar, ali nije ! Prije par godina danima se "tamburalo" po medijima, uključivo izjave "najodgovornijih političara" i "najprominentnijih ekonomista" kako cijena benzina neće ni pod koju cijenu preći 10 kuna.
Sada je prešla, ta moramo što prije dostići Europu (u Italiji je već blizu 2 EUR).
Počelo je počelo ...

Da i ovo prokomentiram.
Pošto EU donosi odluke kakve donosi , ne možemo očekivati naklonost ostatka svijeta , te će žnjati sve njihove loše neoliberlno kapitalističke poteze ko zadnji koji stvalja embargo državi Iranu iz jednostavnog razloga zato što žele rat... (ovo me sve podsjeća na Irak i oružje za masovno uništenje...)
Problem je što je svijetu EU i SAD prokužio i sve manje imaju prijatelja pa tako i mi ... Ovim potezom EU si sigurno poskupljuje gorivo i to drastično ako se kriza u dogledno vrijeme ne riješi. Ipak mislim da će EU birokrati popustiti , jer na moju radost gube svoju novu koloniju Libiju polako , ali sigurno...

http://www.advance.hr/vijesti/libija-grad-bani-walid-preuzele-pro-gaddaf...

Da ne pričam o odnosima sa kinom , Venecuelom, Rusijom sa kojim koliko god nekima odbojni bili koji će se vjerovatno pogoršati uslijed pritiska bande iz EU-a .

Justice for all !

Tko je glasao

Kazes: «Tu krivnju vidim na

Kazes: «Tu krivnju vidim na vladama HDZ-a, koje su cijeli proces držale u potpunoj tajnosti. Niti smo znali o čemu se pregovara, niti koji su rezultati.»

Aj molim te sad bar jednom onak iskreno: SVATKO, bio u oporbi ili na vlasti MOZE itekako znati o cemu se prica u ovoj lijepoj maloj drzavi!!!! Kao da ste vi iz oporbe i svi koje se bavite drustvenim dogadjanjima neka baba manda koja zivi u selu bez struje i vode, pa prema tome ne pricajte vise ove gluposti!

Nadalje: neinformiranost gradjana, odgadjanje refernduma ne bi li se SVI LIJEPO informirali. Ma dajte molim vas. Nije mi garant namjera braniti nesposobnost onih koji su zaduzeni INFORMIRATI neke stvari, ali u OVOJ drzavi da se i provede neka rasprava, ma garantiram, 20% bi na koncu bilo informirano i s tim dolazimo do zadnje tocke, tko je kriv ovoj drzavi: Njeni gradjani, koji do podne vecinom mrze sebe i «svoje» nakon toga ostatak svijeta! Ispadam izdajica vlastitog naroda?! Ma neka sam dok god budem okruzena potajnim ignorantima koje samo briga kako ce popit i najest se…Jesam ne solidarna? Da, postala sam dosta od kad sam vidjela kako ce za prava izaci samo oni kojih se upravo ta prava ticu..

Vise me zaboli glava od ovo par milijuna koji se ponašaju kao da su pocetak i kraj svijeta.

Tko je glasao

samo bi te malo ispravija .

samo bi te malo ispravija . ovi što nisu glasali do podne mrze njih a od podne njih i ove što su glasali.

Tko je glasao

zanimljivosti :)

referendum u svibnju 1991. - 3 652 225 birača
predsjednički izbori 1992. - 3 575 032 birača
predsjednički izbori 1997. - 4 061 479 birača
predsjednički izbori 2000. - 4 251 109 birača
ovoj referendum 2012. - 4 504 765 birača

Množimo se poput ameba :)

info: by FB

Tko je glasao

amebska dioba

@zaphodre,
po brojkama je vidljivo kako je amebska dioba počela negdje u drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća vjerojatno u težnji održavanja trajne vlasti i stvaranja kraljevstva ...

w. ;)

Tko je glasao

1,3 birača na jednog hrvata

Frapantno je kako se olako prelazi preko viška birača . Ka ono ima ih stotinjak a ono milijonak .
Ka da je pizdarija plus minus po miljona. Tolko ni putin nije nadoda na dvista miljona rusa .

Zamisli italiju da je dodala jedno deset miljona glasača .

Koristim priliku da tebe i ostale europejce pitam šta je sa referendumom koji smo nas sto iljada primitivaca zahtjevali ne kao ovi izmišljeni glasači , nego imenom i prezimenom sa osobnim brojem . Di je tvoja partija zaturila taj zahtjev .

Tko je glasao

Bilo bi 100% da je izašao samo jedan birač

Da je na birališta izašao jedan birač i glasao ZA imali bi rezultat od 100% potvrdnih! :))
Mrtvi glasači su ostali kod kuće jer su presušili crni fondovi pa nije bilo moguće platiti prijevoz. :))

Pogledajte spot:

http://www.poslovni.hr/vijesti/video-pogledajte-izvrsnu-parodiju-na-spot...

Tko je glasao

Izbor

Čemu uzbuđenje?
Ljudi su imali izbor: prvo, izaći ili ne izaći na referendum, a drugo, oni koji su izašli, mogli su glasati "ZA" ili "PROTIV".

Dakle, svako od nas je nešto izabrao.
Onaj tko nije izašao, izabrao je prepustiti onima koji izađu odluku o (ne)ulasku Hrvatske u EU.
Oni koji su izašli glasali su kako su glasali i imamo rezultat.

I bilo bi korektno sada stajati iza svog izbora, a ne kukumavčiti i optuživati.

Zanimljiva mi je postavka da je većina od onih koji nisu izašli na referendum - protiv ulaska u EU.
Možemo pretpostaviti da se ljudi koji nisu izašli na referendum u principu ne razlikuju od ljudi koji su glasali, pa na osnovu toga možemo zaključiti da bi i odnos ZA i PROTIV u postocima bio isti i kod ljudi koji nisu izašli. na referendum.

Tko je glasao

Jučer sam pisala o tome:

Na kvalitetno izabranom uzorku se dobivaju relevantni odgovori za cijelu populaciju.

Građani koji su pristupili glasanju na referendumu predstavljaju kvalitetniji "anketni uzorak" od bilo kojeg drugog uzorka u predizbornim anketama.

Prvo, zato jer je taj "uzorak" daleko veći od uzorka bilo koje ankete.

Drugo, zato jer se "anketa" provodila na sam dan izbora (a ne ranije, kao što se u anketnim istraživanjima radi), a naročito stoga što su ispitanici dali "materijalni dokaz" za svoj odgovor, a to je : glasaćki listić. (Dakle, nijedan ispitanik nije mogao "slagati", tj. reći anketaru, npr. "neću izaći na biralište", a onda ipak izaći i glasati).

Dakle, rezultat ovog referenduma, shvaćen kao "anketa" sa najboljim uzorkom - boljim od bilo koje predizborne ankete - omogućuje maksimalno pouzdan zaključak da bi rezultat bio identičan i u slučaju da je izlaznost bila 100-postotna.

Zbilja je nezamislivo da su doma ostali samo oni koji su protiv EU.

Tko je glasao

Možemo pretpostaviti da se

Možemo pretpostaviti da se ljudi koji nisu izašli na referendum u principu ne razlikuju od ljudi koji su glasali, pa na osnovu toga možemo zaključiti da bi i odnos ZA i PROTIV u postocima bio isti i kod ljudi koji nisu izašli. na referendum.

Statističari bi mogli lako izračunati da s tolikim statističkim uzorkom, točnost projekcije rezultata na cijelu biračku populaciju je unutar plus minus nula cijelih pet posto. Možda i manje. Osim, ako one što su mislili glasati protiv zločesti EU-ovci nisu vezali lancima za trosjed.:)

The Observer

Tko je glasao

Slaba izlaznost(po mom

Slaba izlaznost(po mom mišljenju sve ispod 70% na ovakvom referendumu je katastrofa) je rezultat 20-godišnjeg nemara političkih elita za razvoj demokracije.
Vladajući(bivši i sadašnji) su znali da će izlaznost biti slaba pa su zato na zadnjim ustavnim izmjenama i napravili izmjenu prema kojoj za uspješnost referenduma više nije potrebna većina od ukupnog broja birača nego samo većina od izišlih.
O tome je tada pisao Lesar ovdje na pollitika.com, a i sam sam se bunio protiv takvih ustavnih promjena.

Ja sam razočaran jučerašnjim referendumom. Ne toliko rezultatom koliko neodazivom građana da iskažu svoje mišljenje o temi.
Obzirom da je ovo prvi referendum u samostalnoj Hrvatskoj(muka mi je od falsificiranja povijesti od strane onih koji kažu da je ovo drugi referendum u samostalnoj Hrvatskoj jer onaj prvi nas je doveo do samostalnosti i dogodio se još u Jugoslaviji) za očekivati bi bilo da građani masovno iziđu.
Na tom referendumu se izjasnio 3 051 881 birač, a na jučerašnjem tek 1 960 208. Dakle, 1 091 673 birača manje.
Gdje se to u ovih 20+ godina izgubila briga građana za državu?
Ili su se samo ugledali na vladajuće elite?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Broj birača prenapuhan

Vladajući(bivši i sadašnji) su znali da će izlaznost biti slaba pa su zato na zadnjim ustavnim izmjenama ...

Ja bih rekao: vladajući su znali - ne da je izlaznost slaba, već da je broj birača prenapuhan (jer jedan birač može biti na nekoliko adresa i glasati nekoliko puta što su potvrdili neki vjerodostojni izvori da je moguće) i da, s obzirom na uobičajenu izlaznost, nije moguće ispuniti dotadašnje uvjete.

U nas je uvijek odlučivala četvrtina od ukupnih "birača" ...

Tko je glasao

i da ne zaboravim demantirati

i da ne zaboravim demantirati ovo licemjerje

Uzevši u obzir taj broj, 1.945.714 birača izašlih na izbore čini 52,7%

Dakle, nekad se pricalo sa strane sdpa kako su za hdz glasali mrtvi, a sada odjednom nitko tko je umro nije izasao na izbore. sama cinjenica da postoji ovakva neodgovornost u azuriranju birackih opisa, te cinjenica da je establishemnt izvrsio politicki udar na demokraciju svojim goebels antidemorkatskm nasiljem, otvara nam siroko vrata o spekulaciji koliko je mrtvih ovaj puta izaslo na biralista?

reci da se to nije dogodilo, a nekada prozivati hdz za manipulacije popisom, ukazuje na proizvoljnost kriterija, sto nije intelektualno prihvatljivo.

dakle, s obzirom na broj mrtvih, mozemo reci da je izlaznost na izbore ispod 40 % sto je jednako utemeljeno kao i tvoja tvrdnja.

Tko je glasao

matematika

@Gale,
molim te poigraj se malo s matematikom i zanima me do koje brojke ćeš doći. ako je broj birača veći od broja stanovnika onda je to OČITI DOKAZ kako tu nešto ne štima. o tome je već pisao i Mrak.
po popisa birača ispada kako su maloljetnici i osobe kojima je oduzeto pravo glasa glasovali. vjerojatno hrvatska ima naprednu djecu u pelenama koja su znala zaokružiti odgovor. nije rečeno kako je bilo pošaranih listića koji su pokazatelji pisanja djece u pelenama.

HDZ nie želio srediti popis birča zbog famozni glasača koji su autobusima uredno dolazili na glasuje u Hrvatsku. da referendum zbog tih glasača ne propadne išlo se je na mijenjanje zakona o referenduma. bilo bi nezgodno da referendum propadne zbog glasača koji svake 4 godine dolaze nedjeljom na glasovanje u Hrvatsku, dok su u subotu glasovali u BiH kao dijaspora.

w. ;)

Tko je glasao

Naravno da i ovoga puta

Naravno da i ovoga puta postoji mogucnost zloupotrebe dvostruko upisanih i mrtvih.

No preminuli postoje samo na popisu biraca iz dijaspore - popis biraca iz domovine se po tom pitanju azurira. Kako je u dijaspori ukupno izaslo 15K biraca, realna je pretpostavka da manipulacija preminulima nije bilo - lakse je naime organizirati veci odaziv stvarnih biraca u BiH.

Sto se pak dvostruko upisanih tice, pokazatelj je podatak da je u sredinama u kojima je najvise takvih anomalija (dalmatinska zagora) izlaznost najmanja, pa je i tu realna pretpostavka da nije bilo manipulacija.

Kad se svemu tome doda da u igri brojeva koji se ostvaruju na referendumu, pobrojane anomalije imaju mali ili gotovo nikakav ucinak (50 glasova ekstra ne znaci nista na referendumu, ali na izborima mogu predstavljati razliku od dva mandata), onda je logicno pitanje - zasto bi se netko uopce trudio natezati s time?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

dame i gospodo...

..opet ćemo se glodati oko postotaka, pa jesu l' glasali mrtvi ili nisu, pa jel ovo, jel ono...ima li to smisla? ne. nije li bolje zaključiti ovak: niš' sad je gotovo (neki će čak reć: the damage has been done) pa hajmo onda probat izvući najbolje od toga, za sebe (pojedinačno), za svoj kućni savjet, za svoj grad, za Hrvatsku..

sad se treba skoncentrirati na EU politike, i.e. pratiti dobro nove odredbe, pravila, direktive, općenito, sve što EU-ovci budu donosili i gledat kako će se naša smušena vlada - moram sad reć tako, iako su kratko u foteljama - ovi naši jadnici, nositi s time.
slijedi još proces ratifikacije, kažu, ma, to nije bed, mi smo unutra, to je gotova stvar. pa jel baš tako? hm, hm, ja kažem: počekajmo, pratimo, gledajmo....
a onima koji nisu happy s ishodom referenduma još ovo: za god i kusur, svašta se može dogodit, jel tak? a na koncu i opcija izlaza iz EU uvijek stoji (nad glavom ovih naših jadnika na vlasti, hehe)

i još ovo: Zoki Luzer se pokazao još najpristojnijim i najnormalnijim (izuzmemo li par sitnih "bisera" tamo kad je pričao s Bagom i gdje ono još...), realno je rekao: izlaznost nije bogznašto, ali, to je ...život. u jednom momentu mi se učinilo da je štel reć' : idemo dalje al se brzo odlučil' za ovu drugu varijantu :))

najveća, ali apsolutno najveća sramota ove kampanje za referendum za EU je, ZNA SE - VESNA PUSIĆ.

vjerujem da ste pratili komentare političkih analitičara, čak i oni umjereni, pristojno su makar spomenuli "pretjeranu agresivnost" of Madame Pussy. A da mišljenja običnih glasača, po raznoraznim forumima ni ne spominjem, vrlo zanimljivo je bilo pratit ta raspoloženja; od onih vulgarnih (kurvetina se borila za sebe i plaću od xy eura, orjunašica će sad tek pokazati svoje pravo lice i krenut pomagat Srbima, žena koja je na čelu strančice s najviše pravomoćno i nepravomoćno osuđenih, ta četnikuša laže čim zine, itd.itd...) ali kojih je, zanimljivo, ovaj puta bilo jako malo, pa do onih, ljudi za koje prepoznaš da su pismeni, obrazovani, uglavnom, relativno normalan prosjek; tu pretežu komentari, probat ću sažet u jednu uniformnu ocjenu: usprkos dugo godina u politici, gđa Pusić jednostavno nije dorasla ovoj poziciji, ona ipak nije dovoljno kompetentna voditi vanjsku politiku Republike Hrvatske, njeno nerazumijevanje nekih osnovnih stvari iz prava i ekonomije su zabrinjavajući..itd.

Dodat ću još ovo: izvjestan broj ljudi smatra da bi, nakon ove sramotne blamaže i agresije iskazane u više prilika tijekom kampanje za referendum, Vesna Pusić trebala dati ostavku, ie. da bi se Zoran Milanović trebao dami zahvaliti na uslugama. Drugi se pak pitaju: koliko je ona doprijenila još slabijoj izlaznosti, itd.
Evo, to je ovak' presjek situacije na nekoliko jačih portala u mainstream medijima i portalima (VL, JL, dnevno.hr, T-portal, forum.hr..) glede lika i (ne)djela ministrice Pusić.

CC

Tko je glasao

Mene jalni zbog placa u EU

Mene jalni zbog placa u EU sasvim zbunjuju.
Placa ih EU pa kad bi ih bar sve odveli seb,i ne bi nas kostali silne pare za place, reprezentacije, prezderavanja vozni park itd.
Inace 70% zakona koje usvaja Njemcka dolaze na osnovu odluka EU i svih drzava clanica.
Nitko nije sumnjicav jer vrijede istodobno za sve.

Tko je glasao

Bez obzira na opcu

Bez obzira na opcu nekompetenciju pusicke, politicka odgovornost za demokratski debakl stoji iskljucivo na zastitniku ustavnog poretka, a to je predsjednik

Tko je glasao

Ivela?

..pa otkud sad, gale to, Ivela najednom kriv? ne berem? bit će valjda ipak zajebancija?

CC

Tko je glasao

@¢¢ Gale vjerojatno smatra

@¢¢
Gale vjerojatno smatra kako je Ivela trebao poslati autobuse u BiH po one glasače koji žive tamo a prijavljeni su tu.

w. ;)

Tko je glasao

predsjednicka funkcija je

predsjednicka funkcija je zastita ustava , te korigiranje institucija ukoliko iste izadju iz prihvatljivih gabarita. ovdje se dogodio fijasko, josipovic ne da nije korigirao, vec je i sudjelovao u istom.

Tko je glasao

a šta si moga očekivat od

a šta si moga očekivat od keruma sa pravnim faksom . Kerum je uvik kerum.

Tko je glasao

ustav i matematika

@Gale,
jedino što je izišlo iz okvira to je popis birača koji nije u skladu s popisom stanovnika. referendum je sproveden u skladu sa novim zakonom o referendumu. zbog čega se je mijenjao stari svi znamo - razlog je bio slab odaziv birača na izbore.

nadam se da će se popis birača srediti.

w. ;)

Tko je glasao

Nije zlato sve kaj sija

Kakve veze ima taj zakon sa osnovnim demokratskim postulatom - princip većine

Tko je glasao

Ne zato što možda dio ili sve

Ne zato što možda dio ili sve zahtjeve ne bi u jednom kontekstu i podržao, nego zato što držim da je funkcija predsjednika Republike ekvidistanca i zalaganje za pravedno rješenje cijelog problema vezanog uz Zakon o radu, a sebi želim otvoriti mogućnost sudjelovanja u pregovorima", pojasnio je Josipović.
"Predsjednik Republike mora imati položaj koji mu omogućava da arbitrira i pozove za pregovarački stol", rekao je Josipović novinarima prigodom obilaska znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj.

http://www.sssh.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=2102

dakle, kada se pozivas na zastitu politicke stabilnosti, a onda napravis sve suprotno od toga, onda si napravio salto mortale. nu, ova gesta doci ce mu definitivno na naplatu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci