Tagovi

Reče, i ostade živ

I rekao je Bozanić:
"Zar je zbilja tako teško o nečemu javno raspraviti, čuti mišljenja, dopustiti roditeljima da u vlastitoj odgovornosti odluče o odgoju svoje djece, poštovati demokratsku suradnju i dati mogućnost izbora? Zar je zločin nas, članova Crkve, što to tražimo? Ili je posrijedi nešto drugo? Vjernici se s pravom boje da se ne priprema i put rodnoj ideologiji, a ta je proturječna kršćanskomu – i ne samo kršćanskomu – svjetonazoru," rekao je istaknuvši kako se kršćanska antropologija temelji na objavljenoj istini da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko.
I nadalje reče Bozanić:
"Ta 'nova filozofija' za koju Sveti Otac govori da promiče 'antropološku revoluciju' stubokom se protivi velikim monoteističkim religijama, kojih su pripadnici građani Hrvatske više od 90 posto, a sigurni smo da i mnogi ljudi drugih svjetonazora o tome imaju slično mišljenje", rekao je nadbiskup zagrebački.

A Crkva je koju godinu unatrag posvetila Muzej u Krapini !
Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej krapinskog pračovjeka, Muzej evolucije... tek su najčešći nazivi novog muzeja u Krapini, otvorenog 27. veljače 2010., uz blagoslov katoličkog svećenika ! (prenosila televizija )

I točno ima Vlada, kada poručuje da Crkva laže, ili je lažno posvetila muzej evolucije ili sada lažno indoktrinira svoju pastvu.
Talibani.

Zapitati se, da li je kardinal Josip Bozanić kardinal Katoličke crkve ili Scientološke crkve ?
Posao za Richarda Dawkinsa.

Kako je teorija gravitacije i relativnosti otvorila pogled prema svemiru, tako je teorija evolucije otvorila pogled prema prošlosti i razvoju svemira i života.
I jedna i druga teorija su stvarnost (fakta).
I Znanost, naravno

Komentari

Kad bi načelnici pojedinih

Kad bi načelnici pojedinih uprava MZOS sad počeli slati pisma potpore ministru Jovanoviću ili pojedini ministri predsjedniku vlade Zoranu Milanoviću, možda ih samo malen dio javnosti ne bi ismijao.

Zato je red ukazati na baš takvu pojavu u redovima crkve, počeli su slati pisma potpore jedni drugima.

Tako je VINKO MAMIĆ, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica poslao medijima priopćenje u kojem daje potporu "svim roditeljima i udrugama, kardinalu Josipu Bozaniću svim hrvatskim nadbiskupima i biskupima, svim pojedincima i organiziranim skupinama te poduzećima, svima koji se bore da hrvatska mladež u osnovnim i srednjim školama ne sluša naprasno uveden četvrti modul zdravstvenoga odgoja koji je za vjernike i ljude koji se drže naravnoga zakona neprihvatljiv.", odnosno biskupima koji predvode "drugu stranu".

Sad još samo nedostaje priopćenje Biskupske konferencije u kojem bi se pohvalili "brojnim pismima potpore svom stavu".

B-52

Tko je glasao

Evolucija

@zoc
Iz svega ovog nisam točno shvatio što imputiraš Katroličkoj Crkvi?
Koliko sam shvatio smatraš da KC ne prihvaća Teoriju evolucije?

->Pointer

Tko je glasao

paaaa....

Crkva, sudeći po posvećenju muzeja evolucije da (prihvaća), dok Papa i naš kardinal vjeruju dogmi (dakle ne prihvaćaju)
Podjeljene ličnosti između sna (o bezgrešnom začeću i 7 dana stvaranja svijeta) i jave (umjetne oplodnje i 13.8 milijardi godina evolucije svemira i time evolucije života)

:))

Tko je glasao

Kreacionizam

Netočno, niti jedna dogma (navedi suprotno!?) ne obvezuje katolika na kreacionizam niti ga priječi vjerovati u evoluciju.
Lijepo pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

odkud?

Otkud takva tvrdnja. Pa to nisam niti insinuirao ....
Obaveza katolika ??? Kreacionizam ????

.... objavljenoj istini da je Bog stvorio čovjeka ....

Tko je glasao

Citat

Napisao si

dok Papa i naš kardinal vjeruju dogmi (dakle ne prihvaćaju)

Pa sam smatrao da da KC ne prihvaća!?

->Pointer

Tko je glasao

Govor kardinala Bozanica

Po Vasoj osakacenoj filozofiji ispada da je majmune netko drugi stvorio,a ostale zivorinje netko treci,ili smo se svi razvili od "zaglupljene ideologije" da je sve nastalo iz nista.Uz svu nauku do sada nije potvrdjena Darwinova teorija,jer neme jednog jedinog "linka" poveznice u lancu razvitka svega na ovom svijetu (sve prema svjetskim ucenjacima),Vasa uhodana praksa je borba protiv religije,a ne tko je stvorio covjeka.Uzivajte nije kaznjivo.

Tko je glasao

okrugli stol

ne bi bilo loše organizirati jedna okrugli stol za kojim bi bili Jovanović + predstavnici Ministarstva prosvjete, Bozanić + neki biskupi, profesori koji bi trebali predavati zdravstveni odgoj, predstavnici udruge 'Grozd', predstavnici psihologa, predstavnici ginekologa koji vrše liječenje maloljetnica od spolnih bolesti, možda bi se poslije jedne poprilične burne rasprave nešto pametno izrodilo iz toga i Hrvatska bi ostala u 21. stoljeću a ne bi otišla u tamu.

w. ;)

Tko je glasao

vladari istine

daj čovjeku vlast, pa ćeš vidjeti kakav je

slučaj jovanović, mladi političar uspinje se prvenstveno na račun borbenog stila, stila koji odgovara lijevom aktivizmu,stila koji traži sukob, kavgu, vrijeđajući, od mamića do predstavnika učitelja profesora do samih učitelja profesora,
koji je realni rezultat?
profesori i učitelji organizirali najjači štrajk, izgubili najviše
mamić ostao kralj hrvatskog nogometa, zapravo kralj i car, po hrvatski
uvođenje zdravstvenog odgoja dovodi sdp u sukob s crkvom

jovanović, kao lijevi aktivist, uspješno budi energiju lijevo orijentiranih, raspirivanjem konflikata
koji postoje u svakom društvu
ali
to je posao igora mandića, ferala, nezavisnih intelektualaca
ne posao političara, ministra
kad bi jovanović uistinu htio biti dobar političar
kao ministar, koji zastupa sve građane,
jovanović bi trebao odigrati ulogu arbitra
potpomoći javnu raspravu

rasprava se vodi o pravu na istinu
među punoljetnim građanima
do odluke se može doći konsenzusom ili referendumom
ali apsolutno je neophodno izložiti argumente u javnoj raspravi

luka

Tko je glasao

@luka, nema veze, to je tek...pripremna prijateljska utakmica...

....ministar traži slobodnog igrača...greškom dodaje kardinalu...oooovaj ...što? odlučuje se na udarac, ...ljudi, je li to moguće?...premijer na golu je nemoćan...
Hoće li selektor napraviti kakvu izmjenu u timu prije pravog evropskog prvenstva? ili će podmladiti cijeli tim? ima li vremena? hoće li pozvati igrače iz New York Cosmos, pardon, Reala?

Tko je glasao

ima li vremena?

ima li vremena?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Raspraviti?!? Čuti?!? Dopustiti?!?

"Zar je zbilja tako teško o nečemu javno raspraviti, čuti mišljenja, dopustiti roditeljima ..."

Sad se pitam hoće li virus demokracije koji je posve obuzeo Bozanića poživjeti dovoljno dugo da urodi pokretanjem široke javne rasprave i o onome što sam naučava.

Ili se radi tek o retoričkoj figuri kojom se zamračuje prava istina, da je u pitanju ne demokratski već poriv totalitarizma, duboko ukorijenjen u svakom biskupskom umu i instituciji koju vode.

Kad okorjeli dogmate počnu o potrebi javne rasprave i slušanju tuđih mišljenja, mora se upaliti lampica za oprez. Ili se, antropološki gledano, njihov mozak u kratkom vremenu toliko razvio da je postao otvoren čak i za tuđa, posve drugačija mišljenja.

Brzo ćemo vidjeti je li aktualni demokratski poriv iskren i trajan i je li nam se doista pred vlastitim očima i ušima dogodilo božićno čudo, da smo u biskupima dobili nove borce za demokraciju (kako u tuđim, tako i u vlastitim organizacijama).

B-52

Tko je glasao

ako ste normalni

sm, boltek,

vi ste punoljetni građani, slobodni ljudi,
imate pravo na popisu stanovnika izjasniti se kao marsovci
vjerovati u hajduka
nepristojno je bozanića koji poziva na dijalog
povezivati s rosenbergom, goebelsom, totalitarizmom
(a i netočno)
jasno
ako ste normalni

luka

Tko je glasao

Pošto u najnovijoj ofenzivi

Pošto u najnovijoj ofenzivi biskupi insistiraju da su jedino oni pozvani odlučivati što je normalno a što nije, ne usuđujem se prosuđivati o vlastitoj normalnosti jer ionako neće vrijediti više od mišljenja "tamo nekog". :)

A sada ozbiljno.

Kao prvo, Bozanić je pokretanjem ove huškačke kampanje zasnovane na notornim neistinama izgubio svako "prirodno pravo" da poziva na dijalog. Tko se cijelo vrijeme kampanje koristi lažima, ne libeći se zloporabe čak i mjesta poput oltara, teško će biti doživljen kao iskreni pozivatelj na bilo što.

Što se mene osobno tiče, kad nekoga prepoznam kao licemjera i lašca, taj je nepovratno izgubio obraz. To je ili jesi ili nisi. Ne možeš malo biti dobronamjeran i pošten a malo, ovisno o prilici i osobnom interesu, licemjer i lažac. Bez priznanja, pokajanja i isprike takvih osoba, nema načina da ih više promatram u drugačijem svjetlu.

Koga je zanimalo doista pročitati što pišem, mogao je zamijetiti da se od početka rasprave težišno bavim načinom vođenja kampanje i argumentima koji se nude. Kad sam pročitavši biskupski pamflet vidio da počiva na nekoliko izmišljotina (laži), kampanju sam ocijenio promašenom i dalje propitujem jedino razloge koji su visoko obrazovane i u društvu visoko pozicionirane (odrasle) ljude potakli na valjanje u blatu izmišljotina i podvala najgore vrste.

To ne znači kako nemam primjedbi i na drugu stranu. Zakašnjela reakcija razobličavanja biskupskog pamfleta mi signalizira da je možda i namjerno pušteno da sve eskalira ne bi li se pažnja javnosti skrenula s vitalnih problema društva. Zdravstveni odgoj, iako važan, to ni u kom slučaju nije.

P.S.

Iako možda činim medvjeđu uslugu lokalnom župniku, možda ga biskup još pozove i na odgovornost zbog "neaktivnosti", ali moram izraziti zadovoljstvo što na polnoćki u mome gradu nije izgovoreno ni slovo na temu zdravstvenog odgoja a nisu se dijelili ni pamfleti. Propovijedalo se crkvi i prigodi primjereno (ljubav, oprost, solidarnost, vjera).

B-52

Tko je glasao

ostaviti da čame u mraku neznanja

sm,

politički sdpu odgovara malo konflikta, oko nebitne teme, sad kad je nakon posjeta vatikanu jasno da milanović neće mijenjati ugovore s vatikanom, niti se miješati u rješavanje dajle, jer su izgledali malo prepopustljivo, nemuški, pa je supermužjak u ime mužjaka s opterećenim preponama nastupio žestoko, mudaški
što god tko mislio, treba li ili ne treba, o temi nije vođena javna rasprava, i nije vođena na način da nije niti pokušano niti ponuđeno objašnjenje zašto ministar misli da javna rasprava nije potrebna
tu i ti nekako podilaziš stilu jovanovića, jer tu nema previše supstance, i proglašavaš poziv na raspravu huškanjem
jovanović ima pravo misliti da o zdravstvenom odgoju i osobito seksualnom odgoju nije potrebno voditi javnu raspravu, ali mora, kao ministar to svoje mišljenje i odluku javno obrazložiti, a ako mu se jednako tako javno suprotstavi značajan broj građana i značajna vjerska institucija, uz podršku svih značajnih vjerskih institucija mora biti spreman tu odluku o izostanku javne rasprave promijeniti
i nije korektno poziv na raspravu proglašavati huškanjem
pravi način je upustiti se u javnu raspravu
to bi na kraju bila prilika da se pristupi zdravstvenom odgoju i svih koji su već davno napustili školske klupe
i mene iskreno žalosti da se i ti ubrajaš u ljude koji su spremni hrvatske građane ostaviti da čame u mraku neznanja

luka

Tko je glasao

Zar je igdje u mojim napisima

Zar je igdje u mojim napisima stajalo protivljenje javnoj raspravi?

Ti su sadržaji najavljeni još početkom godine i onda je bilo pogodno vrijeme za pozive na raspravu. Ili mi je izblijedilo u sjećanju ili se nije ni dogodilo, ne pamtim da je već tad pokrenuta ofenziva u kojoj bi se tražila javna rasprava o sadrćajima. A tad je bilo pravo vrijeme.

Sad kad je odluka donesena, nije više vrijeme za javne rasprave o tome treba li i što uvoditi. To bi bilo vraćanje stvari na početak i izgubljenih godinu dana. Preostaje ono za što se zalažem, izvoditi program u miru i pratiti kako ide. Postoji agencija za vanjsko vrednovanje koje je zadaća evaluacija svih školskih programa. Otkuda unaprijed nepovjerenje da ista neće obaviti posao za koji je nadležna? Pokaže li se potreba, nije problem raspraviti sve slabosti i ispraviti. No unaprijed presuđivati kako to ništa ne valja ili katastrofično zapomagati kako se razara čovjeka i društvo, neprimjereno je. Pogotovo je neprimjereno instituciji koja bi uvijek trebala pozivati na mir i staloženost. Neprirodno je da biskupi pozivaju u boj, u rat protiv državnih dužnosnika koje je izabrao narod u ime kojeg toliko vole govoriti i na koga se toliko vole pozivati.

Biskupi su zakasnili, ne znam zašto ali jesu.

Možda ih je borba za materijalno toliko zaslijepila pa su iz vida ispustili duhovno? Vrlo je vjerojatno. Možda su čak i namjerno propustili normalnu proceduru, sve kako bi njihova (zakašnjela) reakcija snažnije odjeknula? Moguće.

Ne treba plakati za prolivenim mlijekom, nema svrhe. Zdravstveni odgoj ide takav kakav je sad i kakvog su ga zamislili nadležni i odgovorni. Ponovit ću, sad treba pratiti kako ide, evaluirati i eventualno korigirati. Druge nema.

Još nešto. Huškanjem ne proglašavam poziv na javnu raspravu već sistematsko i uporno laganje. Biskupi su hajku pokrenuli na neistinama i insinuacijama. Ako nisi, uzmi i pročitaj njihov pamflet. Niti jedna od tvrdnji u vezi kurikuluma nije točna. Niti jedna od tvrdnji, i insinuacija, o tome što će djeca doista učiti - nije točna.

Ne pristoji biskupima da lažu i insinuiraju. Ne pristoji im niti pozivanje roditelja da djecu ne puštaju na nastavu jer interes djece nije istovjetan biskupskom, i obrnuto.

Šokirala ne razina na koju su se biskupi spustili. Odrasli i školovani ljudi su zasigurno mogli i trebali iznaći metodu koja ne bi uključivala laži, insinuacije i licemjerje.

Zato, neka se ispričaju građanima i vladi pa potom iskreno i bez isključivosti i fige u džepu pokrenu dijalog odavno uspostavljenim kanalima. Ima državna komisija za odnose s vjerskim zajednicama i tamo se može razgovarati o svemu. Barem sad kad se propustilo ranije. Problematika nije ad hoc pa ni metode ne trebaju biti revolucionarne.

B-52

Tko je glasao

molim odgovor

sm,

tvrdiš da biskupi lažu
tvrdiš da hoćeš javnu raspravu, ali je sad kasno, ili si uvrijeđen, ali da nisi, bio bi spreman raspravljati
skratimo muke

evo ti cjelovitog teksta poruke koju su biskupi uputili pa
ako si uistinu spremna na javnu raspravu, odgovori

ako i nisi, budući si ipak osoba s ugledom na pollitici i to ugledom koji raste,
i budući si do sada bio čovjek koji raspravlja na temelju argumenata a ne etiketa,
i budući si nekoliko puta ponovio da biskupi lažu, imaš moralnu obavezu stati iza svojih teških riječi i pokazati svima gdje su laži

Letak HBK: O programu zdravstvenog odgoja u školama

Ispis
Pošalji e-mail

O PROGRAMU ZDRAVSTVENOGA ODGOJA U ŠKOLAMA

Cijenjeni i dragi roditelji!

Suočeni s ozbiljnim pitanjima suvremenoga odgoja i obrazovanja, važno je znati što se promiče u hrvatskim školama, kakvi se sadržaji i na koji način unose kao obvezna sastavnica školskih programa. Stoga je potrebna zauzetost svakoga pojedinog vjernika. Ostati ravnodušno po strani, znači ne ispuniti svoj vjernički poziv i brigu o čovjeku i njegovu dostojanstvu.

Ove školske godine (2012./2013.) u nastavni program osnovnih i srednjih škola uveden je novi „predmet“, tzv. zdravstveni odgoj, i to ne kao zaseban predmet. Predavat će se uglavnom na satovima razrednika. Program je bez javne rasprave, bez stručne recenzije, dakle, bez uobičajene procedure, kao obvezatan, nametnut svim učenicima.

Taj Kurikulum zdravstvenoga odgoja podijeljen je na četiri dijela (modula). Četvrti modul, koji se uobičajeno naziva „spolni odgoj“, nosi dvojbeni naslov: Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, a počinje se predavati već u 3. razredu osnovne škole.

Ako se pročitaju naslovi nastavnih jedinica i upozna sa sadržajem

preporučene literature, odmah je jasno da taj program nameće svjetonazor koji niječe i zanemaruje neke temeljne općeljudske vrijednosti vezane za spolnost te je protivan vrijednosnom sustavu većine roditelja. Maloljetnički seks, masturbacija, pornografija, kontracepcija, rodna ideologija, pobačaj…– samo su neke od tema putem kojih će se pokušati preodgajati vaša djeca.

ZATO JE VAŽNO:

– da odgovornima u školi izrazite svoje neslaganje s tim programom, posebno na roditeljskom sastanku i na Vijeću roditelja;

– da iznesete svoj stav i tražite mogućnost izbora programa u skladu sa svojim životnim vrijednostima;

– da ispunite i potpišete obrazac o neslaganju s tim programom, bilo pojedinačno, bilo zajednički s drugim roditeljima, te ga predate odgovornima u školi;

– da zatražite informacije o rasporedu po kojem će se, i kada, taj program provoditi;

– da poduprete nastavnike na koje se vrši pritisak da provode nametnuti program.

Pozivamo i sve druge vjernike da podupru roditelje te da na njima moguć i demokraciji primjeren način izraze neslaganje s načinom i sadržajem toga programa. Vjerujemo da će njegovu neprihvatljivost uvidjeti i pripadnici drugih konfesija i religija, kao i oni građani naše države koji se istinski brinu za opće dobro, koje je posebno sadržano u odgajanju djece i mladih.

JE LI VAM SVEJEDNO?

Stoga vas, izazvani tvrdnjama predložene literature Kurikuluma, pitamo:

– Je li vam svejedno što će vaše dijete učiti o masturbaciji kao sastavnom dijelu ljudske spolnosti (i to već s 10-11 g., u 5. razredu) uz objašnjenje: „Smatramo kako je to što se dodiruješ odlično, ali bi bilo u redu da činiš to u svojoj sobi“? (Klein, M., Kako razgovarati o seksualnosti... s vlastitom djecom, Zagreb, 2001.).

– Je li vam svejedno što će vaše dijete učiti o pornografi ji (s 11-12 g., u 6. razredu), jer – kao što pišu „stručnjaci“ – njezino „korištenje u terapeutske svrhe može smanjiti inhibicije, pružiti novo seksualno nadahnuće, ponuditi tehničku poduku i povećati komunikaciju među partnerima“? (Abramson, P. i Pinkerton, S., O užitku: razmišljanja o naravi ljudske spolnosti, Zagreb, 1998.).

– Je li vam svejedno to što će vaše dijete učiti o odgovornome spolnom ponašanju (s 13-14 g., u 8. razredu) na način da „ako saznaš da imaš spolno prenosivu bolest, moraš to reći svim svojim partnerima/partnericama (pretpostavlja se da ih imaš više), i uza stalnu upotrebu kondoma“? (Hodžić, A., Bijelić, N., i Cesar, S., Spol i rod pod povećalom. Priručnik o identitetima, seksualnosti i procesu socijalizacije, Zagreb, 2003.).

– Je li vam svejedno to što će vaše dijete učiti o spolnome činu kao posve normalnom za petnaestgodišnjaka, o spolnome odnosu koji sam po sebi nema nikakvo značenje i nikakve povezanosti s općeljudskim vrijednostima, poput ljubavi i vjernosti, što će s pomoću konkretnih primjera i vježba učiti kako koristiti kondom i druga kontracepcijska sredstva?

– Je li vam svejedno što će vaše dijete učiti da je homoseksualni čin jednako prirodan i vrijedan kao i spolni čin između muškarca i žene (heteroseksualni) „jer krajnje je vrijeme da ‘homoseksualnost uđe u škole’. Makar i pod nemogućim uvjetima.“ (Hodžić, A. i Bijelić, N., Izvještaj istraživanja o mišljenjima i stavovima prema homoseksualnosti u srednjim školama u Zagrebu, Zagreb, 2012.).

– Je li vam svejedno da vaše dijete bude indoktrinirano „rodnom“ ideologijom (gender), po kojoj je čovjeku spol zadan rođenjem, a za rod bi se sam odlučivao prema svojemu doživljavanju, te bi po toj ideologiji bilo normalno, na primjer, reći: „Moj spol je ženski, ali moj rod je muški“ ili „Ja sam muškarac s vaginom“? (Hodžić, A., Bijelić, N., i Cesar, S., Spol i rod pod povećalom. Priručnik o identitetima, seksualnosti i procesu socijalizacije, Zagreb, 2003.).

ZALOŽITE SE ZA ISTINSKE VRJEDNOTE

Mnoge vrjednote koje ste vi, roditelji, prenosili svojoj djeci, kao i način na koji ih odgajate, taj zdravstveni program razara, imajući za cilj nametanje potpuno neprihvatljivih stavova o spolnosti, braku i obitelji, suprotnih kršćanskoj antropologiji i hrvatskom narodnom biću.

Vaša djeca nisu vlasništvo države. Vi ste ih rodili, othranili i za njih skrbite. O vama roditeljima ovisi što će i kakva će jednoga dana postati vaša djeca.

Vi ste kao roditelji odgovorni za odgoj i obrazovanje svoje djece. To pravo vam je zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske (čl. 63.), zakonskim aktima, te međunarodnim ugovorima i konvencijama, kojih je i država Hrvatska potpisnica (na primjer: Opća deklaracija o pravima čovjeka, čl. 26, t. 3). Stoga je prisiljavanje djece na pohađanje toga programa protuustavno i u suprotnosti s navedenim odredbama. Spolni odgoj neminovno prenosi sustav vrjednota i zbog toga treba postojati

mogućnost izbora. Dakle, mi nismo protiv zdravstvenoga i spolnoga odgoja, ali je ovakav sadržaj i način uvođenja u škole za Hrvatsku poguban.

Hrvatski biskupi su se o tim pitanjima jasno očitovali, pa tako u svojemu priopćenju sa 45. plenarnoga zasjedanja HBK-a, kažu: „Neprofesionalan i nedopušten pristup ovom ozbiljnom pitanju biskupi drže krajnje zabrinjavajućim te pozivaju Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na dosljedno poštovanje pozitivnih europskih, međunarodnih te hrvatskih zakona i drugih pravnih akata…

Biskupi također pozivaju sve katoličke roditelje da se osobno informiraju sa sadržajem Kurikuluma – te izražavaju svoju podršku onim roditeljima, vjeroučiteljima i ostalim prosvjetnim djelatnicima koji podižu svoj glas u obranu svojih prava i dostojanstva vlastite savjesti.“ (15. studenoga 2012.)

Dragi roditelji, budite svjesni pokušaja tog iznimno teškog prevrata u odgojno-obrazovnome procesu hrvatskoga školstva i učinite sve da vaše dijete dobije ispravan odgoj u školi kojoj ga povjeravate.

Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije

Više na: www.hbk.hr ili na http://www.zg-nadbiskupija.hr

kako kaže milanović
http://youtu.be/eUSM9exHVW0

luka

Tko je glasao

@Luka

Uvijek stojim iza svojih riječi i nije mi problem pojasniti vlastiti stav. Pošto na pristojan način tražiš argumente, dužan sam ti ih podastrijeti.

U svojoj kritici biskupa sam upotrijebio tri kvalifikacije - laž, insinuacija i manipulacija. Za svaku imam određeno pokriće. No prije toga, važna napomena.

Biskupima pripisujem sve što je "s njihove strane" izrečeno ili napisano, neovisno je li to irekao ili napisao neki biskup, neka njihova organizacija ili udruga Grozd. Ovo zato što sam duboko uvjeren da upravo oni stoje iza djelovanja te ponekad mistične udruge. Mistične zato što je vrlo teško doći do relevantnih podataka o toj udruzi, prije svega o članstvu, upravnim tijelima i izvorima financiranja.

Sad krenimo redom pojašnjavati kvalifikacije:

1.-Laž
-nije istina da je za uvođenje "uobičajena procedura" bilo kakva javna rasprava - argument, nije je bilo ni kad je uveden npr. vjeronauk

-nije istina da je program "protivan vrijednosnom sustavu većine roditelja" - argument, nema relevantnih pokazatelja da je tomu tako dok ih ima da je istina drugačija (većina građana ne podržava neke od biskupskih stavova)

2.-Insinuacija
-"niječe i zanemaruje neke temeljne općeljudske vrijednosti" - bez ikakvog pojašnjenja se daje vrlo teška kvalifikacija koja je netočna

-netočno je da se programom "promiče" pornografija i homoseksualnost i djecu "potiče" da masturbiraju

-u dijelu "JE LI VAM SVEJEDNO" se sugerira da će djeca biti učena onome iz pitanja "na načine" koji ne stoje - neće biti tako učena

3.-Manipulacija

-prikazivanje pomoćne literature za nastavnike kao nešto namijenjeno djeci i selektivno izvlačenje nekoliko rečenica radi pojačavanja dojma

-"pokušati preodgajati vaša djeca" - teška kvalifikacija za koju je prvi uvjet da su djeca po ovim pitanjima već odgojena (no nisu jer se prvi put susreću s ovakvim sadržajima).

-"te pozivaju Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na dosljedno poštovanje pozitivnih europskih, međunarodnih te hrvatskih zakona i drugih pravnih akata…" - podrazumijeva da se vlada i ministarstvo toga ne drže - što nije točno

-iako u dnu stoji rečenica s biskupskog zasijedanja kojom se "katoličke" roditelje poziva da se osobno informiraju o kurikulumu, udarno i prevladavajuće je imperativ "ZATO JE VAŽNO" u kojem nikakve upute o prvo informiranju nema već se roditelje pokušava odmah gurnuti u "akciju"

Moglo bi se još puno toga nabrajati i još više, dublje i opširnije analizirati. Moglo bi se sad citirati i odgovor MSZOS-a s njihovom analizom letka, ali mislim da nije potrebno.

Činjenica je da se iznošenjem nekih neistina, prenaglašavanjem i djelomice iskrivljavanjem pojedinih istina te sugeriranjem da će se dogoditi nešto što nikako neće pokušava u javnosti stvoriti krivi dojam i izazvati biskupima poželjna reakcija javnosti.

Pri tome ni jednog trenutka ne treba izgubiti iz vida najveću biskupsku manipulaciju, onu o pretvaranju statističkog broja vjernika u konkretnu podršku konkretnim stavovima biskupa. Istina je da nijednom anketom do sada nije većinski podržan niti jedan bitan svjetonazorski stav biskupa (rad nedjeljom, stav o pobačaju, stav o MPO). Zbog toga se, uvjeren sam, odustalo i od akcije prikupljanja potpisa za referendum o ovakvom zdravstvenom odgoju.

Za cjelovito pojašnjenje svakog mog stava u odnosu na položaj i djelovanje KC u hrvatskom sekularnom društvu ovdje nema dovoljno ni prostora ni vremena niti je svrhovito u raspravama tipa koji pogotovo u posljednje vrijeme prevladava na Pollitici. No nadam se kako sam barem tebi uspio na pogodan način, u dovoljnoj mjeri i dovoljno konkretno pojasniti osnovno što mislim oko toga. Za neke druge, kod kojih mislim da ne bi ni imalo svrhe, ne bih se toliko trudio. Imam, naime, goste i zbog toga premalo vremena za širu i detaljniju elaboraciju.

B-52

Tko je glasao

Demanti

Konačno odlična osnova za razgovor, ajmo od 1. točke

Po crticama:
-javna rasprava se odvija kada postoje relevante snage koje se osporavaju neku odluku, za uvođenje vjeronauka nisam siguran da nije bilo javne rasprave, niti da je onemogućena

1.-Laž
-nije istina da je program "protivan vrijednosnom sustavu većine roditelja" - argument, nema relevantnih pokazatelja da je tomu tako dok ih ima da je istina drugačija (većina građana ne podržava neke od biskupskih stavova)

-Postoji više nego relevantan podatak;
rezulatat je bio 88,72% za GROZD, a 11,28% za Forum
dakle većina (i to znatna) roditelja (ne biskupi...) podržava GROZDov program.

Kako to znamo?
Ministar Primorac uveo je eksperimentalno kontrolno razdoblje (sve uklučenje škole i rezultate možeš vidjeti na http://dokumenti.ncvvo.hr/ZOO/zoo-2dio.pdf ) u kojem je roditeljima da na izbor hoće li im djete pohađati Teenstar (predlagatelji predvođeni GROZDom) ili program Foruma za slobodu odgoja (člana koalicije homoseksualnih i feminističkih udruga).

->Pointer

Tko je glasao

Kad je uvođen vjeronauk,

Kad je uvođen vjeronauk, doista nije bilo nikakve javne rasprave. A promjena je bila golema, puno veća nego sad ova.

Što se tiče Teenstar programa, radi se o jednoj vrlo spretnoj manipulaciji. U prvi je plan stavljena apstinencija i suzdržavanje od bilo kakvih seksualnih aktivnosti uz istovremeno insinuiranje da konkurentski program djecu potiče na isto. Drugačiji odabir roditelja bi bio ravan čudu.

Naime, osim možda nekakvih ekstrema, nema roditelja koji želi da mu dijete rano stupi u seksualne odnose. Možda kod nekih koji imaju mušku djecu, ima roditelja koji bi se ponosili da im se sin rano"dokaže" ali za one sa ženskom djecom je nezamislivo da bi tako nešto priželjkivali. Postaviti stvar kao dilemu "jeste li za to da vam se dijete seksa ili ste za to da apstinira dok ne odraste", garancija je rezultata koji se dobio.

Međutim, ovaj program nema veze s mojim tvrdnjama u gornjem komentaru. Ja mislim na biskupske stavove o ovom programu, prije svega o neprirodnosti homoseksualnosti, tj. da je ona bolest i da homoseksualci nisu "ravnopravni" ostalima.

Također, nema istraživanja o stavovima roditelja o programu ovog spolnog odgoja pa je već samim tim neistinita biskupska tvrdnja da su oni protivni vrijednosnom sustavu većine roditelja. Naime, uopće nema istraživanja o "vrijednosnom sustavu rodtelja". Mi ozbiljni ljudi znamo kako se definira i istražuje "vrijednosni sustav" pa je vrlo pretenciozno zaključivati o tome kakav on jest ili nije. Na pojedinim pitanjima koja jesu istraživana (stav o pobačaju, stav o MPO), pokazalo se da je "vrijednosni sustav" većine građana drugačiji od biskupskog.

B-52

Tko je glasao

Izbori

Vratimo se replici prije;

Napisao si:

nije istina da je program "protivan vrijednosnom sustavu većine roditelja" - argument, nema relevantnih pokazatelja da je tomu tako dok ih ima da je istina drugačija (većina građana ne podržava neke od biskupskih stavova)

I svrstao si to pod očitu laž.
Ja sam napisao što je izvor te tvrdnje.

Tvoj odgovor je:

Što se tiče Teenstar programa, radi se o jednoj vrlo spretnoj manipulaciji.

Dakle u replici (http://pollitika.com/rece-i-ostade-ziv#comment-405497) si jasno razdvojio laži, insinuacije i manipulacije;
Za ovo sam mislim prikazao da nije laž i citirao sam te da smatraš da je to manipulacija.
Smatram dakle da si u kontradikciji s svojom replikom.

Također, nema istraživanja o stavovima roditelja o programu ovog spolnog odgoja pa je već samim tim neistinita biskupska tvrdnja da su oni protivni vrijednosnom sustavu većine roditelja.

Mislim da upis djece na program GROZDa jasno govori o vrijednosnom sustavu.

Rezultati izbora vrijedniji su no rezultati predizbornih anketa.

->Pointer

Tko je glasao

Kod ovih je stvari važna

Kod ovih je stvari važna preciznost, kako izražavanja tako i mjerenja.

Kad netko kaže da zastupa stav "većine roditelja", argument o tome da se za Teenstar program opredijelilo cca 1200 roditelja nema nikakvu težinu.

Da bi tvrdnja stajala.morala bi uporište imati u vjerodostojnom metodom provedenoj anketi. I ti ćeš se sigurno složiti da opredjeljenje cca 1200 roditelja nikako ne možemo nazvati "većinom roditelja". Tu je čak manje upitan broj roditelja, sporna je sama metoda i uzorak. Naime, roditelji djece tog uzrasta nikako ne predstavljaju reprezentativni uzorak "svih roditelja". Kome je bliskija statistika i metode ispitivanja javnog mijenja, znat će o čemu govorim.

Ovo je vrlo jak argument protiv biskupske tvrdnje, čak i kad zanemarimo promidžbu samog programa i psihologiju roditelja djece te dobi. Upis djece na program Grozda jasno govori o vrijednosnom sustavu samo njihovih roditelja, nikako svih. Dakle, ipak je riječ o lažnoj tvrdnji.

B-52

Tko je glasao

Uzorak

Naime, roditelji djece tog uzrasta nikako ne predstavljaju reprezentativni uzorak "svih roditelja".

Radi se o roditeljima djece raznih uzrasta.

Argumentacijski put smo iscrpili, ukoliko rezultate eksperimentalne faze ne smatraš dovoljno dobrim uzorok (bolji nisu ponuđene) za izrečene tvrdnje teško da te mogu uvjeriti u daljnje tvrdnje.
Smatram da će svatko tko nepristrano ovo pročita stati na moju stranu (o ovoj stvari).
Neću više pisati po ovom dnevniku.
Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Na tvoje "smatranje" ionako

Na tvoje "smatranje" ionako ne mogu utjecati.

No zbog čitatelja još jednom, roditelji djece koji su odlučivali u eksperimentalnoj primjeni dva programa nikako ne mogu biti reprezentativni uzorak pa rezultat ni izbliza ne može biti odraz mišljenja "svih roditelja".

Istraživanje stavova javnog mijenja ima vrlo precizna pravila, metode i načine formiranja uzorka. Zato svaki na drugi način dobijeni rezultat se nikako ne može uzdizati na razinu općeg i relevantnog za ozbiljne analize.

I ja mislim da smo iscrpili sve argumente, netko prije a netko kasnije, i rekli sve što treba reći. Tko se imalo razumije u problematiku, znat će odvagnuti argumente.

B-52

Tko je glasao

oh my god

-Postoji više nego relevantan podatak;
rezulatat je bio 88,72% za GROZD, a 11,28% za Forum
dakle većina (i to znatna) roditelja (ne biskupi...) podržava GROZDov program.

Kako to znamo?
Ministar Primorac uveo je eksperimentalno kontrolno razdoblje (sve uklučenje škole i rezultate možeš vidjeti na http://dokumenti.ncvvo.hr/ZOO/zoo-2dio.pdf ) u kojem je roditeljima da na izbor hoće li im djete pohađati Teenstar (predlagatelji predvođeni GROZDom) ili program Foruma za slobodu odgoja (člana koalicije homoseksualnih i feminističkih udruga).

Ovdje si samo pokazao da imaš opakih problema s donošenjem zaključaka. Očito nisi imao tijekiom školovanja vrstu test pitanja o uzočno poljedičnoj vezi (to su ti ona pitanja s dvije tvrdnje i upitom da li su točne ili netočne odnosno jesu li povezane ili nisu; op.a.).

Sad ti meni lijepo pokaži u citiranom linku gdje se to spominje navedeni postotoci od od 88,72 i 11,28 %.
O nerazumijevanju metodike i pojma eksperimentalni program drugom prilikom.

Tko je glasao

Račun

Ne ove objede o školovanju neću odgovoarati.

Sad ti meni lijepo pokaži u citiranom linku gdje se to spominje navedeni postotoci od od 88,72 i 11,28 %.

Nakon ovog pitanja mogao bi dovesti u pitanje Vaše školovanje.
Elementarna matematika
Dakle ukupno 1410 učenika (1251 GROZD, 159 Forum)
88,7% naprema 11,3%
sve vidljivo u tablicama

Sad ti meni lijepo pokaži u citiranom linku gdje se to spominje navedeni postotoci od od 88,72 i 11,28 %.

Nigdje se ne spominje no svakome tko je završio OŠ (sa ili bez zdravstvenog odgoja) uz koju minutu čitanjaq i jednostavne računske operacije ne bi smjelo biti problem doći do ovih brojki.

->Pointer

Tko je glasao

Nije zvaka za pseudoznanstvenika

Nakon ponovljenog Vaseg komentara opet vrijedi prethodni upis.

Tko je glasao

Pravovremenost

Ti su sadržaji najavljeni još početkom godine i onda je bilo pogodno vrijeme za pozive na raspravu. Ili mi je izblijedilo u sjećanju ili se nije ni dogodilo, ne pamtim da je već tad pokrenuta ofenziva u kojoj bi se tražila javna rasprava o sadrćajima. A tad je bilo pravo vrijeme.

Biskupi su zakasnili, ne znam zašto ali jesu.

Program je izrađen i objavljen tek 29. rujna, dakle mjesec dana nakon što je uveden (!?), i nakon što su sve škole donijele Plan i program rada škole za ovu školsku godinu u koji su trebale uključiti program (razervirati dio satnice) zdravstvenog odgoja – bez da su ga prethodno vidjele.

Postoji agencija za vanjsko vrednovanje koje je zadaća evaluacija svih školskih programa. Otkuda unaprijed nepovjerenje da ista neće obaviti posao za koji je nadležna?

I što ako ta agencija ukaže na slabosti tog programa?

Niti jedna od tvrdnji u vezi kurikuluma nije točna. Niti jedna od tvrdnji, i insinuacija, o tome što će djeca doista učiti - nije točna.

Danas je Štulhofer i sam rekao da ne zna točno što će predavači govoriti djeci!?

->Pointer

Tko je glasao

Pa normalno je da Štulhofer

Pa normalno je da Štulhofer ne zna što će se govoriti djeci, ne pravi se vidovit kao biskupi i grozdovci koji kao znaju.

Ako Agencija ocijeni da nešto ne valja, mijenjat će se. Tako to ide.

I, program jest izrađen i objavljen kao što si naveo ali ja sam napisao "najavljen". Bilo je dovoljno vremena za pokrenuti i voditi raspravu o sadržajima koje bi trebalo posredovati. Kako je to izostalo, tvorci su napravili kako misle da je najbolje. Nije prihvatljivo sad lagati o sadržajima kako bi se rasprava vratila na početak.

B-52

Tko je glasao

pa kaj je drustvo zamorac a

pa kaj je drustvo zamorac a djeca oni najvazniji zamorci da bi se drzavne institucije vjezbale?

Ako Agencija ocijeni da nešto ne valja, mijenjat će se. Tako to ide.

ono su placeni da rade posoa dobro a ne da isprobavaju... ako ne znaju sto treba napraviti bolje da ne rade nista... i krenu raditi ono za sto su sposobni

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Najava

Pa normalno je da Štulhofer ne zna što će se govoriti djeci, ne pravi se vidovit kao biskupi i grozdovci koji kao znaju.

Da, ali izražavaju opravdanu bojazan jer je preporučena literatura kojoj su autori vrlo definiranih stavova prema homosexualizmu, masturbaciji i prostituciji

I, program jest izrađen i objavljen kao što si naveo ali ja sam napisao "najavljen".

Ako tu ne vidiš ništa sporno, u redu (smatram da onda to nije dobar put u široku javnu raspravu).
Moja je sumlja (smatram iz navedenog opravdana) da je željelo na brzinu proturiti program kako bi se izbjegla široka javna rasprava.
Mogu si tek misliti kakva bi bila tvoja reakcija da je GROZD prosvjedovao protiv "najave" uvođenja zdravstvenog odgoja.

->Pointer

Tko je glasao

Grozd nije prosvjedovao

Grozd nije prosvjedovao protiv uvođenja isključivo zato što je materijalno zainteresiran za uguravanje vlastitog programa. U onom pokusnom periodu, danas je rečeno kod Stankovića, za teenstar program su kasirali cca 150.000,00kn.

Ako se dobro sjećam, izrazili su nadu da će povjerenstvo "uzeti u obzir i njihov program koji je svojevremeno pobijedio na natječaju ministarstva".

Sad kad je očito da od toga ništa, prosvjeduju sve u šesnaest.

Inače, mislim da se "proturanje na brzinu" ne radi na način da početkom godine nešto najaviš a krajem uvedeš.

Zanima me i na temelju čega zaključuješ da biskupi "izražavaju opravdanu bojazan" za ono što će se govoriti djeci. Laganje, insinuiranje i manipuliranje kurikulumom je daleko više od toga.

B-52

Tko je glasao

Prosvjed

GROZD nije prosvjedovao jer je ZA uvođenje zdravstvenog odgoja.
Počeo je s protestima kada je izašao kurikulum (tek u rujnu).

Ako se dobro sjećam, izrazili su nadu da će povjerenstvo "uzeti u obzir i njihov program koji je svojevremeno pobijedio na natječaju ministarstva".
Sad kad je očito da od toga ništa, prosvjeduju sve u šesnaest.

Tako je, i ima li tu nešto nelogično?
Program se provodio, roditelji su VEĆINOM odabirali teenstar program.
Glede objeda o financiranju ministarstvo je raspisalo natječaj na kojem je i druga strana Forum za slobodu odgoja također "prošlo" i dobilo sredstva.

Inače, mislim da se "proturanje na brzinu" ne radi na način da početkom godine nešto najaviš a krajem uvedeš.

Recimo Vlada je na početku godine najavila rezove;
kada su sindikati u HŽu trebali početi s prosvjedima?
Čim je Kukuriku koalicija došla na vlast?
Čim su najvili rezove općenito?
Ili kada im je istekao kolektivni ugovor?

http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/sindikati-hzmo-a-najavlj...

Tako da bi osobno (iako podržavam GROZD) smatrao besmislen prosvjed pri najavi uvođenja zdravstvenog odgoja.

->Pointer

Tko je glasao

Koji roditelji?!

Program se provodio, roditelji su VEĆINOM odabirali teenstar program.

Mene kao roditelja nitko nikad nije ništa pitao, niti oko teenstar programa, kao uostalom niti oko ovog Kurikuluma. Ne pitaju me niti što mislim o ostalim školskim programima...

Ne znam odakle ti tvrdnja kako su roditelji prihvatili teenstar program, i to još većinom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

2009

Vrlo je egzaktno; Govorimo o eksperimentalnom razdoblju 2009. godine kada su paralelno ponuđeni program Teenstar (predlagatelji predvođeni GROZDom) i program Foruma za slobodu odgoja (člana koalicije homoseksualnih i feminističkih udruga) i rezulatat je bio 88,72% za GROZD, a 11,28% za Forum.
Više od postotaka želim naglasiti da sam za mogućnost izbora kao 2009.

->Pointer

Tko je glasao

Tko je to izglasao i gdje?

Tko je to izglasao i gdje?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Eksperiment

Smatram da pitanje nije na mjestu, no svakako ću odgovoriti;

Isto kao i uvođenje ovog programa; Vlada na čelu s Ministarstvom;
danas Jovanović, tada Primorac

Sve podatke o kontrolnom razdoblju imaš na:
http://dokumenti.ncvvo.hr/ZOO/zoo-2dio.pdf
Zar je tako teško svoje argumente potkrijepiti ili tuđe osporiti?

Dakle roditelji su u eksperimentalnom razdoblju (manji broj škola svih profila) imali ponuđene programa, no ova vlada odlučila se na eksperiment uživo.

->Pointer

Tko je glasao

isto ?

Da li su plan i program koji je ponudio Primorac istovjetni ovom koji je ponudio Jovanović ?

Nema razlika ?

Koliko ja shvaćam niti jedan program zdravstvenog odgoja koji se dotiče seksualnog bića homo-sapiensa ( a koji ne polazi od objavljene istine da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko. ) neće zadovoljiti biskupe , naročito Bozanića.

Tko je glasao

Postaješ nervozan...

Zašto bi mi pitanje bilo neumjesno?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

P.S. Bilo bi krasno da su

P.S.

Bilo bi krasno da su biskupi istim žarom i energijom zahtijevali javnu raspravu prije uvođenja vjeronauka u obrazovne ustanove.

Istinski demokrati bi to napravili, bez obzira što se uvodi ono što je u njihovom interesu. No biskupi nisu nikada bili niti će biti demokrati pa izvještačeno i licemjerno zvuči njihovo zazivanje demokracije.

B-52

Tko je glasao

Sm, Tko se cijelo vrijeme

Sm,

Tko se cijelo vrijeme kampanje koristi lažima, ne libeći se zloporabe čak i mjesta poput oltara, teško će biti doživljen kao iskreni pozivatelj na bilo što.

Cjelo vrijeme pišeš o lažima kojima se služe Biskupi. Pratim tok komunikacije no nisam uočio gdje si naveo te laži. Daj mi ukaži na jedan tvoj komentar gdje si ti citirao barem jednu laž, i zbog čega je to laž.

Tko je glasao

ne znam

@luka
Da li sam normalan ili ne nemam pojma. Ali još dobro vidim čitati i pisati za razliku od tebe.
Bez zamjere pročitaj još jednom moj komentar.

Očito je Papa ima dobre učitelje na polju antropologije. Tu prije svega mislim na Alfreda Rosenberga i Paula Josepha Goebbelsa kao glavne propagandiste arijske antropologije.

Gdje sam ja tu usporedio Bozanića sa navedenima ? Ako je tebi Papa Bozanić onda ti ja tu nemrem pomoći. U srdžbi i strahu čovjek vidi svašta.
Stoga ne sumnjaj u moju normalnost, već u svoje umijeće čitanja s razumijevanjem.

Tko je glasao

nije nego

boltek,

Bozanić sluša Papu i rabi tu filozofiju o kršćanskoj antropologiji.
Vrlo poznata stvar odjenuta velom kršćanstva. Očito je Papa ima dobre učitelje na polju antropologije. Tu prije svega mislim na Alfreda Rosenberga i Paula Josepha Goebbelsa kao glavne propagandiste arijske antropologije.

možeš ti i bolje

luka

Tko je glasao

Ne vidim što je to Božamić krivo rekao.

Istaknuo je pravo na vlastiti stav, te u drugom djelu iznio vlastito uvjerenje, tj vjerovanje.
Ako bi ti to zabranio skupa s ovim koji su te pozitivno ocijenili, znači da dolazi vrijeme za pokret otpora.

Tko je glasao

Mreža laži

Svako ima pravo na vlastito mišljenje i izražavanje istog. Amen.

Ali posvećenje muzeja evolucije od strane Rimske katoličke crkve se zbilo, zasigurno ne bez znanja Kaptola.
To je isto izražavanje mišljenja, ali i djelo. (Blagoslov je čin !)
Bozanić, Nadbiskup zagrebački, može imati svoje mišljenje i izraziti ga privatno bilo gdje, ali u propovijedi ne, jer ona je isto tako djelo (čin).

Djelovanje ljudi ograničeno je pravima , i nije dozvoljeno djelovati na način da remetiš ili prisvajaš prava drugih ljudi , pogotovo ne prava države, koja je pak jedina ovlaštena ograničavati djelovanje ljudi koje zadire u nečija prava.

Ono oko čega se sporimo, zapravo je osporavanje tisuče godina stare crkvene (teističke) tradicije da se dogme ne propitkuju i analiziraju i pokušaja crkve da se znanosti ospori mogućnost na širenje ideje o preispitivanju dogmi.

Čudi me da se naši presvjetli dogmatici (kako ih drugačije nazvati) koriste sva "čuda" tehnologije zasnovane za znanosti, i ne boje se pasti preko ruba zemlje u beskrajni ponor, te osporavaju samo one djelove iste znanstvene misli koje se kose sa ključnim (po vjeru) dogmama.

moglo bi se o tome koliko god hoćemo -----

Tko je glasao

Pričanje pizdarija

Svako ima pravo na vlastito mišljenje i izražavanje istog. Amen.

Ali posvećenje muzeja evolucije od strane Rimske katoličke crkve se zbilo, zasigurno ne bez znanja Kaptola.

Naslov ti je "reče i ostade živ". Ne nalazim ništa sporno ni zabranjeno u onome što je izjavio.Ako te buni posvećenje muzeja i suprotnosti djelovanja naslov i naglasak tvog pamfletića je trebao biti sasvim dtugačiji.

Djelovanje ljudi ograničeno je pravima , i nije dozvoljeno djelovati na način da remetiš ili prisvajaš prava drugih ljudi , pogotovo ne prava države, koja je pak jedina ovlaštena ograničavati djelovanje ljudi koje zadire u nečija prava.

wow, govor i javni nastup je ograničen pravima??? Bravo, bravo..... jebote imamo ode i nove hitlere. I on je sve radio zakonski. Dečko , zadireš u ustav jel ti to jasno? Tebi i ovim budalama koje su ti dale plus za ovu umotvorinu.

Tko je glasao

jedno pitanje

zbog čega crkvu u Hrvata smeta novi zdravstveni odgoj a ne smeta ju pederluk koji vlada među nekim svećenicima? što nije pederluk puno gori od homoseksualizma? homoseksualci i lezbijek nikome ne smetaju, nikoga ne ugrožavaju, nitko od njih ne nosi teške psihičke posljedice kao djeca koje je pipao svećenik. nigdje u Bibliji ne piše kako je Isus pipao djecu, jednio se u apokrifnim evanđeljima spominje kako je ljubio Mariju Magdalenu.

w. ;)

Tko je glasao

stotinu cvjetova

walpurga,

minus kao v ili k (...kuća), jer zloupotrebljavaš slobodu govora i neheteroseksulani odnos, jedan od stotinu seksualnih cvijetova nazivaš pederlukom
razumijem da je to izrečeno kao neka vrsta moralne kritike, ali zar ne bismo već trebali početi koristiti modernije termine;
stupido kao kajin
brz kao čačić
borac kao bernardić
inovativan kao mudrinić
poduzetan kao nadan
antiprotivan kao abveršek
multitasking kao ostojić
multipractique kao pusić
nevin kao horvatinčić
pošten kao mamić
dosljedan kao jovanović

luka

Tko je glasao

Mutavost

Mislim da se sasvim lijepo vidi što je walpurga željela reći, te zašto homoseksualne afere svećenika, ljudi od povjerenja zavjetovanih na celibat kojima su povjerena djeca radi duhovnog nauka naziva pederlukom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

pa sto se onda ne bunis

pa sto se onda ne bunis protiv toga vec nalazis kao i svi drugi sasvim drugu temu i djelovanje na koju imas primjedbu?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci