Tagovi

«Razvojno sredstvo» je zapravo štetno sredstvo iz prošlosti

Neugodno iznenađenje novim načinom rada sudova pri naplati sudske naknade
Nakon desetak dana od slanja tužbe poštom sudu građanin je dobio rješenje suda koje ga obvezuje da uplati sudsku naknadu u roku osam dana od primitka rješenja te da sudu vrati rješenje uz koje treba priložiti potvrdu o uplati.
Na rješenju, veličine A4 formata, s obostranim ispisom teksta, su navedeni podatci koje je potrebno napisati na uplatnicu, a uplatnice nema.

Nemoralno i nepravedno
Zahtjev suda je nemoralan i nepravedan jer traži uplatu sudske naknade unaprijed, a predmet će se rješavati godinama, pa naknada postaje daleko skuplja zbog kamata na angažiran novac unaprijed. Ali zakonodavca to ne brine.
Nemoralno je i nepravedno da sudsku naknadu plaća onaj koji traži zaštitu od države i koji je već oštećen, a ne onaj koji će biti sankcioniran.
Nemoralno je i nepravedno da građani za brojne slučajevi sudskih postupaka do kojih je došlo zbog loših zakona i lošeg rada (izostanka rada) subjekata javnog sektora uopće plaćaju bilo kakvu sudsku naknadu.

Organizacijski propusti, maltretiranje građana, nepotrebni rad suda i nepotreban trošak proračuna
Komunalna poduzeća i dobavljači ne traže da im se dostavi potvrda o uplatama uz račun. Znači može se poslovati i bez čina kojeg zahtijeva sud.
Sve organizacije koje imaju brojne uplate već mnogo godine imaju elektronsko i automatsko knjiženje pristiglih uplata, a operativno imaju izvješća o nerasknjiženim uplatama te dugu stranaka. To je najjeftiniji način rada. Svaki drugačiji način rada je skuplji i nepotreban rad.

Ali sud to ne brine. On živi u svijetu izvan brige o troškovima i konkurentnosti. On je vlast.
Šteta što šteti svima oko sebe.
Zahtjev suda ima za posljedice štete samom sudu. On nepotrebno opterećuje sud s dodatnim radom i to samo zato jer netko tko je propisao postupak ne razumije što radi, ili pak razumije pa svjesno čini štetu građanima i državi. Trošak radnih sati na sudu će se povećati, a proračun više izdvajati ili će se povećati kašnjenje predmeta.
Brojevi koji sud traži da se upišu na uplatnicu ukazuju da se informacijski sustav – šifarski dio nalazi u prapočetcima.

Zahtjev suda građanima oduzima vrijeme od života i stvara troškove kupovanja uplatnice, koverte i poštarine-minimalno obične preporuke, te ih ostavlja bez dokumenta na temelju kojeg su platili.

»Razvojni korak» iz prethistorije konkurentnosti
A «novi način rada» povezan sa sudskom naknadom država čiji su građani siromašni i čije se siromašenje nastavlja uvodi u praksu u 2015-oj? HM? Što reći o takovim «upravljačima»?

Normalno rješenje
Ako sud uopće mora poslati rješenje o uplati, to mora biti zajedno sa prvostepenim rješenjem – i to onda mora biti ispunjena uplatnica, na čijoj će poleđini, dijelu koji ostaje kao potvrda građanu biti odštampani elementi rješenja o uplati, a tome se moraju prilagoditi zakoni. Pri tome trošak će platiti onaj koji je izgubio spor, a ne onaj koji je od suda tražio zaštitu.

Naravoučenije
1. Nije svaka promjena razvojna. Ima i onih koji izazivaju regresiju, degradaciju, destrukciju.
2. Nije svaka razvojna promjena optimalna.
3. Nekada dobro organizacijsko sredstvo danas zbog razvoja tehnike i znanja može biti štetno.
4. Dio promjena zakona u državama koje sebe smatraju demokratskim i kapitalističkim, ne odgovara demokratskim i kapitalističkim konceptima i načelima.
5. Među promjenama u zakonima i aktima javnog sektora ima mnogo nepotrebnih i štetnih.
6. Loša promjena čini štete sve dok se ne promijeni.
7. Loša promjena zahtjeva novu promjenu za čije uvođenje nastaju novi troškovi.
8. Loše promjene smanjuju resurse za razvoj države.
9. Loše promjene siromaše građane i državu.

Tisuće "razvojnih sredstava" koja su postala sastavni dijelovi zakona i organizacija iz javnog sektora trajno i nepotrebno uništavaju resurse građana, poduzetnika i države.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci