Tagovi

Razvoj biračke misli - od majmuna do majmuna

Predizborno promišljanje o smislu svega

1. Opća opasnost
Trenutak nakon što sam počeo pisati ovaj dnevnik čulo se, osim uobičajenog podnevnog pucnja iz gričkog topa, sirena sa svojim uvijek neugodnim zvukom od kojeg se svaki put naježim Zvuk koji se danas čuo je onaj jednolični ton u trajanju od 60 sekundi koji označava prestanak opasnosti. Prestanak opasnosti? Pitam se samo koje opasnosti i tko to misli da je ikakva opasnost prestala? Eto, datum izbora se neumoljivo približava i označavanje prestanka opasnosti je vjerojatno zadnja stvar koja je ovu nedjelju trebala biti označena sirenom, zvonima, talambasima ili trubljama.

Pretpostavljam da je neusporedivo primjerenije bilo označavanje barem opće opasnosti kao posjetnik da nevolja i dalje traje i da prava opasnost tek predstoji. Jasno, to je kad glasači pristupaju glasačkim kutijama. Nešto mi govori da ćemo opet doživjeti ono što je navodno snimljeno u crnoj kutiji prije nego što je Learjet 25, jedan od onovremenih najmodernijih minijaturnih mlaznjaka na svijetu, u siječnju 1977. godine zveknuo u brdo Inač iznad Kreševa: “Daj bolan da ja malo vozim!”.

Tako nam Bog pomogao!

2. Od singularizma do pluralizma
Vjerujem da bi bilo dobro u ovo vrijeme predizborne opasnosti da se malo prisjetimo povijesnog razvoja birača kao političkog čimbenika i temelja demokracije:
(demokracija - iz grčke riječi δημοκρατíα, koja pak dolazi od δημος, što znači "narod", i κρατειν, što znači "vladati", te sufiksa íα. Dakle, doslovno "vladavina naroda")

Naravno, najprije nije bilo ničega, a onda je nastao čovjek kojeg je po nekima stvorio sam Bog na svoju sliku i priliku, a po nekima ga je ponešto kasnije stvorio engleski znanstvenik i prirodoslovac Charles Robert Darwin (na sreću ne na svoju sliku i priliku). Ono što je bila nuspojava stvorenoga čovjeka i njegovog načina života je bila potreba da se reguliraju međuodnosi unutar čopora i odnosi s drugim čoporima. Eto tu je nastala politika gotovo sigurno prije “najstarijeg zanata” (no obzirom na općepoznate sličnosti nije ni važno tko je prvi). Prvi političari su bili oni najjači i najsposobniji koji su na sebe uzeli teško breme da odlučju o životu u čoporu i uz put priskrbe ponešto za sebe, što privilegija, što materijalnih dobara, što najboljih komada (bilo mužjaka, bilo ženki)

Takav primordijani sustav je bio apsolutno JOT. Što bi gazda poglavica rekao to bi bilo tako, a ako bi netko imao neku primjedbu dobio bi toljagom i pojeli bi ga na prvom sljedećem nedeljnom ručku. Izbori bi se odvijali tako da bi se ovaj od primjedbi izmaknuo toljagi i svojm toljagom glasao starog ravno posred čela. Jasno, osim promjene vlasti na jelovniku bi bilo nešto tvrđe meso (tu, iz praktičnih razloga nastaje juha).

To su bila stara dobra JOT vremena gdje se znalo što i kako. Nevolje su počele kad se čopor uvećao i kad je postalo nemoguće jednoj osobi upravljati takvim kompleksnim čoporištem. Tu sežu počeci demokracije gdje se broj vladajućih povećava i eventualno protivljenje gazdi ne znači završetak u loncu već često ima utjecaja na čoporsku politiku. Jasno da onovremeni pojam naroda oliti δημος (ne ovaj naš trogirski) je bio drukčiji i podosta restriktivniji. Tako na primjer žene nisu bile narod sve do nedavno i njihovo vladanje se baziralo na nečem drugom iz čega su izrasli današnji “unutrašnji” i “vanjski” poslovi te sama diplomacija i tajne službe.

Povećanjem kompleksnosti političkog aparata povećava se kompleksnost međuodnosa i od JOT-a nastaje JOt, zatim Jot i na kraju jot i tu se sve manje zna “tko pije, a tko plaća”. Kompleksnost sustava metastazira do mjere da vlast unutar čopora (što se u jednom trenutku preimenuje u država) ne uspijevaju obavljati sami pripadnici čopora i tu se stvaraju međučoporske organizacije tipa UN, UNESCO, UNICEF, ICROMOS, NATO, EU itd od kojih većina služi da nadzire rad onih drugih agencija ili organizacija koje opet nadziru rad ovih prvih.

Negdje usporedo, kako se povećava broj vladajućih, povećava se broj onih koji smiju i koji su čak pozvani da iskažu svoje mišljenje o politici čopora. Sve to raste u neviđene razmjere obzirom da nastaju enormne multičoporske tvorevine kontinentalnih dimenzija na kojima “sunce nikad ne zalazi”.

3. Alienokracija
(alienokracija - iz latinske riječi alienus, s raznim značenjima “pripadati drugima”, “otuđen”, “tuđi”, “stranac”, “ne pripadajući”, “neprijateljski” , i κρατειν, što znači "vladati", te sufiksa íα. Dakle "otuđena vladavina")

Dimenzije i oblik kojeg je sustav megačoporskog upravljanja dosegao dao je svakom pojedinom pripadniku čopora nevjerojatnu mogućnost da odlučuje o svim onim milijunima pripadnika tog čopora, a ako je pripadnik američkog ili vatikanskog čopora i o milijunima pripadnika drugih čopora. Nevjerojatna moć ravna božanskoj moći koja se može ostvariti samo jednim križićem na magičnom izbornom listiću.

Osjećaj moći je nevjerojatno sladak osim što je naše glasanje čisti privid obzirom da naš glasački listić u takvom čoporištu ima istu snagu i utjecajnost kao poruka u boci bačena u kanal Dunav-Sava ili među jegulje u Sargaško more. Desilo se da, za razliku od početka priče, više ne možemo vlastito nezadovoljstvo izraziti svom gazdi-poglavici dobrim udarcem toljage u piksu i time realno utjecati na čoporsku politiku. Nema tako dugačke toljage, a i na takvoj udaljenosti teško je biti precizan i, što je najgore od svega, nemamo povratnu informaciju da li smo ga dobrano tresnuli ili je kao žrtva stradao samo nesretni vodoinstalater koji se tu slučajno zatekao.

Doduše treba i gazdu shvatiti da obzirom na veličinu čopora i broj potencijalnih toljagaša ni kombinacija Matovinovićeve, Jambove i Milinovićeve tvrdoće glave ne bi to podnijelo duže od poluživota bozona iz premijerkinog mentalnog reaktora.

Isti gazde-poglavice pokušavaju negdje smanjiti svoju glavobolju i uvode razne eksperimantalne sustave gdje se pripadnicima čopora pojednostavljuje život time da im se moguće opcije filtriraju "na jednu ali vrijednu" ili se čak osnivaju zamjenske službe koje sve odluke obavljaju umjesto njih. No to su samo slijepe grane u općem razvitku čopora i u pravilu bez ikakvoga uspjeha.

4. Povratak na zemlju
Očito da jezgra cijelog sustava ima jednosmjerno centrifugalno kretanje koje je sve udaljenije i u potrebi da pokrije sve veće područje sve je razrijeđenije i fluidnije. Lako je zamisliva scena gdje prosječni pripadnik čopora oslonjen na toljagu promatra svemir o kojem je pozvan da odlučjue zdvojen imeđu ponosa što je na tako nešto pozvan i svijesti da je tako nešto besmisleno. Kod nekog će prevladati onaj prvi osjećaj ponosa i biti će sretan, a kod nekog će pravladati ovaj drugi osjećaj besmislenosti i prevare i teško da će se osjećati dobro, pogotovo što će ga se smatrati odgovornim za donešene odluke i odgovora na pitanja koja su preteška, nerazumljiva i besmislena. Gruba realnost je da prosječni čoporski pješadinac nije niti greškom u mogućnosti da odlučjue o mekroekonomskoj politici ili drugim makročoporskim radnjama.

Da, gdje su nestala ona dobra vremena čoporske demokracije gdje je rukovanje toljage bilo svima razumljivo i gdje je to rukovanje sigurno imalo utjecaja na poglavicu i bitne ili manje bitne odluke? Zanimljivo je da ga svi uvjeravaju da je upravo ovaj novi put onaj pravi u bolji život i da su upravo oni ono što njemu treba.

5. Povratak u čopor
Ako to svi kažu mora da je tako iako ne jenjava onaj crv sumnje koji tvrdi da bi možda ipak bilo bolje kad bi se poglavica vratio u čopor i kad bi dijelio ono dobro i loše sa svojim čoporom čime bi mu svakodnevne potrebe čopora bile stvarno vidljive i razumljive, a udarci toljagom razumno bolni.

Stvarno se pitam da li itko od potencijalnih poglavica nudi promjenu sustava gdje će zastupnik postati stvarni poznati zastupnik svojih glasača a ne netko na stranačkoj listi skrojenoj prema kriterijima koji su glasačima i njihovom čoporu apsolutno nevažni i koji će zastupati isto tako nevažne ili čak i protivne stavove? I kad već postavljam pitanja pitati ću da li itko kani vladati čoporom iz razloga koji nije da bi opet mogao vladati čoporom i koji neće sve nevolje zakopavati ispod nogu budućeg poglavice kako bi se čim prije mogao vratiti na tako željeno mjesto?

Komentari

http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/milanovic-ipak-hoce-linica-u-

jojjj kak me boli kičma ...

Provinciopolis

Tko je glasao

nacija za toljagu

Promatrajući našu demokraciju pod okriljem hdz-a i sdp-a te njihovih koalicijskih partnera koji su zastupljeni u vlasti, slobodan sam izreći da mi nismo za demokraciju. Mi smo narod za toljagu, jer što nam vrijedi demokracija kada nama vladaju osobe koje nemaju mozga, a imaju utjecaja, dok oni sa mozgom obično su bez utjecaja i medijski se ne vole eksponirati kao pametne osobe bez utjecaja. A za primat utjecaja se mora biti članom neke partije, bilo lijeve ili desne,zar ne?

Tko je glasao

Pa naš zastupnik Dragutin

Pa naš zastupnik Dragutin Lesar, ZNA SE, ha, ha, ha

Tko je glasao

Problem kod nas je sto se

Problem kod nas je sto se raznorazne stvari pa i one zivotno bitne uvijek izbjegavaju nazvati pravim imenom, a tragedija sto se u tome ustraje.

Kako je HDZ glavno pribjeziste "domoljublja", a taj isti HDZ prvi koje ce sve nacionalno bitno izdati bez po frke, isto tako je SDP pribjeziste za "pamet", koji ce sve pametno izdati upravo kao i ovi prvi i jos te u lice gledati.

Svakome je da bira je li mu primarno draze izdati pamet ili pak domovinu, s tim da ce htio ne htio u svakom slucaju izdati i jedno i drugo ma sto god izabrao.

Najvise me u srce pogode oni koji kazu da treba dobro promisliti prije izbora i s tim u svezi pametno izabrati (u nadi da ce bas njih koji na to pozivaju izabrati). Biti pametan u trenutku izbora znaci dovesti se u stanje krajnje rezignacije i beznada ili hiniti da se takvo sto ne vidi, a to je vec ono sto sam i naznacio na samom pocetku.

Tko je glasao

U socijalnoj antropologiji

U socijalnoj antropologiji termin čopor se ne upotrebljava kada se priča o ljudima, on se primarno koristi za opise interakcija unutar životinjskog svijeta. Ako pak govorimo o "primitivnim" oblicima socijalnih interkacija i organizacija do sada je utvrđeno da u takvim organizacijama nije postojala hijerarhija "odozgora prema dolje", dakle nije postojao vođa ili poglavica ili skupina koja je imala zapovjednu ili izvršnu moć (toljagu) kao ekskluzivno pravo. Slično su funkcionirali (i još uvijek funkcioniraju) američki indijanci ali i mnogi drugi. U tim ranim oblicima društvenog (obiteljske zajednice, klanovi, plemena...) organiziranja "stvari" su se zapravo rješavale konsenzusom. A "moć" pojedinca trajala je samo onoliko koliko je trajalo povjerenje grupe, s tim da ona u pravilu nije imala ništa sa fizičkom snagom, ili upotrebom nasilja unutar grupe u cilju ostvarivanja pozicija moći, a nije bila ni nasljedna. Tajna je ležala u povjerenju članova skupine da je ta osoba u stanju rješavati konflikate. Ključni kohezivni faktor je bilo međusobno povjerenje članova. Ali takav društveni oblik nikako ne može opisivati pojmom demokracija, jer taj pojam opisuje potpuno drugačiji društveni oblik. Ali shvatio sam što si želio reći.

"Stvarno se pitam da li itko od potencijalnih poglavica nudi promjenu sustava gdje će zastupnik postati stvarni poznati zastupnik svojih glasača a ne netko na stranačkoj listi skrojenoj prema kriterijima koji su glasačima i njihovom čoporu apsolutno nevažni i koji će zastupati isto tako nevažne ili čak i protivne stavove?"

Odgovor je jedostavan - on je suveren dok uživa povjerenje ili ako svoj suverenitet ostvaruje prisilom. Po prirodnom stanju stvari on sebe ne želi niti ukinuti niti mijenjati. Dakle, tvojim riječima, nije na "poglavicama" da mijenjaju sebe, nego na "čoporu" da mijenja ili "poglavice" ili pravila.

To je vremenski gledano dugačak i neizvjestan proces jer je povijest pokazala da čovjek vrlo teško i nevoljko mijenja postojeće društvene oblike (ako zanemarimo oblike bazirane na prisili upotrebom sile, vanjske faktore, osnosno nasilne promjene uzrokovane od strane drugih društvenih oblika), jer to u pravilu prdstavlja i korjenite promjene osobnih integriteta, odnosno svih dotdašnjih (ne)političkih ili (ne)religijskih vnormi i vjerovanja, odnosno sve ono što bismo nazvali pojmom "nevjerovatno" u datom trenutku. Proces je višegeneracijski, čak bih rekao epohalni.

Ali ako želite da se promjeni pojedini izborni model, to je puno jednostavnije. Nametnite u predizborno vrijeme strankama to pitanje (pitanje reprezentativnosti postojećeg modela) nametnite ga kao bitno predizborno pitanje (sad barem ima mogućnosti interakcije), i glasajte za onoga koji po vama daje najbolje odgovore. Ako ne možete pitanje namuetnuti sami, nametnite ga medijima, ako pak ne mogu ili ne žele mediji, mijenjajte medije... Ako se nište ne dogodi odmah, nastavite, čekajte ali ne odustajte! A do tada ostaje da se bavimo trivijama kao što su "kukuriku" i "kukulele". To je trenutno i nažalost naš "nivo".

Tko je glasao

Izborni sistem

Jako dobar upis. Dođite nam češće.
Slažem se da bi bilo jako dobro nametnuti temu promjene izbornoga sistema u ovoj izbornoj utrci kako bi barem za 4 godine imali poštenije i bolje izbore. Ovim načinom ne sastavljamo najbolji tim. Čak niti dobar. o tome smo leddevet i ja već pisali pa da se ne ponavljam
http://pollitika.com/antistranacki-dnevnik
Srdačan pozdrav
Splića

Tko je glasao

Teorija humanoidnih skupova

U socijalnoj antropologiji termin čopor se ne upotrebljava kada se priča o ljudima
Ispravno bi bilo rečeno "nije se upotrebljavalo" obzirom da nakon ne baš jako recentnih istraživanja socijalnogo ponašanja primordijalnih humaniidnih vrsta - "Heard Humanoid Teory and Sociological Enviroment" (pdf) uvedeno je u upotrebu upravo pojam "heard", odnosno "čopor". Navedena teorija donijela je novi posve originalni pristup razvoja čovječanstva u prapočecima i izazvala je brojne kontorverze u znanstvenim krugovima. Tu se, naravno, također posebno pogođena našla i crkva sa svojim standardno konzervativnim stavovima i sam papa Ivan Pavao II u neobičajeno dugom priopčenju se osvrnuo na navedenu teoriju upravo u svom prvom pastoralnom posjetu Hrvatskoj.

P.S. Pozivam sve da obavezno pogledaju (skinu) "Applied Antropoligical and Humanoid Research Review" (pdf - 9,4MB) objavljenjo 11.06.2007. Važnost teorije koju spominjem istaknuta je prigodno redizajniranom naslovnicom što je jamačno presedan u dugogodišnjem izlaženju.

leddevet

Tko je glasao

Darvinizam

@leddevet
Čuj kolega nisam mislil da si tako veliki ljevičar, s obzirom da si krernuo od Darvinove teorije o postanku vrsta. Znaš Čovjek je stvoren kao svežder, Ima zube za meso, bilje, tekučine i sve što mu se ponudi na jelovniku. Jelovnik su ovom slućaju izbori. Svežderu je ponuđen jelovnik od masu probavljivih i neprobavljivih jela. Pošto osjetilo njuha i vida imaju prvenstvo nad osjetilom okusa. Što ne znači da ako nešto lijepo izgleda i fino miriše mora biti i ukusno. No čovjek uvijek odabire nešto nepoznato prema osjetilu vida i mirisa.
Da li je pri tome ispao majmun ili ne, njegova je stvar jer je to bio njegov izbor. Tu ne pomažu ni svjetski filozofi, kao ni povijest. Poznato ti je da su naši stari ne poznavajući treoriju o postanku vrsta govorili da je čovjek postao od majmuna. Da li se majmun uvrijedio ili ne ne znam. Kakva bi situacija bila kad bi rekli da je majmun postao od čovjeka bilo bi jako zanimljivo znati.

Tko je glasao

Manje je bolje?

Nadam se kako će moja intervencija (moje viđenje) tvoje ilustracije ovog izvrsnog posta biti shvaćena kao njegova dopuna.

Pitanje je da li je to što je prvi majmun veći od zadnjeg u nizu dobro ili loše.

Tko je glasao

Netočno

Tko je glasao

puma pumarum...

Tko je glasao

Zacijelo spam

leddevet

Tko je glasao

I...?

Tko je glasao

Skute & pregače

@bube
Sjajno, jedino se bojim da bi zbog onog trokutića mogao biti optužen za seksizam.

leddevet

Tko je glasao

Krivo ;)

Onaj trokutić nije suknjica, nego torbica - a kameni temeljci su zamijenili krumpire ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

grci i demokracija

Imam prijatelja Grka koji jak dobro poznaje grčku povijest, mitologiju i filozofiju.
Tako mi je objasnio kad sam ga pitao za "idiotes" što je kod nas nedavno objašnjavao don Grubišić koji je rkao da su stari Grci zvali "idiotima2 one koji su se bavili politikanstvom.
Moj prijatelj Grk kaže da je to točno i da riječ "idiotes" danas znači "onaj tko radi za vlastiti džep" tj. "privatnik".

U doba su tako zvali one koji nisu bili dobri političari i koji nisu radili za opće dobro. Ovoga u RH mi imamo za izvoz, no ključna razlika u odnosu današnje RH i stare Grčke je u slijedećem: u antičkoj Grčkoj politikom su se bavili ugledni ljudi koji su imali znanje i stručnost i bili su priznati u zajednici. Radili su besplatno. Onaj tko je dobro radio za dobrobit zajednice je bio poštovan i ugledan. Ukoliko bi napravio štetu zajednici razlikovali su dvije kazne: oni koji nisu namjerno napravili gubitak i štetu zajednici su izgubili ugled i čast i za kaznu se dali svoju cjelokupnu imovinu za nadoknadu štete. Ako bi namjerno prouročili štetu, korupcijom, krađom ili štetnim dogovorima su uz uzimanje imovine bili prognani u egzil što je u ono doba de facto značilo sigurnu smrt.

Znači glavna razlika između našeg sustava u RH i onoga u antičkoj Grčkoj što mi imamo "idiote na vlasti" i što je različita percepcija odgovornosti, a strah od kazne u RH je minimalan.

Tko je glasao

Posve je ocigledno da je don

Posve je ocigledno da je don Grubi opalio, a poslije peglao stvari trazeci sinonime.
Grci su idiotima oznacavali ljude koji iz svojih osobnih razloga nisu zeljeli glasati na izborima.
Naime, svi su imali obvezu glasati, a one koji to nisu proglasavali bi idiotima http://ancienthistory.about.com/od/greekpolitics/f/GreekIdiots.htm.

Danas javno izgovorena rijec "idiot" znaci nesto vrlo precizno, a ona se je iz don Grubijevih usta nasla na naslovnicama i za to nema naknadnog objasnjenja koji to mogu oprati (ma koliko vladajuci bili ili ne bili stvarni idioti. Oni to dakako jesu i ova rijec je u tom smislu preskromna i preblaga). Posten covjek za potrebe lajanja doslovno kupi psa, ne znam sto je don Grubiju trebalo lajati solo da ne velim a capella.
U tom smislu posve je nepotrebno pozivati se na prijatelje Grke,...
Grubijevi idioti vjerojatno su jedva docekali ovakvog javnog diskursa i to je njihov teren i tu su suvereni.

Tko je glasao

Sloboda pojedinca

"Posve je ocigledno da je don Grubi opalio, a poslije peglao stvari trazeci sinonime.
Grci su idiotima oznacavali ljude koji iz svojih osobnih razloga nisu zeljeli glasati na izborima.
Naime, svi su imali obvezu glasati, a one koji to nisu proglasavali bi idiotima http://ancienthistory.about.com/od/greekpolitics/f/GreekIdiots.htm."

Mogao bi se Golgota naljutiti na svog prijatelja don Grubišića.
U najmanju ruku mogao bi se naći uvrijeđen.

E ovdje bih ja slobodu pojedinca malo skresao pa bih u tom slučaju postupio kao u Australiji ili Belgiji, Čileu, Grčkoj, Italiji, Austriji ili švicarskim kantonima.

Interesantna tema o tome gdje prestaje (ili se smanjuje) sloboda pojedinca.

Tko je glasao

Pa da bilo bi dobro uvesti

Pa da bilo bi dobro uvesti zakonsku obavezu izlaska na izbore kao u tim zemljama.. Demokracija se uci, a mi ju svakako jos moramo uciti.. Nesudjelovanje na izborima je svakako posljedica nedostatka gradanske tradicije te svjesti da imas pravo ali i obavezu odlucivati o upravitelju vlastite drzave, regije grada..

Mislim da kod nas ta svijest nije dovoljno razvijena pa joj treba pomoci na nacin kako se uci da se ceka zeleno na semaforu ili kaznjava pljuvanje po javnim mjestima i slicne odgojne metode..,

kaznom .. novcanom naravno. mislim da bi 500kn bilo dovoljno za parlamentarne izbore i da bi se drasticno povecala svjesnost prema obavezi i odgovornosti biranja vlasti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

u (na čelu) se slažem...

Iako me prilično strah glasova tih "prisilnih birača". Mislim da bi Nemeš dobro prošao :)

Tko je glasao

a cuj.. nemes bar voli zene..

a cuj.. nemes bar voli zene.. pa bi uzeo glasove onima koje danas biramo a oni ne vole nikog..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

super, ali povijesno kratak

super, ali povijesno kratak period te anticke lazne "demokracije" koja se zasnivala na robovlasnistvu u kojem robovi, zene, a ni doseljenici nisu imali nikakvih ljudskih, a kamoli politickih prava.. je i omogucila da se politikom bave samo dokoni uglednici kojima su drugi (robovi) radili za te njihove djepove (trbuhe).
s obzirom da su ti stari "demokratski" grci danas evoluirali do najzaduzenije europske nacije, jer su i redoviti dolazak na posao drzavnih sluzbenika honorirali sa 50 eura nagrade, nije ni cudno da se ta rijec "idiotes" do nedavno u grckoj rabila za one "koji rade za vlastiti djep, odnosno privatnike", jer se samo idiot u tako rastrosnoj i darezljivoj drzavi mogao baviti privatnim poslom.
ostali su ugodno zivjeli sisajuci iz obilate drzavne sise!
do nedavno, naravno!:)

Tko je glasao

elementarna logika

što nam nedostaje?
toljaga, kako kaže leddevet
ugledni i stručni ljudi, koji se javnim dobrom bave besplatno, kako reče seneka
moderne korporacije, tehnologija, trgovanje koji ruše barijere, kako misli zaphod

negdje nakon što su ledevetovi i primorčevi starobalkanci prešli s metode toljage
a prije nego su izrasli senekini ugledni i stručni ljudi koji se javnim dobrom bave besplatno
nešto se među ljudima promijenilo, nešto se dogodilo,
bilo je to davno, toliko davno da je danas skoro nemoguće zamisliti društvo temeljeno na toljagama
a opet to nešto nama nedostaje, i to svjedoči skoro svaki upis na pollitici

nedostaje nam
ono o čemu govori često 3103 izrijekom, a mnogi malo manje direktno

uobičajena, normalna djelatnost zahtijeva poštovanje određenih pravila
u većini razvijenih zemalja i društava (uspješnih) kroz povijest
poštovanje tih pravila, logike je nešto što se podrazumijeva

koja su to pravila?
kako kaže seneka
ljudi koji su imali znanje i stručnost i bili su priznati u zajednici.

znanje i stručnost bili su priznati u zajednici
na temelju znanja i stručnosti, radom i poduzetništvom moglo se steći toliko da se rad za javno dobro može obavljati besplatno

toga u nas nema, točnije nema dovoljno
elementarne logike koja poštuje rad i znanje

a onda je jasno da su političari izrasli iz takve zemlje ovakvi kakve imamo

nama je mijenjati elementarnu logiku

luka

Tko je glasao

Gluhi teelefon

što nam nedostaje?
toljaga, kako kaže leddevet

Toljaga je u ovoj priči simbol interakcije pojedinih nivoa u strukturi čopora. Bez interakcije sustav ne može dobro funkcionirati i u tom slučaju imamo samo privid dobrog funkcioniranja.

Mi damo naš glase nekakvoj političkoj opciji koja postaje potpuni vladar tog glasa do sljedećih izbora uz realnu opasnost da taj glas iskoristi za vječno vladanje. Tako se možemo pitati da li oni koji su dali svoj glas Sanaderu tim činom postali suučesnici u svim ovim Sanaderovim kriminalnim radnjama jer bez njihovog glasa te radnje ne bi mogao izvesti. Možda tvrde da nisu znali i da su izigrani.

Ma nemoj! Da li je to stvarno istina da nisu imali pojma kome daju svoj glas, jer ako nisu imali pojma što su mu uopće išli davati glas? Očito su dali svoj glasi isključivo zato što su bili u poziciji da daju svoj glas, a to je strašno i tu bi toljaga stvarno dobro došla.

leddevet

Tko je glasao

L9, mislim da ipak pomalo

L9, mislim da ipak pomalo precjenjuješ kolektivnu odgovornost. Na stranu sad svi oni mrtvi, dupli, nepostojeći, duhovi i zombiji koji su glasali za Sanadera, u cijeli sustav (namjerno) nisu ugrađeni efikasni korektori vlasti (čitaj pravni sustav), kao niti mogućnost da se veli - "auzmeš".

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Raja naša svagdašnja

mislim da ipak pomalo precjenjuješ kolektivnu odgovornost.
Ako pratiš novine u zadnje vrijeme primjetan je veliki broja članaka kako je ovrha pobrstila kompletne račune naših građana. I sad, naravno da mi je žao svih tih građana i da nije OK da im se digne i zadnja kuna, no s druge strane izgleda da su stvarno bili dužni.

Dakle, neodgovorno ponašanje je izazvalo posljedice koje nisu nimalo ugodne. Isto bi trebalo vrijediti u svim slučajevima pa i kod glasanja na izborima. Ako si krivo izabrao, molim fino, eto ti i posljedica.

Odgovornost mora postojati, bila ona kolektivna ili individualna (na koju ja prvenstveno ciljam). Odogovarati treba onaj političar koji je izglasao štetan zakon isto kao onaj birač koji je izašao na izbore bez da je ponio i svoj mozak. Mislim da napokon treba shvatiti da su izbori ozbiljna stvar a na šarena parada iz vremena kad se birala samo jedna opcija.

leddevet

Tko je glasao

Ovdje bih se otprilike

volio uključiti, ako je to OK. Dnevnik mi je duhovit i dobro napisan, tako sam ga i čitao, nisam nastojao nešto poučno izvlačiti iz njega.

Ne slažem se s ovim što se tiče odgovornosti. MIslim da je to samo privid ravnopravno podijeljene odgovornosti. Koliko god materijala o posljednjoj ekonomskoj krizi prođem, sve se više i više čini da su banke zaista lišene odgovornosti i da idu u izdavanje kredita s nultom stopom rizika. Ako je to doista tako onda se korisnike kredita ne može u punoj mjeri držati odgovornima i jednostavno moralno indiferentno reći morali su s time računati. Njihova je situacija očito lošija nego što su oni bili informirani da može biti. To je vrlo nalik poslovanju s povlaštenim informacijama koje je nefer.

I vlasnike zemlje oko pelješkog mosta se uspjelo prevarit, ali svakoga se od nas može prevarit ako nas se ne informira. Tako je i s glasanjem. Političkim se marketingom dosta ljudi uspije obmaniti, da to nije tako ne bi se toliko ulagalo u marketing. Meni to liči na prebacivanje odgovornosti na, uvjetno rečeno, žrtvu. Ako se nekoga uspije prevariti onda je prevareni za to i kriv/odgovoran. Ne zvuči mi to fer. I mene se može prevarit, pa vljada i svakog drugog. Treba onda prevarante držati odgovornima i kazniti, a ne prevarene.

Po mome mišljenju prevarante ćemo kazniti tako da nećemo glasati za njih. Najmilija opcija bi mi bila da 3 milijuna ljudi ode u mirne prosvjede i isforsira rušenje vlade. To mi se ne čini mogućim pa je druga najmilija opcija, koju sam jednom već pokušao obrazložiti, da se sljedeće izbore koristi isključivo za smjenjivanje vladajućih u odgojne svrhe, bez da se razmišlja tko će sljedeći doći.

Ako je ta druga taktika nekome bliska, valja razmisliti i o tome kako će se rasporediti glasovi. Ako ne glasaš za najpopularnije ili druge, ili treće po popularnosti, postoji opasnost da se glasovi "raspu". Da dobiješ sliku HDZ 10% njihovih vjernih, a svi ostali po 5% svaki, što je opet loše jer tako HDZ ide dalje.

Možda se možemo ovdje dogovoriti da svi glasamo za nekog totalnog "underdoga" tipa zeleni tako da kaznimo HDZ, ali da se ne dogodi da HDZ ipak zadrži minimalnu prednost zato što ćemo svi biti nesložni. :-)))) Možda nas je HDZ podijelio pa vlada.

Tko je glasao

Ponavljanje kao majka mudrosti

To mi se ne čini mogućim pa je druga najmilija opcija, koju sam jednom već pokušao obrazložiti, da se sljedeće izbore koristi isključivo za smjenjivanje vladajućih u odgojne svrhe, bez da se razmišlja tko će sljedeći doći.
Obrazac star kolko i nemračna rvacka. Zapravo sam i pozabil kad se zadnji put odabiralo "za" a ne "protiv". Sad je sve jasno i da ostaneš doma. Kurta pobjeđuje defitivno kao opredjeljenje manjeg zla, dakle opet nema angažmana "pro", al nema ni cilja "pro"! Ode ovaj populus ko guske put novog "Beograda" bez plana, cilja i računice marginalnih i isključenih. Samo računica uhljebljenja samoodabranih je izvjesna. I dobro je da je tako ...

Tko je glasao

Ma vidi

nemoj odmah krajnje negativno. Što je tvoj npr. back-up plan? Sjećam se od ranije da si bio skloniji radikalnijim idejama; odmah smjena, odmah sada, dovođenje posve novih ljudi koji do sada nisu bili u politici itd. Ali ako recimo to stvarno nije moguće što bi ti preporučio da se čini? Recimo, rasprave radi, da upoznaš nekoga tko vidi budućnost i taj ti kaže da se nikakva revolucionarna smjena neće dogoditi, što bi ti dalje odabrao za svoje političko djelovanje?

Ja jesam svjestan da je ono što navodim zaista minimum minimuma političkog djelovanja, ali meni se osobno ne čini izglednim rušenje Vlade, budući da mi se ne čini izglednim činim ono što mi izgleda kao maksimum s obzirom na kontekst, premda je vrlo malo, možda i neznatno.

pozz
doza

Tko je glasao

Doza, ajmo o sustavu

Ipak sam očekival da ćeš iz zadnje moje rečenice izvući poantu back-up plana. Samo kritična količina društvenih suprotnosti ima potentnost mijenjanja društvenih odnosa kaj ima veze s donjim Biginim komentarom. Te kritične mase trenutno još nema i elite kapital odnosa učinit će sve da se mrvicama produži agonija pod krinkom brige o sprečavanju razaranja. Dakle, sustav je trokirao i treba generalni reset. Promjena pozicija moći ne može se realizirati mirnom tranzicijom aludirajući na poziciju moći većine.
Jesam li ja radikal, jok - nagledao sam se krvi do koljena, neke od veoma dragih ljudi su mi izdahnuli na rukama. Dakle, ne ljubim agresiju ni nasilje. Ali ne volim ni lagati sam sebe. U par pokušaja nastojao sam politički u duhu općeg dobra, zadnja je bila ova sa Supekom i Grubišićem u Alijansi za treću Hrvatsku. Puklo je onog trenutka kad smo došli do spoznaje da nasilni kapital nije moguće upristojiti bečkim valcerom...
Ova lomatanja o predstojećim izborima na ovom portalu su priče za vrtić u kojima sudjeluju obrazovani akademski građani, i tako zadnjih 20 godina. Glede još jednog back-upa predložio sam Lesaru da otvoreno izađe sa retorikom kurvanja na ove izbore kao zalog za zdrave političke odnose nakon (jer on zna da su predstojeći izbori i nelegalni i nelegitimni - čl 1.st.3. Ustava) - nije pristao. Jurišnike na saborske benefite ne interesira opće dobro već nagon individualnog hapanja kroz privatno vlasništvo kao osnovni alat kapitalističkog prisvajanja tuđeg rada.
Zato, konsterniran takvom slikom odnosa stada i pastira velim da je dobro kaj je tak, samo egzistencijalno velika nevolja može zavaljati lijene intelektualce - kolateral se podrazumijeva!

Tko je glasao

enigma

Ti to uvijek ostaviš malo tajnovito i ne do kraja izrečeno u svojim komentarima. Čak i ovaj posljednji, na pitanje koja je tvoj alternativa rušenju vlade, navodi članke ustava, objašnjava lošu situaciju, spominje tvoje negativno iskustvo rata itd. Međutim, svi se ovdje slažu da situacija ne valja i svi znaju da predstavnici trče u sabor radi plaća i beneficija. Oko toga, mislim, da se slažu i neki dijametralno suprotstavljeni forumaši.

Jedino ovaj zadnji odlomak daje naslutit da bi ti pustio sustav da dalje tone da se uruši sam svojom logikom (ili radi nedostatka logike). Da ga ne bi išao krpat nekim beznačajnim pomacima na izborima, nego da bi ga još i podržao čisto zato da on do kraja razvije sve svoje negativne stvari tako da kad ga se bude mijenjalo da to bude smjena tipa "zadnji čavao u lijes". Ono, da nema šanse uskrsnut.

Jesam li otprilike shvatio što si htio reći? Ako jesam onda bi krajnje subverzivan čin bio glasati za HDZ. Oni kad bi pobijedili uljuljali bi se u lažnu sigurnost i uvjerenje da imaju podršku glasača i nastavili radit pizdarije koje rade. To bi možda dovelo do ove "egzistencijalno velike nevolje" koju spominješ koja će onda zakotrljat mase. Naravno da je SF, ali čovjeka veseli.

pozz
doza

Tko je glasao

Ha,ha, nisi jedini koji se toga sjetio!

Moj muž je (do nedavno, sad je ipak preživčan za to) zastupao teoriju da se glupi sustav najbolje ruši tako da slijepo slijediš njegova pravila.

Rečeno - učinjeno! Sjeća li se netko rigidnih ograničenja brzine i hajke na vozače prije nekih 12-13 godina? E, pa, krenuli mi na more, a on odlučio slijepo se pridržavati svakog ograničenja. Uskoro se iza nas stvorila kolona, koja je bila sve dulja i dulja. Počeli su nam trubiti bijesno. Ja sam već lagano postajala nervozna. On je bio hladan ko špricer, vozio 30 gdje je pisalo 30 na posve ravnoj dionici. Uskoro nas je presrela murja i pitala što nije u redu i zašto ugrožavamo sigurnost ostalih sudionika takvom vožnjom. On je počeo temeljito i opširno objašnjavati da se samo pridržava pravila. Cijela je stvar završila tako da sam ja dalje vozila ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Odlična!

Muž ti je legenda. Nasmijao me.

Ali i ne samo da slijepo slijediš pravila sustava, nego da mu i prestaneš pomagati. Npr. ljudi bi trebali prestat reciklirat da bi smeće brže došlo do grla, da ljudi brže shvate zašto je nužno proizvoditi kvalitetne i dugotrajne proizvode i zašto to spašava rad i proizvodnju. Ovako moraš svakih par godina mijenjati auto jer mu je ugrađena kvarljivost i čini ti se da stvar funkcionira, samo uz malo više reciklaže. Ali sve dok ti pospremaš sistemovo smeće, da tako kažem, sistem izgleda manje loš.

pozz
doza

Tko je glasao

Mislim da je količina

Mislim da je količina radikalizma obrnuto proporcionalna količini preostalog strpljenja, a svatko ima drugačiji prag tolerancije, ovisno o objektivnim i subjektivnim okolnostima.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

D isi? Tu sam!

sve se više i više čini da su banke zaista lišene odgovornosti i da idu u izdavanje kredita s nultom stopom rizika.
Ovo što banke rade, odnosno što im države dozvoljavaju je apslolutna svinjarija i tu se potpuno slažem, no dugovi naših sugrađana nisu samo bankovni krediti nego su to računi za komunalije, TV, telefone, mobitele itd. Sve je to rezultat upotrebe nečeg što se plaća kasnije i kojim troškom ne volimo se opterećivati.

Naravno ako upalimo mozak možda shvatimo da u tom paketu ima nesumnjivo mjesta za racionalizaciju, odnosno redukciju. Samo kao primjer, zaključili smo u društvu da zapravo našoj djeci mobiteli uopće ne trebaju. Za sve dogovore danas imaju internet i dobar klasični telefon. Na internetu ima e-mail, ima Facebook, ima Skype itd. Sve to ne košta ništa kod svih koji imaju flat rate, a takvih je danas sve više. Upotreba mobitela za razgovor tipa: "Gdje si? - Tu sam! - Aha vidim te!" je blagorečeno apsolutna debilana i takvima bi komunalni redari trebali na licu mjesta oduzimati mobitele i kazniti sa 20 sati slušanja Kerumovih govora.

Jedan od velikih problema u svjetskom nivou je nasjedanje na propagandu gdje će cijeli čopor otrčati u prodajni centar u logici "ne treba platiti, samo daš karticu". Isti blesani će povjerovati opciji koja nudi smanjenje poreza, povećanje zaposlenosti i tjednu čokoladu za sve umirovljenike bez da se i u jednom trenutku priupitaju "A tko to more platit?".

He, odgovor na ovo posljednje pitanje koje bi zapravo trebalo glasiti, "A tko to mora platit" je mi svi sitnozbani i bedasto je čuditi se što nam je ovrha ispraznila račun. No mi smo na tom području najgori egoisti i nikad nam ne padne na pamet da kad ne platimo struju ili vodu da to zapravo znači da onaj koji nam je to isporučio treba raditi badava. Zgodno, samo što i taj mora platiti i vodu i struju i telefon i puno toga još gotovo identično kao i mi.

Ružna hipokrizija i krajnje cinično kao kad sa smiješkom pozdravljamo vozača tramvaja nakon što smo se švercali sa "Doviđenja!".

leddevet

Tko je glasao

:-)))

He, he. Dobar komentar. Znam da nečije uporno vjerovanje u temeljnu ljudsku dobrotu mora biti iritantno i sigurno moje vjerovanje nije toga lišeno, no, ipak mislim da većina problema otpada na one koji su prestali plaćati npr. komunalije kada ih je uništio kredit. Samo kredit prvi počnu podmirivat jer banke imaju sve načine utjerivanja dugova na raspolaganju, pa komunalije nekako ipak ostanu za kraj.

Ovo za švercanje u tramvaju je apsolutna neistina i nemoj me tako klevetat :-))))

pozz
doza

Tko je glasao

A ne, ne...

Budući da vladar tramvaja ima grafički studio sa dvadesetak zaposlenih, a sve im grafičke poslove obavljaju vanjski suradnici, budući da isti kupuje na stotine tramvaja na leasing, iako mu treba obilata gradska subvencija da preživi normalnu poslovnu godinu, budući da je isti odbio sve prijedloge da bi bilo isplativije uopće ne naplaćivati karte - jer izrada pokaza, karata, kontrolora, aparata za štancanje, ovoono košta više negoli se time uprihodi, budući na jednog vozača dolaze tri administratora, budući svaki drugi dan gledam u display u svom kvartu na kojem piše "U kvaru" a koji su skupo plaćeni - ja kao građansku dužnost osjećam da ipak kažem "Doviđenja" nakon što sam se švercao! :)

Tko je glasao

Friška figa kao pokaz!

Nemoj tako bolan Beeblebrox, ta Zet pokriva od prodanih karata, pokaza itd. nešto manje od 17% ukupnih troškova, a ti im ni to malo ne želiš dati!?!

leddevet

Tko je glasao

neka umre selo ali ne i običaji :)

Jok!

Osim toga - dugo me zanimao kocept besplatnog javnog prijevoza i takve stvari (najpoznatiji je primjer iz Bologne) - i po nekim računicama ispada da prestanak naplaćivanja ne bi uopće smanjio prihode ZET-a - baš zbog tih mnogobrojnih ušteda u vidu tiskanja i kontrole karata (a da ne govorimo sada o elektronskim kartama, pa uređajima koji čitaju elektronske karte, pa ovoono). Naravno, gradska subvencija bi ostala - ali javni prijevoz - ako je dobar - toliko pozitivno utječe na gradski život, smanjenje zagađenja i sve ostalo - tako da bi mislim, gradska blagajna bila u plusu zbog te odluke.

ZET poštujem jako zbog toga što je netko pametno i davno shvatio (i to se srećom ne dovodi u pitanje) da noćni prijevoz mora postojati - i za sada je rijedak grad u RH koji to ima.

Tko je glasao

Čoportrans

dugo me zanimao koncept besplatnog javnog prijevoza
Mislim da prosječnog pešadinca pripadnika čopora zasigurno zanima sve što se može dobiti besplatno. Može to biti nešto uzvišeno kao što je besplatno školovanje ili puno ovozemljskije kao što je besplatni ručak.

Iako mnoga učenja ukazuju da "ne postoji besplatni ručak" potraga za istim u maniri vrijednih alkemičara koji traže kamen mudraca je danas i više nego aktualan. Bilo to samo skromni čevapi u lepinji sa više luka pa sve do janjetine isto sa nešto više luka čak i nije toliko bitno jer bitno da je besplatno. No, čak ako nije besplatno nitko nas ne priječi da pokušamo to učiniti besplatnim i tako ćemo se provozati tramvajem i pristojno zahvaliti, možemo tako uzeti šteku cigareta na kiosku ili lizalicu u samoposlugi i pristojno izaći bez da ometemo prodavača koji tamo nešto radi. Ima tako onih koji će tako besplatnim učiniti susjedov bicikl ili nimalo skromni BMW terenac. Odvažiše se tako neki i obesplate i pokoju tvorničicu, hotel ili mjesečni utržak Maceljske carine. E da, ipak je odvažnost ključ životnog uspjeha i ovi uspješni članovi čopora su očiti dokaz.

Zanimljiv je to trend i tako ćemo naći i podosta onih koji rade za badava, mjesecima, a poneki i godinama. Stvarno je nevjerojatno što su sve ljudi spremni činiti kako bi bili u korak s modom. I sad je možda trenutak da okrenemo riječi i da "Radimo za badava" pretvorimo u "Badava radimo" i možda shvatimo u čemu je štos.

leddevet

Tko je glasao

koncepti :)

"Koncept besplatnog javnog prijevoza" ne znači da ga nitko ne plaća - već da se ne naplaćuje, tj. da se naplaćuje paušalno svim mogućim korisnicima. Netko će reći da to nije fer - jer ne koriste svi taj javni prijevoz, što je istina.

No, trenutno imamo situaciju da Grad godišnje ZET subvencionira s mislim oko 850 miliona kuna, pa ispada da je taj koncept već na snazi. No, psihološki, građanin s plaćenom kartom živi u zabludi da je on platio svoj prijevoz, a onaj koji se šverca nije. To, nažalost, nije istina. Onaj koji se šverca plaća godišnje cca 1000 kn (kroz porez), a onaj koji plaća - taj plaća cca 4000 kn (porez + godišnja karta - najskuplja, radnička varijanta). Ovo je vrlo odokativna računica i nema veze sa stvarnošću ali ok.

Samo sam htio reći da je jedna Bologna (dok su njome vladali "crveni") si uzela truda i išla izračunati cost-benefit troškove od naplate prijevoza i ispalo im je da će grad morati davati MANJU subvenciju - kada ukinu naplaćivanje (i sve službe i ostalo što pripada uz taj posao). I Bandić je - dok se malo jače furao na "crvene" - obišao par gradova Europe koji imaju takve projekte i ozbiljno se o tome razmišljalo.

Nažalost - rezultat je bio polovičan - što je financijski najgore - uvođenje besplatne "zelene zone" - dvije stanice u svakom smjeru od Trga koje je trajalo skoro dvije godine (ukinuto je, mislim, s prvim prvim).

Tko je glasao

Besplatno švercanje

"Koncept besplatnog javnog prijevoza" ne znači da ga nitko ne plaća
Naravno i sumnjam da itko to tako misli. Osim toga i ja smatram da bi servisi kao što je javni prijevoz trebali biti financirani iz proračuna gradova.

Ono s čim se ne slažem je švercanje kao neka vrsta "građanske inicijative". Problem je da ono kako je danas taj konkretni servis ustrojen ne predviđa takvu mogućnost iako se stvarno treba pitati kako to da samo 17% troškova poslovanja se pokriva iz karata a čak 83% grad financira (vjerojatno nešto manje, a razlika postaje dug ili se nikad ne plati). To je svakako jedno vrlo ozbiljno pitanje koje je nažalost standard u sustavima koji su sufinancirani prvenstveno jer su u situaciji da ucjenjuju obzirom da njihov kolaps povlači puno širi kolaps.

Moram priznati, iako sam se vrlo rijetko švercao prvenstveno kad zbog gužve automat za karte nije bio dostupan, da sam stav o švercanju drastično promijenio u trenutku kad sam počeo samostalno poslovati i kad sam shvatio da jedan dio naručitelja ima upravo takav životni princip. Uzmeš uslugu i kažeš hvala ili doviđenja.

leddevet

Tko je glasao

e moj zap.. ne znas

e moj zap.. ne znas poslovice..

nema dabe ni u stare babe

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A ti imaš neku bolju ideju

A ti imaš neku bolju ideju kako pretočit novce inim vanjskim suradnicima?
A zar bi ti ove unutrašnje suradnike koji to iniciraju, pače menagiraju i koordiniraju - na cestu ?!
E moj Zap...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

A kad bi sad recimo počeli

A kad bi sad recimo počeli pričati - kako npr. funkcionira HRT ?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Soljenje...

Gle, i ja se nadam da će se birači trgnuti i opametiti. To, na žalost, u ovim krajevima nikad nije bila neka racionalna odluka većine birača - to uostalom možeš vidjeti i po predizbornim taktikama.

Mogao je ovaj što su mu digli zadnje kune štedjeti u bolja vremena, školovati se i naći bolji posao, odustati od obitelji koju sad ne može hraniti... jer je valjda morao računati na mogućnost da će ostati bez posla ili da mu neće biti isplaćene zadnje 3 plaće. Mogao je možda i procijeniti da će pohlepna država biti efikasna baš u segmentima naplate dugova, kad već nigdje drugdje nije, a mogao je i znati da će mu se na dug nagrbačiti 50% troškova ovrhe koji idu direktno u džep državnim prirepnim ovrhoviteljima.

Mogao je sve to znati i lijepo se na vrijeme iseliti...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

moć predviđanja

Kojiput je teško biti prorok u vlastitom okruženju. Možda "prosječan čovjek" (štogod to značilo) i nije mogao pretpostaviti da će plaće u realnom sektoru odjednom pasti 20-30%, možda nije mogao pretpostaviti da će projekt "besplatni udžbenici" donešen u petom mjesecu, biti ukinut u sedmom, a vjerujem da je još teže mogao pretpostaviti da će nakon tri neplaćena računa državnoj televiziji, njegov "slučaj" biti predan privatnom odvjetničkom društvu, čija će tarifa biti četiri puta veća od ukupnog duga, te da se zakon "dvije trećine plaće mi ne smijete dirati" primjenjuje NAKON što ti račun bude blokiran.

Možda nije mogao zamisliti i to da će hrana i energenti toliko poskupjeti, a da će mu se premijerka baviti bitnim pitanjima tipa "iz koje je stranke došao predsjednički delegat", te će ga još više zbuniti njezina izjava da smo eto najzad izašli iz recesije.

A i da je sve to znao - ako živi samo od svog rada - dakle, više-manje, fiksnih primanja - sva ta predviđanja teško da su mu mogla što dobra donijeti, osim čira na želucu. No, možda ga sve to opameti na glasačkom mjestu.

Nekako mi se čini da je kod nas problem to što većina ljudi voli raditi stvari u zanosu (često nacionalnom). Eto - emotivni Slaveni :) Ono, mi ćemo emotivno (kada nas se pozove) - ići dočekati Ivicu, Janicu, koga već. Emotivno ćemo svi izaći na referendum, na prve izbore, čak ćemo emotivno glasati i za koaliciju. Čini mi se da smo se naučili raditi stvarno nekako javno i uz "hura", što je zapravo prilično u suprotnosti sa mentalitetom ovih krajeva. Zaboravili smo biti mudri.

Tko je glasao

Emotivci ka stina

Eto - emotivni Slaveni :)
Samo mali ispravak:
Obzirom da sam se svojevremeno družio s originalnim Španjolicima onda me iznenadila njihova tvrdnja da smo mi "cold Blood Slaves". Svakako to treba shvatiti kao stav stručnjaka obzirom da o emotivnosti Španjolci zacijelo znaju podosta :)

leddevet

Tko je glasao

moguce da nije znao, ali od

moguce da nije znao, ali od kad je saznao prosjecan covjek se ponasa kao majmun..

pogledaj to ti je desna strana slikice .. i sve je nekako s rukicama blize zemlji

umjesto da uzme toljagicu i uspravi se

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

odloži nakratko toljagu leddevet

toljaga je plod interakcije čopora
i ti si dio tog čopora
i tvoj način odgovora, koji ne omogućuje razgovor
je toljagast, čoporativan

meni izgleda da je tebe je jedino malo strah da ti je čopor omalen, možda premalen

predlažem ti da proviriš iz tora, ostaviš na kratko toljagu,
i razmisliš, bi li bilo bolje, promisliti o tome kako uopće cijenimo
interakciju, komunikaciju, s nekim tko misli drugačije

moje je mišljenje, i o tome sam počeo
da je problem koji mi doživljavamo, a osobito na pollitici, kao kadrovski ili metodološki problem naših političara, a osobito adezea
zapravo izrastao iz dubljeg temelja,
odnosno, da način funkcioniranja političara odražava način funkcioniranja društva
dakle da osim promjene stranke na vlasti
osobito ovdje na pollitici
treba razgovarati, promišljati o promjeni načina funkcioniranja društva

sjeti se gdje smo stali u raspravi o akademskoj korupciji
najvažnije
kako je moguće da desetak, stotinjak ljudi, iz pozicije moći, (dekani i slično) dijele prihode koji su stotinu puta veći od prihoda "normalnog" sveučilišnog profesora
to je anomalija koja zaslužuje analizu
usput, dokaz u prolog mojoj tezi da je boloest koju vidimo u političara, u biti bolest koja prodire dublje u tkivo društva

luka

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci