Tagovi

Razmjena neuvjerljivih argumenata i bolnih udaraca dok svi dižu ruke od Mesića

Čelnici opozicije zadovoljno trljaju ruke. Predsjednik Stjepan Mesić u otvorenom je sukobu s premijerom Ivom Sanaderom / Argumenti izmijenjeni ovih dana u priopćenjima nisu previše uvjerljivi ni za jednu od zaraćenih strana. Mesić se poziva na uvijek nedorečeni Ustav, a Premijer se ipak uhvatio za nešto konkretno: na Glavnoj skupštini povest će se rasprava o Haaškom sudu, a u Hrvatskoj je Vlada nositelj suradnje. Pa ipak, uobičajeno je da se na skupštini pojavi šef države kao najviši izabrani dužnosnik, a ne šef vlade / Nevjerojatna popularnost predsjednika Republike naglo se istopila, prvi puta u sedam godina svrgnut je s prijestolja najpopularnijih političara, a njegovo mjesto zauzeo je Zoran Milanović. Mesić bi teško i oporbi donio dodatne glasove, ali njezini čelnici barem se nadaju da ih neće odnijeti.
Čelnici opozicije zadovoljno trljaju ruke. Predsjednik Stjepan Mesić u otvorenom je sukobu s premijerom Ivom Sanaderom. Počelo je na otvaranju Zagrebačkog velesajma kritikom gospodarske politike Vlade. Nastavilo se javnim Mesićevim očitovanjem da su mu gospodarski programi SDP-a i HNS-a bliži od HDZ-ova, a taman kad se učinilo da su u reakcijama na hašku presudu "vukovarskoj trojci" uskladili stajališta, prepirka oko toga tko će otići na zasjedanje Glavne skupštine UN-a izazvao je eskalaciju tihe netrpeljivosti. Koja je otpočela negdje usred afere s generalom Vladimirom Zagorcem. Tada se Mesićev izaslanik Saša Perković, prema mišljenju Sanaderovih ljudi, s pretjeranim entuzijazmom interesirao za dokaze o navodnim kriminalnim radnjama aktualnog premijera.

Sanader je udario Mesića gdje najviše boli - u oskudne ustavne ovlasti
A možda je svemu kriv loš horoskop za rujan, s obzirom da su se Mesić i Sanader i prošle godine u isto vrijeme i s istim povodom žestoko sukobili. Tada je veleposlanik RH u Washingtonu Neven Jurica obavijestio američku stranu da predsjednik Mesić neće biti u mogućnosti doći na državničku večeru koju je organizirao George W. Bush, pa tako na Pantovčak nije stigao poziv, niti ga je Vlada proslijedila. Mesić je poludio, zaprijetio smjenom Jurici, izmijenjene su teške riječi, Sanader se kao i uvijek pravio totalno blesav, da bi na kraju obojica otišla na tu čuvenu večeru. Na kojoj je Bush izgrlio Mesića, oprostio mu odlazak na summit Nesvrstanih u Havanu i navodno obećao da će posjetiti Hrvatsku.
Nakon toga, između Pantovčaka i Banskih dvora zavladalo je primirje i stvoren je privid suglasja. Trajalo je to sve do ovog rujna kad su strasti ponovno probuđene. A Sanader pogodio Mesića tamo gdje na najviše boli: u ionako oskudne ustavne ovlasti. Jasno, premijer dva mjeseca prije izbora ne želi propustiti ni jednu jedinu priliku da antihašku klimu u Hrvatskoj i gnjev javnosti zbog blagih presuda oficirima JNA-a okrene u svoju korist. Ako je već napisao prosvjedno pismo glavnom tajniku UN-a, pa valjda bi - smatra on - bio red da i osobno ode u New York i svjetskoj organizaciji skreše u lice sve što muči Hrvate u vezi Haaga. To je obećao u Saboru pred svim zastupnicima i još važnije, svojim biračima, i nikakav predsjednik Republike neće mu stati na put.

I Sanader i oporba dignuli ruke od Mesića u predizbornom "kuhanju"
Argumenti izmijenjeni ovih dana u priopćenjima nisu previše uvjerljivi ni za jednu od zaraćenih strana. Mesić se poziva na uvijek nedorečeni Ustav koji ga stavlja uz bok premijeru u kreiranju vanjske politike, ali i kaže kako bi "bilo najbolje" da on ide u New York umjesto Sanadera. Premijer se ipak uhvatio za nešto konkretno: na Glavnoj skupštini povest će se rasprava o Haaškom sudu, a u Hrvatskoj je Vlada nositelj suradnje. Pa ipak, uobičajeno je da se na skupštini pojavi šef države kao najviši izabrani dužnosnik, a ne šef vlade. No, Mesića nije toliko pogodila činjenica da bi Sanader želio ići u UN, već ga je onako osjetljivog pogodila Sanaderova bahatost. Umjesto da se dogovore, premijer je bezobrazno izjavio da će na skupštinu ići on, a ne predsjednik.
Sanader je očito procijenio da mu je bolje žrtvovati kraljicu da bi dobio partiju: dobre odnose s predsjednikom Mesićem zamijeniti za pobjedu na izborima. Kujući strategiju za izbore računao je da će mu Mesić barem prešutno čuvati leđa, ako ga već neće otvoreno podržavati. No, prilika koja mu se ukazala nakon presude Haaškog suda možda bi mogla biti dragocjenija od toga: nacionalne strasti mogle bi se lijepo pretočiti u glasove u Hrvatskoj, kao i u dijaspori. Mesić bi teško mogao donijeti glasove, a možda ih neće uspjeti toliko ni odnijeti, barem ne onoliko koliko ih Haag može osigurati.
S druge strane, oporba je već polako digla ruke od Mesića, premda koristi svaku priliku da ga pridobije na svoju stranu. Nevjerojatna popularnost predsjednika Republike naglo se istopila (snimkom proustaškog govora iz 1992., natezanjem s generalom Zagorcem, idila sa Sanaderom), prvi puta u sedam godina svrgnut je s prijestolja najpopularnijih političara, a njegovo mjesto zauzeo je Zoran Milanović. Dakle, Mesić bi teško i oporbi donio dodatne glasove, ali njezini čelnici barem se nadaju da ih neće odnijeti, odnosno da neće previše glumiti neutralnost na izborima.

Još se nije izvukao onaj tko je povrijedio taštinu Predsjednika
Zbog svega toga, najnovija svađa Mesića i Sanadera više bi mogla naštetiti šefu HDZ-a, nego pomoći opoziciji, i to u onoj mjeri u kojoj ga može koštati dijela glasova neodlučnih birača centra. I to je SDP-u i HNS-u zasad dovoljno. Tko zna, možda se ova svađa izrodi u nešto veće. Možda u idućih 60 dana Mesić zaigra žestoko protiv Sanadera, a to onda ne isključuje udaranje na bolne premijerove točke: na afere, skandale, gospodarske pokazatelje... Još se nije izvukao onaj koji je povrijedio taštinu predsjednika države. Da je Ivica Račan još živ, on bi tome mogao najbolje posvjedočiti.

Komentari

sanader se i ovaj puta

sanader se i ovaj puta zaigrao i ponio se bahato kao prema svojim poslušnicima, ne vodeći računa tko stoji na drugoj strani (ili točnije zanemarujući to kako bi osnažio svoj image odlučnog, beskompromisnog borca za nacionalne interese) i opet je pokazao još jednu ljudsku osobinu nimalo poželjnu u karakteru jednog predsjednika vlade....

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

A izgleda kako se je

A izgleda kako se je "beskompromisni borac" previše zaigrao.

Valjda misli da je i Haški sud poput naših.

Bit će zanimljivo kako će se i od toga pokušati oprati.

Hoće li Skupštini UN-a reći da je morao galamiti zbog predstojećih izbora? (u dijelu zasjedanja koji TV kuće neće prikazati)

B-52

Tko je glasao

Haški sud optužuje

Haški sud optužuje hrvatsku da vrši nedopušteni pritisak na neovisnost suda. To su prijavili UN-u.
Bojim se da su u pravu, Sanader i ekipa ne daju argumente po kojima bi se vidjela greška suda. Ne spominju dokaze po kojima je kazna trebala biti veća. Možda sudu nije dostavljeno dovoljno dokaza za veće kazne, a Sanaderovo lupetanje je prebacivanje osobne krivnje na čitav svijet.

Tko je glasao

Mucke, i sljepac več vidi

Mucke, i sljepac več vidi da sud u Haag-u ima političku pozadinu i budi uvjeren da na taj način kojim sudiju, želiju prikrit krivicu koju ima internacionalna politika u tragedijama na našim područjima. Jednostavno im nije u interesu zgrabit neke jel dobro znaju da bu sve došlo van o njihovim manipulacijama i krivim potezima. Puno ljudi zaboravlja kak su se pojedine vlade ponašale u momentima kad smo mi krenuli u kontra napad. Najviše putra na glavi imaju Nizozemci, Francuzi i Englezi. Samo jedan primjer, kad su došli Srbijanci u teški položaj, je Miterand došel u posjet na naša područja.
Svu nemoč su isto pokazali kad su na vrhu brega srbijanske paravojne jedinice držale zavezane unproforce i s tim napravili živi štit.

Tko je glasao

Sve je to točno ali sve to

Sve je to točno ali sve to treba u obliku dokaza i svjedoka dostaviti sudu. Sud na temelju toga donosi presudu. Ako je to hrvatska dostavila sudu onda neka konkretno kaže koje je to dokaze i svjedoke sud nije uvažio.
Ne vjerujem da postoji urota protiv Hrvatske. Jednostavno nije logićno i kontra je produktivno. Pa svijet bi u hagu trebao pokazati da se zloćin ne isplati i da svaki zloćin mora biti kažnjen.

Tko je glasao

Mišljenja sam, ono kaj neko

Mišljenja sam, ono kaj neko zna ne treba mu se dokazivati. Nemrem reč da postoji urota, ali nas se kažnjava jel smo po njihovom uništili jugoslaviju za koju mislim nije bilo spasa. Da se je još čekalo, bilo bi još više krvi.

Tko je glasao
Tko je glasao

Sva sreća da je materinji

Sva sreća da je materinji jezik 200 naroda u UN engleski.

LOL.

Tko je glasao

baš sam na to i ja

baš sam na to i ja pomislila čitajući linkani članak.
izvrstan primjer kako u sustavu kojem težimo (EU) ne prolazi ono čemu se u hrvatskoj aplaudira.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Mesić se poziva na uvijek

Mesić se poziva na uvijek nedorečeni Ustav, a Premijer se ipak uhvatio za nešto konkretno: na Glavnoj skupštini povest će se rasprava o Haaškom sudu, a u Hrvatskoj je Vlada nositelj suradnje.

Ovo je samo naoko tako. Dok se Ustav odnosi na općenito predstavljanje Hrvatske pred međunarodnom zajednicom, Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom se odnosi isključivo na Haaški sud a ne cijelu međunarodnu zajednicu.

Članak 1.
Ovim Ustavnim zakonom uređuje se suradnja Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na području bivše Jugoslavije od 1991. godine (u daljnjem tekstu: Međunarodni kazneni sud), te izvršavanje obveza koje za Republiku Hrvatsku proizlaze iz Rezolucije Vijeća sigurnosti br. 827. (1993), Statuta i Pravila o postupku i dokazima Međunarodnoga kaznenog suda.
Pod Međunarodnim kaznenim sudom razumijeva se sud osnovan Rezolucijom 827. (1993) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda radi suđenja osobama odgovornima za teška kršenja međunarodnoga humanitarnog prava počinjena na području bivše Jugoslavije od 1991. godine

Dakle, pozivanje na ustavni zakon nije najbolji argument. To što je Vlada nositelj suradnje sa sudom ne znači da pred Glavnu skupštinu treba ići Sanader.

U zakonu nigdje ne piše npr. da Vlada predstavlja RH " i u svim stvarima u vezi te suradnje".

Bolje bi bilo da se i Sanader uhvati "uvijek nedorečenog Ustava". Ima veće šanse.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci