Tagovi

Razlog zbog kojih vojne jedinice ubijaju neprijatelja jest bijes.

Naslov je citat Sun Tsua. Pametan borac.

Danas nakon prosvjeda na Cvjetnom trgu dva brata, Siniša i Dubravko Krčmarek, uputila su se, noseći dvometarski križ na Markov trg. Križ su htjeli postaviti pred ulazom u Hrvatski sabor. To već rade nekoliko mjeseci. Pred Saborom i ispod Bana ostavljali su male križeve od isprepletene trske i palili svijeće.

Siniša i Dubravko Krčmarek su invalidi Domovinskog rata. U ratu im je poginuo brat. Oni su zaslužili bijedne mirovine. Ali imaju sjajno, ogromno srce. Bore se za dobro hrvatskih građana, za zaštitu hrvatskih voda, za pomoć ugroženima. Danima su, za vrijeme jesenske poplave, organizirali pomoć poplavljenima, prikupljali sredstva i hranu, odnosili je poplavljenima i pomagali im da što prije svoje domove osposobe.

Na portalu Dnevnik.hr piše: ''Nakon burnih prosvjeda na Cvjetnom trgu, u kojima je došlo i do sukoba prosvjednika sa zaštitarima i policijom, dvojica prosvjednika odlučila su mirno krenuti na Markov trg noseči veliki križ. Kako doznajemo dva su brata krenula put Markovog trga oko 15.30 sati noseći veliki križ od šiblja, no policija ih je zaustavila i uz primjenu sile uhitila. Jednog od dvojice braće poprilično su nasilno oborili na tlo i na taj način svladali.
Posljednji put kad su bili na Markovom trgu došli su 'prerušeni' u turiste. Policija ih je tada samo legitimirala, no nije bilo ekscesa.''

Opasno prerušeni turisti su svladani, uhićeni i u ovom trenutku su još u pritvoru. Gdje je pali križ, ne zna se.

Naša Vlada pozvala je Papu u posjete. Hrvatska je katolička zemlja. Prema prošlom popisu, ako mu je vjerovati, 88% hrvatskih građana su katolici. Vjeronauk se uči u školama. Naša Jaca Suzana marljiva je katolkinja. Poznato sućutna. Osjetljiva prema nepravdi i stradanju, uvijek s pričuvom suza za zabilježbu kamerama. Čvrsta je i da Hrvatsku izvede na stazu popločanu uspjesima. Stoga je i naredila policiji da ne propusti na Markov trg nositelje križa – simbola otkupa.

Čini se da je Kristov križ u Hrvatskoj postao vrlo opasno oružje. Za ufati se je da Benedikt XVI. to neće dočuti.

Još jedan Sun Tsu: Svi ratovi se temelje na obmani.

Komentari

čiju igru igraju braća

čiju igru igraju braća Krčmarek, njihove radne i egzibicionističke akcije u stilu katoličkih hipija ili zaštitnika prirode koji se vežu lancima za stabla? ovdje imamo dva mentalno nestabilna čovjeka pod profesionalnom supervizijom.

izgleda da je Sun Tsu bio u pravu

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Debe čiju igru igraju braća

Debe
čiju igru igraju braća Krčmarek, njihove radne i egzibicionističke akcije u stilu katoličkih hipija ili zaštitnika prirode koji se vežu lancima za stabla? ovdje imamo dva mentalno nestabilna čovjeka pod profesionalnom supervizijom.

Čiju igru ti igraš dok ti iz usta curi pjena sa jeftinim parolama bez pokrića?

Izgleda da su neki (bili) u pravu. Treba(lo) (je) sprovesti lustraciju, pa nebi sada
udbaši, njihovi nasljednici po podobnim vezama i antihrvatski ološ gazio po hrvatskim ljudima i trgovao hrvatskom zemljom izmišljajući svakojake zakone kojima opravdavaju svoje kriminalno ponašanje.

acinum
Da je čovjek bio bez križa sada ne bi bilo ni ovog dnevnika niti ovog pitanja.

Da je čovjek bez križa dobio isti ovakav tretman (u zadnje vrijeme ima dosta sličnih incidenata), bilo bi ga po medijima.

Hrvatski branitelj koji je nosio križ je maltretiran od strane policije i to neće nikakvo tvoje moraliziranje i filozofiranje o uzrocima njegovog ponašanja osporiti.

Tko je glasao

Zbunjuje me što komentar stavlja naglasak na vjeru......

... a ne na eventualno kršenja ljudskih prava. Naime, ostalo je nejasno zašto je Dubravko Krčmarek uopće napadnut? Je li nosio križ, polumjesec, sliku Bude ili svete krave, nebitno je. U interne diskusije vjernika ne bih se miješao. Tu su potrebni pravni savjetnici i odvjetnici - ako on i brat budu optuženi za kršenje reda i mira, ili eventualno da oni dignu optužbu protiv policije.

Tko je glasao

Križ, zastava ili zdravstvena iskaznica

Promašena diskusija! Ovdje nije u pitanju da li netko nosi križ ili je umotan u zastava ili sa sobom ima zdravstvenu iskaznicu. Ovdje je pitanje poštivanje ljudskog digniteta, pravo građana na vlastito mišljenje i izražaj. Ako toga nema, a nema u ovoj državi, onda ja predmjevam da živimo u 'Policijskoj državi'. Mislim da nije potrebno nabrajati sva gruba, nasilnička i neljudska ponašanja policijie u slučaju prosvjeda. Ako oni čuvaju dignitet države i državne vlasti, zar nije logično da onda čuvaju i dignitet građana te iste države za koju su isti dali svoj glas i etablirali je. Što tu još treba dodati da nam se svima 'prosvjetli'?!

by LujPrvi

Tko je glasao

Ako toga nema, a nema u ovoj

Ako toga nema, a nema u ovoj državi, onda ja predmjevam da živimo u 'Policijskoj državi'. Mislim da nije potrebno nabrajati sva gruba, nasilnička i neljudska ponašanja policijie u slučaju prosvjeda.

Kada pogledaš političke strukture koje vladaju Hrvatskom i one iz sjene, onda ti je jasno zašto je Hrvatska tu gdje je i zašto se sve ovo događa i zbog čega policija radi to što radi.

Tko je glasao

Bijes

S obzirom na naslov posta želio bih dodati da je Hrvatska, koliko je meni poznato, jedina država u povijesti koja s bijesom ubija vlastite vojnike. Koji su za nju dobili rat.

Tko je glasao

S obzirom na naslov posta

S obzirom na naslov posta želio bih dodati da je Hrvatska, koliko je meni poznato, jedina država u povijesti koja s bijesom ubija vlastite vojnike. Koji su za nju dobili rat.

Ne država, nego političari, aparatčiki. Ubijaju ih domaći veleizdajnici kupljeni za judine škude.

I ovi policijski slugani to jest potrošna roba bi se trebali zapitati za koga rade i koga štite, ali to vjerojatno znaju i tim je veća sramota što rade protiv svojeg naroda.

Tko je glasao

pitanje za vjernike

Hoćete li ove nedjelje u svojoj crkvi pitati zašto se crkva nije oglasila povodom hapšenja branitelja s križem? Hoćete li postali mail na Kaptol? Nazvati ih?

Tko je glasao

Pitanje za ne vjernike Znate

Pitanje za ne vjernike

Znate li vi uopće što je to Crkva?

Tko je glasao

Ne.

Ne. Čekao sam da se vi rodite pa da mi objasnite.

Tko je glasao

Nadam se da sam uspio

Nadam se da sam uspio objasniti ili ćete još čekati da se netko drugi rodi.

Tko je glasao

Crkva smo svi mi,

Crkva smo svi mi, predstavnici Crkve su oni koje ti nazivaš knjižničarima.

Tko je glasao

Da , djelomično ste u pravu.

Da , djelomično ste u pravu. Crkva jesmo svi mi ali nitko nije predstavnik Crkve pa ni knjižničari. To što netko sebi uzima za pravo a drugi priznaju to pravo ne znači da je to i istina.

Tko je glasao

agnostik

Nemam pojma - ja nit' smrdim nit' mirišem...

A sada, može li bez retoričkih pitanja. Stvarno me zanima - kako netko tko je vjernik gleda na ovu snimku, i da li ga to uznemiruje, da li dobije želju reagirati kroz službene institucije crkve i tako to. Mislim na ovaj snimak:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/video-policija-mi-je-brata-maltretira...

Tko je glasao

Nemam pojma - ja nit' smrdim

Nemam pojma - ja nit' smrdim nit' mirišem...
A sada, može li bez retoričkih pitanja. Stvarno me zanima - kako netko tko je vjernik gleda na ovu snimku, i da li ga to uznemiruje, da li dobije želju reagirati kroz službene institucije crkve i tako to. Mislim na ovaj snimak:
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/video-policija-mi-je-brata-maltretira...

Policajci na ovom snimku su pokazali da brane veleizdajnike i da napadaju hrvatskog čovjeka...
Dokazuju da su dobri sluge antihrvatskog političkog kadra na vlasti i općenito antihrvatskih političkih struktura.

Ukratko, svi koji su sudjelovali u ovom maltretiranju zaslužuju nečasni otpust iz policije i neka se zaposle kod nekog lokalnog mafijaša i reketare, kao što obično i rade kad dobe otkaz u policiji ili to rade u fušu.

Karamarko je aparatčik kojem u bilo kojem pogledu, nije mjesto u MUP-u.

Tko je glasao

Pitanje vjere je pitanje

Pitanje vjere je pitanje spoznaje Boga i mogu biti samo dva odgovora jesam ili nisam.
Kada pitate nekoga da se deklarira kao vjernik ili ne vjernik je jednako kao da ste pitali nekoga da se deklarira da je glup ili pametan jer je odgovor subjektivan i ovisi o onome što on misli a ne o činjenicama dali je ili nije.
Zbog toga i imamo "deklariranih" vjernika više od 90% stanovništva a da jako malo njih ima koji su doista spoznali Boga tj. pravi su vjernici.

U tom smislu je Crkva kao knjižnica potrebnog znanja koje te može dovesti do spoznaje Boga a crkveni veilkodostojstvenici ( kako se ponekad nazivaju ) su u stvari knjižnjičari u toj knjižnici.
Neki od njih ( jako malo njih) su iskoristili riznicu znanja koju čuvaju i prenose i spoznali Boga.

i sada ti pitaš dali će vjernici pitati crkvu za stav i kakvo je njihovo mišljenje.

Kada ti poštar donese rješenje porezne uprave dali o tom rješenju pitaš za mišljenje i stav poštara ili poreznu upravu. U svom pitanju imputiraš da bi trebalo o tome jako uvažavati mišljenje poštara.

U smislu spoznaje Boga tj. vjere događaj na Trgu Sv. Marka nema nikakvo značenje već sama činjenica da je gospodin koji je želio ići u crkvu Sv. Marka nosio križ vas je potaknula da o tom događaju tražite mišljenje vjernika i crkve. Da je čovjek bio bez križa sada ne bi bilo ni ovog dnevnika niti ovog pitanja. Dakle, sama simbolika tog događaja je došla u medije i sada vi pitate što o tome misle vjernici i zašto crkva šuti kao da bilo što od toga bitno u smislu spoznaje Boga.

Sam akt čovjeka s križem je besmislen jer da je cilj bila molitva , mogao se pomoliti u bilo kojoj crkvi s zemljanim podom i porušenoj ili u crkvi s zlatnim podom. Sasvim svejedno jer je snaga molitve s nakanom, ogromna a bez nakane besmislena.
Tako je i sama želja za molitvom u crkvi Sv. Marka u vrijeme političkih zategnutosti i prosvjeda u smislu spoznaje Boga besmislena i ima očito samo jedan cilj medijsku pažnju koja je također u smislu spoznaje Boga nepotrebna i besmislena.
Smisao crkve kao objekta je prostor za zajedničku molitvu vjernika jer zajednička molitva s nakanom može mjenjati ljude , uticati na događaje, liječiti ali kada se u crkvi pojave deklarirani vjernici ( ne vjernici koji su spoznali Boga) i svećenici ( knjižničari koji također nisu spoznali Boga) mole molitve bez nakane ili ne razumiju što je to uopće nakana i ne vjeruju u moć molitve ni oni koji mole ni oni koji ih vode na molitvu smisao takve molitve postaje samo ceremonija sv. mise jer slijepac vodi slijepce i njihov uticaj na život je nikakav a može biti i loš.

A ako se tvoje pitanje odnosi na deklarirane vjernike tada će ti odgovor biti jednak kao da pitaš deklarirane bicikliste, vojnike, lopove, radnike, doktore tj. odgovor će biti raznolik ovisno o njihovom prije svega političkom opredjeljenju ili stavu a u ovom trenutku svakako okrenut protiv vlasti.

Pokušao sam biti jasan nisam siguran da sam uspio jer ja sam vjernik ali nisam misionar da bi to dovoljno jasno prenio.

Tko je glasao

odgovor

Odgovor ti je fer - jer si ponudio oba. Hvala.

I slažem se - policija nije šetala ulicom i tražila nekoga tko nosi križ da ga izbumbeta - već je uhapsila prosvjednika koji je - nosio križ. Vjerojatno je nosio svašta sa sobom još - iskaznicu da je pripadnik 1. gardijske brigade, osobnu i zdravstvenu iskaznicu - pa nitko normalan neće zbog toga reći "policija hapsi nositelje osobne iskaznice".

Zapravo mi je tu stav podijeljen. Navedenu braću (ovoga koji nosi križ i ovoga koji snima) sam upoznao kroz prosvjede - i imaj izrazito pozitivan stav o njima kao o osobama. Danas sam pročitao da su imali i trećeg brata koji je poginuo u ratu. A mišljenje vjernika me baš zanimalo zbog simbolike.

Naime - na prosvjedima pred Panoramom - isti prosvjednik se omotao u zastavu - i policija ga nije željela (doslovno to nije željela) uhapsiti - jer su znali da je branitelj. Kada su ga gurali - prosvjednici su vikali "nepoštivanje zastave"!

Baš zbog toga sam očekivao veći "huk" mnoštva zbog skrnavljenja jednog simbola - čovjek koji nosi križ jest simbol (bez obzira da li se "producira"). I onda mislim da je red takvom čovjeku prići, i ako ga već hapsiš - napraviti to puno delikatnije. Zbog toga sam očekivao jaču reakciju i vjernika i deklariranih vjernika.

p.s. Ideš mi na živce što si vjernik, a ne i deklarirani - jer bih se u tom slučaju lakše svađao s tobom i rečenice bi mi bile kraće :)
p.s.2. Od poštara bih očekivao da će braniti dignitet i znakovlje drugih poštara, ili dječice koja nose poštarsku kapu iz čiste ljubavi.

Tko je glasao

Znam kako razmišljaju vjernici

dobar sam s njima.

@zaphod

Huk mase je izostao zato što se ovdje sa tim križem radi zapravo o skrnavljenju,svetogrđu
blasfemiji.
Može se reći da je čak vrijeđao iskrene osjećaje vjernika.

Bez obzira na opravdanost prosvjeda,mišljenje je da ipak-nisu sva sredstva dopuštena.

Inače,umotavanje u zastave i slično i nije baš nešto.

Teško je nadići jednog Jana Palaha.

sve dobro...

Tko je glasao

shvaćam...

... mislim da sam vidio u zadnjih 20 godina dovoljan broj puta da se križ koristi na totalno krivim mjestima...

... i baš je ovaj put blasfemija, ha?

eh....

Janu sam nekoliko puta stavio cvjetić na grob, čisto tako... simpatičan mi je...

Tko je glasao

Shvačamo i ja

Zaphod,

mislim da sam vidio u zadnjih 20 godina dovoljan broj puta da se križ koristi na totalno krivim mjestima...
... i baš je ovaj put blasfemija, ha?

U tih 20 godina je smetal križ, smeta i na javnim mjestima, no sad odjedamput kad paše u koncept, onda je dobrodošao.

Ili?

Tko je glasao

@skviki

Mislim da sam cca 15 puta napisao da se s tom braćom uopće ne podudaram po stavovima, pa tako i po pitanju vjere (dakle ni načina iskazivanja iste).

Vjerojatno sam - poučen time da nikada nisam vidio da se križ miče - već stekao dojam da nošenje istog daje nekakvo zaštitno polje :)

Skviki, kao što ta ista policija NIJE uhapsila istog prosvjednika pred Panoramom, tako ga ovdje JEST uhapsila. Jedan pomak koji me zabrinuo. Ali zaboravljam da balkanski šarm ima otklon i u pozitivnom i u negativnom smjeru.

Zapravo, ima razne otklone :)
http://www.index.hr/vijesti/clanak/policajac-se-u-potjeri-spotaknuo-te-n...

Tko je glasao

Svojevremeno , u Jugoslaviji

Svojevremeno , u Jugoslaviji je bilo popularno na prosvjedima nositi sliku druga Tita i zastavu SFRJ i SKJ kako bi se prosvjedi prikazali kao prosvjedi političkih istomišljenika i kako bi reakcija milicije bila blaža a i onih koji naređuju miliciji.
Među zadnjim su bili štrajkovi rudara u rudnicima Trepča. Štrajk je bio politički protiv vlasti a štrajkaši su nosili znakovlje vlasti.
Križ kao simbol nosili su i pripadnici Kju klux klana, križ nije bio mrzak ni nacistima ni fašistima naročito u Španiji i Portugalu ali pravo pitanje je kakve to sve veze ima s vjerom tj. s spoznajom Boga?
Po meni nikakve jer svatko može nositi križ ili bilo koji drugi simbol i to ga ne čini ni boljim niti lošijim čovjekom pogotovo kada i ne razumije simboliku toga što nosi?

Tko je glasao

heh

Tu bi se mogli zakačiti. Naime - ako si pogledao snimku, riječ je o prilično poznatoj braći (u medijima) koji se jako trude naglasiti anti-EU stav; i svoj vjerski stav - usudio bih se reći u jednom prilično izvornom smislu pojma "vjere".

Ovo možda nije niti vrijeme niti mjesto da se raspravlja o tome (ja sam agnostik) - ali mene je kao državljana ove zemlje bilo sram gledati tu snimku (iako nisam vjernik!). Simbolika je jaka - dva brata, branitelja, bez ikakve "podrške" sa strane - prolaze kroz Kamenita vrata - i bivaju oboreni odmah iza. Za ovog koji je nosio križ znam da je kršten u toj crkvi prema kojoj je krenuo.

Naravno da sve to može biti manipulacija, ali - čak i da jest - riječ je o stvarno jakoj manipulaciji. Priznajem, da sam vjernik (deklarirani, ili "stvarni") - popiz*** bih na taj postupak policije. Jednostavno nije bilo opravdanja.

p.s. Kao nekakav branitelj "pizd***" i na takav postupak prema branitelju..

Tko je glasao

Ta brača mogu biti poznati i

Ta brača mogu biti poznati i na Marsu, no za iznašanje neslaganja sa nečim i protestirat radi toga je osobna stvar. Crkvu i vjeru u to uvlačit je glupo i čista provokacija, da ne govorimo o zloupotrebljavanju vjerskih simbola.

Tko je glasao

@Skiviki...

... ajd odlepršaj... :)

Tko je glasao

Ne postoji vjerski stav.

Ne postoji vjerski stav. Vjera je SPOZNAJA BOGA i ništa više ili manje od toga niti je bilo što drugo.
Dakle ta braća nisu mogli izraziti svoj vjerski stav jer to ne postoji. Oni su izveli predstavu i u njoj im je policija još i pomogla da dobiju veću medijsku pažnju koju možda nisu ni očekivali.
Što je veća mržnja interesnih skupina deklariranih vjernika, branitelja i drugih grupacija građana prema postupku policije u ovom slučaju uspjeh braće je veći.
Kada bi ste ih sada pitali da li bi došli na Markov trg da su znali kakva će biti reakcija policije oni bi vam spremno rekli naravno i da ih ništa ne može spriječiti ..........

To nije vjera tj. spoznaja Boga niti ima bilo kakve veze s njom i oni su očito deklarirani vjernici koji uopće ne razumiju što je vjera ni putove spoznaje Boga već se bave simbolima i formama pozivajući se na vjeru, a kako to izvode pred kamerama i ljudima koji su ili deklarirani vjernici ili kao ti agnostici ili nevjernici tj. publika koja uopće ne razumije što je vjera tada svi vi tome dajete vjerski sadržaj a jedino to nije.

Tko je glasao

acinum :)

Mislim, ono, kako bih rekao - riječ je o braća su krštena u crkvi gore... predstava ili ne - nije li to njihovo pravo.

Ne kažem da su oni ovim postupkom iskazivali svoju vjeru - naravno da ovo miriši na predstavu. Ali što reći o ljudima (policiji, tj. vlasti) koji namjerno prekidaju jednu predstavu. Nije li to očajna politička poruka?

p.s. Snimatelj tog događaja je njegov brat!

p.s.2. Ako može bez ovoga" vi dajete"... nastupam u jedinini, iz čiste znatiželje.

Tko je glasao

I muslimani i židovi mogu

I muslimani i židovi mogu biti jednako vjernici kao i kršćani a među njima i katolici razlika je samo u putovima spoznaje Boga tj. samo je razlika u formi s tim da se muslimani i židovi ne krste kao što su braća krštena u crkvi.

Da nije bilo intervencije policije ne bi bilo ni ovolike medijske pažnje ovoj predstavi. Policija je dobro došla za ovu predstavu. O čemu je riječ dovoljan ti je stav drugog brata gleda i snima.

Mislim da sam do sada bio jasan da sve vjernike povezuje samo spoznaja Boga a u svemu drugom su različiti kao što su različita i svaka druga dva čovjeka pa tako ni po tom pitanju ne može postojati stav vjernika.
Može se dogoditi da neki svećenik, biskup, kardinal, redovnik ili redovnica ili neki vjernik iznese svoj stav o nekom pitanju ali je to uvijek samo njegov stav i on nema nikakve veze s vjerom - spoznajom Boga.

Tebe vjerojatno zbunjuje kada se povodom nečega oglasi biskupska konferencija, kardinal ili neki biskup pa mediji to prenose kao stav crkve a na žalost i kao vjerski stav.
Crkva je institucija jednostavno rečeno čuvar znanja i kao takva upošljava mnogo ljudi na raznim funkcijama i različitim zadaćama i svi oni kao i mnogo laika se deklarira kao vjernici . Međutim, među njima je jako malo vjernika - ljudi koji su spoznali Boga.

Tako da grubo možemo reći da su svećenici i redovnici u stvari knjižničari koju omogućuju svima zainteresiranim da budu vjernici i spoznaju Boga. Na spoznaju Boga nitko nema koncesiju niti bilo kakvo drugo pravo to je opće dobro čovječanstva koje na žalost jako malo ljudi koristi a jako mnogo se lažno predstavlja kao vjernici i to zloupotrebljava za svoje osobne materijalne, političke i druge poteebe koje s spoznajom Boga nemaju nikakve veze.
Takvo ponašanje često zbunjuje ljude, poput tebe, jer oni to vide i misle da je to vjera i da su svećenici i biskupi nosioci vjere koji se ne bi tako trebali ponašati što je naravno pogrešno.

Tko je glasao

zbunjen spašen :)

Ma jok - mene ti zbunjuju samo uvodi u Glasu Koncila. I kada crkva traži povrat imovine - čak i kada je u njoj smještan dom za djecu... inače nemam problema s razlikovanjem, tj. odvajanjem vjere od crkve...

Bez ljutnje, mislim da ne znaš dovoljno o slučaju ove braće - drugi brat (snimatelj) je poznat po tome da snima sve - non-stop - nije namjerno sniman ovaj događaj... (brat je poslije imao intervju na Novoj TV - isto je veteran - i rekao je da nije u životu se lošije osjećao negoli dok je ovo snimao - kako shvaćam snimateljski žar - mogu ga razumijeti... inače, i brat je uhapšen).

Ok - dakle ti ne možeš tu naći poveznicu - vjera, omalovažavanje simbola i sl. Meni to liči na odvajanje vjere od čovjeka.

Možda zvuči jako idealistički (pogotovo jer se uopće ne slažem sa stavovima tog čovjeka sa snimke) - ali meni on više liči na pravog vjernika - negoli mnogi "službeni" simboli vjere.

Tko je glasao

Simbole vjere i formu vjere

Simbole vjere i formu vjere postavili su deklarirani vjernici i tzv. vjerski sukobi nastaju zbog oskvrnuća simbola i forme određene vjerske zajednice.
Pravom vjerniku je žao čovjeka koji uništava simbole bilo koje vjere a deklariranom vjerniku je žao simbola i zbog simbola je vrlo često ljut a u ekstremnim slučajevima spreman i ubiti.
Simboli vjere i forma upozoravaju sve ljude da im je vjera tj. spoznaja Boga na dohvat ruke i da vrlo lako mogu spoznat Boga ako to žele. Uništavanjem simbola vjere ili neke forme vjere ne uništava se vjera jer je ona spoznaja i nije ju moguće uništiti. Uništava se samo čovjek koji uništavajući simbole vjere jasno pokazuje da je daleko od spoznaje i pravom vjerniku je žao tog čovjeka.
Kada deklarirani vjernik u zaštiti simbola ili forme vjere napadne čovjeka koji uništava simbole vjere on je u smislu vjere tj. spoznaje Boga jednak onom koji uništava simbole jer ništa nije razumio.
Često imamo situacija da i svećenici KC pozivaju mlade da ne žene osobe druge vjere pravoslavce a naročito muslimane što jasno pokazuje da ništa nisu razumjeli iako su godinama proučavali potrebne izvore za spoznaju Boga.
Na TV možemo vidjeti da zbog nekog svećenika u SAD koji je spalio Kuran muslimani u Afganistanu ubijaju pripadnike UN. Niti je vjernik onaj koji je spalio Kuran niti su vjernici oni koji su zbog toga i u ime Alaha ubijali pripadnike UN a svi se vjerojatno deklariraju kao vjernici kršćani i muslimani ali svojim činom jasno pokazuju da nisu spoznali Boga i da nisu vjernici.

Dali su braća pravi vjernici ili ne to mi neznamo. Oni bi mogli znati ako jesu a ako nisu tada toga vjerojatno nisu ni svjesni.
Po čemu ti zaključuješ da je netko vjernik a ne samo deklarirani vjernik ?

Tko je glasao

kako zaključiti tko je vjernik?

Pretpostavljam da svatko ima svoja mjerila...

... recimo, mene je snažno uvjerilo - kada je tijekom prosvjeda pred Panoramom uhapšeno 15-ak mladih ljudi - jer su sjeli na pod oko policijske marice i nisu htjetli napustiti prijatelja unutra - to što je taj isti čovjek (s križem) molio policajce da ga uhapse i vikao na njih "selektivno hapšenje"... da ga sad tu ne idealiziram - jer nije fer tako ići na realnu osobu... stvarno me vrlo ugodno iznenadio...

... gle ancium, možemo mi sada tu o pravoj vjeri, simbolima i ovoonome... ali naša država je prilično čvrsto utemeljena baš na simbolima (od kojih mnoge ne podržavam baš)... ali da ću doživjeti dan da vidim da policija na pod baca čovjeka (branitelja i s križem) - to nisam vjerovao... skoro da mi je drago, u smislu - sada su sve maske pale - više im ne trebaju niti lažni simboli :)

Tko je glasao

shorty odnos nase drzave

shorty odnos nase drzave prema herojima to najbolje kaze u pjesmi:

http://www.youtube.com/watch?v=WREYlbA-Muo&feature=related

Kitz

Tko je glasao

grintanje

reći ćete da ovo ispada grintanje, no ne vidim poveznicu između sun tzuove izreke iz umijeća ratovanja i djela dvojice humanih branitelja koji su doteglili križ i namjeravaše ga uvaliti u luksuzni shopping centar koji iskopaše, izgradiše i otvoriše bez obzira na bijesnu gomilu koja mi sa sa vili matulom izgleda kao grčki zbor iz one woody alenove komedije. horvatinčić je ušao u kadar nehajno prebačenog sakoa, sa skupim naočalama za sunce, prošao pored čuvara reda i u interwiewu se nehajno snebiva "što to radi ta mladež na ulici", "mogli su raditi u tom shopping centru", ili pa valjda će doći na piće. to je izreka koja je u rangu one od marie therese, koja je lažno pripisana marii antoaneti, "neka jedu kolače ako su gladni".
http://en.wikipedia.org/wiki/Let_them_eat_cake
psi laju karavane prolaze, bi puno bolje pasala od sun tzua, ili kako je grinč oteo cvjetni trg...
momci probudite se...naši redovi su u napadu
http://www.youtube.com/watch?v=b-v-aSJngZo

Tko je glasao

Throne of Blood

Nije se Lady Macbeth prepala Križa nego šiblja od kojeg je bio sačinjen, šiblja možda ubranog u Birnamskoj šumi !
Ipak možda se i Križa boji, da ne sagori u zloći !

Bert

Tko je glasao

Trocki, baš sam danas komentirala dok sam gledala dnevnik

na Novoj, hoće li Bozanić i Mikelnić osjetiti i najmanji poriv da se oglase po tom pitanju.
Ja nisam vjernik, međutim poštujem tuđu vjeru, koja god bila i nastojim svojim ponašenjem nikog ne uvrijediti u tom osobnom pitanju.

Ali prezirem licemjerje, odkud god da dolazi pa zato i pitam - gdje su sada duhovni pastiri, ti 'prinčevi vjere' i ostali veliki vjernici? Ljudi su se zaputili prema crkvi s križem, nikog nisu dirali ili zlostavljali - ali eto, izgledali su sumnjivo. Sramota. Za nas sve, za naše duhovne 'vođe' još više.

Od murje me to ne čudi, oni i tako nisu plaćeni da misle ili da vjeruju - NEGO DA SLUŠAJU.

Ali gdje smo u svoj toj tišini MI - zagovaratelji ljudskih prava, slobode vjeroispovijesti, seksualnog opredjeljenja ili političke opcije? Zavijeni, svaki, u svoju sramotnu tišinu.

Tko je glasao

no fly zone

zanimljivo da je ljudima koji ne vjeruju u boga i srodnoj ekipi, agnosticima zasmetalo što dvojicu branitelja egzibicionista potjeraše sa trga dok se kao odoše pomoliti na u markovu crkvu, kao da je to jedino mjesto, kao što acinum probaše gore objasniti; kao da je križ pokazna karta za gradski tramvaj.
razumije se, obično nakon toga dolazi i razlog zašto su se javili, pljuvanje po crkvi. već viđeno, ponavljate se...nausikaja na kraju posta si trebala u skladu sa nickom isparati halje i počupati kose te se uputiti na markov trg noseći sliku protagore. možda te plavi momci i puste u sabor, tamo je ionako redovito na programu grčka tragedija.

Tko je glasao

ahem...robotko

daj si još malo proguglaj nausikaju

evo, da ti pomognem

Nausicaa (often rendered Nausicaä or Nausikaa; Greek: Ναυσικάα[1]) is a character in Homer's Odyssey (Odýsseia). She is the daughter of King Alcinous (Alkínoös) and Queen Arete of Phaeacia. Her name, in Greek, means "burner of ships".

toliko o čupanju kose i hodanju u ritama, dražesni! ;)

Tko je glasao

robot

Mene je zasmetalo iz čiste pragmatičnosti - ovo je dokaz da više niti jedan simbol "ne igra", više se u ništa ne možeš zaogrnuti da bi bilo tolerirano. To bi trebalo biti pozitivno. I bilo bi - u nekoj normalnoj zemlji.

Međutim, mene podsjeća na Njemačku nakon Prvoga svjetskog rata... kada su vrlo brzo njemački vojnici s fronte i invalidi počeli protestirati zbog nekih stvari... a dojučerašnji im drugi s fronte, sada u drugim uniformama - pucali u njih.

Nemoj smetnuti s uma da su oba brata i veterani Domovinskog rata.

Tko je glasao

simboli

bi trebali biti nekakva poruka, no ne vidim zbog čega je tih par momaka trebalo nositi križ u jednoj sasvim svjetovnoj misiji - protestiranju protiv trenutne vlade i protivljenje uniji; što se tiče protesta i posljednjem retardiranom majmunu u zoo vrtu u maksimiru je potpuno jasno da su prosvjedi besplodni, te neće dovesti do nikakvih pomaka na bolje u hrvatskoj politici; nažalost. no postali su poligon najraznovrsnijih egzibicionista svih boja koji koriste priliku kako bi se eksponirali u medijima. glede toga očekujem bradatu ženu i tele sa tri glave na kojem će jahati sijamski blizanci i nositi transparent da je kosorača ukrala stan srbinu i da je hebrang uvozio shimadzu dijagnostičke aparate umjesto kvalitetnijih siemensovih. zbogradi ničega. danas je u pitanju cvjetni trg ( budimo realni, ma koga van zagreba, pa čak i polovine zagreba boli kita što je neki hohštapler potplatio korumpiranu gradonačelnikovu kamarilu i iskamčio kako bi umjesto pljesnjivog haustora napravio haundem dućan?).
paralelno tome, ne mogu kupiti niti poštenu konzervu tune da mi iz nje ne iskoči neki branitelj i propovjeda mi da je on branitelj i da se on borio za mene i da nije dobro za mene da nešto radim odnosno ne radim. držim da su branitelji svoje trebali reći u vremenu od 1990-1995., a sve poslije toga im ne daje pravo više od bilo koje babe na selu koja je kuhala puru za ognjištem da nekome daju poduke iz demokracije. oni (m i ) nisu građani prvog reda, jer u ustavu nisam još uvijek našao na podatak da je republika hrvatska država u kojoj osim hrvata, i drugih naroda žive i branitelji. ok, borio si se, i šta sad, nakon što su mi oni iz subnora prali mozak dvajest godina o bratstvu i jedinstvu da sad slušam do smrti kako vlada nije dobra, gotovina nevin biti osuđen, da je država u kurcu.
pa to znam i bez braće branitelja sa križevima...ukratko, prostituiranje simbola.

Tko je glasao

zato jer igraju na patetiku,

zato jer igraju na patetiku, pod premisom da Hrvati nemaju mozga za nešto više. I na kraju krajeva,nisu daleko od istine.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

@Robot: Kao što pravilno konstatiraš...

... tebi i tebi sličnima je naravno sve jasno
što se tiče protesta i posljednjem retardiranom majmunu u zoo vrtu u maksimiru je potpuno jasno da su prosvjedi besplodni, te neće dovesti do nikakvih pomaka na bolje u hrvatskoj politici, ali postoji i par nas, kojima eto nije jasno. :)

Štos je naravno, u tome, da sebe samog gledaš kao dio jednadžbe. Za to je sposoban samo homo sapiens. Što ga čini glupljim od majmuna.

Tko je glasao

teze

ti nisu loše, iako simplificiraš, nažalost...

Šteta - jer ovako govoriš samo opće poznata mjesta - bez obrade stvarne situacije koja ipak nije tako plošna. Ima tu puno nijansi.

p.s. Braća tada nisu bila u protestu, niti u povorci, niti su križ nosili u shoping-centar.

Tko je glasao

rezime

pita li se tko kako to da 1000 talijanskih ribarica ore u zerpu nekažnjeno, i da nikoga nije briga o zerpu; nikoga ne zanima uništavanje ribe u mrijestilišnim područjima koje će zauvijek uništiti ekološku ravnotežu jadrana, kako stvari stoje uskoro bare slane vode koje se u metropoli sjete samo u vrijeme godišnjih odmora.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci