Tagovi

Razlike u jednakosti ili jednakost u razlikama? I

Uvjeravajući sami sebe u to koliko se silno razlikujemo od nekoga kome skoro ne možemo biti sličniji, gotovo smo se uspjeli uvjeriti da nas kao narod i državu jedino to “razlikovanje” može spasiti. A Srbi i Hrvati su si sličniji nego to možemo i zamisliti:

http://pollitika.com/razlike-u-jednakosti-ili-jednakost-u-razlikama

http://pollitika.com/quotcetnicka-zvjeradquot-vs-quothrvatski-vitezoviquot

I dok Hrvatska s nestrpljenjem očekuje konačno pristupanje EU, čijim je punopravnim članom, istinaibog u okviru SFRJ, trebala postati već početkom 1992. i ne samo radi one ponude “Evropske trojke” iz 1991., koja je značila “prekoredni” ulazak u punopravno članstvo EU u zamjenu za odustanak od ratne opcije, nego radi pregovora koje je SFRJ na tu temu duže vrijeme vodila s EU, Srbija je očigledno “dotjerala cara do duvara”, našla se u ćorsokaku iz kojega izlaz nije ni lak ni jednostavan.
Iako je u stvari i lak i jednostavan, samo valja prihvatiti istinu i stvari nazvati pravim imenom.

Srbija je tu neminovnost izgleda prihvatila, a suštinu je srbijanski premijer Ivica Dačić napisao u današnjoj “Politici”:

http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Nema-vise-skrivanja.lt.html

napisavši između ostalog:
“Biološko izumiranje Srbije, devastiranje njene infrastrukture, uništavanje privrede, kulture, nauke, zdravstva, školstva... sve to je bilo opravdano velikim nacionalnim zadatkom.”

Pitam se što bi se još, osim kataklizme zvane tuđmanizam, trebalo dogoditi nama pa da primora našeg premijera Zorana Milanovića da u najčitanijem hrvatskom dnevnom listu napiše između ostalog:
“Biološko izumiranje Hrvatske, devastiranje njene infrastrukture, uništavanje gospodarstva, kulture, znanosti, zdravstva, školstva... sve to je bilo opravdano velikom nacionalnom zadaćom.”

Znam, mnogi će reći da je Dačiću lako, jer je Srbija izgubila ratove, malo teže je to kod ratnih “pobjednika” ili onih koji se takvima smatraju.
Nadalje, u srbijanskom političkom establishment nema relevantne političke snage, pogotovo takve “stožerne stranke” koja bi se pozivala na Miloševića i nastavak njegovog djela.
Nema ni ratnih heroja ni pučistički raspoloženih veterana predvođenih aktivnim i umirovljenim generalima …

Istinaibog mora se Dačić boriti s desničarskim prosvjednicima “Život damo, Kosovo ne damo!”, ali to je ipak “sića” u odnosu na hrvatske “dignitetlije”, “pijetetlije”, “generalski zbor”, “zbor braniteljskog ovog i onog” “udruga ovakvih i onakvih” “povratak Tuđmanu” …
I da, Srbija nema na vratu nepodnošljivi trošak za branitelje, trošak koji ni daleko jača i stabilnija država ne bi mogla podnijeti.

Samo, pažljivim iščitavanjem onoga što je Dačić napisao u “Politici” svakog pametnog vodi zaključku da bi bilo dovoljno riječ “Srbija” zamijeniti rječju “Hrvatska”, pa da dobijemo opis događanja/pojava/tvrdnji koje su u potpunosti primjenjive i na Hrvatsku.

Kad bi nešto takvo, navodeći ipak hrvatske specifičnosti, Milanović napisao, ali ne samo zato da napiše, ja za sebe unaprijed mogu reći da bih to potpisao, zato što bi prihvaćanje istine, odricanje od tuđmanizma i nazivanje stvari pravim imenom, te postupnje u skladu s napisanim, sasvim sigurno hrvatski narod probudilo iz letargije, a Hrvatsku zaista povelo putem napretka i razvoja.

Komentari

Samo kaj su neki bili

Samo kaj su neki bili jednakiji, ka ne.

Tko je glasao

a što je s nejednakima?

neki su jednaki neki su jednakiji a neki nisu jednaki. oni jednakiji se bune za svaku sitnicu a kako je tek s onima koji nisu jednaki i koje se diskriminira na svakom koraku ... možda ne bi bili diskriminirani kad bi pripadali jednakijima.

w. ;)

Tko je glasao

Mirotvorci ponovo dolaze u RH pod zelenim svjetlom, kao i nekada

Došao je srpski mirotvorac, poznat iz devedesetih. Tada je širio mir po mjestima u koja je stigao sa svojim "mirotvorcima".

Usput, došao je pripremiti teren za dolazak mirotvorca koji se mirotvorcem dokazao u Antinu i Tovarniku, zbog čega je i primio nagradu za svoje mirotvorstvo: četničko vojvodstvo- koje ima svijetle mirotvorne tradicije, nastavljene u Škabrnji, Vukovaru, Srebrenici, Sarajevu i drugim mirotvornim pohodima.

Ti mirotvorci doći će na proslavu ulaska RH u EU, jer kakva bi to bila svečanost u RH, bez prijatelja iz devedesetih!?

Veselit će se oni svijetloj hrvatskoj budućnosti poput one koju već imaju Grčka, Španjolska, Slovenija, Italija, Mađarska, Irska, Portugal, i ostale zemlje čije stanovništvo na ulicama oduševljeno slave svoju svijetlu sadašnjost i još svjetliju budućnost u kojoj su rasterećeni od rada.

Tko je glasao

postojala je sličnost ali bila je kratkog roka

jedina sličnost između Hrvatske i Srije je što su obadvije prvo bile u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, zatim u Kraljevini Jugoslaviiji, FNRJ i na kraju u SFRJ. tu sva sličnost prestaje. do raskola je došlo zbog razlika - a njih je bilo poprilično.

w. ;)

Tko je glasao

razlike

kojih to razlika walpruga.posto ih je bilo poprilicno molio bih objasni makar malo,ali bitnih.puno sam putovao bivsom yu.bilo je razlika.u jelu,u picu u pjesmama,u obicajima,u jeziku,ali svi smo se razumjeli,svi smo se lijepo i dobro druzili,svi smo citali latinicu i cirilicu bez problema.i sada odjednom bilo je razlika.jeste.u Zagebu sam isao na gablec,u Beogradu na dorucak.jako velika razlika.daj,molim te.

Tko je glasao

razlika je bilo i biti će ih

@tenore,
čudi me što proputovavši bivšom Jugom nisi uočio razliku koja je i dovela do raspada. ona se je nazirala u malo dužoj raspravi među pripadnicima tada raznih republika a sada država.

w. ;)

Tko je glasao

Pobogu, dosadan si do bola.

Pobogu, dosadan si do bola. Svi dnevnici su ti isti, repetitivni, redundantni, autistični: Tuđman je kriv za sve, a Hrvatskoj će biti super čim se odrekene sama sebe i prihvati "jugoslavensku" četničku propagandu. Daj smisli već jednom nešto novo :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

Jebi ga, mora se, jer neki malo sporije kopčaju, eto ti npr., ni poslije dvanaestak godina edukacije kurca ne razumiješ.

A osim toga, čim vas ustašuljke tako "razbijeljujem", znači da pogađam metu.

Tko je glasao

mora se, jer neki malo

mora se, jer neki malo sporije kopčaju

Ti izgleda nikad nećeš "skopčati": mogu ljudi žaliti za socijalizmom, možda imaju i pravo, meni to uopće ne smeta... ali za Srbijom i Jugoslavijom žaliti neće nitko imalo normalan. I to se neće promijeniti - možeš napisati još tisuću ovakvih istih dnevnika-daveža, ali baš ništa nećeš postići.

Što prije to priznaš samom sebi, bit će ti lakše :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ko bi normalan žalija za

Ko bi normalan žalija za Srbijon šta je kupovala "Pipi" Dalmacijavina. Kad je otišla Srbija otiša i Dalmacijavino u stečaj d.o.o. na radost svih normalnih. Da ne govorin o 1500 normalnih škverana koji će sutra dobit otkaz i s preziron gledat na svakoga nenormalnoga koji žali za Srbijon šta je slala željezo za gradnju brodova.

Tko je glasao

@MKn

Here we are again!
Srušim ti tvdnje u prah i pepeo zato jer su diletantske i navijačke i odmah uslijedi moj tobožnji žal, za čim ono ... za Srbijom i Jugoslavijom!?

Pa bi tako ti meni blagonaklono oprostio moje eventualnio žal za socijalizmom, ali "žal" za Srbijom i Jugoslavijom nikako ne možeš!?
Samo tko si ti da odrewđuješ tko će za čim žaliti ili neće?
Ti prvo meni natovariš optužbu, a onda žestoko opališ po toj optužbi, kao da je to nešto moje.

Zato si tako jadan i nevjerodostojan.
Ali s time moraš ti živjeti, ja sam sretan što ne moram.

Tko je glasao

Srbija

Fenikse, stalno kompariraš Srbiju i Hrvatsku kao u ovom textu i naglašavaš da je u Srbiji sve bolje;
Zašto ne pomogneš prvenstveno sebi i odseliš malo istočnije?
Neću ti lagati nisi mi nimalo drag, ali zat ti ne bi bilo tamo bolje?
Osobno je pitanje pa se neću naljutiti ako ne odgovoriš.
Unaprijed hvala, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

@Poin(ḋex)ter

Što to ja i gdje kompariram, osim što iznosim istinite tvrdnje, kako iz prošlosti, tako i iz današnjih dana.
A vas silno muči to što ne možete parirati, osim lažima i floskulama.

Za mene su kurvini sinovi samo kurvini sinovi, ja ne razlikujem naše i tuđe kurvine sinove, s time što nas naši kurvini sinovi sramote, a ne tuđi.

Tko je glasao

A zašto ne bi komparirao

A zašto ne bi komparirao Srbiju i Hrvatsku?

Ni ti meni nisi drag, pa te ne smatram "gostom" i ne pozivam te da odeš.

Tko je glasao

Gost

Pa samo neka nastavi, no ukoliko netko stalno piše negativno o državi u kojoj živi, godinama nema pozitivnog teksa, zašto ne bi učinio potez za svoje dobro (prvenstveno svoje ja tu nisam bitan) i otišao samo par stotina kilometara dalje gdje je sve puno bolje (po njegovim upisima).

->Pointer

Tko je glasao

@Poin(dex)ter

Ja ne pišem negativno o državi, već o kurvinim sinovima iz redova mojeg naroda. Oni nisu država, jednako kao ni ti, niti se mogu poistvjetiti s državom.
To što je ovaj ili onaj kurvin sin za tebe jednako Hrvatska, je ipak tvoj problem, a ne moj.

Tko je glasao

Teške riječi

""Ja ne pišem negativno o državi, već o kurvinim sinovima iz redova mojeg naroda. ""

@Fenikse

Jedini kurvin sin ovdje si ti.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Ja ti na ovo neću odgovoriti drugo osim da bi mene @mrak trajno banirao da takvo nešto napišem tebi ili nekom drugom od blogera.
Ja ovo neću ni prijavljivati, zato što @mrak vidi ono što hoće i ne vidi ono što neće.

Uostalom baš me briga, ti moraš živjeti sa svojom "veličinom" i svojim braniteljstvom.
A ja znam da živjeti s time nije lako, jer da je, ne bi vas bilo toliko s PTSP dijagnozom.
Furate se na američke vijetnamske veterane, ne pitajući kroz koji su oni pakao prošli i kakvog su se straha oni naužili.
Za razliku od vas koji ste najčešće padali pod šank u "jurišima" na "mirogojček".

Tko je glasao

poprilično je govnojestivo

poprilično je govnojestivo pričati o vijetnamskim veteranima ili ljudima koji su sudjelovali u ratu devedesetih na Balkanu, od strane lika koji nije prošao osnovnu vojnu obuku, odnosno nije služio vojni rok

Tko je glasao

ovo ti je besmislica, to

ovo ti je besmislica, to valjda znaš...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

to ti misliš, ja

to ti misliš, ja ne

besmislica je njegovo drvljenje o nečemu što je gledao samo putem TV priloga

Tko je glasao

Ma daj?!

Misliš li da recimo ja ili slični meni isto tako nemaju pravo na stav - ja sam naime isto pratila rat na TVu, ono malo izbjegavanja srpskih snajpera po Zagrebu i odlazaka u skloništa nećemo računati...

Izbjegavanje vojske je isto tako stav...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

imaš pravo na stav, imam i ja

imaš pravo na stav, imam i ja pravi na stav o uzgoju šećerne trske u Ekvadoru ali pitanje je koliko je moj stav relevantan kada ga iznosim pred nekim tko radi na plantaži pola života

u prenesenom značenju, sporno je kada netko iznosi ovakve proizvoljnosti sasvim nepotrebno generalizirajući:

Furate se na američke vijetnamske veterane, ne pitajući kroz koji su oni pakao prošli i kakvog su se straha oni naužili.
Za razliku od vas koji ste najčešće padali pod šank u "jurišima" na "mirogojček".

Ja poznajem momka, postoji i snimka na Youtubeu kada je zarobljen u Hrvatskoj Kosatajnici, tada je imao 20 godina, završio je u logoru, spajali su mu struju na genitalije, ubili dva najbolja prijatelja, tukli svakodnevno i razmijenili nakon 6 mjeseci.

Zbog takvih ljudi, reagiram na generaliziranje, a pogotovo od strane nekoga tko je sve to na TV-u gledao. Ti ne generaliziraš, barem nisam primjetio do sada, stoga ne vidim razloga da se na tebe odnosi moj komentar.

Tko je glasao

PS I nemoj mi močim te reći

PS I nemoj mi močim te reći da je dotični izbjegao služenej JNA zbog STAVA, prigovora savjesti ili pacifizma

c'mon Bigulice

Tko je glasao

@Rebel

Eto, sretnog li mene, uz @grdilina i ti o meni znaš više nego li ja sam o sebi znam.

Kad već znate sve o tome kako i zašto sam ja uspio ne služiti vojni rok u JNA, podijelite ta vaša saznanja s nama ostalima, tako da i ja sam konačno saznam zašto i kako sam izbjegao služenje vojnog roka u JNA.

Onima pak, koji meni ipak više vjeruju, samo ću reći da sam ja u tome bio puno pametniji od Parage.
Niti sam prkosio režimu, niti ulazio u svađe, već pametnim "sitno-kaluđerskim vezom" iz svega izašao sa "šarom".

Tko je glasao

Feniks, Niti sam prkosio

Feniks,

Niti sam prkosio režimu, niti ulazio u svađe, već pametnim "sitno-kaluđerskim vezom" iz svega izašao sa "šarom".

Pa, vjerojatno si zbog toga i dobio stan od JNA.

Tko je glasao

@Skviki

Još jedan pametan koji o meni sve zna, jer poznato je da je JNA dodijeljivala stanarska prava svima onima koji s njom nikakve veze imali nisu.
Čuj @Skviki, kad bih ja bio tako pametan poput tebe, ja bih sam sebe svaki dan bar jedamput išamarao s puno,prezira.

Bog te jebo, gledam te, godina imaš, možda koju manje od mene, a u životu ništa naučio nisi ... upuštaš se samnom, dociraš, a zapravo muljaš i lažeš, pa, čovječe, ja sam u životu više zaboravio nego što ćeš ti ikad znati.

Tko je glasao

Pa uz preporuku

KOS-a se puno lakše napredovalo na rang listi za dodjelu stanova. Makar nebio tzv. vojni stan.

Znači ,ako ima što u ovome što @Skviki navodi ,ti si bio suradnik KOS-a iliti agent ,konfident ,njuškalo ,dojavnik ,špija,cinker ,druker ,provokator i sl.

Neki kapetan ili major te držao na vezi da preko tebe sazna što se priča u firmi ili u privatnom krugu.

Ti si bio vjerovatno od onih koji su dobrovoljno iz ideoloških motiva kao klasno svjestan i provjeren Jugoslavenski nacionalist -orjunaš surađivao . Vjerovatno si dosađivao onom koji te "držao na vezi" s viškom informacija .
Slutim da si kao osoba koja se uspjela izvući od služenja roka u JNA imao potrebu stalnog dokazivanja da si pravovjeran.

Upravo se idealno uklapaš u uzrečicu: Poturice gore od Turaka.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Ne pere tebe samo PTSP, tu su i mnogi drugi simptomi, koji krase prirodno obdarene osobe.
I tebe bi kao najveću dragocjenost trebalo čuvati.
U ustanovi zatvorenog tipa!

Tko je glasao

Zaboravio si me

nazvati ustašuljkom.

Nemoj me razočarati.

sve dobro...

Tko je glasao

da i? Kakve to veze ima sa

da i?

Kakve to veze ima sa tvojim generaliziranjem?

Boli mene uho zašto, samo kažem da si nebitan i nepozvan suditi kako se osjećaju oni koji su bili u ratu, pogotovo svojim posprdnim tonom prepunim proizvoljnih laprdanja

Tko je glasao

@Rebel

Ne taj "lik" nije "prošao osnovnu vojnu obuku", jer je to conditio sine qoua non spoznaje onog što je definirano kao PTSP sindrom.

Znima me samo mogu li "likovi", psiholozi i psihijatri, koji pomažu/liječe, oboljele od PTSP-a to raditi ako nisu "prošli osnovnu vojnu obuku".

Koja logika!?
Ništa čudno od lika koji je postojan u svojim stavovima poput dlake tandrkače.

Tko je glasao

tvoja "postojanost u

tvoja "postojanost u stavovima" i onda kada shvatiš da nisi u pravu, može se okarakterizirati kao ignorancija

nije to nešto za diku baš, meni nije problem prihvatiti razmišljanja i argumente nekoga tko je razuman, uvjerljiv i ima više znanja od mene

tebi jest, i zato si stari čangrizavi govnojed

Tko je glasao

Nazivajući kurvinim sinovima

mnoge si ovdje uvrijedio pa ti je uvreda uzvraćena.

Netko mora ,zar ne.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Nikoga ja nisam imenovao, nikoga poimence prozvao, pa bi se uvrijediti mogli jedino oni koji sami o sebi misle kao o kurvinim sinovima, a ne žele da to i drugi znaju.
Ti nam to naravno neće reći.

Tko je glasao

Ni ja tebe

nisam osobno uvrijedio ,nego nekog IZDAJNIKA koji ima nadimak @Feniks.

Za tebe su svi "kurvini sinovi" od Tuđmana do Josipovića ,koliko vidimo iz tvog bogatog opusa ,izuzev što malo eto popuštaš ovom novopečenom vlasniku stanova u podsljemenskoj zoni ,ocu direktorice neke izmišljene firme koja ništa ne radi ,autoru poznate sentence o "prašini na srpskim opancima" ,pjevaču ustaških pjesma i gubitniku čekova plativih na donosioca.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Svi oni koji su na bilo koji način unazadili i unesrećili i zemlju i narod, kao i oni koji se i dalje "furaju" na Tuđmana ...
Ja nisam ničiji apologet, nikad nisam na to pristajao, jer da jesam, onda bih bio predsjednički savjetnik bar u dva mandata.

S druge strane, ja ću priznati svakome tko napravi nešto dobro, to dobro koje je napravio.
Ali ne možeš nastavljati "Tuđmanovo djelo" i nadati se da ćeš napraviti išta dobro.

Tko je glasao

Distinkcija

Neće baš biti tako, ne radiš distinkciju između "kurvinih sinova" i države, jer si sam napisao:

Kao što je bio promašen projekt kvislinške Endehazije tako je promašen i projekt neoustaške tuđmanovske Hrvatske.

Dakle imaš vrlo loše mišljenje o DRŽAVI u kojoj živiš, a ne nekim pojedincima.
Neću dublje ulaziti u ovaj off-topic, samo eto glupo je sa SAM SEBI ne pomogneš, osim ako nisi mazohist.
Glupo je biti gušav ako ti je jod nadohvat ruke (u ovom slučaju 300tinjak km).
Budi pozdravljen, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

@Poin(ḋex)ter

Kad The Economist opiše Hrvatsku kao "muljevito dno Evrope", što misliš misli li on pritom na hrvatski narod, hrvatsku državu ili možda opisuje sustav vlasti da ne kažem režim?
Svatko pametan i bez konteksta zna na što/koga se karakterizacija odnosi.

Ili je svaki onaj pojedinac, u bilo kojoj državi, koji kritički govori/piše o negativnim pojavama u društvu ili lošim potezima vlasti, neprijatelj vlastitog naroda i države?

Zašto bih ja, koji znam istinu i jasno je vidim, morao vjerovati lažima i obmanama i još se mazohistički samoobmanjivati?

Jel' Tuđman na javnu i političku scenu izveo ustaštvo?
Je!
Jel' Tuđmn povezao organizirani kriminal i politiku u Hrvatskoj?
Je!
Jel' Tuđman vodio diskriminatorsku politiku prema Srbima u Hrvatskoj, ona bi takva bila čak i da nije bilo ničeg drugog osim famoznog "potpisivanja lojalnosti"?
Je!
Jel' Tuđman vodeći "mudru" politiku odveo hrvatski narod u nepotrebni rat i stradanje?
Je!
Jel' hrvatski narod pod Tuđmanovim vodstvom i u organizaciji njegove vlasti opljačkan kao nikad u svojoj povijesti?
Je!
Pa zašto onda to ne reći, zašto onda to ne napisati?
E ali problem je u tome što je za vas Tuđman jednako Hrvatska.
E pa za mene nije, za mene Tuđman je jedan od najvećih gadova koje je iznjedrio hrvatski narod.

Tko je glasao

Reference

Kad The Economist opiše Hrvatsku kao "muljevito dno Evrope", što misliš misli li on pritom na hrvatski narod, hrvatsku državu ili možda opisuje sustav vlasti da ne kažem režim?

To što Economist piše ne znači da je to tako.
Pošalji mi, molim te, link na članak da vidim kontekst.

Kada Hillary Clinton kaže da je Hrvatska primjer svima u regiji na što ona misli?
http://top-channel.tv/english/artikull.php?id=7492
Na narod, državu ili sustav vlasti?

Odgovor na sva tvoja pitanja je negativan, no o tome nije moguće u jednoj replici.

->Pointer

Tko je glasao

@Poin(dex)ter

Ni tebi ni Bogu ocu ne kanim dokazivati općepoznato i lako provjerljivo.
The Economist ima online izdanje.

Kome još pada na pamet ne uspoređivati nego izjednačavati tko zna iz kojih razlog izrečene ocjene nekog političara s pisanjem nadasve ozbiljnih i cijenjenih novina?
I R. Holbrooke je hvalio i Tuđmana i Miloševića ...
Uostalom Nixona nisu srušili ni političari ni institucije sustava, koje su to morale, nego novinari.

Zanimali bi me ti tvoji neativni odgovori odnosno njihova obrazloženja, tobi bilo na razini tvrdnje da je Zemlja ravna ploča.
Jedino za takvo što si ti sposoban, ovako prirodno nadaren i ndasve naprednih stavova.

Tko je glasao

Link2

Ni tebi ni Bogu ocu ne kanim dokazivati općepoznato i lako provjerljivo.
The Economist ima online izdanje.

Ja sam za svoju tvrdnju istaknuo link,
googlao sam: "Economist Croatia muddy Europe" i nisam naišao na taj članak (reci mi ime autora pa ću lakše naći!?), pa ako ti nije problem istakni link, sigurno ga čitaš kada god ti je teško, tj kada Hrvatska ostvari neki uspjeh.

->Pointer

Tko je glasao

Članak

A našao sam; misliš na
http://www.economist.com/node/8491837
no onda se ne radi o "blatnom" već je prijevod gnjecav.

Također ne mogu naći autora,
gledaj tekst počinje u neozbiljnom tonu

pint-sized country on the map. Whether delivering the West's message to Mikheil Saakashvili of Georgia (“Misha: just shut the **** up”), charming George Bush, or hobnobbing with Carl Bildt,

pint-sized govori se o Estoniji je žargonski pojam i cjeli je tekst dosta ležerno i neozbiljno napisan.

Također nikada poslije Economist nije upotrijebio frazu "soggy bottom" za Hrvatsku.

No naravno tebe ništa neće spriječiti da se i dalje prema Hrvatskoj tako referiraš.

Također onda bi trebao i prema svim ostalim zemljama zauzeti takav stav jer autor članka kojeg bespogovorno sljediš piše u istom članku:

"Most worrying trend: Between the Baltic, Black and Adriatic seas there is not a single strong reforming government. Drift, muddle and sleaze were the hallmarks of 2006."

Dakle cijela istočna Europa je zbrka nered i drugi pogrdni pojmovi, to više govori o autoru i članku i tebi (jer gdje se pljuje Hrvatska tu si prvi ti) nego o ozbiljnim analizama.

Zbilja citiranjem jedog neozbiljnog članka ne postižeš ništa.

Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

@Poin(dex)ter

Je, imaš ti pravo The Economist je humorističko-satirička tiskovina, ma britanski Le Canrd encahaine ...
A uredniočki komentar u takvim novinama je posebno neozbiljno štivo.

Uostalom, puca meni kurac i za Baltik i čitavu istočnu Evropu, kamo nikad nismo spadali, nisu moji, tamo ne živim niti tamo kanim živjeti.

Tko je glasao

@pointer .. zberi se.. zakaj

@pointer .. zberi se.. zakaj bi covek tam isel kad bi se utopio u moru slicnih izjava.. ovdje je svakako raritet... mozda mu to dobro cini za psihu, jer ga mozda ostavlja u uvjerenju posebnosti?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@feniks

Dačić je to napisao kako bi opravdavao sporazum s Kosovom. Srbija se našla nad provalijom u koju bi upala da nije popustila Bruxellesu, a bez ekonomskih aranžmana s EU, Srbija bi za nekoliko mjeseci ostala bez sredstava za isplatu penzija te plaća u javno-državnom sektoru. To je motiv za takvim dramatičnim posipanjem pepelom. Ono je iznuđeno, a ne iskreno, mada i iznuđeno, istinito oslikava posljedice srpske mitomanije.

Da je Milanović najžešći protivnik tuđmanizma, za razliku od ostalih SDP-ovaca koji su po pitanju tuđmanizma anemični i pomirljivi, možeš vidjeti na saborskim aktualnim satovima i neumoljivim kritiziranjem "domaćice" Ruže.

Tko je glasao

@celsou

Kako god, ali to Dačić nije napisao zato da ne bi provodio ...
Ono što mene boli je da će na kraju Srbija i pod vodstvom vojvode grobara i izvan EU prije uspostaviti osnove države vladavine prava nego mi i u EU.
Pogledaj im samo kako radi specijalni sud za ratne zločine, ne jebe živu silu pola posto.

Daj se saberi, kritizira Ružu a plazi po Bleiburškom polju?
Rekao je da je rat u Hrvatskoj bio građanaki, što je, a onda se odmah posuo pepelom i počeo priču o "izvlačenju iz konteksta" kao i da nije mislio to što je rekao.

Osim toga neka napiše u novinama članak poput Dačićevog.

Tko je glasao

Rekao je da je rat u

Rekao je da je rat u Hrvatskoj bio građanaki, što je, a onda se odmah posuo pepelom i počeo priču o "izvlačenju iz konteksta" kao i da nije mislio to što je rekao.

Naravno da Domovinski rat nije bio građanski. Tako nešto može reći i zastupati samo ili totalna neznalica, ili naivna budala, ili kakav prosrpski petokolonaš, upirući se da spasi Srbiju od buduće - neminovne - obveze plaćanja ratne odštete Hrvatskoj i drugima. Građanski rat je, naime, sukob dviju ili više opcija za vlast u jednoj državi. Dobri primjeri građanskog rata su američki sukob sjevera i juga, ili jugoslavenski sukob partizana i četnika u II. svj. ratu - u oba slučaja, opcija koja je pobijedila zavlada je državom za koju su se borili.

Međutim, ako govorimo o bivšoj Jugoslaviji 1990 - 1995. i dalje, vidljivo je da toga nema. Niti jedan od bivših dijelova savezne države koji su imale rat nije se borio za vlast u SFRJ - osim Srbije. Jedino je Srbija htjela ili cijelu SFRJ, ili barem njezin što veći dio, dok su se svi ostali borili za neovisnost. Da nije bilo takvih težnji Srbije, rata uopće ne bi ni bilo.

Dalje, ako se ograničimo samo na Hrvatsku, građanskog rata opet nema. Martić, Babić i ini srpski kvislinški "krajinaši" nikad se nisu borili za vlast u hrvatskoj državi, nego da njezin što veći teritorijalni dio otkinu i pripoje Srbiji, tj. tzv. Velikoj Srbiji. Ima nekih tumačenja da je, kao, građanski rat bio do 08. 10. 1991, do stupanja na snagu prolongirane odluke o hrvatskoj neovisnosti, a tek kasnije da je nastupila srpska agresija... ali ni ona nemaju mnogo uporišta. Naime, odluka Sabora od 25. 06. 1991. bila je samo deklaratorna (utvrđujuća) dok je odlučna i konstitutivna (stvarajuća, pravnici će skužiti o čemu govorim) bila volja hrvatskog naroda na referendumu 19. 05. 1991, da ostvarimo državnu neovisnost. Sabor uopće nije ni mogao ništa drugo učiniti, doli deklarirati postojanje te volje.

Sad možete ovo pročitati Zokiju, nek mu bude jasno zašto će popušiti i na slijedećim izborima :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

Navijačke strasti su samo nqvijačke strasti i ništa više.
Ili možda u tvojem slučju ipak je?
Traženje opravdanja za protuzakonito u suštini terorističko djelovanje i rušenje ustavnopravnog poretka u vlastitoj zemlji.
Rušili ste ga vi koji ste "uzeli pušku i krenuli" "rušiti Jugoslaviju svim sredstvima". Problem je što ste srušili pravni sustav Hrvatske i zato očjnički tražite opravdanje izmišljajući nekakvi međunarodni sukob.
Jednako kao što vam treba i "pobjeda" nad "trećom komunističkom i četvrtom vojnom silom Evrope", koju ste onako maestralno smazali u bici za Vukovar.
A nije to?
"Oluja" je!
"Veličanstvena pobjeda" u vojnoj operaciji bez ijedne bitke. Ali ona je toliko briljantna da se izučava na svim značajnijim vojnim učilištima svijeta, pa io na West Pointu?
A ne, tamo izučavaju "Bitku na Neretvi", jebi ga, a mi mslili "oluju".

Što je pak građanski rat reći će važeće definicije OUN, one iz enciklopedija, leksikona i almanaha kao i presude sudova, pa i onih hrvatskih, kao što je to u slučaju obrazloženja pravomoćne presude Glavašu.
Za rat u Hrvatskoj najveću krivnju snosi Tuđman, zato što je mjerama državnog terorizma poticao Srbe, nisu to samo "trojke", na pobunu protiv, ne Hrvatske, nego njegovog režima, a Hrvate, lažući o podređenom položju Hrvatske u federaciji, poticao na pobunu protiv SFRJ.

Referendum nema nikakvog značaja, njegovi rezultti nisu nikog ni na što obavezivali, jer je bio samo konzultativni, tadašnje zakonodavstvo nije poznavalo institut obavezujućeg referenduma.

Tko je glasao

Traženje opravdanja za

Traženje opravdanja za protuzakonito u suštini terorističko djelovanje i rušenje ustavnopravnog poretka u vlastitoj zemlji.

Fomalno-pravno, Jugoslaviju je razbila Srbija donošenjem ustava u rujnu 1990, i ti to vrlo dobro znaš. Između ostalog, Srbija je poništila svoje saveznim ustavom propisano ustrojstvo ("od tri dela postala cela"), a što je još gore, otvoreno je izjavila da neće poštovati nikakve odluke savezne države i njezinih tijela, ako joj se ne sviđaju.

Konkludentno, ali apsolutno i nedvojbeno, radilo se o proglašenju neovisne srpske države. Bez definiranih granica, naravno... to pitanje je došlo na red malo kasnije :-)

Referendum nema nikakvog značaja, njegovi rezultti nisu nikog ni na što obavezivali

:-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci