Tagovi

Razlike u jednakosti ili jednakost u razlikama?

Sad, kad je minulo ludilo, sad mogu ja ....

Kako smo mi Hrvati poznati po tome da se želimo pod svaku cijenu razlikovti od onih s kojima dijelimo jezik, ali ni to ne želimo priznati, pa izdajemo kojekakve "razlikovne riječnike", sve u svrhu dokazivanja nedokazivoga, tako se zgražamo nad nekim pojavama i ponašanjima naših susjeda, a sami smo u tome isti ili im vrlo vrlo slični, da ne kažem da smo ih u nekim segmentima (ne)ljudskog djelovanja i daleko nadmašili.

Uzmimo tu srpsku osobinu, kojoj se rugamo, koju ismijavamo, naime slavljenje Kosovske bitke ili poraza kao pobjede, a što mi drugo i drugačije radimo svakogodišnim cirkusom okoVukovara?

Ne prikazujemo li stravični poraz kao pobjedu, a to nije bio samo poraz na bojnom polju, to je prije svega bio poraz zdravog razuma.

I ne samo to, povijest nas uči da smo sve velike bitke koje smo vodili (hrvatsko zapovjedništvo) i izgubili, Bitka na Gvozdu 1097., Bitka na Krbavskom polju 1493., Bitka za Siget 1566. ...

Bitku kod Siska 1593., s kojom se volimo ponositi, ipak su vodili Nijemci (Ruprecht Eggenberg), a Hrvati su u njoj bili topovsko meso.

O da, tu je i "čuvena" Grobnička bitka iz 1242., koja se nikad i nije dogodila, jer nigdje nikakav ni neposredni ni posredni dokaz ne postoji ... slave Srbi poraz u Kosovskom boju, ali mi smo ih nadišli, mi slavimo nepostojeće bitke i valjda pobjede u njima.

Što reći o najvećem, najmoćnijem i najsilnijem kralju u Hrvata, onome kojeg tako slavimo, ponosimo se njime i spomenike mu podigosmo, a jednog jedinog dokaza o njegovom postojanju dosad ne pronađosmo, a kolike je on, onako silan, bitke mogao povesti i kolike neprijatelje ne poraziti nego pomesti, samo da je htio, a nije ni htio ni mogao, zato što najvjerojatnije nije postojao.

A mit govori da bi i Karlo Veliki, koji je istinaibog umro stotinjak godina prije Tomislavovog dolaska na vlast, ali koji je pod svojom vlašću imao pola Evrope, bio u usporedbi s kraljem Tomislavom tek mala beba.

Ipak spominje se silna bitka koju je Tomislav vodio s bugarskom vojskom i hametice je porazio negdje u Bosni, ali, avaj, ne postoji ništa što bi uputilo na to gdje se i kad odigrala ta veličanstvena bitka i pobjeda po svemu nepostojećeg, ali silnog hrvatskog kralja.

Urotu Zrinsko-Frankopansku, klasični čin veleizdaje, u kojem dvojica najmoćnijih hrvatskih velmoža u separatnim pregovorima s Turcima pokušavaju Hrvatsku predati Osmanlijama u zamjenu za očuvanje svih svojih posjeda, koji su radi toga osuđeni na smrt i kažnjeni odsjecanjem glava, proglašavamo kao nasilje Habsburga nad slobodarskom hrvatskom mišlju.

I tako dolazimo do pomračenja uma, Bitke zaVukovar 1991., u koju nas je uvukla jednako duševna bolest "obnovitelja hrvatskog kraljevstva" kao i hercegovačka ustaška komponenta, onih koji su došli "vlakovima bez voznog reda" i nikad se ne uklopili u pitomu vukovarsku stvarnost, pogotovu onu multinacioalnu i multikulturalnu.

A tragedija Vukovara se mogla izbjeći samo i isključivo na jedan jedini način, kad je u svem onom ludilu postalo jasno da hrvatska paravojska u Vukovaru nema snage "uzeti" tamošnju vojarnu JNA, JNA, koja je dotad u Vukovaru živjela u nekakvoj čudoj simbiozi sa ZNG i HOS-om, se jednostvno nije smjelo napadati.

Ali da "hrvatski vitez" Blago Zadro nije "preuzeo odgovornost" i potpisao smrtnu presudu Vukovaru, kako bismo mi danas živjeli bez "grada žrtve"?

Točno je da je Vukovar žrtvovan na žrtveniku bržeg međunarodnog priznanja Hrvatske, samo se pritom uvijek izbjegava reći ime onoga tko ga je žrtvovao, a bio je to glavom i bradom već spomenuti "obnovitelj hrvatskog kraljevstva", koji suzu nad tužnom sudbinom grada na Dunavu stigao pustiti nije, morao je igrati tenis.

E sad, mi koji smo u nijednoj bici u "veličanstvenoj" VRA "Oluja" 1995. hametice potukli "treću komunističku i četvrtu vojnu silu u Evropi", teško porazivši Srbiju, a da to Srbija i ne zna, imamo eto jednu veliku pobjedu na rovašu.

Kako ta pobjeda izgleda u usporedbi sa srpskm pobjedama na Bregalnici 1913., Cerskoj bici 1914. ili bici na Kajmakčalanu 1916. ja ne bih, neka o tome govore oni vojni znalci na West Pointu koji, prema našim "znalcima" "Oluju" tako marno izučavaju.

Nestalo im pametnijeg posla.

Što reći o onim porugama "srpskog nanašanja kostiju", kad prenose "mošti cara Lazara", u svjetlu činjenice našeg prenašanja moći svetog Bone ili svetog Vlaha, jer to naravno nije "nanašanje kostiju", to jednostavno nije u duhu "hrvatske tisućljetne uljudbe".

Da pritom ne spominjem onaj morbidni poklon kosti iz članka prsta bl. A. Stepinca papi Ivanu Pavlu II prilikom njegove posjete Hrvatskoj i proglašavanja Stepinca blaženikom.

Imamo mi i još ponešto na račun Srba, a to je posebno naglašavanje njihove "sklonosti činjenju zločina" s posebnim naglaskom na zločine počinjen tokom DR, gdje "Ovčara" zauzima "počasno mjesto".

Naravno da ćemo uz bok Ovčari staviti nesumnjiva zlodjela koje su srpske snage počinile u Škabrnji, Kijevu, Ćelijama, Lovasu ... samo ne znam što ćemo s onim "bogougodnim" djelima u duhu "hrvatske tisućljetne uljudbe", koje su "hrvatski vitezovi" poput T. Merčepa, B. Glavaša, Đ. Brodarca, M. Norca, plominske "Hadžar divizije" ili onih anonimusa poslije "Oluje" počinili nad civilnim srpskim življem?

Ako bismo pak malo dalje otišli u prošlost, u vrijeme tzv. NDH, onda u zločinstvu počinjenom u logorima smrti, Srbe "šijemo" za nekoliko kopalja.

O znam ja da će se javiti oni koji će reći da je logora bilo i u Nedićevoj Srbiji, kao i da je Beograd proglašen "prvim judenfrei gradom u Evropi", samo uz sitnu opasku, logore u Srbiji osnivali su i njima upravljali Nijemci, a Beograd je prvim gradom bez Židova proglasio njemački komandant grada.

Logore smrti u NDH, Jasenovac je bio najveći, ali ne i jedini, osnivale su i njima suvereno upravljale ustaške vlasti, egzekutori u njima su bili ustaše, bez ikakvog uplitanja njemačkih okupacijskih vlasti.

Tako beznačajna i sitna razlika, zar ne!?

Više puta dosad sam napisao kako je jadan onaj narod kome je A. Starčević otac domovine, kome je F. Tuđman stvorio državu, kome je A. Stepinac svetac, uz kojega je uvijek stajala KC i kojemu je najveća vojna pobjeda "Oluja".

Ne možemo nikako pobjeći od "tisućljetne hrvatske uljudbe".

Komentari

vukovar i oluja nisu baš bez veze

Uvećini se slažem ali vukovar i oluju su malo interesantnije bitke.
Vukovar je interesantan po tome što je relativno mali broj , malu teriroriju držao dugo vrimena neosvojenu . Bitka je interesantna i po tome što je pomoć bila na sat hoda od bitke a nije trzala mjesecima. Stvar nepoznata u ratovanju stvarno za proučavanje.i pamćenje.

Oluja je interesantna po brzini i veličini osljbađanja velike teritorije. Perfektno izveden vojni zadatak a izvršioci u zatvoru . Stvarno neobjašnjivo isto za pamćenje.

Tko je glasao

@tomy82

Pa nije to baš tako neobjašnjivo ....
U Vukovaru su podrumi iskopani duboko u laporu predstavljali odlična skloništa, tako da je broj poginulih vrlo mali u odnosu na razmjere topničkog "taracanja".
Drugo je izbjegavanje uličnih borbi od strane JNA, jer su u uličnim borbama gubici napadača ogromni.

U "Oluji" pak nije bilo bitaka izmđu sukobljenih strana, osim ono malo kod Petrinje, tako da je to više-manje bilo ušetavanje u prazni prostor.

Tko je glasao

Bocnuti

Za sam za to da i bocnemo jedan drugoga, naravno, samo jezikom, ali ipak se moramo vratiti nećemu ozbiljnijem, jer, u protivnom, ovo bi bilo samo gubljenje vremena i samozatupljivanje, intelektualna masturbacija, od koje bi mogli stvarno oglupaviti.

Ima još nešto što mi se često vraća u "pamet". Ovaj blog. Već postoji cijeli niz godina, i nije nimalo nepoznat.

Ali, da li je to najviše što on može postići?

Ja štoviše mislim da je on, u odnosu na svoje stvarne mogućnosti, na najnižoj razini, i da bi trebao avancirati, a to sada ovisi isključivo o kvatiteti naših postova.

Ne kažem da bi smo se trebali truditi da afirmiramo ovaj blog, nego sami sebe i svoje mišljenje, ali da bi smo uspjeli u tome, prilozi nam moraju biti isključivo takvi da afirmiraju i sam blog. Brinući se o tome izrađujemo oruđe vlastite afirmacije, a krajnji rezultat je društvena dobrobit.

Blog bi trebao zadobiti određeni i dosta jasan profil.

To nosi u sebi i stanoviti rizik, ali mislim da vlasnik bloga ne bi imao ništa protiv toga i da svoja diskreciona prava ne bi upotrebljavao za to da nas ograničava, cenzurira ili štogod slično.

Jasno podrazumijeva se poštovanje pravila bloga, zakona, pristojnosti itd

Tko je glasao

Greška

Januse, oprosti nisam, u prvi mah, shvatio smisao tvoga navoda.

Tko je glasao

Sljepilo

Evo ti još jednoga koji se plaši da će oslijepiti.

Nećeš, ne moraš se plašiti, ali nećeš ni progledati.

Tko je glasao

masturbacija

O Vječna Ptico, Fenikse, moraš jadnom Škvikiju priznati da je duhovito i spretno odgovorio -

"On spominje mastrubiranje. Ja sam čul da to baš i nije dobro za zdravlje mozga, no sad i znam da je tak. Kod vas dvoje se to i primječuje."

Ali. to on nehotično otkriva da se to baš njemu mozak istopio od silnog drkanja.

Tko je glasao

a i ti si neki mentol fino,

a i ti si neki mentol

fino, pollitika dobija novo ruho, košulju ušivenih rukava

Tko je glasao

masturbacija

O Vječna Ptico, Fenikse, moraš jadnom Škvikiju priznati da je duhovito i spretno odgovorio.

"On spominje mastrubiranje. Ja sam čul da to baš i nije dobro za zdravlje mozga, no sad i znam da je tak. Kod vas dvoje se to i primječuje."

Al,i to on nehotično otkriva da se to baš njemu mozak istopio od silnog drkanja.

Tko je glasao

Spašavaj se, ko može!

Niti ova diskusija, kako vidim nikako ne može pobjeći iz "tisučljetne hrvatske uljudbe."

Jako slično stoji stvar i kod Srba. Ni oni, jadni ne bili, ne mogu pobjeći od svoje uljudbe.

I kod Crnogoraca..........

Glavni posao balkanskih "naroda i narodnosti" je, kako se čini, mlaćenje prazne slame i bavljenje nebitnim stvarima - masturbacija, masturbacija, masturbacija... do iznemoglosti.

Tko je glasao

Kuku!

Vae Croatiae, vae croatibus, vae nobis omnium!

Tko je glasao

Samo ti kukaj, jao (u mozgu)

Samo ti kukaj, jao (u mozgu) si ga onima koji sazivaju novu jugoslaviju.

Tko je glasao

Nova Jugoslavija

Odgovor bi ti bio dobar da ja sazivam ili zazivam neku novu Jugoslaviju.

Ali ja hoću nešto sasvim drugo - pravne, ekonomske i političke temelje na kojima se može dobro živjeti i graditi budućnost. Neka se to zove i Guzotunija, ili Tunguzija, samo neka bude nešto vrijedno i neka svima omogućuje pristojan i dostojan život.

Nemoj misliti da sam megaloman, patološki narcisoidna osoba, bolesnik, paranoik megaloman ili štogod slično.

Ja sam samo osoba koja je svjesna da je stvorila pravne, političke i ekonomske temelje za budući svijet.

I ko ih bude prvi ozbiljio, upravljat će svijetom.

Ovako govore i bilesne, beznadno neizlječive osobe, ali i potpuno normalne i uravnotežene SAMOSVJESNE individue.

Ovdje nije stalo niti do toga da se sa Balkana upravlja svijetom, što je realno moguće, nego samo do dobroga, smislenoga života.

Ja sam, ne borim se za druge, nego isključivo za sebe i za svoje dobro. No to svoje dobro ostvarujem i kanim ostvarivati isključivo na taj način:

da nešto dobro činim za druge ljude.

Tko je glasao

Zalud se toliko trudiš - dovoljno je "baciti perje"

Ali ja hoću nešto sasvim drugo - pravne, ekonomske i političke temelje na kojima se može dobro živjeti i graditi budućnost. Neka se to zove i Guzotunija, ili Tunguzija, samo neka bude nešto vrijedno i neka svima omogućuje pristojan i dostojan život.

Zalud se trudiš, sve ti je to već ostvareno: na drugome svijetu, jer tamo ima dovoljno gospodarskih, filozofskih, socioloških, medijskih, političkih osnova za to.

Dovoljno ti je platiti kartu posrednicima i " baciti perje".

Ja sam samo osoba koja je svjesna da je stvorila pravne, političke i ekonomske temelje za budući svijet.Zaredi se, ako već nisi!:)))

Tko je glasao

@Skviki

Eto dok on "kuka" i "zaziva", sazivanje je ipak nekaj druzgega, ti uporno tukaš, jer se tvoja intelektualna snaga jedino s onom u tuke usporediti može.

Tko je glasao

Feniks, Eto dok on "kuka" i

Feniks,

Eto dok on "kuka" i "zaziva", sazivanje je ipak nekaj druzgega, ti uporno tukaš, jer se tvoja intelektualna snaga jedino s onom u tuke usporediti može.

On spominje mastrubiranje. Ja sam čul da to baš i nije dobro za zdravlje mozga, no sad i znam da je tak. Kod vas dvoje se to i primječuje.

Tko je glasao

masturbacija je put do slijepoće :)))))

On spominje mastrubiranje. Ja sam čul da to baš i nije dobro za zdravlje mozga, no sad i znam da je tak.

ne samo skviki da to nije dobro za zdravlje mozga, nego ti se još usput može osušiti ruka, možeš dobiti prišteve ili na koncu čak i oslijepiti...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Janus, ili na koncu čak i

Janus,

ili na koncu čak i oslijepiti...

Vidim ja da je kod tebe več u visokom stadiju.

Tko je glasao

Početak

Iako sam napisao da više neću s tobom ulaziti u polemike ovako falsificiran dnevnik ne mogu prešutjeti, tim više što je dobio toliko pluseva. Krenuti ću od početka, pa koliko mi vrijeme dopusti.

"Kako smo mi Hrvati poznati po tome da se želimo pod svaku cijenu razlikovti od onih s kojima dijelimo jezik, ali ni to ne želimo priznati"
Znači između hrvatskog i srpskog nema razlike. Npr oni pišu ćirilicom, mi latinicom, jezične konstrukcije...

Ima li razlike između švedskog i danskog jezika? Ili je to isti jezik?

->Pointer

Tko je glasao

@Poin(dex)ter

Lingvisti, kumašine, a ne Feniks, kažu da ako je fond riječi u dva jezika isti u 85 % i više slučajevaa, da se radi o jednom jeziku, a u slučaju hrvatskog i srpskog ta podudarnost je gotovo 98 %, da ne spominjemo gramatiku ...
Uostalom radi toga jer se radi o jednom jeziku, Šešelj nije mogao dobiti tumača za hrvatski jezik.

Tko je glasao

Skandinavija

A što ti misliš?
Postoje li norveški, švedski i danski ili je to sve jedan jezik?

->Pointer

Tko je glasao

Švedski, Danski i Norveški

Švedski, Danski i Norveški jesu tri posebna jezika, slično kao što su Slovenski i Hrvatski posebni jezici. Smatraju se posebnim jezicima zato jer se riječima, gramatikom i sintaksom značajno medjusobno razlikuju Razlika izmedju Švedskog i Danskog (otprilike, na govornom nivou) je kao razlika izmedju standardnog Hrvatskog i Slovenskog, a Danski i Norveški (odnosno jedan od službenih norveških jezika Bokmaal) su (otprilike) kao Hrvatski kajkavski dijalekt i Slovenski. Za većinu ljudi u jednoj Skandinavskoj zemlji, jezik druge zemlje zvuči kao strani jezik, jer ga tek u manjoj mjeri može razmjeti bez prethodnog učenja ili intezivnog i trajnog kontakta.

Nekada su ti jezici bili medjusobno sličniji, a posebno Danski i Norveški (Norveška je bila danska kolonija do 1814.). Od oslobodjenja od danske prevlasti, u Norveškoj su postojale jake nacionalne struje koje su htjele što više odvojiti standardni Norveški od Danskog. Rezultat su dvije verzije standardnog Norveškog jezika - dominirajući Bokmaal i manje zastupljeni Nynorsk. Izbor službenog jezika je u domeni lokalne samouprave - neke općine su "neutralne" (tj. omogućuju ravnopravnu upotrebu obadvije verzije), a neke su se opredjelile za jednu od dvije mogućnosti.

Na službenim medjudržavnim skupovima u Skandinaviji, koristi se Engleski kao "Lingua franca". U firmama koje posluju i zapošljavaju ljude u dvije ili više zemalja, medjusobna komunikacija ponekad ide na "mješavini" jezika, ali često prelazi na Engleski, zbog lakšeg razumjevanja.

Činjenica da su skandinavski jezici posebni, nije valjan argument u diskusiji jesu li Hrvatski i Srpski jedan ili dva posebna jezika.

The Observer

Tko je glasao

feniks ta rasprava je vodena

feniks ta rasprava je vodena 68me.. i usprkos ocitoj slicnosti u gramatici ispalo je da su hrvatski i srpski dva jezika jer
nisu samo lingvisticke fore te po kojima se jezici razlikuju

to znas jako dobro. prema tome ne prodaji ponovo velikosrpske fore ili unitaristicke fore koje su jos u jugi i to davnih dana odbacene... kada je raskinut novosadski sporazum o jeziku koji je tvrdio upravo to sto ti pricas..

matica hrvatska je tada ukinuta, a borba za hrvatski jezik je bila jedan od glavnih razloga ..

steta sto je do svega toga doslo jer
Nakon drugoga svjetskoga rata Hrvatska se našla u sklopu federativne Jugoslavije. Zanimljivo je da je već AVNOJ na svome drugome zasjedanju donio odredbu da se sve njegove odluke, naredbe i proglasi moraju objavljivati na četiri jezika, i to »na srpskom, hrvatskom, slovenačkom i makedonskom jeziku« jer su »svi ovi jezici ravnopravni na cijeloj teritoriji Jugoslavije«.

ipak kasnije, Rankovic uspjeva i
Poslije završene Ankete, zapravo preslikane Ankete Jovana Skerlića iz 1912., održan je pod visokim pokroviteljstvom ministra unutarnjih poslova Aleksandra Rankovića zvanog Leka [2] sastanak na kojem je zaključeno kako je jezik Hrvata, Srba i Crnogoraca jedan jezik, pa je i književni koji se razvio oko dva središta, Zagreba i Beograda, jedinstven s dva izgovora: ijekavskim i ekavskim, da je u nazivu jezika u službenoj upotrebi nužno istaknuti oba njegova dijela (i hrvatski i srpski), da su ravnopravna oba izgovora (ijekavski i ekavski) i oba pisma (latinica i ćirilica), da je potrebno izraditi priručni rječnik hrvatskosrpskog/srpskohrvatskog književnog jezika, terminološke rječnike i zajednički pravopis.

no dolazi do pobune i
Ali usprkos jasnoći osnovnih načela, stanovite nepreciznosti u formulacijama omogućavale su da ta načela budu u praksi zaobilažena, iskrivljavana i kršena unutar širih pojava skretanja u realnosti našega društvenog i ekonomskog života. Poznato je u kojim su okolnostima u našoj zemlji oživjele tendencije etatizma, unitarizma, hegemonizma. U vezi s njima pojavila se i koncepcija o potrebi jedinstvenog "državnog jezika", pri čemu je ta uloga u praksi bila namijenjena srpskom književnom jeziku zbog dominantnog utjecaja administrativnog središta naše državne zajednice. Usprkos VIII kongresu, IV i V plenumu CK SKJ, koji su u našim danima posebno naglasili važnost socijalističkih načela o ravnopravnosti naših naroda pa, prema tome, i njihovih jezika, putem upravnog aparata i sredstava javne i masovne komunikacije (saveznih glasila, Tanjuga, JRTV u zajedničkim emisijama, PTT, željeznicama, tzv. materijala ekonomske i političke literature, filmskih žurnala, raznih administrativnih obrazaca), zatim putem jezične prakse u JNA, saveznoj upravi, zakonodavstvu, diplomaciji i političkim organizacijama, faktično se i danas provodi nametanje "državnog jezika", tako da se hrvatski književni jezik potiskuje i dovodi u neravnopravan položaj lokalnog narječja.
Osobito važne inicijative privredne i društvene reforme, oslanjajući se na bitna svojstva našeg samoupravnog socijalističkog društva, obvezuju nas da na području svoga djelovanja - jezika, književnosti, znanosti i kulture uopće - poduzmemo sve potrebno da se u neposrednoj praksi ostvaruje i ostvare sva izložena načela našeg socijalističkog sustava.

Na toj osnovi potpisane hrvatske kulturne i znanstvene ustanove i organizacije smatraju da je neophodno potrebno:

1) Ustavnim propisom utvrditi jasnu i nedvojbenu jednakost i ravnopravnost četiriju književnih jezika: slovenskoga, hrvatskoga, srpskoga, makedonskoga.
U tu svrhu treba izmijeniti formulaciju iz Ustava SFRJ, čl. 131, koja bi morala glasiti ovako:
"Savezni zakoni i drugi opći akti saveznih organa objavljuju se u autentičnom tekstu na četiri književna jezika naroda Jugoslavije: srpskom, hrvatskom, slovenskom, makedonskom. U službenom saobraćaju organi federacije obvezno se drže načela ravnopravnosti svih jezika naroda Jugoslavije."
Adekvatnom formulacijom treba osigurati i prava jezika narodnosti u Jugoslaviji.
Dosadašnja ustavna odredba o "srpskohrvatskom odnosno hrvatskosrpskom jeziku" svojom nepreciznošću omogućuje da se u praksi ta dva usporedna naziva shvate kao sinonimi, a ne kao temelj za ravnopravnost i hrvatskog i srpskog književnog jezika, jednako među sobom, kao i u odnosu prema jezicima ostalih jugoslavenskih naroda. Takva nejasnoća omogućuje da se u primjeni srpski književni jezik silom stvarnosti nameće kao jedinstven jezik za Srbe i Hrvate. Da je stvarnost zaista takva, dokazuju mnogobrojni primjeri, a među njima kao najnoviji nedavni Zaključci pete skupštine Saveza kompozitora Jugoslavije. Ti su zaključci objavljeni usporedno u srpskoj, slovenskoj i makedonskoj verziji kao da hrvatskoga književnoga jezika uopće nema ili kao da je istovjetan sa srpskim književnim jezikom.
Potpisane ustanove i organizacije smatraju da u takvim slučajevima hrvatski narod nije zastupan i da je doveden u neravnopravan položaj. Takva se praksa ni u kojem slučaju ne može opravdati inače neosporenom znanstvenom činjenicom da hrvatski i srpski književni jezik imaju zajedničku lingvističku osnovu.
2) U skladu s gornjim zahtjevima i objašnjenjima potrebno je osigurati dosljednu primjenu hrvatskoga književnog jezika u školama, novinstvu, javnom i političkom životu, na radiju i televiziji kad se god radi o hrvatskom stanovništvu, te da službenici, nastavnici i javni radnici, bez obzira otkuda potjecali, službeno upotrebljavaju književni jezik sredine u kojoj djeluju.
Ovu Deklaraciju podnosimo Saboru SRH, Saveznoj skupštini SFRJ i cjelokupnoj našoj javnosti da se prilikom pripreme promjene Ustava izložena načela nedvosmisleno formuliraju i da se u skladu s time osigura njihova potpuna primjena u našem društvenom životu.
http://www.ihjj.hr/oHrJeziku-jeziku-pov-deklaracija.html

a o Matici:
1971. 16. travnja, raskinut Novosadski sporazum o jeziku; izlazi prvi od 33 broja »Hrvatskog tjednika«, Matičinih novina za kulturna i društvena pitanja; glavni urednici: Igor Zidić, Vlado Gotovac. Zadnji broj izašao 3. prosinca.
1971. 7. prosinca, ostavka uredništva »Hrvatskog tjednika«; 11. prosinca, kolektivna ostavka članova Izvršnog odbora Matice hrvatske; 20. prosinca, kolektivna ostavka članova Upravnog odbora i Predsjedništva Matice hrvatske.
Matičine prostorije i arhiv preuzima policija, dio pokretne imovine otuđen, dio predan na čuvanje Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti.
Pod prisilom, prestaje rad Matice hrvatske.
1972. 11. siječnja i poslije, uhapšeni neki od najpoznatijih djelatnika središnjice i ogranaka Matice hrvatske; hapšenje Matičinih djelatnika i članova diljem Hrvatske.

I ne vracaj bedastoce iz proslosti ..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Za početak

"disclaimer" za nacional-paranoike - posebnost jezika nije isključivi preduvjet da bi se neki narod smatrao narodom. Postoji dosta primjera gdje više naroda dijeli isti jezik, pa mi se ne da po tome drvit. Ili, za intelektualno prikraćene - činjenica da su hrvatski i srpski isti jezici, ne znači da su Hrvati Srbi, niti da su Srbi Hrvati.

Lingvističko onaniranje po jeziku ostavljam nerealiziranim kvazipoluintelektima u njihovoj cjeloživotnoj potrazi za vlastitim smislom, dokle god čujem i vidim svojim ušima i očima da se osoba koja govori hrvatskim književnim jezikom u potpunosti razumije s osobom koja govori srpskim književnim jezikom, kao i da se međusobno bez ikakvih poteškoća čitaju (na latinici, dakako ;). Ovi gore spomenuti zagađivači zdravog razuma uspješno nadilaze jezične barijere, bratski surađujući sa sličnim kolegama koji bujaju i u Srbiji.

Hrvati su svoju šansu za ostvarivanjem posebnog jezika donekle imali kad su se mogli odlučiti i izabrati kajkavski ili čakavski kao svoj književni jezik, ali ta je šansa kao što znamo propuštena.

U očekivanju da se plodnoj raspravi o jeziku pridruži i Skviki, bilježim se sa štovanjem.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ipak je ruski

dokle god čujem i vidim svojim ušima i očima da se osoba koja govori hrvatskim književnim jezikom u potpunosti razumije s osobom koja govori srpskim književnim jezikom,
To vrijedi za ove što su živjeli skupa u SFRJ i politički nametanim usaglašavanjima pola stoljeća usklađivali razvoj hrvatskoga jezika, ali novi naraštaji sve manje razumiju, dok ćirilicu ne znaju ni čitati.

Meni je srpski kao bilo koji drugi slavenski jezik, samo njih malo bolje razumijemo jer su nas svezali ujednu državu 1918.

Šargarepa, pantalone, bezbednost, biro, zvanično, testament.... su toliko nalik na mrkva, hlače, sigurnost, ured, službeno, oporuka, da svi odmah znaju o čemu je riječ.)))

Hrvati su svoju šansu za ostvarivanjem posebnog jezika donekle imali kad su se mogli odlučiti i izabrati kajkavski ili čakavski kao svoj književni jezik, ali ta je šansa kao što znamo propuštena.
Ortodoksna glupost, posebno omiljena jugonostalgičarima i velikosrbima.

Što se mene tiče Srbi svoj jezik mogu zvati i eskimski ili hrvatski, kako god ih volja, a mogu pisati i kineskim znakovima, ili latinicom, pokraj njihove ćirilice.

Srpski jezik nalikuje na ruski- čest je izgovor u pasivnom obliku, a i pismo im je ćirilica, pa je srpski možda ruski jezik s hrvatizmima, ali i s podosta turcizama, bugarizama, makedonizama, albanizama,..:))))

Tko je glasao

Komšija na merdevinama

Šargarepa, pantalone, bezbednost, biro, zvanično, testament.... su toliko nalik na mrkva, hlače, sigurnost, ured, službeno, oporuka, da svi odmah znaju o čemu je riječ.)))

Petra, nisi za jezik, bolje ti idu bespuća povijesne zbiljnosti... Ne da mi se s tobom polemizirati jer gubim vrijeme, a ne dobivam - ništa. A niti itko drugi...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

"Porcija" za "komšinicu na merdevinama"

Petra, nisi za jezik, bolje ti idu bespuća povijesne zbiljnosti... Ne da mi se s tobom polemizirati jer gubim vrijeme, a ne dobivam - ništa. A niti itko drugi...
Kako ne?
Dobivaš "porciju", kao i oni "niti itko drugi!:))

Tko je glasao

Za raspravu o svom jeziku

moraš imati makar osnovnih znanja, primjerice da se hrvatski jezik dopunio hrpom rusizama, ne bi li se razlikovao od srpskog... Ali kao što sam rekla - s tobom je to neplodna rasprava, jer od tebe ne mogu ništa naučiti.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ppetra, Davne 1968. sam bil u

ppetra,

Davne 1968. sam bil u Bratislavi, a kad sam videl da se sa ljudima na cesti i u dučanu moglo bolje sporazumjevati nego sa Srbijancima u Niš-u i okolini, sam bil prilično iznenađen.

Tko je glasao

slovačko č i ć

Nije valjda da su i Slovaci nepismeni?! :)))

Tko je glasao

@zaphod

Nisu, @Skviki je.

Tko je glasao

@Skviki

Ma ideeeš .... a ja tvrdim, proveo se u Sloivčkoj sigurno puno više vremena nego ti, da naoružan samo hrvatskim, mogao si eventualno razumjeti koju riječ.

Tko je glasao

jbt

ti si neki Highlander, svugdje si bio i radio si svašta, svako ti je bio dobar drug, rekao bi Cane

PS tvoje tvrdnje odgovorne imaju težinu kao Sanaderovo :

"Nisam kriv"

Tko je glasao

Bigulica, U očekivanju da se

Bigulica,

U očekivanju da se plodnoj raspravi o jeziku pridruži i Skviki, bilježim se sa štovanjem.

Č i Ć.

Tko je glasao

@lunoprof

Postoji znanost i postoji pseudoznanost, jednako kao što postoje nacionalna pripadnost i nacionalnaa isključivost, pametni ljudi znaju što je što.
A pametni ljudi, ljudi neopterećeni nacional-šovinizom, su u Ustavu SRH i formulirali odredbu o jeziku u službenoj upotrebi kao "hrvatskom ili srpskom, kojeg Hrvati zovu hrvatski, a Srbi srpski".
Ili tebi kao i "vojvodi" treba prevodilac tebi za srpski, njemu za hrvatski jer se ne razumijete/razumete!?

Nikad nitko nikoga nije tjerao da u govoru koristi ekavicu ili u pisanju ćirilicu.

Osim tog u svojoj argumntaciji navodiš sve ono što se događalo prije donošenja Ustava SFRJ iz 1974., dobro da nisi pošla od 1943. i Nazorovog prigovora Đilasu.

Nije isti jezik, samo mu je "ista lingvistička osnova"!?
A Igor Zidić je bio, ostao i umrijet će kao nacional-šovinistički kreten.

Tko je glasao

meni ne treba prevodilac ni

meni ne treba prevodilac ni za slovenski i jos neke, i kaj to znaci?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Meni uglavnom ne treba prevodilac ni za engleski...

kaj to znači?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ja ti ne znam kaj to znaci

ja ti ne znam kaj to znaci ali pitaj feniksa.. pise mu u komentaru nekaj.. pa mozda on kuzi

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ja sam ptica crna, a žut mi je NOS

Kada već uspoređuješ srpski i hrvatski narod, evo i ove usporedbe:
"Žene u crnom" nisu hrvatskoga roda, a pale svijeće i žale zbog zločina nad Vukovarom:
"Žene u crnom" traže da se otvaranjem arhiva Vojske Srbije utvrdi istina o nestalima i da se otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji. Inzistiraju i na suđenju odgovornima za osnivanje logora, ubijanje i mučenje u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu"(http://www.index.hr/vijesti/clanak/i-u-beogradu-palili-svijece-za-vukova...,)
jer su ljudskoga roda, a ptica u crnom svojim kliktanjem o Vukovaru , Hrvatskoj i Hrvatima, pokazuje svoj žuti kljun i potvrđuje svoj rod: hrvatski... izrod

Ptice se prepoznaju po perju, kljunu,... ali i kliktanju:

"Ja sam ptica crna,
a žut mi je NOS.

Svako dijete zna(de)
da se zovem KOS."

Tko je glasao

Feniks - Pon, 21/11/2011 - 11:42 razlike i jednakosti

Kako je svijet mali, a podutarnosti i sličnosti jako velike. Kad sam pročitao tvoj post i ono o Zrinskim i Frankopanima sjetio sam se da ja ja već davno u Hrvatskom testamentu objavio baš takvo viđenje ili shvaćanje činjenica iz naše povijesti.
Evo pogledaj-te.

Ontoklastička kronologija ili povijest antipovijesnosti.

Slijedeći primjer odnosi se na urotu knezova Zrinskih i Frankopana.

Oni su Hrvatsku htjeli otcijepiti od Habsburške monarhije koja je pripadala Evropskoj civilizaciji i učiniti ju protektoratom tada već propadajućeg Turskog imperija. To piše u Enciklopediji i svakom udžbeniku povijesti, ali se taj čin knezova Zrinskih i Frankopana ne prikazuje i ne tumači kao izdaja vitalnih Hrvatskih interesa, što je on faktično bio, nego, štaviše, kao herojstvo i plemenit čin, a urotnicima na grobu čak piše:

"NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO " !!!????

Izreka je zapravo htjela reći: da nikako ne može “zginuti” onaj ko pošteno živi, jer takvim se životom, a ne smrću, stiče specifična besmrtnost. Ali uslijed sumnje u pošten život urotnika, došlo je onog perverznog, nekrofilnog izvrtanja i ispalo je baš onako kako piše gore u epitafu.

Ali, niti baš ta formulacija nije nimalo slučajna. I ona ima zadatak da nešto sakrije.

Urotnici, naime, nisu niti “zginuli” nimalo “pošteno”, tj. herojski.

Kad su doznali da je urota otkrivena, krišom su, noću, napustili svoju vojsku, dezertirali i odjahali u Beč moliti cara za milost i oprost. No, umjesto oprosta, bili su osuđeni za izdaju.

Tadašnji je običaj zahtjevao, da se, izdajnicima, prije dekapitacije izvrši debrahijacija - odsiječe desna ruka. Zrinski i Frankopan opet su molili cara da ih poštedi tog čina, i car je odustao od odsijecanja ruke, pa im je odsječena samo glava. Tako su, eto “zginuli” Zrinski i Frankopan.

Oprost i spokoj nesretnim dušama njihovim!

Stvarno I najveće zlo ovoga fakta je u tome što ovo, kao i ono već spomenuto obrtanje i tumačenje izdaje kao herojstva i herojstva kao izdaje ima pedagoški zadatak da nove naraštaje Hrvata (a i drugih naroda koji se služe sličnim metodama) usmjeri prema natrag, ka zlu i bijedi.

Evo još nečeg što bi te sigurno moglo zanimati

Počinjemo sa vremenom nastajanja Hrvatske države.

Deveto stoljeće. Rađa se Evropa. Na ruševinama Antike, Karolinzi postavljaju političke temelje budućeg Zapada. Alkuin od Yorka, upravitelj dvorske škole Karla Velikoga, u "Patrologia Latina" eksplicitno i proročanski piše da se to rađa svijet kakvog još nitko nije ni sanjao, te da će Achen, svojom važnošću i veličinom nadmašiti Atenu i Jeruzalem.

U isto vrijeme u Hrvatskoj, knez Borna uvidja veličinu i perspektivnost tog novog svijeta i nastoji Hrvatsku učiniti njegovim dijelom. Suprotstavlja mu se Ljudevit Posavski, koji je Hrvatsku htio vezati uz Bizant - zadnji ostatak antike, koji je baš u to vrijeme, pod udarcima Abasidskih kalifa, počeo ubrzano propadati. Kao što je poznato, pobijedio je Ljudevit i tom pobjedom radikalno ugrozio i pomračio budućnost Hrvatske.

Kasniji naraštaji Hrvata, medjutim, ne pamte Bornu kao heroja i dobročinitelja, nego Ljudevita. Bornu, pak, koji se borio za vitalne, dugoročne Hrvatske interese i za njen napredak, i koji je, vrlo vjerojatno, dao i život za to, smatraju... izdajnikom.

Drugi primjer odnosi se na Baščansku ploču, dokument s početka dvanaestog stoljeća, pisan glagoljicom. Smatra se početkom pismenosti Hrvata. Raniji dokumenti, pisani latinicom pokazuju, medjutim da su Hrvati bili pismeni već početkom devetog stoljeća, a vjerojatno i znatno ranije.

Baščanska ploča, pisana glagoljicom, ne otkriva početak pismenosti, nego, štaviše, početak nepismenosti Hrvata, jer u ono vrijeme, u kojem je Evropska, odnosno svjetska kultura bila utemeljena u latinici, pisati glagoljicom značilo je: biti nepismen. No Hrvate ništa ne može omesti u tome da prelaz na glagoljicu, prelaz koji je ustvari bio čin nacionalnog samoosljepljivanja, slave kao čin kroz kojeg je nacija progledala.

Glagoljica je, naime, bila onovremeno kriptografsko pismo kojem je zadatak bio da stvori zid, kojim su se Južni Slaveni štitili od širenja nove Evropske civilizacije na svoja necivilizirana, nomadsko-ratarska područja.

Ali do sada se, naravno, pojava i upotreba glagoljice uvijek tumačila kao sredstvo za očuvanje etničkih osobitosti Hrvata i drugih Slavenskih naroda koji su ju upotrebljavali.

Smiješno!

Kao da su Baski, Bretonci, Holanđani, Flamanci, Velšani i druge manje Evropske skupine izgubile svoj etnicitet zato što su prihvatile latiničko pismo i arapske brojke. Dapače, latinica im je bila sredstvo kojim su one mogle svoj etnicitet jasno suprotstaviti svim ostalima i očuvati ga sve do današnjih dana...

Tko je glasao

@petartbosni4

Sve ja to znam, kumašine, samo ta privrženost istini ne može me spasiti od toga da me kojekakve pederčine proglašavaju ludim.

Tko je glasao

biti lud, zar je vrijedno dokazivati?

ČITAM - @feniksa,
ČITAM - prvu rečenicu
Sad, kad je minulo ludilo, sad mogu ja ....

adfilantrop prevodi ovu rečenicu ovako
Sad, kad je minulo ludilo DRUGIH , sad mogu ja .... biti lud,

htjeti biti lud, zar je vrijedno dokazivati?
NIJE - ali neka... u ime slobode pisanja,

ALI ALI ALI -

sloboda pisanja kao sloboda ubijanja drugih mišljenja i ponašanja oduvijek je zloČiniteljstvo, a tko uradi zloČiniteljstvo oduvijek JEST - - zloČinitelj,

a to znači

@feniks sebe proglašava ludim da bi unaprijed bio pomilovan od svog NE popravljivog zloČiniteljstva ubijanja mišljenja i ponašanja milijuna DRUGIH,

ponavljam
@feniks je uradio zloČiniteljstvo ubijanja mišljenja i ponašanja milijuna DRUGIH

svojom otrovnom tvrdnjom

@feniks - Uzmimo tu srpsku osobinu, kojoj se rugamo, koju ismijavamo, naime slavljenje Kosovske bitke ili poraza kao pobjede, a što mi drugo i drugačije radimo svakogodišnim cirkusom okoVukovara?

ponavljam
@feniks je uradio zloČiniteljstvo ubijanja mišljenja i ponašanja milijuna DRUGIH

svojim otrovnim preziranjem milijuna Hrvata koji još cvile i boluju od srpskog noža, od srpskih pobjednika koji bahato pjevaju ... bit će salate od klanja Hrvata,

ponavljam
@feniks je uradio zloČiniteljstvo ubijanja mišljenja i ponašanja milijuna DRUGIH

jer promišljeno stavlja znak jednakosti

kosovska bitka = vukovarska bitka
proslava kosovske bitke = proslava vukovarske bitke
cirkus je to taj hrvatski svakogodišni cirkus okoVukovara,

i opet iznova će @feniks ubijati mišljenja i ponašanja milijuna DRUGIH
jer je objavio

@feniks - Sad, kad je minulo ludilo DRUGIH , sad mogu ja .... biti lud,

@adfilantrop - htjeti biti lud, zar je vrijedno dokazivati?
NIJE - ali neka... @feniks ima svoje veselje od svog ludila, ali neka ostane od drugih izoliran i sam u svom ludilu,

adfilantrop antiFašist aktivni
www.adfilantrop.com

Tko je glasao

@adfilantrop

Eto i tebi tvojeg veselja, ja sam naime ponosan što sam tako lud da oponiram m,iljunima zaslijepljenih ljudi, nekako me to podsjeć na velikog Willy Brandta koji je svojim pisanjem i djelovanjem oponirao desecima milijuna izmaniupulirnih ljudi.
Povijest je pokazala tko je bio u pravo, oni deseci milijuna sigurno nisu.
Jednako kao ni ovi milijuni na koj se ti pozivaš.

"Ludilo" je često samo zdrav razum!

Tko je glasao

@feniks

1... otvara samoIdentificiranje introspekcijom u zanimljivoj verziji
@feniks - ja sam naime ponosan što sam tako lud da oponiram m,iljunima zaslijepljenih ljudi,

2... otvara samoIdentificiranje izjednačavanjem sebe i prigodne njemačke velikosti
@feniks - nekako me to podsjeć na velikog Willy Brandta koji je svojim pisanjem i djelovanjem oponirao desecima milijuna izmaniupulirnih ljudi.

3... otvara samoIdentificiranje svojim autorskim proizvodom
@feniks - "Ludilo" je često samo zdrav razum!

4... zatvara samoIdentificiranje svojim izbjegavanjem da prepozna solidarnu tugu i jad milijuna Hrvata sa Vukovarskim junacima koji NISU dobili hrvatsko državno priznanje sljedećom državnom formulacijom:

5... Vukovarci su svojom Ovčarom NE zaustavili nego oslobodili Hrvatsku od novih granica po načelu - gdje je srpski grob - tu JEST - Velika Srbija,

6... ova kratka mala istinita rečenica - u 20 prošlih godina - NIJE - izgovorena i NIJE - napisana,

7... bez obzira što je 20 godina zanemareno ključno stajalište Vrhovnika, primjerice i konkretno, na pitanje zapovjednika vukovarskih junaka „ a što ćemo s 2000 djece u našim skloništima? - predsjednik Tuđman JEST - odredio sudbinu Vukovara čuvenom replikom - neka ostanu TU,

8... i TU su djeca ostala ,
9... i TU su junaci Vukovara ostali,
10. i TU su srpska grla zapjevali - bit će salate, klat ćemo Hrvate
11... i TU se dogodila Ovčara,
12... i TU se dogodila dugačka i dugačka kolona Vukovaraca istjeranih iz svojih domova,
13... i TU se u koloni dogodila ONA mala djevojčica s velikim očima u velikim suzama,
14... i TU se pojavila planetarna sućut s ONOM malom djevojčicom s velikim očima u velikim suzama,
15... i TU se pojavilo Zvonimirovo prokletstvo - Hrvat je Hrvatu - tuđman,

adfilantrop antiFašist aktivni
www.adfilantrop.com;

Tko je glasao

Bravo!

Odličan dnevnik! Sve je, dakako, točno. Među izmišljene bitke svakako treba uvrstiti navodnu pobjedu hrvatske mornarice po kojoj se slavi Dan mornarice, a radi se o tome da je zaista poginuo mletački dužd, ali ne prilikom bitke na moru nego se iskrcao na obalu da uzmu vodu i malo se prošeću, kada su ga napali domaći i ubili. Također i bitka kod Siska koja se slavi iako su Turke pobijedili njemački arkebuziri koje je unajmio Grof Celjski (njih 6.000) i među kojima je bilo i dosta Slovenaca,m a Hrvata je bilo 300. Uostalom, tri mjeseca kasnije Turci su ipak zauzeli Sisak. Kod Sigeta Zrinski se nije borio "Za dom!" kako se danas tumači, nego za Mađarsku. Naime Siget (Szegetvarosh) je u Mađarskoj, pa iako je Zrinski pisao pjesme na Mađarskom jeziku, ipak nije bio Mađar i nije se borio "Za dom!". A jednog pravog heroja nitko ne spominje. Naime, Nadbiskup Stepinac, porije nego što je postao nadbiskup, bio je Solunski borac. On je bio regrutiranj u austrougarsku vosjku, zarobljen i onda je bio dobrovoljac u srpskoj vojsci i sudjelovao u proboju solunskog fronta pa je među mnogobrojnim brkatim srbima i on dobio medalju kao solunski borac.

Tko je glasao
Tko je glasao

jebajga

feniks po običaju

pretjeruje

valjda misli da se tako mora,tako su ga onomadne učili

Feniks,Hrvati bi nestali sa povjesnice da nisu takvi kakvi su

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Nešto od onoga što sam napisao nije istina?
Pa demantiraj to onda, minusiranje dnevnika, čemu u svojoj nemoći pribjegavate s nadom u njegovo potonuće, nije opovrgavanje bilo koje tvrdnje iz njega.
Ali da vas prokazuje, to sigurno.

Tko je glasao

Feniks, Nešto od onoga što

Feniks,

Nešto od onoga što sam napisao nije istina?

Jedna od tvojih ne istina je:

Urotu Zrinsko-Frankopansku, klasični čin veleizdaje, u kojem dvojica najmoćnijih hrvatskih velmoža u separatnim pregovorima s Turcima pokušavaju Hrvatsku predati Osmanlijama u zamjenu za očuvanje svih svojih posjeda, koji su radi toga osuđeni na smrt i kažnjeni odsjecanjem glava, proglašavamo kao nasilje Habsburga nad slobodarskom hrvatskom mišlju.

Vidiš, Urota je bila radi ne slaganja sa politikom carskog dvora. Potpisali su mirovni sporazum sa Turcima, a mogli su ih u to vrijeme izbacit iz Evrope.

Ugarsko i hrvatsko plemstvo je tražilo po cjeloj Evropi saveznike, a kad su se ti oglušili (usprkos ne slaganja sa tim mirovnim sporazumom) se je ko saveznik tražio i Carigrad.

Urota bi i uspjela, no domači izdajnici su uradili svoje. Nije im pasalo da je jedan Hrvat trebal biti novi kralj Mađara i Hrvata.

Tko je glasao

Ovako nešto

nisam pročitao od onih Feralovih zlatnih godina.

respect

Tko je glasao

@Red Cavalry

Nisi ni mogao, pa tko se uopće usudi i zna napisati ovako nešto?

Hvala!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci