Tagovi

Ratna šteta – riješiti otvoreno pitanje i ojačati međunarodni položaj Hrvatske

Otvaranjem pristupnih pregovora Republike Srbije za ulazak u EU se aktualiziralo i pitanje ratne odštete za žrtve i razaranja koja je Hrvatska pretrpila u domovinskom ratu. Ovo je pitanje već više puta otvarano, najčešće u političkim raspravama o odnosima između dviju zemalja, ali je sad izvrsna prilika da se ponovno stavi na dnevni red. Ulaskom u članstvo EU Hrvatskoj je ojačana pregovaračka pozicija, neki idu čak dotle pa kažu da bi Hrvatska trebala iskoristiti svoje pravo veta pri odlučivanju o tome ispunjava li Srbija uvjete za zatvaranje pojedinih poglavlja. Obrazlažu to hrvatskim bolnim iskustvom koje je posljedica želje pojedinih zemalja, napose Slovenije, da kroz pristupne pregovore riješe i neka od otvorenih bilateralnih pitanja. Bez obzira što su baš ti krugovi bili najglasniji u protestima zbog slovenske ucjenjivačke prakse, sad se ne ustežu tražiti da i sami jednako postupimo prema Srbiji.

Dilema je realna, imamo potpuno pravo očekivati da Hrvatska bude obeštećena i činjenica je, mogli bi u tu svrhu iskoristiti pravo veta ali je upitna metoda otvorene ucjene, ona ista protiv koje smo glasno prosvjedovali.

Nemoguće je otvoreno i objektivno raspravljati o ovom pitanju bez uzimanja u obzir činjenice da je pitanje ratne odštete prvi put službeno otvoreno, odnosno priznato da postoji još 1996.godine prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji odnosa između Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije. Tim je sporazumom uglavljeno da se osnuje zajedničko povjerenstvo koje bi popisalo svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu i predložilo sporazum o naknadi. U ime Hrvatske ga je potpisao Mate Granić a Jugoslavije Milan Milutinović.

Što se tiče Jugoslavije, kasnije Srbije, oni su svako malo problematizirali pitanje odštete za uništenu, uzurpiranu i oduzetu imovinu izbjeglih Srba. Hrvatska koja nikad nije krila kako joj je cilj unapređivanje odnosa sa Srbijom, to je pitanje, barem u javnosti, spominjala rijetko i, dojam je, nekako stidljivo. Utoliko je dobro da se o tome već jednom počne govoriti otvoreno i bilo bi izvrsno da se to pitanje već jednom zatvori. Pitanje je samo da li u sklopu srbijanskih pristupnih pregovora ili drukčije.

Krajnje nesmotrenim pojedinim potezima Milanovićeve vlade je već narušen hrvatski imidž unutar EU a ne treba sumnjati ni kako bi otvorena ucjena odjeknula među ostalim članicama, pa je s toga upitno bi li u rješavanju pitanja ratne odštete trebalo igrati na tu kartu. Tim više što povjerenstvo iz 1996.godine nije odradilo svoj posao a na ratnu odštetu polaže pravo i Srbija. Bez prethodnog izvođenja čiste računice o tome koliko tko kome duguje je teško čak i ucijeniti Srbiju.

Ispravan put za našu diplomaciju bi bio da iskoristi osjetljiv položaj Republike Srbije, ne treba se praviti naivan pa reći kako određena vrst ucjene nije moguća ili da bi od pritiska posve trebalo odustati, i aktualizira osnivanje zajedničkog povjerenstva koje bi što prije popisalo sva potraživanja i otvorilo bilateralnu raspravu o tome kako se nagoditi. U paketu bi se moglo do kraja riješiti i pitanje sudbine nestalih.

Valja napomenuti kako su ta pitanja otvarana u sklopu rasprava o eventualnom povlačenju hrvatske tužbe za genocid ali su argumenti imali manju težinu jer su vezani uz sudbinu tužbe koja je ionako upitna glede uspjeha. Srbija je to znala od prvog trenutka i nije bila potpuno kooperativna, otkrila je samo djelić podataka o nestalima i umjesto o hrvatskim, forsirala raspravu o vlastitim potraživanjima u vezi ratne štete. Ta je prilika prošla, tužba nije povučena (nije ni trebala biti) i treba tražiti novu. Otvaranje srbijanskih pristupnih pregovora je izvrsna prigoda.

Što se tiče načina kako pristupiti tome, naravno da ne treba izaći s ucjenom „platite koliko tražimo ili nećete u EU“. Međutim, traženje da se obnovi rad zajedničkog povjerenstva ili sklopi nekakav sporazum o međunarodnoj arbitraži nitko, ni EU ni Srbija, ne bi mogao proglasiti ucjenom pa međunarodni ugled Hrvatske ne bi ni bio narušen takvim potezom. Štoviše, bio bi ocjenjen kao konstruktivan. Od guranja bilateralnih problema pod tepih, uvijek je bolje staviti ih na stol i uporno razgovarati dok se ne postigne nekakvo rješenje.

Ukoliko Hrvatska ne bi otvoreno ucjenjivala već samo insistirala na ispunjenju odredbi obostrano potpisanog Sporazuma iz 1996.godine, međunarodni ugled bi joj se mogao popraviti. I ne samo to, u potporu takvog svojeg traženja bi mogla pridobiti saveznike iz EU i šire. Kasnije bi, zahvaljujući upravo takvom pristupu, imala puno moralno i materijalno pravo da tijekom rasprave o zatvaranju odgovarajućeg poglavlja svoj pristanak uvjetuje ispunjavanjem te obveze od strane Srbije.

Ne iskoristi li ovu priliku na opisani način, postoji opasnost da pitanje ratne odštete zauvijek ostane otvoreno i neodgovoreno te kao takvo bude trajno opterećenje bilateralnih odnosa sa Srbijom. Sad nam se pružila izvrsna prigoda da, eto, jednom i poentiramo na međunarodnom planu od čega bi se ostvarila egzaktna korist i na unutarnjem, prije svega na normalizaciji odnosa sa srpskom nacionalnom manjinom. Smanjivanje tenzija na tom planu bi, sasvim sigurno, omogućilo koncentriranje i vlasti i oporbe na rješavanje gospodarskih problema i životnih pitanja svih hrvatskih građana.

Komentari

Ukoliko Srbija odbija

platiti ratnu štetu, vratiti oteto i sl. treba stvar pojednostavniti.

Potrebno je izazvati nemire u Sandžaku i Vojvodini. Dovesti ih u situaciju da će im posljedice biti višestruko gore ( kao kubitak Kosmeta primjerice ) i time ih natjerati da priznaju istinu, samo istinu i ništa osim istine.

Naime, nedvojbeno je da je agresija došla iz Srbije.

Budući beogradska oligarhija i čaršija ne prihvaća ni jedan drugi jezik osim jezika sile i prisile, treba im se najebati matere i zaigrati njihovim bezobraznim sredstvima.

Pa da vidimo.

U krajnjem im odcijepiti i Sandžak i Vojvodinu, tzv. RS pacifizirati a po potrebi dio raseliti i biti bešćutan i nemilosrdan.

Bez zločinstava, samo izolirati da se sami dogovore.

Naravno, preduvjet je da se svi njihovi konfidenti, povjerenici i sl. razotkriju, osude, odstrane već nekako pa i gore.

Josipović, Milanović i Pusićka njih tretiraju kao saveznike tako da s njima nema "belog leba" osim zamora materijala.

Ovi da mogu doveli bi već jučer 10-20 ooo milicionera iz Srbije, digli bi i rezervu ako treba e samo da njihove guzice budu sigurne.... jebo ih Bakarić.

Znači, svi koji se zanose idejom da se sa Srbijom ili Srbima može na finjaka...ili su glupi u svojoj dobronamjernosti, zavedeni korisni budalaši, strogo osobno zainterersirani, plaćeni ili ucjenjeni.

Sa Srbijom odnose treba postaviti na zdrave osnove, a ovo danas zasigurno nisu zdravi osnovi gdje se kod njih djecu još uvijek uči da su Hrvati samim rođenjem genocidaši koji misle samo kako ubijati srpsku nejač, a klinci Srbi iz sela oko Vukovara idu u Srbiju u militarističke kampove.

sve dobro...

Tko je glasao

Opća načela naknade štete

Opća načela naknade štete koja treba kumulativno ispuniti su:
1.) Štetna radnja,
2.) Šteta,
3.) Uzročna veza između štetne radnje i štete,
4.) Protupravnost
To su opća građanska načela koja vrijede i u međudržavnim pitanjima kao procesnopravnim subjektima.

Naknadi štete treba nastupiti isključivo i strogo pravnim argumentima i standardima, a ne "političkim pristupima".
Šteta je izgubljena imovina kao posljedica protupravne radnje.
Osobno se možete odreći ili kalkulirati svojim osobnim zahtjevom za naknadu štete, međutim kad štetu potražuje Država, onda imovinskopravnim zahtjevom ne može raspolagati nikakva trenutna vlast.

"Opterećenje bilateralnih odnosa"?

Pa spremaju se ponoviti istu priču. Cijelu generaciju odgajaju u tom pravcu.

Tko je glasao

Prvo treba doći do

Prvo treba doći do naknade.

Jasno je kakva načela se primjenjuju pri naknadi štete ali da bi se do toga došlo prvo treba otvoriti pitanje. To je politička odluka budući nema nikakve sudske.

Politički pristup se sastoji u donošenju odluke hoće li se jednostavno Srbiju ucijeniti nekim iznosom u zamjenu za zeleno svjetlo njihovom ulasku u EU, i navući na sebe još veću osudu međunarodne zajednice i sramotu, ili će se potpuno legitimno insistirati na ispunjavanju odredbi već potpisanog međunarodnog sporazuma, u kom slučaju umjesto sramote idu pohvale.

Mislim da se vidi za što ja navijam. Volio bih da se već jednom počnemo ponašati kao demokratska i pravna država. Po svim pitanjima, dakako.

Nije dakle pitanje "da" ili "ne", niti "kako" se utvrđuje šteta i odgovornost za nju, već "na koji način" otpočeti cijeli proces.

Koji, btw., stoji od 1996.godine a spominje se, kad se uopće spomene, isključivo iz politikantskih razloga, bez obzira na političke boje.

Utoliko na ovaj način želim podsjetiti kako je krajnje vrijeme da se pitanju ratne štete pristupi na jedino ispravan način, pođe od onoga što je već dogovoreno i u dogledno vrijeme završi posao.

B-52

Tko je glasao

promašio ceo futbal

totalno promašen dnevnik jer počiva na tezi koja odgovara Srbiji, ali trenutno i vladajućoj političkoj eliti u Hvatskoj da se ovdje vodio građanski rat a ne da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije. Osim toga Sporazumom o normalizaciji odnosa između Hrvatske i tadašnje SR Juigoslavije nije izričito propisana naplata ratne štete, jer se govori o obeštećenju imovine obiju strana, dakle pod pretpoostzavkom da se u Hrvatskoj vodio građanski rat. Sporazum je u Beogradu potpisao poznati Tuđmanov klimavac Mate Granić.

Naplata ratne štete koja izravno i neizravno iznosi oko 100 milijardi dolara (direktna šteta procijenjena 1999. godine iznosi 37,2 milijarde dolara) mogla bi doći u obzir kad bi Međunarodni sud pravde u Haagu prihvatio tužbu Hrvatske protiv Srbije zbog genocida. Sama činjenica da je ICJ prihvatio hrvatsku tužbu je težak poraz Srbije, jer je time rat u Hrvatskoj kvalificiran kao međudržavni sukob, a ne građanski rat na kojoj tezi se temelji ovaj dnevnik.

Zbog svega toga čisti minus, a oni koji su dali pluseve potvrđuju tezu o građanskom ratu u kojemu nema naplate ratne štete.

Tko je glasao

A kako je Vaše Novinarstvo

A kako je Vaše Novinarstvo izvoljelo shvatiti tezu?

Jednako tako, umjesto uobičajenog lamentiranja o ovakvom i onakvom ratu, bilo bi izvrsno da definiraš vlastiti stav glede potpisanih međudržavnih sporazuma.

Podrazumijeva li tanjugovski mentalitet možda stav da se oni sporazumi koji nam odgovaraju primjenjuju a oni koji odgovaraju manje ne primjenjuju?

Ako da, ne uočava li onda Vaše Novinarstvo upravo frapantnu sličnost s tzv. bizantinskom politikom koju navodno mrzite?

Btw., čini mi se da si drukčiju pjesmu pjevao oko sporazuma o pridruživanju EU i EUN.

B-52

Tko je glasao

istom mjerom

sm,

budući da me na ovom portalu kritiziraju zbog uvreda, a budući da se vi u ovom komentaru služite istom metodom kao i svi vaši pajdaši vrijeđanjem moje osobe odgovorit ću vam istopm mjerom.

Vi ste se već dokazali kao GLUPAN, vjerojatno velikosrpski ili jugoslovenski, pa i ovim komentarom to ste samo potvrdili. Kao prvo po svemu sudeći uopće niste pročitali navedeni sporazum, a onda ako ste ga i pročitali baš ga vi na bizantinski način ga tumačite. I zato se kad nemate nikakvog argumenta da moj dnevnik osporite posežete za moju tanjugovsku prošlost. i tu ste glupan pa ne možete shvatiti kako jedan bivši tanjugovac može braniti hrvatske državne i nacionalne interese za razliku od vas i vama sličnih, a tih nije malo,koji branite velikosrpske.

zato s vama u buduće nema smisla diskutirati.

Tko je glasao

Osobno, ako ne shvaćam što je

Osobno, ako ne shvaćam što je autor htio reći, radije pitam nego da se istovaram napamet.

Sažetak samo za tebe:

-pitanje ratne štete se ne rješava
-1996.godine smo sklopili međunarodni sporazum o tome da se napravi povjerenstvo i počne rješavati
-zastalo se i zastoj traje do danas dajući politikantima streljivo za budalasta prepucavanja
-apel da se krene od sporazuma a ne prečicom ucjene koja bi diletantima prva mogla pasti na pamet

Eto, ni "t" od teza o kojima fantaziraš.

Zadovoljan?

B-52

Tko je glasao

super zadovoljan

sm,

vašim partijskim odgovorom sam super zadovoljan, jer ste samo potvrdili da ste glupan koji pretendira da raspravlja o ratnoj šteti a nije pročitao Sporazum o normalizaciji odnosa Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije, ili ako ste ga i pročitali da ga uopće ne razumijete. U pravu ste što se tiče diletanata, jer niste svjesni da ste upravo to vi.

Tko je glasao

Treba pažljivo pročitati

Treba pažljivo pročitati dnevnik i komentare i odgovor leži na dlanu. Nema ni trunke povoda koji vodi u smjeru teze o građanskom ratu.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

nakon Sporazuma o

nakon Sporazuma o normalizaciji odnosa između RH I SRJ, iz 1996, Hrvatska je potpisala i Ugovor o sukcesiji iz 2001 godine o podjeli imovine bivše federacije i rješenju imovinsko pravnih pitanja između novonastalih država, a ugovorna strana po tom ugovoru je postala i republika Srbija.
Odredbe Ugovora o sukcesiji (koji sadrži pet aneksa) su postale kontradiktorne odredbama Sporazuma o normalizaciji odnosa, npr čl 7 Sporazuma:

"....U roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ovog Sporazuma, Ugovorne stranke sklopit će Sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu. Tim Sporazumom utvrdit će se postupci ostvarivanja prava na pravičnu naknadu koji neće uključivati sudske postupke."

Od onda je prošlo 18 godina, a po odredbama ovog sporazuma se nije dogodilo ništa što bi imalo veze sa ratnom odštetom. Laički gledano, inzistiranje na odredbama sporazuma iu 1996. sa danas nepostojećom državom mora imati neke posljedice i na Ugovor o sukcesiji. Doduše, ni po Ugovoru o sukcesiji se ne događa ništa.

Tko je glasao

SVE ŠTIMA, OSIM NAS SAMIH

Ugovor o sukcesiji je ratificiran od strane svih članica negdašnje SRJ i na snazi je od 02.06.2004.,dakle nema straha od možebitnih posljedica p osukcesiju, ali kako je Božo Marendić već tad bio teško bolestan, od tad pa nadalje se nije pomaklo njanci s naše strane,dapače. Priča o tomu je interesantna i pokazuje kako se državotvorna stranka ZNA SE brine o miloj joj Hrvatskoj. Marendi će umro 01.07.2005, a Vlada RH (Sanader) donosi ekspresno odluku nakon 13 dana (14.07.) o raspuštanju Ureda za provođenje projekta sukcesije, koja počinje važiti odmah objavom u NN. Kako,zašto,čemu , ne zna se niti danas, ali bitno je da je Snježana Bagić, danas sutkinja Ustavnog suda, tada koordinatorica (što god to značilo) Ureda i d.tajnica Min.pravosuđa, jedina ispravno shvatila mig stranke za maknut' se u stranu i za to dobila nagradu pri glasanju za ustavne suce 2007.godine

Od tada do danas se nije ništa pomaknulo,osim što bi bilo interesantno pogledati što je Ministarstvo pravosuđa i ostala ministarstva uradilo s dotad dodijeljenim fondom u sukcesiji (nekretnine,pokretnine,novac,arhiva,umjetnička djela,itd.). Nitko nije napravio inventuru od sveg tog posla , kao i o onomu što još potražujemo i do kada to mislimo završiti, ako mislimo... Tipična naša aljkavost, pohlepa, lažno upakirano domoljublje, kriminal i nesposobnost dakle na djelu eto skoro 10 godina.

Tko je glasao

Događa se jedino kad pitanje

Događa se jedino kad pitanje o sukcesiji i ratnoj odšteti triba izvuć ka odlično naoružanje iz arsenala predizborne kampanje.

Tko je glasao

Pitanje ratne odštete je već

Pitanje ratne odštete je već odavno riješeno ili nije riješeno zavisi kako ko na to gleda.

Imamo potpuno pravo očekivati da Hrvatska bude obeštećena

Potpuno točno

Što se tiče Jugoslavije, kasnije Srbije, oni su svako malo problematizirali pitanje odštete za uništenu, uzurpiranu i oduzetu imovinu izbjeglih Srba.

Eto ti odgovora zašto je to već odavno riješeno odnosono nije riješeno.

Provajte zamslit koja bi se sve nova otvorena pitanja pojavila i utjecaj na međunarodni položaj novopečene članice EU kad bi se političare uvatilo da uguravaju već odavano zabarikadirane kosture nazad u ormar.

Tko je glasao

mi se moramo boriti za svoje nacionalne ciljeve i interese

Korištenje prava veta je ovisno o tvrdoglavosti druge strane, krajnji način te borbe. http://www.jutarnji.hr/ivo-josipovic---srbi-moraju-znati--ratna-steta-ve... Srbija po pitanju sudbine ubijenih i nestalih ni dan danas nije kooperativna, Upravo zato treba jasno staviti do znanja da će Hrvatska iskoristiti pravo veta. To smo dužn već zbog pijeteta prema žrtvama četničke agresije. Čak je i prijatelj Tome grobara, Ivo Josipović izjavio: "Nestale osobe među najbolnijim su pitanjima Domovinskog rata" http://www.vecernji.hr/hrvatska/nestale-osobe-medju-najbolnijim-su-pitan... Ako se svi odgovorni za zločine nalaze u Srbiji onda je jasno tko štiti zločince i tko je odgovoran za počinjene zločine, i ratnu štetu kaja je nastala agresijom srpskih državljana i JNA pod komandom Beograda. http://www.vecernji.hr/hrvatska/ivo-josipovic-u-sotinu-svi-se-odgovori-k...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

PMAETNI BI ZNALI, ALI MI...

Pitanje ratne odštete iskoči svaki put kad je prikladno, poput Jace iz paštete onomad. Bilo bi lijepo da je možemo ostvariti, ali problem je što prvo treba dokazati da smo s Srbijom bili u ratu. Kako ratno stanje kod nas nikad nije objavljeno ,a niti tko je agresor (a zašto, znaju ovi koji su opozicija sad, jer su tad bili na vlasti) , to je jako teško dokazati odgovornost Srbije. To mi sliči kao i ova tužba za genocid-na potez da se narod malo zabavi,strasti suplamsaju,odvjetnici fakturiraju i...ode voda ispod Savskog mosta.

Ono što bi pametna politika iskoristila jeste da se najzad definira državna granica spram Srbije, tim prije jer je sad to vanjska granica EU. Tu bi se najviše konkretno pomoglo našim interesima. Slično je i s položajem hrvatske manjine u Srbiji,nastavi na hrvatskom jeziku, radiju i TV postaji,tisku,itd. na ta dva pitanja bi sigurno našli saveznike u EU bez problema.A tu je i pitanje sukcesije,gdje bi mogli srpsku stranu prisiliti suptilno da završi otezanje s istom i da regulira obveze, potpisane još za pokojnog Bože Marendića. Ironija je da mi ,otkad je dotični umro (2005.godine) nemamo zapravo pravog predstavnika za pitanje sukcesije, jer nije imenovan njegov nasljednik ?!

Tko je glasao

Sudbine nestalih. Odšteta

Sudbine nestalih.

Odšteta neka je trećinom u iznosu obvezujuća za RH kao pripomoć povratnicima, i to kao poslovne investicije, ne obnove.

Tko je glasao

@sm

Ne bih povezivao pitanje ratne odštete s pristupanjem Srbije Evropskoj uniji. To pitanje se neće moći zaobići, ali neka ostane pitanje bilateralnih odnosa.. I uopće, pitanje imagea Hrvatske ne treba vezati za ishodovanje ratne odštete već za HITAN izlazak iz krize koja ovu zemlju trese već šestu godinu, a to je moguće ekonomskim oporavkom i povećanjem proizvodnje, većim izvozom, stabiliziranjem proračuna, povećanjem zaposlenosti... Eventualnu ratnu odštetu ćemo potrošiti, i što onda?
Inače, ako se pogleda zadnjih 18 godina, pa mi se na prostoru ex-Jugoslavije, posebno u odnosima sa susjedima bavimo samo posljedicama rata... (Slovenija, BiH, Srbija...). Inače, ne bih tako bio siguran kada bi se popisala ratna šteta, ne bi li ona bila otprilike egal?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

BINGO! Naplata ratne štete i hrvatski veto

Dobra ideja, super dnevnik! Bude li potrebno organizirati referendum kojim će se obvezati vlast da može staviti potpis samo kada se riješi pitanje ratne odštete. Nema tu nikakve ucjene. To je legalno i legitimno pravo žrtve agresije. Nažalost trenutačna vlada nije garant da će štititi interese žrtava i vlastitog naroda. Podržavam ideju osnivanje zajedničkog povjerenstva ili slučaj prepustiti međunarodnoj arbitraži.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

znači igra dominacije. budi

znači igra dominacije. budi seronja i tlači dok možeš. to je ono što u zadnje vrijeme vidimo ili se tlači ili se cvili. cvilimo kad nas netko pritisne, ali čim dobiješ priliku opiči po drugome.

sm je dobro to razložio, sad imamo priliku da to donekle mirno i civilizirano riješimo.
ne biti seronja, to je prije svega veliki uspjeh za nas kao narod. ne ucjenjivati druge kad si u prilici više pomaže nama i našem osjećaju dostojanstva i samopoštovanja nego drugima.
kakvo je to društvo koje svakoga tko ne gazi drugoga dok je u prilici smatra slabićem, izdajicom.

znači mi se možemo i moramo boriti za svoje nacionalne ciljeve i interese, ali isto tako moramo ne biti seronje.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci