Tagovi

Rat za Nevinost

95. glavni cilj državne politike (deklarativni) bio je osloboditi područje SAO Krajine. Gotovina kao glavni zapovjednik vodi operaciju Oluja kojom se to područje oslobađa.

gotovina sprovodi ciljeve hrvatske politike. oslobadja se podrucje SAO krajine.

Postizanje tog cilia ratnim sredstvima je neupitno, kako je uostalom izricito navedeno i potvrdjeno u presudi:

...this case was not about crimes happening before the Indictment period. Nor was it about the lawfulness of resorting to and conducting war as such.

Gotovinina zadaća je završena onog trenutka kada je osigurana kontrola nad područjem, u njegovom slučaju tzv. sektor JUG.

U zavjetrini napretka i grabljenja teritorija, događaju se razno razne radnje koje rezultiraju sa preko 600 mrtvih, 20 000 kuca unistenih ili sl. I niti jednim ranjenim!!!
(ovo su brojke od HHO-a, a neposredno potvrđene od držanog odvjetništva)

I niti jednim ranjenim!!! zašto je to bitno? Pri ratnim radnjama omjer ranjenih_mrtvi je negdje oko 10:1 (deset ranjenih na jednog mrtvog).

Dva su moguća scenarija:

Ili je bilo 6000 ranjenika, od kojih je 600 preminulo a ostalih 5400 je otišlo prema bosni i srbiji.

ili je bilo 60 mrtvih i 540 ranjenih, koji su naknadno bili likvidirani od strane pripadnika.

Od ova dva scenarija, iako moguća, oba dva su nevjerojatna. Najvjerojatnije scenarij negdje u između ta dva extrema.

Ostaje činjenica da nije bilo niti jednog ranjenika.
(ranjenici su inače u ratnim situacijama vrijedna kategorija za razmjenu zarobljenika, op.)

Također, ne postoje intervencije od strane MUP-a koji regulira unutardržavnu sigurnost, te državnog odvjetništva koje je tu da sankcionira po prijavama MUP-a.

U svakom slučaju, Hrvatska je vanrednom stanju veselja i okončanja domovinskog rata, voze se vlakovi slobode, školski razredi se voze organizirano u novooslobođena područja, općenarodni osjećaj trijumfa prevladava sve druge teme.

Dok Hrvatska slavi, drugi postavljaju pitanja o povratku srpskih prognanika, Franjo potpisuje sporazum sa Haagom (isti onaj koji bi njega trebao izručiti da je poživio još par godina)

S prolaskom vremena postaje sve jasnije da su se u okviru oluje događali zločini. Isto tako postaje jasno kako u Hrvatskoj ne postoji politčka i pravna volja da se otkrije tko je zbog čega počinio te zločine.

Upravo zbog takvog razvoja situacije uključuje se sud u Haagu.

U tom trenutku, nakon rata za neovisnost, počinje rat za nevinost(hrvatske politike).

Gotovini se zabranjuje govoriti o svojoj ulozi sa haaškim tužiteljima.

Hrvatska je do tog trenutka propustila svaku priliku da se nađu ti koji su počinili te zločine. Hrvatska je jednako tako propustila priliku da se tim ljudima sudi, i da ih se ili osudi ili oslobodi.

Rat za Nevinot se nastavlja punim sredstvima, samo drugim igračima.

Tu sada zapravo nastaje lom u konstelaciji koji je doveo do bijega i presude generalu Gotovini: Dok Gotovina ima cilj izbjeći zatvor, hrvatska politika ima cilj dobiti Rat za Nevinost.

Umiru Šušak, Tuđman, dolazi trećesijećanjska vlada.

Gotovina želi izbjeći zatvor, sugerira mu se da će ga lijeva vlada izručiti kao što je izručila zločince prve kategorije tutu i štelu. DOBIVA PASOŠ IZ ISTE SERIJE Iz KOJEG SU PUTOVNICU DOBILI LEGIJA I SVI DRUGI GLAVNI SRPSKI KRIMINALCI, dakle o njemu "brinu" isti ljudi koji brinu o srpskim kriminalcima.

Hrvatska politika i dalje vodi Rat za Nevinost, mijenja se Vlada, dolazi sanader, Rat za Nevinost traje punom snagom.

Gotovina se locira, hapsi, transferira.

Gotovina se bori za oslobađajuću presudu braneći se šutnjom, dok mu hrvatska politika sugerira da je njegov cilj isti što je i njihov.

To u tom trenutku više nije točno: cilj hrvatske politike je bio pisanje povijesti dobitnika, dok je cilj gotovine bio izbjeći kaznu.

Gotovina je osuđen, između ostaloga, i zato jer je mislio da je Rat za Nevinost hrvatske politike bio i njegov rat. Hrvatska politika je propustila svaku priliku koju je imala i one koje je mogla, a nije htjela, stvoriti.

15. Aprila treba postati Dan sramote hrvatske politike.

Komentari

@neo

sorry zbog trolanja.. ali u zadnjih par dana sam dobila jako puno komentara na nick.. pa sam odgovorila na tvom dnevniku .. najnoviji je, pa se nadam da ce najvise "nickova" procitati informaciju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ciljevi oluje

Jedan od osnovnih, ako ne i osnovni cilj oluje, bio je "uspostava ustavno-pravnog poretka RH na okupiranom području". Kako događaji koji su uslijedili nedvojbeno pokazuju kako ustavno-pravni poredak nije uspostavljen, jer ustav RH ne legalizira ubijanje, protjerivanje, palež i pljačku, Gotovina će u svojoj žalbi "promašiti ceo fudbal" ako se ne orijentira (napokon) na prozivanje i prokazivanje krivaca - zašto taj ustavno-pravni poredak nije uspostavljen, tko je to bio dužan učiniti i tko je to propustio učiniti.

On se pod hitno mora riješiti (ako već nije) svog hipsterskog mišolikog super-skupog fiškala i pronaći jednog koji će pokrenuti lavinu cinkanja sve u šesnaest. Toga se stvarni akteri itekako boje, pa su, na žalost vrlo uspješno, pokrenuli novi val mitologije i mitomanije, kojoj je glavni i jedini cilj upravo zadržati Gotovinu u fokusu, ne bi li , dok su sva svjetla uperena u njega, oni ostali u sjeni.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Na kuku lele rvati

Potpisujem slijedeći Nobilov supstrat;
*Zagrebački odvjetnik ne misli da će išta Gotovini i Markaču pomoći ako se vlada angažira u rušenju teze o udruženom zločinačkom pothvatu jer su to "najobičnije političke manipulacije usmjerene prema domaćoj javnosti i samo obično kvazidomoljublje"
Rat u BiH, pravno gledajući, ilegalno su vodili Franjo Tuđman i vrh hrvatske izvan granica zemlje, nikada nije donio odgovarajuću odluku u vezi s tim. Deklaracijom o Domovinskom ratu iz 2000. Sabor je samo zaštitio ilegalnu uporabu Hrvatske vojske. Projekt Herceg-Bosne bio je marionetski projekt u rukama vrha HDZ-a i Tuđmana. Cijela Herceg-Bosna djelovala je kao agent u ime Hrvatske, jednako kao što su SAO Krajina i pobunjeni Srbi u Hrvatskoj djelovali u ime i za račun Srbije.
Presuda Jadranku Prliću i ostalima iz vojno-političkog vrha tkz. Herceg-Bosne će biti dvostruko gora za Hrvatsku od nedavne presude hrvatskim generalima i da će Hrvatska u tom slučaju biti proglašena agresorom na BiH.*

Tko je glasao

da rezimiramo

tuđman i milošević su obojica udbaši, dogovorili su se da podijele bosnu, potom je milošević pro forme napao hrvatsku, radi međunarodne javnosti da ne bi bilo sve tako prozirno i osvojio je gotovo više od polovine hrvatske u simuliranom ratu. nešto kasnije, hrvati u bosni su se djelomično borili sa muslimanima, djelomično sa srbima sa ciljem stvaranja velike hrvatske koja bi činila hrvatsku plus hercegovinu ( u kojoj su i inače većina ). potom su nakon oluje i poraza srpskih snaga na konferenciji u daytonu u udruženom zločinačkom poduhvatu narodi i međunarodni čimbenici podijelili bosnu u kojoj se nalaze 3 etničke grupe na dva dijela, u matematičkoj operaciji koja je ravna poincareovoj pretpostavci prema kojoj su ratni gubitnici srbi dobili 49%, a pobjednici bošnjaci izmješani sa ratnim zločincima i separatistima hrvatima 51%. toliko dobro je taj iznimni poduhvat izveden da će hrvati uskoro u bosni biti poput runolista, a za nekih 50 godina će se vjerojatno i naši unuci obrezivati.
usput, i trećerazredni kaplar bi trebao znati da se meki trbuh hrvatske trebao braniti u dubini, te da nekoliko ključnih točaka u bih nije obranjeno, a potom u oluji armija đenerala mladića nije bila razbijena, srbi bi spojili krajine preko bihaća i posavine u jedan kompaktan teritorij sa maticom zemljom kao što načertanja kažu, nakon kojega bi međunarodna javnost prešutno prešla i zabetonirala njihova osvajanja kao što su to uradili u bosni.
no nikada nije kasno da se svi pobratimimo u eurozoni, gdje granice nisu bitne, gdje vječno gori luč slobode i pravde...;)

Tko je glasao

Ne juriti

...a za nekih 50 godina će se vjerojatno i naši unuci obrezivati.
Jel ti Robot znaš kaj je fimoza i zakaj vidiš obrezivanje kao crvenu krpu!?

Tko je glasao

varijanta 2

Presuda Jadranku Prliću i ostalima iz vojno-političkog vrha tkz. Herceg-Bosne će biti dvostruko gora za Hrvatsku od nedavne presude hrvatskim generalima i da će Hrvatska u tom slučaju biti proglašena agresorom na BiH.*

hrvati su vjerojatno prvi agresori u povijesti ratovanja koji su istjerali sami sebe iz države koju su napali. kako je počelo bit će dobro ako nas ne optuže da smo bombardirali srbiju preobučeni u amerikance.

Tko je glasao

hrvati su vjerojatno prvi

hrvati su vjerojatno prvi agresori u povijesti ratovanja koji su istjerali sami sebe iz države koju su napali
ne, nisu, priča se da su srbi prvaci u tome

Tko je glasao

upravo suprotno

drago mi je da će mi se unuci zvati alija i mujo i da će pilotirati iznad new yorka :)

Tko je glasao

Hmm, to se nekako kosi s

Hmm, to se nekako kosi s tezom da je Krajina planski i spremno napuštena, da su Srbi sami dobrovoljno otišli, te da se tako olako odustalo od načertanijskih planova.

Meni je još uvijek puno logičnija ona teorija prema kojoj je Krajina "đorana" za Posavinu.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

đoranje

krajina je napuštena jer je miloševiću nestala lova za ratove, spucao je devizne rezerve koje je marković jedva skucao, na kraju su bankrotirali, da su još malo otezali prihvaćanjem plana g4, popušili bi mi i krajinu...milošević je jednostavno morao tako igrati, osvojiti što više i varati svijet dok ga clinton nije nalupao po glavetini i pokazao tko ima najveću batinu, kao što u memoarima kaže da poznaju samo jezik sile...

Tko je glasao

mašta i svašta

A i Gotovina... koji je stigao do same Banja Luke... vjerojatno mu je baš tada ponestalo streljiva... ili benzina... možda Čermak zna nešto o tome...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

red carpet

jedva čekam da napišeš neki novi ekskluziv o "izdaji", "prodaji" ili trakavicu o presudi, neka nova masovna grobnica srpske nejači, nešto što do sada nismo znali. gledajući postove na pollitici, ispada da hrvatima i ne trebaju vanjski neprijatelji, dovoljni su sami sebi...

Tko je glasao

@robot

jel mislis ono seksu i kos-u?

ili o Francekovoj karijeri u JNA? ili zatvorskim danima?

ili o vlastitom granatiranju sibenika?

ili o rusenju mosta u slavonskom brodu? ili o onom u Mostaru?

ili o mudahedinima koji su sjediste imali u zagrebu, i dolazili na odmor od ratovanja... prptiv hrvata i srba, kako koji dan u BiH ?

ili o svercu naftom?

ili o koperaciji i podjeli zarade od prodaje viska tenkova iz dure (franjo-slobo) trecima, nakon sto je svatko zel svoj dio

sam reci..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Toliko toga znaš

@ljubiteljice stripova

da se pitam da li pišeš iz prve ruke kao neposredni svjedok i sudionik ili si to negdje pročitala.

Ma bolja si mi i od Đorđa Ličine.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

i znas.. Lun Kralj Ponoci, nije strip.. to bi isto trebao znati...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ako je "ponoc" onda je "gh" viska...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@hazi ... roto roman je ono sto sam ja citala

no nick uopce nije zbog toga ni po tome

Mislim da je ovo kompletan spisak objavljenih pisanih roto-romana:

1.Lun na paukovoj niti
2.Lun i osvetnik casti
3.Lun kralj ponoci
4.Lun preti
5.Lun protiv Hekate
6.Lunov poraz
7.Lun i gospodari Cikaga
8.Lunova tajna
9.Lun i Barbarela
10.Lun protiv vampira
11.Lun i fantom Din
12.Lun i prodavci leseva
13.Lun i Istambulski tanatos
14.Lun leti u pakao
15.Lun i glavoseca
16.Lun i evropski eskadron smrti
17.Makferson bez Luna
18.Lun i okupani dolari
19.Lunova duga noc
20.Lun i druzina sudnjeg dana
21.Lun i ukleto zlato
22.Lun u zamku duhova
23.Lunova podvala
24.Lun i rezija uzasa
25.Lun i eksodus
26.Lun i kobna sifra
27.Lun i ucenjeni most
28.Lun u kuci smrti
29.Lun i neobicna banda
30.Lun i Blek Sedou
31.Lun i beli demon
32.Lun protiv kostura
33.Lun i nova pandora
34.Lun u tami Sohoa
35.Lun i talas smrti
36.Lun i dva inspektora
37.Lun i dugovecni
38.Lunova velika igra
39.Lunov tajni rat
40.Lun i skriveno oko
41.Lun i poslednji svedok
42.Lun i AD za ubistva
43.Lun i dvojnik
44.Lun i pukovnik
45.Lun i operacija Sirvive
46.Lun i covek iz tame
47.Lun i suludo stanje
48.Lun i Ambidekster
49.Lun i ziva lutka
50.Lun i oteta podmornica
51.Klepsidra za Luna
52.Lun protiv spijuna
53.Lun i avetinjski odred
54.U mrezi crnog trougla
55.Lun i kradljivci proslosti
56.Lunova tajna misija
57.Lun u zamku Vensli
58.Lun i Asmodej
59.Zamka za Luna
60.lun i nemezis
61.lun traži niktalopa
62.lunovi teški dani
63.frilens dingo protiv luna
64.lun protiv kanibala
65.lun na ostrvu senki
66.lun irazmena zla
67.lun i kapetan vinters
68.lun i zavera ledene smrti
69.lun i crna avet
70.lun i otrov za saharu
71.lun očekuje ubicu
72.lunova berlinska avantura
73.lunov novi prijatelj

Kasnije je u ediciji "Lunov magnus strip", takođe Dnevnik Novi Sad objavljeno 30 stripova o Lunu, ali nemam spisak ovih stripova. Pod "Lunov magnus strip" objavljivano je svašta, od Teksa Vilera do Komandanta Marka.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@drvosjek

svi koji zele znati mogu to znati.. samo otvori um

i zaboravi mass medije

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Mislim da bi bile dobre i priče:

o Staljinu- antifašisti i Hitleru - savezniku Staljina antifašiste,
o Italiji kao pobjednici u 2.svjetskom ratu - na strani antifašista,
o četnicima koji su bili antifašisti i ratovali protiv antifašista partizana,
o zaštitničkoj ulozi snaga u Srebrenici koje za obavljenu zaštitu dobivaju odlikovanja, ...
o borbi za demokraciji u Vijetnamu,
o spašavanju nafte iz ruku neodgovornih stanovnika pustinjskih zemalja...,

kao primjeri organiziranih i smislenih događanja u ratovima, a ne ovakvih nelogičnih i nemoralnih događanja o kojima pišeš - nikada do tada viđenih u svjetskoj povijesti "viteških" turnira.

Tko je glasao

Exploziv

Ekskluzive o "izdaji", "prodaji" ili trakavicu o presudi nisam pisala ni prije, pa ne namjeravam niti sad, usprkos tvojoj čežnji za žutilom - preporučam ti 24sata, ono besplatno, "tramvajsko" izdanje.

Hrvatima ne trebaju vanjski neprijatelji, dokle god njeguju autohtonu, blesavu logiku... tu si u pravu.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@golgota

ne bih bas sto posto tvrdila o proglasenju agresije.... tu je i srbija .. i kosovo i vrlo vruce stanje u BiH.. koja jako kljuca zadnjih mjeseci..

ostalo, o posljedicama na RH, te osude.. stoji svakako, bez obzira na deklariranu medunarodnu osudu ili ne za napad RH na BiH... biti ce jakih i velikih posljedica.. i na politiku i na ekonomiju, na sam status RH

ono sto me ipak cudi jest dalja podrska HDZ-u od medunarodne zajednice. Bilo bi za ocekivati distancu, a rezultat je suprotan.. makar, igraci su veliki, i taj odnos se moze u trenu promijeniti, taman tako da njima najbolje pase u odabranom trenutku.. cak do te mjere da se krivica dijelom prebaci na narod koji mu je neprekidno davao podrsku - dokaz : "jos uvijek su na vlasti"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zločinačka organizacija kao politički sustav

dokaz : "jos uvijek su na vlasti" Na vlasti su ne zahvaljujući inozemnom faktoru već uškopljenom domaćem populusu. A da je uškopljen dokaz ti je Varšavska i Cvjetni i 100-nak presuda za Radićevu - fuuujjj!

Tko je glasao

Radićeva

Za onih 27 prosvjednika - huligana iz Radićeve traži se ukupno mislim 63 godine zatvora.

Očito su napravili veću štetu nego cijela privatizacija zajedno...

Tko je glasao

@neoprogressivan Odlično zapažanje...

Ovo s izostajanjem ranjenika na srpskoj strani je lucidno zapažanje, zanimljivo kako tu činjenicu do sada nitko nije primijetio???
Inače, zalud ti trud - ista politička garnitura koja je Gotovina izručila Haagu, sada se upinje dokazati njegovu NEVINOST. Koja je to dvoličnost hrvatske politike?? Koliko su mediji sada pod kontrolom, prestrašno!
Ne bi me iznenadilo da Haag, nakon svih ovih najnovijih igri i PORICANJA i prošlosti i sadašnjosti, apsolutno odbaci žalbe odvjetnika!!
Gledam sve to kao poplavu retrogradne svijesti koja izvire zapravo iz teških frustracija naroda nastalih iz sasvim drugih razloga ( neizlazak iz krize, ubrzano siromašanje hrvatskog populusa, stravična nezaposlenost, nefunkcioniranje pravne države, mučni pregovori s EU...). Zapravo, kada se pomisli kakva je UŽASNA ZAMJENA TEZA NA DJELU, kako HDZ radi sulude zaokrete, kada se uzme propale prosvjede u obzir, apatija, beznađe.. pravo je čudo da na valu te retrogradne svijesti nije se pojavio jedan solidan DESNIČAR KAO NOVI VOĐA...A možda još hoće??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

vala, prava sila (oksi)

vala, prava sila (oksi) moronskih naslova i tekstova. Kakav rat za nevinost? ili si nevin ili nisi.

Ili, eventualno, kako je jedna naša kolegica na fakultetu primjetila: Nisam nevina, ali nisam ni kriva. No mi smo svi znali da je bila nevina :)

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Boze sto se sve ovih dana

Boze sto se sve ovih dana smislja u cilju racionalizacije ocigledne nepravde i ociglednog mrcvarenja cijele zemlje od strane i ne bas male sacice uzurpatora hrvatske zbilje koji su vise nego fantasticno rasporedeni. Nama lekcije drze sve casni do casnog i da ih covjek ne pozna u naravi jos bi se dao navuci. Mesic za pobijene na Bleiburgu smatra da su dobili sto su zasluzili i onda kao takav diijeli lekcije iz pravednosti.
On ocigledno misli da je opet izabrao pobjednicku stranu. U stanju su pripitomiti i marginalizirati ubijanje cijelih gradova, a beskrajno cereciti neke od dogadaja o kojima slusamo.

Medutim ne treba se uznemiravati Hrvati ce znati zivjeti sa ne samo nepravednom presudom vec cijelim tim vise desetljetnim pritiskom, no da li ce susjedi s tim znati zivjeti? Zasigurno ne. Oni u ovome vide slabost koju valja iskoristiti i nastaviti gdje se stalo. To je problem.
Tako da ce ocigledno opet biti problema.

Tko je glasao

susjedi imaju svoje probleme.

susjedi imaju svoje probleme. Inače, kako su mi povjerili neki Srbi, ove Srbe "protjerane" iz Hrvatske ne vole niti u Srbiji srpski Srbi.

Nema nikakvog srpsko-hrvatskog animoziteta, osim onog politički stvorenog i uvjetovanog- odozgora. I unutar Hrvatske imamo međuhrvatskih animoziteta koliko oćeš. Što južnije to tužnije, Zadarsko-splitskog- Zagrebačko- splitskog, obalno-kontinentalnog, kamenjarsko-uljuđenog, zagrebačko-ostatak hrvatske-og itd. itd. Ti su uglavnom mnogo stvarniji, jer proizlaze iz svakodnevnog života.Ovi drugi su čisto apstraktni, barem za većinu. Nit se mirišemo nit se kušamo, ali se volimo i mrzimo kako nam kažu oni gore. A oni gore se uglavnom dobro slažu.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

@Golgota Gordana je ljiga nad

@Golgota

Gordana je ljiga nad ljigama koja je donedavno virila Sanaderu iz guzice. Još je počeo prijetiti Hrvatima s balkanskim asocijacijama ukoliko glasuju protiv EU.

Njegova šefica je bez srama upotrijebila hrvatske branitelje za EU propagandu (isti oni koji su odobrili agresiju Srbije na Hrvatsku i dali sankcije za uvoz oružja za obranu Hrvatske): "Dan ulaska u EU ćemo posvetiti braniteljima"

Tko je glasao

Pedro

Sjajna dijagnoza.
Premda Gotovina i Markač snose određeni dio krivice (kao zapovjednici) sigurno nisu jedini i glavni krivci za počinjena zlodjela - a što ispada po presudi haaškog suda.
Primjer obrane koju su trebali slijediti odvjetnici optuženih, je obrana Blaškića u slučaju Ahmići.
Iako je u tom slučaju Hrvatska na sve moguće načine bacala Blaškiću klipove pod noge, skrivala dokumente koji su dokazivali Blaškićevu nevinost - a istovremeno teško optuživali ljude koje je kontrolirao Šušak uz odobravanje Tuđmana - Blaškićeva obrana je uspjela dokazati dvostruku liniju zapovijedanja, uz prezentaciju mnoštva dokumenata koji su jasno pokazivali hrvatsku suradnju sa Srbima, šverc nafte, oružja i robe, i što je najgore - svjesno izazivanje sukoba sa muslimanima u srednjoj Bosni sa ciljem ostvarivanja Tuđmanove fiks-ideje o "humanom preseljenju stanovništva".
A sve iza leđa redovnog lanca zapovijedanja (npr Blaškić) a preko "igrača za specijalne zadatke" (npr Rajića) poslanih iz Zagreba.

Koliko se može vidjeti iz tiska, kroz izjave odvjetnika obrane, u prvom planu žalbe je ne skidanje odgovornosti sa generala, nego i dalje - kao što je činjeno kroz cijelo vrijeme procesa - skidanje odgovornosti sa hrvatske politike.

Stvar je vrlo jednostavna: zločini su počinjeni, u to nitko ne sumnja.
Ako Gotovina i Markač nisu krivi, netko drugi jest.

A tko jest, to je ono što hrvatska politika ne želi izreći.

Tko je glasao

kako mi se cini .. gotovina

kako mi se cini .. gotovina je ipak otpustio svoga "najstrucnijeg" advokata misetica..

tak da mu je mozda ipak .. bar nekaj .. makar prekasno.. doprlo z riti vu glavu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

– Ugodno smo iznenađeni

– Ugodno smo iznenađeni podneskom tužiteljstva jer sada vidimo da je ono čime oni mašu i raspolažu tako tanko, nedokazivo, nekonzistentno, 100 posto lažno, da će naši argumenti biti dominantni – uvjeren je Luka Mišetić, glavni odvjetnik u obrambenom timu A. Gotovine.

On nikako ne podcjenjuje “trud” tužitelja, no uvjeren je da će njihov podnesak, koji moraju predati do idućeg četvrtka, biti jači od tužiteljeva. Drži kako su teze da su RH i HV protjerali Srbe prekomjernim granatiranjem apsolutno nedokazive.

– Ne bi bilo pametno da već sada iznesemo sve protuargumente, no javnost će ih uskoro vidjeti – kaže L. Mišetić i dodaje da je zadatak obrana “rušiti tezu o zločinačkom pothvatu, teze da je Hrvatska protjerala Srbe i da hrvatski sustav nije poslije Oluje funkcionirao na terenu”. Obrana će dokazati izmišljenima tvrdnje da je Gotovina prijetio likvidacijom promatraču UN-a, tezama da je 18. kolovoza mogao utjecati na policijski posao i ostale nelogičnosti.

– Dokazat ćemo da je Brijunski transkript friziran, ali i to da on uopće nije toliko bitan – tvrdi Mišetić i otkriva kako je pogrešna teza tužiteljstva da je to bio posljednji i “odlučujući” ratni dogovor pred Oluju! – Tužiteljstvo sada može konstruirati kako je Gotovina govorio da će “razoriti” Knin, no ne može skriti bit – da Knin nije bio razoren granatama, zar ne? – dovršava Mišetić.

par izjava valjda govori i više od 1377 stranica teksta.
da ni ne spominjem optužbe o nekorektnost tužiteljstva, o pristranosti suda, o teorijama zavjere.

možda mi se zbog proteka vremena pobrkalo, ali nekako mi je u sjećanju da gotovina nije ni htio mišetića, nego da je na tome inzistirala vlada kao sponozor obrane. jel tako nekako bilo?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

@griotta

da. misetic je rebicev covjek. (rebic je upropastio blaskica..falsificiranim i nedostatnim dokumentima koje je slao haag-u)

rebic je iz nicega .. od najma prvog stana u haag-u do guranja misetica u nobilov tim, iz kojeg ga je nobilo izbacio zbog cinkanja, do dodjele slijedeceg predmeta u haagu ( hrvat iz BiH), koji je isto zaglavio uglavnom na miseticevoj obrani.. na kraju postao gotovinin branitelj..

sprdacina od pocetka

pogotovo ako se uzme u obzir i da je rebic (i rivkin) onaj koji mu je zabranio izjavu u Haag-u.. a kasnije vrlo vjerojatno sredio da gotovina zbrise ..

ja sam ca u nekim trenucima njegovog "bijega" cak mislila kako je pobjegao od nasih, da ga ne koknu... no izgleda da nisam imala pravo, gotovina ne kuzi nis.. ili bar nije dok nije postalo prekasno.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

pravi nick

lun nick ti je pravi, i postovi su ti stripovski po zapletu. fali ti još češirska mačka i gusjenica koja puši lulu, a trebaš promjeniti nick u alice. i ne samo tebi.

Tko je glasao

@robot ne budi, misli

evo ti pa citaj.. tak da te napusti masta, u realnim stvarima.. makar mastati nije lose..

http://www.hrvatskipolitickiuznici.hr/politika/kriva-objeda-branitelja-g...

Riječ je samo o nekoliko sitnica iz vrlo bogate Mišetićeve kolekcije. Navedeni primjeri otkrivaju uglavnom razinu Mišetićeve obaviještenosti o globalnoj haaškoj situaciji i predmetima. Ujedno služe kao mamac za naivnu domovinu i dijasporu, od kojih se muzu donacije za gomilu parazita s titulama Gotovininih istražitelja. Pa upravo zato što nisu kreacija nekog pravničkog uma, jeftine Mišetićeve laži vode u prilično lošu Gotovininu perspektivu. Simptomi već postoje. Najavljujući, primjerice, Miroslava Šeparovića kao "neophodnog svjedoka", Mišetić elaborira da će njegovo svjedočenje Gotovinu riješiti odgovornosti za ignoriranje civilnih žrtva u Oluji. Kao razlog ističe činjenicu kako su tadašnji vojni sudovi bili podređeni Šeparovićevu ministarstvu pravosuđa. Budući da haaško tužiteljstvo odlično poznaje i javni i potajni sustav tadašnje Hrvatske, prava je katastrofa da Gotovinin odvjetnik, navodno i veliki patriot, o tome nema pojma. Vojni sudovi, naime, nisu bili u ingerenciji ministarstva pravosuđa.
No, Mišetićeva pojava na domovinskoj političko-pravnoj sceni nije ni počela odveć slavno. Prema sjećanjima Ante Nobila, tadašnji ministar Gojko Šušak zamolio je njega, Blaškićeva odvjetnika, da "sina od jednog našeg čovika iz Chicaga" uključi u slučajeve iz Lašvanske doline. Mišetićeva asistencija naglo je prekinuta, objašnjava Nobilo, kada su ga ulovili da preko zaštićenog faksa hrvatske ambasade u Haagu Markici Rebiću potajno šalje izvješća o svojim kolegama. Ipak, budući da se špijuniranjem u korist SIS-a dokazivala lojalnost ondašnjem HDZ-ovu režimu, Mišetiću je pružena šasa da brani Antu Furunđiju i nešto zaradi. Stvar nije prošla bez financijskih skandala. U Haagu pobijajući tezu da je bosanski Hrvat služio ratnoj politici Hrvatske, Mišetić je iz SAD-a priprijetio tužbom protiv RH, zbog kašnjenja honorara.
Slučaj Furunđija, pak, eksploatira se u slučaju Gotovina.

a ni ovo nije lose:

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040807/sdmagazin01.asp
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000322/novosti1.htm
http://hakave.org/index.php?option=com_content&id=859

Pred Tuđmanom je otvorio dušu. U prethodno sastavljenom Izvješću o radu SIS-a u vezi Haaškog suda obavijestio ga je da SIS u tom trenutku “neposredno štiti četiri tajno optužene osobe iz srednje Bosne”, dok se “ostala dvojica pravodobno obavještavaju o mogućnosti uhićenja”. Radilo se o pravim krivcima za zločine nad Muslimanima u srednjoj Bosni, o ljudima koje je hrvatska vlast sve donedavno skrivala pod lažnim imenima. Preko svoje mreže špijuna SIS je sprječavao prodor haaških istražitelja u podatke obrane hrvatskih optuženika, a kroz ubačene agente u Haaškom tribunalu dobavljao je originalnu dokumentaciju, kao i informacije o tajnim optužnicama, namjerama i aktivnostima tužitelja te angažiranju svjedoka. U tu obavještajnu idilu jedini nemir unosili su odvjetnici. Markica Rebić nije ih mogao podnijeti. Naročito Antu Nobila.
Nobilo je preuzeo obranu Tihomira Blaškića, nakon što je ovaj teška srca “dragovoljno” otišao u Haag. Naime, vidjevši dokumente koje mu je hrvatska vlast stavila na raspolaganje, Blaškić se uspaničio i zbrisao glavom bez obzira, njegov odvjetnik Ante Damjanović dio dokaza sakrio u svoj stan, da bi nakon dva dana SIS u suradnji s vojnom policijom i SZUP-om praktički uhitio Blaškića i isporučio ga u Haag. “Utješna” je bila činjenica da je upravo SIS radio na prikupljanju materijala za obranu. Zato je Rebić bio prisiljen Blaškića upozoriti da bi njegov eventualan “samoinicijativan izvanraspravni razgovor s istražiteljima” predstavljao opasnost za “uspješan ishod obrane”. Drugim riječima, Rebić je Blaškiću zaprijetio da mora začepiti usta, sakrio dokaze i priskrbio mu 45 godina robije. Da plan ne bi propao, Rebić je pripremio i lažno svjedočenje Milivoja Petkovića. Jer, Tuđman se našao pred dilemom: hoće li Petković svjedočiti za Blaškića ili za Hrvatsku.

Paralelno s time Rebić je obrađivao i odvjetnički tim, ali Nobilo i Russel Haymann nisu bili rapoloženi za suradnju. Nisu surađivali sa SIS-om na pripremi svjedoka, dali su Haaškom sudu dokumente na prevođenje čime su “prekršili dogovor da se oni prethodno dostave SIS-u”, financijski su se prebacili na trošak Haaga kako bi bili neovisniji od vlasti, a Rebića je posebno mučilo to što je “odvjetnički tim opterećen ideološko-političkim predrasudama”, “naročito u pogledu uređenja BiH i karaktera rata u BiH”. I ono najgore: “Njihova osobna uvjerenja nisu u skladu sa službenom državnom politikom”, rekao je Rebić Tuđmanu. Nobilo i Haymann, kao i Goran Mikuličić i Božo Kovačić, optuženi su da “brane interese RH minimalno”, samo koliko je bilo potrebno prema njihovu nahođenju za branjenike.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci