Tagovi

Rat lopatama ... snijega, vizija, strategija i planova

Otkako se visina snijega mjeri, u Zagrebu ga je tijekom posljednjeg naleta palo najviše do sada. Osim što je stvorio svugdje uobičajene probleme u prometu, poslužio je i u svrhu predizborne kampanje. S jedne je strane bio neumorni gradonačelnik Milan Bandić kojem je borba sa snijegom i rješavanje njime uzrokovanih problema u opisu radnog mjesta a s druge, aktualni ministar zdravlja i po mnogima njegov najozbiljniji protukandidat Rajko Ostojić. Svakodnevnim izvještavanjima o tome gdje je i kako Bandić čistio snijeg, Ostojić je suprotstavio komentar kako „neki koriste i snijeg za prikupljanje jeftinih političkih poena“. Nije odgovorio a nitko ga nije ni upitao, što misli da bi trebao raditi gradonačelnik kad mu grad zatrpa tolika količina snijega. Osjetivši valjda da mu je komentar posve promašen i kao takav vrlo slabašan odgovor na Bandićev slalom ulicama Zagreba, Ostojić je požurio da iznese vlastitu predizbornu platformu.

"Želim probuditi Zagreb i vratiti ga napokon na kartu Europe kamo i pripada te očekujem podršku, ne samo svih članova političkih stanaka, nego i simpatizera koji žele da promijenimo Zagreb"

Pošto je „vraćanje na kartu Evrope“ samo po sebi nonsens, Zagreb se tamo odavno nalazi, a nekakvo buđenje, ne valjda građana, bez dubljeg smisla, Ostojić je dodao i što namjerava raditi ako bude izabran:

"Nisam naučio razmišljati od danas do sutra, naprosto moramo razmišljati strateški da bismo mogli u razdoblju od četiri do osam godina, što rade prepoznatljivi gradovi, napraviti jasan plan"

U prvom mu je planu dakle plan. Taj mora da će biti odličan jer za njegovu izradu planira cijeli jedan mandat a možda i dva. U svakom bi slučaju morao biti bolji od famoznog „21“ koji je rađen samo dvije godine. O tome što će se raditi u međuvremenu, Ostojić kaže sljedeće:

SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić najavio je danas da će, bude li izabran, prvo napraviti "clean start", nakon toga izraditi viziju razvoja grada do 2025., provesti restrukturiranje holdinga, a dodao je i da razmišlja o smanjenju prireza tijekom mandata.

Budući su građani već obogaćeni iskustvom jednog „clean starta“, onog nedavno prezentiranog od strane Vlade, možemo se samo nadati da će njegov biti ako i ne korisniji, ono barem jeftiniji. Međutim, ako i ne bude korisniji te ne bude koštao manje proračunskih novaca, svakako će morati biti kraći. Bude li i Zagreb čekao godinu dana da bi kao „čisto počeo“,neće valjati. Zapravo, pitanje je treba li uopće trošiti gradski novac na ono što je već poznato. Ili bi barem trebalo biti jer Ostojićeva stranka neprekidno već nekoliko mandata odlučuje o gradskom proračunu i trošenju gradskog novca a ima i neposredan utjecaj te nadzor nad poslovanjem zagrebačkog Holdinga. Ako se za državni „clean start“ nakon dva HDZ-ova mandata još i mogla naći mrvica opravdanja, u zagrebačkom ga slučaju nema.

Bandićeve lopate snijega imaju konkretnu težinu, i sami smo je bezbroj puta osjetili. Kolika je pak težina lopata razmišljanja o viziji, strategiji i planovima a posebice „razmišljanja o smanjenju prireza“, uskoro će pokazati ispitivanje javnog mijenja.

Komentari

niski clean start

Milan će ih sve pregazit ko plitak potok na ovim izborima za gradonačelnika.

Dok sdp bude gatao iz vlastitih mudanti i prijetio dubinskim snimanjima poslova grada u kojem su na vlasti od pamtivijeka, Milan će sijat populizam i žeti glasove. Sve to uz malo standardnog kriminala i korupcije koju on, a izgleda i većina nas, smatra normalnom i neizbježnom. Malo se požuri procedura, malo se skrati postupak javne nabave, Milan i njegovi sljedbenici to vide kao "bijeli" kriminal, koristan za zajednicu, a najviše za njih osobno. I crkva se malo ogrebe, zauzvrat rvati katolici glasaju za proroka Milana.

Šta je najgore on je daleko najkonkretniji kandidat, svi ostali bi stavljali Zagreb na kartu europe, ko da je inače u tunguziji, radili planove na trideset godina i ostala nepotrebna štreberska sranja. Misle da se glasačko tijelo pali na to. Bilo bi smiješno da nije za plakat.

Ako Bajić ne krene u akciju predizbornu, kako ima običaj, pa Milan ne završi u buksi, obrisat će pod konkurencijom.

U cijeloj priči mi nije jasan sdp i njihov kasni(vječni) politički pubertet, non-stop se traže, a nikako da se nađu.

Tko je glasao

da je meni

lignja

da je milanu bilo imati vrdoljakov zakon o strateškim investicijama
gdje bi nam bio kraj
sad vidim koliko su sirotog čovjeka sprječavale ove sdpove birokratske niškoristi
a opet
ko zna, zna

luka

Tko je glasao

imam nekako dejavu

imam nekako dejavu predsjednickih izbora.
pollitika a i ostali mediji su bili prepuni istih ovakvih misljenja.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

nažalost

ja imam deja vu pretprošlih?? parlamentarnih izbora kad je sdp radio slične predizborne kandidatske vratolomije s jurčićem kao sad s ovim sirotim bernardićem. berom :)
znamo kako je to završilo.
kakogod, znam da kažu da je mišljenje kao... anus, ali ja bi se kladio u pivu na milana, a uzevši u obzir moj skromni budžet to nije mali rizik :)

na kraju, bez obzira ko pobijedio, zagreb će samo nastavit tonut dalje u blato, tako da je svejedno zapravo. ne vidim spas u ostojiću i sdp-u, oni su svoje pokazali dosadašnjom vladavinom, uostalom, ispod sdp-ovih skuta je milan i izrastao u novog holjevca. spominje se ferdelji, on mi djeluje najsolidniji od sviju, ali šanse za pobjedu su mu slabe i nikakve.

ništa. još jedan kvazidemokratski cirkus i idemo dalje za iste pare. naše pare.

Tko je glasao
Tko je glasao

Nije baš tema dnevnika

Izvještaj Državnog ureda za reviziju

Tijekom 2011. je proveden postupak za nabavu i postavu opreme za smirivanje i
usmjeravanje prometa i održavanje postojećih, postavu taktilnih ploča i linija vodilja
za slijepe i slabovidne osobe, te elastičnih stupića. Ugovor je zaključen 15. srpnja
2011.
, a ugovorena cijena za nabavu i postavu spomenute opreme iznosi
5.577.086,00 kn, bez poreza na dodanu vrijednost, odnosno ukupno 6.859.815,00
kn s porezom na dodanu vrijednost. Ugovoreno je plaćanje spomenute opreme i
radova u roku 60 dana od dana ispostavljanja mjesečnih situacija-računa i
okončane situacije koju dobavljač treba ispostaviti nakon obavljenog posla.
Dobavljač je 23. srpnja 2011. ispostavio račun za ukupno ugovorenu nabavu i
postavu opreme u vrijednosti 6.859.815,00 kn.
Od spomenutog iznosa, Grad je 27.srpnja 2011. platio 5.200.476,00 kn, 1.262.049,00 kn je plaćeno 7. rujna 2011., a
397.290,00 kn je plaćeno 8. studenoga 2011. Iz navedenoga je razvidno da je
nabava i postava spomenute opreme obavljena prije provođenja postupka nabave i
zaključenja ugovora o nabavi, te da je u najvećem dijelu plaćanje obavljeno
neposredno nakon ispostavljanja računa, odnosno znatno prije ugovorenog roka.

Ta ugovorena "javna" nabava na stranicana Grada Zagreba pod rednim brojem 1145 Tablice 1 Registra ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma ( stanje na dan 05.10.2012. ) u koloni Konačni ukupni iznos plaćen temeljem ugovora piše U TIJEKU i nema plaćenih iznosa.

Registar ugovora i okvirnih sporazuma u 2012. ( stanje na dan 06.12.2012. ) otkriva nam da je CESTODOM-u d.o.o. Zagreb i CRTORAD-u d.o.o. Varaždin ( zajednički ponuditelj i isti oni kojima je plaćen iznos i za Ugovor kojeg navodi Državni ured za reviziju ) plaćen i ugovor pod rednim brojem 255/2012 sklopljen 05.06.2012. na iznos od 5.873.407,62 kn ( sa PDV-om ).

Vjerujem da će ( bez obzira na to tko će biti gradonačelnik i bez obzira na planove i strateške okvire za razvoj) javna nabava i dalje biti zabava za neke sudionike i da će od svih tih planova i vizija najviše koristi imati oni što ih pišu - kroz Ugovore o djelu za intelektualne usluge. Građanima ostaju lopate. Možda je vrijeme da se lopate koriste za jedan dobar vritnjak političarima. Kaže moj suprug : I vritnjak je korak naprijed!

Tko je glasao

Čarobnica marival

Još samo da mi je znati gdje su postavljene te "taktilne ploče i linije vodilje za slijepe i slabovidne osobe"... Po logici stvari, ne bi ih trebalo biti teško pronać ;)

Još bih voljela znati i to - koja firma stoji iza postavljanja nadzornih kamera i ispostavljanja kazni građanima, jer ipak bih se željela zahvaliti pravim ljudima zbog činjenice što se osjećam tako sigurno...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Clean start

Neće biti u Hrvatskoj clean starta sve dok i zadnji član Partije izađe iz politike.Pa tako i u Zagrebu.

Tko je glasao

Vanpartijci

Navodno su svi oni koji nisu nikad bili u partiji, kao što navodno Sanader nije nikad bio, su cvijet poštenja i garancija uspjeha ove države.

leddevet

Tko je glasao

Ja se dam kladit...

da ni Šušak, a ni Mudrinić nisu bili ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

neprijatelja je ipak bilo

bigulice,

došao je kad je cijela procesija mirnodopskih stručnjaka za ratovanje iscrpila svoje potencijale
a obrana nije funkcionirala
odradio je posao ratnog ministra obrane pošteno
sigurno nije bio lopov ni licemjer
neprijateljima je ulivao poštovanje

luka

Tko je glasao

Mene pak užasava pomisao...

da im je važnije biti gazda u Zagrebu, nego se na najbolji mogući način brinuti o najvažnijem hrvatskom ministarstvu.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Obzirom da se radi o ministru

Obzirom da se radi o ministru zdravlja, zanimljivo će biti čuti kako misli razriješiti konflikt upravljanja bolnicama u vlasništvu grada i onih državnih. Naime, još pamtim sukob Bandića i države u vezi spajanja. Kao ministar zdravlja Ostojić mora braniti državno rješenje a kao gradonačelnik bi, prirodno je, trebao zastupati interes grada.

Bit će to osobni konflikt, Ostojića ministra i Ostojića gradonačelnika. Za njega i za nas bi bilo bolje da se drži ministarstva no stranački je interes prevladao. Odnosno, ne bih čak rekao da je stranački interes u pitanju. Za stranku je svakako važnije da ima sređeno zdravstvo u cijeloj državi.

B-52

Tko je glasao

kojim dokumentom se dokazuje

kojim dokumentom se dokazuje vlasništvo nad gradskom, županijskom, ili državnom bolnicom?
Par dana sam potrošio da, čisto za svoju informaciju, nađem neki dokument ili trag dokumenta, kojim se dokazuje " vlasništvo " nad bolnicom.
Agencija za upravljanje državnom imovinom ne vodi nikakve bolnice u evidencijama državne imovine, trezor ( ministarstvo financija ) ima evidenciju državnih i javnih poduzeća i koncesija, a nema bolnica,a bolnice same na svojim web stranicama ne spominju takve teme. Na stranici KBC-a Sestre milosrdnice piše samo ovo:Temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske od 13. svibnja 2010. godine, Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice", sa sjedištem u Zagrebu, Vinogradska cesta 29, su s danom 20. srpnja 2010. godine pripojene slijedeće ustanove: Klinika za tumore Zagreb i Klinika za traumatologiju Zagreb..
Kompanijski registri ne poznaju pojam vlasništva, nego osnivača, ali se i taj status može priznati samo na temelju određenih dokumenata. I tako to ispadne da je neka bolnica državna, jer je ministar to izjavio.
Posebna priča su zemljišno-knjižni ulošci i izvodi iz katastra.

Tko je glasao

trgovački sud, sudski

trgovački sud, sudski registar

https://sudreg.pravosudje.hr

evo ti za kliniku za tumore:

080419141
Trgovački sud u Zagrebu brisao je ovaj subjekt (pod nazivom KLINIKA ZA TUMORE ZAGREB) dana 08.09.2010 rješenjem Tt-10/9911-1.
SUBJEKT NIJE AKTIVAN!

ako te dalje zanima, zatražiš od suda navedeno rješenje, prema pravu o pristupu informacijama


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

da, to sam vidio.Ako se

da, to sam vidio.Ako se sudski registar uzima kao dokaz " vlasništva ", onda je jedina bolnica u "vlasništvu " grada Zagreba psihijatrijska bolnica Jankomir.

Tko je glasao

imaš i kliničku bolnicu sveti

imaš i kliničku bolnicu sveti duh


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

pa nece u isto vrijeme biti

pa nece u isto vrijeme biti gradonacelnik i ministar, da bi se nasao u tom sukobu.

btw, koliko sam pratio, drzava po ostojicevom modelu, misli preuzeti zupanijske bolnice koje su upale u dugove a koje njihov vlasnik - zupanija - ne moze sanirati. ako zagrebacke bolnice nemaju dugove, ili ako ih grad namjerava sanirati, onda nema prisilnog spajanja. pa dakle ni tog "sukoba"

btw, sto se tice tvog "bandicevog" rata protiv spajanja bolnica, ja bi volio da me podsjetis na bandicevu ulogu u toj prici? tko je to spajao bolnice, i kako i kada se bandic bunio?

http://dalje.com/hr-zagreb/spajanje-bolnica-kao-usteda-smjene-ravnatelja...

ja se npr. sjecam da je milinovic bez da je pitao grad namjeravao pripojiti gradske bolnice, pa je SKUPSTINA, a ne gradonacelnik, zatrazila od usuda presudu, koji je presudio u korist skupstine i proglasio to spajanje neustavnim.

http://www.vecernji.hr/vijesti/milinovicevo-spajanje-bolnica-protuustavn...

znam da je neprijatelj tvog neprijatelja prijatelj, ali ne trebas do te mjere podilaziti, pogotovo osobama koje to ni po kojem kriteriju ne zasluzuju.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

znam da je neprijatelj tvog

znam da je neprijatelj tvog neprijatelja prijatelj, ali ne trebas do te mjere podilaziti, pogotovo osobama koje to ni po kojem kriteriju ne zasluzuju.

Znam i ja da je biti stranački vojnik skopčano s potrebom da se stranka brani i po cijenu zdrave pameti ali ne treba baš ići do krajnjih granica kako bi se sačuvala barem mrvica osobne vjerodostojnisti.

Naime, to što Ostojić ne namjerava biti i ministar i gradonačelnik ne znači da neće biti ministar koji vodi kampanju za gradonačelnika u kojoj će kao ministar morati zastupat gradski interes. To je konflikt o kojem govorim a ne onaj što ga stranački vojnik "nalazi" iako nigdje u tekstu nije naveden i potom ga "demantira".

Ukazivanjem na činjenicu da država po Ostojićevom receptu namjerava preuzeti, bolje je reći oduzeti, vlasništvo nad bolnicama gubitašima samo osnažuješ ono na što sam ukazao. Odgovorno tvrdim da je država ta koja je skrivila gubitak bolnica pa je jasno da preuzimanje vlasništva ima za cilj skrenuti pažnju javnosti i odgovornost s pravih krivaca.

Ostojić ministar koji to rješenje gura je u izravnom konfliktu ne samo s Ostojićem gradonačelnikom koji mora braniti "gradski obraz" već i sa Skupštinom grada kojom vlada njegova stranka. Već slutim verbalne vratolomije i njega i skupštinara kojima će pravdati skakanje samima sebi u usta.

Umjesto što tražiš da ja dokažem da je Bandić protiv toga da grad odlučuje o bolnicama u svojem vlasništvu, što je normalno za jednog gradonačelnika, izvoli ti linkati barem jednu izjavu u kojoj on ili neko od njegovih podržava spajanje bolnica po Milinovićevom receptu.

Zašto se Skupština obratila Ustavnom sudu će postati jasno, čak i stranačkim vojnicima, čim počne oduzimanje vlasništva nad županijskim i gradskim bolnicama. Lako je bilo zastupati gradski interes kad ga je ugrožavao HDZ-ov ministar ali da ih vidimo sad kada ga ugrožava ministar iz vlastite stranke.

Kod HDZ-ovaca se radilo o preuzimanju upravljanja a kod tvojih je na djelu oduzimanje vlasništva. Baš me zanima u kojem će trenutku Skupština konačno zatražiti pomoć Ustavnog suda kako bi osujetila namjere Ostojića ministra da država oduzme dio imovine grada.

Ili će čekati da Ostojić gradonačelnik povede borbu protiv rješenja Ostojića ministra?

Ili će se još jednom pokazati da Skupštinu grada drži skupina politikanata?

Zanimljiv će biti, ako do toga dođe, i odnos Skupštine koja je hipertrofirala upravu Holdinga prema ocjenama i namjeravanoj racionalizaciji toga od strane Ostojića gradonačelnika. Doduše, Ostojiću to dolazi nakon clean starta, vizije, stragije i planova, tek tamo negdje u drugom mandatu, ali pak. No ostavimo za sada to za neki drugi komentar.

B-52

Tko je glasao

cuj, ako netko izvodi

cuj, ako netko izvodi verbalne vratolomije to si ti.
ja sam izvore linkao. i oni podkrijepljuju moje tvrdnje.
ti nisi. tako da tvoja tvrdnja o "bandicevoj borbi" koje nije bilo, ostaje tebi na dusu.
korektan sugovornik bi se bar ispravio i rekao "da sorry, skupstina se borila za to a ne gradonacelnik". nekorektan bi pak pricu okrenuo u hipotetsku buducnost, ignorirajuci cinjenice koje ga opovrgavaju. ti si svoj stav odabrao.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Kako je vjera privatna stvar

Kako je vjera privatna stvar pojedinca, slobodno i dalje vjeruj da kod Ostojića nema i neće biti sukoba interesa. Ja se bavim činjenicama.

Činjenica jest da Ostojić ministar upravo vodi kampanju za Ostojića gradonačelnika i činjenica jest da to nisi ničim opovrgao.

Što se tiče Skupštine, moja je teza da se suprotstavila spajanju isključivo zato što je odluka došla od HDZ-ovog ministra. Ti si slobodan vjevovati da nije.

Tko je u pravu će se vidjeti po reakciji te iste Skupštine na Ostojićev pokušaj sada ne spajanja već oduzimanja gradskih bolnica u korist države. Već su mogli i trebali reagirati.

Gubici bolnica su vrlo mjerljivi i lako je ustanoviti kako je do njih došlo. Kao višegodišnji član upravnog vijeća jedne, jako dobro sam upoznat s tom problematikom.

U konkretnom slučaju su oni samo alibi za eliminaciju lokalnih vlasti iz odlučivanja o sudbini tih bolnica u sklopu reforme zdravstva. Nakon što bi ih preuzela, država u liku ministra Ostojića bi odrekla gradovima i županijama svako pravo da se miješaju u to kako država reorganizira svoje bolnice. Dok su grad Zagreb i županije osnivači i vlasnici, nitko im ne može nametnuti pojedina rješenja.

To je pozadina "vizije" o preuzimanju bolnica gubitaša, ništa drugo. Zbog toga se cijele prošle godine nije činilo ništa da se u skladu sa stravičnim poskupljenjima režijskih troškova povećaju i mjesečni limiti bolnica a da ni ne govorim o promjeni katastrofalnih uvjeta iz njihovih ugovora s HZZO-om prema kojima je država ta koja određuje broj bodova i njihovu vrijednost dok istovremeno zahtijeva da se pacijenti ne odbijaju, bez obzira što nerealni limiti bolnice nužno vode u gubitak koji im se sad nabija na nos.

Moj je stav duboko ukopan u činjenice i nije okovan stranačkom stegom. Zato u razmatranju i ocjeni činjenica nisam dužan eliminirati zdrav razum.

B-52

Tko je glasao

Zanimljivo viđenje

"sukoba interesa".... Između države i njezinog glavnog grada, i to pod istom vlašću......

Tko je glasao

Tko imalo poznaje način

Tko imalo poznaje način financiranja zdravstva zna da je interes grada da država pokrije realni trošak pružanja zdravstvenih usluga, što sada nije slučaj, a države da ne plati ni koliko daje sada a kamoli više.

Ako to nije sukob interesa, budući jedna te ista osoba zstupa i jedan i drugi interes, onda ne znam što jest.

Napomena, ne radi se o sukobu interesa grada i države već interesa Ostojića ministra i interesa Ostojića kandidata za gradonačelnika.

B-52

Tko je glasao

Zar Ostojić nije

samo "službenik" države i potencijalni "službenik" Grada? Kakav je to "sukob interesa"?

Možda ti ovdje razmatraš hipotetički "unutarnji konflikt" Rajka Ostojića, ali zašto bi nas se ticali njegovi unutarnji konflikti? Čovjek će svoje unutarnje konflikte riješiti ovako ili onako.....

Čini mi se bizarnim to nazivati "sukobom interesa"....

Tko je glasao

On je svoje unutarnje

On je svoje unutarnje konflikte očito riješio, inače ne bi prihvatio kandidaturu.

Bolje nacrtati interes grada i interes države, odnosno njihovih proračuna, ne mogu. Čovjek lišen licemjerja i politikantstva ih teško može pomiriti. Takav, naime, ne može ni govoriti danas jedno a sutra drugo a kamoli tako raditi.

Ovdje, u dnevniku, razmatram njegov ulazak u kampanju najavama koje mi ne ulijevaju nadu da bi se u Zagrebu nešto značajnije moglo pomaknuti na bolje. Ne pomaže ni to što ga je Holy već u startu utjerala u laž.

Općenito mislim da je Hrvatska već umorna od silnih vizija, strategija i planova pa ne vidim kako bi naramak novih mogao pomoći Zagrebu. Konkretnija je korist od Bandićevog lopatanja snijega.

Bilo bi zanimljivo vidjeti rezultate ankete u kojoj bi građani dali svoj sud o tome što više cijene, dobru viziju ili od snijega čiste kolnike.

B-52

Tko je glasao

Bijele koke s neba pale...

Premda je u Zagrebu palo snijega ko nikad, ipak ga nema dovoljno za zatrpati sve Bandićeve svinjarije, ma koliko on lopatao, a hoće li se građanima sjećanja otopiti baš poput snijega zasoljenog todorićevim tonama soli, ostaje za vidjeti...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

SBSDPS

Moje je mišljenje da samo Bajić SDP spašava a kako će biti, vidjet ćemo.

U dnevniku uspoređujem lopatanje kandidata, lopate snijega jednog i lopate vizija, strategija i planova drugog.

Kritika jednog kandidata ne znači automatsko davanje podrške drugom. Nema objektivne analize koja će jednog kandidata naći posve pozitivnim a drugog posve negativnim. Utvaram si da kod mene pretežu analitički tekstovi. Navijača je ionako previše pa sam se oslobodio toga.

B-52

Tko je glasao

Čini mi se da ti

ipak nerijetko analitika trpi zbog subjektivne žučljivosti....

Prišivajući Ostojiću nekakav "sukob interesa" aludira se na nekakav krimen, na sukob nečega što bi bio javni interes i nečega što bi bio privatni, osobni interes.....

Tko je glasao

Nemoguće je polemizirati s

Nemoguće je polemizirati s paušalnim mišljenjem. Da si podstrla kakav primjer, argument, moglo bi se.

Moguće je da sukob interesa kod nekih aludira na nekakav krimen, no u zakonskom ga smislu nema pa je bespredmetno razmišljati u tom pravcu.

Štoviše, svak je slobodan nazvati opisano kako hoće ali ako želi polemizirati, onda treba o činjenicama i agumentima koje sam iznio. Osim "ja ne vidim sukob", ti nisi iznijela niti jedan argument. Ako ih o bilo čemu konkretnom nemaš, bespotrebnim opterećujemo raspravu.

Dnevnik je tu, može se pročitati i više puta, pa ako imaš što o njemu, rado.

B-52

Tko je glasao

S čime bih još trebala polemizirati,

kada polemiziram s tvojom teškom sintagmom "sukob interesa"???? Koju smatram neprimjerenom?

Što tebi znači "sukob interesa", s obzirom da za onaj "problem" ili problem koji si izložio koristiš te riječi?

I pored toga smatraš da si nepristrani "analitičar"?!

Tko je glasao

Pokušaj s ovim: Gubici

Pokušaj s ovim:

Gubici bolnica su vrlo mjerljivi i lako je ustanoviti kako je do njih došlo. Kao višegodišnji član upravnog vijeća jedne, jako dobro sam upoznat s tom problematikom.
.
U konkretnom slučaju su oni samo alibi za eliminaciju lokalnih vlasti iz odlučivanja o sudbini tih bolnica u sklopu reforme zdravstva. Nakon što bi ih preuzela, država u liku ministra Ostojića bi odrekla gradovima i županijama svako pravo da se miješaju u to kako država reorganizira svoje bolnice. Dok su grad Zagreb i županije osnivači i vlasnici, nitko im ne može nametnuti pojedina rješenja.

Također, to sam ti već napisao:

Tko imalo poznaje način financiranja zdravstva zna da je interes grada da država pokrije realni trošak pružanja zdravstvenih usluga, što sada nije slučaj, a države da ne plati ni koliko daje sada a kamoli više.

Interes ministra Ostojića je da ne spašava bolnice dugova kako bi ih mogao preuzeti i reformirati kako želi i bez utjecaja županija i gradova.

Interes gradonačelnika Ostojića je da država (HZZO) pokrije dugove bolnica koje je nerealnim i vrlo ograničenim financiranjem uzrokovala.

Dakle, interes ministra Ostojića se kosi s interesom gradonačelnika Ostojića. Za vrijeme kampanje su ta dva interesa u sukobu jer Ostojić mora govoriti u interesu grada a raditi u interesu države.

Meni je žao ali kad se radi o dva suprotna interesa, a ovdje je nedvojbeno tako, ne vidim riječ koja bi bolje odgovarala od riječi "sukob".

Jednostavnije se ne može objasniti pa se nadam da ti je ovo dovoljno za prebacivanje s lingvistike na temu dnevnika. Ali ako ti baš toliko smeta ta jedna riječ, izvoli upotrijebiti drugu za koju misliš da odgovara opisanom stanju. Sve samo da već jednom prijeđemo na meritum.

Isto je i s ovom "pristranosti" koju mi pripisuješ. Ne sjećam se da sam ikad za sebe rekao da sam "nepristrani analitičar", samo da se bavim političkom analizom i da nastojim biti objektivan. Dakle da, smatram da dovoljno objektivno raščlanjujem političku scenu zbog čega se navijači redovito ne slože s mojim ocjenama. Za mene je izvrsno što mi dnevnici i komentari nemaju jednake ocjene bilo kojeg kluba već su, ovisno o temi, vrlo šarene. No držim kako je interesantnije umjesto samnom baviti se temom dnevnika. Rado bih vidio tvoj konstruktivan doprinos temi.

B-52

Tko je glasao

Što se tiče Skupštine, moja

Što se tiče Skupštine, moja je teza da se suprotstavila spajanju isključivo zato što je odluka došla od HDZ-ovog ministra.

koji su motivi skupštine je apsolutno nebitno, ukoliko se činjenicom da je ministrovu odluku osporila skupština opovrgava tvoja tvrdnja da se za to borio bandić.

umjesto da kao covjek priznas gresku (ljudski je grijesiti, pa cak ako je greska nastala pod imperativom da se posto poto oblati jedna politicka opcija), ti vices "pazi lopov" skrecuci temu na drugu stranu. e pa, uzivaj u raspravi sam sa sobom :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

U kontekstu teme su motivi

U kontekstu teme su motivi Skupštine vrlo bitni jer da nisu isključivo politikantski, već bi pokrenuli borbu i protiv Ostojićevog rješenja.

Prije nego ti dokažem da se (i) Bandić borio protiv spajanja bolnica, definiraj koje aktivnosti bi ti priznao kao borbu. Ovo zato da izbjegnemo filozofiranje poput tvrdnje da "to nije ništa prema potezu Skupštine".

Što dakle priznaješ kao borbu?

B-52

Tko je glasao

Svi junaci nikom ponikoše...

Pošto vidim da SDP-ovac izbjegava definirati što smatra "borbom" kako bi i dalje mogao zadržati politikantski pristup temi, zbog ostalih čitatelja evo:

Novinari su Šprema i Bandića pitali i o spajanju zagrebačkih bolnica, odnosno da Ustavni sud o tome još nije presudio. Šprem je izjavio kako je Ustavni sud donio rješenje o pokretanju postupka ocjenjivanja ustavnosti zakona o zdravstvenom osiguranju, drugim riječima, prva faza je završila. "Sada će taj sud, kad dobije mišljenja svih relevantnih institucija, konačno odlučiti o zahtjevu Gradske skupštine. Mi tvrdimo da ministar (zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović), na žalost, nije postupio po Ustavu. Pozivajući se na Zakon o zdravstvenom osiguranju, želimo dokazati da taj zakon nije u skladu s ustavom", izjavio je Šprem. Bandić je rekao da nema što dodati jer je zadaća gradonačelnika da se brine i za zdravstvene ustanove grada Zagreba i da poštuje zakon.

Vidi se dakle da je Bandić podržao skupštinski stav. Ako se "borila" Skupština, borio se i Bandić. Ako nije on, nisu ni oni.

Također,

- Ako se treba spajati treba to raditi prema srodnosti bolnica. Mi smo za to da se primjerice psihijatrijske bolnice spoje u jednu. Spremni smo na dogovor s ministrom no smatramo da je najvažnije postići najbolje rješenje za naše građane i pacijente koji dolaze na lječenje u zagrebačke bolnice. Također nije u redu da se spaja velik broj bolnica u Zagrebu, a da s druge strane postoji velik broj bolnica u cijeloj Hrvatskoj koje se ne udružuju iako bi njihovo spajanje također dovelo do velikih ušteda- kazao nam je Zvonimir Šoštar.

Koliko se zna. Šostar je jedan od prvih Bandićevih suradnika i izvjesno je da iznosi upravo njegov stav.

Skupštinski se motivi protivljenja Milinovićevom spajanju djelomice mogu iščitati i iz njihovog odnosa prema Ostojićevom modelu spajanja bolnica. Evo što kaže Bandićeva uprava:

Nakon što je na Ustavnom sudu pala odluka bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića kojom je spojio zagrebačke bolnice, osim što se od KBC-a Sestre milosrdnice odvojila Klaićeva, stanje s gradskim bolnicama nije se promijenilo. Hoće li Ostojićev plan preuzimanja županijskih bolnica imati utjecaja i na zagrebačke, vidjet ćemo. Gradske su vlasti, odmah nakon što je Milinovićeva mreža pala, isticale da će se o sudbini svojih bolnica dogovoriti s Ministarstvom.

Skupština još nije našla ili vremena ili interesa da, ne pošalje pritužbu Ustavnom sudu već da se makar očituje. Od onih koji su "lavovski štitili" zagrebačke bolnice od Milinovića, razumno je očekivati da će se barem očitovati o ovome što Ostojić radi. Jer, Milinović je htio samo spajati a Ostojić bi oduzimao. Odnosno, kako se to finije kaže, preuzimao. Ili je skupštinarima budnost popustila ili je "seansa" s Milinovićem bila potaknuta isključivo politikantstvom, nešto treće mi trenutno ne pada na pamet.

B-52

Tko je glasao

Novac

Novac je jedino što pokreće našu politiku iznutra. Izvana to je antifašizam,demokršćanstvo,socijaldemokracija,liberalizam i ostale dude varalice.

Tko je glasao

Dobar!!!!!!

Jedan od orginalnijih dnevnika u posljednje vrijeme.
Svaka čast, nadam se da će biti više ovakvih na pollitici!
Moramo naučiti cijeniti djela, a ne riječi.
Malo su me štufali ovi šta puno pričaju, a ništa ne rade.

Tko je glasao

Što se tiče planova,

čujem da je Ostojićevo ministarstvo prvo napravilo strategiju do 2020.

Tko je glasao

Moguće je ali sve dok nam ne

Moguće je ali sve dok nam ne prezentira to što je napravio, odnosno sve dok stvari ostaju samo na riječima, nemoguće je previđati ovakve znakove slabosti:

Govoreći o suradnicima, Ostojić je rekao da mu je bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy napisala program koji će uskoro predstaviti, dodavši da je ona dio njegova tima,

Ovo sugerira prvo, da program postoji i drugo, da ga je pisala (i) bivša ministrica Holy. A onda, čim se malo zagreblo po površini olako date izjave, pucanj u koljeno:

Iako ju je Ostojić predstavio kao osobu koja mu je napisala program, Holy kaže da tek čeka Ostojićeve smjernice po kojima će pisati dio programa koji se tiče zaštite okoliša i prostornog planiranja.
.
- Sastala sam se s kolegom Ostojićem i odlučila mu pomoći u kreiranju programa u onome što najbolje znam i što je vrlo važno ne samo u Zagrebu, nego i u svim gradovima. Sugerirala sam mu neke natuknice koje ću uvrstiti u program - kaže Holy.

Ovo pak sugerira da programa još nema i da je Ostojić lagao da ga ima. On kaže da je Mirela (već) napisala a ona da će (tek) napisati. Raskorak nije samo gramatički već i suštinski.

Obje vijesti je prenio list koji se doživljava kao bilten vladajućih pa je isključena greška u prezentaciji i interpretaciji njihovih izjava. U vrijeme kad građani vape za barem malo iskrenosti u političkim nastupima, disharmonija izjava Ostojića i Holyeve govori da nikome od političara ne treba vjerovati na riječ. Ma kako obrazovan, pristojan i nekome simpatičan bio. I takvi su u prvome redu političari pa tek onda sve drugo.

B-52

Tko je glasao

Ne znam kada se dogodila

spomenuta "disharmonija"..... Ja sam, igrom slučaja, nazočila Ostojićevom predstavljanju strategije, pa govorim na temelju toga.

Tko je glasao

Vjerujem kako je na

Vjerujem kako je na predstavljanju kojem si nazočila sve bilo harmonično. Disharmonija je nastala u trenutku kad su gospoda novinari zatražili izjavu jedne od navodnih autorica navodnog programa.

Kako sam citirao, ona je izjavila da joj rad "u njenom dijelu programa" tek predstoji pa nikako ne može biti točno ono što tvrdi Ostojić, da je ona svoj dio napisala.

B-52

Tko je glasao

Žao mi je Rajka Ostojića i

Žao mi je Rajka Ostojića i što je baš on dobio zadatak stranke da bude kandidat za gradonačelnika Zagreba.
Rajko Ostojić je prije svega gospodin u punom smislu te riječi. On je izuzetno dobar čovjek - dobar po duši, kako kaže narod. Prava je šteta trošiti ga na gradonačelničkom mjestu.
Gubitak je to i za bolesne ljude koji očajnički trebaju jednog vrhunskog znalca u svom poslu a rajko to uistinu jest.
I ne samo znalac nego i čovjek koji će svakog liječiti jednako, i onog koji lopata snijeg u ZG i predsjednika RH.
Rajko je izuzetna osoba.
http://www.vlada.hr/hr/adresar_i_linkovi/clanovi_vlade/prof_dr_sc_rajko_...

Tko je glasao

A što

A što onda radi u današnjoj politici ako je dobar po duši?

Tko je glasao

E, to je

jedan lijepi stav koji unaprijed uništava bilo kakvu nadu i šansu da politika postane časniji posao nego što jest....

Tko je glasao

Spada u ljude koji vjeruju da

Spada u ljude koji vjeruju da i u paklu mogu dobrotom načiniti barem malo reda.

Tko je glasao

da, pa?

Svojim pristankom je ipak blagoslovio politiku "samo vrhuška zna kakvi nam trebaju" - što po mom mišljenju - nije trebao. Prepametan, preiskusan, predobra karijera da se morao u to upetljati. Valjda je mislio da radi uslugu stranci, što li?

Tko je glasao

Ma stranački život je nešto

Ma stranački život je nešto posebno. Naročito ako si u smom vrhu a Rajko to je. Točno je da je očito pristao ali je pitanje je li mogao eskivirati taj zadatak.
Inače, Rajko je čovjek koji će uvijek pomoći, pa tako i pred. stranke. Nije čovjek koji je opijen pozicijom ili političkom moći.
Nije jednostavno objasniti.

Tko je glasao

nije.. voli mandarine i

nije.. voli mandarine i bolnicke uniforme.. i tko zna sto jos...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nije.. voli mandarine i

nije.. voli mandarine i bolnicke uniforme.. i tko zna sto jos...
Znam što još voli: Ljude!
To mu je očito mana u današnjoh Hrvatskoj, a naročito u hrvatskoj politici.

Tko je glasao

je, imas prav.. narocitio

je, imas prav.. narocitio proizvodace mandarina i bolnickih uniformi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a zašto ne?

otpisani,

a tko će ako ne on?
izgubiti partiju a čuvati kraljicu?

luka

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci