Tagovi

Raste neučinkovitost Kukuriku koalicije

Najbolju ocjenu neučinkovitosti Vlade Kukuriku koalicije dalo je novo izvješće o kretanju ekonomskih sloboda u svijetu po kojemu je Hrvatska svrstana na 87. mjesto među 178 ocijenjenih zemalja.

Analizu svake godine provode američka institucija Heritage Foundation i vodeći poslovni dnevnik „Wall Street Journal“. Prošle godine po toj analizi Hrvatska je bila na 78. mjestu, a ove godine je pala za 9 mjesta. Sada je na toj ljestvici 87-ma, pa je po tome Hrvatska svrstana među umjereno slobodne ekonomije svijeta, ali na samoj granici s “uglavnom neslobodnim ekonomijama”. Analiza ekonomske slobode rađena je na temelju vlasničkih prava, slobode od korupcije, državne potrošnje i radne slobode.

Ova neovisna analiza najbolje demantira vladajuću Kukuriku koaliciju koja u dvije godine mandata nije učinila ništa ili vrlo malo da bi se predodžba o Hrvatskoj u svjetskoj poslovnoj javnosti poboljšala i da bi se privukao strani kapital za kapitalne investicije. Za dvije američke institucije ne važi opravdanje koje stalno ponavljaju kao pokvarena gramofonska ploča članovi Milanovićeve Vlade da je za sve kriv HDZ. Vodeća hrvatska stranka sada u oporbi platila je veliku cijenu slučajem Ive Sanadera i drugih ministara koji su osuđeni zbog korupcije, ali najnoviji slučaj Linićeva pomoćnika Branka Šegona zorno dokazuje da ni SDP nije imun od korupcije kao najvećeg zla koje hara Hrvatskom od samog njezinog osamostaljenja, a korijene ima u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji. Uostalom i protiv samog ministra financija Slavka Linića podnesene su krivične prijave u slučajevima u kojima je on bio umiješan, ali je sve to ostalo u ladicama državnog odvjetništva.

Adriatic institut za javnu politiku u Rijeci kojega vodi Nataša Srdoč prošle godine je uoči ratifikacije Pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom u njemačkom Bundestagu poslao pismo kancelarki Angeli Merkel. U njemu se upozorilo na visok stupanj korupcije koji i dalje vlada u Hrvatskoj, tražeći da se u Hrvatsku upute strani tužitelji i sudci, a slično pismo upućeno je i premijeru Milanoviću i ministru Liniću. Na ovo posljednje nije stigao nikakav odgovor.

S obzirom na sadašnje stanje i nesposobnost Vlade da se odlučno uhvati u koštac sa posvemašnjom korupcijom počevši od politike, preko pravosuđa do medija teško je vjerovati da će i od novo usvojene strategije za strateške investicije biti veće koristi. Bez ozbiljnijeg zahvata u problem korupcije od lokalne do državne razine nikakve strategije Hrvatskoj ne mogu pomoći, niti će, kako se nadaju u Vladi, inozemni kapital nahrupiti u Hrvatsku, kad na svjetskom tržištu čak 86. zemalja u svijetu imaju povoljnije klimu po ekonomskim slobodama. Katastrofalna politika Vlade na ovom ključnom ekonomskom području trebala bi biti upozorenje oporbenom HDZ-u da se u ove dvije preostale godine mandata Kukuriku koalicije temeljito i stručno pripremi za raščišćavanje korupcijskog mulja, bez obzira na stranačku pripadnost, da se ne bi dogodilo da svaljuju krivnju na prethodnu Vladu, kao što to sad radi SDP, optužujući za svoj neuspjeh promašenu politiku prethodne HDZ-ove vlade.

Komentari

Jedina uspješnost ove vlade

Jedina uspješnost ove vlade je ustrajnost na kursu koji vodi u kolaps ekonomije i državnih financija.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

ima izuzetaka

postoji jedna veliki problem - Hrvatska je opljčkana i devastirana tijekom zadnjih dvadesetak godina, a vladajući štite svoje prijatelje kojisu u sukobu interesa ili im daju debele poticaje i povoljne kredite. no ima i pozitivnih koraka - rađenje reda u plaćanjima računa, poreza, socijali ...

w. ;)

Tko je glasao

kočnica

obzirom da neka ministarstva - neki čine pomake na bolje , neka stoje a neka čine takve greške da bi bilo bolje da ih nema što reći kad ministarstvo gospodarstva daje milijunske poticaje Todoriću, Debeljaku i cocacola.hr dokoni kojima bi poticaji itekeko trebaliih dobivaju amle ako ih uopće dobiju. sličan priča je i u ministarstvu poljoprivrede. ne može se zanemariti ni činjenica da neki ministri nisu pokazali neku veliku sposobnost upravljanjem svojim ministarstvima. nagomilana birokracija u ministarstvima i raznim agencijama, koje rade posao kojeg bi zapravo trerbala raditi ministarstva, još dodatnoi otežava cijalu situaciju. tu je famozni Ured za dobrodošlicu koji daje razne informacije koje bi u biti moglo MVPEI dati putem interneta i e-pošte.

w. ;)

Tko je glasao

Naslov ...

Novi pad neučinkovitosti Kukuriku koalicije
Mogao bi netko pomisliti da hvališ kukurikavce. Nije pad, već rast (ili povećanje) neučinkovitosti. Ili pad (smanjenje) učinkovitosti.

Tko je glasao

ništa

Čisto sumnjam da će se itko baviti čišćenjem korupcije

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci