Tagovi

Rast plaća u zemljama bivše Jugoslavije najsporiji u Hrvatskoj

Analizom podataka o prosječnom rastu neto plaće za prosinac 2007. godine (posljednji objavljeni podatak u svih 6 zemalja, bez Kosova) prikupljenih sa stranica nacionalnih statističkih agencija, došli smo do još jednog poraznog podatka za Hrvatsku. Na godišnjoj razini, najviši nominalni rast plaća ostvaren je u Crnoj Gori i Srbiji (22%). Slijedi Makedonija (12%), BiH (11%), Slovenija (6%), i na kraju Hrvatska (5%). Izražena u eurima, prosječna plaća u prosincu 2007. Iznosila je 870 eura u Sloveniji, 676 eura u Hrvatskoj, 436 eura u Srbiji, 376 eura u Crnoj Gori, 348 eura u BiH i 253 eura u Makedoniji.

Nominalno povećanje plaća u Hrvatskoj je manje od povećanja plaća i u siromašnijim državama i u bogatijoj državi. Prije godinu dana prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 78,7% od one u Sloveniji, a ove godine tek 77,7%. Istovremeno, ostale četiri države (Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija) su povećale udjele svojih prosječnih plaća u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj: Srbija s 55% na 64%, Crna Gora s 47% na 55%, BiH s 48% na 51% i Makedonija s 35% na 37,5%.

Situacija je slična i u apsolutnim iznosima: Prosječni Slovenac je zaradio 52 eura više, Bosanac 35 eura, Crnogorac 69 eura, Srbin 77 eura, Hrvat 32 eura, a Makedonac 28 eura. Ukoliko se ovakva kretanja nastave (teško je očekivati, ali ipak nije nemoguće, obzirom na činjenicu kakvi „stručnjaci“ vladaju Hrvatskom), u roku od 3 godine Srbi će imati veće plaće od nas, a u roku 4 godine i Crnogorci, Približit će se i Makedonici i Bosanci, dok će se razlika između nas i Slovenije i dalje povećavati.

Po kojoj to logici Hrvatima standard raste sporije i od razvijenih i od nerazvijenih, i po kojoj to logici nekakva kriza hipotekarnih kredita u Americi (po Šukeru), navodna recesija u Njemačkoj i drugdje (po Polančecu) ili inflacija u Estoniji i druga globalna kretanja (po Sanaderu) najjače napadaju upravo Hrvatsku, a ostale uglavnom zaobilaze ili onako ovlaš dodirnu?

Po logici „Lažem dok zinem“?

HDZ-EKONOMIJA

Komentari

I to ej bila predizborna

I to ej bila predizborna godina u HR. Gdje je HDZ pljusto lovu sakom i kapom. 2008ma ce bit puno losija u smislu porasta. Srbi buju jedino ijs malo usporili jel im je eto pala vlada i jadni zbilja neznaju kaj bi sa s (bez tog) Kosovom.

Bit ce interesantno kad cemo za koju godinu vidjeti tu i Kosovo izlistano... :)

Ivan | www.JobsBlog.ie

Tko je glasao

i po kojoj to logici nekakva

i po kojoj to logici nekakva kriza hipotekarnih kredita u Americi (po Šukeru), navodna recesija u Njemačkoj i drugdje (po Polančecu) ili inflacija u Estoniji i druga globalna kretanja (po Sanaderu) najjače napadaju upravo Hrvatsku, a ostale uglavnom zaobilaze ili onako ovlaš dodirnu?

Po logici da je kretenskom politikom (velika zaduženja utrošena u asfalt, mala proizvodnja, katastrofalno negativna vanjskotrgovinska bilanca, itd.) Hrvatska dovedena u poziciju da je od svih tih zemalja najosjetljivija na loša svjetska kretanja. Gospoda iz Vlade zapravo imaju pravo, ali uz dodatak da su oni takvom razvoju dogadjaja dominantno kumovali.

The Observer

Tko je glasao

ne bih baš toliko krivila

ne bih baš toliko krivila asfalt.
uzrok hrvatskog duga i zaduživanja najviše leži u sanaciji brodogradilišta (zar su sanirana?!), u sanaciji zdravstvenog sustava (zar?) te u sanaciji banaka (koje jesu sanirane, ali u istom cugu i prodane).
ipak, čini mi se da razlog nije povećana osjetljivost na vanjska kretanja, nego čisto naši unutarnji problemi.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Po logici da je kretenskom

Po logici da je kretenskom politikom (velika zaduženja utrošena u asfalt, mala proizvodnja, katastrofalno negativna vanjskotrgovinska bilanca, itd.) Hrvatska dovedena u poziciju da je od svih tih zemalja najosjetljivija na loša svjetska kretanja.
Tako se vozi punom parom od 1972.g.

Pravo je pitanje kako tako dugo to uspjevamo - i ozbiljno, i zabavno, i pameću, i vizijama i kako će to igrati dalje.

Tko je glasao

ako itko nestrpljivo čeka

ako itko nestrpljivo čeka tvoj dnevnik, to je potpredsjednik Vlade, doduše, pritom je malo i nelagodan...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci