Tagovi

Rasprave na "Politici"

28. 04. 2007. pomalo iznerviran razinom rasprava na jednom od foruma, na pisao sam pod gornjim naslovom sljedeće:

"Brojne rasprave na "Politici", kad je u pitanju Tito, politički i gospodarski život, međunacionalni odnosi u bivšoj SFRJ, osamostaljenje Hrvatske itd., odvijaju se prema principu razgovora gluhog i slijepog, izuzimajući iz razmatranja sve zabranjene radnje (trollanje, spam ....).

Posebno je iritantan autizam pojedinih sudionika u raspravama, koji neovisno o onom što je napisao oponent i dalje tepu svoje, ne obazirući se na napisano, koje su uredno stavili pod znake navodnika.

Primjer:

Napišem da bivša država nije bila demokratska i da je Tito bio diktator, a dobijem odgovorm u stilu zašto ja neću priznati da je Tito bio diktator.

Napišem da su partizani na kraju rata počinili zločin jer su bez suda i suđenja ubili neke odmetnike, a dobijem odgovor zašto ja neću priznati da su i partizani činili zločine.

Kad smo nekolicina nas u pitanju, onda svaki "desnokrilac", onaj „tko išta drži do sebe“, odmah počinje s diskvalifikacijama, istina i činjenice ih uopće ne zanimaju. U tome prednjače i neki moderatori.

Ako ja napišem da u Hrvatskoj, prije pojave Miloševića u Srbiji, nije bilo doslovno nikog relevantnog tko je i pomišljao na odvajanje Hrvatske od Jugoslavije, što je lako provjerljiva neprijeporna istina, dobijem odgovor: «A Hrvatsko proljeće»?

I što odgovoriti na to, nego priupitati, jel' možda dr. Branko Jelić negdje u Njemačkoj bio taj relevantni čimbenik u Hrvatskoj, jer koliko se zna on i njegov ustaški kružok su čak uspostavili veze sa sovjetskim vlastima tražeći od njih potporu za osamostaljenje Hrvatske, nudeći zauzvrat sovjetima pozicije za vojne baze.

Kao odgovor na tu ponudu uslijedio je čuveni Brežnjevljev kablogram Titu u kojem mu Brežnjev, na tragu svoje doktrine «ograničenog suvereniteta», nudi «bratsku» pomoć u smirivanju stanja u Hrvatskoj.

Meni kao Hrvatu iz Hrvatske naravno Hrvatska ne leži na srcu, jer je poznato da «najkvalitetniji» Hrvati dolaze izvan Hrvatske, neovisno jel' iz Lištice, New Yorka, Canberre ili Norvala.

Ti naravno znaju da je SRH u SFRJ bila u podređenom položaju, a hrvatski narod je uživao ropski tretman.

Što bi pametan čovjek, dobar poznavatelj prilika u bivšoj zajedničkoj državi, uopće mogao ili trebao reći reći na to?

Ili tvrdnja da su "građani SFRJ bili u silnom strahu od Tita, pa su zato žalili za njim kad je umro". Pa da je Tito raspisao slobopdne izbore za predsjednika, "pobijedio bi na njima radi oko sebe izgrađenog kulta ličnosti".

Ma ne, da je Tito raspisao slobodne predsjedničke izbore recimo poslije donošenja Ustava 1974. dobio bi 90% glasova, a protiv njega bi glasali samo oni u Zapadnoj Hercegovini, na Ozrenu i Ravnoj Gori. Sapienti sat!

Građani SFRJ u velikoj većini voljeli su Tita, poštovali ga i ponosili se njime, zato jer im je on priuštio prvi puta u povijesti da budu netko i nešto pa i u svjetskim razmjerima.

Ne pišem ja to zato jer sam Titov fan, već zato što je to neprijeporna istina.

E ali na forumu instalirani pajde, predvođeni i ponekim moderatorom, a pogotovo jednim bivšim, koji je i sam puno veći Hrvat od mene, znaju da je Tito zločinac i to ne bilo kakav, već veći od najvećih pa čak i od samog Pol Pota, ne pitajući se, kad bi to bila istina, bi li u Zapadnoj Hercegovini itko ostao živ, a ako i bi, da bi preživjeli bili raseljeni.

Pa i s političkim protivnicima od IB-ovaca, preko ustanka u Cazinskoj krajini, Vlade Dapčevića, Đilasa i Rankovića, glavnih protagonista „Hrvatskog proljeća“, pa i Tuđmana, zašto ne, pokazao postupanje «u rukavicama», drugim tovremenim diktatorima, neovisno koje provenijencije bili, komunističke ili fašističke, nitko od spomenmutih ne bi ostao na životu.

Zabrana prakticiranja vjere druga im je omiljena tema, a istina je da u programu KPJ/SKJ nije bilo borbenog ateizma, kao što je to bio slučaj kod nekih drugih KP, npr. albanske, gdje je svaka vjerska aktivnost bila zabranjena, a crkve zatvorene ili pretvorene u svjetovne objekte.

Ali točno je da je prakticiranje vjere bilo nespojivo sa članstvom u SK. A kako je članstvo u SK bilo dragovoljno, ispada da se njihov prigovor odnosi na to zašto zagrebački nadbiskup npr. nije mogao biti predsjednik Predsjedništva CK SKH.

Da zaista se nije dopuštalo da predsjednik crkvenog odbora bude istodobno i partijski sekretar.

Suludo zvuči i tvrdnja kako u SFRJ nije bilo privatnog vlasništva, jer je ozakonjen pluralizam vlasništa od dominantnog društvenog, preko državnog, privatnog, stranog, do mješovitog.

To što su postojala stanovita ograničenja za vlasnike privatnih poduzeća, bilo je u funkciji sprečavanja eksploatatorskih odnosa kakve danas imamo u RH.

Isto se odnosi i na šuplje priče o neprilagođenosti gospodarskih subjekata u SFRJ uvjetima svjetskog tržišta. Pa ne znam na kojim smo to tržištima poslovali, natječući se za poslove s nerazvikanijim svjetskim firmama. Na kojim su to tržištima poslovala hrvatska brodogradilišta? KONČAR i ĐĐ, JUGOTURBINA, Hidroelektra ...?

Onda priče o zastarjeloj opremi jugoslavenskih poduzeća, a ja ću ovdje samo spomenuti obradni centar TOSHIBA za obradu osovina generatora s praćenjem rada putem interne televizije, kad je nabavljen bio je jedini takav u Evropi. Ili za potrebe KONČAR SUS 1989. nabavljeni obradni centar JAMAZAKI-MAZAK, najsnažniji uz pet sličnih u čitavoj Evropi, bio je jedini koji je autonomno radio sa do 80 alata.

Zastrašujuće priče o jugoslavenskoj UDB-i, odnosno SDS i njenoj borbi, ne protiv ustaša, nego protiv hrvatskog iseljeništva, su isto tako «vjerodostojne» kao i sve ostalo u funkciji blaćenja svega što je postojalo u SFRJ.

Samo kao napomena, da su se te službe ponašale na način kako to «domoljubi» opisuju, ustaškog punkta u Norvalu i još ponegdje sigurno bilo ne bi.

A RH i hrvatski narod bili bi silno prikraćeni da im u jednom periodu nisu «kapu krojili» Šušak, Beljo, Sopta ....

O kakvom se društvu radi pokazuju i brojni atentati u kojima su «domoljubi» pokušavali likvidirati čelnike HBZ-a Johna Badovinca i Bernarda Luketicha, zato jer su ovi davno shvatili da se veze između Hrvatske i Hrvata, iseljenika u Sjevernoj Americi, nisu mogle održavati bez suradnje sa službenim vlastima u SFRJ, pa i s Titom osobno. I to je bio taj «istočni grijeh» kojeg ustaški krugovi nisu mogli oprostiti, a sam B. Luketich će reći da je to bio period naplodnije suradnje Hrvata u domovini i iseljeništvu.

Slijedeća ilustracija su ucjene pa i pisma bombe koje su «norvalovci» upućivali onim, uglavnom dobrostojećim, Hrvatima, koji baš i nisu bili oduševljeni uplatama koje su im «razrezane» za «granice na Drini», pogotovo u svjetlu činjenice da za uplaćeni novac nisu mogli dobiti nikakvu potvrdu ili priznanicu.

Navalite „domoljubi“, milosti Vam ne tražim, ali Vam je i neću dati."

Mrakov dnevnik ponukao me je da ovo objavim jer se i na Pollitika.com događa isto što je gore opisano.
Nositelji svega negativnog su oni koji svaki portal žele pretvoriti u crnalegija.com.
Mraku sam sugerirao da ukine ocjenjivanje, jer ja mogu dati spisak onih koji će glasovati "protiv" pa makar ja napisao samo "dobar dan".
Oni u svaku raspravu, ako im se sadržaj ne dopada, kreću isključivo ad hominem, ne libeći se napadati i autora i članove njegove obitelji, ne odustaju ni onda kad ih se upozori da pišu o nečijim davno umrlim roditeljima, uz obavezno glasovanje "protiv".
Bez mogućnosti glasovanja, ne bi mogli slati dnevnike na odlagalište ili "ukidati suglasnike" njima nepoćudnim komentarima.

Komentari

Feniks, Posebno je

Feniks,

Posebno je iritantan autizam pojedinih sudionika u raspravama, koji neovisno o onom što je napisao oponent i dalje tepu svoje, ne obazirući se na napisano, koje su uredno stavili pod znake navodnika.

Nije riječ o autizmu, već je u jednom dijelu riječ o mlađim osobama koje nisu fizički živjele u tom periodu o kojemu govoriš kao odrasli ljudi. Tako svi oni koji su rođeni 1980 godine, pa i prije, možebitno su tada bila djeca od 10-15 godina, a sada su to zreli ljudi od 30, pa i više godina. Kao djeca u pubertetu, počam od 1990. godine i nadalje su živjeli u Hrvatskoj, u kojoj je "revolucionarna vlast" koja je spasila "hrvatstvo", na čelu s Mesijom Hrvatstva - dr. sc. Franjom Tuđmanom, dapače Akademikom - doslovno ispirala "ognjem i mačem" mozgove, iz ishodišta da smo (zajedno s njim) živjeli u najcrnjem ruskom komunizmu. I da u Hrvatskoj ZATO nije ništa valjalo. Ali, eto, Božja providnost nam je podarila i HDZ, i Njega. Kao što je poznato, prvi puta u Hrvatskoj, Sveti Franjo je dobio nogu - u Zagrebu! I to vrlo, vrlo brzo, već nakon samo pet godina, počam od 1995. godine - sve intenzivnije. U drugim dijelovima Hrvatske to nije bilo tako.
Naravno, u dijelu starijih osoba riječ je o brojnim drugim uzrocima. Zasigurno da su među njima i oni koji su u punom smislu politički profiteri, a jedan dio među njma jesu i ratni profiteri koji su svojim zaslugama u Domovinskom ratu zadužili "sve Hrvate". Naravno, najzaslužniji su logističari, počam od najizvornijih - domaćih, pa sve do "najvećih domoljuba" iz Čilea i širom svijeta, kao i "domolubni unositelji hrvatske kulture" u "zaostalu Hrvatsku". Pa smo nakon 20 godina postali "najrazvijeniji" na čitavom Balkanu, naravno, u odnosu na balkanske države kao što su to Srbija, BiH, Crna Gora i Albanija.
Prema tome, taj autizam nije nimalo slučajan! Konačno, nedavno je u Dubrovniku Prvi nasljednik Velikog Mesije pozivao na spas Hrvatstva od "crvenih koji se vraćaju na vlast".

Očekivati od takvih "autista" da ti očituju priznanje - jednako je gluposti. Naime, ti si im smrtni neprijatelj, i to s razlogom, jer im oduzimaš uporište njihovog novčanika, i njihove takve "misije". Primjerice, spominjani Sopta jedan je od najvećih hrvatskih humanističkih znanstvenika, a o kojega su se otimali u svijetu - zar ne??? Ali nam je on, eto, sam sebe podario, i ŽRTVOVAO se povratkom u Hrvatsku, tj. izravno u Zagreb, u tu komkunističku balkansku vukojebinu!? Koju on i slični - razvija, u svekolikom pogledu, i to tako da već dva desetljeća napredujemo i gospodarski, i duhovno - u svakom pogledu. A što se i vidi. Konačno, 1990. smo ipak bili Republika Hrvatska, a 2010. smo se razvili u Banana Republika, zar ne?
Naravno, sve je kriv "drug Tito" - samo koji?

Tko je glasao

Zdravko, stvarno nisam

Zdravko, stvarno nisam mislio pisati onom kurčiću od Feniksa, jer mi ga je pun kurac.
Nu, ti si ipak nešto drugo, a mogu ti reći da, koliko god smo dobri, ipak mi lagano ideš na jetrinjos.
Prvo, mi nismo banana republika, nego smo u banani, to ti lijepo može objasniti tvoj premjer.Zašto tvoj, pa i moj, bez obzira što ga ni ti ni ja nismo birali, ako si legalist, a predstavljaš se takvim, onda je to neosporna činjenica, svidjelo se to tebi ili ne.
Drugo, povesti se za Feniksom i prihvatiti njrgove "autističke" kvalifikacije za one koji se ne slažu sa njegovim rigidnim pogledima na život, ne služi ti na čast.
Treće, tvoje spominjanje dijaspore kroz primjer Čileanaca, van svake je sumnje autogol, jer ti nije smetalo, kada je dijaspora svesrdno izdašnim prilozima naoružavala HV (u kojoj si i ti bio), oblačila je i hranila, ali ti smeta, ako želi sada sudjelovati u izgradnji te iste RH.
Četvrto, tvoje podilaženje komunjari Feniksu i posprdno označavanje Tuđmana nekakvim "Mesijom", van svakog je ljudskog dostojanstva, jer je taj čovjek prvenstveno pokojan, a zatim i čovjek koji je za sobom ostavio povijesni pečat, bez obzira da li po nekima negativan ili po nekima pozitivan, što se za tebe ili mene u povijesnim razmjerima ne bi moglo reći.
I na kraju, ne brine mene da li ćemo biti "najrazvijeniji" ili najrazvijeniji, mene više brine da to svoje razvijanje zahvaljujući kvazi intelektualcima, ne platimo samostalnošću, neovisnošću i slobodom, što smo na najboljem putu.
A to da se crveni vraćaju na vlast, pa to si ti najbolje vidio u Zagrebu.
Crveni su nas pokušali prodati 1990. i 1991., pokušali su to i 2001. kada su proširili ingerencije Haaga na Bljesak i Oluju i dozvolili uvođenje tzv."zločinačkog pothvata", crveni silom žele doći na vlast, kako bi bili upamćeni po tome da su zadali posljednji smrtonosan udarac hrvatskoj samostalnosti kroz ulazak u EU. I nemoj misliti da ne mislim da su ti crveni dobro raspoređeni u svim strankama, pa tako i u HDZ-u.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Molotov, umjesto

Molotov,

umjesto "jetrinjos", bolje da čitaš ono što piše!
Osobno sam isto ovdje što i Feniks, i svatko drugi, kao i ti. I stoga mi ne pada na pamet biti toliko prepotentan kao što si ti, da se usudim bezobrazno izjaviti da mi nečije objave "idu na kurac", ili da je neki autor "kurčić". Prema tome, ne naglašavam neodgoj, bezobrazluk, i prljavost - već naglašavm prepotenciju. Konačno, to i jeste jedan od razlogg zbog koji ću napustiti pollitika.com.
Svatko ima pravo uživati dostojanstvo. Pa ne držiš valjda da samo ti osobno imaš to pravo? Prema tome, ako je to izričaj "hrvatske desnice", onda su u Banana Republici - najobičnije desničarske banane.

Nadalje, čitav tvoj odgovor na moje komentare doslovno je najvećim dijelom obilježen slobodnim interpretacijama i tvojim, u tom smislu, objekcijama koje su upućene ad hominem, dakle - prema meni kao osobi. Naravno, iz dijela takvih tvojih objekcija na mene kao osobu, očituje se i neznanje. Tomu nisam nikomu prigovorio do sada, pa neću ni tebi, ali kada se udara na osobu, tada s razlogom drukčije odgovaram. Konkretno je riječ o slijedećem.

Prvo. Ivo Sanader je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, i svaki hrvatski državljanin u Hrvatskoj mora slušati svoju Hrvatsku Vladu - jer ona najdoslovnije vlada - nad njim. Ako ne želi slušati, može se poslužiti legalnim i nelegalnim sredstvima. Jednako tako i Vlada rabi nad neposlušnim državljaninom legalna, ali i nelegalna sredstva. Prema tome, Ivo Sanader nije "moj" predsjednik, već je Predsjednik Vlade Banana Republike. U toj Banana Republici žive ljudi. Neki su očevidno banane, a neki očevidno nisu. Ja to nisam. Je li sada jasnije?

Drugo. Po svemu sudeći zbog neznanja ne shvaćaš što je to desnica. Ja se, citiram: ne povodim za Feniksom, a još manje ću se povoditi za takvim "mišljenjem desnice". Naime, na članak i na objavu, odgovara se objavom na onaj dio članka ili teksta prema kojemu imaš svoja drukčija, ili konfrontirana određenja. Ako to nemaš, onda za to nije dostatno - imati pljuvačku. Pljuvačka, koliko sam uočio, temeljni je alat hrvatske desnice, i zato ona danas u Hrvatskoj i ne postoji u bilo kojem političkom smislu, osim u predočenomu. Pa se s razlogom i druži sa sličnima.

Treće. Zato sam da kazao da umjesto "jetrinjos" - čitaš ono što piše!
Naime, kažeš, i to citiram: "Tvoje spominjanje dijaspore kroz primjer Čileanaca …"
Ja nisam napisao to, već sam napisao točno ono što ti nisi htio pročitati, pa si moj tekst zamijenio sa svojim tekstom - kojega onda "stručno napadaš". Pročitaj ono što sam ja napisao - a ne ti!
I više je nego li očevidno iz moje autentično napisane rečenice, ali i iz cjeline teksta da sam naveo primjer Andronika (premda to nisam napisao). Dakle, ne zlorabi za vlastite interpretacije moje objave.
Pa ako je Androniku valjalo platiti s Karlovačkom pivovarom to što je on "naoružavao Hrvate" da mu štite tvornicu - i to svojim životima - koju je kasnije kupio sa "sitniš" i kvalitetno preprodao, mogao je to javno objaviti! Zašto primjerice, Franjo nije Karlovački pivovaru prodao hrvatskim braniteljima iz Karlovca, i zašto im nije dopustio da istu preprodaju - i oni zarade?

Što misliš, zašto Andronik nije javno objavio takvo svoje "domoljublje", a koje nije bilo jedino od takve hrvatske "domoljubne dijaspore" s figom u džepu. Da li znaš komu je poklonjen hotel Dubrovnik u središtu Zagreba na Trgu bana Jelačića? Valjda jednako tako zbog "naoružavanja Hrvata". I ima takvih primjer još podosta. Ma, strašno se istrošila TAKVA hrvatska dijaspora, pa je to morala valjda i stostruko naplatiti kako ne bi "jadna i bijedna" propala u stranom svijetu. Sve više mi izgleda da je i mene osobno jedan dio takve hrvatske dijaspore "naoružavao", kako bih u Domovinskom ratu mogao zaštiti ono što će oni kasnije kupiti, i preprodati! I ne samo oni!

Tebi javno pitanje:
KOLIKU JE ANDRONIK DAO PROVIZIJU FRANJI TUĐMANU ZA KARLOVAČKU PIVOVARU, u obliku financijske potpore "najdomoljubnijoj hrvatskoj političkoj stranci pod nazivom HDZ?" Hoćemo redom da postavljam takva pitanja od jednoga do drugoga TAKVOGA "donatora hrvatstva" "najhrvatskijoj HDZ"?

Tko je glasao

Jezus i Marija, Zdravkec, pa

Jezus i Marija, Zdravkec, pa ti si se naradil, ali ti to ipak ne daje pravo da me vrijeđaš, jer ja tebe nisam, ako sam nekog uvrijedio, a to sam i želio, onda je to ptičurina koja sebe Srećkom zove.
Nu, Zdravkec, ako smo kod prepotencije, tvorče političke doktrine ZTP, onda bi se ponešto moglo uputiti i na tvoju adresu, jer smatrati da je neki zapis, bio on i politički, doktrina, a bez provjere u praksi, pomalo je prepotentno. Tu, čak i ne polazim od činjenice da li je taj zapis dobar ili loš.
Osim toga, mislim da si malo pobrkao lončiće, ako je netko intelektualac, to ne znači automatski da je on i pripadnik inteligencije, jer da bi se ušlo u taj krug, potrebno je malo više od potpisa u indeksu.
Nadalje, ti kažeš:
"Ivo Sanader je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, i svaki hrvatski državljanin u Hrvatskoj mora slušati svoju Hrvatsku Vladu - jer ona najdoslovnije vlada - nad njim."
Pa odmah iza toga:
"Prema tome, Ivo Sanader nije "moj" predsjednik, već je Predsjednik Vlade Banana Republike."
Mislim da bi svoje stavove morao uobličiti u suvisle rečenice, jer je ovo definitivno opriječan stav. Osim toga zabole me ona stvar za Sanadera, ali ne dopuštam da netko iz bilo kojih razloga moju Domovinu naziva "banana republikom", to si valjda pokupio od ovih intelektualaca iz medija?
Mislim stari moj da koliko god ti sebe smatrao načitanim čovjekom, da na kraju i pored svih knjiga i literatura, baš ti ne znaš što je to desnica.
Tvoj se animozitet prema desnoj opciji prožima kroz cijeli politički stav, iako se svim silama trudiš da se na deklarativnoj osnovi prikažeš kao neutralno desno orjentiran, tvoje podsvjesno koketiranje s ljevicom zapravo je atavizam kojeg nisi ni svjestan.
Što se pljuvačke tiće, ona nije svojstvena kroz povijest samo desnici, već svim političkim opcijama, ali ja sam naglasio da sam ja hrvatski nacionalist i hrvatski socijalist (što je tebi naravno nespojivo, a to je fundament moderne desnice), a što se moje pljuvačke tiće, takve ko što je ptičurina, sa osobitim ću zadovoljstvom ispljuvati, jer svojim stavovima vrijeđa sve hrvatske domoljube, pa i tebe osobno, što očito nisi svjestan.
U buduće, a ja sam takav, ravno u bebu, molim te da ne insinuiraš navodnicima, zagradama i slićnim stvarima. Ako si mislio pisati o nekom konkretnom iz dijaspore, onda navedi imenom i prezimenom kao sada u komentaru, a nemoj vrijeđati sve u đuture, jer u toj dijaspori ima vrijednih ljudi kojima je Hrvatska više na srcu nego tebi i meni zajedno.
Pozdrav,
molotov

Tko je glasao

Molotov na koju ptičurinu

Molotov na koju ptičurinu mislite? :):):)

Tko je glasao

Ptičurinu što Srećko

Ptičurinu što Srećko (Feniks) se zove.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Četvrto. Ja, ti, on, ona,

Četvrto. Ja, ti, on, ona, svejedno - svatko pojedinačno živimo naše ljudske nepovredive i svete živote. S tim u svezi dovodim prvo određenje političke doktrine Zagrebački treći put, koji ti ne mora biti poznato, jer si na pollitika.com od nedavno, a ono glasi: Bogovi su pali na tjeme. Ovdje možeš i pronaći taj članak o tome, ako imaš interes.

Franjo Tuđman je kao fizička osoba bio za života predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Kako, zašto, i zbog čega su člana te stranke, Franju Tuđmana, izabrali drugi članovi te stranke za svojega predsjednika - ja to "ne znam", i ne tiče me se, i baš mi je (uvjetno rečeno) svejedno, jednako kao što mi je (uvjetno rečeno) svejedno što nisu izabrali tebe, ili nekoga drugoga - a u smislu fizičke osobe, primjerice.

Kao predsjednik te stranke gospodin Franjo Tuđman je uspio na izborima postati predsjednik Republike (je li prvi ili osmi, isto mi je svejedno), i uspio je osvojiti većinu u Hrvatskom saboru. Nakon toga je prestao primati plaću od HDZ, kao njezin predsjednik (čime je uštedio za svoju stranku, jer nisu imali novaca, pa su zato skupljali po čitavom svijetu), i stupio je u radni odnos s Republikom Hrvatskom, jer je kao Predsjednik Republike obavljao POSAO predsjednika Republike Hrvatske. I tu je pokazao brižnost i štedljivost, pa je iz ušteđevine "proširio" sebi i djeci stan u Nazorovoj, i pomogao je djeci da "stanu na noge". Prema tome, u tomu ne vidim NIŠTA POVIJESNO! Ali zato vidim ono što brojni ne će vidjeti, i ne žele vidjeti, zbog raznih razloga.
Da, ostavio je - ali tragičan povijesni pečat!!!

Kao što je očevidno, ja ne govorim o pokojniku u smislu fizičke osobe, već o političaru Franji Tuđmanu. Prema tome, ne dopuštam podmetanje da "blatim pokojnika".
Nadalje, i u političkom smislu - nisam "čuo" da se HDZ odrekao Franje Tuđmana.

Tko je glasao

Zdravko, htio ti to priznati

Zdravko,
htio ti to priznati ili ne, pok. dr.Franjo Tuđman bio je VELIKOM VEČINOM volje naroda izabran za prvog hrvatskog Predsjednika.
Dakle izabran je na prvim demokratskim izborima, i ne vidim što je tu sporno? Nećeš valjda tvrditi da su ljudi glasali za njega jer su im puške bile uperene u potiljak?
To, da li je netko imao novac ili ne je irelevantno, jer je to bilo doba, kada su ljudi mogli izgubiti glavu, ako se samo posumnjalo da su u HDZ-u.
Pok. Tuđman nije ostavio - "tragični povijesni pečat", ostavio je slobodnu, neovisnu i priznatu RH, ako ulazimo u područje tragičnosti, onda je to tragična personalna i ekonomska politika, koja ni u čemu nije povijesna, ali te mogu shvatiti, jer kao vrstan ekonomista posjeduješ taj "fah idiotizam", koji svakoj ekonomskoj lošoj politici daje povijesni značaj.
Pa, Zdravko, svakom rečenicom ga blatiš.
Osim toga, ne vidim razloga da se HDZ odrekne utemeljitelja stranke (pokreta) i RH, ma što god to danas značilo.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

@molotov ...dr.Franjo

@molotov

...dr.Franjo Tuđman bio je VELIKOM VEČINOM volje naroda...

on je mozda izabran od strane velikom vecinom, ali da li je uistinu bilo drugog izbora? samo koga je tada narod usitinu izabrao? ipak se u HDZ sklonio veliki dio komunisticke nomenklature i istablishmenta.
Imajuci takvu svesrdu podrsku ondasnjih mijenjaca partijskih knjizica na umu, postavlja se pitanje: da li je taj izbor i pobjeda stvarno onakav kakvog bi desnica htjela da se pamti(i slavi!)?

"Ne vidim zašto bi trebali mirno promatrati kako jedna zemlja
postaje komunistička samo zbog manjka odgovornosti njenih birača."

henry kissinger
27. lipnja 1970.

kako drukcije, uz nesredjene biracke popise, danas gledati na demokratski proces u hrvata?

Tko je glasao

Ja nikada nisam tvrdio da se

Ja nikada nisam tvrdio da se u HDZ nije sklonio dio komunjara, kao u ostalom i u druge stranke. Da je učinjena lustracija, kao što nije, mi danas ne bismo uopće o tome razgovarali.
Ja isto tako nikada nisam izjavio niti, ne daj Bože, napiso da je HDZ ikada bila desnica. To ti je otprilike kao kad si nekada mogao kupiti Wartburga s Golfovim motorom, pa kad si digao poklopac, shvatio si da od Golfa nema niti G, nego je nekakav delanac.
I na kraju, ako se dobro sjećam, bilo je izbora, jer su na izbore izašli i Savka i Vujić i Budiša i Račan i još podosta njih, ali je narod izabrao pok. Franju, postavlja se pitanje zašto?
Ja znam, svoj sam odgovor na ovim stranicama puno puta dao, a ti prosudi sam.
I nemoj mi citirati Kissingera, jer i mi svog čovijeka imamo i odgovorit ću ti citatom A.Starčevića:
"Napokon mi vama iskreno ispovijedamo, da je pripovijetka o siromaštvu, slaboći i o malenkosti Hrvatske, tuđe bilje, usađeno po rastrganom narodu hrvatskom, samo za to, da ovaj narod izgubi pouzdanje u se i tuđincu se time lakše u naručaj baci."
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Molotov, I na kraju -

Molotov,

I na kraju - samostalnost, nezavisnost, i sloboda, nisu apstrakcije, i ukras. Imaš pred sobom malo prije moj objavljen članak pod nazivom Hrvatska društvena kriza, sa značenjem tih pojmova. Prema tome, biti samostalna, nezavisna i slobodna Hrvatska država nema nikakvu važnost, ako pojedinac u njoj nije samostalan, nezavisan i slobodan. No, da se ne vraćam na Starčevića (izgleda da nisi pročitao moje objavljene članke).
Glede sadržaja riječ intelektualac, ranije sam dao odgovor. U govornom smislu u nas se pogrešno pod intelektualcem predmijevaju osobe koje "lijepo i duhovno" govore o demokraciji, slobodi, pravdi i brojnim drugim moralnim i etičkim pojmovima. Intelektualci su i kemičari, i inženjeri, i profesori, i učitelji itd. itd. itd. U političkim strankama su danas uglavnom sve redom intelektualci po obrazovanju.

Glede "crvenih", pročitaj moj prethodno spomenuti članak. U HRVATSKOJ NE POSTOJE CRVENI! To je najobičnija politička podvala iz kuhinje HDZ!
U Hrvatskoj danas postoji samo i jedino tajkunski kriminalan društveno politički sustav koje održavaju i podržavaju konkretne osobe, a to su u Zagrebu - Milan i Zoran, i to je u RP - Ivo Sanader. Naravno, nisu sami. Koje je to "crvenilo" ili "crnilo" u istom tajkunskom d.p. sustavu. Imaš SDP kao interesnu pol. stranku, i imaš HDZ kao interesnu pol. stranku. Naime, donosim zaključke i ocjene iz realnog života, a to je život nakon 1990. godine! I to zato što nakon 1990. godine u Hrvatskoj postoji drugi Ustav, i drugo društveno uređenje od onoga koje je postojalo do tada.

Konkretno pitanje, što je to nakon 1990. godine po tebi "crveno" u Zagrebu, ili nakon ovih lokalnih izbora?

Ako već hoćeš, upravo su crveni, ali stvarno crveni, do 1990. godine štitili nezavisnost, samostalnost i slobodu jugoslavenskih naroda, a među njima i hrvatskog naroda. Podsjećam te, na to tomu je "drug Tito" - inzistirao. I sada kakve veze imaju "oni" crveni, s "ovim" crvenima?
Ili su sada "ovi" crveni izdali "one" crvene, ili je obratno, ili tako nekako??? :)

Iako prividno izgleda da "hvatam u zamku", želim ti namjerno skrenuti pozornost na nešto drugo.
Desnica ne može graditi svoju političku vjerodostojnost na odnosu "protiv crvenih", jer je to u startu promašeno i to zato što to nije kvalitetan, već je to promašen odgovor na konkretnu postojeću hrvatsku stvarnost. A zadaća je politike da živi u stvarnosti i da predvidi, pa i da utječe svojim političkom programo i aktivnostima na što kvalitetniju budućnost. Za to joj birači daju, ili ne daju povjerenje. A ne za "borbu protiv crvenih", i pogotovo ne za takvu.
Nije "crveni" Sanade izručio hrvatske generale u Haag, itd. itd. itd.
No, za daljnju raspravu postajem preopširan. Naime, lako je postaviti jednostavna pitanja, i kratko izrecitirati "vlastite objekcije" na ipak "tuđi račun". Kao što je i ovdje razvidno, u odgovorima dajem i tumačenja, jer je nerijetko riječ o tomu da pojedinci suvereno nastupaju - ali iz ishodišta da vide samo ono što su "naučili da gledaju".

Tko je glasao

Što se tiće, tvog dnevnika

Što se tiće, tvog dnevnika Hrvatska društvena kriza, upravo ti pišem komentar, pa ću ti u tom komentaru, malo šire odgovoriti na tvog "pojedinca".
O razlici između intelektualaca i inteligencije, prethodno sam ti napisao, što mislim , jedino želim dodati, u povijest uvijek su nas negdje vodili, nekom prodavali naši vrli "intelektualci", iz tih intelektualnih, ali ne i inteligentnih pozicija spašavali smo se krvlju naroda kojom ti intelektualci trguju, kupujući svoje fotelje u Beču, Budimu, Beogradu , a mislim da će isto biti i u Bruxellesu.
Slažem se da moderna desnica ne treba graditi svoju političku vjerodostojnost u odnosu "protiv crvenih", već u dosljednoj borbi za prava radnika i seljaka, a protiv socijaldemokratskih floskula ljevice ( ili crvenih, ako ti se više sviđa), kao i njezine neefikasnosti.
Znaš, očito da padaš pod propagandu, jer ne bi "crveni" Sanader izručio generale Haag-u, da crvena ljevica kada je bila na vlasti nije dozvolila proširenje ingerencuja Haag-a na Bljesak i Oluju.
I nevjerojatno kako si točno detektirao problem u zadnjoj rečenici komentara:
"...jer je nerijetko riječ o tomu da pojedinci suvereno nastupaju - ali iz ishodišta da vide samo ono što su "naučili da gledaju"."

jedino, nisi svjestan koliko i sam potpadaš pod ovu konstataciju.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Molotov, Opet ideš ad

Molotov,

Opet ideš ad hominem, pa se usuđuje meni podmetati da ja nisam svjestan da potpadam pod svoju konstataciju, kada citiraš moje riječi: "...jer je nerijetko riječ o tomu da pojedinci suvereno nastupaju - ali iz ishodišta da vide samo ono što su "naučili da gledaju".
Oprosti, Molotov, valjda ne misliš da JA ne znam što pišem, i što potpisujem???
Dakle, ako želiš ad hominem - tada mogu itekako uzvratiti, ali tada ne ću odgovarati, i objektivno trošiti vrijeme bez veze, kao što sada izgleda činim u konverzaciji s tobom. Napisati opsežan komentar nije samo "baš tako". Ovdje stanoviti broj "hrvatski pametnjakovića" to naziva "plahtom". Naime, NAUČILO IH SE KUPOVATI I JESTI OLJUŠTENI KIKIRIKI, pa sve što je izvan toga - gospodu "umara". Uskoro će im čak biti predugačko kazati "mu", i zadržat će se samo na "m" (mumija).
Usputno, pronađi u Hrvatskoj referentne osobe približno mojih atribucija (i s još "podosta" toga), da ovdje diskutira s Molotovom (ili s bilo kime), i da onda nakon vlastitog odgovora na ekranu ugleda odgovor koji nije usredotočen na sadržaj - nego "jesam ga uhvatio". Ako ti je ovo najbolje s čime raspolažeš - tada zaboravi daljnji svoj trud.
Stoga na tvoju konstataciju onoga što bi, po tebi, trebala raditi desnica (što je inače osobito važno, pa i prevažno pitanje!) - NE ĆU odgovoriti. Dostatno je moja čvrsta ocjena da je to netočno. I s time bih završio.
Na nastavne tvoje objave ne ću odgovoriti

Tko je glasao

Ako smo kod konstatacije ad

Ako smo kod konstatacije ad hominem kao što mi inputiraš, moram te upozoriti, da si ti prvi u svom prvom komentaru primjenio osobnu varijantu. Osim toga što si išao direktno đonom, nisi se libio između ostalog me nazvati : "neznalicom" ( što nije tvoje pravo, jer o desnici u Hrvata znam dovoljno za tri, a ne za jednu knjigu uglavnom iz prakse, što kod tebe baš nisam uvjeren), "hrvatskim pametnjakovićem" ( što opet ne stoji, jer se ipak toliko dobro ne poznajemo), čak si me u jednom momentu nazvao "bananom"( što iskreno ne znam što bi trebalo značiti)
Tvoja čvrsta ocjena o netočnosti ili točnosti nečijeg stava potpuno je irelevantna, jer nisam shvatio da te je netko na ovim stranicama proglasio neprikosnovenim sucem.
Tvoje riječi:
"Naime, na članak i na objavu, odgovara se objavom na onaj dio članka ili teksta prema kojemu imaš svoja drukčija, ili konfrontirana određenja."
Ja sam ti odgovorio točno na ono s čime se ne slažem, ne vidim u čemu je problem?
Ti Zdravko osim nekih potpuno uopćenih konstatacija nisi podastro nikakve činjenice, osim svog mišljenja da si najučeniji, najljepši, najbolji, uopće sve naj.
Moram te upozoriti, da trenutno u Hrvatskoj nema "referentne osobe tvojih atribucija", ne zato što je stvarno nema, već zato što bi valjda ti morao dati suglasnost istoj osobi kako bi s tobom mogla voditi raspravu.
Sada tek NE MORAŠ odgovoriti.
Pozdrav,
Molotov
PS( Do ove naše rasprave nije ni moralo doći, da se nisi gurnuo branit, operušanu ptičurinu što Srećkom se zove)

Tko je glasao

Feniks, No, u analizi

Feniks,

No, u analizi povijesnog razdoblja o kojemu govoriš, dakle sada smo na povijesti, i na povijesnim činjenicama, o kojima je potrebno razgovarati (što nije ostvarivo sa spomenutim "autistima" i autistima) razvidno ne uočavaš činjenice. Citiram:

Građani SFRJ u velikoj većini voljeli su Tita, poštovali ga i ponosili se njime, zato jer im je on priuštio prvi puta u povijesti da budu netko i nešto pa i u svjetskim razmjerima.

To je netočno! Naime, tadašnju SFRJ su činile i Republika Slovenija, i Republika Hrvatska. Osobno ne znam za Sloveniju, ali sam siguran za Republiku Hrvatsku, da bi pod pretpostavkom da Josip Broz Tito nije doslovno slomio Hrvatsko proljeće, s provedivom javno objavljenom (!) prijetnjom tadašnjem partijskom vodstvu Hrvatske na čelu s Savkom, da će na ulice Zagreba izvesti tenkove (to si valjda "zaboravio"???), i s nastavnim "čišćenjem" svih "hrvatskih proljećaraca", dakle da to nije učinio - sigurno bi u doglednom vremenu "pao s vlasti". I to za života! Bio je neprikosnoven zato što je bio komunistički diktator, premda, od sedamdesetih godina i nadalje, relativno "mekani" u odnosu prema klasičnim istočno-europskim komunističkim državama. Dapače, za njih je Jugoslavija, a pogotovo Hrvatska i Slovenija, posebice nakon sedamdesetih godina, prije naličila na Zapadu, nego li na komunističku državu.

Naravno, da Tito nije počinio poznati zločinački genocid na Bleiburgu, zasigurno da bi se čitav polustoljetni razvitak Hrvatske kretao u drugom smjeru. No, možebitno i ne bi, tko to zna. Kako bi bilo - a da je bilo drukčije, spada već u područje spekulacija. Imamo na žalost takve povijesne činjenice kakve imamo. Za mene osobno, i za sve druge, najubitačnije su upravo ove u kojima danas živimo, a proizvedene su iz 1990. godine i nastavno od strane "najdemokratskije" domoljubne hrvatske vlasti koju smo imali. Pa smo valjda zato i pred vratima definitivne rasprodaje, nešto strancima, nešto toj šačici pretvorbenih i trgovačkih "domoljubnih" mogula itd., a najviše stranim bankama - talijanskoj Zagrebačkoj banci, francuskoj Spilitskoj banci itd. itd. itd. (h i p o t e k e!)

Tko je glasao

"Naravno, da Tito nije

"Naravno, da Tito nije počinio poznati zločinački genocid na Bleiburgu, zasigurno da bi se čitav polustoljetni razvitak Hrvatske kretao u drugom smjeru. No, možebitno i ne bi, tko to zna. Kako bi bilo - a da je bilo drukčije, spada već u područje spekulacija. Imamo na žalost takve povijesne činjenice kakve imamo."

Kaj bi bilo, Kaj bi bilo?
A, kaj bi bilo da je krava jajce znesla?
Ne kužim, dali je nažalost to kaj su ljudi bez suda pobijeni ko stoka?
Ili je na žalost to kaj se zamisli Joža s tim klanjima iskompromitiral, jer da nije, i danas bi ga ljubili?
A, sve one godine i klanja i ubijanja između? Kaj to nije postojalo?
Ja stvarno imam osjećaj da su se nekom lončići skroz pobrkali, stalno me uvjeravaju da je Domovinski rat počel 1941. i završil 1996. i da su pobjedili partizani, ali to meni baš niš nije jasno. U kojoj sam ja onda bil vojski, kad znam da su nas napadali oni kaj su u početku imali zvjezdu na kapi, a onda su je zamjenili nekakvom čudnom zastavom, pa na kraju dvoglavim orlom sa četri C.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Navalite „domoljubi“,

Navalite „domoljubi“, milosti Vam ne tražim, ali Vam je i neću dati."

stari moj pa ti si zrel za ludaru. najozbiljnije ti kažem da potražiš stručnu pomoć prije nego što zagalviš neđe okrvavljenih čeljusti poput dr jekyll odn. mister hyda.
lud čova umislio valjda da je reinkarnirani narodni heroj NOR-a.
:(

Tko je glasao

stari moj pa ti si zrel za

stari moj pa ti si zrel za ludaru. najozbiljnije ti kažem da potražiš stručnu pomoć prije nego što zagalviš neđe okrvavljenih čeljusti poput dr jekyll odn. mister hyda.
lud čova umislio valjda da je reinkarnirani narodni heroj NOR-a.

Ja sam naprosto počašćen kad vidim kojim žarom potvrđujete svaku moju tezu, svaki moj navod.

Mrak, jel' sad jasnije ono o čemu ja pišem?
Ovdje se ne prvi puta izriču otvorene prijetnje, a nitko ne reagira.

Tko je glasao

ja bih rekao da je ovo više

ja bih rekao da je ovo više pokušaj postavljanja dijagnoze nego bilo kakva kredibilna prijetnja

ali definitivno zaslužuje minus

Tko je glasao

ja bih rekao da je ovo više

ja bih rekao da je ovo više pokušaj postavljanja dijagnoze nego bilo kakva kredibilna prijetnja

Vidim potvrđuješ njegovu dijagnozu, a kukaš nad razinom komentara na blogu?

Tko je glasao

pitao si me da li je to

pitao si me da li je to prijetnja, i ja sam lijepo odgovorio da nije nego dijagnoza ali da unatoč tome zaslužuje minus koji je i dobio

što si ti učinio da bi pollitika postala tolerantnije mjesto?

Tko je glasao

Ponovno, zar ovo nije za

Ponovno, zar ovo nije za minusirati?

Lažete i mažete gdje stignete, pogledaj samo korifeje Jelovića i jelensku, oni se ne libe čak i tvorno prijetiti ... pa što ja mogu imati zajedničko s vama, samo to da pripadamo istom narodu.
Pa i oni odvratni ubojice pripadaju tom narodu, a ja ne želim imati ništa s njima.

Tko je glasao

Ponovno, zar ovo nije za

Ponovno, zar ovo nije za minusirati?
"Lažete i mažete gdje stignete, pogledaj samo korifeje Jelovića i jelensku, oni se ne libe čak i tvorno prijetiti ... pa što ja mogu imati zajedničko s vama, samo to da pripadamo istom narodu.
Pa i oni odvratni ubojice pripadaju tom narodu, a ja ne želim imati ništa s njima."

Da?
I što bi se tu trebalo odnositi na tebe?
Ako se ti negdje sam stavljaš i negdje prepoznaješ, to je već tvoj problem.s time ja zaista nemam ništa.

Tko je glasao

što si ti učinio da bi

što si ti učinio da bi pollitika postala tolerantnije mjesto?
Pa eto, nasrćem ad hominem, prijetim se, postavljam dijagnoze, radim psihološke profile, gadim i ogađujem druge i članove njihovih obitelji ...
Zadovoljan?

Tko je glasao

pa dobrim dijelom i sa

pa dobrim dijelom i sa žaljenjem bih se složio s tvojom vlastitom konstatacijom

nisam zadovoljan tvojim ukupnim nastupom

Tko je glasao

pa dobrim dijelom i sa

pa dobrim dijelom i sa žaljenjem bih se složio s tvojom vlastitom konstatacijom
nisam zadovoljan tvojim ukupnim nastupom

Vidi, meni ti to malo znači, jer onaj koji na svojim stranicama bez pardona ugošćuje jeloviće, jelenske i drugo ustaško, proustaško i filoustaško smeće, u mojim očima predstavlja i manje od ništa.

Tko je glasao

ja sam oduvijek smatrao da

ja sam oduvijek smatrao da ponašanje jedne strane ne može biti opravdanje za moje ponašanje

jelensku baš i nisam ulovio da bude bezobrazan (ili se ovako napamet ne sjećam), da čovjek ima malo preradikalne stavove za moj ukus, to nije neka tajna no to ga u mojim očima definitivno ne diskvalificira, gdje bi stigli kada bi svi bili jednaki?
što se tiče jelovca, on nažalost (poput tebe) ima kratak fitilj i umjesto ružičastih slonova njemu se i dalje priviđaju jugonostalgičari i komunisti i nekako mi se čini da je zarobljen u vremenu kojega više nema

jelovac i ti ste u stvari jako slični, samo su vam stavovi dijametralno suprotni

nema opravdanja za sugovornike proglašavati autistima, ubojicama i tko zna čime sve ne - pa što god oni tebi napisali

Tko je glasao

Gospodine Rakar, Istina je

Gospodine Rakar,
Istina je da Jelovic ima kratak fitilj, a ima ga jer su mu jugoslavenski altruisti unistili mladost, zdravlje i karijeru, te ga prisilili na napustanje pradjedovskog ognjista, a iz jedina razloga sto je dosljedno zazivao zvijezde drzavnosti na hrvatskome nebu. I kada Jelovic cita na ovome blogu dnevnike i komentare kroz koje autori skladaju hvalospjeve bivsoj drzavi, njenoj demokraticnosti i humanosti, zar bi na njih trebao, u znak odusevljenja i zahvaljenja, redati lovore?. Ne, nece doklegod posve ne pobenavi. I bas zato, ti se decec varas ili pak druge pokusavas zavarati da se Jelovicu prividjaju jugonostalgicari. Na zalost, oni se sve cesce svugdje primjete. I ovdje medju nama. Tko god ih ne vidi, okulisti mu ne mogu pomoci.
I da ne duljim, jos jednom ti se ispricavam sto sam prema tebi bio vulgaran, a i zahvalan sam ti sto si mi oprostio. Medjutim, glede feniksa, odnosno njegove tvrdnje da sam ubojica, dajem ti na znanje da necemo na tome stati. Morat ce se potruditi tvrdnju dokazati.
Poxzdrav svima dobronamjernima. Zbogom!
Pavao Jelovic
Tel.: (306) 978-2032
Mob.: (306) 292-9547
Fax: (306) 978-2163
e-mail: pjelovic@yahoo.com

Tko je glasao

Ovo je očigledno da se samo

Ovo je očigledno da se samo ljudi s tvojim stavom osjećaju sigurnim u ovom društvu...ne vidim u ovome neku hrabrost već mi se otvaraju oči...Rođena sam 1967 g. i nikada me niti jedan predsjednik za mog života nije fascinirao iz jednog jedinog razloga:Privilegirani do neba,okruženi poltronima svih vrsta...laži,laži...pranje mozga...nabacivanje osjećaja krivnje...nemoj mi slučajno nabaciti da sam jugonostalgičarka ili četnikuša ili sl..ja sam patriota ili u prijevodu domoljub a to znači da nisam nacionalista ....svjesna sam svog socijalnog položaja...marginalizirana zahvaljujući nacionalističkoj ideologiji koju ću ja od sada pa do kraja života kritizirati kako znam i umijem...evo samo za početak:svaki nacionalizam ima podlogu u društvenoj paranoji a pokreću ga najpohlepniji zgrtači i nekrofili..nacionalizam je u službi kapitalizma...e zato mu treba stati na rep...

Tko je glasao

...nemoj mi slučajno

...nemoj mi slučajno nabaciti da sam jugonostalgičarka ili četnikuša ili sl..ja sam patriota ili u prijevodu domoljub a to znači da nisam nacionalista ....
Nisi četnikuša; jesi domoljub; nisi nacionalista; jesi patriot....

Nevjerojatna si do razine SF-a!

Ovo Ti je za Riplija: svaki nacionalizam ima podlogu u društvenoj paranoji a pokreću ga najpohlepniji zgrtači i nekrofili..nacionalizam je u službi kapitalizma...e zato mu treba stati na rep...

Tko je glasao

koje su ovo konstrukcije?

koje su ovo konstrukcije?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

E,vidiš ja sam

E,vidiš ja sam domoljub,patriot,demokrat,desničar,jer je i ustavno Hrvatska desničarska,višestranačka i kapitalistička.Svidjelo se to tebi ili ne.Kakvom Hrvatskom bi ti bila zadovoljna?Možda ljevičarskom koje smo se odrekli 1990.g? Zar bi stala na rep SAD,Engleskoj,Francuskoj,Japanu..?

Tko je glasao

Prvo trebam da te naučim

Prvo trebam da te naučim uopće što je nacija i koji su mitovi nacije,pa zatim te trebam naučiti što je nacionalizam a što patriotizam...a to ću te naučiti kroz svoje dnevnike koje ću objavljivati kada se meni bude htjelo...a sada pjevušim :"Jesen stiže dunjo moja..."

http://www.youtube.com/watch?v=sGdaNn_okl8&eurl=http%3A%2F%2Fwww.faceboo...

Tko je glasao

Frankice, u nekoliko tvojih

Frankice,

u nekoliko tvojih posljednjih komentra u raznim dnevnicima je vidljiva velika doza osobne ogorčenosti, jala i nezadovoljsta, te ništa konstruktivnog od tebe nije došlo.

Stoga ti preporučam (ako smijem) da se privremeno prebaciš na http://www.vasezdravlje.com/ ... a sada recitiram: "Blago budalama, njihovo je carstvo nebesko!" NHF;)

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Patriotizam ili domoljublje

Patriotizam ili domoljublje (lat. patria, otadžbina, odnosno od grčkog patrios, porijeklo, pripadnost) je najistaknutiji vid ljubavi prema domovini. Patriotizam se također može smatrati idejom, ideologijom i pokretom. U mnogim državama svijeta postoje patriotske političke partije koje se zalažu za to da se ljubav prema domovini stavi ispred svih ideala i da se njemu podređuju ostale političke vrijednosti.
Nacija je etapa u razvoju naroda koja se očituje u stvaranju države.

Nacija ima - zajednički teritorij,tlo,zemlju kao kolijevku života i garanciju opstojnosti , svoj jezik ,nacionalne ustanove (obitelj,tradicionalne,običajne ustanove,tipično etničke,kulturne ustanove i državu sa sustavom poličkih institucija i tijela, običaji i prava koji nisu ništa drugo do prava ljudskih osoba koje poštuju i posjeduju posebne ljudske vrijednosti kao izraz nacionalnog naslijeđa. Unatoč svemu, nacija nije društvo i ne prekoračje prag političkog reda,odnosno, nacionalne države.
Nacionalizam može značiti više stvari:

* u pozitivnom smislu nacionalizam je isto što i domoljublje (patriotizam)
* u negativnom smislu nacionalizam se poistovjećuje s šovinizmom prema svim nepripadnicima većinske nacije
* općenito, nacionalizam je ideologija u kojoj je nacionalni identitet osnovni (i dovoljni) razlog za postojanje neke države.

Određeni fenomeni koji bi se mogli nazvati nacionalizmom su postojali kroz sve vrijeme povijesti, ali se u svom modernom obliku nacionalizam javlja tek u Novom vijeku, prvo sa stvaranjem apsolutnih monarhija koje su stvorile okvir za stvaranje zajedničkog nacionalnog identiteta među podanicima (najčešće u Zapadnoj Europi), potom kao kulturni pokreti u višeetničkim državama gdje je prosvjetiteljstvo i širenje pismenosti dovelo do stvaranja posebnih nacionalnih identiteta.

Nacionalizam se često prožima s drugim ideologijama kao što su konzervativizam, socijalizam i liberalizam. U 19. stoljeću se nacionalizam počeo izražavati kao rasizam i imperijalizam, a u 20. stoljeću je poslužio kao podloga za fašizam (nacizam). Krajem 20. stoljeća se pod određenim okolnostima počeo izražavati i kao vjerski fundamentalizam.

Nacionalizam se u 19. stoljeću nametnuo kao dominantna ideologija u svijetu te je imao ključnu ulogu u mnogim važnim događajima kao što je izbijanje prvog i drugog svjetskog rata, odnosno cijelog niza etničkih sukoba od kojih mnogi traju i do današnjeg dana.

S obzirom na ulogu koju je odigrao u izbijanju nekih od najkrvavijih događaja u povijesti, nacionalizam često ima pejorativno značenje te se povezuje uz etničku netoleranciju, etničko čišćenje, šovinizam i militarizam. S druge strane mu se često iz ideoloških razlika daje pozitivan predznak kada se manifestira u obliku oslobodilačkih pokreta protiv velikih imperijalističkih sila (Velika Britanija - Indija); ili malih a napornih susjeda (npr. Indija - Pakistan), odnosno kada daje poticaj za napredak kulture i tehnologije kroz miroljubivo natjecanje nacionalnih država.
Eto da ti skratim muke,da se netrudiš bez potrebe sve ima Wikipedija.
Znaš pokušavali su mene i mnogi prije tebe preodgojiti,a ja pjevušim kao i onda-"uzalud vam trud svirači..."

Tko je glasao

Medjutim, glede feniksa,

Medjutim, glede feniksa, odnosno njegove tvrdnje da sam ubojica, dajem ti na znanje da necemo na tome stati. Morat ce se potruditi tvrdnju dokazati.
Samo što ćeš se prvo ti morati potruditi pa dokazati gdje i kad sam ja tvrdio da si ti ubojica.
Nije dosta samo znati čitati, treba pročitano i razumjeti.

Tko je glasao

ja sam oduvijek smatrao da

ja sam oduvijek smatrao da ponašanje jedne strane ne može biti opravdanje za moje ponašanje
jelensku baš i nisam ulovio da bude bezobrazan (ili se ovako napamet ne sjećam), da čovjek ima malo preradikalne stavove za moj ukus, to nije neka tajna no to ga u mojim očima definitivno ne diskvalificira, gdje bi stigli kada bi svi bili jednaki?
što se tiče jelovca, on nažalost (poput tebe) ima kratak fitilj i umjesto ružičastih slonova njemu se i dalje priviđaju jugonostalgičari i komunisti i nekako mi se čini da je zarobljen u vremenu kojega više nema
jelovac i ti ste u stvari jako slični, samo su vam stavovi dijametralno suprotni
nema opravdanja za sugovornike proglašavati autistima, ubojicama i tko zna čime sve ne - pa što god oni tebi napisali

A ti bi to zauzimanjem stava ekvidistance rješavao?
Takve kao što si ti, ljude bez stava, zovu u žargonu "dlake tandrkače", po onim dlakama koje ne pripadaju ni pizdi ni guzici.
Takvima činjenice na znače baš ništa, istina tu i nema što raditi, važno je stati na sredinu i arbitrirati ...
A o čitanju s razumijevanjm onoga što je napisano bi isto valjalo porazgovarati. Nikoga ja nisam prozvao ubojicama, autistima da, jer nikad ne odgovaraju na napisano, već isključivo pišu svoje, uglavnom tlapnje, ubojice su spomenuti samo radi ilustracije, jer ubojice postoje u svakom narodu, a nitko pametan se ne želi s njima poistovjećivati.

Promocija fašizma nije demokratsko pravo na drugačije mišljenje.

Tko je glasao

Promocija fašizma nije

Promocija fašizma nije demokratsko pravo na drugačije mišljenje.

niti ksenofobija kojom obiluješ, nisi niti po čemu bolji od onih kojima psuješ

Tko je glasao

niti ksenofobija kojom

niti ksenofobija kojom obiluješ, nisi niti po čemu bolji od onih kojima psuješ
A da ti pogledaš negdje što riječ ksenofobija uopće znači?
Ravnopravnije bismo raspravljali.

Tko je glasao

http://hr.wikipedia.org/wiki/

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ksenofobija

pročitaj i ti, čini mi se da ti je definicija nepoznata

Tko je glasao

http://hr.wikipedia.org/wiki/

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ksenofobija
pročitaj i ti, čini mi se da ti je definicija nepoznata

A koga se ja to bojim i koga ja to mrzim?
Koje strance?
Koje drugačije?

Tebe je priroda zaista obdarila, sigurno si i škole završio prema programu za one s posebnim potrebama.

Tko je glasao

Priča Feniks unucima kako

Priča Feniks unucima kako je bilo na internetu.
"I tako ja otvorim temu i dođu četiri krvoločne ustaše i daju mi minuse. Djeco, ja sam se usro."
"Zašto si se usro deda, pa nije valjda da si se uplašio ustaških minusa?"
"Ma ne, njih sam argumentirano poslao gdje je trebalo. Sad sam se usro". :)

Tko je glasao

...ja obožavam kada dobivam

...ja obožavam kada dobivam minuse..podsjeća me na glupaču iz TIPSS-a...i na Vjeronauk...osjećam se kao zločesta curica..ha,ha,ha

Tko je glasao

Vidi, meni ti to malo

Vidi, meni ti to malo znači, jer onaj koji na svojim stranicama bez pardona ugošćuje jeloviće, jelenske i drugo ustaško, proustaško i filoustaško smeće, u mojim očima predstavlja i manje od ništa.

eto, i sad neka netko kaže da moja dijagnoza u slučaju Feniksa nije bila točna?! on i dalje juriša nesmiljenom žestinom, kao onomad nakon ww2 kako ih je podučio drug Tito, na sve što ne misli isto što i oni. za takve tolerancija, suživot i pomirdba nema nikakvog značenja i očito je da bi nas (navedene) najradije sve OPET poredali i ugostili metkom u potiljak....ili bi nas poput mister Hyda klali vlastitim očnjacima.
I sad neka mi netko kaže koja je razlika između Hitlerovih nacista i Titinih jugokomunista? Nikakva! Hitler je bio fiksiran na Židove dok su Tito i njegovi pajdaši na hrvatsku desnicu.

Tko je glasao

Bravo! A sto donji feniksov

Bravo! A sto donji feniksov komentar ne zasluzuje minus?!

Tko je glasao

Gospodine-Feniks-niti vas

Gospodine-Feniks-niti vas poznajem,niti imam bilo što osobno protiv vas,ali imam protiv vašeg nekulturnog i nepristojnog ophođenja prema
neistomišljenicima.Protiv sam vaše"neprijeporne istine",jer dozvoliti će te nadam se, da i mi "desnokrilci" imamo pravo čitati,govoriti,pisati svoju istinu,istinu za koju ja osobno smatram da je puno objektivnija i poštenija od vaše "neprijeporne istine".Kao "domoljub" sam vam obrazložila zašto vam udjelih minus.

Tko je glasao

Gospodine-Feniks-niti vas

Gospodine-Feniks-niti vas poznajem,niti imam bilo što osobno protiv vas,ali imam protiv vašeg nekulturnog i nepristojnog ophođenja prema neistomišljenicima.Protiv sam vaše"neprijeporne istine",jer dozvoliti će te nadam se, da i mi "desnokrilci" imamo pravo čitati,govoriti,pisati svoju istinu,istinu za koju ja osobno smatram da je puno objektivnija i poštenija od vaše "neprijeporne istine".Kao "domoljub" sam vam obrazložila zašto vam udjelih minus.
Nemam ja ništa protiv ljudi koji zastupaju desnu političku misao, ali protiv vas "desnokrilaca" jesam i bit ću dok živim, zato jer ono što vi promovirate jest fašizam jest "Blut un Boden" opredjeljenje, jest agresivnost, jest širenje netolerancije i mržnje prema drugima i drugačijima, vi se riječju ono najgore što jedan narod može iznjedriti.

Lažete i mažete gdje stignete, pogledaj samo korifeje Jelovića i jelensku, oni se ne libe čak i tvorno prijetiti ... pa što ja mogu imati zajedničko s vama, samo to da pripadamo istom narodu.
Pa i oni odvratni ubojice pripadaju tom narodu, a ja ne želim imati ništa s njima.

Tko je glasao

Lažete i mažete gdje

Lažete i mažete gdje stignete, pogledaj samo korifeje Jelovića i jelensku, oni se ne libe čak i tvorno prijetiti ... pa što ja mogu imati zajedničko s vama, samo to da pripadamo istom narodu.

Šta je @Feniks? Nedostajem ti ili ti nešto drugo nedostaje? Kada sam ja to tebi prijetio? Pa ti nisi vrijedan baš nikakve pažnje i ja te doista duboko žalim. Naime, ja sam ti vrsta čovjeka koji je i pomaže ljudima kada got i gdje treba. Poznatima i nepoznatima, koji me hvale i koji su mi učinili mnoge neugodnosti pa sve do fizičkih napada na mene.
Eto želio bih i tebi pomoći, bez obzira što si me nazvao u jednom tekstu "ustaškim nakotom" !!??, međutim moja struka je sasvim drugačija od one koja tebi treba. Nisam specijalista za tvoj problem pa ti nisam u stanju pomoći!

Nas dva sigurno nismo iz ista naroda! Tvoj više ne postoji jer nikada nije ni postojao - JugoslOvenski "narod"!

Tko je glasao

Malo me smeta što ovog

Malo me smeta što ovog starca u pravilu minusirate. On je garant oko 8 banki, neuk, neobrazovan, nekulturan, zadojen, zatrovan i nepismen. Zar i takvi nemaju pravo na život? Sad je ljeto, prvi jači mraz... i njega nema. Pustite ga da još koji dan poradi na svojoj besmrtnosti, kad umre svi će mo ga se sjećati kod jutarnjeg uzimanja medecine za nizak tlak, kako nam ona i nebi trebala da nam je Feniks još živ.

Tko je glasao

Daj si pročitaj još jednom

Daj si pročitaj još jednom njegov dnevnik prije nego te preuzme identitet grupe...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci