Tagovi

Raskrinkan lažni mit o poštenom SDP-u

Posljednje afere u vodećoj vladajućoj stranci Kukuriku koalicije samo su potvrdile da Socijaldemokratska partija koja se dosad hvalila poštenjem svojih čelnika nije nimalo imuna od korupcije. SDP je tako izgubio posljednji argument vlastitog autoriteta.

Nakon slučaja Šegon koji se razvlačio medijima, osim onih u vlasništvu EPH- Ninoslava Pavića, nova afera koja je pogodila Socijaldemokratsku partiju vezana je za sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel. Ona je samo posljednja u nizu korupcijskih slučajeva koje su u posljednje doba razotkriveni u SDP-u. Treba podsjetiti da je i sam mnistar financija Slavko Linić bio umiješan u ranijim slučajevima, koji su manje više zataškani, kao na primjer u predmetu Damira Vrhovnika, ili malverzacija u prodaji Riječke tržnice. To je došlo do kulminacije u novoj aferi tvrdoglave obrane svojeg pomoćnika Branka Šegona koju je konačno morao razriješiti sam premijer Milanović.

Tu je zatim pokušaj podmićivanja u režiji vukovarskog gradonačelnika Željka Saboa kojim se bavilo saborsko istražno povjerenstvo, dvostruka presuda SDP-ovom načelniku općine Milna na Braču Frani Loziću, a nešto ranije i prešućivanje novog glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana o vlasništvu malog hotela u Sloveniji, naslijeđenog iz bivše imovine Saveza komunista Hrvatske. Treba podsjetiti da je Zoran Milanović u slučaju jednog e-maila Miirele Holy na početku mandata ove Vlade najavio da je letvica protiv korupcije visoko podignuta, ali se pokazalo da je to bila samo jedna od neodgovornih fraza u nizu sličnih premijera Milanovića. Ispod te letice komotno su prošli svi sudionici spomenutih afera.

U ove dvije godine vladanja Kukuriku koalicije jedan od snažnih argumenata vodeće stranke bio je da je SDP za razliku od HDZ-a poštena stranka bez repova i korupcije. Kako pokazuju ovi slučajevi dokazuje se da to jednostavno nije točno, ali to se jednako odnosi i na njihovog glavnog koalicijskog partnera HNS s brojnim aferama, počevši od samog sad već bivšeg predsjednika Radimira Čačića.

Nema nikakve sumnje da će se sve ove korupcijske afere uz nesposobnost Vlade u prve dvije godine mandata odraziti na ponašanje biračkog tijela. Sve što se događa u SDP-u ide na ruku HDZ-u koji se čak i ne mora osobito truditi, kao što se ni ne trudi, da bi raskrinkao nesposobnost SDP-a na čelu vladajuće koalicije. Pored naručenih anketa koje i dalje daju prednost SDP-u pred HDZ-om, u anketi čitatelja jednog dnevnog lista HDZ već sad ima uvjerljivu prednost pred SDP-om. Zato će idući europarlamentarni izbori dati približnu sliku raspoloženja birača, premda ti izbori, osim za one koji će biti izabrani, nemaju veći značaj za domaću političku scenu. Najveći značaj bit će u ishodu koji bi trebao pokazati koliko je kod svojih lojalnih birača SDP oslabio zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, prije svega HNS-om. Ojačati, kako se smatra u SDP-u, nikako ne može, pa se već sad može prognozirati da će i druge izbore za Europski parlament dobiti HDZ sa svojim koalicijskim partnerima.

Komentari

Kako postati zastupnik

1.) "Stari, možeš li mi posuditi 8.000 €"? - pita me hrvatska uzdanica (inače objavljeno kao najbogatiji saborski zastupnik) u kontekstu stavljanja na kandidacijsku listu jedne stranke.
"Stari, ne mogu".
"Onda ništa".
"Ok".
2.) "Oš 45 sekundi u udarnoj emisiji Dnevnika"? - veli druga uzdanica.
"Hoću".
"3.000 €".
"Čega"?
"Pa eura. To ti nosi sigurne glasove".
3.) "Aj dođi k nama" - veli treća uzdanica.
"Nije baš da ste ljepota, ali što mi čini to atraktivnim" - velim ja.
"Evo, 5.000m2 poljoprivrednog zemljišta, a za par dana pretvorimo u građevinsko".
"Hvala, žuri mi se doma. Medo nije piškio večeras".

I tako. Taj teško i časno zarađeni novac u radnom stažu, spizdio sam sa svojom dragom ženom na putovanjima i guštima umjesto na uzdanice i perjanice. Na svoj trošak.
Sad gledam budale na televiziji.

Tko je glasao

Tonči, na temelju gore

Tonči, na temelju gore ispisanog - Ti si sretna osoba. Nismo svi imali tu sreću ni tvoju pamet.

Pozdravi poštovanu gospođu jer je stvarno prekrasna i draga osoba.

Tko je glasao

Hvala. Ona je veliki životni

Hvala. Ona je veliki životni dar.
I ne troši!
Za nevjerovat!

Tko je glasao

Pošteno s "Imunološkim "!?Tuđim vjerovnicima ništa i to na rate!

http://www.24sata.hr/politika/sladovljev-ministar-pogoduje-oktal-pharmi-...
Ovo "poštenje " SDP-a, i njegovih perjanica je "poštenije poštenje", od Sanaderova!

Tko mu je kriv, kao i Nadanu što je skupljao slike, mede, pravio "tajna skloništa za umjetnine", dok postoji "Imunološki" i slične umjetnine, o kojima se može "zakonito trgovati" po receptu iz "Verone" i "Plive", ili raditi "predstečajne nagodbe tipa "meni i mome konju", a ostalim vjerovnicima ništa i to na rate!

Dajte Imunološki Bandiću, on zna bolje, a ne "Oktalu"!- potvrdili su Zagrepčani , nakon uživanja u "poštenju SDP-a"!

Tko je glasao

Atraktivna lokacija

Cijeli sustav "pretvorbe" (kao akademski naziv za pljačku), imao je za motiv - nekretninu i pripadnu imovinsku korist.
Kupi/dobi tvornicu.
Uništi ju i otpusti radnike.
Ali ostaje nekretnina.
Doduše, u Rockefellerovoj se ne može igrati golf (loptica bi završila u Zaraznoj bolnici), ali lokacija je sjajna za profit.
Nije ovo doba Andrije Štampara.
Ovo je doba za gangstere.

Tko je glasao

Ovo je doba za gangstere.da,

Ovo je doba za gangstere.da, za one koji tvrde da su "manji gangsteri"! Odnosno koji su tako tvrdili, dok ih stvarnost nije pobila i otvorila oči prevarenima!

Tko je glasao

Moj Tonči, ovo smo sanjali,

Moj Tonči, ovo smo sanjali, krv ispljuvali i jame su s nama punili:
http://www.youtube.com/watch?v=pY6hz0g3_-E
a ovo smo dobili:
http://www.youtube.com/watch?v=DaofwkWx22o

Da razgolitim ono što se ovdje dogadja, u ovoj županiji; - oko "šefice", plaća joj njezinih, savjetnika joj njezinih....
Maaaa; "... bolje šuti Jure mali da te ne bi upucali...."

Jasmina Smolčić Jovev, divna i pametna kolegice - čuvaj se"

PS. "Bog ne plaća svake subote!" - govorio je moj tata kojem je danas točno 23 godine kako je umro; s nepunih 61. godinu života....

Tko je glasao

Zviždačice i poneki "zviždač"

U RH političku hrabrost pokazuju većinom žene:
Vesna Balenović, Karolina Vidović-Krišto,
Aleksandra Kolarić,
Mirela Holly, Jasmina Jovevi pa i poneki Sladovljev,
kao iznimka koja potvrđuje pravilo,
a većina muškaraca, izgleda, uvalila se u kriminal,
i partijsku poslušnost!?

Tko je glasao

@ppetra, nije točno. Ovo je

@ppetra, nije točno. Ovo je zemlja u kojoj muškarci ipak vode one najtvrđe i najopakije poslove - zato i šute; - znaju da ovdje glava lako pada (doslovce) .. ko u vremena Sulje Veličanstvenog:):):)
Žene su "hrabrije" jer su začuđene i iznenađene svime oko njih kada dođu na kakav/takav jači položaj.
I to Ti je to.

Tko je glasao

Ajme! Jedan veliki minus za

Ajme!
Jedan veliki minus za ovu tvrdnju.
Pa dva puta su me htjeli ukokati:
http://www.slobodnadalmacija.hr/ARHIVASTARIHSTRANICA/Sport/SP2010/SP2010...

Tko je glasao

Pokoji "Sladovljev" i

Pokoji "Sladovljev" i "Majica"- ispravljam se!
Ovo "ukokati" je strašno!

Tko je glasao

:-) Prosim za rodnu

:-)
Prosim za rodnu ravnopravnost.

Tko je glasao

Ajme! Jedan veliki minus za

Ajme!
Jedan veliki minus za ovu tvrdnju.
Pa dva puta su me htjeli ukokati:
http://www.slobodnadalmacija.hr/ARHIVASTARIHSTRANICA/Sport/SP2010/SP2010...

Tko je glasao

Atraktivna lokacija

Cijeli sustav "pretvorbe" (kao akademski naziv za pljačku), imao je za motiv - nekretninu i pripadnu imovinsku korist.
Kupi/dobi tvornicu.
Uništi ju i otpusti radnike.
Ali ostaje nekretnina.
Doduše, u Rockefellerovoj se ne može igrati golf (loptica bi završila u Zaraznoj bolnici), ali lokacija je sjajna za profit.
Nije ovo doba Andrije Štampara.
Ovo je doba za gangstere.

Tko je glasao

Loše. Nekad smo od tebe

Loše. Nekad smo od tebe dobijali sadržajnu jalovost uz klasičnu komunjarsku dosadnu, ali čitljivu formu. Jalovost je ostala, a forma se pretvorila u skup gramatičkih pogrešaka oblikovanih u nedorečeno.

SDP ništa ne gubi, samo je ušao u prirodnu i svrsishodnu kampanju. Dvadeset godina je bilo dosta da bi se iscrpila naivnost hrvatskih građana, katoličanstvom navučenima na očekivanje bezgrešnosti. SDP je dobio posttuđmanovske izbore na račun blentave naivnosti birača koji su popušili neizrečenost kako će se suditi lopovima, a na potpuno isti način su izbore i dobili u postsanaderovo vrijeme.

Više nema naivnog materijala i napokon se trebaju uhvatiti u koštac sa stvarnim problemima i željama birača u suvremenom svijetu, a to je ono što HDZ radi od prvog trena. Ukratko, Kalmeta u Zadru vlada ne zato što je HDZ, nego zato što smatraju da je lopov od formata, onakav tip koji sebi ukrade masu, ali u piramidalnom smislu ostane puno toga i za pse i kokoši koji će kusati uz njega. Znači, da bismo te izabrali moraš nama omogućiti dio ukradenog.

Šegon je igrač Grge Zrilića, alfe i omege zadarske privrede. Baš ta zadarska privreda se igrom i voljom politike bila povezivala uz politiku HDZ-a, odnosno uz Božidara Kalmetu. SDP pravilno razaznaje trenutak u kojem se Kalmeti može izmaknuti stolica, i to ne kako se oduvijek mislilo preko DORH-a, već jednostavno prikazivanjem istine. A ta istina je da je Grga Zrilić čini privredu Srednje Dalmacije, a da je njegov najutjecajniji političar Slavko Linić, a ne Božidar Kalmeta.

Dodatno, nema više toliko "mesa", i biračima treba dati do znanja da se igra otvorenim kartama. Sustav koji hrani i zapošljava 75% HDZ-ovaca i 50% SDP-ovaca treba ojačati, nikako nije vrijeme dopustiti slabljenje potencijala Velike koalicije.

U maniri index.hr, sa bannerom koliko već dana nije prošlo od ostavki nakon izbijanja afere, ću reći kako prolazi već evo treći dan, a mi još nismo doznali daleko najvažniju informaciju koja je proizašla iz afere Jovev: tko je taj ministar koji će biti budući premijer?

Tko je glasao

Prikriveno oglašavanje

Vjerujem da si cijeli ovaj članak pisao zbog sljedeće reklame: "(...) pa se već sad može prognozirati da će i druge izbore za Europski parlament dobiti HDZ sa svojim koalicijskim partnerima." Prozirno.

Tko je glasao

OPCIJA JE PRIZNATI- NE ZNAMO VODITI DRŽAVU I ZATRAŽITI SKRBNIKA

Poštena opcija bi bila slijedeća- proglasiti default i priznati da ne znamo voditi državu, brinuti se o nasušnim potrebama građana, te zatražiti pomoć EU i skrbnika (između Nijemaca i Skadinavavaca). Tim iskrenim istupom bi najprije riješili ovaj kamen oko vrata koji se zove nemogućnost otplate dugova i našoj djeci i unucima ne bi ostavili spaljenu i opljačkanu zemlju, u koju se toliko kunemo.S druge strane, default bi u pregovorima na dulje staze riješio pitanje našeg oporavka, zaustavio bijeg kapitala (ovdje mislim na male i srednje tvrtke) ,barem u određenoj mjeri.
Naravno, preduvjet za to bi bilo da se suspendiraju sve stranke iz bilo kakvih procesa , činom defaulta i imenovanja skrbnika.

Skrbnik bi poveo računa o uravnoteženju proračuna, reformama kojih sad i ubuduće ionako neće biti (pravosuđe, zdravstvo, državna lokalna administracija, teritorijalni preustroj zemlje,vojska, policija, tajne službe, popis stanovništva, glasača, revizija privatizacije,kredita preko HBOR-a, pozajmica iz mirovinskih fondova bez kamata, prekobrojnom broju izmišljenih umirovljenika), itd.

Ovako, idemo prema provaliji, busamo se u prsa, a kad društvo sve više propadamo, ne samo demografski, već i u pogledu morala, znanja, poštenja i rada. To suočavanje s istinom, a potom i priznavanje pravog reda stvari, je najbolnije, ali je u ovom trenutku jedini way out .

No, kao da gledam, opet ćemo o ovome , kao i korupcijskim aferama i svemu i svačemu, nove vlasti pisati i nakon idućih izbora. I tako u nedogled..

Tko je glasao

Uzor; - što nas priječi?

Znamo voditi državu ali je negativna selekcija kadrova za vođe savršeno razrađena i etablirana.
Eto, ovako se može voditi i RH, jest opširno ali vrijedi pročitati:

"Danci i stranci

Nekima će život Danaca izgledati dalek i neprihvatljiv. Ipak, prema istraživanju stručnjaka sa Sveučilišta Columbia, Danci su najsretniji narod na svijetu

Danci su, prema izvješću o sreći koje su napravili stručnjaci njujorškog Sveučilišta Columbia po narudžbi UN-a, najsretniji narod na svijetu, iako im zima traje dulje nego ostala tri godišnja doba zajedno i mrak većinu godine pada već u 16 sati. Danska ima 5,4 milijuna stanovnika, nalazi se na sjeveru Europe, BDP po glavi stanovnika iznosi gotovo 44.000 eura, što je drugi najveći BDP u Europskoj uniji. Statistika pokazuje da sa svojom zaradom žive 25 posto bolje od prosječnog stanovnika EU. Za socijalnu zaštitu izdvajaju čak 35 posto BDP-a. Zaposleno je oko 76 posto stanovništva u dobi od 20 do 65 godina, a nezaposlenost je u krizi dosegla zabrinjavajućih 7,5 posto.
SKANDINAVCI NA VRHU Hrvatska na 50. mjestu: Loši smo u političkoj kulturi
Skandinavski dizajn - Predmeti koji su stvorili mit

Hrvatska je, s druge strane, prekrasna državica na jugu Europe, ima odličnu klimu, krasno more, mnogo sunca i svjetla i krajnje opušten način života. BDP po glavi stanovnika je 10.300 eura (peti najlošiji u EU), mogu si priuštiti 40 posto manje od prosjeka građana EU, radi tek polovica radno sposobnog stanovništva, nezaposlenost je 15,9 posto.
Drukčiji koncept

Tako kaže statistika. Evidentno je da je - osim klime - statistički najveća razlika u bogatstvu hrvatskog i danskog naroda. Međutim, ono što je doista najveća razlika - iz koje, po svemu sudeći, proizlaze sve druge razlike, pa i one u bogatstvu - jest razlika između južnjačkog i sjevernjačkog mentaliteta.

Kad se Zagrepčanka Kristina Wolsperger Danilovski s obitelji početkom 2009. godine preselila u Kopenhagen, bila je svjesna da odlazi u naprosto drukčiju državu. Njezin je suprug poslom vezan uz danski glavni grad Kopenhagen te su razmišljali o mogućem preseljenju. Krajem 2007. godina rodila je sina, a još tijekom porodiljnog dopusta počeli su planirati život u Kopenhagenu. Kad je i ona, danas 40-godišnja mr. sc. kemije, koja je u Zagrebu radila na Institutu Ruđer Bošković, a potom u Plivi, dobila posao u farmaceutskoj industriji u Kopenhagenu, odlučili su se na preseljenje.

- Htjela sam živjeti vani i probati nešto drugo i nisam požalila - kaže Wolsperger Danilovski.

Prvi susret s potpuno drukčijim konceptom života bio joj je vezan uz upis djeteta u jaslice.
Recept za sreću

Arhitektura Kopenhagena je prekrasna i očekivala je vesele, šarene, tople jaslice i zainteresirane, posvećene tete. Međutim, dijete je upisala u zgradicu nalik baraki, sa sivim zidovima i podovima, bez boja, igračaka i crteža, a čuvale su ga tete koje jedva da su se bavile djetetom.

- Danci vjeruju da djecu od ranih nogu treba odgajati da budu individualci, da se trebaju brinuti sami o sebi i animirati se. Danske mame ne trče za svojom djecom i ne viču "nemoj, nemoj, pazi, past ćeš". One vjeruju da mora pasti i da će tako naučiti. U prvim jaslicama mojeg sina, koji je jedva imao dvije godine, smatrali su da je u redu da izlazi bez kape po snijegu i kiši te da promrzne i pokisne jer sljedeći put sigurno neće zaboraviti kapu - priča Wolsperger Danilovski.

Našem mentalitetu to je teško prihvatiti, no Kristina upozorava: Danci odrastaju u sretne, zdrave i odgovorne ljude. Njihov je pristup samo drukčiji.
Mailovi prijateljicama

- Nema tu ocjene što je bolje ili lošije - to je naprosto različito. Je li bolje stalno skakati oko djece kao što mi činimo? Je li bolje to što naši vrtići moraju biti roza i plavi i puni cvijeća? Je li to objektivno bolje? Je li naš mentalitet u kojem se zadnja kuna daje za djecu bolji? Je li bolje da roditelji nemaju ništa, ali djeca nose markiranu odjeću i slave skupe rođendane? Ne znam! Toga, recimo, u Danskoj nema. Odjeća se kupuje samo kad se mora, i to jeftina, igračke su rijetke, kao i slatkiši. Vjerojatno je najbolji put negdje u sredini - kaže Kristina Wolsperger Danilovski.

Svoje dogodovštine u Kopenhagenu na zabavan i ležeran način redovito je u mailovima opisivala svojim prijateljicama u Hrvatskoj. To dopisivanje, kaže, bila joj je duhovna hrana.

Nakon tri godine obitelj se vratila u Zagreb, u kojem je Kristina pokrenula svoj posao. Na temelju mailova koje je pisala prijateljicama i pričica koje je još u Kopenhagenu napisala da bi ih jednom dala svojem sinu, odlučila je napraviti knjigu koju će za Božić pokloniti tim prijateljicama. Knjigu je nazvala Danci i stranci. Međutim, knjiga je neviđenom brzinom prešla iz kruga prijatelja u knjižare. Radi se o pitkom, zabavnom i nepretencioznom štivu.
Ležeran opis

- To je moj doživljaj drugih i nas samih i ništa drugo, ležeran opis mojeg tamošnjeg života i uviđanja koliko ima odličnog u Danskoj, a koliko toga u Hrvatskoj. I kako nema idealnog. Nadam se da će ovog Božića moji zapisi nekoga uveseliti - kaže autorica.

Pravila, pravila i - bez iznimke - pravila
Plastična žuta kartica
Da bi postojao u Danskoj, da bi mogao imati ime, adresu, kupiti auto ili televizor, uplatiti loto, platiti struju, posuditi knjigu u knjižnici ili upisati u fitness klub - moraš imali žutu karticu. Malu plastičnu žutu karticu s desetoznamenkastim poreznim brojem CPR-om. Svaka sličnost s našim OIB-om je, kaže Kristina, sasvim slučajna i nenamjerna. Jer taj je broj poput Big Brother kamere - zna sve, baš sve o tebi i prati svaku, i najmanju promjenu: ta kartica "zna" gdje živiš, jesi li oženjen i s kim, koliko imaš djece, u koji vrtić ili školu idu, gdje radiš, kolika ti je plaća, koliko imaš računa i u kojim bankama, što posjeduješ u Danskoj, a što u inozemstvu, tko ti je doktor, imaš li mjesečnu kartu za podzemnu... I to je jedina iskaznica koju Danci imaju - to je i osobna, i putovnica, i zdravstvena knjižica. I s njom obavljaš sve. Nema papirologije koja ti treba da bi nešto obavio - nema, primjerice, vjenčanih ni rodnih listova, ni čekanja na njih, "ne starijih od šest mjeseci". Dovoljna je žuta kartica. Danska birokracija funkcionira besprijekorno. Bez iznimke - besprijekorno. Oduševi to u prvom trenu strance s juga, izluđene beskonačnim čekanjima na bezbrojnim šalterima i plaćanjima pustih biljega i naknada. Međutim, upravo je ta besprijekornost dio na koji se teško naviknuti: besprijekornost ne trpi izuzetke. Ako zakasniš s uplatom sat vremena, ako rok pada u nedjelju, a ti platiš u ponedjeljak ranom zorom - žuta kartica to zna. I platit ćeš kaznu. Iako taj sat vremena ne igra nikakvu ulogu. Jer pravila su pravila.
Život preko interneta
Sve se u Danskoj može obaviti preko interneta, pomoću žute kartice. Sve je do te mjere internetizirano da su neka kod nas klasična zanimanja - potpuno nestala. Poput knjižničara. U knjižnici je sve kompjutorizirano. Knjige se posuđuju pomoću kompjutora, vraćaju se na svojevrsnu pokretnu traku koja pak izdaje račun za zakasninu, ako postoji. Plaća se POS-om. Sve je manje i blagajnica, veliki trgovački lanci polako prelaze na automatske blagajne. Karte za trajekte mogu se kupiti samo online, i to za određeni trajekt u određeno vrijeme. Ako putnici zakasne - mogu ući u prvi sljedeći na kojem ima mjesta. Prosječno čekanje - do pola dana. I novine se čitaju online - gotovo da i nema kioska s papirnatim novinama, one se kupuju u dućanima i jako su skupe.
Fitness
Dvije ulice od svog stana Kristina je pronašla dobar fitness klub. Rade non-stop, imaju jogu, pilates, vježbanje, termine si određuješ kako ti odgovara, i to preko interneta, a cijena od 350 kruna mjesečno (jedna kruna otprilike odgovara jednoj kuni) bila je prihvatljiva. Upisala se pomoću svoje žute kartice i oduševljeno otišla kući rezervirati termine. Budući da nije znala kako će joj izgledati raspored, kako će raditi suprug, kako će biti s djetetom u jaslicama, tjedno bi rezervirala šest do osam termina, znajući da će, u najboljem slučaju, iskoristiti dva. Nakon uspješnih mjesec dana tijekom kojih je oduševljeno hvalila i cijenu i uslugu ovog kluba, stigao joj je račun: 1500 kruna!!! Bila je hladna kao špricer, uvjerena da će ubrzo razriješiti nesporazum. Ispostavilo se da nesporazuma nema i da danska zaposlenica iskreno ne razumije o čemu Kristina priča: najmanje 15 puta rezervirala je termin na koji nije došla. To je apsolutno nedopustivo te je dobila 15 pojedinačnih kazni. Sat na koji ne dođeš dvostruko je skuplji od onoga na koji dođeš. Kristinu je uhvatio bijes i baš u trenutku kad je odlučila da im to neće platiti ni po koju cijenu "pa nek je tuže ako žele", sjetila se žute kartice pomoću koje se upisala: svaki će joj mjesec obračunavati kamate i na kraju se svakako naplatiti. Još će joj otići i stan na bubanj. I tako se jednostavno morala disciplinirati, no nije prestala s plaćanjem kazni: u ugovoru (na danskom) potpisala je da će na svaki sat doći 10 minuta ranije. Jednom je došla sedam minuta prije početka. Uredno je platila kaznu.
Koliko i kako Danci rade
Porez na rad poslije radnog vremena

Danci su bogat i radišan narod, ali s mjerom. S naglaskom na mjeri. Dobro je raditi i ne zabušavati, ali u radno vrijeme. Dobro je zarađivati puno, ali pokazivati bogatstvo je nepristojno. Smatraju da su dovoljno opterećeni 38-satnim radnim vremenom (pauza im nije plaćena) te im šest tjedana godišnjeg (koji koriste kada i kako hoće i šef ga ne mora odobriti - samo primiti na znanje) ne nudi utjehu. Radi se u radnom vremenu, najčešće od 8 do 16. I ni sekunde dulje. Nikada. Poslovni laptop ostaje na poslu - ako ga nosiš doma i radiš, plaća se posebni porez. Kao i na prekovremeni rad i na korištenje službenog mobitela izvan radnog vremena. Poslovna hijerarhija je prilično apstraktna i svi se moraju osjećati jednakima. Poslovno odijevanje ne postoji. Nema neplaćenih prekovremenih sati. Petkom ujutro se ne radi, kolektivno se doručkuje. Kristinu je u tri godine šef nazvao jedan jedini put izvan radnog vremena: da je podsjeti da u petak ona organizira doručak.

Stranci se uglavnom čude ovakvim radnim navikama jednog od najbogatijih naroda. Osobito je teško to prihvatiti Britancima, naučenima da se radi 24/7. Takva je bila i članica uprave tvrtke u kojoj je radila Kristina. Doručci petkom održavali su se na konferencijskom stolu u njezinu osobnom uredu! Globalna, korporativna poslovna žena to naprosto nije mogla prihvatiti. Imala bi u tom terminu telekonferencije, primala goste i održavala sastanke, ali danski radni kolektiv nije mogla smesti. Naprosto su je nadglasavali mljackanjem i neprekidnim nuđenjem kruhom, maslacem i listićima čokolade. Dok nije odustala i organizirala si posao izvan ureda svaki petak ujutro.

Danskog je radnika vrlo lako otpustiti, jer nema otpremnine. Ali je vrlo lako naći i posao - 700.000 Danaca godišnje promijeni posao.
Život do 18 sati

Prosječnom Hrvatu, naviknutom da gotovo svaku uslugu može dobiti i u 22 sata, čini se da u Danskoj sve radi kao odjel za izdavanje potvrda o nezaposlenosti - i frizeri, i pedikeri, i dućani, i knjižnice - sve se zatvara oko 18 sati. Čekate li u dućanu i sat vremena u redu ne biste li platili robu, kad istekne radno vrijeme - morat ćete napustiti trgovinu i vratiti se sutra. Izlazak nakon 18 sati pomalo je nepristojan. Danci u 18 sati imaju zajednički obrok, svojevrsnu ručak-večeru, a u 19 sati danska djeca već spavaju. Takav je red. Dugo najavljivani i očekivani kulturni događaj - gostovanje njemačke filharmonije - u Kopenhagenu je zakazan za 17.30 sati. Jednom je Kristina odlučila isprobati dansku strpljivost. Zajedno s dvije prijateljice s juga otišla je proslaviti 8. mart u restoran na kasnu večeru u 19.30 i čvrsto odlučila ostati što je dulje moguće. Od 21 sat nadalje konobari su oko njih prali pod, raspremili su sve stolove, mrzovoljno im donijeli račun koji nisu tražile, ali nisu se dale. U 22 sata doslovce su ih izbacili van.
Pola-pola
Spolna ravnopravnost u Danskoj doista živi. U kućnim i roditeljskim obavezama spol nije bitan, sve se dijeli popola. Jedan je Danac u multinacionalnoj kompaniji obaviješten da bi za par tjedana trebao na dvotjedni službeni put. Odmah je tražio razgovor sa šefom strancem i zatražio "financijsku naknadu za ženin prekovremeni rad kod kuće zbog njegove odsutnosti". Objasnio mu je da će žena sad morati promijeniti sve svoje planove, preuzeti na sebe i njegovu polovicu obveza, kuhanja, razvoženja djece. Zašto bi na to pristala? Stranci su ostali u nevjerici. Ali nakon par sati konzultacija, odlučili su da je bolje Dančevoj ženi platiti naknadu.
Novac, porezi, štednja
Krunama je mjesto u - novčaniku
Danci su iznimno štedljiv narod i štede na svemu. Špeceraj se kupuje petkom, jer se subotom dolaze nove pošiljke voća, povrća i mesa te se petkom stara pošiljka prodaje po akcijskim cijenama. Budući da preferiraju sirovu hranu - dobiju sve što im treba. Danci rijetko kuhaju, ali obrok izvan doma smatraju rasipništvom i luksuzom. Pa jedu raw food. Nenamjenski krediti, koji se kod nas masovno dižu kad trošimo preko mjere, u Danskoj su iznimno, iznimno rijetki. Kamate su najviše 3 posto, ali kredit jednostavno ne možeš dobiti bez krajnje dobrog razloga: banka - koja neminovno zarađuje na takvim kreditima - takve kredite u pravilu ne odobrava ni kad je platežna moć za njihovo vraćanje neupitna. Umjesto nenamjenskih kredita banka nudi - tečaj upravljanja vlastitim novcem! Danci koncept minusa, odnosno "dopuštenog prekoračenja po tekućem računu" uopće ne razumiju.
Sebi kupiš jedan auto, državi platiš još dva

Porezi su u Danskoj nevjerojatni. Na luksuzne automobile - 180 posto. Dakle, na cijenu automobila platiš još gotovo dvostruko toliko poreza. Osim ako ne ukloniš zadnja sjedala - onda je to dostavno vozilo, pa je porez samo 60 posto. Na stan koji ti ostave roditelji - koji su na njega, pri kupnji, platili pristojan porez - platit ćeš porez. I to od 40 do 75 posto!
Odgoj djece u Danskoj
Terapeutski učinak spavanja na cesti
U mračno jutro, šibana hladnim sjevercem i praćena prvim kapima kiše, Kristina je prolazila pokraj desetak kolica parkiranih u dvorištu jaslica u kojima će ponovno ostaviti svojeg uplakanog 1,5-godišnjeg sina, kad začuje stenjanje i tihi plač. Misleći da umišlja, nagne se nad jedna kolica, kad tamo ugleda zavezanu bebu jasličke dobi kako plače. U devet od deset kolica spavale su bebe, na nordijskoj hladnoći, bez nadzora! Kristina još nije znala da Danci duboko vjeruju u terapeutski učinak spavanja djece na otvorenom, uglavnom bez nadzora. I doista ne razumiju zašto ostatak svijeta panično zove policiju i centar za socijalnu skrb kad naiđe na kolica na cesti u kojima plače beba. U danskim je jaslicama takvo čuvanje djece standard: ako slučajno nemaju dvorište, moraju imati osiguranu terasu za dječju spavaonicu na otvorenome!
Najbolje je djecu ostaviti u šumi

Danci ekstremno drže do ekologije i zdravog života. Danska djeca rijetko dobivaju slatkiše, a pazi se da redovito jedu sirovu hranu. Ne kupuju im se igračke bez kraja i konca, trebaju biti kreativni i igrati se vani, bez upletanja odraslih. Zato su iznimno popularni šumski vrtići - "ustanove" zbog kakvih bi u Hrvatskoj sasvim sigurno digli na noge pravobraniteljicu za djecu, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo socijalne politike te zahtijevali kazneni progon vlasnika. Radi se o vrtiću koji se, u građevinskom smislu, sastoji od sklepanog sanitarnog čvora na livadi uz šumu izvan grada. A vrtićke sobe, dvorana za sport i ples, hodnik s ormarićima za stvari i ostali uobičajeni inventar nalazi se - u šumi. Pelenaši, dakle dvogodišnjaci, idu u grupu Hrast, a predškolci u Smreku. Osam sati svaki dan ta djeca borave - u šumi, bez nadstrešnice, bez zgrade, bez igračaka, bez radijatora. I to u državi u kojoj jaka zima traje od konca rujna do sredine svibnja. Sa sobom nose lunch pakete, pretežno sirove hrane. Osnovno je pravilo da se jasličari moraju animirati sami, bez upletanja pedagoga. Nakon osmosatne smjene, busevi djecu odvode natrag u grad. Teško je zamisliti zagrebačku mamu kako pristaje da joj netom prohodalo dijete osam sati dnevno samo tumara šumom na minus 10. Ali isto tako nema zagrebačke mame - za razliku od kopenhaške - koja ne zna što su vrtićke boleštine. U šumskim vrtićima nema ni virusa ni bakterija. Ta su djeca - zdrava kao dren.
Beba ima temperaturu? Pa ostavite je golu na snijegu...
Danci ne nasjedaju prevarama farmaceutskih lobija i ne troše lijekove bez veze jer - od većine se stvari ne umire. To je mantra ne samo prosječnih Danaca već i njihovih liječnika. Nakon dugo godina otpora, prihvatila ju je i teta Ankica, izbjeglica iz Bosne, koja već 20 godina radi kao teta u tamošnjem vrtiću. Teta Ankica dugo je smirivala Kristinu koja je dobila slom živaca kad je u vrtiću svojeg djeteta vidjela bebu skinutu do pelena postavljenu pokraj otvorenog prozora usred zime. Bila je tamo jer joj se tako prirodno spušta temperatura! Čepiće, sirupiće i obloge, prvu pomoć svake hrvatske mame, danske mame najčešće preziru. Kao što se generalno preziru bespotrebni odlasci liječniku, zbog, recimo, visoke temperature ili vodenih kozica. Budući da se kod liječnika ne dolazi bez internetske ili telefonske najave, do njih je gotovo nemoguće doći s tako običnim simptomima. Kristina je na kraju za svojeg bolesnog mališana zvala zagrebačke liječnike, koji bi joj ili pomogli telefonski ili bi je podučili kako da predimenzionira simptome da bi u Kopenhagenu došla do svojeg termina u ordinaciji.
Danci vole imati djecu
Danska je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nema ozbiljnih problema s natalitetom. Njihove žene prosječno rode 1,8 djece tijekom života, a hrvatske žene rode jedva 1,4 djeteta. I to je vidljivo već na ulici - djeca su svagdje, roditelji ih uvijek vode sa sobom jer su dadilje najčešće neprihvatljive, a neobično su česta dvostruka kolica za blizance: Danska je pri vrhu zemalja po udjelu žena koje se podvrgavaju medicinski potpomognutoj oplodnji. Bez obzira na potpunu nemogućnost našeg razumijevanja njihovih odgojnih metoda, činjenica je da je Danska država koja voli djecu i koja voli obitelj - bilo kakvu: razvodi su česti, ali nakon razvoda roditelji se jednakopravno brinu za djecu. Za nas neobično velik broj žena ima djecu s više muškaraca. Gay parovi normalno odgajaju djecu, žene se i same često podvrgavaju umjetnoj oplodnji. Poštuju različitost obiteljskih struktura i vole djecu.
Biti star u Danskoj
Kopenhagen - grad bez staraca
Dok su dječja kolica na svakom koraku, vidjeti sijedu glavu koja nije na biciklu i ne ide na posao u Kopenhagenu je prava rijetkost. Jer starci u Kopenhagenu ne žive. Nordijski tip obitelji ne poznaje baka i deda servis, a djeca napuštaju roditeljski dom gotovo čim im to zakon dopusti, sa 18 godina. U starijoj dobi, danski umirovoljenici najčešće prodaju svoj stan - ne ostavljaju ga djeci jer bi im porez pojeo do tri četvrtine vrijednosti stana - i s tim novcem, što je lijepa svota jer je Kopenhagen iznimno skup, odlaze na neko jeftinije mjesto za život. Najčešće se radi o Francuskoj ili Španjolskoj ili danskoj provinciji. Državne mirovine su vrlo niske s obzirom na tamošnje cijene i - sve su jednake! Bez obzira na to gdje radili, osnovna je mirovina svim umirovljenicima ista. Nešto su veće tek one kojima su firme uplaćivale i drugi stup, no rijetki su umirovljenici koji u Kopenhagenu mogu lijepo živjeti od mirovine. Međutim, taj novac u Španjolskoj vrijedi mnogo više i garantira pristojan život. Zamislite hrvatsku baku i djeda koji su prodali svoj stan i neće ga ostaviti djetetu, otišli živjeti na drugi kraj kontinenta i ostavili dijete da se samo brine o dvoje unučića. I tamo uživaju u dugim šetnjama, a djecu pozovu eventualno za Božić?
Zdravo, eko i maxi
Na frizuru u Zagreb
Ulazak u neku drogeriju i pomno biranje šampona ili gela za tuširanje sitne su i uobičajene radosti dobrog dijela žena u Hrvatskoj. U Danskoj nas smatraju sumanutima. Kod njih je važno da je zdravo, eko i u maxi pakiranju. Kao da sam se vratila na početak 80-ih u Jugoslaviji, kaže Kristina. Nema šarenih polica ni mirisne ponude: pakiranja su petlitarska, bez mirisa i aditiva. Ne pjene se - to im je zajedničko. Kao toliko puta ranije, njezino je čuđenje naišlo na nerazumijevanje: ne zagađuje vodu, što biste više htjeli? Još se nije pomirila s kupanjem bez pjene i mirisa kad je shvatila da njezin uobičajeni frizerski tretman - sivo-srebrni pramenovi svaka tri mjeseca - u Kopenhagenu naprosto nisu mogući, čak ni kad bi odlučila za njih dati pola plaće. Jer takva moćna kemija kojom bi se dobili zadovoljavajući pramenovi naprosto je neprihvatljiva: tamo se mogu dobiti jedino eko natural pramenovi. Tražila je i u skupim frizerajima, a stala je kod ponude od 5000 kruna. Dok nije shvatila: jeftinije je otići u Zagreb i napraviti pramenove, a usput kupiti i mirišljave tromjesečne zalihe gelova za tuširanje. Avionska karta košta 1000 kuna, a najbolji pramenovi 600 kuna. Činila je tako pune tri godine života u Kopenhagenu: svaka tri mjeseca dolazila je u Zagreb - frizeru.
Intimnost i golotinja
Čemu zavjese?
Što je zemlja južnije, koristi više pokrivala, zavjesa, tkanina. Što se ide sjevernije, pokrivala sve više padaju. Danci, recimo, obožavaju staklene zidove i stječe se dojam da normalne zidove koriste isključivo unutar kuće ili stana - nikad kao vanjske. Njihovi su domovi stakleni, prozirni, otvoreni svakom pogledu. A zavjese ne koriste. Nije im neugodno presvlačiti se tako pred prozorom, a Kristina je nekoliko susjeda uhvatila kako neopterećeno vode ljubav. Na lokalnom bazenu, na koji vrlo često majke dolaze s djecom, uobičajeno je da se prije odlaska u bazen sve žene skinu i zajedno tuširaju, komentirajući jedna drugu. Nema sramežljivosti, čak ni pred djecom gotovo pubertetske dobi. Kristina se jedina tuširala u badekostimu.
Kako se ispravno samozadovoljavati?

Četvrtkom na večer, na prvom programu javne danske televizije, u 21 sat, ide rado gledana obrazovno-dokumentarna emisija koju Danci jako vole. Jer je dokumentarna i obrazovna. Tako je, recimo, jednog četvrtka stručna suradnica u studiju uživo educirala i pokazivala ispravne tehnike samozadovoljavanja te komparativne prednosti raznih spravica, dok je drugi gost to mirno i stručno komentirao. Emisija je bila krajnje ozbiljna, kao intervju kod Branimira Bilića, konstatira Kristina, koja nije mogla vjerovati što vidi.
8. Slobodno vrijeme
Kavica? Može, s nogu

Sate provedene na kavi - dakle u kafiću gdje vas služe ljubazni konobari koji spravljaju trilijun različitih kombinacija kava s mlijekom - Danci ne prakticiraju. Niti razumiju taj naš običaj, tu nasušnu potrebu. U danskim kafićima kava se uzima na šanku, čeka se u redu da se kupi i tada se traži mjesto među rijetkim stolovima. Onda se ide po šećer i vodu, koji stoje na drugom kraju prostorije: voda stoji u vrču i lijeva se u plastične čaše. Ako se nađe slobodan stol - koji si najčešće gost sam očisti od nagomilanih šalica - nije uobičajeno da se sjedi dugo i priča. Kristini nije preostalo ništa drugo nego da s prijateljicom Tamarom, također iz ovih krajeva, i japanskim turistima povremenu kavicu pije u Copenhagen Royalu te da espresso plaća 10 i više eura. Jedino tamo rade konobari.
Individualci, ne društvenjaci

Sprijateljiti se s danskom obitelji - onako da si upadate u kuću, zovete se na večere, idete na pića i plaćate naizmjence runde, zovete ih u zadnji čas kad vam nema tko čuvati djecu i ne brojite si usluge - jako, jako je teško. Oni su nepopravljivi individualci. Kristina si je pak baš to dala u zadatak. U početku je bez kraja i konca nakuhavala i zvala kolege i roditelje sinovih prijatelja na večere. Svi su uredno dolazili, ali nitko ih nije pozvao natrag. Sve dok je jedna kolegica iznenada nije pozvala na sushi party, malo druženje kolega kod nje kod kuće povodom unapređenja, na kojem će svatko raditi sam svoj sushi. Bilo je ugodno i ležerno. I dok je zabava već pala u zaborav, Kristinu je jedan dan na stolu dočekala poručica: dužna je 100 kruna. Za sastojke."

Tko je glasao

Netko je na Tv rekao: Pa već

Netko je na Tv rekao: Pa već godinu dana DORH i USKOK istražuju tu županiju...
Rekao a ni sam nije svjestan koliko je u pravu!

Tko je glasao

Negativna selekcija

Izborni sustav je takav, da izbranici ne mogu ni teoretski predstavljati istinsku volju Naroda.
- Popis birača (700.000 pobojnih),
- Neustavan Zakon o izbornim jedinicama (glas u jednoj vrijedi više od druge)
- Nedostatak sudske i upravne kontrole statutarnih odluka stranaka.

Na takvim osnovama niti neka stranka predstavlja volju naroda, niti predstavlja politički pravac dosljedan programu. Programi stranaka služe tek za ispunjavanje formalnih uvjeta pri i nakon registracije.

U takvim okolnostima, stranke su tek vanjski pokazatelji negativne selekcije društva.
Poslušajte način i argumentacije zastupnika.
Pa takve ljude u kuću ne bih pustio.
Pogledajte njihovo školovanje u životopisima, koji nedostatak kompenziraju jezičnim doskočicama unaprijed naučenim pred ogledalom.

U tom kontekstu svejedno je tko je danas na poziciji. Dvije frakcije jedne te iste stranke (SKH), ne mogu ponuditi osim kadrovskih izmjena ništa novo.

Hrvatskoj je potrebna promjena sustava. Od formalnog do moralnog. Neformalni paralelni sustav vlasti, formalno nevidljiv, ali koji se oslanja na formalni i njihov je instrument, neće dopustiti nikakvu društvenu promjenu. Pri tom će uporabiti sve instrumente da u začetku spriječe takav društveni Pokret.

Nema poštenih stranaka, jer su sazdani na nepoštenim osnovama.
Od Popisa birača do ulizništva "vođama", koji se od ostalih "vođa" u povijesti razlikuju samo po broju ulizica.

I tako se tone.

Tko je glasao

Hrvatskoj je potrebna

Hrvatskoj je potrebna promjena sustava.
Apsolutno točno uz jedno "malo" pojašnjenje dragi moj Tonči:
- ukidanje svih općina, gradova i županija koje nisu u mogućnosti samofinancirati se
- stvoriti "senat" i "kongres" (županijski i zastupnički dom (sveukupno maximalno 83 zastupnika)
- izbori za tr "domove" po načinu glasovanja za EU; - sa liste A odaberm pod 6. s liste B odaberem pod 83. itd.
- cijela država je 1jedna izborna jedinica
- predsjednik se bira kao i do sada ali vladu ne satavlja zastupničko tijelo već ju predlaže predsjednik RH
- predsjednik RH je odgovoran samo i jedino narodu (biračima)
itd., itd. .....

No Tonči, probali smo to zar ne? Kroz laburiste i onaj dio gdje narod odlučuje o svim važnim pitanjima jedino i samo referendumom i ishod referenduma postaje Zakon.

I sam znaš kako smo prošli... :(:(:(:(:(

Tko je glasao

Odlično smo prošli

"Laburisti" nikad nisu postojali.
To je bila unaprijed usko dogovorena opcija nekolicine ljudi, koja je iskoristila želju građana za promjenom i njihov autoritet.
Uostalom, zbroji sve škole koje imaju njihovi zastupnici.
Imaju manje od mene zajedno.
Ponekad je važno na vrijeme otići.

Tko je glasao

"unaprijed usko dogovorena opcija nekolicine ljudi"

a meni nisi vjerovao kada sam te upozoravao da sa dragecom ni vrag nebi tikve sadio. bio si u pravu kada si rekao da od drageca puno učiš. i tako sve do zadnje lekcije kada si progledao! a sve je moglo biti drugačije!

Tko je glasao

Nemojte tako Tonči

ja sam se bio priključio ( i )zbog Vas jer sam vas još ranije upoznao kao suca, a u užem odboru tj. predsjedništvu jedino sam Vas poznavao po isključivo poslu koji ste i Vi ja obavljali.

Kad ste ono skupljali potpise za samokandidaciju i na tajnom glasovanju uvjerljivo pobijedili mislio sam ....to je to.. naravno da ste dobili moj i potpis i glas.

Ni danas mi nije jasno zašto ste odustali, za @ otpisanog mislim da je odustao zbog pretjeranog skretanja stranke ulijevo čemu sam i sam blizu , ali za Vas mi nije jasno.

Rečeno je da niste za operativca u politici.... možda da ste malo još izdržali..

sve dobro...

Tko je glasao

Što znači

Što znači "operativac"?
Voziti tačke po Zagrebu i lupati u kante po trgovima.
Pa nisam se školovao da radim budalu od sebe.

Tko je glasao

@drvosjek Da, potpredsjednik

@drvosjek
Da, potpredsjednik laburista je napustio stranku kada je shvatio da predsjednik istinski mrzi dvije "stvari": Hrvatske branitelje i katolicizam kao vjeru.
Kako potpredsjednik nije čovjek koji bi ikoga i išta mrzio - napustio je stranku prije nego li predsjednik Nacionalnog vijeća - Tonči Majica i stotina drugih.

I tako je "Dolfi" ostao neprikosnoveni gazda... :):):):)

Tko je glasao

Iskreno. Trebao sam otići,

Iskreno. Trebao sam otići, kad si Ti otišao. Zbog Tebe. Kasnije sam se osijećao kao da sam te izdao.

Tko je glasao

Nikada ne bih ušao u

Nikada ne bih ušao u laburiste niti pomogao oko osnivačke skupštine da me nije kontaktirao upravo Tonči Majica. Nikada!

Kako sam i dan danas uvjeren da je Tonči pošten čovjek nimalo nisam iznenađen time što si otišao iz laburista pa makar i malo, netom iza mene. To je stoga moj Tonči što si Ti poštena osoba pa uvijek u čovjeku tražiš barem nešto pozitivno.
Očito je da u predsjedniku laburista to nisi našao.

Dragi Tonči, eto to je moje objašnjenje sebi samom zašto si pokušavao ostati - Ti si uvjeren da u svakom čovjeku ima nešto dobra, zar ne?
Ja nisam tako dobra osoba kao Ti pa sam shvatio nešto brže da u toj osobi baš i nema puno dobrog. :):):):)
P.S. Prisjeti se samo našeg razgovora u troje unutar Sabora...

Tko je glasao

Možda nisi, ali si pametniji

Možda nisi, ali si pametniji od mene. :-)

Tko je glasao

Kolega Tonči Majica vjerujem

Kolega Tonči Majica vjerujem da bi bolje prošao da si slušao neke dobronamjerne savjete jednog prijatelja.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Istina

Nisam slušao dobronamjerne ljude. Čista tvrdoglavost s moje strane.
Bik po horoskopu.
Prošao sam odlično. Puno sam naučio.

Tko je glasao

Istina

Istina. Nisam slušao dobronamjerne ljude. Čista tvrdoglavost s moje strane.
Bik po horoskopu.
Prošao sam odlično. Puno sam naučio.

Tko je glasao

Ja sve u duplo od jučer. To

Ja sve u duplo od jučer.
To je valjda od češke pive.

Tko je glasao

Najveća mi je bila počast

Najveća mi je bila počast ćuti da je netko zbog mene došao u Stranku.
I zaista je tako bilo. Oko 500 ljudi, otišlo je kad sam napustio Stranku
Bez mene ne bi ni bila održana konstituirajuća sjednica Stranke obzirom na potreban zakonski broj.

Zato osijećam golemu sramotu i obvezu isprike svim građanima koji su zbog mene ušli u Stranku.

Prevaren sam.
Kad je stigla donacija radnicima "Kamenskog" od 100.000 kuna kao "dobitak na lotu", shvatio sam.

Molim još jednom za ispriku.

Tko je glasao

Točno Tonči bez tebe ne bi ni

Točno Tonči bez tebe ne bi ni bila održana konstituirajuća sjednica Stranke. Dragec je znao kao se spasiti od političke smrti. Ti si mu bio smokvin list.

Tko je glasao

Ako smijem

Ako smijem prepraviti (po svom životnom uvjerenju).

"Uvijek je važno znati otići na vrijeme."

Tko je glasao

Točnoo, pa smo i otišli....

Točnoo, pa smo i otišli.... :):):):)

Tko je glasao

Otići ili biti izbačen??

Navodno postoji jedna knjiga o porođajnim mukama laburista, kažu mi oni koji su je čitali da baš i niste otišli, nego ste dobili nogom u tur najviše zbog nacional-šovinizma, a jedan od vas i zbog antisemitizma ("Židovski mozgovi s genetskom greškom"!!!??) što nije imalo veze s programaskim osnovama laburista!
Ne trebam naglašavati da nisam laburist, već više desetljeća nestranačka osoba!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo, u krivu si! Slabe su

Ljubo, u krivu si! Slabe su ti veze u mossad-u! :):):):):)

Tko je glasao

Cijela Virovitica može

Cijela Virovitica može potvrditi da je Ljubo nestranačka osoba SDP-a!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Moj @zrakomlat, cijela

Moj @zrakomlat, cijela Virovitica može puno toga potvrditi o Ljubi, puuuno toga! :):):):):)

Tko je glasao

Točno otpisani, samo jako

Točno otpisani, samo jako malo pozitivnog!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Hrvatskoj je potrebna

Hrvatskoj je potrebna promjena sustava.
Apsolutno točno uz jedno "malo" pojašnjenje dragi moj Tonči:
- ukidanje svih općina, gradova i županija koje nisu u mogućnosti samofinancirati se
- stvoriti "senat" i "kongres" (županijski i zastupnički dom (sveukupno maximalno 83 zastupnika)
- izbori za tr "domove" po načinu glasovanja za EU; - sa liste A odaberm pod 6. s liste B odaberem pod 83. itd.
- cijela država je 1jedna izborna jedinica
- predsjednik se bira kao i do sada ali vladu ne satavlja zastupničko tijelo već ju predlaže

Tko je glasao

pravi i lažni mit

Mislim da je autor teksta "omašio fudbal" - naime, nikada nije postojao mit (lažni mit?!) o tome da SDP ne krade. Niti partizani nikada nisu tvrdili da - ne kradu jabuke. Partizani su tvrdili da streljaju onoga iz vlastitih redova koga ulove da krade jabuke.

Dakle - nije riječ o mitu o bezgrešnosti, već o mitu kako se problemu ne pristupa na način HDZa - negiranjem i zataškavanjem.

Do sada bi se moglo itekako reći da je taj mit (?!) poljuljan. No, kada bi stavili ruku na srce - onda bi pošteno ipak rekli da su oni (SDP-ovci, sadašnja vlast, kakogod) ipak puno otvoreniji kritici i da je utjecaj medija i javnog mnijenja tijekom vladavine SDPa oko 150.000 puta jači negoli tijekom vladavine HDZa.

p.s. Mislim da ćemo i po prvi puta imati prigode gledati HDZ koji ovoga puta NEĆE željeti pobijediti na izborima, te onda i mogući dvostruki mandat Koaicije.

Tko je glasao

@zaphod Da li ti to ozbiljno?

Nije mi na pameti zaboraviti Sanadera i najveće promašaje HDZ politike, još manje podržavati Krsnikove pseudoanalize, ali stoji čnjenica da SDP i Zoran Milanović su potrošili sve kredite kod birača. Još i gore, držim da je Zoran Milanović s mnogo kardinalnih grešaka u zadnje dvije-tri godine GROBAR hrvatske socijal-demokracije. SDP razdiru frakcijske borbe, Milanović definitivno gubi svaki autoritet i zadnji je čas da podnese ostavku... Na njemu i SDP-u jepovijesna odgovornost za razvoj situacije u Hrvatskoj, gdje upravo neuvjerljivi socijal-demokrati utiru put nacional-šovinističkim opcijama. Tko zna i malo povijesti (a Zoran Milanovič je očito ne zna!!) prisjetit će se vajmarske Njemačke i velikih promašaja i socijal-demokrata i komunista... Današnja Hrvatska, po mnogim indikatorima podsjeća na vajmarsku Njemačku... Ne samo da se desne i ultradesne snage okupljaju oko Glavaševe stranke, a ne oko HDZ-a, nego više od šest mjeseci nakon pristupa EU, naša je ekonomska situacija, po stranim, neutralnim izvorima (Švicarska!) katastrofalna, tretiraju nas zapaljivom zemljom poput Grčke...zemljom slučajem! Umjesto da smo se bavili projektima i njihovim nuđenjem EU fondovima, mi smo se bavili, bespotrebno slučajem Perković...koji je zaboravljen samo u sedam dana!
Šest godina potonuća u krizi, demontaža socijalne države, izostanak investicija i rasta, može završiti samo u dominantnim desničarskim opcijama najgore vrste...
Baveći se svakodnevicom 80 % građana izvan je osviještene politike, spava narkotičkim snom, ili se batrga u dužničkom ropstvu...
Po mom pesimističkom gledanju, ugroženi su sami temelji hrvatske države, i u samo 22 godine tzv. samostalnosti uspjelo ju se promašajima u pretvorbi, korupcijom i besprimjernom pljačkom, gušenjem kritičke misli i koliko - toliko slobodnih medija, dovesti, kao i društvo na prosjački štap...Bez smjene VJEČNIH političara, završit ćemo definitivno na slijepom kolosijeku .. Umjesto reda, imat ćemo definitivno potpunu anarhiju..!
Zoran Milanović i SDP ni u primisli nemaju šanse za novi mandat...Otvorimo oči, i nemojmo se zavaravati - Zoran Milanović MORA HITNO s političke scene... Zaprepaščujuće s koliko je klimavac okružen, zaprepaščujući su kadrovski promašaji, vlada je totalno raštimani orkestar, a dirigent se potpuno gubi... Najbolji je kada šuti! Da, još traje tragikomedija od sudskog procesa Sanaderu, zaprepaščujuće je da se iz tog slučaja nije ništa naučilo! Koliko samo ta sudska sapunica košta državu??? Osuditi ga ili osloboditi, otvoriti mjesta na sudovima za nove procese i otvoriti, bez imalo šale pišem, zatvor na Golom otoku... Naravno, i sve pokradeno što hitnije vraćati u državnu kasu! Kakva opraštanja dugova, kakvo opraštanje poreza, kakve predstečajne nagodbe, kakve nagodbe kriminalaca sa sudovima...???
Plaćamo ceh negativnoj političkoj selekciji, strančarenju, u biti lažnom domoljublju i haračenju puka od strane HRVATSKE PSEUDOELITE u dosluhu s vanjskim igračima...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ok....

... i da sve to stoji što si napisao - koja je opcija?

Imamo HDZ... za kojega znamo kakav je - i koji izgleda niti sam niti ne želi sljedeću izbornu pobjedu.

Imamo jučerašnje šatro ujedinjenje nekoliko ehm desnih stranaka i lidera (pretpostavljam da će se to zajedništvo raspasti pa sastati jedno 15 puta do izbora).

I, tko ostaje? Ja ne tvrdim da je SDP dobar (a pogotovo ne da je Milanović dobar) - ali - koga ti nudiš. Evo, ponudi mi nekoga :)

Tko je glasao

@zaphod

Evo, "lijepim" jedno predavanje jednog rabina, jedno od najmudrijih koje sam čuo u životu! Nažalost, nema prijevoda na hrvatski, ali verujem da one željnih duhovnih istraživanja neće smetati prijevod na srpski.., Ovo bih preporučio kao prvo savladavanje gradiva za eventualni preokret u Hrvatskoj! Naravno, kod predavanja je židovski, traži i određena predznanja o judaizmu, ali da se primijeniti i na hrvatske prilike i neprilike...
Evo, uživao sam slušajući i gledajući, pretpostavljam da ćeš i ti, i drugi koji će imati vremena i strpljenja... I najvažnije - nije ni bitno upiti to predavanje, bitno je držati se pouka iz njega! Jer, pogledajmo našu JAVNU SCENU i pitam sebe i druge, tko se toga drži u Hrvatskoj??? Ni ja sam nisam dosljedan u državanju do tih mudrih poruka
http://youtu.be/7zbujtpjiCQ

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Sorry...

Žao mi je, nije link s prijevodom, idem u potragu za tim linkom! Oni koji znaju dobro engleski razumjet će o čemu rabi govori - o TOLERANCIJI i kako je postići..!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Možda je ovo..?

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7zbujtpjiCQ
Ne mogu vjerovati da netko minusira nešto što nije vidio ili razumio?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Opcija je općenarodni pokret.

Opcija je općenarodni pokret.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci