Tagovi

Radno i mirovinsko zakonodavstvo s obolom povremenih poslova

Proteklih dana na svom facebook profilu napisao sam nekoliko razmisljanja koja bih ovdje sublimirao u jednom tekstu.

Rasprava oko Zakona o radu, Zakona o mirovinama i Zakona o povremenim poslovima protiče u sjeni "značajnih" rasprava oko pitanja obitelji i pitanja cirilice.

Počeo bih s kratkim osvrtom na okrugli stol koji je pohodio ministar Mrsić: U srijedu 13.11.2013. godine Koprivnicu je pohodio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. U polupraznoj sali Hrvatske gospodarske komore Koprivničko-križevačke županije predstavio je promjene Zakona o radu. Tako smo saznali da će prema izmjenama radnici biti nesigurniji za posao da će se zakon prilagodjavati tome i da će se koristiti rješenja koja su bila u devetnaestom stoljeću. Radnici će raditi više za manje novaca uz mogućnost lakšeg otkaza. Izgleda da u Hrvatskoj nisu potrebni kvalificirani radnici.

Na ovu objavu prisjetio sam se života mog djeda koji je prošao tri države i uvijek je živio pristojno od svog rada: Moj djed je bio šuster. Cijeli život pravio je cipele. od 1931 do 1934 radio je u tvornici Borovo. I od 1941 do umirovljenja 1961 radio je u Borovu. Od tvornice je dobio trosobni stan na korištenje i sa jednom plaćom uzdržavao je moju baku, moju majku i moju tetku. Nedeljom bi obukao odijelo stavio šešir na glavu i otišao sa društvom u kuglanu. Nisu živjeli luksuzno no imali su pristojan život. Sve od jedne plaće. Danas razmišljam kolika bi radnička plaća trebala biti da bi četveročlana obitelj mogla živjeti od nje?

Na kraju kad sam sve prevrtio u svojoj glavi došao sam do slijedećih zaključaka:

Zbog cega se mijenja radno i mirovinsko zakonodavstvo? Odgovor je jednostavan ali zahtijeva dulju elaboraciju. Nakon pretvorbene pljacke devedesetih koja ima odlike prvobitne akumulacije kapitala tijekom dvijetisucite nadalje vrsila se konsolidacija i okrupnjavanje preuzimanjem. Sada kad je umnozavanje kapitala zavrseno sa okrupnjavanjem to jest kartelizacijom sada dolazimo do toga da vanjskih mogucnosti za umnazanje kapitala i dobiti vise nema te se stvaranje vece dobiti mora obaviti unutar firmi. Kako to danasnji kapitalisti misle postici? Vrlo jednostavno. Da bi ostvario vecu dobit smanjiti troskove. Kako smanjiti troskove? Tako sto otpustis dio radnika a ostali koji ostanu moraju raditi vise za jednaku ili manju placu. Trenutno to nije po zakonima Republike Hrvatske a sada ce se ozakoniti putem takozvane fleksibilizacije radnog zakonodavstva koji u stvari samo potvrdjuje daljnju zelju za pohlepnim grabezom na stetu vecine gradjana Republike Hrvatske. S druge strane dobit onih 260 milijunasa i dalje ce eksponencijalno rasti kao sto raste u svijetu od pocetka osamdesetih godina proslog stoljeca. S druge srane pauperizirani sloj gradjansva postati ce jos siromasniji i jos nesigurniji te ce morati raditi jos vise za manje novaca i biti sretan jer ima posao za razliku od stotina tisuca onih koji nemaju posla. No ti koji nemaju posla postat ce alibi danasnjim kapitalistima da i dalje pritiscu ove koji rade i dalje ih tjerajuci da rade vise za manje novaca.

Nacionalistička vlast uhapsila je generale a socijaldemokratska vlast bitno smanjuje radnička prava te ih dovodi na nivu druge polovine devetnaestog stoljeća. Vremena kada su hrpe ojađenih nezaposlenih stajali ispred kapije tvornice i onda bi došao gazda te odabrao nekolicinu koji bi dobili vaučer za taj dan.

Komentari

Sumpor

Kao što se svojedobno recimo Hebrang proslavio upropaštavanjem zdravstva kao prvi koji je zakotrljao nizbrdo, tako će u sramotnu povijest hrvatske socijaldemokracije masnim slovima biti zapisan upravo Mrsić, zlotvor u talu s izdajničkim uhljebljenim sindikatima, a još više s HUP-om...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

i ne samo to

zapravo je profit od rada samo manji dio toga što se zaprvo može nazvati čistim kockanjem sa naslagama derivata koji se najviše stvaraju raznim oblicima izvlačenja.

tako je šutke više manje prošao danas i skup oko prestojećih fondova eu ... kad malko zagrebeš, zapravo su ti novci namjenjeni za daljnje osmišljanje uigranim ekiapma za podizanje love... kad nešto konkretno hoćeš - e onda je to ili privatna inicijativa ili za to nema za sada otvoren fond.
danas je na tom skupu o Operativnim programima bilo i za građane predviđenih par sati (valjda po direktivi o "transparentnosti")... građana je stiglo komada 5

(ne dvojim da je Udruga U ime obitelji nešto bezecirala bar iz kohezijskog fonda ako nije stigla pretpristupne)

Tko je glasao

rvacko

radništvo se dijeli na dva ešalona, one u državnim frimama koji još žive u nerealnom balonu kolektivnih ugovora i čekanja penzije i one koji su praktički roblje raznoraznih privatnika. časnih iznimki ima no obje strane, ali generalno je tako.
ovi u državnim službama se uvaljuju po babi i stričevima, šute ko pičke dok im ne dogori do prstiju, a ovi u privatnom sektoru su već odavno izgubili svaku nadu u bolje sutra budući da cijeli sustav ide na ruku lopovluku i lovu u mutnom, uključujući i presdstečajne nagodbe i slične kerefeke di pola pijem, a pola državi otpisujem.
pravnog sustava nema, državni tužitelj je ilko ćimić sa indexa, dok ovaj pravi, s ovlastima, ne vidi, ne čuje.... obratit se ne možeš nikome, barem ne s očekivanjima neke pravedne i koliko-toliko brze presude u korist zdravog razuma.

zato mirando i ekipa iz kojekakvih mmf-ova i instituta za koješta mogu reformirati i fleksibilizirat koliko ih je volja, neće naići na nikakav otpor. mi mlađi uopće nemamo nikakve iluzije o bilo kakvoj sigurnosti radnog mjesta, dapače, jasno nam je ko dan da smo najeftinija roba u ovoj govnari. ko rusi u ratu, ginemo u velikim brojevima, ali rezervi ima ko u priči.
mene obespravit ne mogu jer nikakvih prava nemam, i ja šutim i radim, tu i tamo se igram one-man sindikata, naravno verbalno i najčešće u birtiji, s drugim paćenicima koji su isto tako svjesni vlastite nemoći. nismo mi defetisti, nije u nama umrlo ništa inata i svijesti o tome šta nam se radi, dapače, lako bi mi planuli i pobunili se za svoja prava kad bi vidjeli ikakve nade da ih ostvarimo. čekamo, jebiga, šta drugo da radimo. ako se ukaže na horizontu kakva suvisla opcija objeručke ćemo je prihvatit, nažalost nema je, niti se nazire. ali čekamo, čekamo.

Tko je glasao

rekao bi Mrak da

mi čekamo nas, ali očito od nas ništa..
Evo Linić prošlu sedmicu poslao opomene pred isključenje - možda se trgnemo kad nas stvarno isključi. Prestari za Kanadu, a još minimalno 15-20 treba hraniti natalitet, preko 30 do penzije - bit će gusto :(

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci