Tagovi

Radnička klasa glasala je za Donalda Trumpa

Ovo je djelomice preveden, djelomice prepričan i skraćen komentar iz New York Timesa Donald Trump’s Victory Was Built on Unique Coalition of White Voters. Jedan moj komentar u uglatim zagradama. Slika je također moj dodatak.

youngstownSlika lijevo: Prizor iz Youngstowna, Ohio, koji je "America's Fastest Shrinking City". Posljedice deindustrijalizacije. Opis iz 2010.: "Youngstown, like many postindustrial pockets in America, is a deserted wreck plagued by crime and the attendant psychological and criminal problems that come when communities physically break down."

Donald Trump je pobijedio u područjima gdje su nekad bili vrlo jaki sindikati, koji su predstavljali pretežno bijele "plave ovratnike": u područjima Srednjeg Zapada, duž rijeka i željezničkih linija koja je nekad transportiran ugljen od rudnika do topionica željeza. Tvrdim tradicionalnim republikancima na jugu i zapadu pridružili su se milijuni glasača u nekadašnjem srcu liberalnog populizma 20. stoljeća. Tako je dobio npr. države Michigan i Pennsylvania, koje su od 1992. na svim izborima glasale za demokrate.

[Ovdje je "liberalni" u američkom smislu - u srednjoj Europi, rekli bismo "socijaldemokratski". A riječ "populizam" tu nema negativnu konotacije nužne manipulacije. Kao što sam spomenuo u tekstu Trump predsjednik: o elitizmu i populizmu (…), ovdje to znači "narodnjaštvo", obraćanje "običnom puku", npr. radničkoj klasi. Napredak radnika i drugih koji su živjeli od svoga rada u doba "države blagostanja" bio je stvaran.]

Bijeli Amerikanci koji nisu završili fakultet odbacili su raznolikiju, obrazovanu i kozmopolitsku Demokratsku stranku 21. stoljeća. Trump se obraćao njihovim težnjama i strahovima direktnije nego ijedan republički kandidat kroz desetljeća.

Osvojio je također milijune glasača koji su se ranije bili okupili oko Obaminog obećanja nade i promjene. Sada su su u Trumpu vidjeli svoju najbolju šansu da oslabe najbolnije udarce globalizacije i trgovine, da se založe za posebne interese i da ih saslušaju i zaštite. Izlazne ankete pokazuju da je 12% Trumpovih glasača ranije glasalo za Obamu.

Clinton je pobjedila s većom razlikom nego Obama među dobrostojećim bijelcima, osobito onima koji žive u prosperitetnim obalnim područjima gdje su utvrde Demokratske stranke: Washingon i Boston, Seattle i New York. Na Mahnattanu, gdje Trump živi i radi, dobila je 87%. Pobijedila je u velikim gradovima u kojima postoji velika etnička raznolikost i u centrima nove ekonomije, u kojima su i mnogi tradicionalni republikanci odbacili Trumpa. On je pobijedio u Americi manjih gradova, koji su brzo rasli tijekom industrijske ere.

Trump je dobio glasove bijelaca nižih primanja, obrčući stranačku liniju među klasama koja je postojala otkad postoje Demokratska i Republikanska stranka. To je ponavljanje glasanja o "Brexitu", gdje su glasači u utvrdama laburista glasali za izlazak iz EU.

Dobio je također značajnu većinu glasova među bijelim glasačima srednih primanja. Usprkso svojim rasističkim izjavama, među afričkoameričkim i latinskim glasačima nije dobio manje glasova nego Mitt Romney prije četiri godine.

Izvorno objavljeno na blogu Zelena politika

Komentari

Bernie bi pobijedio Donalda?

Ovo je istraživanje koje je naručio pristaša Sandersa, pa naravno treba održati skepsu, ali koliko se sjećam, i istraživanja javnoga mnijenja u vrijeme kad je Sanders jš bio u igri za demokratskog kandidata su pokazivala da ima više šanse od Clinton u sukobu s Trumpom, a i ostalim potencijalnim republikanskim kandidatima.

Kako sam pisao, bijela radnička klasa je glasala za Trumpa. Skoro 2/3 bijelih žena koje nemaju koledž glasale su za njega. Došlo je do rasne i klasne podjele. Sanders bi možda bar donekle ublažio tu podjelu, dobivši dio tih glasova siromašnijih bijelaca.

New Pre-Election Poll Suggests Bernie Sanders Could Have Trounced Donald Trump

Tko je glasao

Neobrazovane bjelkinje dokazale štetnost kRIVOG OBRAZOVANJA ...

...visoko obrazovanih bjelkinja, preko svog pametnog odabira predsjednika SAD-a

Kako sam pisao, bijela radnička klasa je glasala za Trumpa. Skoro 2/3 bijelih žena koje nemaju koledž glasale su za njega Ljevičari takvim anketama pokušavaju obezvrijediti pobjedu onoga na koga su ljuti što je pobijedio njihovog kandidata.

S druge strane glasovi neobrazovanih, mogu biti glasovi zdrave pameti, jer je većina "obrazovanih" KRIVO obrazovana, ZATUPLJENA medijima i ideologijom establishmenta- kojom im ispiru mozak preko kojekakvih građanskih odgoja, zatupljivanja svojim ideologijama i politikama, te mlaćenja prazne slame na državnim poslovima.

Tko je glasao

S druge strane glasovi

S druge strane glasovi neobrazovanih, mogu biti glasovi zdrave pameti, jer je većina "obrazovanih" KRIVO obrazovana, ZATUPLJENA medijima i ideologijom establishmenta- kojom im ispiru mozak preko kojekakvih građanskih odgoja, zatupljivanja svojim ideologijama i politikama, te mlaćenja prazne slame na državnim poslovima.

Naravno, znaš ti kak to kod nas ide, tu se čudite Trumpovoj pobjedi ko pura dreku a ne vidite kak HDZ pobjeđuje i ko glasa za HDZ, sve obrazovana inteligentna neradnička klasa rvackog juga i istoka baš kao u USA. Trebalo je to patentom zaštititi pa sad amerima naplatiti za autorska prava.
:)

Tko je glasao

Obrazovani i prirodno inteleigentni srušitli su KRIVO obrazovane

Tko je glasao
Tko je glasao

Greške zbog loše tipkovnice,

Tko je glasao

Znaš Ppetra, malo su čudni

Znaš Ppetra, malo su čudni putevi obrazovanih ljevičara.
Ono bi htjeli da ih neobrazovana radnička klasa besplatno školuje, a na drugoj strani da ti neobrazovani radnici, nebi imali pravo birati onoga kojeg žele.

Proljev

Tko je glasao

Populizam i elitizam

Termini koje sam spomenuo u naslovu svojeg drugog dnevnika, ali se ovdje to pojavilo kao problem.

Upotrijebio sam termin "populizam" kao neutralnu odrednicu. To je tradicionalno značenje, koje navodi i "Hrvatska enciklopedija".

populizam (engl. populism, prema lat. populus: narod), naziv za pokrete i ideologije koji polaze od »naroda« kao osnove svoje legitimnosti i kriterija djelovanja. U sociologiji, populizam označava idejne i društvene pokrete koji su se protivili dominaciji elita te zastupali poboljšanje socioekonomskoga položaja srednjih i nižih klasa. U tom je smislu najznačajniji bio agrarni populizam XIX. i XX. st., koji se afirmirao u nekoliko pokreta (farmerski radikalizam u SAD-u, seljački pokreti u Europi, narodnjaštvo u Rusiji).
To je mislim kratko i jasno: "populizam" se suprotstavlja dominaciji elita i zastupa poboljšanje položaja srednjih i nižih klasa. Populist je onaj koji zastupa takve stavove. I Sanders i Trump su populisti. Ako mislite da riječ unosi konfuziju, jer ima i drugo značenje, možete je zamijeniti s "narodnjaštvo" ili nečim trećim.

U nastavku međutim Hrvatska enciklopedija navodi i drugačije značenje - ono koje se danas obično podrzaumijeva kao prvo.

U politologiji, pojam populizam uglavnom se odnosi na stil ili metodu političke mobilizacije najširih slojeva naroda koja često ima antidemokratsko, rasističko ili nacionalističko usmjerenje. Tako se autokratskim režimima poput onih A. Hitlera, B. Mussolinija ili J. Peróna, ali i pokretima poput reakcionarnih pokreta Georgea Wallacea u SAD-u i Johna Enocha Powella u Velikoj Britaniji 1960-ih, pripisuje korištenje populizma kao političke metode.
Tu je dakle populizam metoda, a ne sadržaj. I obično se podrazumijeva da je to zapravo manipulacija, u svrhu drugačijih ciljeva od javno izrećenih. Iako opet ne mora biti, jer najzad, Hitler i Mussolini su postigli određene ekonomske napretke, od kojeg su i širi slojevi imali koristi.

Dalje Hrvaska enciklopedija spominje zalaganju za referendumsko odlučivanje, gdje se skeptičnost prema elitama prenosi i na skeptičnost prema predstavničkoj demokraciji uopće. to je velika tema, i HE u toj rečenici neopravdano to povezuje samo uz "zalaganje za tradicionalne virjednosti". Konačno, HE spominje da se danas neke radikalne desne stranke određuju kao populističke. Ali i Ciprasa, vođu radikalne lijeve stranke, označavali su kao populista, i slične.

Ah, ima i za Sandersa zanimljivih tekstova, nisam ni vidio prije. :-)
How Can Donald Trump and Bernie Sanders Both Be 'Populist'? (New York Times, 26. ožujak 2016.)

There was a time when “populist” meant something more specific. The word originated with the decidedly left-wing People’s Party that emerged in the Midwest and the South amid the economic turmoil and rampant inequality of the 1890s. Journalists who knew some Latin started calling them “Populists” as a shorthand, and the name stuck. (…)

Trump’s “populism” is a brilliant specimen of performance art but one that bears little resemblance, even in style, to the capital-P kind. (…) The original Populists would probably warm up to Sanders, even if their constituents in places like rural Kansas and Georgia might be puzzled to hear familiar rhetoric spoken by an elderly Jew with a Brooklyn accent. The Populists’ 1892 platform thundered: “The fruits of the toil of millions are boldly stolen to build up colossal fortunes for a few.” Sanders similarly attacks “the billionaire class,”

Bill Clinton: Bernie Sanders a 'much more positive populist' than Trump (politico.com, 13. rujna 2016.)

"The Know-Nothing movement was a populist movement. You know, it was, basically gave birth to the Klan and all that. (…) But Bernie Sanders, I think, was a much more positive populist," Clinton said. "That is, he wanted to do things. He had an affirmative agenda.

Doduše, Bill je tu ustvrdio da je i njegova supruga populist, a to je jako sporno. :-)

Evo nalazim i zanimljivu sintagmu The Popular Populist.

The Popular Populist :Bernie Sanders is the most-liked politician in the United States. What does that mean for the future of left politics here? (jacobinmag.com, 18. listopada 2016.) Autor tu koristi termin "socijalna demokracija" u europskom smislu.

Earlier this month, an Economist/YouGov poll found that 59 percent of Americans have a favorable opinion of Sanders, while only 33 percent hold an unfavorable one. (…) what can his personal popularity tell us about the future of the social-democratic “political revolution” Sanders would like to ignite? (…) The two major presidential candidates, notoriously, are as well-hated as Sanders is well-liked. According to The Huffington Post’s poll aggregator, about 54 percent of Americans view Clinton unfavorably; for Trump, the number is 63 percent and trending even higher.

It’s absurd, of course, to suggest that Sanders never sustained hits from the Right (mostly of the red-baiting variety). But far more damaging were the punches from the Clinton campaign and its allies, who sought to portray Sanders as the tribune for a reckless, naive left, constitutionally unfit to lead the country. (…) Democratic propagandists in the media — essentially, the entire salaried pundit class — coordinated their efforts to savage Sanders’s “irresponsible” platform, denounce his “extreme” vision of popular politics, and paint his supporters as confused children (…) In other words, Sanders may not have seen the worst of the radical right, but he did absorb an unprecedented hurricane of attacks from the organized center, America’s most powerful and well-connected faction (…) Their goal, as Tom Frank has recently made clear, was not just to weaken Sanders as a candidate, but to disarm and delegitimize the growing left-wing movement behind him.

Tko je glasao

Trump je pobijedio, tko je za

Trump je pobijedio, tko je za njega glasao ili nije je sad nevazno, medjutim ono sto je zanimljivije jest - sto ce se dogoditi u Europi. Nasi mediji prate prakticki samo svjetske medije na engleskom (i srpskom), tako da dobivamo samo reciklirane vijesti s portala Daily Mail ili Guardiana.
Medjutim, jako je trenutno zanimljivo pratit njemacku i francusku politiku i njihove medije. Cini se da ce prvi rezultat i Brexita i Trumpa biti zajednicka francusko-njemacka vojska, stvaranje novog jezgra Europe koje je voljno ici dalje s integracijama.
Hrvatska politika ce se morati odrediti prema tome. Trump je nama zanimljiv kao fenomen, ali u biti nevazan.

Tko je glasao

već se dogodilo

martine

većina bitnih stvari se već dogodila
a ovo je izmjena kulisa koju zahvaljujući demokraciji gledamo izbliza
Brexit nije odluka zaboravljenih građana malog engleskog gradića koji su ostali odsječeni od dobrobiti globalizacije
kao što ni svjetsku financijsku krizu nisu prouzročile samohrane nezaposlene Crnkinje koje su dizale kredite i kupovale kuće
EU će se ili dodatno ujediniti, i postati normalna država, koja osim novca ima i vojsku, ili raspasti
oni koji to ne žele, izaći će
Britanija je izašla iz EU jer ne može prihvatiti zajedničku vojsku, tajne službe, što je neizbježno ako se EU bude dalje ujedinjavala, učvršćivala u državu

Trump je jasan
ili platite za NATO, ili se organizirajte sami je retorika
podjela interesnih zona sa Rusijom je realni cilj
EU još neko vrijeme neće biti u stanju izgraditi suvislu zajedničku vojsku

slon je nevidljiv
glavni glumac se ne pojavljuje na sceni
Kina je uzrok svih tektonskih promjena
suradnjom sa Rusijom onemogućila je nastavak rata u Ukrajini
dala čvrst temelj ruskoj intervenciju u Siriji
osigurala stabilizaciju Europe
kakvog smisla ima pritisak na Rusiju
ako je gura u zagrljaj saveznički raspoloženoj Kini
kakvog smisla ima pritisak na Iran
ako će svaku agresivnu akciju protiv Irana spriječiti Kina
kakvog smisla ima odustajanje od Europe
ako će to Europu nepovratno približiti Kini

Osnove geopolitike su danas drugačije
američka politika se mora prilagoditi tom novom svijetu
Bushevi i Clintonovi su prespori

luka

Tko je glasao

Dalje ujedinjavanje samo znači brži raspad EU

Tko je glasao

Trump je nama zanimljiv kao

Trump je nama zanimljiv kao fenomen, ali u biti nevazan.
možda nije baš potpuno nevažan, ali manje važan od nedavnog kineskog summita.

Tko je glasao

@martin:

Istina je, vrlo važne stvari nam mogu promaći ako ne pratimo zbivanja u Njemačkoj, Francuskoj, pa onda i Brazilu, Indiji, da ne spominjem Kinu.

Ajd objavi neki dnevnik o tome što spominješ! :-)

Ali nije da je nevažno. Svakako je korisno analizirati tko je sve glasao za Trumpa, za Brexit, tko glasa za AfD isl..

Tko je glasao

Krivo sam se izrazio kad sam

Krivo sam se izrazio kad sam napisao nevazno - recimo da bi bilo bolje napisati da nije jedino sto je u ovom trenutku vazno.
Sto sam ja zakljucio, sto se glasaca tice na ovim izborima:
1. Na izbore je izaslo 50% glasaca, sto je zamjetno manje nego na proslim izborima na koje je opet izaslo manje biraca nego na one prije. Radi se o najmanjoj izlaznosti poslije drugog svjetskog rata. Trump je dobio na ovim izborima manje glasova nego republikanski kandidat na proslim koji je izgubio izbore. Dakle, polovica biraca misli da nijedan kandidat ne predstavlja/ ne moze predstavljati njihove interese.
2. Kraj politicke sredine. Dosad je vrijedilo pravilo da ljevica mora postati sredina da bi pobijedila. Zbog toga su demokratski superdelegati izabrali Clinton (da je islo samo po obicnim glasovima, kandidat Demokrata bi bio Sanders). Ironija jest da je Trump prepisao Sandersov program i tome jos dodao par ksenofobnih i seksistickih krilatica. Dakle, ljevica mora ponovno postati ljevica. Tada mozda na izbore izadje i vise od 50% glasaca.
3. Nasa predsjednica je zena koja je mrtva hladna rekla za vrijeme kampanje da ce ona za vrijeme svog mandata iz Hrvatske napraviti najbogatiju zemlju na svijetu. Dakle - svaka izjava je moguca bez obzira na to koliko bila glupa i nemoguca jer ju mediji ne propitkuju (da bi Hrvatska dosla na razinu npr. Luksemburga u 4 godine njen BDP bi morao rasti brzinom od oko 40% godisnje). Nakon Brexita su se na brzinu sa stranica brisala dana obecanja, sada i Trump brise ono sto je obecao.
4. Stariji glasaci (50+) jako disciplinirano izlaze na izbore, dok mladji ostaju kod kuce.

Tko je glasao

Pa izgleda da ne bi baš bilo....

http://fivethirtyeight.com/features/the-mythology-of-trumps-working-clas...

Trumpovi glasači su "more likely" relativno solidno situirani redneck likovi poput onih iz ovog novog debilnog reality shawa "Osvajanje skladišta" ili tak nekak...

Treba imati i na umu da su Ameri u principu... kako bih rekla... priprost narod - oni civilizirano funkcioniraju u civiliziranim gabaritima, kad se ti gabariti malo fleksibiliziraju i rastegnu, procuri ovo što je procurilo.

Ne treba niti sumnjati da se radi o široj pojavi, a vidljiva je i kod nas - primjerice, čisto kao ilustraciju spomenut ću već zaboravljenu epizodu: pored u javnom prostoru proklamiranog "svi su građani ravnopravni, bla, bla...", ravnopravnom, jednakovrijednom i demokratskom se pozicionirala izjave Ruže Tomašić u kojoj zapravo veli Srbima da će ih se iselit ako ne budu dobrički... Onda je ta Ruža Tomašić otišla u Brisel...

Notorna Reisnerica, patološka luđakinja koja je u smrt otjerala i vlastitu kćerku, nesmetano se prešetavala javnim institucijama, "demokratski izražavajući drugačije mišljenje". Sad će katotalibanski peronosporičari Batarelo-Stojić-Bartulica uz pomoć profesora fizike Popova, uvoznice kontraceptiva Markić i lošeg violinista Ilinčića progurati ustavnu zabranu abortusa... A Bartulicu je prvo afirmirao sam Josipović...

Ocvali dementni senilci samoprozvanog HNES-a (koji čak i "sude" ljudima i proglašavaju ih veleizdajnicima) okupljaju se u Lisinskom, nekad krovnoj kulturnoj instituciji.

Ovi su se okupili u Matici Hrvatskoj - http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-matici-hrvatskoj-ljudi-su-frustrira... , otvoreno pozivajući na rat.

Glavno je kako smo iz dana u dan sve demokratičniji i gledamo kako "narod zbori"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

treba pričekati neko vrijeme.

treba pričekati neko vrijeme. Obama je bio spektakularna zvijezda koja je održala stotine proročkih govora, a od svega toga nije bilo ništa, osim 10 tisuća milijardi novog duga, spašavanja najvećih banaka novcem poreznih obveznika, bomdardiranja ostataka svijeta i potpuno nepotrebne antiruske histerije. Za to vrijeme Kina je narasla na respektabilni silu koja postaje jedini pravi suparnik Americi, a najviše su k tome pomogli sami Amerikanci, a čini se da se trebaju pomiriti sa činjenicom da će uskoro biti samo jedna sila na svijetu, a to neće biti USA.
Za sada izgleda da Trump ima nešto bolji uvid u svjetska zbivanja od Obame, ali vjerojatno je prerano za takve zaključke. Ono što treba cijeniti je vrlo inteligentan pristup izbornoj bazi i onome dijelu stanovništva koji isto tako želi malo svjetla reflektora, a do sada ih nisu ni primijećivali.
Ne treba buniti što čovjek nije pretjerano elokventan, to može biti čak i prednost u nekim drugim uvjetima.

Tko je glasao

Piše Robert Reich u

Piše Robert Reich u Britanskom The Guardian, a prenosi naš monitor.hr.

Democrats once represented the working class. Not any more

Demokratska je stranka nekad predstavljala radničku klasu, ali u posljednja tri desetljeća stranku su preuzeli analitičari i skupljači novca od korporacija i Wall Streeta. 16 od posljednje 24 godine imali su svoje ljude u Bijeloj kući, a posljednje 4 i kontrolu nad parlamentom, no nisu zaustavili pad plaća radničke klase niti pad ekonomske sigurnosti. Bill Clinton i Barack Obama gurali su sporazume o slobodnoj trgovini zbog kojih su mnogi radnici izgubili poslove, bez da su im osigurali nove poslove koji bi bili barem jednako plaćeni. Clinton ni Obama nisu reagirali dok su korporacije rušile sindikate, niti su reformirali radničke zakone, a u isto vrijeme velike su korporacije još dodatno narasle, dok su se velike industrije još više koncentrirale, čime je politička i ekonomska moć prešla u ruke korporacija i bogatih, a radnička klasa potisnuta. Ovo je otvorilo vrata autoritarnoj demagogiji Donalda Trump

Tko je glasao

Prije 8 godina je cijeli

Prije 8 godina je cijeli svijet svršavao od oduševljenja američkom demokracijom u kojoj svatko ima jednake šanse i u kojoj svatko može postati predsjednik, pa i Crnac.
Ako može svatko onda može i Trump.

Pretpostavljam da će i njemu sad dati Nobelovu nagradu kao Obami.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Još neke analize segmenata izbornoga tijela

Ima još zanimljivi analiza o tome kako su glasali razni segmenti birača.

The real 'shy Trump' vote - how 53% of white women pushed him to victory

Early data suggest a clear majority of white women voted Republican, and supporters say Trump’s offensive remarks didn’t affect their decision.

I tu postoji podjela po obrazovanju, iako vjerojatno manje izražena nego kod bijelih muškaraca:

White women without a college degree supported Trump over Hillary Clinton by nearly a two to one margin. White women with a college degree were more evenly divided, with 45% supporting Trump, compared with 51% supporting Clinton.

Rasna podjela je izrazita:

Women of color, in contrast, voted overwhelmingly for Clinton: 94% of black women supported her, and 68% of Latino women

Naravno, mnote od trumpovih glasačica, kao i muškarci, manje mu zamjeraju njegov jezik i ponašanje nego Clintonici njene političke promašaje i laganje.

S druge strane, sasvim na dnu društvene ljestvice, komentirao jedan moj fb prijatelj ovaj moj tekst: »ta radnička klasa se kod nas smatra viši srednji sloj, sirotinja uopće ne glasa«. Tu je članak još iz travnja o.g., kad je Sanders još bio u igri ali je očito zaostajo u primaries: Bernie Sanders is right: Poor people don’t vote and it’s a problem. Pretpoistavljam da još vrijedi - iako je možda ovoga puta njihovo sudjelovanje na izborima bilo malo veće?

What Politifact found was this: “In 2014, about 75% of people who made under $10,000 and about 69% of those who made under $30,000 didn’t vote. If we look at financial insecurity, however, Sanders is right on the money.” (…) Typically nonvoters are overwhelmingly the less educated, the less affluent, the racially and ethnically diverse and the young, according to an analysis by Pew. (…) As Danielle C Belton explained in The Root , it is those who most need representation that are denied it.

U ovom članku se kaže da je Sanders imao najviše problema sa crnim glasačima, koje nije uspio privući, a tek onda zato jer nije uspio motivirati siromašne da glasaju za njega. ali da problem nije Sandsrsov, nego svih Amerikanaca.

Tko je glasao

zborištaru

oštrić, ova tematika je odlično secirana prije desetak godina u knjizi hunting with jesus. američki krezubaši ili od milja redneci, već se odavno ritaju i bune, ali ne znaju protiv čega, odnosno znaju, ali boje se priznat. sjebo ih kapitalizam. sve ove farse, zaglupljivanje, šarade i parade dugujemo samo i jedino kapitalizmu. prije par dana sam ko zakurac pogledao dokumentarac hypernormalisation, bavi se dijelom baš donaldom, ali i generalnom travestijom političkom, neloše za pogledat. već sam pola toga zaboravio, ali poanta je da više nema smisla i sustava, šta luđe - to bolje, to sad prolazi. ne može se analizirat taj bezumni kaos. to čak ni paar ne može determinirat.

inače, u drugom dnevniku si sandersa nazva lijevim populistom i praktički ga oslikao kao antipoda trumpu, ne znam jesi li to učinio iz neznanja, bezobrazluka ili lijenosti, ali to ti je na tešku sramotu kao samoprozvanom analitičaru. ispričaj se narodu ili šuti zauvijek .

Tko je glasao

inače, u drugom dnevniku si

inače, u drugom dnevniku si sandersa nazva lijevim populistom i praktički ga oslikao kao antipoda trumpu, ne znam jesi li to učinio iz neznanja, bezobrazluka ili lijenosti, ali to ti je na tešku sramotu kao samoprozvanom analitičaru. ispričaj se narodu ili šuti zauvijek .
Svjestan sam da je moj analitički pristup za mnoge "zborištare" prenaporan. Naime, ne možeš ga shvatiti ako si navikao uvijek ići "na prvu loptu", pročitati jednu sintagmu ili pojam, čak ne ni cijelu rečenicu, pa onda na to reagirati.

Pročitaj što tamo pišem o pojmu "populizam", porazmisli o tome, pa onda, eventualno, piši.

Tko je glasao

tvoj

analitički pristup je loš i trebao bi se osjećati loše zbog toga. evo opet sam pročitao ovaj dio:

Ljudi diljem razvijenoga svijeta potreseni su, više ne vjeruju etabliranim elitama. Nakon velike bankarske krize 2008. počeli su tražiti alternative, vrlo raznolike, i lijeve i desne. Današnji globalizirani kapitalizam pokazuje ozbiljne unutrašnje slabosti. Elitizam protiv populizma. (Ne smatram nijedan pojam apriori negativnim! Ulagivati se populusu nije nužno negativno! Pa čak ni ulagivati se elitama.)
Clinton se othrvala napadu lijevog populista, ali je izgubila od desnog. Istina je da lijevi populisti ("narodnjaci", u pravom smislu riječi) naprosto imaju manje za ponuditi.

kao prvo, ne znam tko je tu populist, a tko elitist, jer ako onaj narančasti pavijan rođen sa zlatnom žlicom u čvaljama koji cijeli život krčmi tatine i državne pare ne spada u elitu i establišment, onda svaka rasprava instant prestaje.

drugo, globalni kapitalizam ne pokazuje unutrašnje slabosti već napokon pokazuje pravo lice. ne radi se tu o nikakvoj devijaciji jer je to inherentno kancerogen sustav koji neumitno pri obrani stečenog od strane kapitalističkih svinja završava u fašizmu, ratu i krvi, i to ako budemo imali sreće jer ovaj put može završiti i potpunim sjebavanjem planete. ne planete, već nas na planeti, jelte. ali hej, bar smo pomoću kapitalizma 'izvukli svijet iz siromaštva' tako što danas milijarde ljudi ne rade više za dolar, nego za dva.

kao treće, sanders nije nikakav jebeni populist, ma kako god ti definira populizam. čovjek je praktički jedini političar koji je kroz cijelu karijeru ostao dosljedan (da ne kažem - vjerodostojan) i u kampanji se bavio temama koje se MORAJU adresirat ako carstvo koje nam je dalo kokakolu i holivud želi nalikovat na civiliziranu državu. u anketama je redovno meo trumpa, a vlastita stranka ga je podlo i izdajnički sjebala na preliminarnim u korist reptilke hilari i to je sve općepoznato. sramota je amerike, kao što je ova analiza tvoja sramota, što nije izabran barem za kandidata, ako već ne i za predsjednika. lik je jebeni endem među stokom koja se danas naziva političarima i ako je itko bio protiv establišmenta, odnosno ustaljenih praksi kupovanja političkih pozicija i guljenja vlastitih građana, onda je to bio on.

sve u svemu, zamijenio si toliko teza u svom tumačenju i složio neki narativ koji nema veze s vezom. ispričaj se u vezi obmana o našem lordu i savioru sandersu, a onda i za sve ostalo. priznaj svoje grijehe i okaj ih, nemoj se ponašat ko hdz-ovci i nastavit lagat samo zbog povrijeđene taštine. na zborištu nema ega, samo argumenti.

Tko je glasao

@lignja:

kao prvo, ne znam tko je tu populist, a tko elitist
Kao što dobro kažeš - ne znaš. Zato bi trebao učiti, a ne nabacivati, kako rekoh, "na prvu loput" stvari onako kako ti se čine.

jer ako onaj narančasti pavijan rođen sa zlatnom žlicom u čvaljama koji cijeli život krčmi tatine i državne pare ne spada u elitu i establišment, onda svaka rasprava instant prestaje.
Naravno da spada. To nije nimalo sporno. Da neki član elite postane populist, u širem smislu koji koristim (da se obraća populusu, puku - pa bilo to iskreno ili demagoški), nije nimalo rijetko.

Od fašizma smo daleko. O općim svojstvima kapitalizma neću ovdje.

kao treće, sanders nije nikakav jebeni populist, ma kako god ti definira populizam
Ne znam je li jeben, ne znam njegove seksualne navike.

Prema onome kako ja definiram "populizam", tj. kao "obraćanje puku", Sanader, naravnoj, ste populist. Riječi nemaju nužno ona značenja koja nam se čine "na prvu loptu", npr. da "populizam" nužno uključuje "demagogiju". Možeš tu, ako ti ne odgovara, upotrijebiti neki drugi pojam, recimo "narodnjaštvo", kako gore spominjem. Ili "socijalist", naravno, samo to izbjegavam zbog našeg diskurzivnog konteksta, gdje su asocijacije uz termine drugačije. Pokušaj ne skakati na prvu loptu, tj. na terminologiju - razmisli o pojmovima.

čovjek je praktički jedini političar koji je kroz cijelu karijeru ostao dosljedan
To nije sporno. cijeli život se obraća puku.

kao što je ova analiza tvoja sramota
A fakat si se zanio. :-)

Tko je glasao

znači

čovjek koji se obraća puku je populist? to je tvoja definicija? a hilari se nije obraćala puku? ona je pričala samo uskim kružocima bankara i elite jer je valjda željela dobiti 1 posto glasova? ne kužim. ako su svi populisti onda nitko nije populist. tko je elitist kojeg si spominjao u priči?

sanders već godinama pa i desetljećima priča o problemima koje treba riješit, nije nikakav populist, već realist. nije ni socijalist već obični socijademokrat, iako je to izgleda i za nas u europi postalo ekstremno ljevičarenje.

inače, nemaš šarma za iznijet snishodljivost, priznaj svoje greške i ispričaj se svekolikom zborištarstvu.

Tko je glasao

Nijemci i Slovenci imaju

Nijemci i Slovenci imaju dvije dobre kolokacije koje opisuju populiste. Die Seele streicheln i pihati na duso. U biti - lagati, govoriti ono sto netko zeli cuti, u razlicitim situacijama razlicito, ovisno od publike (zato je Trumpova vanjska politika trenutno svima nerazumljiva - on je u razlicitim prilikama govorio potpuno drugacije stvari - sto je za mene samo dokaz da nece biti nekih velikih promjena), iskoristavati strahove i na kraju sve to iskoristiti za vlastitu korist.
Sreca je da to obicno ne traje dugo - barem Hrvati to znaju jer su se nagledali populista u zadnjih 20 godina.

Tko je glasao

snishodljiv

u ovom slučaju znači bahat bez pokrića, kad već izmišljamo značenja, jelte.

Tko je glasao

Rijeci mijenjaju znacenje i

Rijeci mijenjaju znacenje i populist sad dobiva potpuno novo. Populist nije samo onaj koji se obraca puku, vec onaj koji laze, iskoristava (racionalne ili iracionalne) strahove puka da bi ostvario neku svoju agendu koja na kraju nema veze s interesima puka.

Tko je glasao

da, dobro si to primijetio

da, dobro si to primijetio što se tiče Sandersa. Sanders sigurno nije populist, ali nije ni vođa.
Ovi ljudi koji sada demonstriraju protiv Trumpa su njegovi ljudi, i on ih je trebao izvesti na ulicu kad ga je Demokratska stranka torpedirala. Sada je kasno i za njih i za njega, hoću reći prestar je za ponovnou akciju, a to što je možda nešto i naučio sada više nikome ne znači ništa.

Tko je glasao

jučer

sam negdje pročitao da je najavio, ili barem nije odbacio, kandidaturu za 2020.

ima deda energije, iako na prvu djeluje ko da je jednom nogom u grobu. da, trebao je napravit sranje kad su mu zabili čakiju u leđa, a ne endorsat reptilku, ali sad je džaba kmečat.

materijal za vođu? štajaznam, ne palim se inače na to, mislim da bi nam globalno idealno sjeo lik koji radi posao i ne glumi macho frajera previše. tiha voda brege gloda.

nije mi loša ni elizabeth warren za kandidatkinju na idućim predsjedničkim. trump mi ne djeluje ko da će odradit mandat do kraja, ne znam točno kakve su procedure i može li se na izbore ranije ako digne ruke od svega ili će sve do kraja odradit onaj debil pence. ne znaš šta je gore. narančasti je oportuno smeće, ali ovaj je jebeni zelot koji negira evoluciju i oće sprovode za pobačene fetuse.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci