Tagovi

Radnici zauzeli tvornicu u Chicagu, jedan od svakih 10 Amerikanaca hrani se na "točkice"

Šta tisak ne tiska
Jedimo banane

Nakon najave o zatvaranju tvornica za proizvodnju toplinski štedljivih prozora i kliznih vrata, 250 radnika Republic Windows i Doors-a zauzelo je 5. prosinca pogone u Chicagu.

Kap koja je prelila čašu, u godini u kojoj se u Americi istopilo 600 tisuća radnih mjesta samo u manufakturnoj proizvodnji bio je (kako predvidivo) potez Bank of America kojim su tvrtke ostale bez potrebnih kredita iako je Bank of America prethodno od vlade USA primila 25 od ukupno 7O0 milijardi dolara potpora kompanijama koje ove "krizne" godine nisu ostvarile besramni ekstraprofit.

Nakon zatvaranja pogona, predstavnik sindikata United Electrical, Radio and Machine Workers of America rekao je: of course, banka je imala potreban novac!

Off-stream mediji uporedili su zauzimanje tvornica u Chicagu sa situacijom iz 2001.g. u Argentini kada su radnici, nakon sveopćih protesta i 48-satne borbe s policijom, srušili Vladu proameričkog predsjednika de la Rúa - koji se by the way dao navući na uzimanje "strukturalnih zajmova" IMF-a i uz nerealno jaki pesos, uz pomoć pohlepnih političara i banaka srušio ekonomiju zemlje - i preuzeli tvornice u svoje ruke.
Pod sloganom "zauzmi, odupri se, proizvodi" u Argentini je do ove godine 200 tvornica sa oko 15 tisuća radnih mjesta prešlo u ruke radnika koji njima tko-bi-rekao uspješno samoupravljaju bez "bossova".

- Što se tiče situacije u Chicagu i radnika koji traže ono što su zaradili (banka je inače radnicima ostala dužna za kojekakve "smiješne privilegije") mislim da su potpuno u pravu, komentirao je situaciju Barack Obama.

U "kriznoj" godini, izazvanoj monstruoznim troškovima američke vojne industrije i neodrživim deficitom saveznog proračuna, po receptu Georga Busha, jedan od svakih 10 Amerikanaca hrani se na "točkice".

Dvije stvari i epilog:

* Recept IMF-a za upropaštavanje tzv. tranzicijskih nacionalnih ekonomija (u Hrvatskoj koja jedva čeka zajmove za "strukturalnu prilagodbu" poznatiji pod nazivom MMF) otprilike ide ovako: sreži javni sektor, izbaci milijune radnika s posla i ograniči pomoć sektorima koji su najteže pogođeni gubicima radnih mjesta. Po neoliberalnoj ekonomskoj formuli tzv. Washingtonskog sporazuma, slijedi strateški uvoz svega što je dotična ekonomija ranije proizvodila i isisavanje novca do maksimuma

* Empatični dio stanovništva Chicaga dostavio je radnicima koji su dežurali u pogonima 24 sata dnevno hranu i toplu odjeću a ispred tvornica organizirali su prosvjede podrške.
Što se tiče argentinskih prosvjeda ("Argentinaza"), siromaštvo, nezaposlenost i beskućništvo stvorili su nove društvene zajednice na razini četvrti i bliskih susjedstava koje su propalu političko-ekonomsku farsu premostile solidarnim pomaganjem.

Epilog
Nakon 6 dana koliko su proveli u tvornici, radnici Windows Republic i Doorsa potpisali su nagodbu s JPMorgan Chase i Bank of America o 1.75 miiljuna dolara kreditnom zajmu.

Što bi rekli naši političari: mi idemo dalje (?)

Komentari

Upravo sam procitao i da je

Upravo sam procitao i da je u Senatu SAD-a propao prvotni plan upumpavanja milijardi u auto industriju jer se sindikati nisu suglasili da trosak restrukturiranja padne uglavnom na ledja radnika. Oni se naprosto ne osjecaju krivima za bankrot i ne zele snositi glavne posljedice. Zanimljiv razvoj situacije

Tko je glasao

Potpuno ispravno. To sto

Potpuno ispravno.

To sto postoji problem u financijskom protoku, ne moze biti razlog za nista osim da se sam financijski sektor temeljito restrukturira.

Sve ostalo je podvala.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Kako je bilo u Argentini i,

Kako je bilo u Argentini i, još važnije, kako dišu u Chicago-u oko preuzimanja banaka pod nadzor i u "svoje ruke", da li ima kakva oporba i da li joj je ispod časti očitavati se o mjerama vlasti (kao naša nazovi oporba o državnim i lokalnim proračunima za 2009.g. koji svi rastu - i Zagreb i Osijek i Split ...), kako razni ološ i da li se priklanja svom narodu ili ... te zadnje a li ne kao zadnje, da li su na pomolu revizionistička skretanja sa pravog puta pa čak i kontrarevolucija

(i mali revizionizam kod nas,, koji smo najviše pod modnim američkim uticajima još od Tita, izaziva posve drukčije i masovne podjele, npr. oko masovnih zajedničkih nekretnina kao stanovi, vikendice i rezidencije, koje su ujedno osnovan sredstva za proizvodnju daljnjih derivata te dobitaka i gubitaka, a kojih zajedničkih imamo više nego USA i Argentina zajedno)?

Tko je glasao

Što se tiče Cristine

Što se tiče Cristine Fernández de Kirchner, prve žene na čelu Argentine - iako je na izborima 2005. godine odnijela pobjedu sa 45 % glasova sa Frente para la Victoria, FPV (lijevo orjentiranim Frontom za pobjedu) - još uvijek je između dvije vatre.

Približavanje Venezueli koja je u zadnje 2 godine otkupila 5 milijardi argentinskog vanjskog duga i "pomogla kada nitko nije htio" (2004.g. Venezuela je super tankerom iskrcala u Buenos Airesu pomoć od 327717 barela nafte) dovela ju je na domaćem planu u poziciju u kakvoj je Chavez bio u trenutku kontraudara venezuelanske krupne industrije (naravno, u isključivom ili većinskom američkom vlasništvu).

Nacionalizacija banaka i industrije još uvijek je na dnevnom redu, bez obzira na protuudare CIA, ali stvar neće ići tako lako, ili lakše, kao u Venezueli. Za sada postoji ideja o osnivanju Bancosur-a, banke koja zemljama ALBA inicijative treba osigurati jeftini kapital i biti protuteža IMF-u i WTO-u.

U holivudskoj Americi primjera poput čikaškog ima more ali se o njima ne govori.

Tko je glasao

Nacionalizacija banaka i

Nacionalizacija banaka i industrije još uvijek je na dnevnom redu, bez obzira na protuudare CIA, ali stvar neće ići tako lako, ili lakše, kao u Venezueli.

Venezuela je u zescim govnima.A Chavez se jedva provukao na izborima.80% projekata je stalo i stoji nezavrseno, jer nafta vise nije 147 $ nego 43$.Njegov je projekt skolstva i zdravstva impresivan, ali su mu neke bandicevske megalomanske ideje nebulozne.I to sve na racun ocekivanog beskrajnog rasta cijena nafte. A koliko je pala potraznja za naftom, sad moze SAD-u slobodno i otpiliti izvoz.
Sto se pak tice tockica, radi se o zastoju u bankarstvu.Gradnja i ugradnja prozora i vrata moze pasti 20,40 ili 60%, ali nece prestati.Bankama nije u interesu uzeti tvornicu, stan, automobil i sl.Njima je u interesu prodaja robe tj. novca.Kako je to sad otezano do nemoguce, zastoj je ocekivan.Kad ce se rijesiti nemam pojma, ali svi se nadaju da se nece dugo cekati.Otezanje sa novim svjetskim financijskim sustavom, je komplicirana igra u kojoj se sukobljavaju interesi SAD, EU, Kine, Japana i jos nekih.Sto duze budu otezali, ovakve ce ih vijesti podsjecati da rezultat moze biti kontraproduktivan.
I istina je da su banke neoprezno davale kredite vodjene pohlepom.No ne spominje se kakvi su ti likovi koji su svjesno uzimali kredite, a da su unaprijed znali kako ih nece moci vratiti ako se ne nastavi pumpanje cijena nekretnina i dr.Pohlepa je bila uzajamna, ma koliko mi sutjeli o tome.Spustanje u realnost ce svima dobro doci.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci