Tagovi

Radnici, slobodni kao ptice?

Građani RH ponosno se sjećaju narodnooslobodilačkog pokreta slaveći ga državnim praznikom dan antifašizma. Na taj dan podsjećamo svu mladost na borbu koju je ovaj narod krvavo iznijeo na svojim leđima protiv totalitarnog režima koji je vladao u Hrvatskoj za vrijeme II svjetskog rata.
Međutim ako povućemo paralelu sa današnjim vremenom brzo ćemo spoznati da živimo u jednom sustavu koji se puno i ne razlikuje od totalitarnog režima. Nije mi intencija da uspoređujem sadašnje sisteme sa fašističkim, jer to oni i nisu, međutim kada zagrebemo ispod površine dobijemo malo drugaćiju sliku.
Naime dan antifašizma kao i svaki drugi državni blagdan je neradni. Zaposlenici u prvatnim, manjim ili većim, tvrtkama imaju priliku da se odmore, posjete bližnje, da se druže, idu u prirodu, na kupanje, jednom riječju da se opuste.
RH sa sadašnjom vladom je, međutim, otišla u jednom drugom smjeru. Promatrajući situaciju zadnjih godina uvjerio sam se da to nije tako. Zaposlenici na državne blagdane rade punom parom, i to bez dodatne naknade. Njihov trud na te dane koji, zbog loše financijske situacije u porodici, bezrezervno ulažu ili se ne vrednuje, ili se vrednuje kao i svaki drugi dan. Štoviše ona sretnija grupa koja je slobodna, te je svojoj porodici posvetila vrijeme, mora vratiti „radne sate“ jer im se to broji kao slobodno, pa su u manjku. U najboljem slučaju ti dani im se odbijaju od godišnjeg, kao da su ga iskoristili.
Porazna je činjenica, za što imam nebrojeno primjera, da visoko i više školovani kadar, dakle temelj intelektualnog miljea društva, zaposlen u prvatnim, više manjim, nego većim, tvrtkama rade punom parom.
Primjerice u mom gradu ne radi parking, niti jedna građevinska firma, restorani su zatvoreni, osim obiteljskih, i svi zaposlenici su zasluženo na odmoru. Dok reklamne tvrke (nemam pojma zašto), zubarske radnje, veterinarske i razne druge ambulante, neke privatne ljekarne, poljoprivredne ljekarne i td., rade. Iz toga se izvlaći zaključak, što si školovaniji prava su ti manja, radiš više i rad ti se vrednuje manje. Svi ti zaposlenici, a ovo znam sigurno, za taj, za poslodavca nije dodatni, rad ne dobiju ništa više, a niti manje, dobiju isto kao i uvijek.
Što država radi. Država ne radi ništa. Ministarstvo prosvjete potiće školovanje većeg broja Hrvata, želi podići postotak više i visoko školovanog kadra, a da pritom ta ekipa ima potpuno iste uvijete rada kao i radnici sa osnovnom i srednjom stručnom spremom. Plaćeni su jednako ili čak i manje nego manje školovani kadar, a velika ih većina radi puni više.
Ne želim omalovažavati nikoga, svi smo mi, kao osobe, jednako vrijedni i svi zaslužujemo više i bolje, i onaj radnik u trgovačkom centru ne zaslužuje da radi cijeli dan na državni blagdan. Ali, kako stimulirati mladost da se dodatno školuje, kad evo moj susjed doktor (nije dežuran, i ne radi u za državu važnoj službi), sada u podne na državni blagdan, odlazi na posao, jer kako kaže njegov poslodoavac, ambulanta radi od 0-24.
Kod nas ovdje postojala je izreka: „ideš u školu da bi manje radio, više zaradio“; i moram priznati imala je logike. Sa više škole postaješ odgovoran, i to pred zakonom, kako za svoje, tako i za poteze podređenih, dakle odgovornost se plaća. Danas jako često čujem mlade ljude, buduću možebitnu inteligenciju, kako govore:
- Što će nam škola, kada sa zanatom zaradim više, živim bolje, radim manje.
- Pogledaj onoga sa fakultetom, radi po cijele dane, ode na posao u 7 ujutro, vrati se za ručak, i gazda ga skoro svaki dan zove oko 16 ili 17 sati i vrati se u 21, a ponekad i kasnije.

Mišljenja sam da su se u našem društvu ozbiljno poremetile intelektualne, kulturne, jednom riječju opće društvene vrijednosti. Dok se to ne ispravi, ne vjerujem da ćemo imati veći postotak više i visoko školovanih ljudi. Dapaće imati ćemo obratnu situaciju, i trebati će nam još sto godina da dostignemo najslabije razvijene države EU.
Nema apsolutno nikakvog razloga da na državne blagdane rade službe koje nisu od posebnog državnog interesa, a to sigurno nisu privatne tvrtke, ćiji poslodavci na najgori mogući naćin izrabljuju sve svoje zaposlene, bez iznimke.
Sada Vam postavljam pitanje;
Za obićnog zaposlenika, koja je razlika između totalitarnih režima i sustava u koje danas živi i radi, osim što ga ne zatvaraju u zatvor iz politićkih razloga?

Ja razliku ne vidim, jedino umjesto države tada, danas teror provode poslodavci, a kako država ne reagira onda se i ona puno ne razlikuje od tih istih poslodavaca.

Komentari

Ima u tekstu puno istine.

Ima u tekstu puno istine. radnička prava su ukinuta. Donedavno je bio ukinut pojam radnika, i zamjenjen djelatnikom.
Ono što je strašnije, ubijena je volja za borbom za vlstita prava. Ljudi su apatični i prihvaćaju stvari kako dolaze.
Ja sam sudjelovala u štrajku prosvjetara 1994, i nije bilo lako, ali smo se izborili za svoju plaćicu. U tom trenutku se to nije moglo zvati plaćom, nego plaćicom.
Tržište rada je postalo konkurentnije, pa i poslodavci moraju paziti na svoje radnike, jer će otići u konkurenciju. Još ima prostora za unaprijeđenje položaja radnika.
Ovome ne ide na ruku stanje u pravosuđu, gdje se radni sporovi rješavaju godinama.

Tko je glasao

Nije mi bila intencija da

Nije mi bila intencija da izjednačavam totalitarne režime sa demokratskim sustavom kakav se prakticira u našoj lijepoj. Ćini mi se da ste krenuli u krivom smjeru.
Želja mi je bila naglasiti da velika većina poslodavaca se prema svojim zaposlenicima ponaša diktatorski. S obzirom da država kao institucija zakonski mora zaštititi te iste zaposlenike, a kako to ne ćini, onda se ne puno i ne razlikuje od tih poslodavaca.
Osim toga država je ulagala u školovanje sviju nas pa bi trebala barem donekle i da brine o tome što nam se događa na radnom mijestu, zar ne?!

savjesni

Tko je glasao

Samo rubno, ova odlika koju

Samo rubno, ova odlika koju si zapazio da se gaze najbolji i u najboljoj dobi je bila i odlika prijašnjeg, a to je jedna od puno njih, pa zapravo tvoj post ukazuje na bitno, da li se šta promjenilo. Nije ništa bitno, čak ni ljudi, nešto preriktavanja ima ali više da zamaže oči i bez dvojbe caruje inercija istog, koju hrane prekomjerno nadmoćne snage.

To je potpuno logično i strah od promjena je racionalan, interesni ispravan, čak promjene vuku natrag, ka etatizaciji i većem udjleu čoporativnog, do stupnja da su zabranjene teme sve šire i veće, ono osnovno po područjima, jer bi većina ispala budale sami sebi, i ugrozili daljnja očekivanja.

Na tom planu igra je oduvijek bila nemilosrdna i može se očekivati još nemilosrdnija. Pravilo je, imamo nas previše koji muljamo, nadmoćni smo, takav je odnos snaga, i ako nismo okrenuti smo ka uspjesima, a za uspjehe nema milosti.

Tko je glasao

Dovesti čak i u blizinu

Dovesti čak i u blizinu režim NDH s današnjim političkim sustavom je nekorektno i zato sam tekstu dao negativnu ocjenu. Mogu se eventualno uspoređivati NDH i SFRJ jer su obje nastale na zločinu, rasle u zločinu i propale u zločinu. Sve ovo što se ovdje piše u ona dva režima nebismo smjeli ni misliti a kamoli izgovarati ili napisati. Slažem se da sustav nevalja. Treba ga hitno mjenjati. Ali, mi to možemo, mi ga možemo i hoćemo mjenjati. Ona dva sustava, ustaški i komunistički nit su se mogla nit su se htjela mjenjati. Zato su propali. Republika Hrvatska neće propasti.

Tko je glasao

žao mi je uopće nisi

žao mi je uopće nisi shvatio poantu

savjesni

Tko je glasao

Republika Hrvatska neće

Republika Hrvatska neće propasti.
I za Rimsko carstvo se govorilo da neće propasti, pa je propalo.

Tko je glasao

Zašto tako daleko u

Zašto tako daleko u prošlost. Za Jugoslaviju ste govorili da neće propasti. I nakon Tita Tito ste pjevali. Koliko će neka država opstati ovisi o volji njenih stanovnika da ju brane.

Tko je glasao

Tko to mi? Ja nemam baš

Tko to mi? Ja nemam baš toliko godina da sam mogao biti aktivno angažiran u tim vremenima.

Rim sam uzeo za primjer kao nešto što je trajalo stoljećima bilo je veliko i stvarno snažno. Na vrhuncu moći nitko nije ni slutio da će propasti, pa ipak je propalo. Samo zato... Jugoslavija nije ni 50 godina postojala. Povijest uči da ništa nije vječno i da često propadne puno prije nego li se mislilo, a jedna od zasluga za takvo što je i stav 'lako ćemo' i 'nikad neće propasti'.

Tko je glasao

Mladi gospodine, nikad ne

Mladi gospodine, nikad ne idem ad hominem pa sam množinu koristio u drugom smislu nego što ste to vi shvatili. Ali, usporedba vam šepa i iz još jednog razloga: i Rimsko carstvo je naime bilo nedemokratska tvorevina, diktatura, popud SFRJ i NDH dok je Hrvatska demokratska zemlja. Za mene je to bitna razlika. A demokracija se može razvijati, ona je sposobna za to. Njemačka u koju sam došao 1972.god. po stupnju demokratičnosti nije bila ni za usporediti s Njemačkom koju sam napustio 1990.god.

Tko je glasao

Vidite, moja teza nekoliko

Vidite, moja teza nekoliko puta i ovdje spominjena je da je Hrvatska postojala, u raznim okolnostima, ali postojala i opstojala, da i danas postoji (danas samostalna sutra u okviru EU), i da će postojati i opstojati dokle god bude u svijesti svoga naroda. Carstva i državni sustavi se mogu mijenjati ali Hrvatska opstaje kao činjenica. Zahvaljujući u prvom redu svome narodu, pa je onda izuzetno važno kakva je, i to naš jedini pravi zadatak.

Sve što smo prošli je naša povijest, koje se ne smijemo odricati, poricati je, stidjeti ju se - ali ni robovati određenim povijesnim fikcijama. Moramo uvijek težiti određenim konkretnim vrijednostima, a prave vrijednosti su uvijek univerzalnije od svakodnevnih prepucavanja. Trebamo težiti boljem i pravednijem životu za sve njene građane, za Hrvate i nehrvate (jer su i oni dio Hrvatske). Kad god su se tijekom povijesti zanemarivale te činjenice (da mi zaista postojimo i da imamo svoje zadatke i ciljeve), ulijetali smo u greške i spuštali se ispod civilizacijskih razina.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci