Tagovi

Radi li se proračun RH radi kreditnog rejtinga ili građana??

Smanjiti, ukinuti, rezati, štedjeti….. su po svemu sudeći doista krajnji dosezi mogućnosti i sposobnosti ove Kukuriku Vlada u godinu dana koliko su na vlasti. Tek što su većinom ručica, odanih prije svega sebi i svim beneficijama „teškog“ saborskog rada i života a ne dobrobiti građana, usvojili proračun za 2013. godinu naglo su preko noći shvatili da isti uz sve veći broj nezaposlenih (čitaj daljnje urušavanje gospodarstva) baš i neće biti održiv kako su gorljivo pričali i svi ga redom branili kao da je Sveto pismo, odbijajući pri tome glatko i sve amandmane koji su na proračun dolazili iz redova oporbe.

Kako u realnom sektoru djelatnici uglavnom već duže vrijeme jesu na rubu očaja kako zbog malih plaća ako ju uopće dobiju, tako još više poradi svakodnevnog ruleta u kojem ni krivi ni dužni neselektivno i u sve većem broju ostaju bez posla, a time i sredstava za golo preživljavanje povećavajući tako broj onih koji će se prije ili kasnije vladajućima „obratiti“ jezikom koji će zasigurno razumjeti. Kako su sve socijalne kategorije počevši od nezaposlenih, umirovljenika, onih bez ikakvih primanja, beskućnika itd.. već odavno na koljenima, a odnedavno dodatno očerupani i nizom poskupljenja svega i svačega, za žurno punjenje sve većih proračunskih rupa su ostali u ovom trenutku još samo državni službenici i namještenici,… njih cca 240 000 koji ipak imaju određenu sigurnost, bar kada je u pitanju redovita isplata plaća.

Kako su navedeni bez obzira na neke spekulacije ipak generalno gledajući i do sada bili loše plaćeni, najavljenim ukidanjem većine ili pak svih dodataka na njihove plaće će se i njihov ionako trenutno loš standard, kao i kod ostalih građana, još više srozati te dodatno pridonijeti spirali negativnih trendova koji u konačnici samo dodatno povećava broj nezaposlenih, a samim time i stvaranju još većeg proračunskog deficita jer ovakvim mjerama svakim danom ima sve manje onih koji ga pune. Kako se po izračunu ni navedenim rezanjem dodataka očito neće postići traženi efekt od 2,3 milijarde koliko navodno moraju uštedjeti na onih 240 tisuća zaposlenih, sve je bliže dan kada će im se vjerojatno primjenom „sile“ smanjiti i osnovica za izračun plaće što će zasigurno izazvati „veliko oduševljenje“ nemalog broja onih koji kao i ostali građani jedva spajaju kraj sa krajem. I zamislite, vladino „haračenje“ svih redom je samo zato kako nam kreditni rejting kod nekih agencija ne bi pao u „smeće“.

I tako se već godinu dana „ naša Vlada“ bavi samo izmišljanjem raznih nameta i ušteda samo sa svrhom kao smanjiti rashodovnu stanu proračuna a da se ni u jednom trenutku nije ništa ozbiljno poradilo na tome kako povećati prihodovnu stranu što je za one koji poznaju određene ekonomske zakonitosti i procese jednostavnije i efikasnije no bezumno otimanje od onih od kojih se ionako uskoro više neće imati što oteti. I još drsko kažu da se znanje cijeni?!

Vlada koja nema nikakvu razvojnu viziju državu može dovesti samo do ponora. Kukuriku Vlada se u svojoj nesposobnosti pokazala izuzetno uspješnom, stoga je tek pitanje gdje je granica strpljenja onih koji posljedice njihova neznanja i nerada svakim narednim danom sve teže podnose.

Ako je suditi po događanjima oko nas izgleda da taj dan baš i nije tako daleko.

Komentari

Vlada radi proračun radi

Vlada radi proračun radi kreditnog rejtinga jer je to jedini im način da prežive 4 godine na vlasti... NEsposobnost, nepotizam , nerazračunavanje sa kriminalom (pogledajte Srbiju i pogledajte nas sa Todorićem...) vodi u konačno totalno uništenje gore od Grčke.

Zato narod mora progledati i shvatiti da ne može šutiti i mora sve ove političare i lijeve i desne RASTJERATI i osnovati stručnu vladu nacionalnog spasa... OVo što nam se danas događa je gore sluganstvo nego NDH za nacističke Njemačke ...

Justice for all !

Tko je glasao

Zato narod mora progledati i

Zato narod mora progledati i shvatiti da ne može šutiti i mora sve ove političare i lijeve i desne RASTJERATI i osnovati stručnu vladu nacionalnog spasa...
Daj opiši kako bi to trebalo izgledati u praksi. Ovo s rastjerivanjem je jasno, vlast se može srušiti i na ulici. Ali kako bi se provelo biranje stručnjaka za vladu nacionalnog spasa?!

Što se tiče kreditnog rejtinga, upravo nam se (na žalost) ukazala prilika za praktično učenje veze između proračuna, građana i rejtinga.

Tko je glasao

mantra

"svakim danom u svakom pogledu sve više napredujem..." DEMOS :). što reče njegov mentor karamarkić: što je dozvoljeno bogovima nije anđelima (policijsko-špijunski prijevod "qoud licet iovi non licet..." ? kompilacija?) :))))
profesor

Tko je glasao

"svakim danom u svakom

"svakim danom u svakom pogledu sve više napredujem..." DEMOS :). što reče njegov mentor karamarkić:

OStavi se i karamarkića i milanovićića... Postavljeno je dobro pitanje i dobro znaš odgovor koji je žalostan , pa sve prebacuješ na pljuvanje. Stvarno ovdje ima ulizica HDZ-a i SDP-a na bacanje i vjerovatno se šefovi VAma ponose koliko možete lizati dupe gazdi..

Justice for all !

Tko je glasao

"svakim danom u svakom

"svakim danom u svakom pogledu sve više napredujem..." DEMOS :). što reče njegov mentor karamarkić:

OStavi se i karamarkića i milanovićića... Postavljeno je dobro pitanje i dobro znaš odgovor koji je žalostan , pa sve prebacuješ na pljuvanje. Stvarno ovdje ima ulizica HDZ-a i SDP-a na bacanje i vjerovatno se šefovi VAma ponose koliko možete lizati dupe gazdi..

Justice for all !

Tko je glasao

Proračun

Ovakvi se proračuni rade radi zadržavanjeg postojećeg stanja u politici i ekonomiji vladajućih sa interesima tajkuna koji stoje iza danas vladajućih.Cilj? Izbjeći događanje naroda i plesom na žici što dulje ne mijenjati postojeći red stvari. Na žalost vladajućih ništa im ne ide od ruke, što bi rekli: Ne može se stisnut i prdnut.

Tko je glasao

Kako ne rade na prihodovnoj

Kako ne rade na prihodovnoj strani proračuna? Digli su PDV na 25%, ganjaju neplatiše poreza, namjeravaju privatizirati neke državne firme kao CO i sl. Sve će to povećati prihod proračuna.
Naravno, druga je stvar što će porezna presija smanjiti potrošnju i posljedično prihod od PDV-a ili što prodaja firmi ima jednokratni učinak, nema veze, glavno je da pokušavaju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci