Tagovi

Rad lokalne samouprave

Ovih dana pisano je prilicno oko izmjene poreznog zakona s kojim se lokalnoj samoupravi uzimaju odredjena sredstva. No ta ista lokalna samouprava cest funkcionira potpuno nekompetentno. Podjimo od najbanalnijih stvari poput pripreme raznih dokumenata na primjer odluke o Izvršavanju proracuna koja je sastavni dio proracuna JLS-a.
Iako se radi vise manje o tehnickom dokumetu ova odluka moze sadrzavati razne stvari poput prosirenja ovlasti gradonacelnika mimo zakonskih ogranicenja. Večina vijećnika niti ne čita odluku o izvršavanju proračuna te takve odluke uglavnom prolaze bez rasprave.
Pođimo od početka priče kraja prošle godine i donošenja proračuna grada Koprivnice za 2014. godinu. U odluci o izvršavanju proračuna članak 26 glasio je ovako:

"Odluku o zaduživanju uzimanjem kredita (zajma) ili izdavanjem vrijednosnih papira za investicije koje se financiraju iz Proračuna Grada Koprivnice donosi Gradsko vijeće prema uvjetima i do visine utvrđene Zakonom o proračunu.
Odluku o davanju suglasnosti na zaduživanje i davanju jamstva za ispunjenje obveza prema osobama u većinskom izravnom ili neizravnom vlasništvu Grada Koprivnice, izvanproračunskim korisnicima i ustanovama kojima je Grad Koprivnica osnivač, donosi gradonačelnik u iznosu do 10.000.000,00 (desetmilijuna) kuna, a Gradsko vijeće u iznosu većem od 10.000.000,00 (desetmilijuna) kuna.
Pravne osobe u većinskom izravnom ili neizravnom vlasništvu Grada i ustanove čiji je Grad osnivač ne mogu se zaduživati (osim kratkoročno kod poslovnih banaka radi otklanjanja nelikvidnosti) bez prethodne suglasnosti gradonačelnika odnosno Gradskog vijeća kojom im se odobrava zaduživanje, a sve u skladu sa odredbama Zakona o proračunu."

Zašto je ova formulacija opasna? zato što prije svega proširuje ovalsti gradonačelnika izvan zakonskih okvira. Nadalje s ovakvom odlukom gradonačelnik može nekontrolirano davati jamstva gradskim tvrtkama i ustanovama te na jedan čudan način zaobilaziti zakonsku regulativu o zaduživanju a o tome javnost ne bi imala uvida.
nakon što sam primjetio sporni članak uputio sam svoj amandman na odluku koji je glasio:

"U Odluci o izvršenju Proračuna Grada Koprivnice za 2014. godinu u članku 26. iza stavka 3. dodaje se stavak 4. koji glasi:

„Gradonačelnik je dužan izvijestiti Gradsko vijeće o danim suglasnostima na zaduživanje i danim jamstvima iz stavka 2. ovog članka, u roku od 8 dana od dana donošenja odluke.“.

S ovim sam htio postići da gradonačelnica mora izvjestiti gradsko vijeće o datim jamstvima.

nakon toga slijedi obavijest procelnice pravnog odjela grada da ce gradonacelnica amandmanom izmijeniti taj clanak. I to se dogodilo te je uz odluku prilozen i amandman:

https://www.scribd.com/doc/250395602/Amandamispravak-odluke-o-izvrsavanj...

Cijelu pricu osnazio sam na sjednici gradskog vijeca:

https://www.youtube.com/watch?v=CSM4XbKfex0

S ime je prica zavrsila za proslu godinu.

No gradska vlast grad vodi nefunkcionalno te se dugovi umnazaju a u medjuvremenu ja odlazim iz gradskog vijeca.

No tu prica ne zavrsava jer danas na sranicama grada objavljeni su materijali za sjednicu gradskog vijeca koja ce biti odrzana 22.12.2014 i na kojoj ce biti usvojen proracun grada koprivnice te svi dokumenti koji idu uz to pa i Odluku o izvrsavanju proracuna.

I za divno cudo u clanku Članak 32. Odluke o izvrsavanju proracuna ponovno stoji ista odredba:

"Odluku o zaduživanju uzimanjem kredita (zajma) ili izdavanjem vrijednosnih papira za investicije koje se financiraju iz Proračuna Grada Koprivnice donosi Gradsko vijeće prema uvjetima i do visine utvrđene Zakonom o proračunu.
Odluku o davanju suglasnosti na zaduživanje i davanju jamstva za ispunjenje obveza prema osobama u većinskom izravnom ili neizravnom vlasništvu Grada Koprivnice, izvanproračunskim korisnicima i ustanovama kojima je Grad Koprivnica osnivač, donosi gradonačelnik u iznosu do 10.000.000,00 (desetmilijuna) kuna, a Gradsko vijeće u iznosu većem od 10.000.000,00 (desetmilijuna) kuna.
Pravne osobe u većinskom izravnom ili neizravnom vlasništvu Grada i ustanove čiji je Grad osnivač ne mogu se zaduživati (osim kratkoročno kod poslovnih banaka radi otklanjanja nelikvidnosti) bez prethodne suglasnosti gradonačelnika odnosno Gradskog vijeća kojom im se odobrava zaduživanje, a sve u skladu sa odredbama Zakona o proračunu.
Zahtjev za izdavanje suglasnosti za zaduživanje i/ili davanje jamstva, podnosi odgovorna osoba pravne osobe ili ustanove putem Upravnog odjela za financije i poticanje poduzetništva, uz suglasnost nadležnog tijela (Upravnog vijeća, skupštine).
Grad Koprivnica može davati jamstva pravnoj osobi u većinskom izravnom ili neizravnom vlasništvu Grada i ustanovi čiji je osnivač za ispunjenje obveza pravne osobe i ustanove.
Za izdana jamstva Grad može zaračunati proviziju do 0,5 % od vrijednosti izdanog jamstva.
Odluku o davanju jamstva donosi Gradsko vijeće."

Ponovno su pokusali progurati ovu nezakonitu odluku s kojom i gradonacelnica imala diskrecijsko pravo za davanje jamstva tvrtkama i institucijama te s time ozbiljno ugrozila financije grada.

Iako nisam clan gradskog vijeca svim novinskim redakcijama poslao sam priopcenje:

Koprivnička vlast ponovno pokušava tajno zadužiti građane
Koprivnice.

Kao građaninu Koprivnice kojem je stalo do grada dužan sam
javnost izvjestiti o slijedećem:

Pilikom prošlogodišnjeg usvajanja proračuna gradska vlast
pokušala je u odluku o izvršavanju proračuna staviti odredbu da gradonačelnica
samostalno može odobriti jamstva za zaduživanje gradskih tvrtki do 10 milijuna
kuna. Smatao sam tada a i danas da je taj članak odluke sporan jer omogućava
gradskoj vlasti zaduživanje na nejavan i netransparentni način te prikrivanje
stvarnog financijskog stanja grada Koprivnice. I onda sam smatrao da je takva
odluka krajnje dvojbena a moguće i nezakonita. Prošle godine taj članak je bio
izmijenjen te je gradsko vijeće odlučivalo o svim zaduženjima.

No možda računajući na zaboravljivost i na to da više nisam
gradski vijećnik gadska vlast ove godine pokušava isto:

“Članak 32. Prijedloga Odluke o izvršavanju proračuna:

Odluku o zaduživanju
uzimanjem kredita (zajma) ili izdavanjem vrijednosnih papira za investicije
koje se financiraju iz Proračuna Grada Koprivnice donosi Gradsko vijeće prema
uvjetima i do visine utvrđene Zakonom o proračunu.

Odluku o davanju suglasnosti na zaduživanje i
davanju jamstva za ispunjenje obveza prema osobama u većinskom izravnom ili
neizravnom vlasništvu Grada Koprivnice, izvanproračunskim korisnicima i
ustanovama kojima je Grad Koprivnica osnivač, donosi gradonačelnik u iznosu do
10.000.000,00 (desetmilijuna) kuna, a Gradsko vijeće u iznosu većem od
10.000.000,00 (desetmilijuna) kuna.“

I danas smatram da je ovakav članak Odluke o
izvršavanju proračuna krajnje dvojben, podložan ozbiljnim financijskim
malverzacijama te moguće vrlo štetan za financijsku stabilnost grada je daje
jednoj osobi diskecijsko pravo za zaduživanje gadskih tvrtki daleko od očiju
javniosti te mogućnost manipuliranja sa stvarnom zaduženošću grada Koprivnice.

Stoga pozivam gradsku vlast da
prije sjednice gradsko vijeća u ponedeljak 22.12.2014. godine izmijeni ovaj
članak te opet vrati ingerencije za davanje jamstva na gadsko vijeće i tako sve
vrati u zakonito postupanje.

Moje priopcenje izazvalo je posvemasnju zbunjenost je je glasnogovornica grada poslala medijima priopcenje u kojem je profulala ceo fudbal.

https://www.scribd.com/doc/250389141/Priop%C4%87enje-medijima

Naime ovdje se ne radi o zaduzenju grada nego o davanju jamstva trgovackim drustvima ili ustanovama te povezanim pravnim subjektima.

Uz to gradonacelnica zbonjena ostaje zatecena pitanjem

https://www.mixcloud.com/sinisabosanac9/radio-drava-o-mojem-priopcenju-i...

No u svakom slucaju da ce opet amandmanom izmijeniti odluku te nadam se vratiti sve u tijekove zakonitosti.

Iz ovog pomalo banalnog primjera vidimo na koji nacin funkcionira lokalna samouprava i ne znam je li gore ako su namjerno htjeli omoguciti gradonacelnici da daje jamstva i parafiskalno financira odredjene stvari ili se stvarno radilo o previdu i automatskom copy pastanju iako je konacna verzija recene odluke ispravna.

U svakom slucaju potreba je provodjenja odredjenih mjera s kojima bi gradska uprava i gradske sluzbe postale funkcionalne.

P.S. naravno da drugi gradski vijecnici nisu gledali ovu odluku niti bi najvjerojatnije ista o njoj diskutirali. Time bi jedan nezakoniti akt postao zvanican i mogao gradu prouzrociti mnosvo problema.

Komentari

tvoji bar nekada poslušaju a

tvoji bar nekada poslušaju a moji HDZ-ovci nikada

Tko je glasao

Morali su poslusati jer bi

Morali su poslusati jer bi inace bilo svega i svacega a kad su prosle godine povukli clanak onda ga moraju i ove godine. Ono sto ce im predstavljati problem je da ce morati sve kredite stavljati na gradsko vijece te cu moci pratiti zaduzenost.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci