Tagovi

(R)evolucija demokracije

(Svježi sjeverni povjetarac)

U posljednje vrijeme svjedoci smo izrazitih pokreta civilnog društva, i to po raznim pitanjima: od prikupljanja potpisa za referendum o NATOu, preko srednjoškolskih, studentskih i sindikalnih prosvjeda, do najavljenog skupljanja potpisa za referendum o saborskim mirovinama. Očigledno posljednji izbori velikim grupama građana nisu donjeli željene promjene u lošoj politici, što nije ni čudo obzirom na sastav i način djelovanja vlade dr. Ive Sanadera II.

Ono što je meni posebno zanimljivo je slijedeće: gotovo sve te akcije su u većoj ili manjoj mjeri na liniji SDPovih programa, no nitijedna od tih akcija nije dobila javnu ili infrastrukturnu podršku te stranke. S jedne strane, to mi je razmljivo - SDP jednostavno ne želi "zajašiti" inicijative civilnog društva, no s druge strane, živimo u sustavu koji politički (i dijelom medijski) onemogućava ili spin-a rezultate takvih aktivnosti, te je strukturalna i politička potpora nužna da bi takve aktivnosti imale trajniji rezultat.

Tako su prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma unaprijed osuđena na neuspjeh (ukoliko ih ne podrži jaka stranačka struktura) zbog izrazito visokih kriterija propisanih Zakonom (i Ustavom), dok se (u većoj ili manjoj mjeri) opravdani zahtjevi srednjoškolaca i studenata (po pitanju te opravdanosti toplo preporučam izvrstan sarlijev dnevnik, te dobar zvonin dnevnik) parcijalno i stihijski provode spinajuci usput okolnosti i uzroke stanja u kojemu smo se našli. A SDP stoji sa strane i gleda.

(Tsunami se nastavlja!)

Zbog svih tih okolnosti, i jasno iskazane volje građana, smatram da SDP ima obavezu djelovati, i ne mislim sa svojom porukom stati na toj općenitoj (na toj razini čak i demagoškoj) konstataciji, već imam i konkretan prijedlog: SDP treba povesti (r)evoluciju demokracije!

Što mislim pod time? Svi ovi zahtjevi civilnog društva imaju jedan zajednički korijen: manjak komunikacije (i političkog uvažavanja) državnih struktura (prvenstveno Vlade i premijera) prema najširim građanskih slojevima. Odluke se donose autistički, bez prave pripreme, javne rasprave i uvažavanja opravdanih kritika. HDZ se, i verbalno i aktivno, ponaša kao da je osvjajanjem relativne većine na izborima dobio pravo da u potpunosti ignorira sva mišljenja osim jednoga (onog dr. Ive Sanadera II), pa makar to bilo i u suprotnosti sa vlastitim predizbornim obećanjima (ZERP).

S druge strane, SDP se ovih dana (i previše) bavio unutarstranačkim izborima (koji po mojem uvjerenju predstavljaju daljnje podizanje letvice unutarstranačke demokracije), te je djelovanje SDPa na podizanju opće demokracije u državi, ne samo prirodno, već i nužno.

Kako?

Jednostavno - pokretanjem akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o nekoliko značajnih tema, koje kao svoju posljedicu imaju znatnu demokratizaciju političkih procesa u čitavoj zemlji. SDP ima snage za sprovođenje takve akcije, a paralelnim prikupljanjem potpisa za nekoliko referenduma postigao bi se sinergijski učinak. Jednim udarcem više muha! Na taj način bi se uz iste troškove organizirala akcija koja bi pokrenula nekoliko važnih političkih pitanja koje imaju široku podršku u narodu, u konačnici rezultirajući općedruštvenim demokratskim napretkom, dok bi i SDP iz cijele akciji izvukao konkretnu političku korist - konačno bi se pozicionirao kao AKTIVNA snaga koja radi na realizaciji konkretnih projekata. Opozicijski status ne može, i ne smije biti izgovor!

Teme o kojima bi, po mom mišljenju trebalo zatražiti raspisivanje referenduma su slijedeće:

1. promjena Zakona o referendumu (i relevantnog dijela Ustava) kao bi se kriteriji uskladili sa kriterijima u Europskoj uniji (2-5% potpisa, 30-60 dana)

2. glasanje dijaspore - promjena izbornog zakona, kojim bi se broj saborskih zastupnika biranih u XI izbornoj jedinici (dijaspora) sveo na dva (jedan za BiH, drugi za stvarnu dijasporu)

3. sređivanje biračkih popisa - promjena Zakona o prebivalištu koja bi onemogućila dvostruko prijavljivanje prebivališta (u Hrvatskoj i Bosni npr.), te zadržavanje preminulih osoba na biračkim popisima

4. ukidanje povlaštenih saborskih mirovina - promjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom državnom saboru na način da se procedura umirovljenja saborskih zastupnika izjednači sa procedurom umirovljenja svih ostalih građana Republike Hrvatske

(Sloboda narodu!)

Sve te teme imaju izrazitu podršku u narodu, i predstavljaju temelj daljnjeg demokratskog razvoja ove zemlje. Zapravo, žalosno je da se za te temeljne demokratske postavke moramo boriti na ovakav način. Da detaljnije razjasnim svaki od ovih zahtjeva:

1. Ispunjavanje zahtjeva (koji je na dnevni red stavio Odbor za referendum o NATOu) dignuo bi stupanj demokratičnosti u zemlji na višu razinu koja bi zauvijek promijenila način političkog djelovanja i promišljanja u Hrvatskoj. Svaka vlast bi ubuduće morala polagati puno više pažnje na mišljenje javnosti, jer bi inače postojala realna mogućnost da civilno društvo nametne rješenja političkim elitama. Dakle snaga te promjene nije samo u neposrednim mogućnostima koje se otvaraju građanskom društvu. već u potencijalu iskorištavanja same institucije referenduma! Mišljenje javnosti (i potencijalnost raspisivanja referenduma) bi kao Damoklov mač visilo iznad Vlade i tjeralo ju da puno više pažnje posveti transparentnosti donošenja odluka i javnoj raspravi.

2. Ovu temu je pred izbore otvorio Zoran Milanović, a tadašnje ankete su pokazele da 2/3 (Puls donosi brojku od 65%) građana RH smatra da građanima sa prebivalištem izvan Hrvatske treba ukinuti pravo glasa. Osobno smatram da je to preradikalan potez, i da Hrvatska treba zadržati predstavnike "dijaspore" u Saboru - ali na simboličkoj razini. Ovakav pristup (dva zastupnika za dijasporu) nije agresivno negativan prema tim ljudima, ali ipak stvar dovodi na svoje mjesto. Koliko para (obaveza prema RH) toliko muzike (mjesta u Saboru). Da ne spominjem da bi ovakva regulacija (fiksan broj zastupnika) automatski demotivirala Anđu Penavu da glasa na izborima. I njenu sestru također.

GONG3. Birački popisi su se na posljednjim izborima pokazali kao najvažnija poluga političke i izborne manipulacije. O tome se uistinu dovoljno pisalo na Pollitici, pa mislim da ja na ovom mjestu ne trebam detaljno ulaziti u problematiziranje 250 000 "novih" birača u RH, ili 20% preminulih na biračkim popisima za dijasporu. Iskustva GONGa pokazuju da najveći problem u reguliranju, i najveći prostor za manipulaciju sa biračkim popisima, pruža Zakon o prebivalištu.

Nije nepoznato da se ekipa iz BIH prije lokalnih izbora prijavljuje na mjesec-dva dana u RH u pogranične gradiće i sela, pa se onda odjave nakon nekog vremena uz napomenu ODJAVA IZ RH. Dakle, bez navodjenja nove adrese. I tako u krug, kako kome treba za koje izbore. To je zato što ekipa iz BIH može imati prijavljeno prebivalište i u RH i u BiH, jer ne postoji obaveza da države među sobom uparuju podatke o prebivalištu, te da brišu jedno prebivalište.

Druga je stvar s popisom za birače u (non-BiH) inozemstvu. On je totalno sređen što se tiče dvostrukih prebivališta (sve se uparuje svakih par mjeseci i brišu se dvostruko prijavljeni), no ne postoji mogućnost brisanja preminulih. Zato što nitko nema dužnost dostavljati Republici Hrvatskoj podatke o preminulim hrvatskim državljanima koji su ujedno i strani državljani.

4. Pitanje saborskih mirovina definitivno nije u razini ostala tri pitanja, ali simobički znači puno. Možda je za detaljno objašnjenje najbolje pročitati Frederikov dnevnik, a ja ću se sada zadržati na konstataciji, da bi u ovom paketu zahtjev za izjednačavanjem saborskih i "običnih" mirovina bio "točka na i" koja bi i simbolički demonstrirala revoluciju demokracije, te spuštanje politike i političara na više načina na razinu onih o kojima ti isti donose odluke. SDP, obzirom na svoje predizborne najave, ima puno prvao zatražiti tu promjenu, demonstrirajući ujedno svoj vlastiti demokratski kapacitet, ali i socijalnu solidarnost.

Komentari

Odnos politike i civilnog

Odnos politike i civilnog društva nije jednoznačan tj. ne svodi se samo na ono što Ti nazivaš "zajašiti" civilnu inicijativu. Naime, koliko god neka politička stranka dobronamjerno pomagala civilno društvo, ono je vrlo heterogeno i neda se svesti na bilo koju dimenziju političkog u striktnom značenju tog pojma (dolazak na vlast i realizacija interesa). I to jednostavno zbog toga što se političko i društveno, premda imaju mnogo dodirnih točaka, ne poklapaju.

Primjerice, među onima koji/koje pokreću različite akcije za očuvanje okoliša nalazimo i apolitične i radikale svih političkih orjentacija, a između njih je čitav spektar svjetonazorkih afilijacija. Priključivanje političkih aktera takvim akcijama može biti samo u vrlo ograničenoj mjeri (obično na razini individualnih izraza podrške). S druge strane, parlament u kojem su zastupljeni interesi građana i građanki jest pravo mjesto susreta civilnog društva i politike, kako u zakonodavnim procedurama tako i u raspravama o specifičnim politikama.

Upravo je taj aspekt u Hrvatskoj najmanje zastupljen, zbog čega onda nastaje čitav niz nesporazuma na koje, s punim pravom, ukazuje griotta. U nas tako civilno društvo najčešće komunicira direktno s izvršnom vlašću, pri čemu se izigrava demokratska procedura ili pak pojedine političke stranke u civilnom društvu vide rezervoar glasova koje si osiguravaju (kad su na vlasti) direktnim "stimulacijama", pretvarajući tako pojedine dijelove civilnog društva u svoju odanu klijentelu.

Prema tome, oprezno s civilnim društvom! Umjesto da osigurava logističku pdršku civilnim inicijativama, SDP može i treba kroz Sabor pokretati svoje političke projekte (i za manjak toga, u pravu si, status opozicijske stranke ne može biti izgovor), i tek onda za njih tražiti podršku u civilnom društvu. Obratni postupak ("ideje vaše, novci naši") nije dobra ideja.

grgo

grgo

Tko je glasao

Grgo. Stranke imaju

Grgo.

Stranke imaju znacajnu infrastrukturu koja se moze i ne mora koristiti za sprovedbu politickih interesa za koje se stranka zalaze.

Stranku mozemo dozivljavati kao profilator saborskih zastupnika, no onda se postavlja pitanje cemu 30 000 clanova takve organizacije? koja je uloga tih 30 000 clanova i jeli razumno ne koristiti svoje resurse?

Meni se cini da je nekoristenje tih resursa za sprovedbu politickih interesa nezdravo. Da ne kazem stetno. Isto tako smatram da je drzanje fige u djepu kada te stranke mogu pomoci sa svojim resursima jednako tako nezdravo i stetno. Isto tako smatram da je nespremnost stranaka da jasno stanu uz inicijative koje su korisne za ovo drustvo u najmanju ruku nezrelo misljenje.

Sve u svemu, ako SDP zeli pokazati da nije hrpa likova koji jedino sto rade jeste da pucaju replike, vec je organizacija koja je spremna preuzeti vodjenje ove drzave, tada SDP mora jasno demonstrirati svoj kvalitetan odnos sa svim znacajnim parametrima drustva u kojima civilno drustvo kao koncept predstavlja apsolutni imperativ.

Ja kao nestranacka osoba tako zelim vidjeti SDP koji je angaziran i koji se ne srami svojeg angazmana i zalaganja za zajednicke ciljeve sa ostatkom hrvatske javnosti. Ja ne zelim gledati neke papke kojima je prije svega bitno sta ce napisati Vecernji list taj dan i koji ce zbog upisa Vecernjeg lista odbiti pomoci onima kojima je pomoc u tom trenutku potrebna.

Cisto za primjer, referenciram se na Odbor i cinjenicu da je Odbor prvi dan pozvao SDP da mu pomognu sa svojim resursima, sto je SDP odbio.

To je los potez SDPa koji ukazuje, ponavljam jos jednom, da je SDPu bitnije sta pisu u Vecernjem listu, nego da pomognu drugu u nevolji. Takve stranke su slabe stranke po definiciji. I to je ono sto treba mjenjat, a ako se ne moze mjenjat, onda treba stvarat novo.

PS. koliko sam cuo, HNS igra iz sjene, ali to jasno ukazuje na neiskrenost, a samim time i koruptnost organizacije.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Kao aktivist civilnog

Kao aktivist civilnog društva ne bih volio koristiti niti jedan element infrastrukture bilo koje političke stranke. To će Ti po defaultu reć svatko tko se ozbiljnije angažirao u civilnim akcijama. Infrastrukturu za rad civilnog društva dužna je OSIGURATI država ili lokalne vlasti respektivno. Da aktivisti i aktivistkinje žele koristiti stranačku logistiku, onda bi se učlanili u stranke i djelovali kroz njih. Suradnja između NGO-a i stranaka izvan parlamenta, koliko je meni poznato iz konkretnih iskustava, obično završava dodjeljivanjem financijske potpore ili nekog položaja u zamjenu za osiguravanje legitimiteta za političku odluku (potpora zakonu). To je perverzija i politike i civilnog društva.

grgo

grgo

Tko je glasao

Kao aktivist civilnog

Kao aktivist civilnog društva ne bih volio koristiti niti jedan element infrastrukture bilo koje političke stranke.

Kao aktivist civilinog drustva, ekipa je u zadnje vrijeme dosla do zakljucka da se ljudi okupljaju oko zajednicih ciljeva, a ne oko stranaka ili bilo cega drugoga. Ko se bori za cilj i ko je spreman pomoci na bilo koji nacin, dobro je dosao.

I upravo je taj djir okosnica i Odbora koji je po prvi puta u povijesti Hrvatske ugrozio establishment, a i studentskih prosvjeda koji su opalili takvu samarcinu ministru Primorcu, da ce je zapamtit za citav zivot.

Upravo kada je ekipa dosla do tog vrlo jednostavnog zakljucka da nije bitno jesi li Peder, HVIDRA, Barica ili SDP, vec je bitno da pomognes, civilna scena je dozivjela uskrsnuce.

Naravno, pretposstavljam da ti predstavljas onaj logicki sklop civilne scene koji jedino sto je radio jeste da je trosio pare iz drzavnog proracuna i pozirao zajedno sa ministrima, sklop koji je civilna scena konacno odlucila napustiti.

I fala bogu da je tako, jer bilo je i vrijeme.

Naravno, mozes nastaviti zagovarati logiku koja je civilnu scenu drzala na nivou sitnih poltrona sto su se borili za mrvice dodjeljene od politickog vrha, ionako nema veze.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Jedinica za uvredu i objedu.

Jedinica za uvredu i objedu. Nije mi jasno zašto u raspravama samnom padaš na tako nisku razinu da mi vrlo uvredljivo spočitavaš nešto protiv čega se ja u svojem komentaru decidirano izjašnjavam.

Nemam ništa protiv okupljanja na zajedničkim ciljevima kad oni to doista jesu. Jedino smatram da svatko treba raditi tamo i samo tamo gdje ima legitimitet djelovanja. I to tako više-manje funkcionira svugdje.

A to "uskrsnuće" civilne scene o kojem govoriš (a ja mislim da je to daleko od realne ocjene) zasigurno se ne bi dogodilo da se u cijelu akciju uplela bilo koja stranka. Štoviše, projekt se gotovo raspao na pitanju neutralnosti ORNA u pogledu stava o NATO.

grgo

grgo

Tko je glasao

Sve u redu po pitanju

Sve u redu po pitanju ocjene. Zasluzio sam je i ispricavam se.

Ali, nisi u pravu po pitanju stranaka, jer STRANKE SU SVE ODREDA BILE POZVANE DA SUDJELUJU, a neke su se odazvale i sudjelovale i odradile znacajan dio posla za Odbor. I cisto za primjer, FMSDPa iz Krapinsko Zagorske Zupanije odradio je svoj dio posla za taj kraj.

I zamisli samo, inicijativa se unatoc njihovoj POMOCI, nije raspala.

To su cinjenice.

Po pitanju legitimiteta djelovanja, prilicno je jasno da je SDP imao legitimimtet da pomogne inicijativi, jer se inicijativa tako postavila od pocetka. Imao je priliku pomoci i HDZ i bilo ko drugi. A oni koji su pomogli, to im samo moze sluziti na cast.

Nista manje od toga.

Sve u svemu, doslo je vrijeme da se ozbiljno unaprijedi politicki proces. A prve laste vec su doletjele.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Simptomatično je, a

Simptomatično je, a istovremeno i logično, da su akciju podržale izvanparlamentarne stranke. Ona su tako htjele dobiti na vidljivosti i steći nešto političkih poena za sljedeće izbore. To je također dokaz parazitiranja na civilnim inicijativama u nedostatku (čast iznimkama poput Zelene liste) vlastitog autonomnog djelovanja. Dakle, sudjelovanje im nije bilo na čast nego na korist.

S druge strane, ORNA je inicijativu predala u Sabor i tamo zatražila raspravu (ili nešto drugo, nisam siguran). Vidjet ćemo kako će se SDP odnositi prema tomu. Ako se oni ogluše, ostaje Lesar.

grgo

grgo

Tko je glasao

Tesko da je onaj koji

Tesko da je onaj koji omogucava inicijativi da zivi kroz davanje svoje infrastrukture, parazit.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Nego, dosta negativizama sa

Nego, dosta negativizama sa moje strane :-]

Cinjenica je Hadzi da te dozivljavam kao opakog lika koji ima pozamasan politicki potencijal. No, cinjenica je i da jos nisi imao priliku demonstrirati snagu svog karaktera kroz uspjesno nosenje sa Pandorinom kutijom, test koji je Stefan par puta uspjesno prosao.

To je ogroman kapital Stefana koji ti trenutno nemas.

Ali. Zbog cega da ti uskracujemo mogucnost testiranja snage svog karaktera? Pobogu, na muci se poznaju junaci, a ulazak u GO bi definitivno predstavljao tu muku koja je IMO prirodan sljedeci korak u oblikovanju tvoje politicke licnosti.

To je zapravo skroz u redu.

I tu moram priznati jednu stvar. Bio sam sebican. Vidio sam koliko mozes povuci kada je u pitanju civilno drustvo i koliko mozes biti znacajan faktor u tom procesu. I ne bih volio da birokracija SDPa pojede taj potencijal na bilo koji nacin.

Sebican sam jer vidim da imas sposobnost napraviti jako puno, a ja sam se SDPa odrekao. I volio bih vidjeti da to puno bude ne tamo gdje vise ne stavljam pologe, vec tamo gdje znam da se kriju nesluceni prostori napretka.

U svakom slucaju. Ako prodjes na konvenciji, SDP ce dobiti jos jednog jakog igraca koji bi mogao biti snazan most u reformi stranke u jednu modernu politicku opciju sposobnu da se nosi sa novim vremenima. Ako prodjes na konvenciji SDPa, to ce za SDP, za sve snage SDPa koje su svjesne nuznosti napretka, biti daleko vise nego sto to moze nuditi iti jedan anonimni pojedinac koji ce po nekoj diskrecijskoj crti zavrsiti u GOu.

Mozes zahebat sve to, jer nisi jos bio na testu, ali ovo su vremena kada se definitivni isplati riskirati. Jer rizik je nuznost, bas kao sto je to bio rizik sa Milanovicem, na kraju krajeva.

I zato ti zelim puno uspjeha na sutrasnjoj konvenciji. No, kako god da bilo, slavit cemo :-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

SDP nije stranka koja zeli

SDP nije stranka koja zeli boljitak svima.To je klijentilisticka grupa ljudi zainteresirana da sebi osigura prihode kroz bavljenje politikom na svim razinama, ovaj put u dresu tzv lijeve stranke. Prave komuniste,ljevicare i patriote pok. Racan je rastjerao jos 1990. i neprekidno se do svoje smrti upirao pokazati i dokazati da s njima nema nista zajednicko. To je bila sustina i teziste njegovog tzv. politickog djelovanja. Nije mu se medjutim gadilo prigrabiti, potpuno netransparentno ,imovinu tog mrskog SKH.
Ovo sto je ostalo danas od SDPa ne usudi se potegnuti ni jedno drustveno pitanje.
Kao i vecina gradjana RH, i SDP se predao. Mislim da je vrijeme da nestane u unutar stranackim sukobima, jer vise nema nikakve svrhe njegovo postojanje na politickoj sceni RH.

Tko je glasao

"2. glasanje dijaspore -

"2. glasanje dijaspore - promjena izbornog zakona, kojim bi se broj saborskih zastupnika biranih u XI izbornoj jedinici (dijaspora) sveo na dva (jedan za BiH, drugi za stvarnu dijasporu)"

Ne bismo smjeli biti tako rigorozni u stavovima oko dijaspore. Bilo bi za Hrvatsku puno bolje osnivanje posebnog ministarstva za dijasporu. Tog bi ministra birali isključivo Hrvati izvan Hrvatske te bi on vodio brigu za njih...

Tko je glasao

No ipak, ne mogu a da se ne

No ipak, ne mogu a da se ne "našalim" na račun ovdje spominjanoga Referenduma iz 2001 godine.

- Evoluirali smo, jer je 2001 godine trebalo samo 400.000 popisa a danas treba 450.000 - što je u zemlji s negativnim demografskim kretanjima prava misterija.
- Evoluirali smo i u tome, što je ona ista ekipa koja je toliko halabučila iza Čondića i kompanije sve učinila da provede u djelo sve ono što se Referendumom htjelo spriječiti - pa je i to ostala misterija koju se u praksi rado preskače!
- Evoluirali smo i u tome što se danas trsimo da uspoređujemo ono što je praktički neusporedivo, no to uvijek ima smisla radi raščišćavanja temelja za neke nove demokratske uzlete (kao kad u čišćenju zrnja od lupina sve treba bacati u zrak da vjetar otrijebi vrijedno od nevrijednoga). No to ipak više nije misterija.

Tko je glasao

Minimalistički gledano,

Minimalistički gledano,

(r)evolucija se ne sastoji samo od toga ili ne toliko uopće od toga što razni različito tumače svijet, mijenjaju svijet, nužnost nužnosti koja u glavnini nije nužna niti od objektivne zakonitosti koje pojave čine krajnje nužnim i zakonitim do stupnja nužde, pa čak niti od tesanja demokracije i vodstva i programa i raznog, organizacije, pogotovu ne od onih djelova koji se rješavaju parolaški i bez kritičkog uvida ... (dodati još ccca 150 fora po slobodnom izboru)

nego se sve to još više sastoji od beskrajnih minimalističkih tehnologija, igri, mišljenja, čina ... više nego revolucionarnih sitnica pa i smanjenja i ništa, koje odlučuju o smjerovima i igri, a i da li besmisleni nefunkcionalni pročistač za 11, betoni zvani bolnica Blato o stadion za 10 te nadasve nezgodni vulkan od hrpe smeća zvani Jakuševac za 5 ... ili kakva sitnica za 0,001 % toga troška koja čini čuda u raznim smjerovima.

U organizaciji i provedbi minimalističkih vizija non stop sudjeluju još jače divizije živih bića, uključujući životinje i bilje te raznu drugu materiju, što je logično puno šira i moćnija organizacija i tehnologija od vlasti i politike i s njima povezanih medijskih i akademskih i raznih staro i novo religijskih pojava.

Pod pretpostavkama da je to minimalistički tako, onda prozilazi da se, htio to netko ili ne, igra sastoji od svega, a i vizije i estetika (slika među slikama), igra se po cijelom terenu a i šire, igra nije ni počela ni završena kada je netko odredio a minimalizam većinom pobjeđuje:
- jake pojave gube jer nisu dosegle minimalističko dno ili su se preforsale i ispale izvan igre (minimalističke);
- široki minimalistički front lako igra ođene igre, pod uvjetima da uvaži činjenicu da nužnost nužnosti nije tako nužna, pogotovu vršenje nužde gdje i kada nije nužno, do stupnja čuda već samom činjenicom smanjenja iznimnih (maoističkih) napora oko nužnosti nužnosti koja nije nužna (npr. da su politika i političari ti koji najviše mogu jer čim su manje oni i divizije to su odmah čuda, npr. da nakon 10 x 300 milijuna nije nužno još 16 x isto za propale betone bolnice Blato i stadion, jer to lako rješi netko sam ...);
- minimalistički prodor u carstva nužnosti, kao stranke i vlasti, također može biti uspješniji od cijelih pokreta divizija, iz istih razloga kako je navedeno, do stupnja da se uvali ova ili ona žvaka, popuši ova ii ona fora (ili ribica).

Najvažnije je to što smo ipak prisiljeni nešto "delati" i što su stigla zrelost i sinteza raznih upornih i vrijednih delanja, za računovodstvo preplaćenog i potplaćenog poreza će se sigurno naći solidnih računovođa.

P.S. negdje na pollitika.com ex (r)evolucionar Oštrić navodi da je napredovao, skupi po koji komad otpada s ceste i ubaci u primjereni kontejner te proučava strategiju smušenog dr Vlatka Mačeka, još bez konačnih odgovora (kada ih nađe prijeti opasnost od njegovog pohoda na Zagreb i osvajanja vlasti, nakon čega bi uslijedila potpuna zbunjenost; klima je povoljna, po ostalim gradovima neočekivana čuda a London potpuno)

Tko je glasao

koliko god da su ideje i

koliko god da su ideje i zamjerke upućene na prosvjedima i inicijativama za referendum većinom uskladne sdp-ovim stajalištima ili barem onime što bi se očekivalo sudeći po sdp-ovoj ideološkoj osnovici, ipak ostaje činjenica da je direktno uplitanje politike u takve aktivnosti nužno negativno jer tada to prestaje biti građanski aktivizam i postaje čisto političko djelovanje, a samim je time jednom dobro dijelu građana to odbojno.
oko učeničkih prosvjeda nisam bila u hrvatskoj pa sam posve nekako "promašila" priču o tome, ali zato znam da je i oko ovih studentskih izbora politika bila itekako snažna karta, ili su barem postojale neke snage koje su to pokušali prikazati kao političke igre i koliko god da im nije uspjelo, donekle su i nanijeli štetu prosvjedu. zato, a ne "slučajno" se da dnevniku vrte one dvije rečenice kada organizator kaže da nije riječ o politici, nego o nezadovoljnim studentima kojima je dosta.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Dobro, ali po čemu ovaj

Dobro, ali po čemu ovaj dnevnik nije zaslužio tvoj bod?
Jednostavno si škrta na bodovima ili što?

Nego, vidim da si je i Hatzi (ili Hadzi?) sam dodijelio bod. Ako nije greškom, onda mu baš i ne služi na čast...

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

zar mi je komentar toliko

zar mi je komentar toliko loš da na njega imaš komentirati jedino u pogledu boda?!
na kraju krajeva, nisam dala ni bod plus ni bod minus, dakle uopće nije točno da dnevnik smatram lošim. inače, nisam uopće škrta na bodovima, ovoga posve slučajno nisam ocijenila, pretpostavljam zato što sam komentirala. bod bi inače dala, ali sada iz inata neću jer ne odobravam to što me ovako prozivaš zbog boda. ako to nije hatz. učinio, ne znam što ti imaš s time.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Nu, ja sam ti dao kulju jer

Nu, ja sam ti dao kulju jer furas iskljucivost kod zalaganja za opce dobro. To je u najmanju ruku glupo.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

nu, nisam uopće govorila o

nu, nisam uopće govorila o tvojoj ocjeni... nije me baš zaboljela pa te nisam ni pozivala na objašnjenje. u komentaru sam govorila o tome kako me kolega prozvao što dnevniku nisam dala bod.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Hehe. Nije bed. Ali brijem

Hehe. Nije bed. Ali brijem da je u redu komentirat losu ocjenu u svakom slucaju.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

slazem se, pricati o

slazem se, pricati o bodovima je periferno.

koliko god da su ideje i zamjerke upućene na prosvjedima i inicijativama za referendum većinom uskladne sdp-ovim stajalištima ili barem onime što bi se očekivalo sudeći po sdp-ovoj ideološkoj osnovici, ipak ostaje činjenica da je direktno uplitanje politike u takve aktivnosti nužno negativno jer tada to prestaje biti građanski aktivizam i postaje čisto političko djelovanje, a samim je time jednom dobro dijelu građana to odbojno.

nacelno se slazem, i ta je ista poruka dolazila iz sredisnjice SDPa.
no, kad se nalazimo u situaciji da su inicijative osudjene na propast zbog zakonodavne STRUKTURE, bez jace politicke podrske nece biti kruha. ja osobno mislim da SDP ima obavezu prema civilnom drustvu da napravi koliko je u njegovoj moci kako bi promijenio taj demokratski manjkav okvir u kojem cijelo drustvo djeluje.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nego, vidim da si je i

Nego, vidim da si je i Hatzi (ili Hadzi?) sam dodijelio bod. Ako nije greškom, onda mu baš i ne služi na čast...

E pa sad ... koliko ja vidim, a je da imam nove naočale - antirefleksne i bez dioptrije (dolaze godine i glaukom;)), Hadži je sam sebi dodijelio minus bod , što vidim prvi puta, otkako sam na pollitici ... ;)))

Mora, da je ispravljao bod, koji si je prije dodijelio ....

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

ima pol kile mozga pravo,

ima pol kile mozga pravo, nije korektno i prepravio sam u minus bod


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ima pol kile mozga pravo,

ima pol kile mozga pravo, nije korektno i prepravio sam u minus bod
ako je pol kile mozga u pravu ondi ti tek sada nisi korektan jer si slobodno mogo kazati (priznati) da si dajući sam sebi bod u stvari želio da ti tekst dođe što priej na naslovnicu. Bod koji si dao sam sebi je bio upravo onaj 13. kooliko i treba za naslovnicu... :):):)

Tko je glasao

Ajde nemoj cjepidlačit

Ajde nemoj cjepidlačit :)
Čovjek se malo zaletio i što sad, da ga razapnemo?

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Ajde nemoj cjepidlačit

Ajde nemoj cjepidlačit :)
Čovjek se malo zaletio i što sad, da ga razapnemo?
Iz tih naoko malih i bezančajnih stvari se dade podosta toga iščitati, a ti mi onda objasni jel se to uvaženi zaletio sa onim plusem ili sada kad si je dao minus bod?

PS. Jest da plus bod sam sebi djeluje malo bljutavo (da ne kažem bez veze) ali dopuštam da ponekad ima i opravdanje kao u slučaju 13. boda .... koji ni nakon pola dana od 12. nikako da dođe, ali da onda nakon 18. ili 19. zvekneš sebi minus bod je nešto (možda potpuno nebitno) što me eto (nepotrebno) iritira.... a posebno kad se radi o dobrom dnevniku kao ovom sada.

Tko je glasao

Ma potpuno se slažem, i

Ma potpuno se slažem, i prvo je bez veze, a drugo još više...
Ja sam se ipak nadao da je prvi put pogriješio (što je ipak malo teže, ali ne i nemoguće).
No, ajmo se mi ipak okrenuti samom dnevniku. Koji je (kako i sam potvrđuješ) itekako vrijedan pažnje. A i gazda bi nam mogao priheftati koju nulu radi offtopica, onako, da ne zaboravimo kako big brother nikad ne spava :) Osim kad ljevičari divljaju :) Ali dobro, nećemo sad o tome...

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Ja si uvijek dajem bod, to

Ja si uvijek dajem bod, to je moje demokratsko pravo na pollitici dok se drugačije stvari ne urede. Ako ja ne vjerujem u svoje tekst zašto bi drugi? A moje je pravo glasovati za sebe ako se kandidiram - pa analogiju vučem i na pollitici. Ako se dogovorimo da to nije u redu, onda ćemo to staviti u pravila i sve divno i krasno. Ovako je pitanje stava... Svaka čast na dnevniku!

Tko je glasao

Meni je to kontra mozga,

Meni je to kontra mozga, pameti i inteligencije :)
A da ne pričam o drugim aspektima, moralu itd.

Prvo nešto veliš, onda hvališ sam sebe, kako si to dobro rekao?
Meni to nema veze ni sa stavom niti sa pravilima, niti sa samopouzdanjem.

Meni je to kontra Splita i KONTRA MOZGA!

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao
Tko je glasao

Sve što nije kontra

Sve što nije kontra pravila, dopušteno je kao što sam i rekao. Dakle ako je netko prekšio pravila možete ga krizitizirati. Ako treba mijenjati pravila idemo ih promijeniti - ako kritična masa smatra da je to uopće bitno:-) Tipičan primjer velike rasprave oko nebitnoga. Tema dnevnika je prava - zašto nemamo oporbe, zašto SDP spava i zašto smo prepušteni na milost i nemilost bahatog HDZ-a? A ne tko sebi da ili ne da bod na pollitici - kao da će to promijeniti svijet. Tipična izdrkavanja ljevice, dobro kaže bijesdrugi.

Tko je glasao

Sjajno, sjajno, sjajno. Ma

Sjajno, sjajno, sjajno. Ma oduševio si me.
Vidiš da drugarska kritika ima učinka :)
Drago mi je da su te inspirirali (izmedju ostalog) i moji Zorro pravednici.

Mislio sam uputiti par primjedbi i prijedloga, ali mislim da neću ništa novo reći što već naši creme de la creme diskutanti (Gale, Frederik...) nisu rekli.

Sjajno, još jednom. Samo naprijed.
Tebi i Štefanu držim palčeve!

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

I za evoluciju i za

I za evoluciju i za revoluciju uz svijest o potrebama za promjenama trebaju postojati organizirane društvene snage koje će se založiti zapostavljajući uske parcijalne a zalažući se za šire društvene interese. To nije samo formula nego i realnost. Stranke sada djeluju usko politički pragmatično, na jednom unutarnjem ustroju koji ne oslobađa i ne promovira hrabrost pojedinaca, samostalnost i odgovornost u postupanju nego recikliraju kadrove koji se zadovoljavaju mrvicama bačenim pod stol, i to od strane vrha stranke koja kreira liste a mjesto na listama (od općinskih do državnih) osiguravaju beneficije i sinekure,

Po meni je sustav neproduktivan, pa je prelazak na jedan član jedan glas u stranačkim izborima preduvjet demokratizacije stranaka, a isti takav princip građanske demokracije treba vratiti i na državnu razinu a odbaciti liste kao isključivi probir javnih funkcija i posredno preko delegata (samo jedan kandidat) za stranačke funkcije.

Zato vidim trenutno dva kursa, naravno najviše u dvije vodeće stranke. Jedan je u HDZ-u koji je svoje manipulacije listama i unutarstranačkim kadrovskim probiranjima doveli do savršenstva onih najgorih nedemokratskih tradicija (100 % za jednog jedinog kandidata) i trzanja unutar SDP-a koji smjeraju (uz jaka trzanje) prema pojedincima i izboru više kandidata.

Ovo nije samo retoričko ili ni tehničko pitanje, jer takve promjene uvijek simbolički puno znače za demokratizaciju društva i oslobađanje savjesti ljudi, pa bi podizanje osobne odgovornosti bila bitna prekretnica. Kao uostalom razvlašćivanje onih struktura i pojedinaca u hrvatskoj politici koji sebe vide jedino kroz privilegije - stvorene je jedan vrlo neugodan i neodgovoran mentalitet na razinama vlasti .

Ova dva mentaliteta koja se danas sve više sukobljavaju sinoć su se vrlo jasno se prezentirali u Otvorenom kroz Lesara i onog mladog SDP-ovca s jedne strane a onog iz HDZ-a s druge. Stranačkim veličinama nije lako sami sebe stavljati na provjeru javnosti, ali je nužnost. Borba opcija u demokratskom ozračju SDP-u može jedino pomoći da dođe na vlast ali da mijenja postojeće stanje. Žao mi je da HNS to ne prepoznaje, a ne čudim me da HDZ ide protiv, no koncept velikog vođe će se sam rušiti kad se vlast konačno izgubi jer se nestankom materijalnog momenta zgrada više nema na čemu održavati.

I budimo realni, kad znamo kako je na posljednjim izborima vlast i osvojena (manipulacije s glasovima tzv. dijaspore) jedno koncept "velikog vođe", "umjetnika" i "crnomagičara" ga može održavati na vlasti u stranci i državi, ali ne i u svijetu gdje treba pokazati i konkretne rezultate. Eto zašto sam se malo poigravao s onom varijete predstavom u tekstu "Majstor i Margarita" - u kojoj ima toliko sličnosti s nekim našim trendovima baš zato što se Bulgakov satirički izrugivao konceptu "velikog vođe" i "jedinog autoriteta" koji se na mala vrata vraća u Hrvatsku iako je istjeran čak i iz Kine i Cube.

Tko je glasao

Mislim da ta priča o

Mislim da ta priča o velikom magarcu i ovcama kod nas ne prolazi.Kod nas veliki vođa služi samo zato da se nakon njegovog perioda vladanja sve nečisto svali na njega.
Nakon Tita za sve je bio kriv Tito a nakon Tuđmana za sve je bio kriv Tuđman....problemi su u korijenu ostali isti.

Tko je glasao

Ma kakva "mala vrata"

Ma kakva "mala vrata" prijatelju dragi ?

Tko je glasao

Je, bio sam skroman! Ali

Je, bio sam skroman!
Ali ipak ima jedna mala razlika - postoji dobar dio onih koji drugačije misle, i da su ta mišljenja danas posve legitimna, i da ih se silom državne represije ne može progoniti nego više podzemnim i u krajnjoj liniji nelegitimnim sredstvima.

Tko je glasao

Pod dojmom sam. Kad si pod

Pod dojmom sam. Kad si pod dojmom ne mozes sagledati stvari racionalno.

Tako mi s jedne strane ta prica izgleda jedinom razumnom, ali s druge strane ta mi je prica oduvijek izgledala jedino razumnom i unatoc svemu nije se napravilo APSOLUTNO nista.

Jesu li se u SDPu ustrtarili prosvjeda? Jesu li se ustrtarili za svoje prirodno pravo na vlast? Ako jesu, stvar ce nekamo krenuti.

Ako i nisu, nema veze. Na kraju krajeva, zasto trositi vrijeme na one koji kroz sve godine jedino sto predstavljaju u politici jeste balast napretka?

I jeli realno za ocekivati da su sposobni za bilo sta drugo?

Sta bilo da bilo, ocito je da bolje rade kada im gori pod nogama. I zato neka gori. Bez obzira na sve.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

ja sam po prirodi

ja sam po prirodi nepopravljivi optimist, i k tome imam tonu zivaca. :) :)

dakle, evo u cemu je stvar - ja iskreno vjerujem da se drzava i njeno drustvo opcenito moze "popravljati" jedino "iznutra" - u ovom kontekstu kroz demokratizaciju parlamentarnih stranaka. u revolucije sam prestao vjerovati, buduci one tako ionako prvo pojedu svoju djecu (odmah nakon sto smazu pokretacke ideale). vec sam dugo vremena politicki simpatizer SDPa, dijelim mnoge stavove i iskazane svjetonazore te stranke, a dolazak milanovica, te (relativna) unutarstranacka otvorenost i bazicna demokraticnost (za razliku od SVIH ostalih stranaka u Hr) demonstrirana u posljednjih godinu dana me ponukala da se toj stranci i pridruzim.

iskustva stecena u akciji NATO na referendum su me potaknula i na daljnju akciju. naime, uvidio sam da i u toj stranci mnogo ljudi ne zeli razmisljati svojom glavom, vec ceka mig odozgo, da isto tako ima puno voljnih i dobronamjernih, ali i da su stranacke strukture u mnogim situacijama inertne i spore, te da iako imaju volju, aktivnosti realiziraju na cesto zakasnjele, ili neprimjerene nacine.

stoga sam odlucio testirati svoju tezinu, i pokusati JA OSOBNO nesto napraviti u stranci, te se na subotnjoj konvenciji SDPa namjeravam kandidirati za Glavni odbor. prikupljanjem potpisa na samoj konvenciji.

vec sama mogucnost da tako nesto moze napraviti (prakticno) stranacki anonimac (kriteriji za kandidaturu su 25 potpisa od cca 2000 delegata), kao i odaziv ljudi s kojima sam posljednjih mjeseci uspostavio kontakte (prvenstveno putem foruma) - me jednostavno odusevila. koliko je to razlicito od 99,87% glasova za predsjednika....

sto me tamo ceka?

nemam pojma.
mozda cu se grdno razocarati u sudaru sa okostalom administracijom. mozda necu. mozda cu se ugodno iznenaditi - kao sto vec jesam u komunikaciji sa nekoliko saborskih zastupnika (u prvom redu njihovom susretljivoscu, otvorenoscu i voljom). ja u svakom slucaju imam volje gurati i pokusati napraviti nesto pozitivno i za tu stranku i za drustvo u cjelini, bez potrebe za osobnim kompromiserstvom.

kao sto se kaze: bumo vidjeli.
ali, ja sam morao pokusati, bas kao i u prici sa referendumom, kako bi sam sebi mogao reci "i did my best" :)

nadam se da to odgovara na postavljena pitanja.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

iskustva stecena u akciji

iskustva stecena u akciji NATO na referendum su me potaknula i na daljnju akciju. naime, uvidio sam da i u toj stranci mnogo ljudi ne zeli razmisljati svojom glavom, vec ceka mig odozgo, da isto tako ima puno voljnih i dobronamjernih, ali i da su stranacke strukture u mnogim situacijama inertne i spore, te da iako imaju volju, aktivnosti realiziraju na cesto zakasnjele, ili neprimjerene nacine. kad si vec nepopravljivi optimista, s tonu zivaca, a zelis sve to sto zelis, a sve to uz konstatacije koje navodis onda si za popravak mogao izabrati i koju drugu stranku. Recimo i HDZ i to bas da ti rezultati budu jos i izgledniji (ima vise materijala za popravljanje).
U ovo vrijeme gdje HDZ naprosto vapi zadovoljiti bilo koji zahtjev od prolongiranja mature, bolonje, ovog onog do afere sa Pozoristem kod Pukanica mislim da je to pravo vrijeme za ulet tamo, a ne u SDP. Ovako bi se sav tvoj angazman doista mogao shvatiti kao samopromocija za takav jedan uletavacki pothvat koji bi izmamio podsmjeh skamenjenih strukutra po recimo Bandicevom Zagrebu....
Sta nije tu guzva s mladim i nadobudnim, a Milance je prakticki namjerno postavio par svojih prvotimaca ha pomalo demotivirajucih?

Tko je glasao

uf, ovo mi granici sa

uf, ovo mi granici sa provokacijom na koju nema smisla odgovarati.
no ipak: nikako se ne mogu vidjeti u HDZu zbog temeljnih svetonazorskih razlika. nadalje, ne vidim nacina da se u HDZu nesto napravi bez kompromitiranja vlastitih stavova. i na kraju, ne mislim jurisati na vetrenjace, vec probati napraviti koliko mogu.

kao sto sam rekao - budemo vidjeli


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

HDZ vapi za takvima kao ti

HDZ vapi za takvima kao ti jer koji su ovo klimavci sada: Primorac, Milinovic,... pa oni ne samo sto bi ispunili sve zahtjeve svojih buntovnika vec bi na njihovom celu isli protestirat sami protiv sebe sa tim mladoosvjestenim snagama i ovima koji zamjeraju javno uludnicenje Pukaniceve zene. Ovo dvoje klimavaca napravilo je potpunu zbrku u dugogodisnjoj praksi di si tu si da je to za nepovjerovat. Od toga bi mogli imat najvise stete SDP zauzet svojim izbornim konvencijama jer ako to radi HDZ oni ce morati na 2. Gdje ce onda letjeti kompromitirani stavovi , ... btw mi smo vec vidjeli kako se iz SDPa ignorira peticija http://www.vjesnik.hr/pdf/2001%5C04%5C01%5C04A4.PDF i koja je razlika izmedu Aleksandra i Mirka? Nije li ljigavo nekakvu opcu sliku svjetonazorske prirode apriori, ponavljam apriori staviti na jednu stranu?

Tko je glasao

koliko sam ja upoznat taj je

koliko sam ja upoznat taj je zahtjev pao na ustavnom sudu (zbog loseg referendumskog pitanja).
dakle, ne radi se o ignoriranju, vec o nesposobnosti organizatora.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

He, he cudi me da ne znas da

He, he cudi me da ne znas da su organizatori bili prilicno sposobni, a ni Internet nije bio kao danas.
http://vijesti.hrt.hr/arhiv/2001/10/10/HRT0066.html
malo se cak i izgubim sa tim strankama SDP HDZ kad citam ovakve stare stvari. ;-)
Kazem ti vidi ti to oko HDZa, nije to tako lose?

Tko je glasao

Haha :-) Odlicno. Nu,

Haha :-) Odlicno.

Nu, vratimo se na Hadzija:

no ipak: nikako se ne mogu vidjeti u HDZu zbog temeljnih svetonazorskih razlika. nadalje, ne vidim nacina da se u HDZu nesto napravi bez kompromitiranja vlastitih stavova. i na kraju, ne mislim jurisati na vetrenjace, vec probati napraviti koliko mogu.

OK. Boja ti ne mirise dobro.

Moramo to prihvatiti kao jednu cinjenicu, mada je atavizam s obzirom da smo usli u vrijeme postideologije gdje je na kraju i jedan Pupovac u koaliciji sa HDZom.

Po pitanju kompromitiranja vlastitih stavova, Hadzi, koliko si ti dugo u SDPu da pusis pricu kako ces moc nesto isfurat, a da mimoidjes inicijaliziaciju sa strane sredisnjice? Neko mi ovo djeluje naivno.

Preciznije. Ljudi kada rade pametne stvari ne dobiju podrsku od nikoga iz SDPa. Ako te pametne stvari SLUCAJNO prodju, onda se svi sjate i slikaju. Ali, to nije furo SDP, to je furalo par ludih koje je SDP tolerirao zbog svoje politike sjedenja na milijun stolica.

Dalje. Interesira me jedan jedini primjer koji bi mogao opravdati tvoja ocekivanja. Moze i dva, ali vec jedan ce biti dovoljan. Jer osobno sam propustio primjetiti iti jedan jedini primjer u cijeloj prici.

i na kraju, ne mislim jurisati na vetrenjace, vec probati napraviti koliko mogu.

OK. Slazem se da bi ulazak u HDZ bio prica o vjetrenjacama. No, isto tako je i prica o SDPu prica o vjetrenjacama. Istina, sad si mlad i uspjesan i dosta si postigao, ali ipak ne sam, vec zato sto si imo podrsku normalnih, neoptececenih i dobronamjernih ljudi koji vise manje nemaju veze sa SDPom.

Sta mislis kakav je donos tih snaga unutar SDPa?

Sto bilo da bilo, mozda si ipak u pravu. Neka subotnja konvencija pokaze koliko je to tocno.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

ma znam ja da je taj zakon

ma znam ja da je taj zakon arlovicevo maslo, no bas ne vidim da je arlovic sad neki serif u SDPu...
no to ne mjenja stvar: kao sto pise i u tekstu, zahtjev nije propao zbog tadasnje vladajuce vecine, nego zbog neustavnosti


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Kakve crne neustavnosti.

Kakve crne neustavnosti. Stvar je rijesena u Saboru:
DOVRŠETAK ZAVRŠNOG IZLAGANJA PREDLAGATELJA I GLASOVANJE
O PRIJEDLOGU ODLUKE O RASPISIVANJU DRŽAVNOG REFERENDUMA


Početak rasprave o ovoj točci proveden je na 14. izvanrednoj sjednici održanoj
17. srpnja 2001. godine.


Predstvnik predlagatelja Vladimir Šeks, u ime Kluba zastupnika HDZ-a, dao je
završno izlaganje.


Na prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a provedeno je poimenično glasovanje.

Hrvatski sabor je, većinom glasova /22 "za", 50 "protiv", 12 "suzdržana"/,
sukladno prijedlogu Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, donio sljedeći

Z A K LJ U Č A K

Ne prihvaća se Prijedlog za donošenje odluke o raspisivanju državnog
referenduma koji je podnio Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice jer se za to nisu
stekli ustavni i zakonski uvjeti.

tj. tadasnja vladajuca vecina odbila HDZov zahtijev za referendum potkrepljen prikupljenim potpisima uz spomenuto obrazolzenje da se za to nisu stekli ustavni i zakonski uvjeti. Istovremeno na toj (istoj) sjedinici je doslo do ovih "referendumskih" promjena protiv kojih je antiNato druzina dovodila u pitanje.
Istog dana odbijen je i HSPov referendum za SSP.

Tko je glasao

stoga sam odlucio testirati

stoga sam odlucio testirati svoju tezinu, i pokusati JA OSOBNO nesto napraviti u stranci, te se na subotnjoj konvenciji SDPa namjeravam kandidirati za Glavni odbor. prikupljanjem potpisa na samoj konvenciji.

BTW, interesira me misljenje uvazenih SDPovih clanova pollitika.com-a, treba li i hoce li oni osobno podrzati Hadzija na subotnjoj konvenciji? Ako ne, zasto? Ako da, hoce li i drukati za njega?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

I mene bi to interesiralo. A

I mene bi to interesiralo. A isto tako i u svezi i glede Štefana...

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

dakle, evo u cemu je stvar -

dakle, evo u cemu je stvar - ja iskreno vjerujem da se drzava i njeno drustvo opcenito moze "popravljati" jedino "iznutra" - u ovom kontekstu kroz demokratizaciju parlamentarnih stranaka.

Vidis, ja cvrsto vjerujem da je upravo problem oligopola ono sto nas je i odvelo tamo gdje danas jesmo. A to je prica o nesmjenjivosti koja vodi u dekadenciju kako osoba, tako i cjelokupnih organizacija.

I onda dobijemo ono sto imamo. A to je da monopolisti/oligopolisti po obicaju, a vrlo vjerovatno po temeljnim zakonima svemira zbog svoje povlastene pozicije iskoristavaju tu poziciju. Oportuna bit covjeka koja osigurava kvalitetno odrzanje uredjenja drustva cak i kod vrlo nategnutih oblika politicke organizacije.

E sad. Kako se rjesava taj problem? Vrlo jednostavno. Razbijanjem politickog oligopola. A ne njegovim jacanjem. Kako se razbija politicki oligopol? Otvaranjem i jacanjem politickog trzista.

Dalje. Uzmimo primjer BORNAe, studenata, srednjoskolaca. Sto si primjetio? Da tek kad je ulica progovorila, tek kad su mase krenule u samoorganizaciju, tek kad je narod odhebo ove strukture, tek sada TI VIDIS PRILIKU da se jedan SDP koji u 17 godina nije nista napravio pokrene.

OK. Zakon trzista funkcionira. Gori im pod nogama, moraju se pokrenut. No, sta onda? Pokrenut ce se malo, umirit ce ulicu na neko vrijeme i opet sve po starom. Jer tu se ne radi o katarzi tih stranaka (iste face, iste spike), vec o nuznosti prezivljavanja.

A to prezivaljavanje nije doslo iz tih stranaka vec iz spremnost naroda da se organizira.

I sada se pitam, cemu uopce da na bilo koji nacin poticemo jacanje postojecih oligopola prihvacajuci autoritet tih dekadentnih struktura, ako nam je iskreno u srcima napredak i unaprijedjenje drustva, a ne sitna politicka trgovina na sto su te stranke po svojoj prirodi jedino sposobne isfurati kako treba.

Zato Hadzi, iskrenog sam uvjerenja da kao u svemu i u politici vrijedi ono pravilo koje kaze, preko prece, okolo blize. A furati, pa cak i POTICATI motore koji su sve ovo vrijeme kocnicari drustvenog napretka, U TRENUTKU KADA SU STVARI KONACNO POCELE FUNKCIONIRATI UPRAVO KADA SMO IH MI KAO NAROD U POTPUNOSTI ODHEBALI, po meni cak djeluje na poprilicnu bizarnost.

Zato mi djeluje ipak nesto razumljivije da se nastavi djelovat onako kako se pokazalo da stvari sljakaju i da istovremeno koristimo iskustvo (NE DA GA IGNORIRAMO) svih prethodnih dogadjaja kod procjene strateskih odluka.

Sve u svemu, moj zakljucak je vrlo jednostavan. Odhebimo oligopoliste, dovojno su pokazali koliko mogu. Sad je vrijeme na SLOBODNOM POLITICKOM TRZISTU koje je postalo slobodno onog trenutka kada su ljudi odhebali losa pravila igre i poceli igrati SVOJU IGRU.

Naravno, kao i obicno, siroko ti polje. Ali nemoj rec da ti nisam reko kako je podrzavanje oligopolista stetna pojava. :-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Naravno, kao i obicno,

Naravno, kao i obicno, siroko ti polje. Ali nemoj rec da ti nisam reko kako je podrzavanje oligopolista stetna pojava. :-)

primio na znanje. :)

no ja ne mogu apriori odbaciti mogucnost djelovanja kroz stranku, kao ti. ne znam, mozda i ja jednog dana dodjem na tvoju poziciju - vjerojatno to ima prilicno veze sa karakterom osobe, prioritetima i slicno, ali dok ne pokusam, ne mogu unaprijed odbaciti i pokusaj.

meni osobno, to bi predstavljao "easy way out", zauzimanje apriori izgovora za nemogucnost djelovanja. zelim djelovati i zelim aktivno doprinjeti promjeni. i u ovom trenutku smatram da je djelovanje kroz stranku pravo rjesenje - tocnije, jedino rjesenje, jer mi ideje o slobodnom politickom trzistu djeluju previse utopisticki (dokazi mi suprotno - nitko sretniji od mene). ja i dalje zelim sudjelovati u razvoju i djelovanju civilne scene i podizanju javne (politicke) svijesti - stovise smatram djelovanje u stranci i djelovanje u javnosti nuzno paralelnim i nadopunjujucim procesima.

ps: jel sve ove "zamjerke" idu i na stefanov racun?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

no ja ne mogu apriori

no ja ne mogu apriori odbaciti mogucnost djelovanja kroz stranku, kao ti. ne znam, mozda i ja jednog dana dodjem na tvoju poziciju - vjerojatno to ima prilicno veze sa karakterom osobe, prioritetima i slicno, ali dok ne pokusam, ne mogu unaprijed odbaciti i pokusaj.

U pravu si. Treba probat. Al treba i ne vezati se za svoj besplodni trud. Ovo je naime obicaj kod ekipe koja udje u politiku. Krene neidalno. Ekipa ulozi hrpu energije i truda i ide daleko od ocekivanja. Ali svi su se toliko isfurali da im je bed otic, a uvjek postoji "lucky shot" ili nada da se treba samo strpit jos pet dana i da sav kapital koji imas skoci za 10000%.

I onda male pobjede postaju najveci uspjesi, hrpa potpuno suvisnih pizdarija kojima su te drukali iz sredisnjice, a i periferije, pizdarija zbog kojih ne bi nastavio bilo kakav poslovni odnos sa bilo kime u svemiru i sve to toleriras i nadas se da ce se odjednom pod totalnim pritiskom probudjenih snaga sve biti najbolje.

Mozda i hoce. Istina, tako brije pedeset milijona majmuna navucenih na kocku.

A zasto? Zato sto se nisi usudio sve sto je suvisno odhebat i krenut iz nule. A dok je tako, postojat ce i politicki oligopol koji je de facto bit svih ovih pizdarija i korupcije u vlasti.

ps: jel sve ove "zamjerke" idu i na stefanov racun?

Ne idu. Njega se ne moze spasit :-p

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci